Anglická Premier League souhrn - 1. kolo

16.08.2008, 15:50, aktualizováno 17.08.2008, 19:00
Komentáře a souhrny
Chelsea potvrdila mistrovské ambice a Portsmouthu nasázela čtyři branky, naopak hned v prvním kole ztratil Manchester United. Blackburn dokázal urvat výhru na hřišti Evertonu, skóre během zápasu otočil také Hull proti Fulhamu. Middlesbrough porazilo Tottenham, stejně jako West Ham Wigan. Aston Villa přestřílela Manchester City, sezonu otevřela výhra Arsenalu nad WBA...

Arsenal FC - West Bromwich Albion 1:0

16.08.2008 13:45

Góly: 4. Samir Nasri

Nový ročník odstartoval zápas Arsenalu, adepta na mistrovský titul, proti nováčkovi West Bromwichi Albion. Žádné překvapení se nekonalo. Domácí fotbalisté dovedli zápas do vítězného konce.

Arsenal nastoupil s velmi mladým týmem, i přesto ale byl od začátku podle předpokladů lepším týmem na trávníku. Navíc necelé čtyři minuty stačily Samiru Nasrimu na to, aby se ve svém novém působišti poprvé prosadil v ligovém utkání. Úspěšně zakončoval za záda bezmocného Carsona po přesné přihrávce od Denilsona. Chuť Gunners útočit ale neopadla ani po vstřeleném gólu. Hlavičku Adebayora následně zasáhl rukou v pokutovém území Robinson, penalta se ale nekopala.

Z dálky to v úvodních minutách zkoušel opět aktivní Nasri i stoper Gallas. Ani jeden se prosadit nedokázal, střely to byly však značně nebezpečné. Hodně štěstí měli hráči WBA i v 19. minutě, kdy tečovaná střela Sagny jen těsně minula branku za překvapeným Carsonem. Starosti po rohovém kopu nadělal hráčům v žlutých dresech také Bendtner.

Hosté se v prvním poločase téměř vůbec nedostávali do vážnějších příležitostí, velkou výjimkou byla 29. minuta, kdy se po dlouhém výkopu Carsona dostal míč až ke kopačkám Do-Heona, jenž protáhl gólmana Almuniu. Vybojoval však jenom roh. Svěřenci kouče Wengera bez problémů kontrolovali průběh hry a útočnou hrou se snažili přidat druhou branku, před přestávkou se jim to už ale nepovedlo.

Vedení mohl pojistit po čtyřech minutách druhé půle Adebayor, z velkého úhlu ale mířil nepřesně. Většině fanoušků na Emirates Stadium pořádně zatrnulo už o minutu později. To si Baggies vytvořili hned dvojšanci. Nejprve musel Almunia zasáhnout při střele Millera, tu ale vyrazil pouze ke kopačkám Brunta. Ten se nijak nerozpakoval a ihned míč napálil na bránu. Arsenal jeho střelu zblokoval až na brankové čáře.

Za okamžik měl tutovku na svých kopačkách i Adebayor, který předběhl zadáky West Bromwiche, ale tváří v tvář proti Carsonovi neuspěl, jelikož svou střelu poslal jen pár centimetrů vedle jeho levé tyče. V 64. minutě se prezentoval dalekonosnou střelou Eboué, ovšem ani on nemířil přesně. Arsenal přidal druhý gól o čtyři minuty, kdy poslal míč do sítě Adebayor, branka ale nebyla uznána pro ofsajd.

Důležitý moment pro českého fanouška přišel v 74. minutě, kdy se na hřiště dostal český útočník Roman Bednář a připsal si tak svůj vůbec první start v Premier League. Gunners stále toužili zvýšit své vedení a výsledkem byli dvě šance Robina van Persieho. Nejprve jeho hlavičku vychytal Carson, následně mířil nepřesně z otočky, i přesto jeho tým už ale dovedl utkání do vítězného konce.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - Tottenham Hotspur 2:1

16.08.2008 16:00

Góly: 71. David Wheater, 86. Mido - 90. Robert Huth (vl.)

Očekávaná sezóna začala pro Tottenham hodně špatné. Na hřišti Middlesbrough i přes slušný výkon podlehl 1:2 a v příštím kole bude mít co napravovat.

Kohouti nastoupili bez útočníka Dimitara Berbatova, který zřejmě co nevidět zamíří do Manchesteru United, i přesto ale několikrát bránu Boro vážně ohrozili. Útočnou dvojicí se tak stal Darren Bent s mladíkem Giovanim dos Santosem. První střelu utkání si na konto připsala nová akvizice Tottenhamu David Bentley. Jeho pokus zpoza hranice pokutového území ale mířil mimo území tří tyčí.

Hrdinou následujících dvou akcí se stal útočník Giovani. Nejprve pálil po akci z rohového kopu mimo a zanedlouho připravil palebnou pozici pro Bentleyho. Tomu při zakončení scházela přesnost. V 18. minutě přišla jedna z největší příležitostí prvního poločasu. Tuncay utekl hostující obraně, v pokutovém území přihrál na úplně volného Alvese, který však zcela nepochopitelně bránu přestřelil.

Atraktivní hra pokračovala i nadále a diváci se určitě nenudili. Gól měl na kopačkách po centru ze strany z kopaček Zokory opět Giovani, míč do brány ale poslat nedokázal. V 31. minutě se sice Boro prosadilo, Wheater při zakončení fauloval, a proto se stav neměnil. Alfonso Alves pro změnu zanedlouho branku vysoko přestřelil. I přes velkou aktivitu se ani jeden tým do přestávky už neprosadil.

Úvodní desetiminutovka druhé půle žádnou skutečnou gólovou příležitost, až na dalekonosnou a nepřesnou střelu Bentleyho, nenabídla. Middlesbrough s postupem času přidávalo na otáčkách a čím dál častěji zaměstnávalo obranu hostujících fotbalistů. Ofenzívu Tottenhamu přišel podpořit v 64. minutě Dimitar Berbatov a dost možná to byly jeho poslední minuty v dresu londýnského klubu.

Jenže už zanedlouho jeho tým inkasoval. Downingův roh sice beci Spurs ještě odvrátili, míč se ale dostal zpět k exekutorovi, který jej poslal Alvesovi. Ten sice trefil ještě břevno, David Wheater už ale míč do brány dostal. Tottenham se snažil odpovědět vyrovnáním, ovšem hráči Middlesbrough měli stále více míč na svých kopačkách a nakonec to potvrdili druhý gólem, jehož autorem byl Egypťan Mido. V nastaveném čase výsledek alespoň korigoval nádhernou střelou z přímého kopu, kterou si do brány srazil Huth, Modrič.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Stoke City 3:1

16.08.2008 16:00

Góly: 34. Grétar Steinsson, 41. Kevin Davies, 45. Johan Elmander - 90. Ricardo Fuller

S tak tvrdým vstupem do nové prvoligové sezóny vedení Stoke určitě nepočítalo. Pro start přijatelný Bolton předvedl skvělý výkon a už po poločase vedl o tři branky. V závěru utkání dokázal alespoň snížit na konečných 3:1 Fueller.

Před sezónou se v souvislosti s Boltonem skloňovala především špatná ofenzíva. Po prvním poločase utkání se Stoke ale určitě každý změnil názor. Namotivovaný nováček přijel do Reebok Stadium s touhou vyhrát, jenže už po pár minutách o ní přišel, jelikož Wanderers mu v rozmezí jedenácti minut vstřelil tři branky a bylo po utkání.

Tu první měl na svědomí v 34. minutě obránce Grétar Steinsson. Islandský reprezentant míč napálil v pravém rohu pokutového území a nádhernou volejí trefil levou šibenici Sörensovy brány. Ten ještě netušil, že to je teprve začátek. Nedůrazná obrana Stoke se dopustila velké chyby o sedm minut později. Kevin Davies vyhrál hlavičkový souboj hned se dvěma zadáky a přesně mířenou ranou rozvlnil síť.

Když už si hostující hráči mysleli, že v prvním poločase se jim už nemůže nic stát, přišel pro ně velmi nepříjemný okamžik. Po standardní situace Joye O’Briena se prosadil hlavou hned ve svém prvním zápase Johan Elmander. Stoke tak v prvním poločase dostali tvrdou lekci o životě v Premier League.

Po změně stran už hosté přeci jen trochu hru vyrovnali, i přesto je ale musel několikrát zachraňovat až gólman Sörensen, kterému znepříjemňoval život aktivní a prvním gólem nabuzený Johan Elmander. Bolton byl po celý zápas jasně lepší, Stoke se alespoň nakonec dočkalo čestného úspěchu v podobě vstřelené branky. Po centru Dickinsona hlavou snížil na konečných 3:1 Ricardo Fueller. Wanderers tak může mrzet, že přišli o čisté konto v samotném závěru zápasu.

Více informací k zápasu

West Ham United - Wigan Athletic 2:1

16.08.2008 16:00

Góly: 3. Dean Ashton, 10. Dean Ashton - 47. Amr Zaki

Také Kladiváři si na své bodové konto připisují svůj první bodový zisk. Wigan dokázali zdolat v poměru 2:1.

Latics by na start do nové sezóny určitě rádi rychle zapomněl. Po deseti minutách to bylo už 2:0 a u několika šancí West Hamu při nich navíc stálo hodně štěstí. Už čtvrtá minuta přinesla Kladivářům první přesný zásah. Faubert našel Ashtona, jenž se ihned zbavil bránícího Scharnera a úspěšně zakončil.

Uběhlo dalších šest minut a Chris Kirkland lovil míč ze své sítě už podruhé. Po rohovém kopu se opět prosadil kanonýr Ashton. Wigan byl zralý na ručník. Za necelých patnáct minut navíc předvedla dvojice Behrami a Noble krásnou kombinační akci, míč poslali Carltonu Coleovi a ten i přesto, že byl tísněn, zakončil. Bohužel jen do rukavic hostujícího gólmana. Latics se jen bránili, ve předu toho moc nepředvedli a hlavně proto byl stav po čtyřiceti pěti minutách 2:0 pro domácí.

Hosté ale vstoupili do druhého dějství tím nejlepším způsobem. Už ve 47. minutě totiž dokázali snížit na rozdíl jediné branky. Dlouhý aut zpracoval Heskey pro debutanta Zakiho a ten se střelecky prosadil. Wigan měl několik možností, jak vyrovnat. V ofenzívě se činil především Wilson Palacios, ale ani on branku nezaznamenal.

V závěru naopak vedení málem pojistil po centru Etheringtona z rohového kopu Davenport, svou hlavičku ovšem poslal nad. A když se v závěru nedokázal podruhé prosadit po De Ridderově akci Amr Zaki, zápas dospěl do vítězného konce pro West Ham.

Více informací k zápasu

Hull City - Fulham FC 2:1

16.08.2008 16:00

Góly: 22. Geovanni, 81. Caleb Folan - 8. Ki-Hyeon Seol

Domácím fotbalistům první zápas v historii Premier League skutečně vyšel. S Fulhamem od úvodních minut prohrávali, nakonec ale stačili v první půli ještě vyrovnat a v té druhé rozhodli o svém vítězství.

Hull nastoupil proti Fulhamu s defenzivním složením 5-4-1, i přesto ale rozhodně jen nebránil. Ve třetí minutě zachránil hosty při hlavičce Geovanniho až úžasný zákrok Marka Schwarzera. Jako první se do střeleckých statistik ale zapsali Cottagers. Po centru Bullarda z pravé strany přesně zakončoval Ki-Hyeon.

Hosté byli také po vstřeleném gólu lepším celkem na hřišti, Gera i Davies své tutovky ovšem nevyužili, a tak přišlo potrestání v podobně vyrovnávacího gólu Tigers. Levačkou se do míče opřel Brazilec Geovanni a krásnou ranou překonal zkušeného Schwarzera. Hra se za stavu 1:1 už uklidnila a bez větších šancí se hrálo až do poločasu.

V 47. minutě mohl přidat druhou branku hostů po přihrávce od Zamory Gera, jenže scházela mu přesnost a míč poslal vedle vzdálenější tyče. Nováček z Hullu se ovšem jenom s bodem nechtěl spokojit a snažil se vývoj utkání svrhnout na svou stranu. Pěknou sólovou akci předvedl Marlon King, míč se následně dostal až k Geovannimu, který měl na kopačkách druhý gól, stoprocentní šanci ale zahodil.

Tigers se však nevzdávali, bojovali až do konce a jejich snaha se jim vyplatila. V 80. minutě vstřelili rozhodující a vítěznou branku. Gardner využil chyby Koncheského, našel Fagana, jenž přihrál Folanovi, který zvýšil na 2:1. Fulham na tento gól v podobně vyrovnání už zareagovat nedokázal, takže i přesto, že vedl, odjíždí poražen.

Více informací k zápasu

Everton FC - Blackburn Rovers 2:3

16.08.2008 16:00

Góly: 45. Mikel Arteta, 64. Yakubu Aiyegbeni - 22. David Dunn, 66. Roque Santa Cruz, 90. André Ooijer

Duel plný zvratů se šťastným koncem pro Blackburn dnes zažili diváci v Goodison Parku. Rovers vstřelili rozhodující gól v 93. minutě a na konto si tak po výhře 3:2 připisují tři body.

Utkání začalo svižně a už ve třetí minutě donutil Rodwell zasáhnout hostujícího gólmana Robinsona na jeho dalekonosný pokus, který však mířil pouze do středu brány. Podobnou mincí na druhé straně odpověděl Gamst Pedersen, více jak rohový kop ale nevybojoval. Blackburn hrál ze začátku aktivně a snažil se využít chyb v domácí defenzívě. Dvakrát hlavičkoval nebezpečně Roque Santa Cruz, ale ani jednou neuspěl, gólman Howard zasahovat nemusel.

V 22. minutě už ale Rovers domácí fotbalisty potrestali. Z dobrých dvaceti metrů napřáhl David Dunn a krásnou ranou propálil i Howarda. Evertonu se nedařil rychlý přechod do útoku, a proto na svého soupeře nedokázal dlouhou dobu nic vymyslet. Až v 39. minutě se dostával do zakončení Yakubu, na poslední chvíli míč ale odkopnul Nelson. Před přestávkou pálil z přímého kopu Mikel Arteta, bohužel pro fanoušky Toffees nad. Ti se ale nakonec dočkali. Španělský záložník se pár sekund před poločasovým hvizdem prosadil.

Oba týmy začaly po příchodu z kabin aktivně a zvrat v utkání se málem povedl Yakubovi už ve druhé minutě, kdy jen těsně nedoskočil na rychlý centr z levé strany. V 55. minutě upoutal na sebe pozornost Jason Roberts, který zaměstnal Howarda střelou mířenou do středu brány. Americký gólman jí ale nohou bez větších problémů vyrazil.

V 64. minutě dokonal Everton obrat. Hlavou se po krásném centru prosadil Yakubu a opět potvrdil svou pověst kanonýra. Vedení ale vydrželo domácím jen minutu. Dlouhý pas až ze středu hřiště si zpracoval Roque Santa Cruz a s velkou jistotou vyrovnal. Vedení mohl na stranu Blackburnu poslat Roberts, opět ale ztroskotal na Howardovi.

Hrdinou Toffes se mohl stát minutu před koncem normální hrací doby teprve 16letý Baxter, jenž využil zaváhání brankáře Robinsona, ale hlavou nakonec zakončil nad. Nedáš - dostaneš. Toto pravidlo se potvrdilo také dnes. V závěrečných sekundách se prosadil André Ooijer a Blackburn si veze domů vítězství 3:2.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Liverpool FC 0:1

16.08.2008 18:30

Góly: 83. Fernando Torres

Posílený Sunderland vstoupil do sezóny zápasem s Liverpoolem. Proti favorizovanému soupeři sehrál především v prvním poločase velmi vyrovnanou partii, přesto zůstane bez bodu. Jednogólové vítězství hostům zařídil Torres.

To, že Black Cats nebudou proti silnějším Reds jenom bránit, od začátku potvrzovali. V prvním poločase předvedli slušný výkon a svému soupeři byli rovnocenným protivníkem. Moc jim ani nechybělo a už od čtvrté minuty to mohlo být pro ně 1:0. Hyypia se v bránění dopustil velké chyby, okamžitě se přes něj dostal útočník Diouf, z celé akce ale nakonec nic nebylo a Liverpool se ubránil.

Sunderland měl v některých pasážích dokonce navrch a díky tomu si například vypracoval ve 12. minutě další tutovku, opět jí ale nepřetavil ve vedoucí branku. Richardson se sice zbavil Kujita, přihrál nabíhajícímu Dioufovi, jenž poslal do pokutového území nebezpečný centr, zakončující Daryl Murphy ovšem trefil hlavou pouze brankáře Reinu.

Hosté dnes rozhodně nepůsobili jistým dojmem a především v ofenzívě se skutečně trápili. Za celý první poločas si nedokázali vytvořit nějaké nebezpečnější šance, ze kterých by zahrozili. Možnost ohrozit bránu Gordona měl Gerrard po odpískání faulu Chimbondy na Benayouna. Střelou zhruba z dvaadvaceti metrů od brány ale nakonec trefil jen zeď.

Nevýrazný výkon svého týmu se rozhodnul kouč Benítez o přestávce zlepšit střídáním Xabiho Alonsa za mladíka Plessise. Úvodní šance druhého poločasu patřila domácímu Dioufovi. Senegalský útočník dostal přihrávku do pokutového území od Kierana Richardsona a z dobré pozice vypálil pouze nevýrazný pokus, se kterým neměl Reina potíže.

Liverpool ale ihned odpověděl. Benayoun se odhodlal z hranice pokutového území ke střele, ta navíc byla tečovaná útočníkem Keanem, změnila směr a gólman Gordon musel zasáhnout. Míč vyrazil alespoň na roh. Podobně zasahoval také po pár minutách proti střele Gerrarda.

V 72. minutě scházelo Reds skutečně málo. Z Gerrardovy standardní situace nic nebylo, následnou Kujitovu střelu ale gólman Gordon vyrazil pouze před sebe. Šance na vstřelení gólu si okamžitě všimli oba útočníci Keane i Torres, ovšem druhý jmenovaný při zakončení z gólové pozice trefil pouze irského reprezentanta, který se snažil na poslední chvíli uhnout. V tento moment měl Sunderland skutečně hodně štěstí.

Brankáře Gordona v 81. minutě značně vystrašil Xabi Alonso. Jeho střela z vlastní půlky hřiště ale úspěch nenesla. O pár sekund později už však mohl Liverpool slavit. Přesně mířenou ranou k tyči rozvlnil síť Fernando Torresa zajistil sobě a svým spoluhráčům úspěšný start do sezóny.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Portsmouth FC 4:0

17.08.2008 14:30

Góly: 12. Joe Cole, 26. Nicolas Anelka, 45. Frank Lampard (pen.), 89. Deco

Také třetí tým velké čtyřky započal nový ročník vítězně. Chelsea si bez větších problémů poradila s Portsmouthem, což dokazuje výhra 4:0. O tu se přesnými zásahy postarali Anelka, Joe Cole, Lampard a Deco.

Chelsea měla před tímto utkáním problém se sestavením útoku a nakonec poslala do zápasu pouze Nicolas Anelku. Zbylí dva útočníci, Didier Drogba a Andrej Ševčenko, kvůli zranění neusedli ani na lavičku. Francouzského reprezentanta ovšem podporovala v útočném snažení hned pětice záložníků.

Od začátku bylo jasné, kdo je favoritem. Blues se v úvodních minutách zkoušeli prosadit především ze standardních situací a centry ze stran, k úspěchu to ale nevedlo. První vážnější situací se pro gólmana Jamese, který se představil s novým účesem, stala až dělovka Franka Lamparda, s tou si ale poradil.

Podobné štěstí už však neměl v 12. minutě, kdy domácí fotbalisté vstřelili gól. Anelka sklepl míč Ballackovi, ten okamžitě poslal krásnou přihrávku za obranu, kde se míče zmocnil Joe Cole a jako zkušený kanonýr prostřelil Davida Jamese. Po dvaceti minutách hry to byl opět zkušený reprezentační brankář Portsmouthu, který zachránil svůj tým od druhého inkasovaného gólu. V jasné tutovce vychytal Anelku.

Za pár okamžiků už ale Chelsea druhou branku oslavovala. Přetažený centr vrátil před bránu Deco, kde vyhrál hlavičkový souboj Anelka a poslal míč do brány. Vedení mohl v 30. minutě dokonce ještě pojistit, gólmana Jamese si sice obhodil, ale nedokázal už dostihnout míč na hrací ploše.

Londýnský klub musel už v prvním poločase sáhnout ke střídání, a to když zraněného Ballacka nahradil Florent Malouda. Těsně před přestávkou málem udeřil také Portsmouth, svou příležitost ale neproměnil a přišlo potrestání. Distin zahrál v pokutovém území rukou a nařízenou penaltu s jistotou proměnil Frank Lampard.

I přes jasné vedení Chelsea začala po přestávce mnohem aktivněji a výsledkem byly dvě šance prvních dvou střelců. Nejprve pálil po chybě defenzívy Pompeys zpoza hranice pokutového území Anelka, jenže přestřelil a následně se dostal do dobré pozice také Joe Cole, vedl si ovšem podobně jako jeho francouzský spoluhráč.

Portsmouth se absolutně nedostával do hry, nedokázal delší dobu udržet míč a pouze se bránil útokům Chelsea. V 65. minutě si však konečně vypracoval zajímavou příležitost. Po přihrávce od Crouche pálil z nadějné pozice Kranjčar, ale obětavým zákrokem srazil jeho pokus na roh stoper Carvalho. Druhému dějství chyběl především gól. Domácí fotbalisté se sice snažili navýšit své vedení, ale nedařilo se jim v koncovce. Těsně před závěrečným hvizdem se ovšem dočkali. Deco vypálil z úctyhodné dálky, David James se míč snažil vyrazit na roh, ale bohužel jenom změnil jeho směr, a to přímo do vlastní branky. Luizi Felipe Scolarimu se tak premiéra na lavičce Chelsea náramně vydařila.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Manchester City 4:2

17.08.2008 16:00

Góly: 47. John Carew, 69. Gabriel Agbonlahor, 74. Gabriel Agbonlahor, 76. Gabriel Agbonlahor - 64. Elano (pen.), 90. Vedran Ćorluka

Diváci ve Villa Parku viděli gólovou přestřelku. Vítězství 4:2 Aston Ville zařídil ve druhé půli skvělým výkonem Gabriel Agbonlahor, který se blýsknul hattrickem.

Manchester City měl pro tento zápas problémy s postavením útoku, kouč Hughes, pro něhož to byla premiéra, se nakonec rozhodnul dát šanci talentovanému Evansovi. V první půli ale jeho tým bránu Aston Villy mockrát vážně neohrozil, ovšem soupeř si vedl obdobně, a proto diváci zase tolik příležitostí neviděli.

Domácí fotbalisté si za první desetiminutovku vypracovali hned dvě gólové šance. Obě byly jak přes kopírák a o obě se postaral vysoký kanonýr John Carew. Norský reprezentant nejprve hlavičkoval nebezpečně po rohovém kopu, při zakončení mu ale scházela přesnost, takže gólman Hart zasahovat nemusel. V osmé minutě už ovšem měl o poznání více práce. Carew tentokrát po centru z rohového kopu z druhé strany poslal hlavou míč přesně do míst, kde stál právě brankář Citizens.

V 26. minutě Aston Villa opět zaútočila, zakončující kapitán Gareth Barry ale trefil jen boční síť branky. Další šanci, tentokrát na druhé straně, zazdil brazilský playmaker Elano, a proto oba týmy odcházely do kabin za bezbrankového stavu.

Villans vstoupili do druhého dějství na jedničku. Ashley Young poslal do pokutového území centr, ten se dostal až k Johnu Carewovi, který přesnou hlavičkou konečně rozvlnil síť za Joem Hartem. Manchester však v 64. minutě dokázal ještě vyrovnat. V pokutovém území upadl po jednom souboji Michael Johnson, rozhodčí Dowd se nerozpakoval a odpískal penaltu, kterou proměnil Elano.

Vedení se však po pár minutách opět vrátilo na stranu domácích. Zásluhu na tom měl především mladý Gabriel Agbonlahor, jemuž se podařilo něco skutečně výjimečného – hattrick za pouhých osm minut! První gól přišel v 68. minutě, kdy míč dostal za záda manchesterské jedničky po rohovém kopu. Uběhlo šest minut a 21letý útočník zvýšil už na 3:1. V tuto dobu gólman Hart ještě netušil, že za dvě minuty bude lovit míč ze své sítě už počtvrté. Tentokrát Agbonlahor využil spolupráce s Garethem Barrym a levačkou chladnokrevně zakončil. Manchester nakonec v závěrečných minutách zásluhou Vedrana Čorluky výsledek ještě alespoň korigoval.

Více informací k zápasu

Manchester United - Newcastle United 1:1

17.08.2008 17:00

Góly: 24. Darren Fletcher - 22. Obafemi Martins

Starty do nové sezóny Manchesteru moc nejdou. Minulý rok v prvním kole uhrál doma remízu s Readingem, dnes to samé předvedl proti Newcastlu.

Kouč Ferguson do zápasu poslal na místo Argentince Carlose Téveze talentovaného mladíka Fraizera Campbella a určitě této volby nelitoval. Ten totiž hned od začátku nepříjemně zatápěl hostující obraně, jako například už ve druhé minutě, kdy vybojoval pro svůj tým standardní situaci ze zajímavé pozice. Exekutor Ryan Giggse jí ale nevyužil, trefil pouze zeď.

První střelu Newcastlu si připsal na konto o pár sekund později Martins. Hodně nebezpečno bylo před bránou Shaye Givena v 7. minutě. Na prudký centr z levé strany si naskočil Campbell a jen zázračný zákrok irského gólmana zachránil Newcastle od inkasovaného gólu. Ihned z protiútoku zaútočil Jonás Gutierrez, toho ale v pokutovém území odzbrojil na poslední chvíli Vidič.

Ve 14. minutě měl Manchester další šanci, opět ovšem čaroval brankář Given, který nejprve vykryl střelu Rooneyho a následně i dorážku Scholese. Velký šok pro fanoušky na Old Trafford přišel o osm minut později. Na rohový kop si naskočil Obafemi Martins, jeden z nejmenších hráčů na hřišti, a pro něj nezvykle hlavou poslal svůj tým do vedení.

To však Magpies moc dlouho nevydrželo. Za dvě minuty využil Giggsovy přihrávky Darren Fletcher a vyrovnal. United se snažili o obrat ještě v první půli, k žádnému nebezpečnému zakončení se ale nedostali. Nejvážněji vypadala střela Paula Scholese, kterou ještě tečoval Wayne Rooney asi metr od pravé hostující brány.

Očekávaný tlak Manchesteru ihned po přestávce nepřišel. Naopak v 50. minutě se snažil ohrozit bránu domácích Obafemi Martins, jeho přízemní ránu z hranice pokutového území ale gólman Edwin van der Sar bez nějakých větších problémů vychytal. Manchester poprvé zahrozil až v 57. minutě, a to zásluhou Campbella, který se zbavil bránícího N’Zogbii a jeho střelu z dvaceti metrů musel vyrazit na roh až gólman Given.

Nechybělo moc a s United to mohlo být hodně zlé. Bránící hráči si při rohovém kopu opět nepohlídali Martinse a ten všechny domácí fanoušky vystrašil hlavičkou, která mířila jen těsně nad břevno. Na druhé straně zakončoval pro změnu Campbell, Given byl však na svém místě.

V 64. minutě zahrozil na straně Newcastlu velmi aktivní Jónas Gutierrez, který dostal výbornou přihrávku od Martinse, utekl domácí obraně a až v pokutovém území jej zastavil obětavým skluzem Nemanja Vidič. Ten byl hrdinou i další zajímavé situace. Za dalších deset minut si naskočil na centr Rooneyho z rohového kopu a hlavičkou o zem trefil břevno. United v posledních minutách nic zajímavého nevymysleli a musí se spokojit s bodem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC11004:03
2.Aston Villa11004:23
3.Bolton Wanderers11003:13
4.Blackburn Rovers11003:23
5.Middlesbrough FC11002:13
West Ham United11002:13
Hull City11002:13
8.Liverpool FC11001:03
Arsenal FC11001:03
10.Newcastle United10101:11
Manchester United10101:11
12.Everton FC10012:30
13.Fulham FC10011:20
Tottenham Hotspur10011:20
Wigan Athletic10011:20
16.Sunderland AFC10010:10
West Bromwich Albion10010:10
18.Manchester City10012:40
19.Stoke City10011:30
20.Portsmouth FC10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (405)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele