10. kolo
03.11.2013 17:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Neskutečně vitální výhru si z derby odnáší Cardiff

Historicky první měření sil dvou nerozlučných velšských rivalů v rámci elitní soutěže dopadlo úspěšně pro domácí Cardiff. V hlavním městě Walesu se po celých 90 minut urputně bojovalo a většinu času se dělala kopaná spíše druholigového charakteru. Nicméně to konkrétně Bluebirds určitě nebude vadit - ti přeci již potřetí v sezoně neinkasovali a díky dnešnímu výsledku jdou v tabulce před rivala...

Do očekávaného souboje na place zasáhli pouze tři Velšané, oba manažeři nicméně vsadili na "ostrovanštější" podobu zahajovacích jedenáctek, než je u nich obvyklé. Což platí především pro Malkyho Mackaye. Za Cardiff se totiž za tímto účelem do základní sestavy po delší době vrátil kapitán Bellamy a šanci dostal rovněž Skot Don Cowie; Swans zase nastoupili se třemi Angličany podporujícími na hrotu pracujícího osamoceného Michua.

Právě ten byl původcem prvních náznaků nebezpečenství pro domácí klec. V páté minutě mu ve vápně Cardiffu sice vyšlo zpracování polovysokého centru Shelveyho, ovšem ne už tak koncovka. A Michu byl také prvním mužem, který nějakým způsobem vyprášil Marshallovy rukavice, když stavěl na Medelově minele ve středu pole.

Že první šance registrovala výhradně labutí eskadra, samozřejmě nebylo dílem náhody. Domácí byli dlouho až nevídaně rozklepaní, naprosto každý jejich dotyk s balonem provázela nervozita, kazili i ty nejbanálnější přihrávky, neřkuli kombinace. A svým způsobem k tomu přispívali i perfektně organizovaní hosté, kteří bez užití jakékoliv verze sprostého betonu strážili vlastní vápno maximálně efektivně.

Bluebirds se takto ke gólu alespoň nějak přiblížili snad až ve 25. minutě, kdy Dyer nebezpečně odkláněl Bellamyho projektil z přímého kopu. A Michel Vorm? Celé úvodní dějství vydržel bez sebemenšího náznaku práce, natož pak nějakého zákroku.

Do druhé části už ale Swansea nevykročilo pravou nohou. Michu si hned zkraje musel nechat zastříkat kotník, a jakmile byl po více než hodině hry vystřídán Bonym, okamžitě sklesle zamířil do kabiny. Reprezentant Pobřeží Slonoviny se záhy příliš nepotřeboval rozkoukávat a hned v nebezpečném místě dostal pod tlak Caulkera. Toho času již ovšem nesporného hrdiny dosavadního průběhu utkání...

Běžela totiž 62. minuta, když se k exekuci rohového kopu z pravé strany výjimečně nepostavil levák Whittingham, nýbrž opačně orientovaný Bellamy. A tahle změna v konečném důsledku rozhodla ostře sledovanou bitvu, neboť v tomto daném okamžiku nesla to nejsladší možné ovoce. Chika ve vápně přeskočil Caulker, u tyče paběrkoval Shelvey a bylo to: bitva o jih Walesu se dočkala premiérové branky ve svých prvoligových dějinách, a to rovnou gólu z dílny obránce, který v minulosti po dobu jedné sezony oblékal dres rivala!

Cardiff záhy operoval v solidní euforii, naopak fotbalisté Swansea působili po inkasované brance jaksi omráčeně. Routledgeova individuální akce vyšuměla do ztracena, mezitímco náhlá průtrž mračen začala částečně znemožňovat labutí přípravy závěrečného tlaku. Vlhký povrch pak akorát Marshallovi znepříjemnil zásah proti de Guzmánově dalekonosné ráně ze standardky; víc nic. Na jeho kočičí skok proti Pozuelově solidní střele už neměl pražádný vliv.

Nakonec se tedy největší událost vyhrocené koncovky velšského derby ani neudála v blízkosti domácí svatyně. Postaral se o ní vyběhnuvší Vorm, jenž karate kopem skolil uniknuvšího Fraizera Campbella a nemohl se příliš divit červenému kartonku. Zbytek duelu potom dochytal pravý bek Angel Rangel s tím, že se hned musel vytáhnout s lehčím zákrokem proti Whittinghamově projektilu z přímého kopu cílenému tak akorát pod břevno. Bluebirds již ve stále silnějším dešti klání dohrávali v bezpečné vzdálenosti od Marshalla, jenž si připsal již druhé po sobě jdoucí čisté konto.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 Bony

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele