Serie A - preview 12. kola

09.11.2013, 09:20, aktualizováno 10.11.2013, 08:55
Previews
Velmi brzy se dnes ligový program vykopává také na Apeninském poloostrově. Tam si to nejprve rozdá Janov s Livornem, aby navázaly pikantní souboje jako Parma-Lazio či Fiorentina-Sampdoria. Za třemi body jednoznačně musejí jít hráči AC Milán a AS Řím, kteří čelí mužstvům z úplného dna tabulky. Vrcholem kola je bezesporu bitva Juventusu s Neapolí...
Janov CFC - Hellas Verona  (neděle 12:30)
Nově jmenovaný trenér Gian Piero Gasperini dělá s Janovem divy. Po výhře nad Parmou si Janovští tři body připsali také v posledním ligovém klání proti Laziu Řím, což je dostalo na osmou příčku. Nyní se do Janova podívá Hellas Verona, který také předčil očekávání.

Asi jen málokdo čekal, že se nováček Serie A z Verony bude prát o evropské poháry. Přesto je to tak - Mandorliniho výbušná směsice dravého mládí a zkušeností funguje na výbornou. Po jedenácti kolech má Verona na svém kontě 22 bodů, což stačí na současnou pátou příčku první ligy. Před začátkem sezony přitom mnozí doufali leda tak v městské derby s Chievem. Hellas ale ukazuje, že jeho přínos do nového ročníku by mohl být mnohem větší. Mimo jiné je Mandorliniho celku připisována chvála za probuzení střeleckých instinktů, které dřímají v Lucovi Tonimu.

Italský útočník vstřelil v deseti zápasech již šest branek a některá média dokonce začala pracovat s jeho jménem v souvislosti s blížícím se mistrovstvím světa v Brazílii. To by bylo Toniho druhé a zřejmě také poslední vystoupení na podobně velkolepé akci. Problémem by pro Hellas mohla být venkovní forma. I když gialloblu vítězí na stadionu Marc'Antonio Bentegodi, na polích soupeřů jim to už tak nejde - Mandorliniho celek totiž mimo svůj stadion vyhrál pouze jednou.

Hellas netrápí přílišný počet absentujících hráčů, neboť mimo hru budou pouze argentinský mladík Ezequiel Cirigliano, Nikolaj Mihaylov a Juan Gomez. To domácím Grifům budou chybět Alessandro Gamberini, Šime Vrsaljko, Emanuele Calaiò a také Mario Santana. Po téměř hrůzostrašném začátku nového ročníku se janovští Grifové zvedají a možná by ještě mohli promluvit do bojů o evropské poháry. Hlavním faktorem bylo jmenování starého známého trenéra Gasperiniho, který právě v Janově zažil období největší slávy. Teď by rád na svá vystoupení navázal a zatím se mu to daří.

Ze sestupových vod totiž bývalý záložník Palerma či Pescary vytáhl rossoblu až na současnou osmou příčku, k čemuž mu pomohla série dvou výher v řadě. A stejně jako Hellas Verona, také Janov spoléhá na služby znovuzrozeného střelce. Alberto Gilardino se taktéž dostal na metu šesti branek, skóroval také ve dvou posledních zápasech. Pomohl tedy k minulé výhře nad Laziem, když navázal na gól Juraje Kucky. Cenné tři body chválil i Gasperini, když po utkání novinářům sdělil: "Tohle byl náš zatím nejlepší výkon! Nikoho jsme neokradli, ty body nám patří po právu. Bylo velmi důležité, abychom je získali. Mám k dispozici široký kádr, který v sobě skrývá mnoho kvality," těšilo Gasperiniho. Prodlouží svou sérii proti Hellasu, nebo se nováček posune vstříc pohárům?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Manfredini - Biondini, Bertolacci, Matuzalem, Antonelli - Kucka, Gilardino, Fetfatzidis
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Gonzalez, Maietta, Agostini - Romulo, Jorginho, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Janković
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Parma FC - SS Lazio  (neděle 15:00)
Římany stálo utkání Evropské ligy s Apollonem hodně sil a nyní je čeká další vydání: biancocelesti totiž cestují do Parmy. Tamní ducali minulé kolo prohráli, což budou nyní chtít samozřejmě odčinit.

Parmě se nepovedlo utkání se stále se zlepšujícím Janovem, Grifové díky brance Alberta Gilardina z druhé půle zvítězili a připsali si tři body. Na zlepšení situace měli svěřenci trenéra Roberta Donadoniho ale ještě těžší podmínky, protože je čekal mistrovský Juventus. Také ten v duelu s ducali udržel čisté konto, takže branka Paula Pogby mu výhru v pohodě zajistila. Přesto se domácí trenér cítí trochu ukřivděně.

Na tiskové konferenci před utkáním s Laziem se zkušený lodivod Parmy v myšlenkách vrátil k poslednímu ligovému klání, když řekl: "Měli jsme proti Juventusu několik dobrých šancí, některé z nich i stoprocentní. Ale nedokázali jsme je proměnit, takže na tom budeme muset ještě pracovat. Je asi jasné, že když se utkáte s tak kvalitním a silným soupeřem, jakým je Juventus, musíte své šance prostě proměňovat. Pokud to neuděláte, nemáte šanci," stýská si bývalý trenér italské reprezentace.

Ani proti dalšímu týmu však Parmu nečeká nic snadného. Římané totiž jasně figurují mezi dlouhodobě nejlepšími týmy Serie A, navíc se jedná o velice ambiciozní celek. Lazio díky výhře v Coppa Italia startuje v letošním ročníku Evropské ligy, což mu přináší prestiž a finance. Na druhou stranu, nasazení do této elitní soutěže může být trochu dvojsečné. Biancocelesti totiž neoplývají právě nejširším kádrem, což se v kombinaci s náročným programem může ukázat jako problém.

Laziu se však minulé utkání italské nejvyšší soutěže také příliš nepovedlo - znovuzrozený Janov totiž byl nad jeho síly. Co je vám platné, že soupeře jasně přestřílíte nebo že po většinu zápasu dominujete? Góly Juraje Kucky a Alberta Gilardina jasně ukázaly, že fotbal prostě občas postrádá logiku. Trenér Vladimir Petković se tak ocitl pod ještě větším tlakem, i když bral výsledek s nadhledem a střídmostí. Bezprostředně po prohraném utkání sdělil: "Janov si zaslouží uznání a pochvalu, protože využil své šance. My jsme si je sice vytvářeli, ale proměnit v náš prospěch už jsme nedokázali. Janov nás zaskočil především rychlými protiútoky, kterými nám přidělal mnoho práce. Tato porážka samozřejmě bolí, protože si nemůžeme dál dovolit ztrácet body. Už jsme jich ztratili dost," uzavřel trenér Petković.

Nadcházející utkání by mohlo napovědět mnohé o schopnostech a možnostech obou týmů. Ani jeden z nich totiž nechce prodloužit svou nešťastnou sérii bez výhry, takže na stadionu Ennia Tardiniho můžeme očekávat velice atraktivní a otevřenou podívanou. Minulý souboj obou týmů skončil bez branek; snad se v neděli dočkáme většího počtu.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Felipe, Lucarelli - Rosi, Gargano, Marchionni, Parolo, Gobbi - Cassano, Amauri
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Cavanda, Novaretti, Cana, Radu - Onazi, Ledesma, Hernanes - Candreva, Klose, Felipe Anderson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Minulé utkání ukončilo naděje Římanů na rekord, když na konečných 1:1 srovnal jejich bývalý svěřenec Alessio Cerci. Přesto Vlci kráčí soutěží bez jediné porážky. Nyní jejich síly otestuje Sassuolo, kterému se v jedenáctém kole dařilo.

"Tohle je prostě fotbal - nemůžete vyhrávat pořád," dodal s klidnou hlavou trenér Rudi Garcia. Francouzský stratég má na skvělé formě Vlků zásadní podíl, protože po minulých sezonách plných zklamání učinil z Říma organizovaný tým s výborně zvládnutou taktickou vyspělostí. Jen jedna věc giallorossi chybí - při absenci kapitána Tottiho chybí celku z hlavního města osobnost podobně geniální či podobně technicky vybavená, která by rozhodovala utkání s větší pravidelností. O významu Miralema Pjaniće pro hru současného Říma sice Garcia nehodlá diskutovat, ale ani Pjanić nedokázal přes veškerou snahu rozhodnout utkání s Turínem.

Velmi silná záložní řada sice pomohla AS k vedení, když se trefil Kevin Strootman, ale hra Římanů rozhodně nemohla být hodnocena v superlativech. Kvůli absenci Tottiho chyběl Římu spolehlivý zakončovatel, Gervinhovo zranění zase sebralo Vlkům pohyb. Tentokrát se příliš nepředvedla ani vcelku laxní obranná řada, která při Cerciho gólu spoléhala na písknutí útočného faulu. Nicméně, série deseti vyhraných zápasů v řadě vynesla Římany na první příčku tabulky, v čemž by Garciovi svěřenci nyní rádi pokračovali.

Třicet bodů na kontě po úvodních deseti zápasech, to by v minulých sezonách možná bylo považováno za velký krok směrem k podzimnímu králi ligy. Ne tak tuto sezonu, protože Juventus s Neapolí udržují Římany pod tlakem. Oba celky dokonce ztrácí na první pozici pouhé tři body. AS se může opírat o dobrou formu na Stadio Olimpico - před vlastními fanoušky totiž ještě neprohrálo a dokonce zde nedostalo ani jednu branku! Přesto se stále najde mnoho lidí, kteří pochybují o konečném úspěchu giallorossi. Jedním z nich je například legendární Damiano Tommasi, který prohlásil, že "Řím ještě není připraven na Scudetto."

Do zápasu s nováčkem soutěže nastoupí AS bez již zmíněného kapitána Francesca Tottiho, mimo hru bude nadále Gervinho. Kromě nich se ale do základní jedenáctky nepodívá ani stoper Mehdi Benatia, který si zatím spolupráci s Leandrem Castánem užívá. Není náhoda, že Řím po dlouhé době inkasoval až ve chvíli, když se tato stoperská dvojice rozpadla. To bylo mohla být velká výhoda pro nového střelce Sassuola, kterým je devatenáctiletý Domenico Berardi. Mladý útočník se v této sezoně trefil již pětkrát, k čemuž mu pomohl například hattrick proti Sampdorii Janov.

O formě Sassuola netřeba pochybovat - nováček soutěže posbíral v posledních pěti zápasech sedm bodů, což ho vyneslo na osmnácté místo. Ve středu Sassuola ční jedno jméno, které není římským fanouškům cizí: trenér Eusebio Di Francesco strávil v dresu AS několik let, o čemž svědčí číslo v kolonce odehraných zápasů: 168. Bude jeho návrat na Olympijský stadion úspěšný?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Castán, Burdisso, Balzaretti - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Borriello, Ljajić
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Bianco, Acerbi - Schelotto, Kurtić, Magnanelli, Marrone, Longhi - Berardi, Zaza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - AC Milán  (neděle 15:00)
Na Stadio Bentegodi svedou bitvu dva trápící se celky. Poslední Chievo Verona vyzve až jedenáctý AC Milán. I přes špatnou formu zůstává milánský gigant favoritem, venku ale ještě nevyhrál.

Bída s nouzí. Tak by se daly nazvat výkony obou aktérů tohoto zápasu. Chievo dosud nasbíralo pět bodů, ve čtvrtém kole porazilo Udinese a další body, respektive bod si připsalo až v pondělí, kdy remizovalo v Boloni 0:0. Zisk jednoho bodu trenéra Sannina potěšil, nicméně situace týmu je nadále kritická. Nespokojení jsou i fanoušci Fly Donkeys, kteří navíc musejí snášet úspěchy městského rivala Hellasu, ten jako nováček okupuje pozice zaručující evropské poháry. Ale právě od Hellasu by se mohlo Chievo inspirovat, neboť městský konkurent doma na Bentegodi nad Milánem zvítězil.

Rossoneri budou mít v nohou těžké utkání na barcelonském Nou Campu. Tradičnímu soupeři v rámci Ligy mistrů opět podlehli, tentokráte 1:3. I přesto ale zůstávají na postupovém druhém místě. V domácí soutěži je ale situace jiná, o poznání horší. AC Milán zažívá nejhorší start za posledních třicet let, až jedenácté místo a obrovská ztráta na čelo, to je bilance až nedůstojná. Pod palbou kritiky je trenér Allegri, nicméně sportovní ředitel Adriano Galliani nehodlá o odchodu tohoto trenéra ani slyšet.

Zkrátka Milán potřebuje v lize zabrat, a to pod Allegrim. V tomto kole se Rossoneri představí ve Veroně, kde letos, jak už bylo zmíněno, prohráli - s Hellasem v úvodním kole 1:2. Na druhou stranu proti Chievu se jim dlouhodobě daří, navíc Chievo je na tom herně stejně bídně. Fly Donkeys naposledy slavili vítězství nad AC Milán počátkem prosince roku 2005.

Domácí budou ze základní sestavy postrádat Bentivoglia, dále Calella a Claitona. Hůře jsou na tom Milánští. V ofenzívě bude opět chybět potrestaný Balotelli, do hry ho nepustí nasbírané žluté karty. Výčet zraněných pak opět nebere konce, posuďte sami - Pazzini, El Shaarawy (jeho stav se ale už výrazně zlepšuje), Silvestre, De Sciglio, Nocerino a brankář Amelia.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Sardo - Radovanovič, L.Rigoni, Hetemaj, Dramé - Paloschi, Pellissier
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Méxes, Zapata, Emanuelson - Montolivo, De Jong, Muntari - Kaká, Birsa, Matri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - Turín FC  (neděle 15:00)
Turín má za sebou velký úspěch - jako jediný tým dokázal obrat o body lídra AS Řím. Nyní by v nastoleném trendu rád pokračoval i po návštěvě na Sardinii. Ani Cagliari se příliš nedaří - už poslední tři zápasy nevyhrálo.

Po vysněném a dlouho očekávaném návratu na svůj domovský stadion z azylu v Trieste se Cagliari podařilo posbírat tři body. Od výhry nad Catanií však uběhly už tři zápasy a ani v jednom z nich se sardinský celek radovat nemohl. Nejprve zavítal do Říma, kde podlehl domácímu Laziu. Poté se před zraky vlastních fanoušků pokusil o body obrat Bolognu, ale góly Garicse, Pazienzy a Koneho určily vítězem do té doby poslední celek tabulky. Ani třetí pokus neskončil nijak slavně - v minulém kole totiž trenér Diego Lopez sledoval prohru svých svěřenců ve Veroně, kde působí tamní nováček Hellas. Cagliari sice vstřelilo gól, ale předchozí zásahy Toniho s Jankovićem byly dostatečným pojištěním.

Nejbližší budoucnost trenéra Lopeze se tím pádem ocitá v ohrožení, ze kterého by ji mohla dostat snad jen výhra nad Turínem. Uruguayský taktik sice neztrácí nervy, ale zároveň uznává, že jeho hráči musí ukázat okamžité zlepšení svých výkonů. "Naším hlavním cílem je záchrana, což se nám zatím daří. Ale je jasné, že se musíme rapidně zlepšit, pokud chceme našim fanouškům dělat radost. Že je moje práce zpochybňována? To je fotbal, občas se to stává. Ale když budeme táhnout za jeden provaz, můžeme se z této nelichotivé situace dostat se ctí," uzavírá Lopez.

Sardinský celek bude potřebovat maximum svých možností a trochu štěstí, má-li porazit Turín. Granata možná jménem nepatří k nejobávanějším celkům italské elitní soutěže, ale byly to právě svěřenci trenéra Ventury, kteří dokázali zastavit obdivuhodnou sérii AS Řím. Vlci se sice dostali do vedení, když se po náběhu do vápna trefil Kevin Strootman, ale speciální utkání čekalo jiného hráče: Alessio Cerci fotbalově vyrůstal právě v Římě, ale když nedostal potřebnou šanci, putoval oklikou do Turína. Tamní FC si jeho služby nemůže vynachválit, Cerci se stal jedním ze základních pilířů. A to dokázal také proti bývalému zaměstnavateli, když jej gólem z druhé půle připravil o evropský rekord v počtu vyhraných po sobě jdoucích zápasů.

Po nečekané výhře se Turín mohl radovat, což dokazuje i vyjádření trenéra Ventury. Ten sice věděl, že v určitých fázích byli jeho hráči jasně lepším týmem, ale ani bod pro něj není zklamáním: "Bod nám pomůže například v postupu tabulkou. Především si ale myslím, že může pomoci každému hráči našeho týmu. Pokud si ale nějaký tým dnes zasloužil výhru, byli jsme to právě my," odvážně prohlásil Ventura. Turín se případnou výhrou může dostat do první poloviny tabulky, což pro něj jistě bude velkou motivací. Zopakuje výkon ze zápasu s Římem i proti Cagliari?
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Pisano, Ariaudo, Astori, Murru - Dessena, Conti, Nainggolan - Cabrera - Sau, Ibarbo
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Darmian, Glik, Moretti, D'Ambrosio - Gazzi, Vives - Cerci, Meggiorini, Barreto, El Kaddouri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Bologna FC  (neděle 15:00)
Tři zápasy neporažená Boloňa zavítá na půdu Atalanty, která pro změnu tři kola nevyhrála. Nerazzurri poněkud polevili a v tabulce spadli na deváté místo.

Atalanta měla skvěle našlápnuto k vítězné sérii, ale tu neudržela a naopak nyní čeká už tři kola na vítězství. Po výhrách nad Udine, Chievem a Laziem přišly porážky se Sampdorií a Livornem. Domácí remíza s Interem Milán je brána jako plusová. Celkově vzato mohou být v Bergamu spokojeni. Sezona začala po letech pro Atalantu bez bodového odečtu a průběžné deváté místo znamená jistou spokojenost.

Fotbalisté Boloni jsou, jak se zdá, z nejhoršího venku. Pioliho svěřenci prolomili herní a výsledkovou krizi a již tři kola neprohráli. Vše odstartovalo nejtěsnější výhrou nad Livornem, po které Boloňa smetla Cagliari na jeho půdě 3:0. Poslední remíza 0:0 s posledním Chievem sice není dobrým výsledkem, ale fakt, že Pioliho svěřenci jsou tři kola neporaženi, se počítá. Další důležité body budou k mání v duelu s Atalantou, se kterou mají hosté vyrovnanou vzájemnou bilanci.

Trenér Colantuono se musí vypořádat s citelnými absencemi Yepese, Giorgiho, Lucchiniho, Bonaventury, Belliniho, Nicy, Carmony a Denise. Problémy se sestavou má i Boloňa, za kterou s největší pravděpodobností nenastoupí Cherubin, Čech, Mantovani, Natali, Stojanovič, Gimenéz, Pazienza a Peréz.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Scaloni, Canini, Stendardo, Del Grosso - Raimondi, Cigarini, Migliaccio, Moralez - De Luca, Livaja
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Garics, Sorensen, Antonsson - Crespo, Koné, Khrin, Laxalt, Morleo - Diamanti - Cristaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Juventus FC - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Pokud se rozhodnete nedělní večer strávit ve společnosti italské Serie A, určitě to bude dobře využitý čas. Do Turína totiž ve šlágru kola zavítá Neapol. Benitezův tým sídlí na druhém místě, třetí Stará dáma však dosáhla na stejný počet bodů. Který z týmů bude nadále prohánět první AS?

Když pomineme, že se jedná o souboj druhého se třetím, je zde ještě několik dalších zaručených lákadel. Jedním z nich je například fakt, že za celou dlouhou historii, kdy se tyto dva celky utkaly, se téměř vždy diváci dočkali gólu. Bezbranková remíza zavládla v jejich vzájemném duelu před více než třiceti lety! A vzhledem k ofenzivní síle obou celků můžeme doufat, že tato statistika nebude narušena ani v nedělní večer.

Juventus sice prohrál s toskánskou Violou, ale od té doby zbývající tři ligová klání bezpečně vyhrál. Nejprve o dvě branky porazil Grify z Janova, ještě dvakrát tolik gólů zaznamenal proti bezmocné Catanii a sérii čistých kont završil v minulém kole. Cesta z Parmy ubíhala určitě mnohem lépe, protože po brance Paula Pogby Juventus dosáhl na další tři body. Díky nim dál pokračuje v boji s Neapolí a AS. Turín mohl alespoň částečně slavit také na poli Ligy mistrů. V tradičním souboji velikánů zavítal na Juventus Stadium Real Madrid.

Španělský celek v prvním zápase na Santiago Bernabéu zvítězil, z Itálie však odjel s pouhým bodem. Domácí tribuny rozjásal Arturo Vidal, který proměnil pokutový kop. Real ale zapnul zbývající motory a dvěma góly utkání otočil ve svůj prospěch. Bianconeri však odpověděli tím nejlepším způsobem a branka Fernanda Llorenteho znamenala pro Starou dámu cenný bod. Její účast ve vyřazovacích bojích je však stále nejistá. Někdejší hráč baskického Athleticu nezažil ideální start, ale pomalu se dostává do formy. Sám k tomu říká: "Chvíli mi trvalo, než jsem se adaptoval, ale teď cítím, že mi celý tým věří, a doufám, že mu brzy oplatím stejnou mincí. Jsem tady šťastný a odchod mne nikdy nenapadl."

Ani Neapol se však za své výkony nemusí stydět. Další zápas Ligy mistrů jí postavil do cesty francouzskou Marseille, která měla na úvod sezony rovněž postupové ambice. V obtížné skupině s Arsenalem a Dortmundem se tento duel jevil jako jeden z rozhodujících. Lépe jej zvládla Neapol, která díky Gökhanovi Inlerovi s Gonzalem Higuaínem otočila nepříznivý stav a zvítězila. Díky třem bodům je na druhém místě právě za londýnským celkem. Argentinská hvězda se v Neapoli aklimatizovala velice rychle a dobře plní pokyny svého nadřízeného. Ve třinácti zápasech vstřelil bývalý hráč Realu Madrid již osm branek.

Partenopei se daří také na domácí scéně, kde naposledy udolala Catanii. Branka Lucase Castra hostům nestačila, protože ještě před ní se do černého trefili José Callejón a Marek Hamšík. Tým trenéra Rafaela Beniteze dál ukazuje, že patří i po odchodu Edinsona Cavaniho k velmi nebezpečným protivníkům. Problémy by španělského taktika mohly tížit především ve složení obranné čtveřice, protože zraněni jsou Miguel Britos, Giandomenico Mesto a Juan Zúňiga. V dresu domácího týmu na trávník nevyběhnou Stephan Lichtsteiner, Mirko Vučinić a Simone Pepe. Nejistá je také účast obránce Giorgia Chielliniho. Celkový počet vzájemných duelů v Turíně šplhá až k číslu 67, z toho jich 40 vyhráli Bianconeri. Bude se historie opakovat?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Isla, Vidal, Pogba, Pirlo, Asamoah - Quagliarella, Tévez
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Fernandez, Cannavaro, Armero - Inler, Behrami - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Ambiciózní Fiorentina se po pohárovém vystoupení musí koncentrovat opět na ligu, kde přivítá zatím nevýraznou Sampdorii. Hosty dělí od sestupu pouze lepší skóre, na Artemio Franchi proto potřebují bodovat.

Fiorentina se stále drží v popředí a na evropské poháry má jen minimální ztrátu jednoho bodu. Úspěšně si vede i na pohárové scéně, kde vévodí své skupině Evropské ligy. Viola se sice v Rumunsku nadřela, s Pandurii otočila skóre až v samotném závěru, ale na to se historie ptát nebude. Faktem je, že si Fiorentina s předstihem zajistila postup do další fáze a ještě přidala něco do skomírajícího italského koeficientu.

V lize Fialky tak suverénní nejsou, ovšem pořád jde o jeden z nejsilnějších týmů. V minulém kole vyplenily San Siro, AC Milán porazily 2:0.

Ambiciózní kdysi bývala i Sampdoria, ale té se letos vůbec nedaří. Delio Rossi zatím nedokázal tým nabudit k lepším výsledkům a průběžné sedmnácté místo je velkým zklamáním. Bída Sampdorie se naplno projevila v minulém kole, kdy na Luigi Ferraris zavítalo Sassuolo. Janovským se ve druhém poločase vykartoval Costa a Sassuolo odskočilo na rozdíl dvou branek. Sampdoria sice manko stáhla a vyrovnala, ale pak hrubou chybou v závěru nakonec přenechala body soupeři.

Viole bude nadále scházet "bomber" Gomez, mimo hru jsou pro zranění i Hegazi, Ambrosini a Bakič. Velkou marodkou oplývá Sampdoria. Ta ve Florencii nemůže počítat se Salamonem, Sansonem, Castellinim, Barillou, Rodriguézem, Marescou, Costou a Gastaldellem. Pro posledně dva zmiňované platí karetní trest.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Gonzalo Rodriguéz, Savič, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Joaquin, Rossi, Cuadrado
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Mustafi, Palombo, Regini - De Silvestri, Obiang, Krstičič, Renan, Gavazzi - Wszolek - Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Calcio Catania - Udinese Calcio  (sobota 18:00)
Dvanácté kolo italské Serie A načne v sobotní podvečer duel mezi Catanií a Udinese. Sicilané se trápí, na vítězství čekají už pět kol a proti letos kolísajícímu Udine by se rádi chytli.

Pět zápasů a zisk pouhých dvou bodů. Taková je aktuální bilance Catanie. Elefantini představují zcela jiný tým, než jsme byli zvyklí vídat v minulé sezoně - horší. Dosavadní zisk pouhých šesti bodů a předposlední místo v tabulce, na to fanoušci Catanie rozhodně navyklí nejsou.

Elefantini musejí v každém případě co nejrychleji zabrat a domácí zápas s Udinese by k tomu mohl posloužit. Zvláště když se severoitalskému celku na hřištích soupeře nedaří. Udine venku zatím vyhrálo jen jednou, pětkrát odešlo poraženo.

Udinese se zatím pohybuje kolem desátého místa a střídá porážky s vítězstvími. Naposledy Bianconeri podlehli jasně Interu 0:3 a Francesco Guidolin nemohl být s předvedenou hrou v žádném případě spokojen.

Bez kanonýra Di Nataleho se bude muset obejít ofenzíva Udinese a to je velká ztráta. Trenér Guidolin nejspíše vsadí na jednoho hrota - Muriela, doplňovaného Maicosuelem. Absence Di Nataleho je ale jediná, kterou Guidolin musí řešit. Na straně domácích je situace vážnější, pro zranění jsou mimo hru Cabalceta, Peruzzi, Plašil, Bellusci, Monzon, Boateng, Barrientos a Bergessio.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Alvarez, Legrottaglie, Gyomber, Biraghi - Izco, Tachtsidis, Almiron, Castro - Keko - Maxi Lopéz
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Pereyra, Badu, Allan, Pinzi, Gabriel Silva - Maicosuel - Muriel
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - AS Livorno  (sobota 20:45)
Inter Milán bude v jasné roli favorita hájit domácí svatostánek Giuseppe Meazza proti Livornu. Nerazzurri potřebují stáhnout manko na první trojici a nic jiného než tři body neberou. Livorno ale v minulém kole zvítězilo a je při chuti.

Milánský celek v minulém kole uťal třízápasovou sérii bez vítězství na hostující půdě a Udinese jednoznačně přejel 3:0. Udržel se tak v kontaktu s první trojicí v čele s Římem, která zatím diktuje tempo. Mazzarriho svěřenci ztrácejí na pozice zaručující Ligu mistrů šest bodů, i proto musejí v tomto klání zvítězit. Navíc ze šestého místa se na Inter tlačí Hellas Verona, nováček soutěže v tomto kole cestuje do Janova.

Livorno v předchozích dvou kolech ukázalo, že dokáže zabrat, když potřebuje. Po čtyřech porážkách vybojovalo domácí remízu s nebezpečným Turínem 3:3 a jen o pár dní později rovněž doma udolalo Atalantu 1:0.

Inter je bezpochyby favoritem utkání. S Livornem má absolutně kladnou bilanci, doma nikdy neprohrál. Hosté nemají na Giuseppe Meazza co ztratit.

Domácí trenér Walter Mazzarri se musí obejít bez několika hráčů - Chivua, Jonathana, Samuela, Icardiho, Milita, Campagnara a suspendovaného Juana Jesuse. Naopak velmi dobrou zprávou je návrat Javiera Zanettiho. Dlouholetá opora a ikona klubu je k dispozici, avšak nedá se očekávat, že by Mazzarri tohoto veterána nasadil od úvodní minuty.

Početnou marodku hlásí i Livorno, tomu budou scházet Botta, Biagianti, Mosquera a potrestaní De Lucia, Greco, Rinaudo a Coda.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Rolando, Ranocchia, Andreolli - Nagatomo, Taider, Cambiasso, Alvarez, Pereira - Guarín - Palacio
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Valentini, Emerson, Ceccherini - Schiattarella, Luci, Duncan, Benassi, Mbaye - Paulinho, Emeghara
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím11101025:231
2.SSC Neapol1191124:828
3.Juventus FC1191123:1028
4.Inter Milán1164127:1222
5.Hellas Verona1171322:1722
6.ACF Fiorentina1163222:1321
7.SS Lazio1143415:1515
8.Janov CFC1142511:1414
9.Atalanta Bergamo1141612:1413
10.Udinese Calcio1141611:1413
11.Turín FC1126317:1912
 AC Milán1133517:1912
13.Parma FC1133516:1912
14.AS Livorno1133513:1612
15.Cagliari Calcio1124511:1910
16.Bologna FC1124513:2210
17.UC Sampdoria1123612:209
18.US Sassuolo1123612:279
19.Calcio Catania111377:196
20.Chievo Verona111287:185

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (695)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele