24. kolo
10.02.2024 13:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Erling Haaland (© AFP)

Norská gólová mašina znovu pálí ostrými, Haaland posunul City do čela

Fotbalisté Manchesteru City porazili ve 24. kole Premier League na vlastním hřišti Everton 2:0 a v anglické nejvyšší soutěži triumfovali již pošesté za sebou. Favorit utkání si podle očekávání držel po celou dobu jasnou územní převahu, první střelu na branku však zaznamenal až v 71. minutě. Naštěstí pro domácí byl pokus Erlinga Haalanda úspěšný a norský kanonýr, jenž krátce před koncem přidal také pojistku, svými prvními trefami po zranění rozhodl o tom, že se Citizens minimálně na několik hodin dostali na první místo tabulky.

Citizens si sice proti Brentfordu nepohlídali nápaditou akci soupeře započatou dlouhým výkopem brankáře, pak však zásluhou třígólového Phila Fodena duel otočili. Úřadujícímu mistrovi se tak podařilo využít prohry Liverpoolu, který by v případě skalpu Evertonu v tabulce dokonce přeskočil. Nemělo se jednat o nic nereálného, Karamelky totiž v lize nevyhrály šestkrát v řadě, byť naposledy vydřely cenný bod s Tottenhamem.

K zápasu na Etihad Stadium přistoupil tým z Liverpoolu velice zodpovědně. Balon sice na svých kopačkách drželi hráči hostujícího celku jen sporadicky, do větších šancí ovšem favorita dlouho nepouštěli. To se mohlo změnit ve 25. minutě po akci Jérémyho Dokua, jenž z ostrého úhlu hledal před bránou Juliana Álvareze. Do nebezpečného pasu se ale včas položil Jarrad Branthwaite a argentinského útočníka do šance nepustil. V závěru prvního dějství se po sérii odrazů ocitl ve výborné střelecké pozici Manuel Akanji, jenže jeho jedovatou ránu stihl na poslední chvíli zablokovat kapitán Evertonu James Tarkowski.

Druhá půle dlouho nabízela stejnou podívanou jako ta první. Citizens neúnavně obléhali pokutové území týmu z Merseyside, aniž by nějak výrazně ohrozili Jordana Pickforda. Po hodině hry hledal Haaland přihrávkou na zadní tyč Kyla Walkera. Dwight McNeil však jeho nabídku ztečoval mimo hřiště, a zabránil tak Angličanovi ve skórování. Dlouho nedobytná defenziva Karamelek nakonec kapitulovala v 71. minutě právě zásluhou Haalanda. Norský snajpr si našel prostor v šestnáctce po rohovém kopu a z první střely na bránu uklidnil domácí. Za dalších 14 minut se nejlepší kanonýr soutěže radoval znovu. Po krásném pasu Kevina de Bruyneho se dostal sám před Pickforda, kterého překonal efektivním obstřelem.

Pokles formy z přelomu listopadu a prosince tak byl dávno zapomenut a Citizens naplno bodovali pošesté v řadě. V příštím kole přijede na jejich stadion 17. února Chelsea, Everton přivítá o dva dny později Crystal Palace.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (1)

Přidat komentář
MCFC_8

CISTE KONTO!!! 3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele