4. kolo
02.09.2023 18:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Evan Ferguson (© AFP)

Fergusonova show prohloubila bídnou sérii Newcastlu. Irský mladík se zapsal mezi smetánku

Fotbalisté Brightonu se ve čtvrtém kole Premier League vrátili na vítěznou vlnu, když na svém hřišti porazili Newcastle 3:1. Šanci v základní sestavě opět dostal irský teenager Evan Ferguson, který trenérovu důvěru splatil třemi brankami a stal se teprve čtvrtým hráčem, jemuž se v 18 letech podařilo nastřílet hattrick v anglické nejvyšší soutěži. Něco podobného se povedlo například Michaelu Owenovi nebo Robbiemu Fowlerovi. Naopak Straky potvrdily rozpačitý úvod sezony a vůbec poprvé od dubna minulého roku se jim stalo, že prohrály tři ligová utkání za sebou.

Oba týmy předvedly v prvních dvou ligových zápasech velmi dobré výkony, ve třetím však své příznivce pořádně zklamaly. Brighton nastoupil proti West Hamu v roli výrazného favorita, prognózy se však nemohly mýlit více a Kladiváři zaskočili Racky třemi góly. Na půdu Newcastlu zavítal Liverpool a Straky neohroženě kráčely k zisku všech bodů. Pak ovšem v dresu oslabeného soupeře nastoupil Darwin Núňez a dvěma pozdními góly senzačně otočil skóre.

Přestože měli za sebou svěřenci Eddieho Howea vyčerpávající cestu na jih Anglie, vstoupili do nedělního duelu aktivně. Alexander Isak těžil z laxní rozehrávky soupeře, ale svou střelou z první minul. Na svého spoluhráče navázal Miguel Almirón, který předvedl přímočarý vpád do šestnáctky a jeho tečovanou přihrávku musel likvidovat reflexivním zákrokem až Bart Verbruggen. A tak se ke slovu dostal tým z pobřežního města. Nick Pope nejprve hrůzostrašně rozehrál, z toho plynula prudká rána Billyho Gilmoura, kterou gólman hostí vyrazil pouze před sebe a z následné dorážky se už nemýlil Ferguson.

Neuspořádaný začátek druhého dějství doprovázely další velké nepřesnosti v rozehrávce Strak. Jednu takovou měl na svědomí zkušený Kieran Trippier, po jehož minele měl blízko k zakončení Joao Pedro. Domácí tým se gólové pojistky přece jen dočkal v 65. minutě. Ferguson opět předvedl své fotbalové kvality, když ze střední vzdálenosti vypálil přesně k levé tyči a zaskočil tak Popea, který v této situaci znovu neměl čisté svědomí. O pár minut později zpečetil Ferguson svůj výkon hattrickem, když s přispěním teče jednoho z bránících hráčů dopravil balon do sítě. Konečný výsledek v závěru už jen korigoval po rychlém úniku po pravém křídle Callum Wilson.

Brighton tak neprohrál už sedmý vzájemný domácí zápas v řadě a tentokrát dokonce získal všechny body. V příštím kole se 16. září představí na hřišti Manchesteru United, Newcastle o den později přivítá Brentford.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele