Serie A - preview 31. kola

18.04.2015, 08:51, aktualizováno 20.04.2015, 08:29
Previews
Fioentina nevyhrála v posledních třech soutěžních zápasech a náladu si po této stránce bude chtít spravit proti Hellasu Verona. Domácí bojují o evropské poháry, hosté by rádi potvrdili záchranu v Serii A...
ACF Fiorentina - Hellas Verona  (pondělí 20:45)
Florentský svatostánek Stadio Artemio Franchi se chystá na návrat "ztraceného" syna. Luca Toni prožil ve Fiorentině skvělé časy a nyní je připraven svůj někdejší tým obrat o body. Hellas to nebude mít v kolébce renesance vůbec snadné, Fiorentina totiž doma body nerozdává.

Za pět minut dvanáct dokázala Fiorentina srovnat skóre a z Kyjeva si odvezla cennou remízu 1:1. Čtrtfinálovou odvetu Evropské ligy tak má ve svých rukách, stejně jako udržení se na pohárových pozicích. Fiorentina se netají vysokým cílem probojovat se do Ligy mistrů. Na třetí AS Řím ale ztrácí osm bodů, a tak o něco "snadnější" se zdá být cesta skrze Evropskou ligu, případný triumf v této soutěži totiž poprvé zaručí start v milionářské soutěži.

Minulé kolo se ale Viole nevyvedlo dle představ, porážka 0:3 od Neapole znamenala tvrdé vystřízlivění a zklamání určitě představovalo i vyřazení z domácího poháru, kdy po senzační výhře 2:1 v Turíně nad Juventusem přišel domácí propadák a výsledek 0:3.

Poslední neděle nebyla přívětivá ani pro veronský Hellas. Po domácí remíze s Cesenou a porážce od Interu Milán spadl tým Andrey Mandorliniho už na šestnácté místo, ale štěstí má v tom, že mezi ním a osmnáctou Cesenou je stále velká, desetibodová propast. Osm kol před koncem se tak zdá být veronský celek relativně v klidu, přesto je k definitivní záchraně třeba uhrát ještě několik bodů. Dopomoci k tomu bude chtít Luca Toni, na kterého se budou žlutomodří tradičně spoléhat. Ve Fiorentině zažil skvělé časy, dvakrát byl nejlepším střelcem svého týmu a rovněž opanoval střelecké tabulky Serie A.

Fiorentina na Hellas umí, od roku 2001 s ním neprohrála, dobrým příslibem pro fanoušky také je, že ve třech posledních zápasech padalo dost branek. V minulé sezoně ve dvou zápasech dohromady neuvěřitelných 15 gólů!

Vincenzo Montella se musí stále obejít bez Rossiho a Babacara a mio hru je i Lezzerini. To Hellas se zdá být kompletní, na trávník nevyběhne pouze Ionita.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Richards, Savić, Basanta, Pasqual - Kurtić, Badelj, Mati Fernandez - Diamanti, Iličič - Gomez
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Sala, Moras, Marquez, Pisano - Obbadi, Tachtsidis, Hallfredsson - Gomez, Toni, Jankovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Turín FC  (neděle 12:30)
Turínské FC hodlá i v příští sezoně hrát evropské poháry a tak se nadechuje k mocnému finiši. Současný sedmý tým tabulky ztrácí na poháry šest bodů a ukrojit z této ztráty bude chtít i na půdě nevyzpitatelného Sassuola.

Sassuolo se bezpečně drží od sestupových pozic a momentálně mu patří dvanácté místo. Trenér Di Francesco není s vystupováním svých svěřenců v posledních týdnech spokojen. Neroverdi sice doma porazili Parmu a Chievo, ale venku naposledy zvítězili 6.ledna na půdě AC Milán. Zápasy doma a venku jsou jako den a noc. Turínskou Granatu přivítá Sassuolo doma, kde jak už bylo naznačeno, se mu daří.

Turín po porážkách s Udinese a s Laziem opět zabral a v řadě neprohrál už tři kola. Po dvou venkovních výhrách nad Parmou a Atalantou si Venturovy svěřenci připsali bod za remízu s AS Řím, čímž se zároveň postarali o jeho propad ze druhého na třetí místo. Hosté by se rádi opět propracovali do Evropské ligy, ve které v této sezoně poměrně úspěšně učinkovali. Granata vypadla až ve dvojzápase s ruským Zenitem Petrohrad.

Granata má svému soupeři jistě co oplácet. Sassuolo totiž v prvním zápase zvítězilo jedinou brankou Antonia Floro Florese tři minuty před koncem zápasu 1:0.

Kouč Eusébio Di Francesco musí oželet starty Magnanelliho, Pegola, Terranovy, Anteie, Vršaljka a Missiroliho. Kompletní nebude ani Turín, jenž nemůže počítat s Gastonem Silvou a vykartovaným El Kaddourim.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Brighi, Chibsah, Taider - Berardi, Zaza, Sansone
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Peres, Vives, Gazzi, Farnerud, Darmian - Quagliarella, Maxi López
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Empoli FC - Parma FC  (neděle 15:00)
Pohádka Parmy skončila. Tým, který přemohl obra z Turína, v minulém kole padl. Teď se musí velmi rychle sebrat, protože jej již v neděli čeká další náročné utkání. Přijede totiž k zápasu s Empoli, které se potřebuje co nejrychleji vzpamatovat ze dvou krutých porážek.

Poslední tým Serie A překvapil v minulém kole většinovou veřejnost a možná i své vlastní fanoušky, protože nejenže nedostal od Juventusu Turín několik branek a neutrpěl debakl, ale dokonce naplno bodoval! A ještě k tomu jako bonus neobdržel ani jednu branku. Navázal tím na skvělé představení proti Udinese, kdy rovněž naplno bodoval a mohl slavit tři body. Po zápase s Juventusem už se ale musel velmi rychle přeorientovat na utkání s Janovem, které měl dohrát. Možnosti dalších tří bodů ale nevyužil a nadále má jen 16 bodů.

Domácí Grifové neměli s čerstvým přemožitelem Juventusu Turín sebemenší slitování a porazili jej o dvě branky, o něž se postarali mladíci Iago Falqué a Leonardo Pavoletti. Parma neodkázala ubránit rychlé kontry soupeře a Antonio Mirante lovil míč ze své sítě hned dvakrát. Kde hledat příčinu? Podle trenéra Roberta Donadoniho je to jasné: "Postrádali jsme energii, hráči byli po tom maratonu vyčerpaní a unavení. Bylo to z nich vidět. Janov vyhrál díky většímu klidu v zakončení, ale také díky většímu prostoru pro odpočinek od minulého utkání."

"Musíme teď udělat maximum pro to, abychom ostatní zápasy, které nám ještě zbývají, odehráli s čistým štítem a co možná nejlépe. Jsme možná odepisovaný tým, ale ještě žijeme a chceme k tomu tak přistupovat. Jestli nás ukolébalo vítězství nad Juventusem? To byl opravdu nádherný pocit, ale rozhodně jsme nerelaxovali. Nemáme k tomu žádný důvod, protože jsme stále poslední. Musíme se co nejdříve připravit na Empoli, které hraje skvělý a náročný fotbal. Uděláme pro to maximum," ujišťuje trenér Donadoni.

Empoli za posledních deset zápasů prohrálo jen dvakrát. Naneštěstí pro něj ale pauza ve formě nepřichází ve vhodnou dobu, protože ty dvě porážky Empoli zaznamenalo právě v posledních dvou zápasech. Dvě branky mu nadělil turínský Juventus, když se prosadili Carlos Tévez a ještě Roberto Pereyra. Ještě horší vizitku mělo Empoli v minulém utkání, když když cestovalo do Věčného města. Tam se utkalo s Laziem a odneslo si debakl 4:0. Mezi střelce se zapsali Stefano Mauri, Miroslav Klose a ještě do prvního poločasu se vměstnala branka Antonia Candrevy. Poslední trefu přidal také Felipe Anderson.

Když se oba týmy utkaly naposledy, radovalo se Empoli. V prvním poločase se prosadil Matias Vecino, v tom druhém pak veterán Francesco Tavano. Jak Empoli odpoví na dvě poslední zaváhání proti poslední Parmě?
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Barba, Rugani, Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Santacroce, Lucarelli, Feddal - Varela, Mauri, Lodi, Nocerino, Gobbi - Belfodil, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Na Stadio Marc'Antonio Bentegodi přijede Udinese, aby se zde utkalo s domácí Veronou. Domácí Chievo z posledních pěti zápasů prohrálo jen jednou a je na vzestupu, zatímco Zebry zažívají strmý pád a jedno zklamání za druhým. Už pět zápasů nevyhrály.

Udinese bylo zvyklé pohybovat se kolem středu tabulky. Občas vybočilo z řady a vrhlo se směrem k pohárovým příčkám, když byl Antonio Di Natale ve formě a měl k sobě vydatného pomocníka v útoku. Později ale Udinese přestalo hrát líbivý fotbal trenér Franceso Guidolín byl odvolán a na jeho místo nastoupil mladý trenér Andrea Stramaccioni. Pod jeho vedením Udinese zpočátku chytilo fazonu a s chutí se vrhlo do nové sezony, ale ty doby jsou také pryč. Nyní je Udinese na pokraji zóny sestupu, od které ho dělí jen tři příčky!

Poslední dvě utkání také nebyla oslavou fotbalu a nejeden fanoušek se po těchto zápasech trousil domů spíše se vztekem. Pravděpodobně nečekal prohru s Parmou, která je poslední. Trenér Stramaccioni reagoval tím, že nařídil zvýšenou porci tréninků, aby dostal hráče do zápasového rytmu a opravil některé neduhy. Výsledek? Přijelo Palermo, nastřílelo tři branky a odneslo si tři body.

A trenér Stramaccioni se dostal pod ještě větší tlak. Sám po zápase řekl: "Musím říct, že gratuluji Achrafu Lazaarovi, který vstřelil výstavní branku. Poté, co se Palermo dostalo do vedení, jsme úplně odpadli. Snažili jsme se sice, ale byli jsme hodně nervózní a Palermo vyráželo do protiútoků, které tak dobře zvládá. Hodně nás tato ztráta bolí, protože jsme se opravdu pečlivě připravovali. Ale střídáme průměrné dny s těmi snad nejhoršími. Fanoušci mají právo být na nás naštvaní a chápu je. Ale snažíme se a musíme bodovat v dalším zápase s Chievem."

Udinese se v zápase s Chievem bude opět spoléhat na nesmrtelnou hvězdu Antonia Di Nataleho. Tomu chybí jen jediný zásah k tomu, aby dohnal Roberta Baggia v tabulce historicky nejlepších střelců. Teď má na kontě 204 branek v první lize a jediným hráčem, který je před Di Natalem a ještě hraje, je římský kapitán Francesco Totti.

Chievo naopak poměrně solidně odehrává poslední zápasy a výsledkem toho je nárůst bodů na kontě. Teď jich má třináctý celek Serie A již 35 a jeden bod má také na Udinese. Chievo se dokázalo v minulém kole oklepat z porážky, kterou mu udělilo Sassuolo. Duel s Cesenou Mussi Volanti zvládli lépe a po jediné brance Sergia Pellissiera slavilo tři body. Připíše si další proti unaveným Zebrám, nebo se Udinese probudí?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Zukanovic - Birsa, Radovanovic, Izco, Hetemaj - Meggiorini, Paloschi
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Wague, Danilo, Piris - Widmer, Allan, Pinzi, Badu, Gabriel Silva - Thereau, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - Janov CFC  (neděle 15:00)
Tři domácí utkání v řadě sehráli fotbalisté Janova, ale nyní je čeká dlouhá cesta na horkou půdu Palerma. Sicilský celek v minulém kole konečně zvítězil a doma bude chtít tříbodový import potvrdit.

Palermo v minulém kole konečně zlomilo šestizápasovou šňůru bez vítězství a na hřišti Udinese triumfovalo 3:1. A opět měl hlavní podíl na vítězství Paulo Dybala, o jehož brzkém odchodu z Renza Barbery se začalo opět hovořit. Prezident Maurizio Zamparini se nechal slyšet, že Dybalu jistě prodá do konce dubna.

Výhrou 3:1 se Sicilané přiblížili hlavnímu předsezonnímu cíli a sice záchraně. Podle jejich propočtů by mělo k udržení Serie A stačit čtyřicet bodů a tuto hranici mohou překonat již v tomto kole. "Jsem si jistý, že lze dosáhnout našeho cíle již tento víkend. A to pokud ukážeme stejnou jednotu a odhodlání jako proti Udinese. Ještě navíc existuje dalších osm zápasů a my chceme skončit jak nejvýše to půdě," prohlásil Luca Rigoni.

Janov se stále nevzdává účasti v evropských pohárech pro příští rok a díky třem povedeným domácím zápasům zůstává v kontaktu. Vedle remízy s Udinese Grifové vyhráli nad Cagliari a Parmou a na městského rivala Sampdorii ztrácí pět bodů. "Snažíme se o Evropu, proto je od nynějška každá hra jako finále," je si vědom velké ztráty na EL Leonardo Pavoletti.

Svěřence kouče Giana Piera Gasperiniho čeká těžká zkouška, v Palermu se v této sezoně hraje velmi špatně a samotný Janov tam naposledy vyhrál v roce 2008. Vzájemná bilance je jinak velmi vyrovnaná a podstatnou roli vždy hraje domácí prostředí.

Domácím budou scházet Morganella, Barreto a Emerson. Na opačné straně barikády je sitauce ještě horší, zdravotní problémy mají Ariaudo, Tino Costa, Borriello i reprezentant Bertolacci a aby toho nebylo málo, dvojice Roncaglia, Kucka si odpykává karetní trest.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Vitiello, Gonzalez, Andělković - Rispoli, Rigoni, Jajalo, Chochev, Lazaar - Vazquez, Dybala
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Izzo, Burdisso - Edenílson, Rincón, Mandragora, Marchese - Iago, Niang, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Řím - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Atalanta balancuje na hraně, protože má na sestupovou propast náskok jen jedné příčky. Teď ji navíc čeká velmi náročný výlet do Věčného města, které se opět probouzí. Vlci přišli o druhou příčku, když v minulém kole nebodovali naplno, ale podle vedení chtějí druhou příčku získat zpět co nejrychleji.

Využít by při tom mohli faktu, že jejich nesmiřitelný rival - Lazio - hraje s vedoucím týmem soutěže, když jede do Turína. AS ztrácí na Lazio jen jeden bod a musí naplno bodovat, pokud nechce, aby se jeho ztráta na druhý tým ještě navýšila. Atalantě Bergamo se proti AS příliš nedaří, jak je vidět z toho, že z posledních deseti vzájemných duelů vyhráli Orobici jen jednou. A to v roce 2012, když nadělili AS lekci. Hra Giallorossi zvláště v prvním poločase byla velmi kouskovaná a nevzhledná. Hvězdou utkání byl útočník Denis, autor hattricku.

V posledním vzájemném duelu už to bylo o mnoho lepší a radovat se mohli hosté z Věčného města. Už v první minutě utkání se dostala do vedení Atalanta, když se prosadil Maxi Moralez, ale AS bojovalo a nakonec otočilo průběh utkání ve svůj prospěch. Trefili se Adem Ljajić a Radja Nainggolan. Od té doby uplynulo hodně vody a v hlavním městě se dlouhou dobu mluvilo také o krizi. Především od začátku letošního roku se AS nedařilo, prohrávalo a zároveň s tím vypadávalo z důležitých pohárů. Ztratilo kontakt s první příčkou, pak i příčku druhou. Vypadlo z Coppa Italia i z Evropské ligy. Navíc se klub musí potýkat s nepřátelskými projevy některých fanoušků, kteří zasahovali také v utkání s Neapolí. Výsledkem je nejen zavřená tribuna Curva Sud, ale také prudké ochlazení vztahů mezi fanoušky a prezidentem Jamesem Pallottou.

Ten dokonce označil některé fanoušky za pseudofanoušky, kteří by neměli být na fotbal vůbec vpuštěni. Vedl ho k tomu především banner, který byl rozprostřen na tribuně v utkání s Neapolí a který napadal matku zesnulého fanouška Neapole Cira Esposita. I proto se Pallotta spolu s vedením AS rozhodl nereagovat na uzavření slavné tribuny, aby tím ukázal svůj postoj k podobným projevům. Zároveň ale dodal, že pevně věří svému týmu, všem hráčům a trenérovi Rudimu Garciovi.

Pod jeho vedením se AS také v poslední době zlepšilo. Jediným gólem De Rossiho porazilo malátnou Cesenu a získalo důležité tři body. Ještě větší test čekal Vlky poté, co je navštívila Neapol. Toto utkání ale AS také zvládlo, když se jedinou přesnou ranou prosadil Miralem Pjanić. V minulém utkání už to ale tak nešlo a AS si jen rozdělilo body s Turínem. První branku utkání vstřelil Alessandro Florenzi z pokutového kopu, ale Turín se nevzdal a srovnal díky Lópezovi. AS má hlavní problém v útoku, protože jeho útočníci nestřílí branky.

V zápase s Orobici navíc zřejmě nebude v základní sestavě Francesco Totti, jehož zdravotní stav ještě není ideální. O to větší snahu budou muset vyvinout ostatní členové týmu, jako například Davide Astori. Ten v rozhovoru pro oficiální klubové radio prohlásil: "Jsme klidní, připravujeme se pečlivě a tvrdě trénujeme. Všichni tu cítí obrovský entuziazmus a vůli k tomu, abychom opět byli druzí. Uděláme pro to maximum. Utkání s Atalantou vůbec nebude snadné, protože to je tým, který nehraje v rukavičkách a umí bojovat, ale musíme si na něj dát pozor. Je to velmi dobrý soupeř, ale my se nemůžeme bát nikoho, pokud chceme zpět druhou příčku."

Atalanta po čtyřech prohrách třikrát remizovala. Poté znovu prohrála s Turínem, který jí vstřelil dvě branky. Minulé utkání už se ale fanoušci Orobici dočkali tří bodů, když se radovali proti Sassuolu. Dvakrát se za domácí prosadil Germán Denis, který zajistil svým barvám výhru.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Manolas, Astori, Holebas - Pjanic, De Rossi, Nainggolan - Ljajic, Ibarbo, Iturbe
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Stendardo, Benalouane, Drame - Zappacosta, Baselli, Carmona, Gomez - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - SSC Neapol  (neděle 18:00)
Domácí Cagliari potřebuje nutně vyhrát, aby se přiblížilo vytoužené záchraně. Vyhrát ale musí také Neapol, která si chce udržet kontakt s místy, které zaručují evropské poháry pro příští rok. Sardinský celek tak nebude mít snadnou úlohu. Ta je ztížena ještě tím, že je Neapol opět ve formě.

Wolfsburg. Jméno týmu, které budilo strach ve všech jeho soupeřích. Tým, který z Evropské ligy vyprovodil například milánský Inter, se pyšní mnoha skvělými hráči, mnohamilionovými investicemi, když je potřeba a také pověstí celku, který velmi snadno skóruje. Ve čtvrtek večer ale krutě narazil. Utkal se totiž s Neapolí a ačkoli hrál na domácí půdě, naprosto selhal. Hosté podali takřka dokonalý výkon, který podpořil dvěma brankami Marek Hamšík; skóre doplnili Higuaín, Gabbiadini a domácí Nicklas Bendtner.

Nastřílet Vlkům čtyři branky na jejich půdě, to čekal opravdu málokdo. A zvláště to překvapilo proto, že Neapoli se v poslední době nedařilo. Z posledních deseti zápasů Partenopei vyhráli jen dva, pokud tedy nepočítáme ten včerejší. Aktuálně je Neapol na čtvrtém místě a vděčí za to především minulému utkání Serie A. V něm se střetlo s Fiorentinou a vedlo si velmi dobře. Neapol potvrdila zlepšující se formu a navíc dokázala neinkasovat. Mezi střelce se zapsali Dries Mertens, Marek Hamšík a José Callejón.

Není divu, že se trenérovi Benítezovi hodně ulevilo. Po vyhraném zápase s Wolfsburgem Benítez uznal kvality svého soka, když médiím řekl: "Jsem moc rád, že se nám tohle podařilo. Viděl jsem své hráče pracovat tak tvrdě jako na trénincích, dařily se nám kombinace, byli jsme si jistí i v obranné linii. Jsem moc rád za to, že se hráčům dařilo a že si fanoušci přišli na své. Doufáme, že dokážeme navázat na tento výkon také v Serii A. Tam nás čeká ještě hodně práce, ale už jsme ukázali, že umíme hrát i proti velikánům jako Fiorentina. Bude to náročný zápas, ale doufám, že vyhrajeme," dodal Benítez.

Zkušený španělský trenér nebude moci počítat se záložníkem Davidem Lópezem, který nasbíral příliš mnoho karet. Jeho místo by měl zaujmout Gökhan Inler. Do zápasu by měl nastoupit také Gonzalo Higuaín, jeden z nejnebezpečnějších útočníků v calciu. Využít by mohl toho, že Cagliari Calcio má nejhorší defenzívu v celé soutěži! I když tým trenéra Zdeňka Zemana nastřílel jen o šest branek méně než římské AS, přesto je v zóně sestupu a ani případné tři body proti Neapoli jej definitivně nevytáhnou mimo dosah sestupu.

Cagliari navíc bojuje s marodkou. Do zápasu se v dresu Isolani nepodívá distancovaný Lorenzo Crisetig, hrát by neměl ani Luca Rossettini. Cagliari z posledních deseti utkání prohrálo hned osmkrát a připsalo si k tomu jen dvě remízy. Naposledy dokonce ani neskórovalo, když mu dvě branky nasázeli Grifové z Janova. Na střelecké listině tehdy byla jména M'Bayeho Nianga a Iaga Falquého. V zápasech těchto dvou týmů padá často velký počet branek.

Naposledy se na stadionu San Paolo zrodila remíza 3:3. V jedenácté minutě se prosadil Gonzalo Higuaín, na něj navázal spoluhráč Gökhan Inler. Victor Segundo Ibarbo dal hostům naději. Druhý poločas začal pro hosty ve velkém stylu, když dvě minuty po změně stran vsítil vyrovnávací branku Diego Farías, který se trefil ještě jednou. Kdo se trefí tentokrát?
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkic - Balzano, Rossettini, Diakité, Avelar - Dessena, Conti, Ekdal - Farias, Sau, M’Poku
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Andujar - Maggio, Albiol, Koulibaly, Strinic - Inler, Gargano - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 4.00 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - AC Milán  (neděle 20:45)
Inter si to v tradičním, ostře sledovaném, milánském derby rozdá s AC zřejmě o poslední šanci, jak se přiblížit evropským pohárům. Kdysi se "derby della Madonnina" hrála s velkým nádechem evropských pohárů či dokonce Scudetta, letos je situace jiná. Jak Inter, tak i Milán prožívají katastrofální sezonu.

Nerazzurri už vyklidili pozice v Evropské lize i domácího pohárů a do konce sezony už mohou "operovat" jen s domácí soutěží. Jenže v té to svěřenci Roberta Manciniho packají a packají. V minulém kole sice vyhráli na půdě Hellasu vysoko 3:0, ale jejich ztráta, osm kol před koncem soutěže, na EL je propastná. Činí celkem osm bodů, což je i v nabité konkurenci dost vysoké číslo. Pokud by ale Inter derby s AC nezvládl, znamenalo by to s největší pravděpodobností konec všech nadějí a příští rok by byl Inter bez Evropy. "Musíme hrát s inteligencí a být i dostatečně agresivní. Stejně jako my, i oni mají rozporuplnou sezonu. Ale jsou silný tým. Respektujeme je, ale nebojíme se nikoho. Tři body by v neděli znamenali skvělý dárek pro naše fanoušky," nechal se slyšet chilský záložník Gary Medel.

Bez Evropy bude s velkou pravděpodobností i AC Milán a u něho by se jednalo už o druhou sezonu v řadě. Ve městě módy něco takového dlouho nepamatují, nicméně kouč Filippo Inzaghi stále věří, že je jeho tým schopen se do EL kvalifikovat. Minulé kolo ale tak dobře jako Inter výsledkově nezvládl. Domácí remíza 1:1 se Sampdorií znamenala další komplikaci a opět se také vyrojily spekulace ohledně nového kouče. Inzaghiho by mohl po konci sezony údajně nahradit Roberto Donadoni.

"Rozhodně to neni derby jako před několika lety, ale i tak nebude chybět motivace. Chceme udělat našim fanouškům a našemu klubu nějakou radost. Inter je dobrým tým se skvělými útočníky jako je Icardi a Palacio a budeme se muset mít na pozoru," varuje před argentinským tandemem obránce Ignazio Abate.

První letošní derby skončilo remízou 1:1 a ani není třeba se ohlížet do další historie. Ta je v milánském derby velmi bohatá a pamatuje spousty památných bitev. Jak už ale bylo řečeno, vždy se většinou jednalo o derby, kdy oba celky hrály o špici tabulky, nyní je tomu jinak. Každopádně skvělé atmosféře na San Siru by to nemělo ubrat.

Interu bude vedle vykartované dvojice Guarín, Brožović chybět i zraněný Jonathan, Dodó a Campagnaro. V podstatě stejné potíže má i AC. Tomu se marodka už částečně zredukovala, přesto ale čítá stále hodně jmen. Do derby tedy nezasáhnou El Shaarawy, Agazzi, Mastour, Montolivo, Essien, Destro.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Santon, Ranocchia, Vidić, Juan Jesus - Hernanes, Medel, Obi - Shaqiri - Icardi, Palacio
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Abate, Méxées, Paletta, Antonelli - Poli, De Jong, Van Ginkel - Cerci, Ménez, Suso
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - AC Cesena  (sobota 18:00)
Jednatřicáté kolo italské ligy odstartují v Janově Sampdoria s Cesenou. Domácí bojují o evropské poháry, kdežto hosté o záchranu. "Mořští koníci" ztrácejí na Atalantu už sedm bodů a na stadionu Luigi Ferraris potřebují nutně uspět.

Čas se totiž Ceseně neúprosně krátí, do konce soutěže už zbývá jen osm kol a ztráta na nesestupovou Atalantu už mezitím stoupla na sedm bodů. Svěřenci trenéra Domenica Di Carla si vedli v posledních týdnech dobře, ale v posledním kole prohráli v klíčovém zápase doma s Chievem 0:1 a výrazně si tak celou situaci zkomplikovali, navíc ke vší smůle, Atalanta své utkání zvládla.

Cesena má teď před sebou doslova osm finálových zápasů, z toho jí ještě čekají těžké výjezdy do Florencie, Neapole a Turína. A samo sebou, zápas na Luigi Ferraris rovněž nebude procházkou růžovým sadem. Pravdou také je, že Cavallucci Marini nemají situaci ve svých rukou a bude důležité, jak si bude vést Atalanta, popřípadě další týmy namočené do boje o záchranu. Důležitý pak také bude i vzájemný souboj, který je na programu 29. dubna.

V minulém kole ztratila i domácí Sampdoria, která remizovala 1:1 s Milánem. V zápase na San Siru vedla, ale těsné vedení nakonec nedokázala udržet. I když bod na půdě AC není vůbec špatný, spadla Doria na šesté místo s těsným kontaktem na páté, respektive čtvrté místo. Osm kol před koncem Serie A je cíl Blucerchiatti jasný - udržet se na pozicích zaručujících evropské poháry. V tuto chvíli je zaručuje i ono šesté místo.

I když bude papírovým favoritem domácí Sampdoria, Cesena rozhodně není bez šance. Však s Námořníky bodovala už v prvním zápase a v minulé sezoně dokázala na Marassi zvítězit 3:2. Svěřenci trenéra Domenica Di Carla se budou muset vypořádat se silnou ofenzívou Sampdorie - Muriel, Éder, Okaka a zejména Eto'o budí respekt.

Blucerchiatti nastoupí bez zraněného De Vitise a Cacciatoreho. Mnohem více starostí však řeší Cesena, které nebudou k dispozici Marilungo, Yabré, Valzania, Magnusson, Pulzetti, Renzetti, De Feudis, Defrel a vykartovaný Carbonero.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Mesbah - Palombo, Obiang - Muriel, Eto'o, Éder - Okaka
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Capelli, Krajnc, Nica - Giorgi, Mudingayi, Cascione - Brienza - Rodríguéz, Succi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - SS Lazio  (sobota 20:45)
Jeden ze šlágrů kola svede dohromady dva skvělé týmy ve formě. Domácí Juventus Turín vede Serii A o dost podstatný rozdíl a chce si připsat další tři body na své konto, aby nechal zapomenout na blamáž s Parmou. Lazio, které jej přijede otestovat, ale žije čerstvým nábojem v podobě druhého místa.

Utkání prvního s druhým sice zůstal rozděleno mezi stejná města, jako kdyby se hrálo před pár týdny, ale Věčné město už na druhém místě nereprezentuje AS. Usadil se na ní jeho rival - Lazio. A nutno dodat, že ne náhodou. Lazio z posledních deseti zápasů ve všech soutěžích dohromady ztratilo body jen jednou, když remizovalo s Neapolí 1:1. Od té doby se mu ale daří sbírat všechny tři body pravidelně a přidává k tomu ještě skvělý herní projev. Tým, který nebyl budován na základě mnohamilionových investic, se dočkal sladké vendety, když vystřídal na druhém místě právě svého soka.

A rozhodně by rád přidal další body, které by mu pomohly k Lize mistrů. To je dlouhodobý cíl týmu prezidenta Lotita, který slíbil fanouškům návrat do pohárů. A jeho sliby, zdá se, zatím nabývají reálných obrysů. Lazio má na AS náskok jednoho bodu a nyní jej čeká další náročný úkol. Hráči sami ale ve výhru nad Juventusem věří a dokonce tvrdí, že by při troše štěstí myslet i na sesazení svého sobotního soupeře. To je myšlenka, kterou můžete číst na fórech fanoušků. Podle hráčů samotných to ale fór není.

Jedna z největších hvězd týmu z hlavního města, brazilský šikula Felipe Anderson, tvrdí: "Musíme jít do Turína s tím, že budeme hrát náš fotbal nebojácně, s hlavami vztyčenými. Budeme bojovat proti Juventusu nyní v zápase i potom v těch dalších, protože v lize nikdy nevíte, jak se věci vyvinou. Stačí špatná forma a jeden z nás může klidně využít chyb toho druhého. Brankář Gigi Buffon sice nejde překonat snadno, ale když budeme mít štěstí a budeme na sobě pracovat, může se nám to podařit."

Serie A není jediným kolbištěm, na kterém se tyto dva týmy utkají. Lazio narazí na Juventus také ve finále tradičního Coppa Italia. A také tam by chtělo vyjít jako vítězný tým. "Byla by to moje první trofej v Laziu a my ji chceme přímo zoufale. Pracujeme velmi tvrdě, abychom se neustále zlepšovali a mohli mít proti Juventusu šanci vyhrát. Co je klíčem k naší dobré formě? Týmová práce a pokora, kterou nám trenér Stefano Pioli neustále vštěpuje. Vyhráli jsme osm zápasů po sobě, ale on nám pořád říká, že jsme ještě ničeho nedosáhli."

"Miluji tento tým i tohle město. Stačí mi jen to, že jedu na trénink a míjím ty nádherné stavby, oblíbená místa a krásné památky. Myslím, že fanoušci tady jsou hodně emocionální, vášniví skoro jako Brazilci. Nemám důvod odcházet, i když je o mě zájem. Během posledního přestupového okna jsem nejel na žádnou dovolenou, protože jsem si uvědomil, že musím být tady a pracovat na sobě. Uvědomil jsem si, že tady můžu být prospěšný a užitečný. A že tu něco budu znamenat jen tehdy, když se budu zlepšovat," dodal Anderson.

Juventus má za sebou náročné utkání Ligy mistrů, které ale zvládl na jedničku. První zápas o postup do další fáze Ligy mistrů proti AS Monaco zvládli lépe domácí hráči, které poslal do vedení Arturo Vidal gólem z penalty. tato branka stačila k výhře a Juventus jde do odvety příští týden jako favorit. Dal tím alespoň zapomenout na nepříznivý výsledek posledního ligového zápasu proti Parmě, když prohrál 1:0. Za Lazio nenastoupí Stefan de Vrij a Marco Parolo, zatímco Juventusu budou chybět především Paul Pogba a Kwadwo Asamoah.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Padoin - Vidal, Sturaro, Marchisio - Pereyra - Llorente, Tevez
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Cana, Mauricio, Lulic - Cataldi, Biglia, Mauri - Candreva, Klose, Felipe Anderson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC30217257:1570
2.SS Lazio30184858:2858
3.AS Řím301512341:2257
4.SSC Neapol30148850:3750
5.ACF Fiorentina301310743:3449
6.UC Sampdoria301213538:3149
7.Janov CFC301111842:3444
8.Turín FC301110935:3243
9.AC Milán301012844:3742
10.Inter Milán301011946:3741
11.Città di Palermo309111042:4438
12.US Sassuolo308111136:4535
13.Chievo Verona30981322:3135
14.Udinese Calcio308101233:4134
15.Empoli FC30615930:3633
16.Hellas Verona30891336:5433
17.Atalanta Bergamo306111326:4129
18.AC Cesena304101628:5322
19.Cagliari Calcio30491735:5821
20.Parma FC30542124:5616
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Parma FC-2za neuhrazené dluhy vůči zaměstnancům

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (427)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele