15. kolo
07.12.2023 20:30 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

Dwight McNeil (© AFP)

Newcastle v lize mimo domov opět strádal. Everton se po odečtu bodů pomalu zvedá

Everton potvrdil v 15. kole Premier League vzrůstající formu, když na vlastní půdě porazil 3:0 Newcastle, s nímž bodoval teprve podruhé z posledních sedmi vzájemných střetnutí. Nebezpečnějším celkem byly po celý zápas domácí Karamelky, v jejichž dresu spálil spoustu velkých šancí Dominic Calvert-Lewin. Nakonec jej to však mrzet nemuselo, jelikož jeho kolegové v čele s Dwightem McNeilem zajistili celku z Liverpoolu, poprvé po disciplinárním odečtu bodů, posun ze sestupového pásma. Magpies naopak prohloubili trápení na hřištích soupeřů, kde od startu ligy porazili pouze poslední Sheffield.

Newcastle se zatím srdnatě bil s obří marodkou, kterou po vítězství nad Manchesterem United ještě rozšířil reprezentační brankář Nick Pope. Jeho zranění navíc bylo vážnějšího charakteru, delší čas mezi třemi tyčemi tak nejspíš čekal Slováka Martina Dúbravku, jenž se v základní sestavě ligového klání představil od startu sezony 2022/2023 teprve podruhé. Jeho úkolem bylo v Goodison Parku nepustit soupeře do vedení, Everton totiž pod taktovkou Seana Dychea ještě neprohrál zápas, v němž skóroval jako první.

Domácí vstoupili do utkání velmi pozitivně, avšak všechny jejich střely zablokovala dobře organizovaná obrana. O první velkou šanci se proto ve 14. minutě postaral na druhé straně Kieran Trippier. Angličan dostal příležitost v podobě přímého kopu, ale technický pokus poslal jen doprostřed brány. O chvílí později si naskočil na načechraný centr Calvert-Lewin, jeho hlavičku ovšem zastavil pohotovým zákrokem Dúbravka. Ve 36. minutě rozjely Straky akci, na jejímž konci hlavičkoval Alexander Isak jen kousek od levé tyče. Těsně před odchodem do šaten se odrazil míč do malého vápna, kde stál Calvert-Lewin, ten ale tváří v tvář Dúbravkovi přestřelil.

Defenziva hostujícího celku trápila útočníka Evertonu i ve druhém poločase. V 50. minutě zablokovala na brankové čáře jeho tvrdou hlavičku po rohovém kopu. Dobré čtení hry následně ukázal Anthony Gordon, který vypíchl míč na hranici šestnáctky a vypálil, Jordan Pickford si však s jeho přízemním pokusem v klidu poradil. V 79. minutě se Everton gólu konečně dočkal. Zaváhaní Trippiera využil McNeil, jehož následný sprint přes střed hřiště doplnilo zakončení k pravé tyčce. Chvíli před koncem zápasu proskákala přihrávka z levé strany až na Abdoulaye Doucourého a ten přesným volejem pojistil výhru Blues. Konečné skóre ještě upravil v nastaveném čase střídající Beto střelou mezi Dúbravkovy nohy.

Venkovní klopýtání Newcastlu tak pokračovalo porážkou v Liverpoolu. Bilanci si pokusí zlepšit 10. prosince na hřišti Tottenhamu, Everton tentýž den přivítá Chelsea.

Autor: Livesport.cz / Šimon Procházka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele