26. kolo
24.02.2024 16:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Lewis Dunk (© AFP)

Ve výsledkové krizi namočený Everton zpražil v nastaveném čase kapitán Brightonu

Fotbalisté Brightonu remizovali ve 26. kole Premier League na vlastním hřišti s Evertonem 1:1. Racci vlétli do utkání aktivně, nicméně Toffees úvodní tlak přečkali a po pauze to byli právě oni, kteří se prosadili jako první. V 73. minutě zaúřadoval přesnou střelou Jarrad Branthwaite. Dlouho to vypadalo, že hosté poprvé od 16. prosince v lize zvítězí, k čemuž přispíval i fakt, že domácí hráli od 81. minuty po červené kartě Billyho Gilmoura v oslabení. V 95. minutě ovšem Karamelky šokoval Lewis Dunk, jenž zajistil svému celku alespoň bod.

Když byl Everton v polovině listopadu potrestán odpočtem 10 bodů, vyhrál čtyři z následujících pěti duelů. Pak se ale Karamelky zasekly a kvůli sérii osmi zápasů bez vítězství je od sestupových pozic dělilo už jen lepší skóre v porovnání s Lutonem. Právě na hřišti tohoto nováčka před necelým měsícem zcela vyhořel Brighton, reputaci už si však stihl napravit debaklem Crystal Palace či Sheffieldu.

A byli to právě Racci, kteří od úvodních minut přišpendlili soupeře v jeho vlastním vápně. Otevřít skóre mohl Danny Welbeck, jenž se odhodlal k jedovaté přízemní střele z hranice šestnáctky, obrana Toffees ale dokázala pokus zblokovat na roh. Stejný hráč se dostal do zakončení v první půli hned několikrát, jenže mu scházelo štěstí v zakončení. Obranu Evertonu však větral i Simon Adingra, jehož rána ze 24. minuty jen těsně minula levou šibenici.

Po změně stran se na chvíli chopili iniciativy hosté. Vzruch na tribunách vzbudil především pád Dominica Calverta-Lewina, rozhodčí ovšem situaci nevyhodnotil jako penaltovou. V 57. minutě pak předvedl fantastický obranný zákrok Tariq Lamptey, když na brankové čáře vyhlavičkoval gólovou střelu Abdoulaye Doucourého. Brighton toho ve druhém dějství moc nepředváděl, za zmínku stál pouze ostrý pokus Evana Fergusona, který pokryl Jordan Pickford. Výraznou šanci pak Racci měli až v 70. minutě při dorážce Ansu Fatiho, jenže i tu defenziva Karamelek zásluhou obětavosti přestála. Necelých 20 minut před koncem prožil snový moment hostující zadák Branthwaite, jenž se ve vápně dostal k odraženému míči a nekompromisně ho poslal do šibenice. Závěrečný tlak domácích po inkasovaném gólu sílil, značně ho ale v 81. minutě zbrzdil Gilmour, který za šlapák na holeň viděl červenou kartu. Ani to ale nezabránilo kapitánu Dunkovi v páté nastavené minutě ve vyrovnání.

Také druhé vzájemné klání aktuálního ročníku tak skončilo nerozhodným výsledkem. Brighton se v příštím kole představí 2. března na půdě Fulhamu, Everton tentýž den přivítá West Ham.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele