29. kolo
25.04.2024 21:00 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Phil Foden (© AFP)

Trefa létajícího Belgičana odstartovala rychlý pád Racků. Obhájce dýchá Arsenalu na záda

Manchester City zvládl dohrávku 29. kola Premier League, když porazil Brighton na jeho hřišti 4:0. Hosté rozhodli o důležitém vítězství už v prvním poločase, ve kterém vstřelili hned tři branky. V 17. minutě otevřel skóre zápasu Kevin De Bruyne, jenž se v nejvyšší anglické soutěži vůbec poprvé prosadil hlavou. Ještě větším hrdinou se však stal Phil Foden, který na svého kolegu navázal rovnou dvěma góly. Angličanova trefa ve 26. minutě navíc byla jeho jubilejní 50. v Premier League. Citizens tak mají závod o titul stále ve svých rukou, neboť na první Arsenal ztrácí jediný bod, přičemž mají utkání k dobru.

Řada expertů považovala Manchester City za nejvážnějšího favorita na zisk titulu i díky zdánlivě nejlehčímu losu závěru ročníku v porovnání s Arsenalem a Liverpoolem. Jeden z papírově nejobtížnějších duelů ho čekal v Brightonu, Racci totiž doma prohráli v celé sezoně jen dvakrát. Aktuálně za sebou navíc měli takřka dvoutýdenní volno, během nějž Citizens odehráli dvě soutěžní klání a vypadli z Ligy mistrů.

Tým Pepa Guardioly od začátku ukazoval svou klasickou kontrolu hry s velkým množstvím přihrávek. V 17. minutě se navíc De Bruyne položil do centru Kylea Walkera a parádní hlavičkou zhruba ze vzdálenosti penalty otevřel gólový účet. Domácí odpověděli podobným způsobem prostřednictvím Lewise Dunka po rohovém kopu, Ederson byl ale pozorný. Většina první půle ovšem patřila Fodenovi. Ten nejprve v 26. minutě navýšil vedení svého celku tečovanou střelou z přímého kopu. A následně ve 34. minutě zužitkoval výborné napadání celého týmu, když z první úspěšně završil akci po zisku míče a upravil na poločasových 3:0.

Po změně stran bylo znát, že utkání je s největší pravděpodobností rozhodnuté a dlouho se čekalo na větší šanci. Až v 60. minutě zkusil Julián Álvarez technicky zakončit do vzdálenějšího horního rohu, jeho pokus však letěl nad branku Jasona Steela. O chvíli později se už argentinský mistr světa mohl radovat z gólu, když po rychlém protiútoku zužitkoval Walkerovu práci a dorážel do odkryté brány. V největší příležitosti Racků se ocitl pět minut před koncem Joao Pedro, krajana Edersona ale o čisté konto připravit nedokázal.

Brighton tak svého soupeře na cestě za obhajobou titulu nepřibrzdil. V příštím kole se představí 28. dubna v Bournemouthu, Citizens nastoupí tentýž den v Nottinghamu.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (2)

Přidat komentář
MCFC_8

1 z najtazsich zapasov do konca ligy, ale ak chceme titul, musime za 3 body...1:3

Reagovat
Fikus19

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele