Serie A - preview 24. kola

20.02.2015, 08:22, aktualizováno 23.02.2015, 08:54
Previews
Dva duely nabízí dnešní program italské nejvyšší soutěže. Neapol hostí nevyzpytatelné Sassuolo a potřebuje vyhrát, aby si pojistila třetí místo a případně se přiblížila druhému AS Řím. Sestupem ohrožené Cagliari pak přivítá milánský Inter...
UC Sampdoria - Janov CFC  (úterý 18:30)
Serie A nám v dalším kole připravila několik zajímavých duelů a jedním z těch nejvypjatějších bude bezesporu janovské derby. To bylo po nějakou dobu v pozadí, ale poslední dobou získává stále větší oblibu a ohlas. Sampdoria touží skončit se sérií čtyř zápasů bez výhry, Janov se ale veze na vítězné vlně.

Janov se dostává opět do centra dění. V této sezoně je z přístavního města opět nebezpečný konkurent, který se chystá hrozit městům jako Milán nebo Řím. Letošní Derby della Lanterna je zajímavé také proto, že oba konkurenti jsou v tabulce sousedy a navíc mají stejný počet bodů. Ještě před pár týdny by asi hlavním favoritem byla Doria, ale poslední týdny se jí nedaří. A naopak se začíná sehrávat Janov, který navíc našel nového střelce.

Tím je mladý útočník M'Baye Niang, který v Janově hostuje z AC Milán. A je to zatím hostování velmi povedené, protože Niang zaplnil místo po Alessandru Matrimu, který odešel do Juventusu Turín. Mladý střelec má zatím na kontě čtyři zápasy, ve kterých vstřelil dvě branky. Především je to ale přítomnost na hřišti, která v ofenzivní fázi janovskému týmu hodně pomáhá. Niangova síla, technické kvality a především neustálý pohyb - to jsou vlastnosti, na kterých trenér Gian Piero Gasperini staví.

M'Baye Niang nastoupil také v minulém utkání proti Hellasu Verona a bylo to utkání pro celý Janov skvělé po všech stránkách. Hrdinou hostí byl samozřejmě Luca Toni, který se trefil dvakrát. Ale také domácí našli svého střelce, který si připsal dvě branky. A tím byl právě Niang. Kromě něj se za Janov prosadili ještě Andrea Bertolacci a Diego Perotti. Vlastní branku si navíc připsal Alessandro Agostini, takže Janov se těšil z atraktivní výhry v poměru 5:2. Navázal tím na překvapivou výhru nad římským Laziem, kterou dokázal, že svůj boj o poháry ještě nevzdal.

Aktuálně jsou Grifové na šestém místě a na páté Lazio ztrácejí jen dva body. Fiorentina na čtvrtém místě je pak vzdálena jen o další jeden bod. Hned za nimi je kvůli horšímu skóre právě městský rival. Ten se pokusí nalézt zpátky své ztracené sebevědomí. Tým trenéra Siniši Mihajloviće nevyhrál už čtyři zápasy po sobě a příčky znamenající evropské poháry se mu naopak začínají ztrácet. Pokud chce zastavit pád tabulkou, jednadevadesáté Derby della Lanterna je tím nejlepším možným způsobem.

S tím souhlasí i Luca Pellegrini, někdejší bývalý hráč Dorie. Pellegrini, který oblékal dres Blucerchiati v devadesátých letech a přispěl k zisku mistrovského Scudetta v sezoně 1990/1991, řekl: "Oceňuji práci trenéra Mihajloviće. Po dlouhé době se zase na Sampdorii rád dívám. Mihajlović vnesl do života Sampdorie řád, optimismus a jasnou vizi. Přispěl k tomu také nový majitel, který je zapálený pro hru a miluje tento klub. Když jsem četl rozhovory s ním a s novými posilami, byl jsem nadšen."

Ne všechno je ale v poslední době růžové, což ukazuje také minulá šokující porážka od Chieva Verona. S tím souhlasí i Pellegrini, který ale věří v lepší konec: "Posledních pár zápasů se nepodařilo, ale to asi každému týmu. Všechny kluby procházejí vývojem a tím, jak je sezona dlouhá, se někdy postě dařit přestane. Derby je ale samostatný šampionát v šampionátu, může se v něm stát úplně cokoli. Pokud tým hledá ideální příležitost na zlepšení, pak je to právě teď," dodává Pellegrini. Bude svědkem vítězství svých barev?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Regini - Obiang, Palombo, Duncan - Soriano - Eto’o, Eder
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, De Maio, Izzo - Edenilson, Bertolacci, Kucka, Bergdich - Iago, Perotti, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - US Sassuolo  (pondělí 19:00)
Ve formě hrající Neapol se v honbě za třemi body a druhým místem utká se Sassuolem. Provinční celek umí překvapit nejednoho soupeře a velmi rád by získal nějaké body také proti Neapoli. Bude mít výhodu v tom, že celek trenéra Beníteze má za sebou utkání Evropské ligy.

Kdekdo si možná pomyslí, že zas tak náročné nebylo. Je pravda, že Neapol v utkání s tureckým Trabzonsporem jasně dominovala, v poklidu kombinovala a sázela soupeři na jeho půdě jednu branku za druhou. Do odvetného utkání na Stadio San Paolo jde Neapol s téměř jistým postupem, pokud se nestane zázrak. První branku vstřelil po šesti minutách obránce Henrique, po něm se do střelecké listiny zapsali také Gonzalo Higuaín a Manolo Gabbiadini. V rámci druhé půle se trefil ještě střídající Duván Zapata a Neapol zvítězila 4:0.

Trenér Benítez ale po utkání krotil optimismus. Zkušený stratég dobře ví, že výsledek odráží jen tvrdou práci a že jeho tým nedostal nic zadarmo. V rozhovoru pro Mediaset Premium španělský trenér uvedl: "Nebylo to v žádném případě tak snadné, jak by se mohlo zdát. A to zejména proto, že jsme chtěli nastavené tempo udržet pořád, i když jsme vedli o tři branky po poločase. Kontrolovali jsme hru, soupeře do ničeho nepouštěli a já musím pochválit každého z mých hráčů za práci, kterou odvedli."

"Měli jsme za sebou náročné utkání s Palermem, které se nám vůbec nepodařilo. Tehdy se mi ale líbilo naše zaujetí a nasazení. Dnes jsme k tomu přidali i branky a výsledek se dostavil. Udělali jsme všechno správně a byl to ten večer, kdy vám vyjde úplně vše. Pořád nám něco málo chybí do velkoklubu. Neumíme hrát skvěle pořád, někdy se nám něco nepovede. To je ale záležitost zkušeností, které ještě tento mladý tým jako celek postrádá. Není zvyklý na tlak a na vyhrávání. Musíme se to pořád učit, ale to je v pořádku, protože pořád rosteme. Chceme to dokázat už teď proti Sassuolu," dodává španělský trenér.

Neapol před osudným zápasem s Palermem čtyřikrát vyhrála. Poslední kolo Serie A se jí ale nepovedlo tak, jak by si zřejmě Benítez přál. Neapol se na Sicílii prakticky nedostala ke své rychlé a nátlakové hře, protože ji domácí Palermo zlomilo rychlými zásahy. Po čtrnácti minutách se trefil Achraf Lazaar, deset minut před poločasem ještě Franco Vazquez. Třetí zásah přidal Luca Rigoni a jediná trefa Manola Gabbiadiniho nemohla Neapoli stačit. Minulé kolo v podání Sassuola ale také nedopadlo oslnivě.

Po šokujícím vítězství nad Interem Milán si Sassuolo rozdělilo body s janovskou Sampdorií a čekala jej Fiorentina. Ambiciózní toskánský tým třicet minut tlačil a pak se spolehl na téměř geniální spolupráci dua Khouam Babacar a Mohamed Salah. Nejprve se trefila egyptská posila, po první brance se ujala role režiséra hry a připsala si dvě asistence na gól mladého senegalského střelce. Sassuolo snížilo, ale víc nestihlo. Aktuálně je na dvanácté příčce a trenér Eusebio Di Francesco dobře ví, že si na Neapol musí dávat dobrý pozor.

V rozhovoru pro Tuttosport Di Francesco vyjmenovával hlavní zbraně Neapole. "Jedničkou v útoku je samozřejmě Gonzalo Higuaín, což je skvělý střelec, ale mají také Duvána Zapatu. A myslím, že s ním nejsou o moc slabší, protože to je silový útočník, který má čich na góly a učí se od těch nejlepších. Proto jsem ho také chtěl do svého týmu už v lednu, ale Neapol nesouhlasila. Neapoli stačí pár minut na to, aby ovládla zápas. To jí nesmíme dovolit," plánuje Di Francesco.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Koulibaly, Strinić - Gargano, López - Callejón, Hamšík, Gabbiadini - Zapata
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Taider, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - Inter Milán  (pondělí 21:00)
Inter Milán touží ukázat, že se poučil z nepříznivého vývoje ve Skotsku. Rád by si nyní spravil náladu proti Cagliari v utkání, kde bude jasným favoritem. Problém je, že se mu proti sardinskému celku příliš nedaří. Na jeho hřišti vyhrál naposledy v roce 2010. Povede se mu nyní lépe?

Inter Milán má za sebou zajímavé utkání ve Skotsku. V rámci Evropské ligy se utkal s tamním Celticem a zdálo se, že se vydal tou správnou cestou. Už po čtyřech minutách se trefil Xherdan Shaqiri a Inter byl jasně lepší. Po něm svůj první gól v utkání vstřelil také zkušený argentinský veterán Rodrigo Palacio. Poté ale Inter přestal hrát tak důsledně a výsledek se brzy dostavil. Stuart Armstrong vstřelil kontaktní branku a o půl minuty později se do vlastní brány trefil obránce Hugo Campagnaro.

Ještě že měl Inter Milán k dispozici Rodriga Palacia, který odehrál skvělé utkání. Prosadil se svou druhou brankou v zápase těsně před koncem první půle. Jenže ani to milánskému týmu nestačilo k výhře, protože nepozornost v obranné linii potrestal v nastaveném čase druhého poločasu John Guidetti. Odveta v Miláně tak slibuje ještě mnoho emocí a zajímavých situací. Je jasné, že trenér Mancini nemohl být po utkání spokojen. Počínání svých hráčů nazval jako "arogantní" a slíbil, že bude pracovat na tom, aby se něco podobného neopakovalo.

Předešlé kolo Serie A přitom vůbec nebylo špatné. Po sérii tří porážek v řadě se Inter konečně probral a mohl děkovat Fredymu Guarínovi, že stále ještě neodešel do jiného klubu. Nejprve si Inter v dohrávce poradil s Palermem a hlavními hvězdami byli Mauro Icardi a Fredy Guarín. Minulé kolo poslalo Inter do Bergama k souboji s tamní Atalantou. Po dvou minutách se trefil Xherdan Shaqiri, který potrestal faul na Guarína v pokutovém území. Další dvě branky dal Guarín sám a obě stály za to. Poslední trefu zaznamenal zkušený útočník Rodrigo Palacio.

Inter je zatím stále na deváté příčce, tedy dost daleko od míst, kde chtěl být před sezonou. Inter je v tuto chvíli bez Pabla Daniela Osvalda, který přestoupil do Bocy Juniors. Mimo hru je také Yuto Nagatomo, který bude na marodce ještě několik týdnů. Dlouhá absence čeká také Jonathana, který už sice je po operaci, ale mimo hru bude ještě minimálně 2 měsíce. Cagliari žádné větší starosti nemá a naopak může trenéra Gianfranca Zolu těšit formu hráčů jako Donsah, Brkić nebo Sau s Copem.

Cagliari, které s Interem Milán prohrálo naposledy v roce 2011, mohlo v minulém týdnu děkovat především skvělému brankáři Brkićovi, který likvidoval jednu šanci FC Turín za druhou. Tím přispěl ke konečné remíze 1:1. Po půlhodině se prosadil Godfred Donsah, osmnáctiletý objev sardinského klubu. Výsledek trenéra Zolu potěšil, ale zároveň mu ukázal, na čem má ještě Cagliari pracovat. V rozhovoru pro Rai Sport Zola řekl: "Hlavní bude zachovat si klidnou hlavu v zakončení. To nám dělá problémy. Naše obrana je také nejistá, takže se musíme koncentrovat a nepouštět soupeře do větších akcí tak často."

"Mrzí mě to, že jsme nedokázali proměnit víc našich šancí. Měli jsme jich dost, ale nešlo to. Naučili jsme se něco víc z každého minulého zápasu, ale tohle ještě ne - nemáme klid v zakončení a přicházíme o důležité body. Jsem přesvědčen, že jsme si proti FC Turín zasloužili víc. Musíme udělat maximum proti Interu Milán, který naše zaváhání potrestá daleko lépe než Turín," zakončuje Zola.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Gonzalez, Rossettini, Capuano, Avelar - Donsah, Conti, Dessena - M'Poku, Ekdal - Sau
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Vidić, Juan, Santon - Guarín, Medel, Brozović - Shaqiri - Icardi, Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - AS Řím  (neděle 15:00)
AS Řím zažívá dosud nejhorší sérii pod vedením trenéra Rudiho Garcii a nedaří se mu již více než dva měsíce. Tabu domácího stadionu neprolomili Giallorossi ani v utkání Evropské ligy. Nyní se musí koncentrovat zpět na ligovou scénu, protože zavítají do Verony. Tamní Hellas si nutně potřebuje udobřit fanoušky po výbuchu proti Janovu.

Řím aktuálně žije čtvrtečními událostmi. Večer sehrálo AS utkání Evropské ligy s holandským Feyenoordem Rotterdam, ale první fáze boje se odehrála dlouho před zápasem v ulicích Věčného města. Skupina několika stovek fanoušků nizozemského klubu prošla městem a podle zpráv byla v podnapilém stavu většina z nich. Fanoušci Feyenoordu podle policie demolovali okolí a házeli láhve s vodou po kolemjdoucích. Nakonec musela zasahovat policie a neoficiální zprávy hovoří až o 23 zatčených. Příznivci nizozemského klubu měli důvod k oslavě také večer bezprostředně po utkání.

Jejich miláčci si totiž domů vezou cennou remízu 1:1, která z nich dělá favority do odvety. Řím potvrdil, že stále častěji znějící slovo "krize" je aktuální a má své důvody. První branku sice vstřelil Gervinho krásnou patičkou po rychlé akci ze strany, ale hosté hru ještě více otevřeli a zrychlili. Vyrovnání se dočkali ve druhé půli, kterou jasně ovládali. Kazim Kazim vyrovnal na konečných 1:1 a Feyenoord mohl slavit. Tabu domácí půdy AS neprolomilo ani v Evropské lize a přidalo na sérii pěti zápasů na Stadio Olimpico, které nedokázalo vyhrát.

Naposledy tu bod ubránila Parma. Té dokonce stačilo, že ani jednou nevystřelila na bránu veterána Morgana De Sanctise, který nezasahoval ani jednou. Giallorossi na vlastním trávníku v Serii A nevyhráli už od prosince loňského roku a nyní se musejí obávat také o druhé místo. S aktuální formou a vzletem Neapole na třetím místě není nic jistého. Vedení AS se stále snaží být optimistické, ale i jemu je jasné, že něco není v pořádku.

Pravdou je, že AS může žehrat na velký problém v podobě množství zraněných hráčů. Mimo hru stále zůstává brazilský stoper Leandro Castán, bek Federico Balzaretti a Maicon. Velkou ztrátu utrpělo AS také v podobě obnoveného zranění Kevina Strootmana. A mimo hru je také Juan Manuel Iturbe s Victorem Ibarbem. Fanoušky ovšem zneklidňují také výkony jednotlivců. Zejména obranná dvojice je průchozí a daleko pod své možnosti hraje dvojice Daniele De Rossi a Miralem Pjanić. Sportovní ředitel AS se jich ale zastává.

V rozhovoru pro Roma Radio Walter Sabatini sdělil: "Vím, že se Pjanić opět dostane na svou úroveň. Vepředu už to bylo lepší, když jsme tam poslali Doumbiu. Musíte si ale uvědomit, že ten má za sebou velmi náročný turnaj a právě se za pochodu aklimatizuje. Právě procházíme velkými problémy i po fyzické stránce, což se na hráčích projevuje. Ale řešíme to a jsem si jistý, že se brzy vše vrátí do normálu. Chci, aby AS opět hrálo rychlý a ofenzivní fotbal. A jsem si jistý, že s hráči jako Totti, Gervinho nebo Ljajić se nám to jistě povede."

Proti bude stát Hellas Verona, který musí řešit svou formu ještě více. Hellas z posledních pěti zápasů prohrál čtyři. Za poslední dvě utkání dostal osm branek a jediným světlým bodem je forma útočníka Lucy Toniho. Autor dvou branek v minulém utkání proti rozjetému Janovu zažije hodně speciální utkání, protože nastupoval právě za AS. To se ale týká také jeho dvou spoluhráčů. Záložníci Panagiotis Tachtsidis a Leandro Greco strávili část své dosavadní kariéry právě ve Věčném městě. Dočkají se odplaty?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Pisano, Marques, Sörensen, Agostini - Greco, Tachtsidis, Hallfredsson - Juanito, Toni, Christodoulopoulos
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Manolas, Astori, Holebas - De Rossi, Keita, Florenzi - Gervinho, Totti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Olympijský stadion v Římě se stane svědkem zajímavého utkání domácího Lazia s Palermem. Římský klub se netají pohárovými ambicemi a proti Palermu by měl chtít jednoznačně uspět. Ovšem Sicilané po návratu z druhé ligy předvádějí skvělý fotbal a také oni pošilhávají po Evropě, navíc svému soupeři mají rozhodně co oplácet.

Lazio nejtěsnější výhrou na hřišti Udinese zůstalo v kontaktu s Ligou mistrů, na kterou aktuálně ztrácí z pátého místa pět bodů. Biancocelesti výsledkem 1:0 odčinili předchozí zaváhání a doma proti Palermu budou chtít triumf potvrdit.

Palermo ale patří k týmům, které by zrovna rozdávaly body. Své by o tom mohla vyprávět Neapol, která na Renzo Barbera v minulém kole prohrála 3:1. Na druhou stranu je rozdíl, pokud Palermo hraje doma či venku. Na hřištích soupeřů to přeci jenom tak slavné není, nicméně Palermo může být s dosavadním vystoupením v Serii A naprosto spokojeno. Aktuálně je osmé, na páté místo ztrácí čtyři body a co je důležitější, předvádí dobrý fotbal. Tahounem je přitom střelecké duo Vázquez - Dybala, zejména kolem druhého jmenovaného krouží stále častěji velké kluby.

Domácí v prvním zápase sicilskému soupeři uštědřili čtyřgólový debakl, ale tento zápas bude úplně jiný. Palermo od té doby ušlo kus cesty a může se pyšnit dobrou formou.

Kouč Stefano Pioli má jisté problémy s marodkou, chybět mu totiž budou Ciani, Pereirinha, Gentiletti, Lulič, Djordevič, Tounkara a potrestaný Felipe Anderson. Ztráty, i když ne takové, hlásí i Palermo. Maresca s Bolzonim mají zdravotní potíže, zatímco Rigoni je v trestu.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Mauricio, De Vrij, Radu - Cataldi, Biglia, Parolo - Candreva, Klose, Mauri
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Terzi, Gonzalez, Andělkovič - Morganella, Quaison, Jajalo, Barreto, Lazaar - Vazquez, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Empoli v minulém kole bodovalo na hřišti AC Milán a doma to bude chtít potvrdit vítězstvím nad Chievem. Stadio Carlo Castellani se stane svědkem zápasů dvou sousedů v tabulce, kteří bojují o záchranu.

Empoli v minulém kole remizovalo na půdě AC Milán 1:1 a připsalo si důležitý bod v boji o záchranu. Při trošce štěstí dokonce mohlo vyhrát, ale i tak panovala v táboře Maurizia Sarriho spokojenost. "Mohli jsme Milán porazit, zasloužili bychom si to. Ale důležité je, že se budeme nadále pohybovat na dobrém pořadí," prohlásil Maurizio Sarri. Empoli je totiž čtrnácté a před osmnáctým Cagliari má čtyřbodový náskok. To ale není příliš, takže se musí mít stále na pozoru a nejlépe doma porazit souseda v tabulce, kterým je právě Chievo.

To během čtrnácti dní získalo šest bodů a přeci jenom se více odpíchlo od nebezpečného sestupového pásma. Chievo nejprve zvítězilo na půdě slaboučké Parmy 1:0 a poté překvapivě uspělo i doma se Sampdorií Janov 2:1.

"V posledních dvou kolech jsme získali šest bodů. Budeme stále postupovat krok za krokem, tak jako jsme to dělali v posledních týdnech. Musíme pokračovat v tvrdé práci a vytěžit z našich šancí maximum. Nyní máme důležitý zápas na Empoli a musíme jít všichni za vítězstvím," nabádá k pokoře spokojený Rolando Maran.

Vzájemná bilance je vyrovnaná, svědčí o tom i první zápas v této sezoně, který skončil výsledkem 1:1. Domácí budou bez Guarenteho, zatímco hosté budou postrádat Freye.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Tonelli, Rugani, Mario Rui - Vecino,Valdifiori, Croce - Saponara - Maccarone, Tavano
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Mattiello, Cesar, Dainelli, Zukanovič - Schelotto, Izco, Radovanovič, Hetemaj - Meggiorini, Botta
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - AC Cesena  (neděle 15:00)
AC Milán přivítá na věhlasném San Siru fotbalisty Ceseny a bude si chtít vylepšit špatnou bilanci domácích zápasů. Milán tápe celkově, evropské poháry se mu kolo od kola vzdalují, ale s předposlední Cesenou by si přeci jenom mohl poradit. Hosté nemají ve městě módy co ztratit, případný bodový zisk by měl v boji o záchranu velkou cenu.

Další bodovou ztrátu si v minulém kole připsal AC Milán. Byla o to bolestivější, že se udála na San Siru. Empoli obralo milánského favorita už v prvním zápase a pro body si tentokráte dojelo i do Lombardie. Výsledek 1:1 je pro Rossoneri velkým zklamáním, ti se pak logicky v tabulce znovu propadli. Nyní se na půdě AC představí Cesena, předposlední tým celé soutěže v prvním zápase remizoval 2:2 a hodlá napodobit i Empoli. "Jsme Milán a musíme vyhrát, abychom stoupli v pořadí. Momentálně jsme ztratili důvěru, ale usilovně pracujeme o návrat. Doufáme, že náš příští zápas proti Ceseně vyhrajeme. Po našem zápase s Empoli jsme věděli, že klub i naši fanoušci jsou smutní. Víme, že je těžké přijmout naší momentální situaci. Zklamání fanoušků chápeme a děkujeme jim za podporu," rozhovořil se stoper Rossoneri Adil Rami.

Milán je v tabulce až jedenáctý a na Ligu mistrů ztrácí už propastných dvanáct bodů. Narostla také ztráta na Evropskou ligu, na ní Inzaghiho svěřenci ztrácejí sedm bodů.

Cesena je na tom samozřejmě ještě hůře. Cavallucci Marini ne a ne začít vyhrávat a jejich situace začíná být kritická. Na sedmnáctou Atalantu Bergamo ztrácejí již sedm bodů, takže budou mít co dělat, aby se v konečné fázi zachránili. Na druhou stranu v minulém kole se hostům dařilo. Remíza 2:2 s vedoucím Juventusem překvapila a mohla by být odrazovým můstkem vstříc lepším výsledkům. Ačkoliv v Miláně nebudou svěřenci trenéra Di Carla favoritem, šanci rozhodně mají, důkazem může být nejen první vzájemný zápas či utkání s Juventusem, ale také vystoupení Empoli a další prachbídný výkon AC z minulého týdne.

Oba tábory se potýkají se značnou marodkou. U Milána už je to v posledních sezonách snad tradicí, do hry tedy nezasáhnou Zapata, De Sciglio, Mastour, El Shaarawy, Agazzi, Abate, Armero, Zaccardo a Paletta. Kouč Filippo Inzaghi navíc nemůže počítat s potrestanými Méxésem a brankářem Lópezem. Zraněními se to hemží i na druhé straně, k dispozici nebudou Marilungo, Tabanelli, Valzania, Cazzola. Pulzetti, Moncini, Cascione a suspendovaný Perico.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Bonera, Rami, Alex, Antonelli - Montolivo, De Jong, Bonaventura - Ménez, Cerci, Destro
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Nica, Volta, Capelli, Renzetti - Giorgi, De Feudis, Zé Eduardo - Brienza - Djurič, Defrel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Turín FC  (neděle 20:45)
Bitvu dvou týmů, které v týdnu sehráli své první zápasy vyřazovací části Evropské ligy, uvidí Stadio Artemio Franchi ve Florencii. Domácí Fiorentina totiž přivítá již deset kol v řadě neporažený FC Turín. Fiorentina také hodlá něco ukrojit z náskoku třetí Neapole.

Jak Fiorentina, tak i FC Turín se mohou pyšnit skvělou formou, díky které neustále stoupají tabulkou. Viola dokonce poskočila už na čtvrté místo a na Ligu mistrů ztrácí jen čtyři body, mimochodem ještě nedávno byla ztráta mnohem vyšší a Fialky se plácali někde ve středu tabulky. Ale tým vedený Vincencem Montellou se rozjel a na půdě Evropské ligy to pocítil i Tottenham, který doma jen remizoval 1:1. "Chceme růst jako tým i jako klub. Evropská liga nám může poskytnout přístup do Ligy mistrů, ale také toho můžeme dosáhnout ziskem třetího místa v lize. Naší ambicí je hrát v příští sezoně Ligu mistrů. Jsem pyšný na své hráče a za jejich výkon proti Tottenhamu," vyjádřil se k ambicím Violy její kouč Vincenzo Montella.

Do odvety tak půjde jako mírnější favorit italský celek, který teď musí zase přeskupit síly na domácí soutěž, kde přivítá FC Turín. V případě vítězství a ztráty Neapole se může ztráta na klíčovou třetí pozici smrsknout na pouhý bod.

Ale porazit FC Turín bude tvrdý oříšek. Naposledy se to podařilo mistrovskému Juventusu, od té doby však už deset kol nikdo na Granatu nevyzrál. Ani v Evropě se to nepodařilo španělskému Bilbau, které si ale výsledkem 2:2 zajistilo lepší výchozí pozici do odvety. "Mí hráči byli trochu dole, když dopustili vyrovnání. Nicméně v odvetě v Bilbau se nemáme čeho bát," nabádá ke klidu Giampiero Ventura. Ještě než dojde k odvetě na horké baskické půdě Athletic clubu, čeká Granatu těžká zkouška v podobě zápasu na Fiorentině. Kolo před tím Turín jen remizoval 1:1 s Cagliari, což pro něho byla ztráta.

Fiorentina již delší dobu válčí bez Rossiho, který bude chybět i nadále a také Bernardeschiho, Lupatelliho, Octavia a potrestaného Alonsa. Kompletní nebude ani Venturova družina, zraněného Gonzaleze ještě doplňují vykartovaní El Kaddouri a zkušený obránce Bovo.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Richards, Savić, Rodriguéz, Pasqual - Fernandez, Badelj, Aquilani . Diamanti, Babacar, Salah
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Peres, Benassi, Gazzi, Farnerud, Darmian - Martínez, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Juventus FC - Atalanta Bergamo  (pátek 20:45)
Juventus Turín se mohutně připravuje na utkání Ligy mistrů, které v příštím týdnu sehraje s Borussií Dortmund. Ještě předtím ale Starou dámu čeká Atalanta Bergamo a je jasné, že ani tento duel nesmí Juventus Turín vypustit. Atalanta bude čelit svému prokletí, protože turínský celek porazila naposledy v roce 2001!

Soustředění. Právě to bude potřebovat celý tým trenéra Massimiliana Allegriho, až se v netradičním čase utká s hosty z Bergama. Juventus Turín otevře pro své fanoušky brány už v pátek večer, aby zde uvítal Atalantu Bergamo. Důvod je jednoduchý - Stará dáma v týdnu hraje důležité utkání Ligy mistrů s Borussií Dortmund. Bianconeri by rádi doputovali co nejdále v oslňující soutěži renomovaných evropských týmů a zatím jsou mezi šestnácti nejlepšími. Fanoušci i hráči jsou samozřejmě nadšeni z prestižního klání, ale nyní je potřeba se soustředit především na Serii A.

V ní Stará dáma narazí na Atalantu Bergamu a před trenérem Maxem Allegrim se otevírá několik otázek. Vzhledem k náročnému časovému harmonogramu bude nejspíš třeba přistoupit k rotaci kádru. Tým trenéra Allegriho ještě v roce 2015 neprohrál a teď rozhodně není čas na tom něco měnit. Juventus bude chtít využít zaváhání římského AS, jehož forma nahrává ambicím Staré dámy znovu vyhrát ligu. Pokud by v pátek večer Stará dáma vyhrála nad Orobici, zvýšila by svůj bodový náskok na druhé AS na deset bodů a navíc by se tlak přesunul také na hráče z hlavního města.

Juventus stále působí na třech frontách. Mnozí hráči tvrdí, že je těžké vybírat, která z nich je cennější. Zkušený záložník Claudio Marchisio v tom má ale jasno. Podle něj má největší prioritu právě Serie A a Juventus si v ní nesmí dovolit zaváhání. V rozhovoru pro Sky Sport Italia Marchisio uvedl: "Plně se soustředíme na ligové klání s Atalantou. Jsme profesionálové a nic jiného než výhru v každém zápase nebereme. Nechci srovnávat Ligu mistrů a Serii A nebo kvality Borussie a Atalanty. Každý bod je pro nás dobrý."

"Hrajeme s Borussií Dortmund až příští týden. Teď nás čeká Atalanta a to je jediné, co nás musí zajímat. Teď má pro nás Serie A větší váhu a důležitost než Liga mistrů. Na ni budeme myslet až po zápase s Atalantou, ne dřív. Spoléháme také na naše fanoušky." Jeho tým se nemusí potýkat s žádnými většími absencemi, také Alessandro Matri a Martin Cáceres se zapojili do tréninku. To Orobici budou mít se složením základní jedenáctky mnohem větší problémy. Carlos Carmona a Mauricio Pinilla nebudou hrát kvůli kartám, Maxi Moralez a Yohan Benalouane jsou mimo hru kvůli zraněním. Svému mateřskému klubu by se měl postavit Richmond Boakye.

V minulém kole se lépe vedlo Juventusu, který ale také čekal lepší výsledek. V utkání s Cesenou Bianconeri po brance Milana Đuriće ze sedmnácté minuty prohrávali. Naštěstí pro favorita se probudil Álvaro Morata, který srovnal na 1:1. Turínský gigant byl aktivnějším týmem a ještě do poločasu stihl vstřelit druhou branku Claudio Marchisio. Nakonec se ale Franco Brienza srovnal. Juventus může spoléhat na vzájemná klání s Atalantou, protože ta nad turínským klubem zvítězila naposledy na začátku roku 2001!

Atalantě se nedaří ani nyní. Z pěti posledních zápasů ve všech soutěžích dohromady prohrála hned čtyři! Ani minulé vystoupení si za rámeček určitě nedá, protože v zápase s Intere Milán inkasovala hned čtyřikrát. Orobici "odnesli" hlavně formu Fredyho Guarína, který dvě branky dal a na další dvě nahrával. Podaří se týmu Stefana Colantuona překonat tragickou sérii porážek proti Juventusu?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Cáceres, Bonucci, Chiellini, De Ceglie - Sturaro, Pirlo, Marchisio - Pereyra - Tévez, Morata
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Bellini, Masiello, Stendardo, Del Grosso - Zappacosta, Migliaccio, Cigarini, D'Alessandro - Emanuelson - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 6.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC23166149:1254
2.AS Řím23138236:1747
3.SSC Neapol23126542:3042
4.ACF Fiorentina23108535:2338
5.SS Lazio23114838:2637
6.Janov CFC2398635:2835
7.UC Sampdoria23811429:2635
8.Città di Palermo2389637:3733
9.Inter Milán2388737:3032
10.Turín FC2388726:2432
11.AC Milán2379733:3030
12.US Sassuolo23611629:3329
13.Udinese Calcio2377926:3128
14.Empoli FC23412722:2724
15.Chievo Verona23661118:2724
16.Hellas Verona23661126:4224
17.Atalanta Bergamo23581020:3323
18.Cagliari Calcio23481130:4320
19.AC Cesena23371323:4516
20.Parma FC23321820:4710
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Zbývající zápasy
22.02. 15:00Parma FC - Udinese Calcio (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (540)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele