9. kolo
21.10.2023 16:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Erling Haaland (© AFP)

Rošáda gólmanů City prospěla, ofenzivní motory s Brightonem stačilo zapnout na 20 minut

Manchester City porazil v devátém kole Premier League na vlastním hřišti Brighton 2:1. Utkání rozhodl v 19. minutě kanonýr Erling Haaland, pro kterého to byla už devátá trefa v lize. Domácí potřebovali tříbodový zisk jako sůl, jelikož jim po dvou prohrách v řadě hrozila další ztráta. Důležitým faktorem byl rovněž start Stefana Ortegy, který poprvé v aktuálním ročníku nejvyšší anglické soutěže nahradil mezi třemi tyčemi Edersona. Německý brankář totiž podržel svůj tým při samostatném úniku Kaora Mitomy.

Citizens v minulém kole nestačili na Arsenal a po téměř pěti letech zaznamenali dvě po sobě jdoucí ligové porážky. Všeobecným očekáváním tak bylo, že úřadující mistr tvrdě odpoví. Proti němu však stál nevyzpytatelný Brighton, který už v této sezoně jednou Manchester vyplenil, když si z Old Trafford odvezl výhru 3:1. Od té doby ovšem jeho forma výrazně poklesla, jelikož už téměř měsíc čekal na soutěžní vítězství.

A dobře nezačali ani na Etihad Stadium. Jérémy Doku se totiž uvolnil od obránce a nahrál přesně na Juliána Álvareze, který sice netrefil míč ideálně, ten se ale k jeho štěstí přece jenom dostal do brány. v 19. minutě přidal druhou trefu Haaland, jenž vyslal zpoza šestnáctky nechytatelnou skákavou střelu k tyči. Domácí nadále nepouštěli příliš Brighton do hry a kontrolovali průběh zápasu, do konce první půle si ovšem další gólovou příležitost nevypracovali.

Po změně stran mohl norský kanonýr přidat další trefu, jeho tvrdý pokus směřující na zadní tyč ovšem vyrazil brankář Jason Steele. Při následujícím protiútoku zapomněla obrana domácích na Mitomu, který se řítil sám na bránu, ale zajímavou šanci zneškodnil rychlým výběhem Ortega. Další příležitost "Racků" už průběh utkání zdramatizovala.

Po pouhých sedmi minutách na hřišti totiž Ansu Fati přízemní střelou skóroval poté, co se k němu balon se štěstím odrazil v pokutovém území. Hosté s blížícím se závěrečným hvizdem zvyšovali obrátky, vyrovnávací branku však už nevsítili. Ještě v nastaveném čase obdržel Manuel Akanji za zatažení Fatiho druhou žlutou kartu.

Manchester City tak ani na čtvrtý pokus doma body neztratil. Venkovní bilanci se pokusí vylepšit 29. října v derby na Old Trafford, Brighton tentýž den přivítá Fulham.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele