Serie A - preview 20. kola

24.01.2015, 08:55, aktualizováno 26.01.2015, 08:35
Previews
Dva zápasy má nezvykle na programu dvacáté kolo italské nejvyšší soutěže. Nejprve Empoli přivítá v souboji mužstev z dolní poloviny tabulky Udinese Calcio, závěrečné utkání pak obstarají pohároví aspiranti Neapol a Janov, přičemž domácí se budou chtít vrátit na třetí místo...
Empoli FC - Udinese Calcio  (pondělí 19:00)
Souboj o střed tabulky spolu svedou Zebry z Udine a domácí Empoli. To je zatím na šestnácté příčce a rádo by se vyhouplo blíže ke středu. Rovněž dvanáctí hosté by ale chtěli získat tři body. Problém je, že se oběma týmům štěstí vyhýbá a vítězit se jim nedaří.

Stadio Carlo Castellani se stane dějištěm napínavého souboje o tři body. Domácí Empoli má za sebou náročný program, který čítal první ligu a také Coppa Italia. V devatenáctém kole Serie A si Empoli rozdělilo body s Interem Milán, což se ale dá rozhodně považovat za úspěch. A úspěchem byla také předvedená hra, protože v určitých pasážích zápasu bylo Empoli jasně lepší než jeho slavnější soupeř. Empoli dokázalo na uzdě udržet i taková útočná esa jako Lukas Podolski, Mauro Icardi nebo Xherdan Shaqiri. Hodně se činil také brankář Sepe, který korunoval dobrý výkon obětavých obránců před sebou.

Další úspěch si Empoli málem připsalo v rámci Coppa Italia. Tam se utkalo s římským AS, se kterým sehrálo rozhodně hodně zajímavou partii. Domácí AS dostal už v páté minutě do vedení Juan Manuel Iturbe, ale hosté se nevzdali a utišili Stadio Olimpico gólem z posledních deseti minut. Po chybě obránce Davideho Astoriho se prosadil mladý záložník Simone Verdi. V prodloužení Empoli několikrát zahrozilo, ale nakonec odešli poraženo poté, co se Leandro Paredes skácel k zemi v pokutovém území a zkušený veterán Daniele De Rossi proměnil pokutový kop.

Udinese má za sebou také velmi náročná klání. V 19. kole také neuspělo úplně podle představ, když si připsalo remízu 1:1 proti Cagliari Calcio. To dokonce před poločasovou přestávkou vedlo díky brance Joaa Pedra. Zebry se ale nevzdaly a díky zásahům Allana a Cyrila Théréaua se dostalo do vedení. O tři body přišlo až v nastaveném čase celého zápasu, když nařízenou penaltu bezpečně proměnil Danilo Avelar. Také Udinese má v nohách větší porci minut, když sehrálo dramatické utkání s Neapolí. Jako první se trefil Cyril Théréau a na jeho branku navázal z penalty Jorginho. Na gól Marka Hamšíka navázal Panagiotis Kone a utkání musely rozhodnout až penalty, které lépe zvládla Neapol.

Utkání bude speciální zejména pro Antonia Di Nataleho, který v Empoli strávil dlouhých 14 let. Ten s Empoli nemá žádné slitování, protože když se oba týmy utkaly naposledy, Antonio Di Natale se trefil dvakrát a rozhodl. Bude jeho návrat do Empoli podobně úspěšný? Do utkání s Empoli již Udinese půjde bez Luise Muriela, který odešel do Sampdorie Janov. Stejný směr si vybral i Andrea Coda. Empoli naopak hlásí posilu, trenér Sarri může počítat s Riccardem Saponarou, který přišel na hostování z AC Milán.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Bassi - Hysaj, Barba, Rui, Bianchetti - Saponara, Maccarone, Signorelli - Vecino, Tavano, Laxalt
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Danilo, Widmer, Heaurtaux, Piris - Kone, Allan, Guilherme, Silva - Thereau - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.25 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - Janov CFC  (pondělí 21:00)
Janovští Grifové se pokoušejí zvednout se z neúspěšné série, ale jejich pád neustále pokračuje. Neapol si naopak užívá vzestupu a po nevydařeném začátku sezony se stává aspirantem na příčky, které znamenají Ligu mistrů. Teď už jsou Partenopei na třetím místě v Serii A.

Neapol by ráda porazila Grify podruhé v sezoně. Když se oba týmy setkaly v letošní Serii A poprvé, Partenopei pomohl drtivý závěr. Hned v prvním kole Serie A se Neapol spolehla na spolupráci útočného dua Gonzala Higuaína a Josého Callejóna. Argentinský střelec nahrával, španělské křídlo z voleje vstřelilo první branku utkání už po třech minutách. Nicméně, domácím Grifům se povedlo srovnat, když Mauricio Pinilla pět minut před koncem první půle vstřelil vyrovnávací branku. Dvacet minut před koncem zápasu se na hřiště dostal Jonathan De Guzmán, který v páté minutě nastavení vystřelil Neapoli důležité tři body.

Zatímco forma Neapole se stále zlepšuje, Grifové klesají tabulkou. Za posledních pět zápasů Janov nevyhrál a "vděčí" za to především obraně. Ta za těch pět zápasů inkasovala jedenáct branek, ve dvou posledních zápasech dokonce odešla pokořena šestkrát. V osmnáctém kole dostala tři branky od Interu Milán, ještě zajímavější průběh mělo utkání se Sassuolem. V něm totiž padlo šest branek. Jako první se prosadil hostující útočník Domenico Berardi a za hosty se trefili ještě Simone Missiroli a znovu Berardi. Ten střílel gól na 3:2 z pohledu Sassuola. Mladý celek ale nakonec tři body nezískal, protože Grify spasil v 90. minutě druhou brankou v zápase talentovaný Giannis Fetfatzidis.

Podobně jako v posledních utkáních bude i proti Neapoli Gasperiniho tým nejspíše hrát bez vyloženého hrotového útočníka. Janov zatím nepřivedl žádného střelce a dohoda s římským AS ohledně služeb Marca Borriella zatím také světlo světa nespatřila. Jednou z příčin úpadku Janova je také série několika zranění a vykartovaných hráčů. Například krajní univerzál Diego Perotti se ale po čtyřech zápasech vrací na hřiště. Janov je ochuzen také o mladíka Sturara, který souhlasil s předčasným přestupem do Juventusu Turín. Klub navíc opustil také Leandro Greco, který hledá štěstí i formu v Hellasu Verona.

Neapol, jak se zdá, našla svůj rytmus i herní pohodu. V 18. kole sice prohrála, ale tři body proti Juventusu se nedají uhrát každý den. V dalším kole Serie A čekala na tým trenéra Rafaela Beníteze další zatěžkávací zkouška, když se Partenopei utkali s římským Laziem. Svou úlohu ale zvládli na výbornou, když se jako jediný prosadil hostující střelec Gonzalo Higuaín. Ten gólově táhne Neapol a i díky němu je nyní celek hrající ve stínu Vesuvu na třetím místě s 33 body na kontě.

Jediným hráčem, který za Neapol nebude moci nastoupit z důvodů karetního trestu, je záložník Walter Gargano. To znamená, že by jeho místo mohl zaujmout mladík Jorginho. Ten se na tuto pozici připravoval již v pohárovém zápase proti Udinese, který Neapol zvládla. Proti Zebrám se sice trápila, ale po penaltách byla spokojenější. Právě záložník Jorginho byl mužem, který odpověděl na vedení Udinese první trefou svého celku v zápase. Neapol se bude muset obejít také bez Faouziho Ghoulama, který je na Africkém poháru národů. A kromě něj se zdravotní problémy týkají Michua a Juana Zunigy. Jak si s absencemi Neapol poradí?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Koulibaly, Albiol, Strinic - Inler, Lopez - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, De Maio, Antonelli - Kucka, Rincon, Bertolacci - Fetfatzidis, Perotti, Falque
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Turín FC  (neděle 15:00)
Inter Milán přivítá Turín ve snaze protáhnout svou sérii šesti zápasů bez prohry za sebou. Inter potřebuje tři body také proto, aby unikl ze středu tabulky a posunul se výš k příčkám, které znamenají Ligu mistrů. To je hlavní cíl klubu, na který mu ale ještě zbývá sedm bodů. Turín překonal listopadovou krizi a chce navázat na úspěch z minulého kola.

Milánskému týmu se poměrně daří aplikovat požadavky trenéra Roberta Manciniho do praxe a zapojit do ní nové posily. Stále to sice ještě není ono, ale herní projev mužstva se zlepšuje každým zápasem. Snad s výjimkou zápasu s Empoli, které rozhodně nebylo horším týmem a několikrát soupeře přitlačilo k pokutovému území, se vše daří. Inter si v předminulém kole poradil s nebezpečným CFC Janov a nastřílel mu tři branky.

Interu se povedlo také minulé vystoupení v rámci Coppa Italia, když narazil na nebezpečnou Sampdorii. Také druhý janovský celek ale byl po skončení utkání méně šťastným týmem, protože za Inter si připsal premiérovou trefu švýcarský talent Xherdan Shaqiri a k němu se přidal ještě Mauro Icardi, který gólem z devadesáté minuty pečetil výhru Nerazzurri a postup do další fáze. Nutno ale dodat, že Sampdoria dobře bránila a vaz jí srazily především dvě červené karty, takže utkání dohrávala v početní nevýhodě.

V táboře Interu rozhodně nepanuje klid a pohoda, protože o rozruch se stará kontroverzní italský střelec Pablo Daniel Osvaldo. Ten byl klubem za své chování suspendován také před zápasem s Dorií a je očekáváno, že někdejší hráč Fiorentiny či římského AS brzy Milán opustí. To v praxi znamená, že trenér Roberto Mancini se bude muset obejít bez dalšího útočného hráče. V tuto chvíli mu zbudou Rodrigo Palacio a mladík Frederico Bonazzoli. Když pomineme Pabla Osvalda, tak nejlepším střelcem za Maurem Icardim je v tuto chvíli chorvatský záložník Mateo Kovačič, který má na svědomí čtyři branky.

Starosti v ofenzívě má také Turín. Trenér Giampiero Ventura má v týmu dva hráče, kteří se dělí o postavení nejlepšího týmového střelce. Jedním z nich je veterán Fabio Quagliarella, tím druhým poněkud překvapivě polský kapitán a obránce Kamil Glik. Zvláště v tomto přestupovém období chce Turín přivést alespoň jednoho ofenzivního hráče a do jeho hledáčku se již několikrát dostal například Josip Iličić z Fiorentiny nebo Duván Zapata z Neapole. Zkušený veterán Amauri se za jedenáct ligových zápasů ještě netrefil, vyloženým ternem není ani mladík Martinez, který se trefil jen jednou v deseti zápasech.

Trenér Roberto Mancini má k dispozici duo nových posil Xherdana Shaqiriho a Lukase Podolskiho, ale musí se obejít bez krajního obránce Yuta Nagatoma. Další starostí je vykartovaný stoper Juan Jesus. To Turín je na tom poněkud lépe, protože v jeho kádru není ani jeden hráč, který by si musel plnit své reprezentační povinnosti na probíhajícím africkém šampionátu. Granata naposledy porazila Cesenu poměrem 3:2, když na dvě trefy Brienzy odpověděli Marco Benassi, Fabio Quagliarella a také nová posila v podobě střelce Maxiho Lópeze. Která z posil se trefí tentokrát?

Není divu, že se trenér Ventura rozplýval štěstím. "Mezí mne, že jsme to nezvládli s čistým kontem, protože jsme na to rozhodně měli. Ale přesto jsem moc rád, že se nám povedlo vyhrát. Je to důležité pro hráče před tak náročným duelem s Interem Milán," dodal Ventura.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Campagnaro, Ranocchia, Vidic, D’Ambrosio - Guarin, Medel - Shaqiri, Hernanes, Podolski - Icardi
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovic, Jansson, Moretti - Bruno Peres, Benassi, Gazzi, Farnerud, Darmian - Martinez, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Dva týmy, které v této sezoně předvádějí dobrý fotbal, se utkají v Janově na stadionu Luigi Ferraris. Sampdoria si v zápase s Palermem hodlá upevnit pohárové postavení, zatímco Palermo by se rádo dalším triumfem přiblížilo vysněné Evropě.

Sampdoria je po devatenácti kolech čtvrtá s minimální ztrátou na Ligu mistrů a není se tak čemu divit, že je Siniša Mihajlovič na výsost spokojen. "Máme vynikající sezonu. Nikdo nemohl očekávat, že budeme po devatenácti kolech tak vysoko v pořadí. Získali jsme 33 bodů a prohráli jen dva zápasy. Všechny zásluhy patří mým hráčům, kteří vědí, co dělají." Sampdoria sice vypadla z italského poháru, nad její síly byl Inter Milán, ale v lize pokračuje v dobrých výkonech. V posledním kole vyhrála na hřišti poslední Parmy 2:0.

Spokojenost panuje také v Palermu. Sicilskému celku se daří a z desáté pozice nenápadně pokukuje po evropských pohárech. Hosté v minulém kole remizovali s římským AS 1:1 a odčinili tak nešťastnou porážku ze hřiště Fiorentiny. "Nemám co vytknout. Mí hráči předvádějí to nejlepší a ukazují správnou mentalitu. Navíc se stále zlepšujeme, což je dobré pro budoucnost," liboval si trenér Iachini.

Vzhledem k postavení v tabulce i domácímu prostředí je mírnějším favoritem Sampdoria, ale Palermo určitě nepocestuje do Janova na výlet. Poslední návštěva stadionu Ferraris pro něj byla mimořádně úspěšná, Sicilané totiž zvítězili 2:1. A ještě jedna zajímavost, Námořnící naposledy dokázali Palermo porazit v roce 2008.

Africký šampionát znamená pro Sampdorii absenci Djamela Mesbaha. Námořníkům nepomůže ani De Vitis. Sicilané cestují do severoitalského Janova v kompletní sestavě, což bude jednou z jejich nesporných výhod.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Gastaldello, Regini - Duncan, Palombo, Obiang - Soriano - Bergessio, Éder
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Vitiello, G.Gonzalez, Andělkovič - Morganella, Rigoni, Maresca, Barreto, Lazaar - Vazquéz, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Lídr z Turína bude chtít navázat na minulé úspěšné kolo a pokusí se opět zvýšit svůj náskok na druhé AS. To hraje s Fiorentinou, takže ho nečeká nic snadného. Poměrně snadného soupeře má naopak Juventus, který se za plné podpory domácích fanoušků utká s Chievem Verona.

Juventus vstoupí do utkání jako jasný favorit i proto, že má za sebou skvělou minulost. V posledních pěti zápasech napříč všemi soutěžemi brala Stará dáma tři body hned čtyřikrát. Navíc se dá říct, že Verona je oblíbené místo Juventusu. Tamní Hellas sehrál s Juventusem dvě utkání v poslední době, jedno v rámci Coppa Italia, jedno bylo prvoligové. A obě utkání skončila debaklem veronského týmu. Po pohárové výhře 6:1 se oba týmy utkaly také v minulém kole Serie A.

A opět to byl zápas jednoho týmu. Domácí Juventus zasáhl čtyřikrát. Hrdinou se stal domácí útočník Carlos Tévez, který se trefil dvakrát. Po jedné trefě přidali také francouzský talent Paul Pogba a Roberto Pereyra. Výsledek znamenal především to, že náskok prvního Juventusu na druhé římské AS se navýšil na současných pět bodů, což je minimálně komfortní bodový rozdíl. Juventus okusil pachuť porážky naposledy v minulém roce, když v říjnu nestačil jen na CFC Janov. Od té doby ale dál vládne Serii A a kráčí za obhajobou titulu.

Problémy by Juventus neměl mít ani se samotným Chievem Verona, protože s tím prohrálo naposledy před pěti lety. Z posledních pěti vzájemných duelů Juventus Turín vždy vyšel jako absolutní vítěz. Naposledy mělo Chievo také dost smůly, protože jediný gól v zápase s turínským velikánem si vstřelilo samo. Do vlastní brány mířil nešťastník Cristiano Biraghi už v sedmé minutě a od té doby se skóre utkání nezměnilo. Problémy by ale mohl pro trenéra Massimiliana Allegriho být zdravotní stav některých jeho opor. Andrea Pirlo má chřipku a stejné onemocnění postihlo také brankáře Gigiho Buffona, takže není jasné, zda se oba hráči stačí uzdravit. Arturo Vidal a Luca Marrone také nejsou zcela fit.

Trenér Rolando Maran má jiné starosti. Mimo hru bude vykartovaný obránce Boštjan Cesar, místo něhož by měl do hry naskočit Dario Dainelli. Jinak má ale Maran kompletní kádr. Problém by pro něj měla být především forma jeho svěřenců. Z posledních deseti zápasů Chievo vyhrálo jen tři, naposledy si tři body připsalo proti městskému rivalovi Hellasu, kterého porazila jediná branka Alberta Paloschiho deset minut před koncem zápasu. Z posledních tří zápasů Chievo dvakrát remizovalo, ale v minulém utkání se zase vrátilo do starých kolejí.

Chievo nestačilo na toskánskou Fiorentinu, která měla také dost štěstí. Hosty poslal o vedení obránce Gonzalo Rodriguez, který se trefil v první půli. Chievo se ale nevzdalo a Sergio Pellissier vyrovnal. Všechny tři body zajistil Viole střídající mladík Khouma Babacar, takže Chievo opět padlo. A trenéra Rolanda Marana tato ztráta přirozeně hodně mrzí. Po zápase prohlásil: "Jsem naštvaný, protože jsme si rozhodně nezasloužili prohrát. Myslím, že jsme s tak skvělým týmem jako Fiorentina odehráli minimálně rovnocenné utkání a jsem zklamaný z toho, jak blízko jsme byli remíze. Opět jsme neměli štěstí, což mě mrzí," dodal smutně Maran. Podaří se jeho hráčům napravit minulé zklamání, nebo Juventus opět potvrdí roli favorita a vyhraje?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal - Tévez, Morata
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Gamberini, Zukanović - Birsa, Izco, Hetemaj, Schelotto - Paloschi, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - AC Cesena  (neděle 15:00)
Boj o naději a o to, nebýt poslední. V zápase Parmy s Cesenou půjde opravdu o hodně, kde případná remíza vůbec nic nevyřeší. Ztráta obou týmů na nesestupovou pozici už je devítibodová!

Parma stále kráčí od porážky k porážce a její situace v tabulce je nadále kritická. I přesto všechno má trenér Roberto Donadoni stále důvěru vedení. Jenže jak dlouho to ještě může trvat? V posledním kole prohráli Ducali doma se Sampdorií Janov 0:2 a zůstávají poslední.

Na předposlední příčce se drží Cesena, která má stejný počet bodů, ale lépe je postavená jen díky lepšímu vzájemnému zápasu. Hosté totiž domácí zápas s Parmou vyhráli, ale od té doby už naplno nebodovali. Cesena nevyhrála osmnáct kol v řadě a její situace je kritická. V posledním kole prohrála s Turínem před vlastním publikem 2:3. "Jsme zklamaní, i když jsme věděli, že to pro nás bude těžký rok. Ale pořád ještě zbývá devatenáct zápasů a stát se může cokoliv. Nemůžeme se vzdávat. Na Parmě očekávám od svých hráčů reakci. Jen musíme dělat méně chyb a mít větší sebedůvěru," prohlásil zklamaně po další porážce trenér Domenico Di Carlo.

O prvním vzájemném duelu již byla řeč. Cesena ovládla zápas na Dino Manuzzi, ale od té doby už dlouhých osmnáct kol nevyhrála. Parma naposledy zvítězila počátkem tohoto měsíce nad Fiorentinou, ovšem byla to teprve třetí výhra v sezoně.

Krom špatných výsledků se Parma potýká také s rozsáhlou absencí. K dispozici nebudou Biabiany, Ghezzal, Jorquera, Acquah, Belfodil, Lila, Coda ani suspendovaný Lucarellli. Také Cesena nebude kompletní, v karetním trestu je De Feudis, zatímco Marilungo, Tabanelli, Valzania a Succi mají zdravotní potíže.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Costa - Varela, Mauri, Lodi, Nocerino, Gobbi - Palladino, Bidaoui
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Volta, Capelli, Renzetti - Giorgi, Cascione, Cazzola - Brienza - Djurič, Defrel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
O důležité body se bude bojovat ve Veroně, kam zavítá Atalanta Bergamo. Hosté v lize vykazují zlepšení, ale stále nejsou bezpečně od sestupových příček. Co se týče domácího Hellasu, ten se trápí a má jen o bod více, než jeho soupeř.

Hellas se po důležité výhře nad Parmou vrátil zpět ke špatným výsledkům, což přesně ilustrovalo poslední kolo, ve kterém veronský celek prohrál s Juventusem. Stará dáma uštědřila svěřencům trenéra Mandorliniho čtyřgólový debakl! Prohrát vysoko s Juventusem ještě nemusí znamenat ostudu, ovšem to by se to nesmělo stát dvakrát po sobě. Jen tři dny před ligovou porážkou se totiž oba soupeři utkali v italském poháru a Juventus vyhrál 6:1.

Hellas teď bude chtít na tato vystoupení co nejrychleji zapomenout a opět začít vítězit. Vzájemná bilance z posledních let totiž hovoří ve prospěch Hellasu, který po svém návratu do Serie A s Atalantou neprohrál.

Atalanta v lize konečně zabrala, ale stále zůstává nebezpečně blízko sestupovým pozicím. Hosté v lize naposledy porazili AC Milán na jeho půdě 1:0 a celkově neprohráli už čtyři kola v řadě. V týdnu sice prohráli v rámci italského poháru s Fiorentinou, ale mnohem větší váhu má pro ně domácí soutěž. "Nyní se musíme soustředit na hájení našeho postavení v Serii A. Je jasné, že liga je pro nás mnohem důležitější než Coppa Italia. Proti Milánu jsme udělali přesně to, co jsme udělat měli a nyní doufáme, že stejný výkon podáme i ve Veroně," nechal se slyšet kouč Stefano Colantuono.

Hellas se bude muset obejít bez Obbadiho, Jankoviče a vykartovaného Greca. I v táboře hostí je situace podobná, kouč Colantuono nemůže spoléhat na služby Cherubina, Estigarribii, Raimondiho a Dramého.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Martič, Moras, Marquéz, Marques, Brivio - Sala, Tachtsidis, Hallfredsson - Saviola, Toni
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Benalouane, Stendardo, Biava, Del Grosso - Zappacosta, Cigarini, Carmona, Moralez - Pinilla, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
ACF Fiorentina - AS Řím  (neděle 20:45)
Domácí tým je na vzestupu a rád by to potvrdil proti starému známému. Tomu se ale vůbec nedaří a jeho herní projev ustrnul ve fázi, v které se proti těm nejlepším hrát nedá. Absencemi stíhaný celek z hlavního města potřebuje nutně ukázat, že boj o mistrovské Scudetto ještě nevzdal. Podaří se mu to proti Viole?

Stadio Artemio Franchi hostí velmi atraktivní zápas druhého celku tabulky s domácími, kteří nyní okupují šesté místo. To je sice příčka, která nezaručuje žádné evropské poháry, ale na třetí Neapol ztrácí tým trenéra Vincenza Montelly jen tři body, což rozhodně není nepřekonatelná vzdálenost. Fiorentina vyhrála dvě poslední utkání a naposledy mohla děkovat skvělému střídání v podání Khoumy Babacara. Mladý hráč nahradil Maria Gómeze, který zůstává nadále začarován, a ihned se zapsal do statistik utkání tím nejlepším možným způsobem. Na konci utkání s Chievem Verona vstřelil rozhodující branku a Fiorentina mohla slavit tři body.

Proti AS se Fiorentina pokusí o zvrat, protože její souboje s týmem z hlavního města nejsou příliš výnosné. Z posledních deseti vzájemných utkání vyhrála Fiorentina jen dvě. Poslední vzájemné utkání se odehrálo v rámci prvního kola letošního ročníku Serie A a na Stadio Olimpico vyhráli opět domácí. Do vedení je poslala branka belgického záložníka Radjy Nainggolana. Výhru Giallorossi poté pojistil Gervinho gólem v devadesáté minutě. Právě v tomto bodě by teď mohl být "zakopaný pes".

Právě Gervinho se totiž od té doby stal hlavní ofenzivní zbraní AS, protože na jeho rychlosti a schopnosti rychle dodat míč před vápno soupeře založil trenér Rudi Garcia svůj systém. Od té doby, co někdejší útočník Arsenalu reprezentuje svou zem na Africkém poháru národů, se AS přestalo dařit. Jeho herní projev se omezil na postupnou rozehrávku a na hrotu týmu se nejvíce projevuje věčný dialog: měl by hrát Francesco Totti, nebo by měl více příležitosti dostávat Mattia Destro? Až ve chvíli, kdy mladý Ital pohrozil odchodem, začal hrát pravidelněji.

Následoval smolný zápas s Palermem, který začala chyba stopera Davideho Astoriho a branka mladíka Paula Dybaly. A byl to právě Mattia Destro, kdo tlak z úvodu druhé půle dokázal přetavit v branku. Víc ale AS nestihlo. A v podobném duchu pokračují Vlci také v poháru. Sice přes Empoli postoupili do další fáze, ale ani teď nebyl jejich výkon přesvědčivý. Brzká branka Juana Manuela Iturbeho znamenala vedení, ale před koncem zápasu opět chybovala obrana, která vyrobila díky Astorimu chybu a Simone Verdi srovnal. V prodloužení pak Leandro Paredes zařídil penaltu, kterou proměnil zkušený záložník Daniele De Rossi.

Jedna věc je ale jistá - v týmu AS nefunguje všechno tak, jak by asi mělo. To si uvědomuje i mladík Alessandro Florenzi, který poznamenal: "AS teď prochází hodně těžkým obdobím. Není ale správné dělat z toho nějaké drama. Máme 41 bodů, jsme ve hře o Scudetto, italský pohár a čeká nás Evropská liga. Pořád bojujeme o Scudetto. Proč bychom taky neměli - jsme Řím a nesmíme se nikoho bát," dodal bojovně mladík, který nyní alternuje na pozici pravého obránce. Na ní hraje Maicon, ale jeho výkonnost klesá. A řecký bek Torosidis se zranil. Kromě něj nebude k dispozici ani duo Castán - Balzaretti. Gervinho s Keitou reprezentují své země.

Fiorentina bude muset utkání zvládnout bez své dlouholeté brankářské opory. Brazilec Neto odmítl prodloužit smlouvu a vedení mu jasně dalo najevo, že hrát nebude. Mimo to nemohou hrát Stefan Savić kvůli kartám a někdejší římský záložník Alberto Aquilani, který je zraněn.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomovic, Gonzalo Rodriguez, Basanta - Joaquin, Matias Fernandez, Pizarro, Borja Valero, Pasqual - Cuadrado, Gomez
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Manolas, Yanga Mbiwa, Holebas - Pjanic, De Rossi, Nainggolan - Iturbe, Totti, Ljajic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - US Sassuolo  (sobota 18:00)
Dvacáté kolo italské ligy odstartuje zápasem domácího Cagliari se Sassuolem. Zatímco hosté se úspěšně vyhýbají sestupovým pozicím a spíše nenápadně pokukují po evropských pohárech, situace Cagliari je mnohem složitější.

Cagliari bojuje o záchranu a pod vedením Gianfranca Zoly se pomaloučku zvedá. Neslavná premiéra slavného trenéra je už zapomenuta, Cagliari v dalších zápasech vybojovalo čtyři body, nicméně situace je stále kritická. Po důležité výhře nad Cesenou remizovalo na půdě Udinese 2:2 a s šestnácti body je na osmnácté pozici. Od sedmnáctého Chieva ho dělí jen dva body. "Je to první finále z celkových devatenácti. Budeme se snažit, jak jen to bude možné, nejlépe vyhrát všechny zápasy a získat co nejvíce bodů. Domácí publikum bude mít pro nás zásadní význam," věří v konečnou záchranu sardinský záložník Lorenzo Crisetig.

Sassuolo prožívalo záchranářské práce v minulé sezoně, ale v té letošní se zatím drží bezpečně mimo. Svěřenci trenéra Di Francesca pravidelně bodují a od evropských pohárů je dělí jen šest bodů. Každopádně Evropská liga není hlavním cílem Neroverdi, tím nadále zůstává bezpečná záchrana. Sassuolo naposledy remizovalo v Janově 3:3 a potvrdilo dobrou formu.

Ačkoliv je postavení obou celků rozdílné, očekává se vyrovnaný souboj. Už vzájemná bilance je vyrovnaná. V loňské sezoně se pokaždé dělily body a remíza se zrodila i v prvním zápase na půdě Sassuola. Remízu 1:1 zařídili svými brankami Simone Zaza a Marco Sau.

Trenér hostí Eusébio Di Francesco má k dispozici kompletní kádr, což se nedá říci o jeho protějšku Gianfrancu Zolovi. Na marodce domácích totiž stále zůstávají Cossu, Ceppitelli a Balzano. Mimo je i útočník Ibarbo. Český záložník Josef Hušbauer nejspíše začne na lavičce náhradníků.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Pisano, Capuano, Rossettini, Avelar - Dessena, Crisetig, Donsah - Ekdal, Joao Pedro - Longo
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - AC Milán  (sobota 20:45)
Trápící se AC Milán se pokusí výsledkově zvednout proti Laziu, kde ho ale nečeká snadná práce. Lazio sice první vzájemný souboj prohrálo, ale postupně nabralo formu a a momentálně bojuje o Ligu mistrů. Totéž se o týmu Rossoneri rozhodně říci nedá, spíše naopak.

Začněme nejprve u Lazia. Domácí odstartovali sezonu bídně, ale postupně se zvedli a pod vedením Stefana Pioliho útočí na Ligu mistrů. Tu měli ještě v minulém kole v držení, ale nezvládli šlágr kola s Neapolí a po nejtěsnější porážce jí přenechali třetí místo. Biancocelesti teď ztrácejí na milionářskou soutěž dva body a rozhodně neházejí flintu do žita. "Nevzdáváme se, chceme zůstat na vysokých pozicích. Naším cílem je vrátit se do pohárové Evropy. Pokusíme se kvalifikovat do Ligy mistrů, když to nevyjde, Evropská liga bude také dobrý úspěch," nechal se slyšet lodivod Lazia Stefano Pioli.

Nyní se na Olympijském stadionu představí AC Milán. Historicky vzato má Milán lepší vzájemnou bilance, ale v posledních letech se to hodně vyrovnalo. Přihlédneme-li pak k aktuálním formám a domácímu prostředí, je větším favoritem Lazio.

Milán totiž po zimní přestávce absolutně ztratil formu a body doslova rozdává na potkání. Aktuálně osmé místo je pak pro tým milánského formátu hodně nedůstojné. Musíme ale podotknout, že za výkony zasloužené. Milán už ztrácí na Ligu mistrů sedm bodů a bude mít co dělat, aby ztrátu vůbec dohnal. "Všichni si musíme být vědomi toho, že máme povinnost učinit více. S prací a touhou se dostaneme zpět do doby z před dvěma týdny. Musíme se okamžitě zvednout," apeloval na své svěřence Filippo Inzaghi.

Lazio i Milán se potýkají s poměrně rozsáhlými absencemi. Na vině jsou nejen zranění, ale také asijský a africký šampionát. Na straně římského celku tedy budou scházet Ciani, Braafheid, Gentiletti, Lulič, Anderson a Biglia. Na straně AC pak Honda, Zapata, De Sciglio, Bonera De Jong. Naopak už se uzdravil Marco van Ginkel a je dosti pravděpodobné, že nastoupí od úvodní minuty.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Cana, Radu - Parolo, Ledesma, Cataldi - Candreva, Klose, Mauri
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Abate, Méxés, Alex, Armero - Poli, Montolivo, Van Ginkel - Cerci, Ménez, Bonaventura
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC19144142:946
2.AS Řím19125232:1441
3.SSC Neapol1996434:2433
4.UC Sampdoria1989225:1733
5.SS Lazio1994633:2231
6.ACF Fiorentina1986527:1830
7.Janov CFC1977527:2328
8.AC Milán1968527:2226
9.Inter Milán1968529:2526
10.Città di Palermo1968531:3126
11.US Sassuolo19510423:2625
12.Udinese Calcio1966723:2624
13.Turín FC1957716:2122
14.Hellas Verona1956821:3221
15.Atalanta Bergamo1948715:2420
16.Empoli FC19310617:2319
17.Chievo Verona1946914:2218
18.Cagliari Calcio1937925:3716
19.AC Cesena19161217:399
20.Parma FC19311518:419
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (512)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele