Gambrinus liga - preview 10. kola

05.10.2012, 08:59, aktualizováno 08.10.2012, 08:37
Previews
Desáté kolo Gambrinus ligy dnes uzavře dohrávka mezi Spartou a Baníkem Ostrava. Pražané jsou nažhaveni po výhře nad Athletikem v Evropské lize a v domácí soutěži touží přerušit šňůru tří nezdarů. Baník, který je nejhůře bránícím mužstvem v lize, bude chtít na Letné zastavit pád tabulkou, kde je jen těsně nad sestupovou hranou.
Sparta Praha - Baník Ostrava  (pondělí 19:00)
Pondělní dohrávku 10. kola obstará duel mezi pražskou Spartou a Ostravou. Domácí budou chtít v lize zlomit sérii tři porážek v řadě a přiblížit se k čelním pozicím v tabulce. To hosté by rádi vylepšili vzájemnou bilanci se sparťany.

Sparta ukončila trápení a po čtyřech porážkách za sebou v soutěžních zápasech konečně slavila výhru. Ve čtvrtek v Evropské lize senzačně doma porazila finalistu loňského ročníku této soutěže Bilbao 3:1. Letenští věří, že tímto výsledkem se začalo blýskat na lepší časy. V Gambrinus lize potřebují dohnat ztrátu na čelo tabulky, na lídra ztrácí pět bodů. Proto jdou do pondělního duelu s cílem vyhrát. "Všichni na Spartě jsme rádi, že jsme s Bilbaem ukončili sérii porážek. Byl by hřích na to v dalších utkáních nenavázat. Jsme rádi, jak se nám zápas s Bilbaem povedl, ale víme, jak zrádné je v rychlém sledu hrát další ligový zápas. Nebyl pro nás jednoduchý třeba zápas po vyřazení Feyenoordu Rotterdam. Chceme ale stavět na tom dobrém, co jsme s Bilbaem předvedli. Věřím, že na to s Baníkem navážeme, navíc v lize máme co napravovat," pronesl trenér pátého týmu tabulky Vítězslav Lavička.

Ani Ostrava nemůže být spokojená s dosavadním průběhem v tomto ligovém ročníku.V tabulce ji patří předposlední místo. Baníkovci již šest kol čekají na výhru. "Poslední výsledky Sparty nebyly, jaké měly být, ale ve čtvrtek proti Bilbau svou kvalitu jasně prokázala. Já o ní nepochyboval, protože třeba v utkání s Olomoucí měla Sparta řadu možností zápas už do poločasu rozhodnout ve svůj prospěch, na nevyužité šance pak doplatila. Takže výkony i přes porážky nebyly špatné. Nemůžeme to tam úplně otevřít, ale jen z defenzivy vycházet taky nebudeme. Vpředu má Kadlece, který umí souboje jeden na jednoho, a Kweukeho, který je ohromně silný na balonu. To jsou hráči, na které si musíme dát pozor, ale jen na nich to nestojí a i v záloze má Sparta šikovné fotbalisty," prohlásil trenér hostí Radoslav Látal, jehož tým se Spartou prohrál poslední čtyři vzájemné duely.

V sestavě domácích nejspíš bude chybět Vidlička a Kweuke. To hosté přijedou bez dvojice zraněných Vomáčky a Svěrkoše a Greguše, jenž má reprezentační povinnosti.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek, Hušbauer - Kadlec, Matějovský, Krejčí - Balaj.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Zawada, Frydrych, Kaprálik, Mach - Droppa, Vašenda - Lukeš, Fantiš, Milosavljev - Majtán.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - České Budějovice  (neděle 15:00)
Vedoucí Jablonec doma přivítá v rámci desátého ligového kola České Budějovice. Domácí celek bude chtít napravit poslední nezdar, kdy se mu nepodařilo jít do dvoubodového vedení a v tabulce je první díky lepšímu skóre.

Jablonečtí v uplynulém kole doma zaváhali poté, co doslova vydřeli remízu vyrovnávací brankou v poslední minutě zápasu proti Dukle na 2:2. Pokud Lafata a spol. chtějí udržet vedoucí pozici a nehodlají se poohlížet po výsledcích svých soupeřů, musí doma porazit Jihočechy. Proti nim se mohou chlubit dobrou vzájemnou bilancí, šestkrát v řadě s nimi neprohráli. "Předpokládáme, že se Budějovice budou plně soustředit na obranu. V případě, že by nám daly branku tak jako Dukla, budeme manko opět velmi těžko smazávat. Věřím, že hráči se z utkání s Duklou ponaučí. S Budějovicemi už musíme zabrat za tři body," prohlásil trenér domácích Václav Kotal.

Českým Budějovicím patří po devíti odehraných kolech třináctá příčka s dvoubodovým náskokem od sestupového pásma. Jihočeši jedou na sever Čech potrápit favorita a pokusit se urvat nějaký bodík. "Rádi bychom v bodování pokračovali i v Jablonci. Nicméně hrajeme proti aktuálně prvnímu mužstvu v lize, čeká nás nesmírně těžký soupeř. Nemám rád taková slova, že nemáme o co přijít. Máme motivaci o co hrát, chceme, aby byl náš výkon odvážný a sympatický," řekl trenér Budějovic Miroslav Soukup. Tým pod jeho vedením v posledních třech zápasech pokaždé bodoval.

Z domácího táboru nejsou hlášeny žádné absence, pouze visí otazníky nad startem Pitáka a Valeše. Hosté přijedou bez nemocného Klesy.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Štochl, Beneš, Novák, Jablonský - Kopic, Vaněk, Loučka, Čížek, Kovařík - Lafata.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Riegel, Řepka, Lengyel, Machovec - Sandro, Javorek, Otepka, Táborský - Řezníček, Markovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Slovan Liberec  (neděle 16:00)
Brno v 9. kole Gambrinus ligy přivítá mistrovský Liberec, jenž zdaleka nenavazuje na svou úspěšnou loňskou sezonu. V tabulce mu aktuálně patří až devátá příčka, o bod a příčku lepší je na tom právě jeho nedělní soupeř.

Osmé Brno poslední dva zápasy doma vyhrálo a na to by rádo navázalo proti tápajícímu Liberci. "I když se nám rozpadla útočná řada Švancara, Škoda, budeme spoléhat na ofenzivní fotbal. Neustoupíme od hry na dva útočníky. Naším cílem je navázat na poslední domácí vítězství nad Jihlavou dalším tříbodovým ziskem. Liberci se sice zatím nedaří tolik jako v minulé sezoně, ale na rozdíl od nás se mu vyprazdňuje marodka a už má k dispozici Štajnera, Rabušice i Šurala," poznamenal trenér Brna Petr Čuhel. Ten bude postrádat trojici zraněných Kaufmana, Švancaru, Falla a potrestaného Škodu.

Liberec minulý týden natáhl svou sérii bez výhry již na čtyři zápasy. Tuto šňůru bude však chtít ukončit v moravské metropoli. Dobrou zprávou pro hosty je ta, že se jim uzdravily opory Štajner, Rabušic a Šural. "Brno je příjemným překvapením pro ligu. Hraje sympatický fotbal, dává dost gólů. Doma po výborném výkonu porazili Jihlavu 5:1, s Olomoucí naposledy nehráli žádného zanďoura a podařilo se jim přivézt bod. Takže máme k soupeři respekt. Na druhou stranu jsme si vědomi, že bychom už potřebovali bodovat naplno a nehraje roli, jestli hrajeme doma, nebo venku. Věřím, že to bude na hřišti vidět," doufá trenér Slovanu Jaroslav Šilhavý, jenž bude postrádat nemocného Hadaščoka, zraněného Tótha a možná nenastoupí ani Bičík.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Král, Brabec, Pernica, Husár - Glaser, Zavadil, Šoljič, Lutonský - Mezlík, Halaška.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Ljulka, Karišik, Kelič, Fleišman - Kušnír, Janů, Vácha, Blažek - Štajner - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Vysočina Jihlava  (neděle 17:00)
Snaha o obrození upadajícího týmu bude k vidění v Teplicích. Proti domácím se postaví nováček z Jihlavy.

Teplický tým poprvé povede nový kouč Ščasný, který na začátku tohoto týdne vystřídal odstoupivšího Přerosta. Domácí zažívají nejhorší vstup do ligy v historii. Po vítězství v úvodním kole čekají na další tříbodový zisk již osm zápasů. Teplice navíc disponují nejhorším útokem ligy - vstřelily pouhých šest branek. V obou dosavadních měření vzájemných sil uspěly Teplice. Oba duely se však odehrály již v sezóně 2005/2006.

"Jihlava předvádí výborné výkony a dosáhla vynikajících výsledků. Dokázala vyhrát v Boleslavi, remizovat na Slavii a v Liberci a prohrála jen v Brně. My se ale nemůžeme dívat na to, kdo nás čeká. Musíme se soustředit na náš výkon a maximálně se připravit na to, abychom utkání zvládli. Na mužstvu je vidět velká nervozita, málo sebevědomí, což je největší problém. Musíme se připravit na to, jak Jihlava hraje. Jsou neskutečně silní v protiútocích a hlavně na to si musíme dát pozor," uvedl kouč Ščasný.

Nováček z Jihlavy předvádí pod koučem Komňackým líbivý fotbal, který navíc přináší výsledky. Borci z Vysočiny jsou díky tomu na šestém místě tabulky, se ztrátou pouhých čtyř bodů na první místo. Svůj podíl na tom má i mladý útočník Tecl, který dal za posledních pět zápasů šest branek a s celkovými osmi góly vede střeleckou tabulku. Jihlava skórovala ve všech devíti kolech. Do utkání nezasáhne Jungr, který hostuje právě z Teplic a Rada, který zatím netrénuje naplno.

"Byl bych velmi rád, kdyby teplické hledání optimální formy a sestavy trvalo pod vedením nového trenéra ještě alespoň jeden zápas. Čeká nás hodně složitý duel, v němž jsou jasným favoritem Teplice, které budou mít velkou motivaci. Dobrého výsledku dosáhneme jen kvalitním a zodpovědným výkonem všech hráčů. Jsem přesvědčen, že na základě svého rozpočtu, kvality kádru a tradice se Teplice brzy posunou minimálně do středu tabulky," řekl trenér Komňacký.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Lukáš, Rosa, Chovanec - Kerič, Jarolím, Ljevakovič, Vachoušek, Podaný - Mahmutovič
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Gavrič - Masopust, Koloušek, Karlík, Vaculík, Mešanovič - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Viktoria Plzeň  (neděle 17:35)
Plzeňští fotbalisté se v desátém kole české nejvyšší soutěže představí v Příbrami. Míří tam s cílem vybojovat plný bodový zisk a pokusit se osamostatnit se v čele tabulky.

Plzeň odehrála tento týden druhý zápas skupinové fáze Evropské ligy na hřišti favorizovaného Atletika Madrid, kde až do posledních vteřin bojovala o cenné body. Bohužel až v úplném závěru zápasu udeřili domácí ze standardní situace a nakonec slavili těsnou výhru 1:0. Vrbův výběr by si tak rád chtěl spravit chuť v tuzemské ligové soutěži. "Smolná porážka s Atlétikem by se na nás neměla podepsat. Jsme už natolik silní, že bychom se s tím měli vyrovnat. Teď je potřeba se zase soustředit na ligu. Proti Atlétiku jsme rozhodně favoritem nebyli, v lize to bude naopak. Uvidíme, jak po tom náročném utkání bude kádr připraven na utkání," řekl trenér Viktorie Pavel Vrba, jehož tým v tabulce okupuje druhou pozici i přesto, že má stejný počet bodů jako vedoucí Jablonec, ale horší skóre.

V Gambrinus lize je odehráno devět kol a Příbram ještě letos v lize nevyhrála, na tři body čeká již 15 ligových utkání. Tuto sérii se pokusí zastavit v neděli, kdy proti němu však bude stát těžký protivník. "Čeká nás nejlepší české mužstvo, které má jasný herní styl a v kádru několik reprezentantů. Je to klub na evropské úrovni, což jsme viděli proti Atlétiku Madrid, kde nešťastně prohráli. Myslím, že jsou dostatečně zkušení, mají zkušeného trenéra, takže je čtvrteční porážka v nedělním utkání neovlivní," nešetřil chválou na soupeřovu adresu příbramský kouč Karol Marko, jehož tým v tabulce figuruje na posledním místě s dvoubodovou ztrátou na nesestupovou pozici.

Domácí budou postrádat zraněnou dvojici Tarczala a Šmejkala, kvůli dohodě mezi oběma kluby nebude hrát ani Wágner. Za hosty nenastoupí oba zranění Pavlík a Adamov, rekonvalescent Kolář a otazníky visí nad startem kapitána Horvátha.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Dejmek, Hájovský, Koukal - Krbeček, Trapp, Pleško, Divíšek - Šlapák, Střihavka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Darida, Procházka - Rajtoral, Hanousek, Ďuriš - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.33 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (sobota 17:50)
V sobotu má česká nejvyšší fotbalová soutěž na programu jediný zápas. V Mladé Boleslavi se domácí postaví proti Sigmě Olomouc.

Ambiciózní středočeský klub pochopitelně není spokojen s umístěním v druhé polovině tabulky. Vinu za to nese nezvládnutý start do sezóny, který byl zapříčiněn i rozsáhlou marodkou. Svou sbírku pouhých tří vítězství by svěřenci současného kouče Ladislava Mináře chtěli rozšířit v duelu se Sigmou. A na domácím stadionu je k tomu Mladá Boleslav přeci jen blíže. Před vlastními diváky totiž tým získal díky třem vítězstvím devět bodů z celkových jedenácti.

"Čeká nás ambiciózní mužstvo, které netají touhu probojovat se do evropských pohárů. Naším cílem však je poskočit do vyšších pater ligové tabulky," uvedl Minář.

Sigma po zaváhání v prvním kole drží neporazitelnost a pokukuje po prvním místě, na které se při souhře dalších výsledků může po třetině soutěže propracovat. Do Mladé Boleslavi odcestuje Sigma bez potrestaného kapitána Aleše Škerleho. Jinak budou všichni hráči připraveni, do zápasové zátěže se možná tento víkend vrátí také brankář Zdeněk Zlámal, který by mohl chytat v neděli za rezervní tým.

"Mladá Boleslav nedávno přistoupila k výměně trenéra a to byl určitě impulz k dobrému. Je to soupeř, který hraje hodně důrazně a tvrdě, stejně tak má ale v kádru nebezpečné hráče směrem dopředu. Na to všechno se chceme dobře připravit a věřím, že přednosti soupeře dokážeme eliminovat vlastní kombinační hrou," řekl trenér Roman Pivarník.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Janíček, Johana, Dosoudil, Bořil - Ščuk, Kúdela - Bulut, Sivrič, Mareš - Nešpor
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Dreksa, Rossi, Vepřek - Hořava, Pospíšil, Ordoš - Schulmeister, Doležal, Petr
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - FC Hradec Králové  (pátek 18:00)
Sousedé v tabulce, kteří na podzim vyhráli zatím pouze jednou, se postaví proti sobě. Na Julisce nastoupí proti domácí Dukle Hradec Králové.

Především remízy sbírá v probíhající sezóně pražská Dukla. Velkým problémem týmu je udržení nadějného výsledku až do závěrečného hvizdu. V šesti utkáních se Dukla dostala do vedení, ale vyhrála jen jediné. Naposledy přišla o tři body v posledních vteřinách v utkání s Jabloncem. Z domácího týmu se utkání neúčastní kvůli čtyřem žlutým kartám Malý.

"Hradec se v tabulce pohybuje ve stejných místech jako my. Jedná se o velice houževnatého soupeře, který vyměnil v létě trenéra, změnil rozestavení, snaží se vycházet ze zabezpečené obrany a hraje na rychlé protiútoky. Pro nás to znamená, že to bude asi úplně jiné utkání než naposled při remíze v Jablonci. Musíme hrát obezřetně, abychom soupeři nějaký brejk zbytečně nenabídli. Věřím, že jsme schopni se prosadit," uvedl domácí trenér Luboš Kozel.

Jen o bod méně a velmi podobnou bilanci mají Votroci z Hradce. V sezóně vyhráli rovněž pouze jednou, když doma porazili nováčka z Brna. Venku se svěřencům kouče Plíška příliš nedaří. V pěti utkáních vybojovali pouze jeden bod a dokázali vstřelit jediný gól. Hostům navíc bude chybět více než polovina základní jedenáctky. Ke zraněným hráčům (Klapka, Malinský, Strnad, Plašil, Janoušek) se připojili karetní hříšníci. Šisler a Uškovič dostali v utkání s Libercem svoji čtvrtou žlutou kartu, Hochmeister viděl kartu červenou.

"Dukla je velmi kvalitní tým, ve svých řadách má hodně dobrých jedinců a bude to samozřejmě těžký soupeř. Pro nás je ta situace o to komplikovanější, že skutečně máme velkou marodku a k tomu trojici vykartovaných hráčů. Proto pro nás bude úspěchem bod," přiznal hradecký kouč Jiří Plíšek.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Božič, Vrzal - Borek, Gedeon, Podrazký - Berger, Pospěch, Pázler
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Štěpán, Zelený, Rezek, Harba - Dvořák, Jedunov
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Na dobré výsledky z posledního kola budou chtít navázat obě mužstva, která se proti sobě postaví v Uherském Hradišti. Domácí Slovácko přivezlo cenný bod z Plzně a nyní se postaví proti vítězi pražského derby, Slavii.

Po tristním úvodu sezóny a následné výměně trenéra se tým z Uherského Hradiště zvedl a nyní si užívá klidných vod středu tabulky. Osvěžení v podobě trenéra Habance týmu evidentně svědčí, výkonnostně i výsledkově šlo Slovácko v posledních týdnech nahoru. V souboji se Slavií bude chtít před svými tradičně výbornými fanoušky odčinit poslední domácí zaváhání s Jabloncem.

"Chceme navázat na remízu v Plzni bodovým ziskem v domácím prostředí, jenže současná Slavia představuje velmi kvalitního protivníka, tím spíš, že v derby zdolala Spartu. Největší soupeřovou zbraní je výborná hra v defenzivě. Pokud ale zopakujeme bojovný výkon z posledního utkání a všichni hráči odvedou maximální výkon, tak bychom měli uspět," uvedl Svatopluk Habanec.

Slavia je v lize na koni. Před týdnem vyhrála pražské derby a neinkasovala již dlouhých 522 minut! V probíhající sezóně padl Radův tým pouze v Mladé Boleslavi. Zaváhání však přišlo překvapivě i v průběhu týdne, kdy Slavia nestačila v poháru na druholigové Ústí. Do utkání ještě nebude připraven zasáhnout Vošahlík, který má problémy se svalovým úponem. Dobrou zprávou naopak je, že se dal zdravotně do pořádku Dobrotka, který v úterý přispěl dvěma brankami k výhře juniorky Slavie 4:2 v derby proti Spartě.

"Zápas na Slovácku bude jiný než ten, který jsme hráli v sobotu proti Spartě nebo v úterý v Ústí. Pohárový zápas jsme si důkladně rozebrali. Musíme se vyvarovat naivních chyb, po kterých jsme dostali branky, a přidat důraz v zakončení. I když moc času nemáme, věřím, že se připravíme dobře a navážeme herně i výsledkově na naše poslední ligové zápasy," řekl Rada.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Daníček, Valenta, Volešák, Kerbr - Došek
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Mičola, Petrák, Kisel, Zmrhal, Tusjak - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Baumit Jablonec953119:918
2.Viktoria Plzeň953118:818
3.Sigma Olomouc944113:716
4.Sparta Praha951314:916
5.Slavia Praha935114:714
6.Vysočina Jihlava935116:1614
7.Zbrojovka Brno942315:1714
8.Slovan Liberec934214:1113
9.1. FC Slovácko932410:1311
10.FK Mladá Boleslav932410:1411
11.Dukla Praha916214:149
12.FC Hradec Králové91539:128
13.České Budějovice922511:178
14.Baník Ostrava914413:187
15.FK Teplice91356:176
16.1. FK Příbram90547:145

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (474)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele