Serie A - preview 17. kola

05.01.2015, 08:37, aktualizováno 06.01.2015, 08:24
Previews
Sedmnácté kolo Serie A přináší další zápasy. AS Řím zajíždí na půdu Udinese, kdežto AC Milán přivítá Sassuolo. Hrát se bude rovněž na hřištích Palerma, Parmy, Janova, Empoli, Chieva a Ceseny. Ve večerním šlágru pak Juventus přivítá milánský Inter, který už se může spoléhat i na čerstvou posilu Lukase Podolskiho...
Udinese Calcio - AS Řím  (úterý 12:30)
Druhý celek Serie A začne nový rok v Udine, kde jej prověří tým mladého trenéra Stramaccioniho. AS potřebuje vyhrát, pokud se chce udržet nablízku vedoucímu Juventusu. Zebry zase chce napravit reputaci, která poslední dobou trpí. V posledních třech vzájemných zápasech Zebry ani jednou nevyhrály.

Bude zajímavé sledovat, jak se AS popasuje s tak velkými absencemi. Africký šampionát totiž odvál z kádru AS dvě velké hvězdy - záložníka Seydoua Keitu a především křídelníka Gervinha. Ten se stal pod trenérem Rudim Garciou hlavním pilířem týmu, protože mladý Francouz využívá především jeho rychlosti při většině útočných snah. Gervinho se trápil v Arsenalu a po přestupu do Věčného města evidentně pookřál. Kromě množství asistencí pro nabíhající spoluhráče je Gervinho také střelcem důležitých branek. Seydou Keita pro změnu zastal skvěle úlohu středního záložníka při absenci Kevina Strootmana a ne příliš přesvědčivé formě Daniela De Rossiho.

Kádr římského celku však kosí také zranění. K dispozici samozřejmě nebudou dlouhodobě absentující obránci Federico Balzaretti a Leandro Castán. Nově k nim přibyl také útočník Mattia Destro. Mladý italský střelec je navíc evidentně nespokojen s množstvím prvoligových minut, které mu trenér Rudi Garcia dodal. I proto se údajně rozhoduje o změně. V úvahu podle posledních zpráv přichází hostování ve Fiorentině či AC Milán, které by následně chtělo hráče nastálo. Rudi Garcia ale po prvním tréninku nového roku jasně řekl, že mladý hráč nikam neodejde.

Hráčem, který v novém ročníku pookřál a stal se jedním z hlavních pilířů AS, je srbský talent Adem Ljajić. Mladý hráč, který dříve působil ve Fiorentině, začal při špatné formě mladíka Juana Manuela Iturbeho nastupovat pravidelně a střílet klíčové branky. V prvních čtrnácti zápasech se trefil šestkrát a přidal k tomu 2 asistence. Ještě nedávno se spekulovalo o možném odchodu mladého útočníka, ale podle jeho slov se k ničemu podobnému neschyluje. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Chci tu zůstat alespoň deset let."

"Jsme silnější než Juventus, o tom jsem přesvědčen. Juventus sice vyhrál více zápasů než my, ale naštěstí pro nás, my jsme mnohem silnější. Věříme, že můžeme získat Scudetto a uděláme pro to všechno. Doufám, že se nám podaří získat Neta, o kterém teď hodně slyším. Máme skvělé brankáře, ale budu moc rád, když někoho jako on získáme," radí mladík vedení AS.

Zebrám se z posledních tří zápasů povedl jen ten první, kdy zvítězily nad Interem Milán. Poté ale prohrály s Hellasem Verona. Minulé kolo přineslo fandům Udinese alespoň nějakou radost, když jejich tým vybojoval alespoň bod v utkání s janovskou Sampdorií. Pedro Obiang sice poslal do vedení domácí, ale Udinese otočilo vývoj zápasu díky trefám Alexandra Geija a Danila. Domácí pak srovnali gólem hvězdného střelce Manola Gabbiadiniho.

Ten Janov podle posledních zpráv v lednu opustí a zamíří do Neapole. Hráčem, kterého si vedení janovského celku vyhlédlo jako možnou náhradu, je hráč Udinese Luis Muriel. Jeho odchod ale trenér Andrea Stramaccioni zásadně popírá: "Luis Muriel nikam neodejde. Náš tým je kompletní a my nikoho nepotřebujeme. To ale neznamená, že budeme kádr oslabovat o důležité hráče. Murielovi věřím a doufám, že se trefí ještě mnohokrát," dodal mladý trenér. Podaří se hráči skórovat i do sítě AS, nebo uspěje zkušenější Antonio Di Natale?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Wague, Danilo, Bubnjic, Pasquale - Widmer, Allan, Guilherme, Kone - Fernandes - Di Natale
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Manolas, Astori, Holebas - Pjanic, De Rossi, Nainggolan - Ljajic, Destro, Iturbe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - US Sassuolo  (úterý 15:00)
S velkým očekáváním vstupuje do roku 2015 AC Milán. Tým před zimní přestavkou porazil Neapol, remizoval v Římě s AS a v přátelském utkání zdolal aktuálně nejlepší tým světa Real Madrid. Na San Siru mu bude soupeřem nepříjemném Sassuolo, která v první části překvapilo svými výsledky.

Filippo Inzaghi si lepší zakončení roku ani nemohl přát a pochopitelně s výhrou nad Realem Madrid v přátelském utkání v Dubaii byl velmi spokojen. Na druhou stranu se teď před Milánem objevují velká očekávání hodné jména klubu...

AC je zatím v lize na sedmém místě, ale nutno podotknout, že ztráta na třetí místo a Ligu mistrů je minimální - od třetího Lazia ho dělí jen dva body. A již zmíněné poslední výsledky staví před Rossoneri jasný cíl - získat třetí místo a po roce se vrátit do milionářské soutěže. Cesta ale bude těžká a složitá a pokud chce Milán skutečně uspět, zejména doma by neměl ztrácet. Proti Sassuolu bude v pozici jasného favorita a měl by získat tři body.

Sassuolo ale nepocestuje do města módy na výlet. Už v minulé sezoně dokázalo s Milánem sehrát dvě velice zajímavé partie, přičemž se jim doma podařilo vyhrát v dnes už legendárním utkání, které stálo místo trenéra Allegriho. Neroverdi v domácím prostředí díky čtyřem brankám Domenica Berardiho přestříleli AC 4:3. Na San Siru pak sice prohráli, ale do posledních minut bojovali o vyrovnání.

Hosté zatím zažívají velice povedenou sezonu. Na dvanáctém místě mají dvacet bodů a před sestupem mají k dobru osm bodů. Jsou tedy blíže evropským pohárům, než záchraně, která ale stále zůstává primárním cílem.

Domácí se budou muset proti Sassuolu obejít bez několika hráčů, na marodce zůstávají Mastour, Van Ginkel, Albertazzi, Méxés a Bonera. Tvůrce hry Honda se připravuje na asijském šampionátu a dvojice Armero, De Jong si odpykává karetní trest. Také svěřenci trenéra Eusébia Di Franceska nebudou kompletní, Alžířan Taider ladí formu na africkém mistrovství a Pegolo s Manfredinim mají zdravotní potíže.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Rami, Zapata, Alex, De Sciglio - Poli, Montolivo, Muntari - Bonaventura, Ménez, El Shaarawy
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - Cagliari Calcio  (úterý 15:00)
Cagliari už bez Zdeňka Zemana na trenérské lavici, za to s legendárním Gianfrancem Zolou, zavítá v šestnáctém kole na horkou půdu sicilského Palerma. Domácí zažívají dobrou sezonu a nenápadně se přibližují evropským pohárům. V lize pak nenašli přemožitele od konce října loňského roku.

Skvělý návrat do nejvyšší soutěže zažívá Palermo. Sicilský klub měl vždy pohárové ambice, ale po předloňské katastrofální sezoně sestoupil a nyní se vrátil zpět s velkým odhodláním. Palermo by se rádo vrátilo tam, kam dle prezidenta Zampariniho patří - určitě do první poloviny tabulky...

A to se zatím daří. Palermo je desáté a vykazuje výbornou formu. Však naposledy prohrálo koncem října a to s mistrovským Juventusem. Porazit pak dokázalo například AC Milán a to na jeho San Siru. V posledním ligovém kole sice prohospodařilo dvoubrankový náskok, ale i tak si ze hřiště Atalanty Bergamo přivezlo bod. V současnosti tak drží dlouhou osmizápasovou neporazitelnost.

Úplně jinak je na tom jiný ostrovní tým Cagliari. Sardiňané po sérii špatných výsledků odvolali trenéra Zdeňka Zemana a na jeho místo usedl Gianfranco Zola. Živoucí legenda zakončila profesionální kariéru práve v Cagliari a nyní hodlá svému bývalému týmu pomoci coby jeho nový kouč. Zkušenosti už pochopitelně má, jako manažer vedl v Anglii West Ham nebo naposledy Watford a kdo jiný by měl tým oživit, než právě Zola. Cagliari čeká na vítězství už osm kol, naposledy dokázalo porazit Empoli a to 25.října loňského roku.

Palermu bude scházet pouze Daprelá, jinak má trenér Iachini kompletní sestavu. Zola je na tom hůře, obejít se bude muset bez Colombiho, Erikssona a Saua.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Muňoz, Gonzalez, Feddal - Morganella, Rigoni, Maresca, Barreto, Lazaar - Vazquez, Dybala
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Balzano, Ceppitelli, Rossettini, Avelar - Crisetig, Conti, Ekdal - Ibarbo, Longo, Cossu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - ACF Fiorentina  (úterý 15:00)
Poslední tým Serie A vyzve toskánského giganta provázeného množstvím zranění. Využije Parma důležitých absencí na straně soupeře, nebo bude mizérie Ducali pokračovat také před vlastními fanoušky?

Trenér Vincenzo Montella má několik problémů, které musí vyřešit. Tím prvním je pozice brankáře. Jasnou jedničkou posledních let by mladý Brazilec Norberto Neto, ale jeho kontrakt končí již k 1. červnu tohoto roku. Fiorentina mladíkovi nabídla prodloužení stávající smlouvy, ale Neto by rád do Ligy mistrů. A protože se zdráhal podepsat, vedení mu naznačilo, že pokud se do pátku 2. 1. nerozmyslí, čeká jej jarní část Serie A na lavičce náhradníků. Neto odmítl i poslední nabídku Violy a jeho agent již usilovně hledá nového chlebodárce pro svého klienta. V zákulisí se hodně hovoří o zájmu anglického Liverpoolu a italského dua AS a Juventusu.

Největší problémy má Viola se složením útoku. Původně obávané duo Giuseppe Rossi a Mario Gómez vydrželo jen pár společných zápasů a od té doby se oba hráči střídají v péči lékařů. Pepito Rossi dokonce zmeškal konec minulého ročníku a s tím spojený světový šampionát v Brazílii. Poslední zprávy však alespoň trochu trenéra Montellu potěšily, protože pokud vše půjde podle plánu, měl by se italský reprezentant vrátit "Fialkám" na začátku března. V prohlášení klubového lékaře můžeme číst: "Rossiho koleno je ve velmi dobrém stavu. Hráč intenzivně pracoval na zpevnění svalstva a vypadá dobře. Od začátku ledna se začne Rossi postupně připravovat k návratu na trávník, ke kterému by mělo dojít již na začátku března."

Dalším hráčem, který by velmi rád pomohl spoluhráčům k pohárům, je německý reprezentant Mario Gómez. Ten v rozhovoru pro deník Corriere della Sera uvedl: "Doufám, že rok 2015 pro nás všechny bude mnohem lepší. Moc rád bych se znovu zapojil do hry na té nejvyšší úrovni bez strachu, že nedokončím zápas. Není snadné naskočit do hry po dvou tak vážných zraněních, ale já jsem bojovník a nebudu si stěžovat na nepřízeň osudu. Zranění jsou na mě znát a vybírají si svou daň, ale s tím jsem počítal."

"Já jsem moc rád, že jsem si vybral právě Fiorentinu a svého rozhodnutí rozhodně nelituji. Chci pomoci svým spoluhráčům v boji o Ligu mistrů. Neviním nikoho z klubu za to, že jsem zraněný. To, co se mi stalo tady ve Florencii, by se mi v německém prostředí mohlo stát také. I v Bayernu Mnichov jsem býval zraněný, to není nic výjimečného," dodal.

V minulém kole ještě před vánoční pauzou se Fiorentina příliš nepředvedla. V souboji s nováčkem z Empoli byla sice jasným favoritem, ale jen remizovala, a toskánské derby tak vítěze nepoznalo. Domácí Violu sice poslal do vedení aktivní Juan Vargas, ale za hosty ve druhé půli srovnal mladý obránce Lorenzo Tonelli. Ani Parmě se nevedlo, i když měla soupeře nesrovnatelně náročnějšího. Ducali v duelu s Neapolí potvrdili naprosto katastrofální formu a prohráli. Partenopei zachránily góly střelce Duvána Zapaty a belgického záložníka Driese Mertense.

Parma tak zůstává na posledním místě. Navíc jí byl odebrán jeden bod za pozdní plnění finančních závazků. Peníze jsou u trápícího se celku velkým problémem. Za minulý rok dokonce Ducali vykázali ztrátu ve výši 13,65 milionů eur. Napraví si fanoušci Parmy chuť alespoň v rámci Serie A proti Fialkám?
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Costa, Paletta, Lucarelli - Rispoli, Mauri, Lodi, Gobbi, De Ceglie - Cassano, Palladino
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Savic, Rodriguez, Basanta - Joaquin, Matia Fernandez, Pizarro, Kurtic, Alonso - Cuadrado, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Atalanta Bergamo  (úterý 15:00)
Stadio Luigi Ferraris hostí v úterý odpoledne zajímavý duel, protože domácí Janov vyzve hosty z Bergama. Atalantě se příliš nedaří a nyní se nachází až na sedmnácté příčce, což už je velmi blízko k sestupu. Janov je naopak příjemným překvapením dosavadní části sezony a rád by zaútočil na evropské poháry.

V zápasech Atalanty se poslední dobou ustálila jedna tradice, která je pro diváky velmi atraktivní. V každém zápase týmu z Bergama padnou vždy alespoň tři branky. Ve 14. kole porazila Atalanta Bergamo svého soka z Ceseny poměrem 3:2, v dalším kole se jí vedlo trochu hůře. Prohrála s římským Laziem a dostala opět tři branky. A do třetice všeho dobrého se trojka objevila také v minulém kole. Před vánoční přestávkou se Atalanta utkala s Palermem a byla z toho skvělá podívaná.

Už po šesti minutách vstřelil první branku Palerma Luca Rigoni. O deset minut později se trefil ještě Franco Vázquez. Třetí branku do sítě La Dea zasadil stejný hráč ještě v nastaveném čase první půle. Tou dobou už se Atalanta pomalu začínala dostávat do hry, když se trefil Germán Denis. Deset minut po změně stran byl bodový zisk ještě blíže, když se prosadil Maximiliano Moralez. Také Atalanta našla svého dvougólového střelce, když se podruhé v zápase prosadil Germán Denis a vstřelil svou třetí branku v sezoně. Jeho střelecká potence byla poslední dobou hodně zpochybňována, ale v minulém kole se "El Tanque" rozpomněl na slavnější minulost a dal dva důležité góly.

Po takovém zápase není divu, že se trenér Stefano Colantuono několikrát chytal za srdce. Po zápase mu bod byl jistě dobrý a přítomným novinářům sdělil: "Na konci první půle, když jsme prohrávali o dva branky, jsem si myslel, že už to nemá smysl. Myslel jsem si, že už nemáme žádnou naději na body. Sami jsme si život několikrát zkomplikovali a soupeři darovali góly především vlastními chybami. Hodně špatný poločas, na který snad nikdy nezapomenu. Naštěstí to dopadlo alespoň trochu dobře. Palermo je skvělý tým a já jsem rád, že máme toto náročné utkání za sebou," oddychl si Colantuono.

Nyní ho čeká podobně náročné utkání. Janov potřebuje nutně napravit svou reputaci a opět se dostat na vítěznou vlnu. Po skvělém úvodu do sezony, kdy se Janov ocitl až na příčkách znamenajících Ligu mistrů, se v poslední době vše začalo bortit. Spouštěcím mechanismem byla prohra o dvě branky v pohárovém utkání Coppa Italia s Empoli. Následovala nečekaná výhra nad AC Milán. Janov ale patří k těm celkům, které výhra nad favoritem spíše rozhodí a znervózní.

Vidět to bylo v posledních dvou zápasech. Janov na svém hřišti uvítal AS Řím a příliš dobře se mu nevedlo. Favorit z Věčného města byl aktivnější, po půlhodině hry byl navíc vyloučen brankář Mattia Perin. O něj je poslední dobou velký zájem v Itálii i v zahraničí, ale tento zápas se mu příliš nepovedl. Nařízenou penaltu ještě Adem Ljajić neproměnil, ale skvělá trefa Radjy Nainggolana znamenala přeci jen ztrátu tří bodů pro janovské CFC.

Před zimní přestávkou Janov vycestoval do Turína, aby tam změřil síly s Granatou. Začal skvěle, když se ještě v první půli prosadil Iago Falqué, ale Turín otočil utkání ve svůj prospěch a díky dvěma trefám stopera a kapitána Kamila Glika zvítězil! Poradí si Grifové při návratu na domácí trávník?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, Izzo - Rosi, Sturaro, Rincon, Bertolacci, Antonelli - Iago, Matri
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Zappacosta, Benalouane, Stendardo, Del Grosso - Molina, Baselli, Carmona, Moralez - Pinilla, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Hellas Verona  (úterý 15:00)
Naposledy to byl Juventus, kdo počátkem listopadu dokázal Empoli porazit. Nováček soutěže od té doby nenašel přemožitele a ze třinácté pozice teď vyzve o pár příček níže položený Hellas. Ve Veroně se zrovna první čast sezony nevyvedla dle představ...

Začněme nejprve u Empoli. Nováček soutěže si stanovil jasný cíl- záchranu a tu se mu zatím daří úspěšně naplňovat. Sezona je pochopitelně ještě dlouhá a stát se může cokoliv, jisté ale je, že momentálně, tedy alespoň před zimní přestávkou, mělo Empoli formu jako hrom. Porazit dokázalo třetí Lazio a body si dokázalo přivézt i ze hřiště Neapole či Fiorentiny. A aby toho nebylo málo, ve hře je nadále i v italském poháru, kde ve 4.kole vyřadilo FC Janov. O prodloužení šestizápasové (ligové) neporazitelnosti se bude Empoli pokoušet proti Hellasu, který nezažil optimální podzim. Domácí se s Hellasem v posledních letech střetávali na půdě Serie B a vždy šlo o velmi vyrovnané zápasy. Samotná výhra nad veronským soupeřem je ale stará takřka deset let a proto by jí svěřenci trenéra Sarriho rádi oprášili.

Hellasu se povedla loňská sezona, ale v té letošní zatím tápe a jaksi se nemůže vypořádat s některými odchody. Nepovedený podzim navíc "završili" porážkou v prestižním městském derby s Chievem (0:1). Se sedmnácti body jsou veronští až patnáctí a náskok pěti bodů před sestupovými pozicemi nemusí zrovna bezpečný. Každopádně kouč Andrea Mandorlini věří, že se jeho tým z podzimu oklepe a odpočatý po zimní přestávce se vrátí v mnohem lepší formě.

Empoli bude scházet Guarente a Perticone jinak je parta kouče Sarriho kompletní. Mnohem více starostí má Andrea Mandorlini, ten musí vyřešit, jak naložít s absencemi Ionity, Obaddiho, Jankoviče, Goméze a zkušeného Marquéze, který je v trestu.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Tonelli, Rugani, Mario Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Verdi - Tavano, Maccarone
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Moras, Sorensen, Gui.Rodríguéz - Martič, Christodoulopoulos, Tachtsidis, Hallfredsson, Brivio - Nico Lopéz, Nené
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - Turín FC  (úterý 15:00)
Stadion Antonia Bentegodi uvidí souboj dvou týmů, které okupují spodní příčky tabulky. Šestnácté Chievo vyzve čtrnáctý Turín a bude chtít navázat na dobrou formu z prosince. Na druhé straně Granata po loňském pohárovém umístění hodně strádá a má co vylepšovat.

Chievo mělo v úvodu sezony velké starosti, ale po změně kouče se zvedlo a poslední výsledky ukazují, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Za posledních sedm kol prohrálo jen jednou a v tabulce se vyškrábalo ze sestupových pozic. Před zimní pauzou si dokonce zvedlo sebevědomí výhrou v prestižním veronském derby. Samozřejmě sestupové nebezpečí tu stále je a Chievo ještě nemá vyhráno, ale pokud bude pokračovat nastolenou cestou, jistě úspěje. Na úvod nového roku ho čeká těžká bitva s pohárovým účastníka z Turína.

FC Turín sice hraje evropské poháry a ze skupiny EL se mu podařilo proklouznout dál do dalších bojů, ovšem na domácí scéně je to zcela jiná písníčka. Ztráta na poháry už činí deset bodů a celkově jsou výsledky v Serii A hodně nemasné a neslané. Před zimní přestávkou se sice Granata trochu vzpamatovala, když třikrát v řadě neprohrála, z toho na závěr porazila FC Janov 2:1, ale celkově nemůže být spokojena a trenér Ventura si toho je moc dobře vědom.

Fly Donkeys se musejí obejít bez Gamberiniho, Radovanoviče a vykartovaného Botty. Dramatické to není ani na druhé straně barikády, kde schází jenom Moretti.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Zukanovič - Birsa, Izco, Cofie, Hetemaj - Paloschi, Meggiorini
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Gillet - Maksimovič, Glik, Gaston Silva - Peres, Vives, Gazzi, El Kaddouri, Darmian - Martínez, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Cesena - SSC Neapol  (úterý 18:00)
Trápící se Cesena vyzve k souboji ambiciózní Neapol. Tým trenéra Rafaela Beníteze sice nijak nezáří a jeho herní projev je častokrát spíše průměrný oproti minulému ročníku, ale i Partenopei se umí výtečně motivovat. Důkazem může být poslední utkání minulého roku.

V něm se Partneopei utkali s Juventusem Turín o poslední trofej roku 2014. V rámci Superpoháru na stadionu v Dauhá se utkaly dva ofenzivně smýšlející týmy a bylo to opravdové drama. Juventus poslal do vedení hbitý Carlos Tévez, na něhož reagoval stejným počinem Gonzalo Higuaín. V prodloužení se opět ozval argentinský střelec Tévez, jenže i napodruhé se prosadil jeho krajan v dresu Partenopei Gonzalo Higuaín. Na řadu přišly penalty a v nich byla úspěšnější Benítezova Neapol. Fanoušci Partenopei tedy mohli slavit.

Přesto se najdou lidé, kterým Rafael Benítez vadí. V rozhovoru pro Radio Crc se žurnalista Salvatore Biazzo zmínil: "I když Neapol vyhrála Superpohár proti Juventusu, předsezónní cíle nebyly naplněny a podle mého názoru celý projekt selhal. Cílem byl postup do Ligy mistrů, od toho se vše ostatní odvíjelo špatně. Tým postrádá jasný herní projev, nemá žádného ducha. Mám rád myšlení Aurelia De Laurentiise, ale nechápu, proč najal Rafu Beníteze. Tomu se účinkování v Neapoli hrubě nedaří. Fanoušci asi očekávali Scudetto, ale projekt prezidenta Neapole je dlouhodobým závazkem," uzavírá Salvatore Biazzo.

S tím souhlasí i patron neapolského týmu osobně. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport De Laurentiis uvedl: "Vysoká očekávání fanoušků jsou i mojí chybou. Bylo předčasné na soustředění v Dimaro říct, že vyhrajeme Scudetto. Racionalista prezidenta určuje také vášeň fanoušků. Když řeknu, že Scudetto vyhrajeme, fanoušci po tom logicky začnou toužit. Jediným cílem Neapole je pro tuto chvíli být kompetentní a schopní utkat se s s kýmkoliv. Dříve nebo později Scudetto vyhrajeme, tím jsem si jistý. Ale ne proto, že přišli dva noví hráči. Teď se chceme soustředit na co nejlepší možné umístění v Serii A, Evropské lize i Coppa Italia," nastiňuje filmový producent.

Minulé kolo Serie A Neapoli vyšlo, když se doma utkala s Parmou. Domácí poslal v první půli do brzkého vedení mladík Duván Zapata, jehož později doplnil belgický útočník Dries Mertens, který se trefil z penalty. Cesena se v rámci možností může také radovat, protože dokázala utnout sérii čtyř porážek v řadě a připsala si alespoň bod. Cesena prohrávala se Sassuolem, kterému čtvrt hodiny před koncem zajistil vedení Simone Zaza. Jenže Cesena se nevzdala a ve čtvrté minutě nastaveného času srovnal na konečných 1:1 Zé Eduardo.

Trenér Mommo Di Carlo se snaží experimentovat, aby dostal Cesenu co možná nejdříve z pásma sestupu. Zatím Cesena ztrácí na klidné vody šest bodů. Sedmnáctá Atalanta Bergamo má náskok tří bodů na osmnácté Cagliari, ale to učinilo zajímavé kroky k záchraně a angažoval trenéra Zolu. Dá se tedy očekávat velmi tuhá bitva. Deník Corriere di Romagna uvedl, že na trénincích zkouší trenér Di Carlo nejrůznější varianty. Naposledy prý do útoku postavil Rodrigueze, Brienzu a Almeidu. O toho je zájem v Řecku, sleduje ho druholigový AEK Atény.

Cesena se pokusila řešit svou situaci také odvoláním trenéra a odnesl to Pierpaolo Bisoli. První zápas se novému trenérovi absolutně nevydařil, když Cesena v předminulém kole dostala čtyři branky od Fiorentiny. Povede se mu lépe proti favorizované Neapoli? Té nebude k dispozici stále ještě zraněný Juan Zúñiga, který má od října problémy s kolenem. Jeho koleno se prý již ale zlepšuje a kolumbijský univerzál plánuje brzký návrat.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Capelli, Lucchini, Magnusson - Giorgi, Carbonero, Cascione, Ze Eduardo, Mazzotta - Brienza; Almeida
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Koulibaly, Britos - Gargano, Lopez - Callejon, Hamsik, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.50 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Inter Milán  (úterý 21:00)
Hned na úvod jarní části sezony Serie A se všechny zraky diváků znalých fotbalu budou upírat do Turína. Tamní Juventus totiž hostí ve šlágru kola Inter Milán a bude na co se dívat. Souboje obou celků jsou dobře známé svou vypjatou atmosférou, atraktivním herním stylem a velkou rivalitou. Nyní mají oba trochu jiné cíle, ale oba nutně potřebují tři body.

Juventus je nadále neomezeným vládcem italské Serie A. Na jejím čele má Juventus náskok tří bodů na římské AS a daří se mu také v Lize mistrů, neboť se Staré dámě podařilo postoupit hned za prvním Atléticem Madrid. Přesto se Juventus v nedávné době musel smířit s pachutí porážky, když našel po dlouhé době přemožitele. Stará dáma se na stadionu v Dauhá utkala s Neapolí v rámci populární Supercoppy. Velmi atraktivní utkání mezi vítězem loňské sezony Serie A a vítězem Coppa Italia přinesl mnoho dramatických momentů a také souboj dvou elitních útočníků.

Juventus Turín poslal do vedení hbitý Carlos Tévez, na něhož reagoval stejným počinem Gonzalo Higuaín. V prodloužení se opět ozval argentinský střelec Tévez, jenže i napodruhé se prosadil jeho krajan v dresu Partenopei. Utkání tedy musely rozhodnout pokutové kopy. A v nich také diváci dlouho nevěděli, jak podívaná skončí. Nakonec se radovala Neapol a mimo jiné právě Carlos Tévez neproměnil. Za skvělou zábavu nutno poděkovat také oběma brankářům, kteří podali výtečné výkony. Poslední trofej loňské sezony tedy připadla Neapoli.

V šestnáctém kole Serie A Juventus přidal další tři body na své konto, kde jich nyní má již 39. Do vedení poslal Juventus argentinský kanonýr hostí Carlos Tévez. Na jeho branku navázal Arturo Vidal, který po patnácti minutách zvyšoval na 2:0. Turínskému celku vyšel také nástup do druhého poločasu, když se trefil Fernando Llorente jen pět minut po příchodu ze šaten. Domácí sice utkání zdramatizovali gólem Lucy Rossettiniho, ale víc už nestihli. Právě postava Carlose Téveze je nyní hodně diskutovaným tématem. Argentinský útočník hraje za italského mistra rok a půl a za stejně dlouhou dobu mu v turínském klubu vyprší kontrakt, ale ten Tévez podle vlastních slov zřejmě neprodlouží.

Trenér Massimiliano Allegri si je vědom toho, že sebevědomí hráčů po prohře s Neapolí není úplně na výši. "Porážka od Neapole nás hodně mrzí. Měli jsme hodně šancí rozhodnout, několikrát jsme byli opravdu hodně blízko. Takže mě mrzí, že to dopadlo takhle. Ale nemyslím si, že by tento výsledek zkazil pět měsíců naší tvrdé práce. Nicméně, naší hlavní prioritou je Serie A a Liga mistrů. Superpohár byl až na posledním místě. Slyšel jsem, že jsme ekonomicky za kluby z jiných soutěží. Ale řekl jsme to už milionkrát, když nemám peníze, nemůžu si moc vyskakovat. Chtěl bych vilu u moře za 15 milionů, ale když je nemám, tak si musím najít něco jiného," alegoricky dodal Allegri.

Za to v podání Interu je první část sezony naprostým zklamáním. Vedení nakonec odvolalo trenéra Waltera Mazzarriho a na jeho místo najalo populárního a zkušeného trenéra Roberta Manciniho. Ani pod jeho vedením se ale Nerazzurri příliš nedaří a aktuálně je až na jedenáctém místě. Pozitivní není ani pohled do minulosti, protože z posledních pěti zápasů Inter vyhrál jen jedno. V táboře Interu navíc panuje optimismus.

Záložník Hernanes v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Musíme začít dobře, pak už uvidíme, na co máme. Myslím, že to pro nás dobře dopadne. Musíme být hodně agresivní, útočit a nenechat je rozehrát. Když už se dostanou k míči, je těžké jim ho vzít. Mají skvělé hráče, ale stejně si myslím, že Juventus se dá porazit. Důkazem byl Janov. A co dělal? Hodně útočil a napadal. Proto si myslím, že to díky podobné taktice můžeme zvládnout také," nepochybuje zkušený Brazilec.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal - Tevez, Llorente
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - D’Ambrosio, Ranocchia, Juan Jesus, Campagnaro - Hernanes, Medel, Kuzmanovic - Kovacic - Icardi, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - UC Sampdoria  (pondělí 20:45)
Italskou Serii A v roce 2015 odstartuje pikantní duel mezi římským Laziem a Sampdorií. Oba týmy se ucházejí o pohárové pozice a oba mají také shodný počet bodů, přičemž Lazio je třetí zásluhou lepšího skóre.

Po nepřesvědčivém začátku začalo Lazio sbírat body a starý rok 2014 zakončilo na třetí pozici, která jako poslední zaručuje Ligu mistrů, respektive její kvalifikaci. Svěřenci trenéra Pioliho se budou chtít na bronzové příčce udržet, ale budou to mít v druhé části sezony velmi těžké. Konkurence je obrovská, vždyť mezi třetím a osmým místem je jen tříbodový rozdíl! A právě souboj se Sampdorií se může jevit jako klíčový.

Velmi spokojen může být s dosavadním působením Sampdorie její trenér Siniša Mihajlovič, mimochodem bývalý hráč Lazia. Námořníci pod vedením srbského kouče našli přemožitele jen jednou, v podobě Interu Milán, ale hráčům Nerazzurri podlehli až gólem v nastavení. Před krátkou vánoční přestávkou si Sampdoria dělila body s Udinese, přičemž zaznamenala sedmé utkání bez porážky. Na druhou stranu ale hned pětkrát remizovala, což zapříčinilo pád na páté místo. Ale jak už bylo výše zmíněno, situace na pohárových pozicích je velmi vyrovnaná.

V posledních letech bývaly souboje Lazia se Sampdorií spíše záležitostí domácího celku. Lazio s Námořníky neprohrálo už čtyři roky. Na Stadio Olimpico pak Sampdoria nevyhrála takřka deset let. Biancocelesti každopádně nemohou očekávat snadný duel, už také proto, že letošní Sampdoria je velmi silná.

Jak Lazio, tak i Sampdoria se budou muset obejít bez několika hráčů. Přes vánoční svátky se příliš nepodařilo zredukovat marodku, na straně domácích to budou González, Ederson, Ciani, Braafheid a Gentilleti, na straně hostí Silvestre, Wszolek, De Vitis, Mesbah a Duncan.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Cana, Radu - Parolo, Ledesma, Lulič - Anderson, Djordevič, Mauri
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Romero - De Silvestri, Gastaldello, Romagnoli, Regini - Rizzo, Palombo, Obiang - Soriano - Okaka, Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC16123134:739
2.AS Řím16113228:1136
3.SS Lazio1683528:1927
4.SSC Neapol1676328:2027
5.UC Sampdoria1669122:1427
6.Janov CFC1675421:1526
7.AC Milán1667325:1825
8.ACF Fiorentina1666421:1324
9.Udinese Calcio1664620:2222
10.Città di Palermo1657422:2622
11.Inter Milán1656525:2321
12.US Sassuolo1648417:2120
13.Empoli FC1638517:2217
14.Turín FC1645712:1817
15.Hellas Verona1645718:2717
16.Chievo Verona1644812:1916
17.Atalanta Bergamo1636711:2115
18.Cagliari Calcio1626821:2912
19.AC Cesena1616913:309
20.Parma FC16211316:366
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (647)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele