Anglická Premier League souhrn - 5. kolo

20.09.2008, 15:51, aktualizováno 21.09.2008, 18:06
Komentáře a souhrny
Chelsea doma ve šlágru kola remizovala s Manchesterem United. Body s nováčkem ze Stoke překvapivě ztratil Liverpool, naopak nezaváhal Arsenal. Sunderland porazil Middlesbrough, uspěly i West Ham, Aston Villa a Blackburn. Manchester City deklasoval Portsmouth, Tottenham jenom remizoval s Wiganem...

Sunderland AFC - Middlesbrough FC 2:0

20.09.2008 13:45

Góly: 81. Michael Chopra, 90. Michael Chopra

Sunderland se na domácím hřišti zatím letos moc nepředvedl. Po prohrách s Liverpoolem a Manchesterem City chtěl konečně před vlastními fanoušky bodovat alespoň proti Middlesbrough. Dvěma Góly Michaela Chopry v závěrečné desetiminutovce se mu to nakonec také povedlo.

Domácí fotbalisté se hned od začátku snažili skórovat, ale v prvním poločase to bylo z jejich strany velmi chudé na šance, jelikož soupeř dobře bránil. První střela duelu patřila Boro, Didier Digard s ní ale naložil hodně špatně – míč poslal vysoko nad. Na druhé straně se ze začátku zastřeloval také Djibril Cissé. Až v 19. minutě přišla skutečně gólová šance. Alves sice trefil jen protihráče, míč se odrazil k Downingovi, kterého ho ale skvěle vychytal gólman Gordon.

S ubíhajícími minutami se hra zrychlovala a diváci konečně viděli zajímavou podívanou. V 35. minutě mohli Black Cats konečně otevřít skóre. Djibril Cissé však selhal v zakončení, jelikož místo střely přihrával a míč následně odvrátila hostující obrana. Krátce na to také Middlesbrough nebezpečně zaútočilo. Alvesovu střelu zlikvidoval opět až Gordon.

Ten se musel vyznamenat také osm minut po začátku druhé půle. Nebezpečně pálil opět Brazilec Alves, ale skotský brankář v dresu Sunderlandu jeho pokus vyrazil. Skutečně velmi blízko inkasování byli svěřenci trenéra Southgatea v 62. minutě, kdy musel po Cissého střele na brankové čáře zakročit obránce a kapitán Pogatetz.

Sunderland se snažil zvrátit vedení na svou stranu, ale na místo toho v 74. minutě fauloval Nosworthy v pokutovém území O’Neilla a pískala se penalta. K té se postavil Stewart Downing, ovšem naložil s ní prachbídně. Míč poslal nad bránu, a tak přišlo zanedlouho potrestání. Richardson našel přesnou přihrávkou Michaela Chopru, jenž rozhodl dnešní zápas. V závěru se Boro snažilo s výsledkem ještě něco udělat, ovšem veškeré šance likvidovala buď domácí obrana nebo brankář. V nastaveném čase se navíc podruhé prosadil Chopra a zápas tak dopadl vítězně pro Sunderland.

Více informací k zápasu

West Ham United - Newcastle United 3:1

20.09.2008 16:00

Góly: 8. David Di Michele, 37. David Di Michele, 53. Matthew Etherington - 67. Michael Owen

Již třetí porážku v řadě si připisují na konto hráči Newcastlu United. Ti po zápase s Arsenalem a Hullem nestačili dnes ani na West Ham a stále se tak mohou chlubit pouze čtyřmi body.

West Hamu vstupy do utkání na domácím hřišti letos zatím vycházejí skutečně na jedničku. V prvním zápase diváci čekali na první trefu tři minuty, v tom dalším dvanáct a dnes pouhých osm minut. Úspěšným střelcem se stal zkušený David Di Michele a připsal si na konto první branku. Kouč Zola tak odstartoval své působení u Kladivářů skutečně impozantně. Newcastle najednou musel mnohem více otevřít obranu a dát více sil na útočení.

Jenže místo toho Hammers i nadále byli aktivnější a několikrát nebezpečně ohrozili bránu Magpies. Z přímého kopu pálil nad Noble, přesnost scházela střele Colea a po centru hlavičkoval nad pro změnu Etherington. Newcastle se dnes skutečně trápil, v útoku byl bezmocný, a proto gólman Green moc práce neměl. V 37. minutě navíc Di Michele udeřil podruhé. Nadvakrát překonal Givena a stanovil tak skóre po prvním poločase.

Po pár minutách po přestávce přišel už třetí gól West Hamu United. Dnešní největší hvězda zápasu Di Michele se tentokrát změnil v nahrávače. Míč poslal ke kopačkám Matthewa Etheringtona, jenž bez nějakých větších problémů v pohodě skóroval a v podstatě tak rozhodl o vítězi, jelikož Newcatsle byl skutečně neškodný.

Vedení mohl už po pár okamžicích potvrdit již svým třetím gólem Di Michele, ale z úrovně penalty přestřelil. Na druhé straně se naopak dokázal prosadit Michael Owen. Anglický útočník obešel v pokutovém území obránce a přesně mířenou střelou dokázal alespoň snížit. Na víc se už ale Newcastle nezmohl a opět prohrál.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Stoke City 0:0

20.09.2008 16:00

Góly: -

Bitva Davida s Goliášem nese překvapivý výsledek. Favorizovaný Liverpool nedokázal napodobit týden starou výhru nad Manchesterem United a se Stoke uhrál pouze bezbrankovou remízu.

Liverpool jako druhý tým Premier League vstupoval do tohoto utkání s jasným cílem vyhrát a už ve druhé minutě se málem ujal vedení. K přímému kopu se postavil kapitán Steven Gerrard a krásnou střelou míč poslal do brány. 28letý středopolař se tak radoval ze své sté branky v kariéře, ta mu ale nebyla uznána pro ofsajd Dirka Kuijta. Zanedlouho se před bránou Reds uvedl nepřesnou ránou Dave Kitson.

Novou šanci pro svůj jubilejní stý gól dostal Gerrard v 11. Minutě. Jeho pokus opět z přímého kopu ale bez větších problémů lapil gólman Sorensen. Liverpool bránící Stoke ve většině času první půle držel pod tlakem, ale moc skutečně gólových šancí si vytvořit nedokázal. Překvapit hostující brankářskou jedničku se v 27. minutě pokoušel Albert Riera, jenže moc se se svou střelou ze dvaceti metrů nepředvedl.

O poznání lépe si za malou chvíli vedl Xabi Alonso, který opět Sorensena nebezpečně protáhl nepříjemnou dělovkou. Liverpool se moc v ofenzívě skutečně nepředvedl. Proti Stoke diváci očekávali, že si hráči v červených dresech zastřílí, jenže ti byli v koncovce skutečně bezzubí a i tlak, který si na Stoke vytvořili, tak přišel vniveč. Potters pouze bránili a věřili, že přijde nějaký ten brejk, ze kterého by mohli udeřit. V prvním poločase se už ale nedočkali.

Každý očekával, že Liverpool na svého soupeře hned od začátku druhé půle vletí, zatlačí Stoke na jejich půlku a ihned se prosadí. Nic takového se ale nestalo. Největší šance přišla v 51. minutě, kdy Arbeloa našel v pokutovém území Keana, jenž pořádně vystrašil Sorensena, který musel proti jeho nevýrazné, ale dobře mířené, střele zasahovat.

V 54. minutě pro změnu hlavičkoval jen těsně vedle po centru ze strany Fernando Torres. Ten měl další tutovku na kopačkách o deset minut později, ale jeden z bránících hráčů jeho pokus dokázal zblokovat na roh a celou šanci zlikvidoval. Liverpool se stále snažil, jak bránu Sorensena ohrozit a povedlo se mu to v 69. minutě. To Gerrard poslal do pokutového území opět nebezpečný míč, který však nikdo nezasáhl a proletěl jen těsně okolo tyčky.

Liverpool to zkoušel i střelami z dálky, ale ani ty úspěch nenesly. Podobně jako rohové kopy, kterých dnes svěřenci trenéra Beníteze zahrávali celkem sedmnáct. V 83. minutě navíc Stoke dostalo možnost ohrozit Reinovu bránu z dobré pozice, ale nic ze svého ojedinělého přímého kopu nevytěžilo. Ani Reds se již neprosadili a podruhé v sezóně si na konto nepřipijí vítězství.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Fulham FC 1:0

20.09.2008 16:00

Góly: 84. Matt Derbyshire

Blackburn po dvou porážkách opět zabral a zvítězil. Tři body si připsal díky gólu Matta Derbyshirea v poslední minutách. Rovers se tak konečně odpoutali od sestupových příček.

Domácí fotbalisté byli po většinu prvního poločasu lepším celkem na hřišti, ale už ve čtvrté minutě mohl jít Fulham do vedení. Centr do pokutového území poslal Davies, našel Johnsona, který svou volejí jen těsně přestřelil bránu Robinsona. Zanedlouho na sebe upozornil i Blackburn, a to když Andrewsova střela proletěla kousek od tyčky.

V 15. minutě pro změnu zneškodnil příležitost Pedersena Schwarzer, který se v dnešním zápase několikrát vyznamenal. Fulham zahrozil deset minut před poločasem hlavičkou Zamory, jenž však nemířil přesně a míč poslal nad. Uběhlo pár sekund a na druhé straně nebezpečně zakončoval Santa Cruz, ale ani on míč do brány poslat nedokázal. Největší potíže domácí obraně dělal Bobby Zamora. Ten se dostal také v 39. minutě k hlavičce, jenže vedl si obdobně jako při svém první pokusu.

První šanci vstřelit branku ve druhém poločase měl Jason Roberts, ale míč poslal vedle pravé tyčky. Ani do třetice se nepovedlo v 63. minutě Zamorovi skórovat po hlavičce vyslané na bránu Paula Robinsona. Úplně stejně zakončoval o pár minut později také Santa Cruz. Bránu netrefil ani střídající Villanueva a vše nasvědčovalo tomu, že toto utkání už zřejmě vítěze nenajde. V 75. minutě se ale na hřiště dostal talentovaný Derbyshire a to byla trefa do černého, jelikož uběhlo devět minut a po hlavičce Santa Cruze zakončoval do černého právě tento mladý kanonýr. Fulham zásluhou Bullarda málem ještě vyrovnal, avšak gól se mu vstřelit nepovedlo.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Arsenal FC 1:3

20.09.2008 18:30

Góly: 14. Kevin Davies - 26. Emmanuel Eboué, 27. Nicklas Bendtner, 87. Denílson

Arsenal si znovu nechal na Reebok Stadium utéct svého soka, poté však díky úžasné dvouminutovce, kdy se ve 26. respektive 27. minutě trefili postupně Eboue a Bendtner, otočil stav skóre a v závěru rozhodl o svém dalším tříbodovém zisku brankou Denilsona. Minimálně do zítřka se tak budou Londýňané slunit v čele tabulky.

Poněkud překvapivé rozhodnutí učinil před zápasem Arsene Wenger. Mnoho zasvěcených takové změny zřejmě čekalo, je však jasné, že absence Walcotta a Van Persieho v základní sestavě leckoho zaskočily. Šanci po boku Adebayora dostal Dán Bendtner, místo mladého Angličana naskočil od začátku Eboue. Manažerovi Boltonu Garymu Megsonovi nebyl nakonec k dispozici švédský forvard Elmander, díky čemuž si odbyl debut Ebi Smolarek.

Zajímavé situacezačaly už ve 4. minutě povedenou střelou Nolana ze záklonu, která donutila Almuniu k namáhavému zákroku. Arsenal o sobě zpočátku dával vědět spíše sáhodlouhými kombinacemi uprostřed pole, až ve 12. minutě málem klapla kombinace Bendtnera a Adebayora, druhému jmenovanému však na poslední chvíli ukopl balon Andy O’Brien. A ospalá hra se Kanonýrům zanedlouho vymstila. Hned po dvou minutách se po rohu pověsil do vzduchu Kevin Davies, jako nic přeskočil Tourého a neomylně zacílil k tyči. Domácí se tak stejně jako v minulém střetnutí na Reebok Stadium ujali vedení.

Londýňané zahájili stíhací jízdu hned záhy. Denilson ovšem v 17. minutě po přihrávce Bendtnera mířil slabší levačkou z hranice šestnáctky nepřesně. O něco blíže vyrovnání byl po chvíli Touré poté, co mu šanci připravil hrudníkem skvěle hrající Bendtner. Africký zadák však z dobré pozice pálil bez přípravy vedle tyče. A do třetice dánský forvard v roli nahrávače – ve 20. minutě vyslal ideálně načasovanou kolmicí do úniku Adebayora, jenž však zamířil jen do tyče. V tu chvíli pomalu domácí nevěděli, kde jim hlava stojí a nedaleko ztráty vedení byli též o tři minuty později. Jaaskelainen si ovšem naštěstí pro Bolton dobře postavil tyče, a tak se stalo, že ani tentokrát nemířil Song po rohu přesně, přesněji řečeno nastřelil brankovou konstrukci.

Gunners mačkali svého soupeře jako citron a co nevidět dosáhli kýžené branky. Fabregas na hranici pokutového území s rozvahou hledal spoluhráče, nakonec posunul o kousek dopředu Bendtnerovi, jenž fantastickou kolmicí vyslal na zteč dvojici Eboue-Adebayor. Úspěšně posléze zakončoval prvně jmenovaný fotbalista, který však stál v době přihrávky v ofsajdu. Gól byl nicméně uznán, africký záložník si na své konto připsal (při svém 72. startu v dresu Kanonýrů) svůj první zářez v Premier League a ve 26. minutě se tak začínalo nanovo. Ne nadlouho. Hvězdné představení Bendtnera totiž ještě nekončilo. Za minutu se tentokrát představil v roli dravého hrota, když se důrazně probil k zakončení po přihrávce před branku od Denilsona. Toho našel za obranou parádním kolmým pasem Adebayor.

První půle se dohrávala v poněkud poklidnějším tempu než v tom, ve kterém se odehrávaly poslední minuty. Arsenal po delší době zaútočil ve 37. minutě, namlsaný Eboue však zakončil protiútok hostí jen střelou do protihráče. Činil se i opařený Bolton, když ve 41. minutě využil zmatku v defenzivě londýnského celku Nolan k velmi nebezpečné střele z hranice velkého vápna. Tu jen s obtížemi vyškrábl Almunia na roh. Tentýž hráč těsně před poločasovým hvizdem ještě hlavou zacílil mimo.

Kanonýři do druhého dějství vstoupili s patrným cílem navýšit náskok. Nejdříve na začátku 48. minuty nebezpečně pálil Song, vyznamenal se však Jaaskelainen. Na opačném konci hřiště mířil Gardner přímo do rukavic Almunii. Hra spíše uspávala, Kanonýři se nikam nehnali, domácí si zase nevěděli rady se založením útoku. A tak za zmínku stojí až menší příležitost Adebayora v 57. minutě, kdy po centru Djouroua hlavičkoval slabě a navíc vedle. Na druhé straně se o slovo přihlásil střídající Riga, jeho kroucený pokus z hranice šestnáctky ovšem Almunia s vypětím všech sil posunul mimo svou svatyni.

Zbývalo 20 minut do konce a Bolton pomalu ale jistě přebíral taktovku zápasu do svých rukou. Nicméně směrem vpřed stejně vymyslel máloco. Pomohlo až notné posílení ofenzivy Vaz Tem, jenž nahradil deset minut před koncem středopolaře Muambu, mimochodem produkt mládežnické akademie Arsenalu. Aktivní byl mimo jiné i Riga, v 82. minutě však nedokázal pořádně zakončit v zajímavé, ale rovněž nelehké palebné pozici. Posléze se poprvé předvedl i střídající portugalský forvard, jehož ovšem vychytal pozorný Almunia, který se nenechal překvapit mezi nohami. Tudíž mohli Gunners tři minuty před koncem pečetit svůj dnešní triumf. Walcott pronikl středem, ideálně načasoval kolmý pas na rozběhnutého Adebayora, jenž křižnou přihrávkou na zlatém podnose připravil Denilsonovi gólovou příležitost, při které se nemohl mýlit. Minutu před finišem ještě jednou popadl rychlík Walcott balon a protáhl střelou zevnitřku pokutového území Jaaskelainena. Pak už následoval jen závěrečný hvizd sudího Bennetta a radostný pochod Gunners do šaten po vítězství 3:1.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Aston Villa 1:2

21.09.2008 13:00

Góly: 33. James Morrison - 27. John Carew, 29. Gabriel Agbonlahor

Druhé midlandské derby už tentokráte Aston Villa zvládla. V nervy drásajícím souboji dříve podlehla Stoku, teď neméně napínavou bitvu s West Bromwichem zvládla v poměru 2:1. Podstatnou část zápasu odehrál v dresu domácích Roman Bednář.

Zápas začal poněkud zvolna, i když s tempem hry to nebylo tak zlé. Každopádně obě strany především pozorně bránily a nechtěly hned zkraje derby inkasovat. Jedinou možnou zbraní byly tedy standardky a po jedné takové ve 14. minutě mířil těsně vedle hostující Carew. V příštích minutách už se hrálo daleko dynamičtěji a místy i stylem nahoru-dolů. V 18. minutě se povedl protiútok West Bromwichi skutečně znamenitě, Brunt centroval, ale nehlídaný Borja ve vápně jen těsně nedosáhl na balon. Právě přihrávající levý křídelník Baggies musel posléze odstoupit kvůli neurčitým zdravotním problémům ze zápasu. Nicméně vysoké tempo zápasu slušelo, ale nevydrželo moc dlouho.

Zanedlouho se hra opět uklidnila a ochozy rozbouřila až šance ve 27. minutě. A hned šlo o příležitost s gólovou tečkou, Young rozehrával standardní situaci opět směrem ke Carewovi, jehož nikdo nestřežil, norský forvard si pohlídal ofsajd a nechytatelnou hlavičku ještě otřel o tyč. Obrana Throstles se sesypala, o čemž vypovídá i hrubice Barnetta při rozehrávce, kterou pak chladnokrevně potrestal křižnou střelou Agbonlahor – 0:2. Jen 32 sekund dělilo obě branky. S West Brom to vypadalo hodně bledě, ale hrozbu debaklu pro tuto chvíli odvrátil hned ve 33. minutě. Točenou střelu Korena z hranice šestnáctky nezkrotil Friedel v rukavicích, Morrison přispěchal s bleskurychlou dorážkou a vrátil Baggies zpátky do zápasu. Třebaže Friedel při prvním gólu domácích lehce zaváhal, minutu před koncem první půle svůj tým pro změnu mimořádně podržel. Kim hlavičkoval po centru Robinsona z velké blízkosti, americký brankář ve službách Villans však mrštným skokem po své levé ruce zabránil gólu.

Na začátku druhého dějství se k pořádné střele neprodral domácí Greening, jeho spoluhráč Zuiverloon však pohotově z velké dálky pokračoval v jeho snažení prudkou ranou těsně nad. Aston Villa odpověděla v 50. minutě povedenou kombinací, na jejímž konci byla kolmice Reo-Cokera na Carewa, jenž otřel svou střelu o vzdálenější tyč. Vytáhlý snajpr Villans byl dnes skutečně k neudržení, což potvrdil i o pár okamžiků později, když vystoupal do výšky pro centrovaný míč Petrova a usměrnil ho do téže tyče, do které se strefil před chvilkou. V minutě devětapadesáté byl pro změnu velmi blízko vstřelení branky domácí celek, jenže zaváhání Barryho při odkopu nevyužil nepřipravený Moore, a tak sám hříšník osvobodil Villans.

Zápas nabíral na obrátkách s tím, že West Brom hodně presoval, kdežto Villans se omezili jen na brejky. Z jednoho takového protiútoku střílel v 66. minutě nebezpečně Reo-Coker, Carson ovšem bezchybně zasáhl. Domácí záhy odpověděli nepřesnou hlavičkou Barnetta. V dresu Aston Villy poslední dobou vyvíjel značnou aktivitu především Reo-Coker, v 70. minutě však nemířil přesně. Síly na vyrovnání už hledali v poslední dvacetiminutovce svěřenci Tonyho Mowbraye stěží, a v 84. minutě naposledy vystoupili proti Villans, Morrisonův pokus z 25 metrů ale neměl naději na úspěch. Minutu před vypršením řádné hrací doby ještě vystřídal muže zápasu Johna Carewa stoper Cuellar, aby zocelil defenzivní linii před očekávaným závěrečným náporem domácích. Ten se nakonec ani nedostavil, Villa zkušeně kouskovala hru a cenné vítězství uhájila.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Manchester United 1:1

21.09.2008 15:00

Góly: 80. Salomon Kalou - 18. Ji-Sung Park

Na Stamford Bridge se ostřilo, ale zároveň se taktéž hrál pohledný fotbal. Chelsea nicméně udržela domácí sérii neporazitelnosti až na poslední chvíli, kdy vyrovnával střídající Kalou. Za Manchester, který stále zůstává patnáctý, otevíral skóre Park Ji Sung.

Největší mediální hvězdy obou rivalů, Didier Drogba na jedné straně a Cristiano Ronaldo na straně druhé, se na hřišti od úvodní minuty nepotkávaly. Oba ještě nebyli připraveni odehrát celé utkání. Další žhavou změnou je nasazení mladíka Evanse namísto suspendovaného Vidiče. Scolari zase musel řešit jeden zapeklitý problém po předzápasové rozcvičce. Během ní se totiž zranil Deco a musel být nahrazen Ballackem.

Úvod střetnutí byl poněkud nervózní jak ze strany Manchesteru, tak Chelsea. Jenže hned na konci páté minuty se mohli ujmout vedení hosté. Hargreaves směřoval míč do pokutového území soupeře, na zakončujícího Fletchera se však nalepil Carvalho a nedovolil mu v klidu zakončit. Nevýrazný volej skotského středopolaře pak mířil vedle vzdálenější tyče. Zápas nabíral na obrátkách a hrálo se místy, řekněme, nahoru-dolů. O tom svědčí i fakt, že se na konci 16. minuty najednou ocitl i Rio Ferdinand v zakončení v bezprostřední blízkosti Petra Čecha. Situaci dva na dva vyřešil přihrávkou na spoluhráče-stopera Rooney, ale Ferdinanda následně skvěle pravou nohou vychytal Petr Čech.

V 18. minutě už to ovšem přišlo. Triangl Evra-Berbatov-Rooney totálně vyšachoval obranu soupeře, prvně jmenovaný na levé straně pokutového území přetlačil v souboji tělo na tělo Bosingwu, aby adresoval na hranici šestnáctky balon Berbatovovi. Ten neváhal a vystřelil, Čech míč neudržel a na pohotovou dorážku Parka už byl krátký. Co však vyváděla v tuto chvíli defenziva Chelsea, to mi není jasné. Možná se takto projevilo brzké odstoupení Carvalha. Ten musel ze hřiště už ve 12. minutě a byl nahrazen Alexem.

Ve 27. minutě dosud ne zrovna presující Blues napadli rozehrávku soupeře a výsledkem byl střet Maloudy s Van der Sarem. Holandský brankář po něm musel být ošetřován, a přestože ještě chvíli pokračoval, posléze, když si na něj lehl ještě Joe Cole, zjistil, že to dál nepůjde. Nahradil ho Polák Kuszczak. Mezitím přebírala Chelsea iniciativu a především ona tak tvořila hru a určovala tempo. Šance se ale v hojném množství nedostavovaly, snad jen střela Alexe ze střední vzdálenosti ve 40. minutě stojí za zmínku. Kuszczak si s ní naneštěstí pro hosty poradil, i když s notnými problémy. Na druhé straně zase vzbudil rozruch protiútok Manchesteru vedený Rooneym při přečíslení obrany Blues, finální pas Berbatova na Parka však nebyl přesný, přesněji řečeno, na paty korejského záložníka. Poločasový přehled uzavírá rána levačkou Ballacka, vzápětí snadná kořist Kuszczaka.

Druhé dějství zpočátku nepřineslo nic moc zajímavého, až v 55. minutě se mohutně tleskalo, když na trávník vběhl Cristiano Ronaldo, aby nahradil Scholese. Jinak hra působila dosti rozlítaným dojmem a na Chelsea nebyla znát zrovna nějaká úpěnlivá snaha dohnat Manchester. Výrazně jí nepomohl ani návrat Drogby na trávník, jenž začal od první minuty druhé půle. Až v 66. minutě o sobě dalo poprvé výrazně vědět domácí mužstvo, jenže Joe Cole z levé strany napálil akorát dobře postaveného Kuszczaka. Chelsea v poslední dvacetiminutovce zvládla místy zatlačit na soupeře, ale v rozmezí 73. a 74. minuty nejprve centr Joe Colea na malém vápně trestuhodně netrefil Anelka, záhy Ballack minul střelou z hranice šestnáctky. Manchester ovšem rozhodně nehodlal jen betonovat a mohlo být rozhodnuto, kdyby Rooney na zadní tyči trefil v těžké pozici balon lépe.

ManU tedy sice mohl vést o dva góly, hned vzápětí však už nevedl ani o jednu branku. V 80. minutě zahrávali Blues standardní situaci, balon přeplachtil všechny hráče a dopadl na malé vápno k hlavě zcela nestřeženého Kaloua. Ten už měl snadnou úlohu a Scolari, jenž ho poslal na zelený pažit teprve před šesti minutami, si mohl mnout ruce. Nabízí se rovněž otázky, koho bránil při této standardce Berbatov, a také jestli náhodou nebylo žádoucí si vyběhnout, být Kuszczakem. Odpovědi asi nemusím jmenovat.

Každopádně stalo se a obě strany se evidentně s nerozhodným stavem spokojily. Dohrávaly očividně utkání spíše jen z povinnosti. A náznaky šancí se tvořily tak jako, aby se neřeklo. Za zmínku stojí akorát Ronaldův efektní kop přes hlavu, který však mířil odrazem od země přímo do Čechových rukavic. Závěrečný hvizd sudího byl zahalen debatami ohledně Ferdinandova zákroku na Didiera Drogbu. Po něm vyběhl na hrací plochu podpořit v diskuzi Nevilla i sám Alex Ferguson. Poněkud bizarní konec tohoto velkolepého klání.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Wigan Athletic 0:0

21.09.2008 16:00

Góly: -

Krize Tottenhamu i nadále pokračuje a nespokojenost fanoušků Kohoutů roste. V dnešním domácím zápase už popáté v řadě nedokázal vyhrát, když za bezbrankovou remízu bral jen bod. Stále tak Spurs patří poslední příčka, se kterou před sezónou žádný odborník ani v nejmenším nepočítal.

Už první poločas ukázal, že vítězství dnes nebude jednoduché uhrát. Wigan byl Tottenhamu velmi vyrovnaným soupeřem a do žádných šancí svého protivníka nepouštěl. Aktivně působil akorát útočník Darren Bent. Ten měl svou největší příležitost v 19. minutě. Jeho první rána byla sice zblokována, ale míč se vrátil zpět k jeho kopačkám a následnou střelu musel likvidovat až připravený Kirkland. Wigan byl naopak velmi blízko vstřelení branky těsně před přestávkou, jenže ani tato příležitost gólem neskončila. Dlouhý míč na Paula Scharnera poslal Emile Heskey, ale rakouský reprezentant svou příležitost nevyužil, gólman Gomes jej vychytal.

Také ve druhé půli pokračovalo trápení domácího celku. Na hřišti to rozhodně nevypadalo na to, že jsou Spurs favoritem tohoto střetnutí, ba naopak. Latics byli mnohem aktivnější, ale moc vyložených příležitostí si také nevytvořili. V 64. minutě ovšem upadl po souboji s Figuerou v pokutovém území záložník Lennon a hodně hlasitě dával najevo, že by se měla pískat penalta. Jenže měl smůlu, hra totiž pokračovala dále.

Největší příležitost Tottenhamu ve druhé půli měl Lennon v 72. minutě, avšak po akci Benta s Cambellem nezakončoval přesně. Svěřenci kouče Ramose to v závěru utkání zkoušeli, ale překonat defenzívu Wiganu bylo téměř nemožné. Dalekonosný pokus vyslal například Huddlestone, jenže vše bezvýsledně, a tak utkání vítěze nepoznalo.

Více informací k zápasu

Hull City - Everton FC 2:2

21.09.2008 16:00

Góly: 18. Michael Turner, 48. Phil Neville (vl.) - 72. Tim Cahill, 77. Leon Osman

Hull City byl na svém KC Stadium velmi blízko třem bodům, jenže ke konci Tigers došly síly, čehož okamžitě využilo evertonský duo Cahill-Osman a o dělbě bodů nebylo pochyb.

V Hullu se hrálo velmi živě od prvních minut. Domácí křídelník Halmosi hned zkraje, ve druhé minutě, učinil exkurzi k defenzivě soupeře. Utekl dvěma zadákům Toffees a poté se prohnal okolo Nevilla, aby následně našel hlavu obránce Mendyho, jenž zacílil přímo do Howarda. Everton odpověděl dalekonosným pokusem rekordní posily, Maroune Fellainiho, jehož střela ještě byla sražena a stala se snadnou kořistí Myhilla. A jelikož následně pálil nad Arteta, přičemž se neujal ani projektil vyslaný Osmanem v 11. minutě, důrazně o sobě dali opět konečně vědět efektivní domácí. Za sedm minut od Osmanovy příležitosti zahrával rohový kop Marney, jeho centr našel na zadní tyči obránce Tigers Turnera a ten hladce překonal Howarda.

Evertonu ovšem dnes nedělalo příliš problémů dostat se skrze soupeřovu obranu do šancí, a tak ihned po inkasované brance Yakubu mohl po Fellainiho sklepnutí vyrovnat. Na pohotového Myhilla si však nepřišel. Na opačném konci hrací plochy byl víceméně klid, přesto tam málem zahřmělo ve 26. minutě. Tehdy Marlon King, minulý víkend dvougólový střelec z utkání s Newcastlem, z přímého kopu zacílil jen těsně mimo Howardovy svatyně.

Hned zezačátku druhého dějství udeřil Hull podruhé, a opět se tak stalo po rohovém kopu. Tentokrát však ve 48. minutě nemusel zakončovat nikdo z domácích, práci za ně obstaral nešťastný kapitán Phil Neville, jenž si centr od Marneyho srazil do vlastní sítě.

Toffees v tomto zápase vystřelili celkově 16krát, což vypovídá o tom, že jejich střelci neměli zrovna svůj den. Frustrující byla především jejich snaha o kontaktní branku, neboť po sobě selhali tito borci: Nejprve Cahill s nepřesným volejem, Sahu bravurně vychytal Myhill a Lescott pro změnu vysoko přestřelil. Vytrvalé snažení se Liverpoolským vyplatilo až v 72. minutě, kdy Zayatte pokus Osmana srazil jen ke Cahillovi, jehož střela dopadla na břevno, od nějž se balon odrazil podle čárového sudího za brankovou čáru.

Finiš utkání na KC Stadium se neodehrával výhradně pod taktovkou hostí, ti však stačili ještě vyrovnat. Když zbývalo 13 minut do konce zápasu, narazil si Yakubu se Sahou, posléze odcentroval do vápna, kde číhal neomylný Osman, a bylo vyrovnáno. Za dalších šest minut mohl Saha dokonce otočit vývoj duelu, jenže minelu Myhilla ztrestal jen ranou do boční sítě.

Více informací k zápasu

Manchester City - Portsmouth FC 6:0

21.09.2008 16:00

Góly: 13. , 20. Richard Dunne, 57. Robinho, 68. Shaun Wright-Phillips, 78. Ched Evans, 83. Gelson Fernandes

Když Portmouth přijížděl do Manchesteru, věřil, že si na konto připíše nějaký ten bod. Jenže nakonec odjíždí s děsivým a trapným debaklem 0:6, o který se postaralo šest různých hráčů.

Že Pompeys nečekaná nic snadného ukázala už první dvacetiminutovka. Nejprve Jamese protáhl nepříjemnou střelou Robinho a krátce na to také Wright-Phillips. S oběma šancemi si sice ještě hostující gólman poradil, ve 13. minutě už ale byl na Brazilce Joa krátký. Talentovaný kanonýr dostal skvělou přihrávku od svého krajana Robinha, obešel Jamese a v klidu zakončil.

Uběhlo sedm minut a byl tu další gól. Roh Zabalety ještě bránící hráči dokázali odvrátit, ale následná dorážka stopera Dunna skončila až v síti. Citizens najednou mohli zklidnit svoji hru a zaměřit se především pečlivou hru směrem dozadu. Utkání těsně před přestávkou málem ještě trochu zdramatizoval Peter Crouch, kdy jeho pokus Ireland vykopl až z brankové čáry.

Zřejmě rozhodující zásah přišel v 57. minutě. Wright-Phillips nejprve našel Joa, ten před bránou poslal míč k Robinhovi, jenž se dokázal i ve svém druhém zápase v novém působišti prosadit. To však Portmouth netušil, že jeho protivník ještě neskončil. V 68. minutě to potvrdil záložník Wright-Phillips, který využil pasu Kompanyho a prostřelil bezmocného Jamese.

24letý Robinho byl dnes skutečně velmi aktivní a častokrát zle zatápěl obraně Portmouthu, jako mapříklad v 79. minutě, kdy Evansovi přihrál patičkou do dobré šance a anglický mladík přidal pátý gól svého celku. Uběhly čtyři minuty a míč opět rozvlnil síť brány za Jamesem. Celou akci opět založil Wright-Phillips, jenž poslal míč na Zabaletu, který stihl před brankářem nahrát Fernandesovi, a ten poslal míč do prázdné brány. Mohlo být ještě hůř. V závěru se už ale Wright-Phillips neprosadil a Portmouth si nakonec odváží "jen" šest branek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC540111:212
2.Chelsea FC532010:311
3.Liverpool FC53205:211
4.Aston Villa531110:710
5.Manchester City530215:79
6.West Ham United530211:99
7.Hull City52217:108
8.Sunderland AFC52125:67
9.Everton FC52129:117
10.Blackburn Rovers52126:117
11.Fulham FC42024:46
12.Middlesbrough FC52036:86
13.Portsmouth FC52035:126
14.Wigan Athletic51227:45
15.Manchester United41214:45
16.West Bromwich Albion51135:74
Bolton Wanderers51135:74
18.Stoke City51137:104
19.Newcastle United51134:94
20.Tottenham Hotspur50234:72

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele