5. kolo
21.09.2008 15:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Chelsea se rozešla s Manchesterem po vypjatém souboji smírně

Na Stamford Bridge se ostřilo, ale zároveň se taktéž hrál pohledný fotbal. Chelsea nicméně udržela domácí sérii neporazitelnosti až na poslední chvíli, kdy vyrovnával střídající Kalou. Za Manchester, který stále zůstává patnáctý, otevíral skóre Park Ji Sung.

Největší mediální hvězdy obou rivalů, Didier Drogba na jedné straně a Cristiano Ronaldo na straně druhé, se na hřišti od úvodní minuty nepotkávaly. Oba ještě nebyli připraveni odehrát celé utkání. Další žhavou změnou je nasazení mladíka Evanse namísto suspendovaného Vidiče. Scolari zase musel řešit jeden zapeklitý problém po předzápasové rozcvičce. Během ní se totiž zranil Deco a musel být nahrazen Ballackem.

Úvod střetnutí byl poněkud nervózní jak ze strany Manchesteru, tak Chelsea. Jenže hned na konci páté minuty se mohli ujmout vedení hosté. Hargreaves směřoval míč do pokutového území soupeře, na zakončujícího Fletchera se však nalepil Carvalho a nedovolil mu v klidu zakončit. Nevýrazný volej skotského středopolaře pak mířil vedle vzdálenější tyče. Zápas nabíral na obrátkách a hrálo se místy, řekněme, nahoru-dolů. O tom svědčí i fakt, že se na konci 16. minuty najednou ocitl i Rio Ferdinand v zakončení v bezprostřední blízkosti Petra Čecha. Situaci dva na dva vyřešil přihrávkou na spoluhráče-stopera Rooney, ale Ferdinanda následně skvěle pravou nohou vychytal Petr Čech.

V 18. minutě už to ovšem přišlo. Triangl Evra-Berbatov-Rooney totálně vyšachoval obranu soupeře, prvně jmenovaný na levé straně pokutového území přetlačil v souboji tělo na tělo Bosingwu, aby adresoval na hranici šestnáctky balon Berbatovovi. Ten neváhal a vystřelil, Čech míč neudržel a na pohotovou dorážku Parka už byl krátký. Co však vyváděla v tuto chvíli defenziva Chelsea, to mi není jasné. Možná se takto projevilo brzké odstoupení Carvalha. Ten musel ze hřiště už ve 12. minutě a byl nahrazen Alexem.

Ve 27. minutě dosud ne zrovna presující Blues napadli rozehrávku soupeře a výsledkem byl střet Maloudy s Van der Sarem. Holandský brankář po něm musel být ošetřován, a přestože ještě chvíli pokračoval, posléze, když si na něj lehl ještě Joe Cole, zjistil, že to dál nepůjde. Nahradil ho Polák Kuszczak. Mezitím přebírala Chelsea iniciativu a především ona tak tvořila hru a určovala tempo. Šance se ale v hojném množství nedostavovaly, snad jen střela Alexe ze střední vzdálenosti ve 40. minutě stojí za zmínku. Kuszczak si s ní naneštěstí pro hosty poradil, i když s notnými problémy. Na druhé straně zase vzbudil rozruch protiútok Manchesteru vedený Rooneym při přečíslení obrany Blues, finální pas Berbatova na Parka však nebyl přesný, přesněji řečeno, na paty korejského záložníka. Poločasový přehled uzavírá rána levačkou Ballacka, vzápětí snadná kořist Kuszczaka.

Druhé dějství zpočátku nepřineslo nic moc zajímavého, až v 55. minutě se mohutně tleskalo, když na trávník vběhl Cristiano Ronaldo, aby nahradil Scholese. Jinak hra působila dosti rozlítaným dojmem a na Chelsea nebyla znát zrovna nějaká úpěnlivá snaha dohnat Manchester. Výrazně jí nepomohl ani návrat Drogby na trávník, jenž začal od první minuty druhé půle. Až v 66. minutě o sobě dalo poprvé výrazně vědět domácí mužstvo, jenže Joe Cole z levé strany napálil akorát dobře postaveného Kuszczaka. Chelsea v poslední dvacetiminutovce zvládla místy zatlačit na soupeře, ale v rozmezí 73. a 74. minuty nejprve centr Joe Colea na malém vápně trestuhodně netrefil Anelka, záhy Ballack minul střelou z hranice šestnáctky. Manchester ovšem rozhodně nehodlal jen betonovat a mohlo být rozhodnuto, kdyby Rooney na zadní tyči trefil v těžké pozici balon lépe.

ManU tedy sice mohl vést o dva góly, hned vzápětí však už nevedl ani o jednu branku. V 80. minutě zahrávali Blues standardní situaci, balon přeplachtil všechny hráče a dopadl na malé vápno k hlavě zcela nestřeženého Kaloua. Ten už měl snadnou úlohu a Scolari, jenž ho poslal na zelený pažit teprve před šesti minutami, si mohl mnout ruce. Nabízí se rovněž otázky, koho bránil při této standardce Berbatov, a také jestli náhodou nebylo žádoucí si vyběhnout, být Kuszczakem. Odpovědi asi nemusím jmenovat.

Každopádně stalo se a obě strany se evidentně s nerozhodným stavem spokojily. Dohrávaly očividně utkání spíše jen z povinnosti. A náznaky šancí se tvořily tak jako, aby se neřeklo. Za zmínku stojí akorát Ronaldův efektní kop přes hlavu, který však mířil odrazem od země přímo do Čechových rukavic. Závěrečný hvizd sudího byl zahalen debatami ohledně Ferdinandova zákroku na Didiera Drogbu. Po něm vyběhl na hrací plochu podpořit v diskuzi Nevilla i sám Alex Ferguson. Poněkud bizarní konec tohoto velkolepého klání.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (489)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele