3. kolo
30.08.2008 16:00 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Everton odnesl Defoeovo řádění debaklem

Portsmouth konečně protrhl střeleckou smůlu z minulých několika utkání a na Goodison Parku si otevřel střelnici. V roli nezištného nahrávače, ale i přesného bijce se představil Jermain Defoe. Nejprve sám otevřel skóre, pak přihrál na gól Johnsonovi a ke konci ještě výhru Pompey podtrhl třetí trefou.

Hostující Pompey nastoupili k tomuto zápasu v netradiční venkovní černozlaté kombinaci, zatímco Everton měl tu možnost ctít klubové barvy, tedy modrou a bílou. Portsmouth chtěl po více jak 500 minutách konečně skórovat, což měl být dnes úkol zejména pro Crouche s Defoem, ale také dobré střelce ze střední vzdálenosti Diopa s Davisem. I tuto sobotu dostal důvěru kouče Redknappa nově příchozí Armand Traoré a klasická obranná čtveřice. Pompey se postavil v minulém kole úspěšný Everton i s mladíky Vaughanem a Rodwellem v sestavě.

První minuty utkání se odehrávaly ve znamení opatrné hry obou celků, ani jeden z nich především nechtěl hned zkraje inkasovat. Tento záměr se také jak domácím, tak hostům povedlo naplnit. A jelikož i diváci s velkou vervou a chutí povzbuzovali své miláčky při každém náznaku ofenzivního tažení a tleskali pokaždé, kdy to jen bylo možné, bylo vše tak, jak má být. Navíc netrvalo dlouho a přišla první šance a to hned s gólovou tečkou. Dlouhý aut Pompey ve 12. minutě prodloužil za sebe na malé vápno Peter Crouch, tam číhal zády k brance Defoe, jenž se ještě chvíli pomazlil s balonem a pak se díky nedůrazu obou stoperů Evertonu zvládl bleskurychle otočit a přesně vypálit na bližší tyč. Tato branka tempu hry mimořádně pomohla.

Při chuti byli hlavně hosté a zejména pak sám střelec. V 17. minutě přetažený centr Johnsona na zadní tyč sklepával před branku opět ve vzduchu neomylný Crouch, tam byl však jen domácí stoper Yobo. Jenže tomu se odkop vůbec nepovedl, míč se snesl jen ke kopačkám Defoa na hraně šestnáctky a ten posléze pořádně protáhl Howarda. Z následného rohu vytěžil Kaboul jen slabou hlavičku přímo doprostřed branky. Jestliže zmíněný zákrok amerického golmana ve službách Toffees lze označit za povedený, ten Jamesův z 21. minuty si zaslouží přídomek geniální. Yakubu si totiž při pronikání po levém kraji hřiště všiml zcela odkrytého místa na ose hřiště v pokutovém území soupeře, kam také záhy nasměroval svůj přízemní centr. Dobíhající Arteta vnějším nártem své pravé nohy zakončoval zdánlivě neomylně, James se však dokázal vymrštit jako šelma a konečky prstů posunout balon na tyč. Španělský záložník se poté ještě tlačil za dorážkou, brankář Portsmouthu ovšem pohotově skryl míč v rukavicích.

Na Fratton Parku se pak i nadále hrálo ve vysokém tempu a k vidění bylo ještě do přestávky pár zajímavých záležitostí. Například Defoeova rána z nebezpečné vzdálenosti přesně na konci první třetiny zápasu stojí za zmínku. Chyběla jí však větší přesnost, neboť Howard pro její likvidaci nemusel hnout brvou. Diváky ze sedadel zvedla ale především stoprocentní šance Toffees z 32. minuty. To Baines přetáhl centr na zadní tyč, kam zbytečně vyběhl James a Vaughan se s problémy dostal k hlavičce z nulového úhlu, kterou nasměroval dovnitř malého vápna. Tam dobíhal Yakubu, jenže když už se chystal k zakončení, ukopl mu míč těsně před nosem všudypřítomný Kaboul. O minutu později aktivní nigerijský forvard v modrém opět vyděsil obranu soupeře, tentokrát však v tísni zakončoval velmi nepřesně.

Ve 40. minutě ale Goodison Park na nějakou tu chvíli oněměl. Johnson přihrál do vápna Defoeovi, okamžitě se také vrhnul do prostoru poblíž soupeřovy svatyně a v pravou chvíli dostal od svého kolegy přesný pas, díky němuž stál tváří v tvář Howardovi. Leč byl pravý bek Pompey zezadu atakován dotírajícím obráncem, koncovka mu příliš problémů nečinila, i když nakonec musel pálit slabší levačkou - 2:0 pro hosty. Ani taková překrásná akce jeho svěřenců nevehnala Harrymu Redknappovi úsměv do tváře, ba naopak, jako obvykle zůstával zkušený lodivod hostí poněkud zasmušilý. Na posledních pár okamžiků prvního dějství se ještě šokovaní domácí dokázali napevno usadit na polovině Portsmouthu, výsledkem byl pouze Osmanův half-volej ze 44. minuty, představující pro Jamese snadnou kořist.

Sotva druhý poločas začal už se na Goodison Parku pískalo znovu. Tentokrát však příznivci Pompey nesouhlasili s posouzením sporné situace před Jamesovou brankou rozhodčím. Ten totiž po souboji tělo na tělo Kaboula s Vaughanem ukázal na penaltový puntík. K exekuci pokutového se postavil doposud nejlepší hráč v modrém Yakubu, jenže s ojedinělou možností na zmenšení gólového manka svého týmu naložil laxně. James si obdivuhodně počkal přikovaný na místě do poslední chvíle, což se mu vyplatilo, neboť nigerijský střelec nevypálil nijak prudce, a tak nebyl pro anglického brankáře problém po své pravé ruce úspěšně zasáhnout. Následujících několik minut drželi ve svých rukou taktovku zápasu Toffees, zahrozili v 55. minutě, kdy po přihrávce Rodwella donutil gólmana Pompey k mrštnému skoku k levé tyči Osman. Pak však dlouho nic a diváky tak musel obveselit až brankář James svým výletem k pravému rohovému praporku v 67. minutě.

Netrvalo dlouho a o zábavu na Goodison Parku se postaraly i ofenzivní osobnosti Portsmouthu, konkrétně spolupracující duo Davis – Defoe a zakončující Crouch. Druhý jmenovaný nejprve pár metrů za hranicí pokutového území domácích přes Yoba nahrál středem přibíhajícímu Davisovi, ten zaběhl dovnitř šestnáctky a ideálně patičkou vrátil elitnímu forvardovi Portsmouthu tentokrát již do střelecké pozice. Defoe si všiml vyběhnutého Howarda, lehkým lobem jej přehodil a i když míč skončil jen na břevně, následně se odrazil za brankovou čáru. Peter Crouch, aby se neřeklo, ještě balon doklepl pro jistotu do sítě a Portsmouth vedl 3:0.

Everton ale ještě neskládal zbraně a párkrát do konce utkání ohrozil Jamesovu svatyni. Věčný souboj Yakuba s Jamesem však vyzníval i po 74. minutě drtivě ve prospěch anglického brankáře. Střídající Anichebe hlavou sklepl míč přímo na nohu Yakuba, který se nerozpakoval a z voleje pálil povedeně na bližší tyč. Skvěle chytající James ovšem opět doplachtil včas a vyrazil balon na roh. Z něho vzešla ještě nebezpečná hlavička Lescotta těsně nad. Na pozorného reprezentanta Albionu v brance Portsmouthu si deset minut před koncem nepřišel ani Neville se svou přízemní střelou z úhlu na přední tyč. Artetův pokus z přímého kopu v 84. minutě zase vypadal spíš tak, jako by si chtěl co největší dělovkou španělský středopolař vybít zlost na brance soupeře, kterou však takto notně přepálil. To už bylo ovšem ze strany domácích všechno, ti tak Pompey nečekaně jasně podlehli 0:3.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak tady to bude jasný tip 3 0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1, pompeys si škrtnou

Reagovat
Devil

Bude to boj.

tip.-2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevim co všichni děláte Diť pompeys hráli s Junajtid a Čelzí a rozhodně nehráli špatně a všichni je hned odepisujou.Pompey vám ještě letos ukážou,protože u nich vidim sílu,vidim srdce,vidim touhu vidim sebedůvěru,vidim prostě POMPEY.Nás prostě nezlomí ani nespravedlivě odpískaná penalta,kádr máme letos dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

parádní report

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele