Primera Division - souhrn 9. kola

01.11.2008, 21:57, aktualizováno 02.11.2008, 22:52
Komentáře a souhrny
Valencia doma prohrála se Santanderem a přišla o vedení v tabulce. Na první místo se po výhře v Malaze posunula Barcelona, druhý je Villarreal. V neděli Sevilla ztratila po vyloučení dvougólové vedení ve Valladolidu, Real přišel o vítězství v Almerii devět minut před koncem. La Coruňa vyplenila stadion Betisu...

Málaga CF - FC Barcelona 1:4

01.11.2008 20:00

Góly: 13. Duda - 6. Xavi, 19. Lionel Messi, 52. Xavi, 81. Weligton (vl.)

Rozhodnutí, které se nedá nazvat jinak než skandální, učinil rozhodčí Carlos Velasco Carballo, když bez bližšího prohledání terénu nařídil, aby se odehrál zápas mezi Barcelonou a Málagou. Trávník na La Rosaleda byl vzhledem k dešti pro fotbal prakticky nepoužitelný, a Carballo tak zkazil zážitek z utkání, na které se těšila celá Málaga i Barcelona.

Barca i Málaga se nacházely ve skvělé formě, a tak by za běžných podmínek byl k vidění excelentní fotbal. Bohužel se však krom povedených gólů dalo dívat jen na klouzání hráčů, na balóny uvíznutých v kalužích vody a nebezpečně vypadající pády, které si říkaly o zranění.

A co fotbalového se tedy na "hřišti" dělo? V 5. minutě dostala Barca v dobré pozici možnost zahrání přímího volného kopu a Xavi skvělou střelou poslal svůj tým do vedení. Málaga reagovala gólem Dudy poté, co sice Valdés předvedl skvělý zákrok v situaci 1 na 1, ná následnou výbornou dorážku už však nestačil.

Vedení Kataláncům vrátil Messi, když se ukázal tvrdou křižnou střelou. Krom branek byly k vidění pouze náznaky šancí – když už se zdálo, že se dobrým pohybem dostane jeden tým do brankové příležitosti, zasáhla nemilosrdně kaluž, která spolehlivě míč zastavila.

Druhý poločas začal taktéž lépe pro Barcelonu a znovu byl mužem číslo jedna Xavi. Eto’o přiťukl nově příchozímu Henrymu, který našel Xaviho a ten poslal míč za bezmocného brankáře Arnaua. 3:1.

Hosté už byli ve druhé pětačtyřicetiminutovce lepší a krom vstřeleného gólu to doložila mimo jiné i nastřelená tyč po ráně Daniho Alvése. Byl to znovu brazilský obránce, který stál u zrodu poslední zajímavé akce zápasu – jeho střelu si totiž nešťastně srazil za záda vlastního brankáře Weligton.

Barca se tedy po jedenácté výhře v řadě posunula na první příčku tabulky, uvidíme, jak dlouho tam vydrží.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Villarreal CF 1:4

01.11.2008 20:00

Góly: 28. Joseba Etxeberria - 24. Giuseppe Rossi, 53. Robert Pirès, 59. Santi Cazorla, 90. Jozy Altidore

Villarreal vyhrál na hřišti Bilbaa 4:1 a stále tak v této sezoně nepoznal hořkost porážky, v tabulce se Žlutá ponorka posunula na druhou pozici. Athletic zůstává předposlední.

Utkání začalo útočnou aktivitou obou mužstev, hostující obránce Angel pálil mimo branku, zatímco na druhé straně hřiště hlavičkoval Fernando Llorente, gólman Diego Lopez však předvedl velmi dobrý zákrok. Domácí měli v tuto chvíli více ze hry, úvodní gól utkání ale vstřelili hosté, Rossi si připravil míč na hranici pokutového území na svoji silnější levou nohu a přesnou střelou k tyči poslal Villarreal do vedení.

O pět minut později však Athletic zaslouženě vyrovanal, Exteberria využil zaváhaní Diega Lopeze, jenž špatně vyběhl na centr a zkušený hráč Bilbaa na zadní tyči neměl problém srovnat skóre zápasu. Po půlhodině hry vstřelil krásnou branku z přímého kopu Yeste, rozhodčí však branku neuznal, kvůli faulu domácího hráče při zahrávaní přímého kopu. V závěru prvního poločasu pak tvrdě pálil domácí Baleziaga, Diego Lopez předvedl skvělý zákrok a dokázal míč vyrazit mimo tři tyče.

Villarreal byl v prvním poločase horším týmem, ovšem do druhého poločasu vstoupil jiný Villarreal, v 52. minutě se hosté opět ujali vedení, když Rossi našel svoji přihrávku Roberta Pirese, zkušený francouz se nabízené možnosti nezalekl a překonal brankaře Iraizoze.

Hosté hráli ve vysokém tempu a po hodině hry vstřelili další branku, Cazorla si pohrál s obránci Bilbaa a přesnou ránou k tyči nedal šanci bezmocnému Iraizozovi. Zanedlouho to mohlo být již 4:1, Mati Fernandes však svoji velkou šanci spálil. Výsledkem 4:1 ale utkání nakonec skončilo, to když v devadesáté minutě, pár vteřin po svém příchodu na trávník, vstřelil branku mladík Jozy Altidore.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - RCD Mallorca 2:0

01.11.2008 20:00

Góly: 14. Sergio Agüero, 29. Sergio Agüero

Atlético Madrid si s přehledem poradilo s Mallorkou, dvěma góly v první půlhodině o tom rozhodl Sergio Kun Aguero.

V sestavě domácích opět chyběl zraněný Ujfaluši, ale nahradil ho v obraně Perea, osvědčená útočná dvojice byla Forlán a Aguero. Mallorka nastoupila o něco defenzivněji než obvykle, když Arango se vysunul do útoku vedle Adurize.

Mallorka nezačala špatně, ale akce, kdy se do šance dostával Aduriz, skončila chybně odmávaným ofsajdem. Ve 12. minutě ale šlo do vedení Atlétiko. Forlán hlavou přihrál do běhu Aguerovi a ten pěkným lobem překonal gólmana Moyu. Produktivita domácích byla veliká a měli i štěstí. Ve 28.minutě minul Forlán míč ve střelecké pozici, ten se dostal k Aguerovi a bylo to 2:0. Mallorka nesložila zbraně, solidní šance měli Aduriz a Varela. Ještě do poločasu měl Aduriz další možnost, ale tečovaný míč ho spíše zaskočil, když se k němu dostal.

Po změně stran si Aduriz dále držel pozici nejnebezpečnějšího muže ostrovanů, akrobaticky ale trefil jen břevno. Odražený míč našel jeho spoluhráče Aranga, ale ten trefil jen místa kde stál gólman Leo Franco. Velkou šanci poslal po rohu těsně vedle i Mario Suarez. Další pokus Maria Suareze vytlačil Franci na roh. Atlétiko o sobě dalo opět vědět až v 71. minutě a byl to opět Aguero. I jeho střela ale jen tečovala břevno. Šest minut před koncem ještě spálil obrovskou šancí Mallorky střídající Webó. Arango nacentroval, Webó mohl snadno doklepnout míč do branky, ale skvělý zákrok jednou rukou předvedl Franco.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Racing Santander 2:4

01.11.2008 22:00

Góly: 28. David Villa (pen.), 70. Joaquín - 23. Mohamed Tchité, 49. Mohamed Tchité, 80. Mohamed Tchité, 84. David Albelda (vl.)

Velké překvapení se zrodilo na Mestalle, kde Racing porazil Valencii 4:2. Santander se v tabulce posunul na jedenáctou pozici, netopýři po první porážce v sezoně spadli v tabulce na třetí místo.

Valencie vstoupila do utkání aktivně, do první velké šance se dostal Villa, jehož lob přes brankaře Tona skončil dva metry vedle hostující branky. O pár minut později pálil Manuel Fernandes, ránu středopolaře Los Ches tečoval jeden z obránců Santanderu a ta nakonec skončila na horní síťi. Na druhé straně zahrozil Tchite, jenž využil špatné rozehrávky domácích obránců a pálil z pětadvaceti metrů těsně vedle. Ve 23. minutě šel Racing do vedení, Pereira dostal míč k Tchitemu, jenž se ocitl sám před brankařem Renanem a svůj pokus nasměroval přesně k tyči. Odpověd přišla hned o pět minut později, Joaquina v pokutovém uzemí poslal k zemi Colsa a rozhodčí nařídil pokutový kop, k němž se postavil kanonýr David Villa, jenž bez problému překonal Tona a srovnal na 1:1. Domácí se i nadále tlačili do koncovky, velkou šanci spálil Villa, jenž dostal za obranu hostů idealní přihrávku od Joaquina, tváří v tvář Tonovi však neuspěl a brankář Racingu předvedl skvělý zákrok.

Santanderu se povedl vstup do druhého poločasu, ve 48. minutě se dostal k odraženému míči útočníK Tchite, který neváhal a míč z dobrých dvaceti metrů poslal o tyč za záda brankaře Renana. Od té doby se odehrával velký boj především ve středu hřiště. Až v 70. minutě Valencie kopala roh, brankář Tono neudržel centr Maty a Joaquin dokázal využít zaváhání hostujícího gólmana a vyronat tak na 1:1. Racing však měl svůj den - zejména útočník Tchite, jenž deset minut před koncem zkompletoval hattrick, když si naskočil na centr Munitise a nedal šanci Renanovi. V 84. minutě pak podtrhl výkon Valencie vlastním gólem gólem Albelda, jenž stanovil konečné skóre na 4:2 pro Santander.

Více informací k zápasu

Recreativo Huelva - Getafe CF 1:1

02.11.2008 17:00

Góly: 50. Javi Guerrero - 84. Juan Ángel Albín

Recreativo stále neví, jaké to je vyhrát v nové sezóně na domácí půdě. A to už na Nuevo Colombino odehrálo pět utkání! Tentokráte si odtud odvezlo body Getafe, které se tak usazuje v klidném středu tabulky. Naopak domácí zůstávají v sestupových vodách.

První půle příliš fotbalu nenabídla. Huelva přenechala aktivitu hostům, ti se však dopředu příliš nehnali a spíše se starali o to, aby se míč nějakým nedopatřením nedostal do jejich sítě. K vidění nebyly šance ani pěkné akce, naopak spousta faulů a nepřesností, Recre rozhodně nepůsobilo dojmem týmu, který vzhledem ke své situaci v tabulce potřebuje každý bod jako sůl.

Naděje na zlepšení podívané přišla po přestávce, to když se prakticky z ničeho trefil po centru Aitora v 51. minutě Javi Guerrero a poslal domácí do vedení. Ale Huelva se ihned znovu zatáhla a nechala hrát soupeře.

Nepříznivý stav a k tomu početní převaha způsobená vyloučením Iaga Bouzóna měly za následek stoupající tlak hostů. Většinou se však jednalo o dalekonosné pokusy bez větší šance na úspěch.

Nakonec se ale přece jen podařilo Getafe vyrovnat. Huelvě rychle docházely síly a osm minut před koncem už tlaku podlehla. O branku se postaral hlavou Albín a bylo srovnáno.

V závěrečných minutách ještě Getafe usilovalo o vítězný gól, jenže Recreativo už se ubránilo.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - CD Numancia 3:1

02.11.2008 17:00

Góly: 33. Luis Morán, 65. Mate Bilić, 76. Mate Bilić - 20. Asier Goiria

V domácím dresu se do sestavy vrátil třígólový sevillský hrdina Mate Bilič, útok hostí vedl Goiria. Lépe do utkání vstoupil Gijon a dostal se i do několika pološancí. Pokus Diega Castra byl ale zblokován, Carmelovi se dvakrát nepodařilo dát přesnější finální přihrávku. Ve 20. minutě ale šla Numancia překvapivě do vedení. Nagore přihrál Goiriovi a ten překonal přízemní střelou gólman Cuéllara. Na druhé straně byl v šanci Mate Bilič, brankář Juan Pablo se jen díval, ale míč šel nad branku. Po půlhodině zase hostující gólman Juan Pablo zneškodnil dobrým zákrokem střelu Diega Castra. Ve 33.minutě bylo vyrovnáno. To se ve skrumáži před brankou nejlépe orientoval Luis Morán. Tempo hry pak opadlo, do kabin se šlo za remízového stavu.

Do druhé půle vstoupil lépe Gijon, do další šance se dostal Mate Bilič, ale poslal míč nad břevno. Na opačné straně v 51. minutě zleva centroval Barkero, hlavičkoval Alvaro Anton, ale balon zmizel v rukavicích Cuéllara. Numancia byl aktivnější než v první půli, na obou stranách bylo ale i hodně nepřesností a tak přišla střídání. Ofenzivy posílili za Sporting Barral, který tak doplnil Biliče, za Numancii vyměnil na hrotu Goiriu Brit. V 65. minutě už Gijon vedl. Matabuena získal míč a jeho přihrávku zužitkoval Mate Bilič. V 74.minutě pak zahrál Pavon rukou po souboji s Castrem a Gijon kopal penaltu a Bilič dal svůj druhý gól v zápase. Numancia se ještě nevzdala, Barkero ale poslal svou střelu nad. Za Gijon ještě hlavičkoval nepřesně v nastaveném čase Barral.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Sevilla FC 3:2

02.11.2008 17:00

Góly: 44. Jonathan Sesma, 51. Fabián Canobbio, 64. Fabián Canobbio - 19. Renato, 24. Jesús Navas

Valladolid zažil historickou noc, když se mu podařil úžasný zvrat proti početně oslabené Seville. Andalusané vedli už 2:0, nakonec ale dohrávali o deseti, inkasovali hned třikrát a odjíždí domů s prázdnou.

Domácí šli do utkání s optimismem, neboť se jim v týdnu vyvedl duel v Copa del Rey. Naopak svěřenci Manola Jiméneze natom byli hůř – řada zranění a dvě porážky, to byly zprávy z tábora Sevilly...

Začátek zápasu sliboval zajímavou podívanou, neboť oba týmy nastoupily s velkým nasazením. K vidění byl ofenzivní fotbal, čemuž odpovídá i způsob vstřelení úvodního gólu. Valladolid totiž při ofenzívě zapomněl na zadní vrátka a z proitútoku je vytrestal Renato.

Inkasovaný gól se na herním projevu Pucely dost negativně projevil, domácí zcela ztratili kontrolu nad středem pole. Sevilla toho dokázala velmi rychle využít a ve 23. minutě už to bylo 0:2, autorem krásné branky byl tentokráte Maresca.

S Valladolidem to vypadalo velmi špatně. Hře chyběla jakákoli myšlenka, ztraceně působil na pozici "media punta" Pichi Escudero, čímž trpěl celý tým. Zvrat v utkání přišel až s kuriózním momentem, ve kterém obdržel Luis Fabiano druhou žlutou kartu a sice za simulování. Je potřeba ocenit odvahu rozhodčího, že se nebál za podobnou chybu hráče vyloučit, což bohužel nebývá pravidlem.

Zápas najednou dostal novou dimenzi. Klíčovou nakonec byla 43. minuta, ve které dokázal dát gól do šatny Jonathan Sesma. Valladolid tedy šel ze hřiště s optimismem a zpátky na trávník s odhodláním dokonat obrat. A to se povedlo.

Kouč Mendilibar vsadil na Fabiána Canobbia, což se ukázalo jako mistrovský tah. Uruguyec dokázal již v 51. minutě vyrovnat a na dně náhle byla Sevilla. Valladolid byl všude rychleji a vítězný gól byl jen otázkou času.

Přišel v 63. minutě a znovu z kopaček Canobbia, který se tak stal hrdinou domácích fanoušků, Sevilla už síly na vyrovnání nenašla.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - CA Osasuna 1:0

02.11.2008 17:00

Góly: 61. Raúl Tamudo

Espanyol porazil na svém stadionu Osasunu 1:0, a po šesti zápasech se tak dočkal vítězství. Naopak Pamplona ani na devátý pokus nevyhrála, co víc, počtvrté v řadě prohrála. Nový kouč Camacho vedl hostující celek v posledních třech duelech, ani on však nedokázal trápící se celek pozvednout. V tabulce se Espanyol posunul na devátou příčku, Osasuna je i nadále poslední.

Utkání začalo ve slušném tempu, více ze hry měli domácí fotbalisté. První šanci si vytvořil domácí Nené, s jehož pokusem si však poradil Roberto Fernandez. Hostující fotbalisté byli pod tlakem, z něhož domácí vytěžili penaltu, poté co Roversio fauloval Neného, k nařízené penaltě se postavil Tamudo, ovšem letos již podruhé pokutový kop neproměnil, když tentokráte netrefil ani branku. V další šanci Espanyolu pálil těsně mimo z trestného kopu Luis Garcia. Osasuna byla v útoku takřka bezzubá, za celý poločas si dokázala vytvořit jedinou přílěžitost, to když Sola v dobré pozici pálil mimo. Na druhé straně pálil mimo i Pareja. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhém poločase Los Pericos ještě více přidali na tempu, po akci Luise Garcii pálil v 55. minutě Tamudo těsně mimo. Espanyol se zasloužené branky nakonec dočkal, a to v 61. minutě, byl to právě kapitán domácího mužstva a dosavadní smolař dnešního utkání Raul Tamudo, jenž přešel přes Roversia a přízemní střelou překonal branakře Roberta Fernandeze - 1:0. Od té doby se Espanyol soustředil na obranu a Osasuna jen marně dobývala domácí branku. Pamplona nakonec branku vstřelit nedokázala, což se jí "povedlo" letos již pošesté a zaslouženě jí tak náleží poslední pozice.

Více informací k zápasu

UD Almería - Real Madrid 1:1

02.11.2008 19:00

Góly: 81. Pablo Piatti - 38. Raúl

Domácí nastoupili s jedinou nečekanou změnou, kdy Carlose Garcíu nahradil na stoperu mladík Chico. Také Real vyrukoval s jedinou změnou, kterou byl návrat Diarry na úkor Gutiho.

První polovina prvního poločasu byla vcelku nezáživnou záležitostí. Almería se snažila hrát ze zabezpečených pozic a Bílý balet se zase příliš netlačil do útoku. Levá strana Realu navíc příliš nefungovala, jelikož skřípala souhra mezi Heinzem a Robbenem. Naopak v dobrém světle se předvedl navrátilec Diarra. Hra nicméně nabízela spíše fauly než šance lahodící oku.

Poprvé zahrozil až ve 23. minutě Higuaín po centru Ramose, ale Alves byl pozorný, stejně jako o osm minut později po střele Robbena. Pak se ale Real dočkal. Ve 38. minutě dostihl zdánlivě ztracený míč Higuaín, zleva odcentroval a Raúl hlavou v pádu otevřel skóre.

O tři minuty později pálil levačkou z kraje vápna Robben, ale Alves kryl. Na opačné straně první pokus Almeríe z kopaček Maného šel mimo a tak do kabin šel Real s těsným náskokem.

Po přestávce se obraz hry mírně změnil s příchodem Crusata, který zle zatápěl pravé straně obrany Realu. Větší šanci měl až v 56. minutě Higuaín po přihrávce Raúla, ale nastřelil jen Alvese. V 60. minutě se dožadovali domácí penalty po ruce vystřídavšího Metzeldera.

V 65. minutě mohl patičkou po stříleném centru Crusata skórovat Piatti, ale míč nezasáhl. O tři minutě později po jedovaté střele Sneijdera se k dorážce nedostal Higuaín. Na hřiště se dostal Van der Vaart i Guti, ale Realu to bylo spíš na překážku. Almería totiž začala s náporem.

Nejprve zlikvidoval s obtížemi střelu Crusata Casillas, stejně jako po chvíli hlavičku naprosto volného Soriana. O minutu nato se po chybách Ramose a Metzeldera a centru Maného dostal do šance Álvarez, ale pálil nad. V 81. minutě se ale domácí dočkali. Dírou po pravé straně, kterou za sebou nechal Ramos, se protáhl Crusat a po jeho přihrávce propálil Casillase Piatti.

O tři minuty později v protiútoku znovu střílel Piatti, ale minul pravou tyč branky hostí. Real odpověděl hlavičkou Heinzeho, která ale šla mimo. Almería se stále tlačila vpřed, ale vítěznou branku už nevstřelila. Pro Bílý balet je to důrazné upozornění před Ligou mistrů proti Juventusu.

Více informací k zápasu

Real Betis - Deportivo La Coruña 0:3

02.11.2008 21:00

Góly: 60. Riki, 79. Ángel Lafita, 87. Ángel Lafita

Zápas se rozjížděl jen velmi pozvolna, Betis měl převahu, Depor zkoušel brejky. Až ve 20. minutě přišla větší šance, když zdálky střílel Sergio García a gólman Aranzubía vyrazil míč na rohový kop. Depor kontroval Rikiho slabou hlavičkou, i když bylo to spíše ramenem, do středu branky, kde stál gólman Casto. Pak ve 30.minutě Betis rozehrál roh, Mehmet Aurelio tvrdě hlavičkoval a na brankové čáře zaskočil svého gólmana Sergio a odhlavičkoval míč pryč.

Hra se konečně oživila a Betis se dral do zakončení. Sólo Sergia Garcíi ukončili ve vápně čistě obránci, o chvilku později pálil Damiá nad a po něm také Emana. Betis měl zřetelný tlak, ale jen těžko se přes pozornou obranu Deporu prosazoval do opravdových šancí.

I druhá půle začala za tlaku Betisu. Do střelecké pozice se ale dostal až v 56.minutě Sergio García, ale tvrdá rána se mu stočila mimo branku. Sergio García to zkoušel vícekrát, ale rána, která by Aranzubíu opravdu prověřila zatím scházela. Depor ale svého soupeře zaskočil brejkem. Ve středu hřiště se srazili dva domácí hráči, La Coruňa šla v přečíslení dopředu, Guardadovu střelu ještě Casto skvěle vyrazil, Mexičan ale ještě stihl odcentrovat a hlavou už zblízka vstřelil gól Riki.

Betis se snažil, na hranici malého pokutového území hlavičkoval nad Vega, později vedle branky i Arzu. Hosté ale byli velmi nebezpeční z brejků. Lafita potáhl míč po křídle, položil si Rivase a pálil z úhlu pod břevno. Bylo to 0:2! V 78.minutě byl navíc po druhé žluté kartě za filmování vyločen domácí Sergio García. Ale to ještě nebylo vše. Valeron přihrál před branku Lafitovi a ten zvýšil už na 3:0 pro Depor.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona971128:822
2.Villarreal CF963017:821
3.Real Madrid962124:1320
4.Valencia CF962120:920
5.Sevilla FC952215:817
6.Atlético Madrid941419:1613
7.Getafe CF934210:913
8.Málaga CF941410:1313
9.Deportivo La Coruña93338:912
10.Espanyol Barcelona93337:1012
11.UD Almería933310:1412
12.Sporting Gijón940516:2212
13.RCD Mallorca93248:1211
14.Real Valladolid93159:1110
15.Racing Santander92349:129
16.Real Betis92259:118
17.CD Numancia92168:177
18.Recreativo Huelva91445:147
19.Athletic Bilbao91267:175
20.CA Osasuna90453:94

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (319)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele