Primera División - souhrn 9. kola

24.10.2014, 22:52, aktualizováno 26.10.2014, 22:56
Komentáře a souhrny
Atlético Madrid vyhrálo na půdě Getafe. Sevilla porazila Villarreal a vrací se na druhé místo o skóre za Barcelonu, která nezvládla El Clásico s Realem Madrid. Ten tak na katalánského rivala ztrácí pouhý bod. Tři body mají také Málaga, Valencia, Athletic Bilbao a Celta Vigo. Córdoba s Realem Sociedad, Eibar s Granadou a Espanyol s La Coruñou se rozešly nerozhodně...

Getafe CF - Atlético Madrid 0:1

26.10.2014 21:00

Góly: 40. Mario Mandžukić

Žádné překvapení se nekonalo. Getafe potvrdilo, že v madridském derby na Atlético Madrid v posledních letech jednoduše neumí, a poroučelo se v desíti hráčích s prohrou 1:0. O jedinou branku utkání se postaral Mario Mandžukić, ligoví šampioni tak stáhli náskok na vedoucí Barcelonu a přispívají k prozatímní ohromné vyrovnanosti špičky španělské ligy.

Chorvatský útočník se prosadil po chybě brankáře Guaity pět minut před koncem prvního poločasu. Ještě hůře bylo pro domácí, když červenou kartu uviděl obránce Alexis za nesportovní chování vůči Mandžukićovi. Přesto se svěřenci Cosmina Contry srdnatě drželi až do konce a pořádně favoritovi zápasu zatápěli i v oslabení. Výsledek již však zůstal neměnný a Atlético si tím pádem udrželo průběžnou pátou příčku s pouhou dvoubodovou ztrátou na první místo.

Šancí v tomto zápase příliš mnoho k vidění nebylo. To se ostatně dalo čekat, jelikož Atlético se od počátku sezony potýká se střelbou gólů jinak než po standardních situacích a Getafe má zase ze svého městského soka takový blok, že od chvíle jmenování Diega Simeoneho na lavičku Colchoneros nedokázali vstřelit ve vzájemných zápasech jediný gól.

Jako první pokoušel štěstí záložník hostů Mario Suárez, ale výrazně zpoza šestnáctky minul. Z podobné pozice pak na opačné straně pálil Lacen, ovšem ani on se mezi tři tyče netrefil. Postupem první půle začínalo Atlético nabírat na obrátkách a několikrát skrze aktivního beka Siqueiru provětralo křídelní prostory Getafe. Tehdy ještě Vicente Guaita v bráně odolal, ovšem v závěru první půle již tak jistý nebyl. Když totiž odražený míč po rohovém kopu pohotově z voleje napálil na bránu Antoine Griezmann, neudržel Guaita míč v náruči a místo toho mu dovolil vypadnout přímo v malém vápně. S trochou štěstí se tak dostal k jednoduchému zakončení Mandžukić a Atlético vedlo.

Deset minut po změně stran se domácím ještě více přitížilo, když za vlepenou facku Mandžukićovi uviděl rovnou červenou kartu obránce Alexis. Přesto Simeoneho svěřenci nedokázali početní výhody ve valné části druhé půle využít, a bylo to dokonce Getafe, kdo se více hnal kupředu a ještě mu to vycházelo. Brankář Moyá, jenž v létě přišel do týmu ligového šampiona právě z Getafe, se tak měl co ohánět, aby odolal pokusům Sammira či Lafity. Když pak těsně minul Juan Rodríguez, mohlo si Atlético oddychnout a definitivně ukořistit všechny body za nevýraznou a o to víc cennou výhru 1:0.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Villarreal CF 2:1

26.10.2014 19:00

Góly: 88. Denis Suárez, 90+3. Carlos Bacca (pen.) - 79. Luciano Vietto

V nervy drásající koncovce dnes Sevilla udolala hosty z Villarrealu a po výhře 2:1 se bodově dotáhla na vedoucí Barcelonu. Přestože držela Žlutá ponorka vedení ještě tři minuty před koncem, díky dvěma brankám v 88. a 93. minutě se nakonec radovali Andalusané. Obrat na poslední chvíli zařídili Denis Suárez a z penalty pak Carlos Bacca.

Začátek utkání byl ve znamení ostrých zákroků z obou stran, až nezdravou motivaci projevoval především Daniel Carriço, který vyfasoval žlutou kartu už v 9. minutě po faulu na Ucheho. Velké šance tak přišly až po dvaceti minutách hry. Nejprve si dobrou příležitost vypracoval Villarreal, když Čeryšev našel zpětnou přihrávkou Bruna, jehož technickému pokusu scházely decimetry. Vzápětí mohli udeřit na druhé straně Andalusané. Deulofeu zkusil skórovat přímo z rohu a zazvonila tyč!

Utkání poté opět sklouzlo k taktizovaní a přílišné tvrdosti. Na pořádnou akci si tak téměř pětatřicet tisíc diváků na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána muselo počkat až do závěru první půle. V ohrožení byl domácí gólman Beto, který však ve 44. minutě ustál bombu Triguerose z přímého kopu a následně si poradil i s dorážkou Ucheho. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

Domácí brankář měl plné ruce práce i krátce po změně stran. V 55. minutě se na něj řítil zcela sám Uche, ke štěstí Sevilly ale mířil třicetiletý Nigerijec vedle. Podobně jako v prvním poločase i v druhé pětačtyřicetiminutovce čekal diváky povětšinou úporný fotbal a na povedenou útočnou akci se čekalo až do závěrečných minut. Jako první udeřila Žlutá ponorka v 78. minutě. Po krásné akci na jeden dotek a asistenci Caniho se za zády domácích beků vynořil Luciano Vietto. Teprve dvacetiletý argentinský útočník se s ničím nemazal a krásným obloučkem posunul Villarreal do vedení - 0:1!

Zdálo se, že utkání rozhodne jediná branka, jelikož hře dominovaly především obrany obou celků. To byl však velký omyl, neboť v závěru zavelel k obratu Denis Suárez. Psala se 88. minuta, když mladík, jenž letos prožívá premiérovou sezónu v La Lize, využil zaváhání hostující obrany a bleskově dopravil propadnutý míč do sítě - 1:1!

Aby těch minel v defenzivní řadě Marcelinova týmu nebylo málo, v nastaveném čase se dopustil dos Santos ve vápně hloupého faulu proti Trémoulinasovi. Sudí Alejandro Hernández měl celou situaci jako na talíři a okamžitě ukázal na značku pokutového kopu. K tomu se postavil Carlos Bacca a bez nejmenšího zaváhání proměnil - 2:1!

Přestože Sevilla v utkání nebyla lepším týmem, nakonec slaví vítězství. Villarreal o body přišel lacinými chybami v závěru utkání a čeká ho smutná cesta domů. Andalusné mají nyní stejný počet bodů jako vedoucí Barcelona, Žlutá ponorka je na osmém místě.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña 0:0

26.10.2014 17:00

Góly: -

Souboj Espanyolu s Deportivem vítěze nenašel. Oba celky se rozešly smírně po remíze 0:0. Výsledek je úspěchem, především pro hosty, kteří se prakticky celý zápas pouze bránili. Barcelonští naopak nevyužili několik velkých příležitostí a zápas je tak pro ně zklamáním. Espanyol udrží střed tabulky, La Coruňa zůstane mimo pásmo sestupu.

Deportivo přijelo na stadion Espanyolu betonovat. Především takový dojem zanechalo dnes hostující mužstvo na Estadi Cornellà-El Prat. Bylo tomu tak od úvodních minut první půle, ve kterých hrál fotbal jen domácí celek. První osmělení ze strany hostů přišlo v 7. minutě, slabá střela Lucase z pravé strany ale domácímu gólmanu Casillovi příliš starostí nenadělala. Espanyol se rovněž rozjížděl poněkud pomaleji a pořádná šance zápasu dlouho chyběla.

Již v 18. minutě musel hostující kouč Fernández střídat Lucase, jehož pozici v útoku zaujal mladý José Rodríguez. O čtyři minuty později ve vápně Deportiva efektně zastříhal nůžkami Colotto, branku ale netrefil. Do pokutového území Deporu pak létal jeden centr za druhým, tam však kraloval buď gólman Fabricio nebo vysocí stopeři La Coruňi. První gólovka v podání modrobílých tak přišla až v samotném závěru prvního poločasu. Po centru z levé strany pálil ze zhruba třinácti metrů zcela osamocený Lucas Vázquez, střela mu ale příliš nesedla a míč proletěl těsně kolem pravé tyče!

Ani po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Vzruch ve vápně Deportiva přinesla 56. minuta, kdy Ínsua nepřesvědčivě zahrál malou domů a dravý Stuani si málem připsal kuriózní branku. Míč ale skončil vysoko nad. Od 59. minuty naskočil do utkání za hosty ostřílený veterán Hélder Postiga, ani jeho zkušenosti ale nevnesly do rozehrávky Deportiva vytoužený klid.

Espanyol utahoval šrouby kolem soupeřova pokutového území a v 71. minutě si domácí hráči vytvořili další vyloženu příležitost. Tentokrát se hlavičkou blýsknul Stuani, Fabricio ale vytáhl fantastický zákrok a k odraženému míč se jen o chlup nedostal Montañés! Fotbalisté Deportiva tak stále drželi nulu a jejich zoufalé odkopy znechucovaly hru domácím i jejich příznivcům. V poslední desetiminutovce už byla domácí ofenzíva v křeči a hostům rostla naděje s každou uběhnutou vteřinou. Ani závěrečný nápor Espanyolu v nastavení branku nepřinesl. Deportivo získalo, co chtělo, a přiváží si z Barcelony bod. Domácí musí litovat své střelecké nemohoucnosti.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Rayo Vallecano 4:0

26.10.2014 12:00

Góly: 6. Samuel, 21. Sergi Darder, 45. Juanmi, 49. Nordin Amrabat (pen.)

Malaga deklasovala Rayo 4:0 a potvrdila vzestup formy. Los Boquerones zvítězili potřetí v řadě zásluhou branek Samuela, Dardera, Juanmiho a Amrabata. Madridští utrpěli nejtěžší porážku v sezóně především díky hrůzné první půli, obě mužstva však mohou být, co se týče tabulkového postavení, v klidu.

Domácí na svého soupeře vlétli a od první minuty bylo před Toňem pořádně rušno. Hned v první minutě se do vyložené šance dostal Castillejo, jenž už sice Toňa překonal, ale radost teprve devatenáctiletému útočníkovi zkazil pohotovým skluzem Amaya. O čtyři minuty později zahrozil Amrabat, avšak tentokrát skvěle zaúřadoval hostující brankář. Třetí velká šance domácích už ale přece jen vedla ke zdárnému konci. Psala se teprve šestá minuta, když Amrabat vyslal na zteč Samuela. Ten si ve vápně přehodil míč na silnější levačku a ukázkově zakončil - 1:0!

Malaga měla obrovskou převahu a míč létal kolem hostující branky každou chvíli. Podruhé se domácí fandové dočkali zasloužené branky ve 21. minutě. Nyní rozjeli Andalusané akci po své levé straně, Antunes vyslal milimetrovou přihrávku před bránu a nabíhající Sergi Darder ve skluzu zasunul míč za Toňova záda - 2:0! Po druhé brance tempo mírně opadlo a do hry se místy dostali i hráči Raya. Jejich akce však často zastavovaly nedovolené zákroky a jejich nejvýznamnějším počinem tak byla jen propagační střela Trashorrase, kterou Kameni bez potíží lapil.

Před koncem první půle přišel další tlak domácích, jež dopředu hnalo téměř dvaadvacet tisíc diváků. Rayo tento nápor opět nevydrželo a ve 45. minutě přišel pro ně nejspíš rozhodující gól do šatny. Po chybě ve středu hřiště šla Malaga do rychlého protiútoku, na jehož konci se po pasu Amrabata ocitl Juanmi. Jednadvacetiletý útočník si počínal jako zkušený mazák a lehkým obloučkem poslal svůj tým do vedení 3:0!

Definitivní konec jakýchkoli nadějí hostů na body přišel krátce po změně stran. Ve 48. minutě totiž Amaya stáhnul ve vápně Samuela a rozhodčí nemilosrdně nařídil pokutový kop. I přes pomalý rozběh si muž zápasu Nordin Amrabat s penaltou poradil - 4:0! Stejný hráč mohl svůj dnešní gólový účet zdvojnásobit o tři minuty později, zakončení z vápna se mu však hrubě nepovedlo.

S luxusním čtyřbrankovým rozdílem v kapse hráli Boquerones s obrovskou lehkostí, naproti tomu fotbalisté Raya už tlačili časomíru kupředu a doufali, že si v Malaze neuříznou ještě větší ostudu. Domácí se ocitli blízko pátému gólovému úspěchu v 68. minutě. To se k povedené střele z úhlu dostal aktivní Horta, míč však zásluhou Toňa skončil v zámezí. Zbytek utkání již proběhl plně v režii Andalusanů, kteří nepřipustili sebemenší zvrat. Malaga si připisuje zasloužené tři body za vítězství 4:0.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Granada CF 1:1

25.10.2014 22:00

Góly: 37. Eneko Bóveda - 8. Allan Nyom

Jak hráči Eibaru, tak Granady šli do vzájemného utkání v sobotu večer s tím, že ukončí vlastní nemilou šňůru zápasů bez vítězství, jenže nakonec se to nepovedlo ani jednomu z táborů. Konečný výsledek na světelné tabuli stadionu Ipúrua Municipal totiž signalizoval nerozhodný stav 1:1.

Granada byla na dobré cestě přetrhnout své čtyři porážky v řadě, když se hned po osmi minutách hry prosadil Alan Nyom. Nováček z Eibaru však ve své historicky první prvoligové sezoně nepřestává udivovat a zásluhou Eneka Bóvedy zvládl vyrovnat. Přesto již více domácí nestihli, a tak stále čekají na svou první výhru na vlastním stadionu od prvního kola, v němž nečekaně přehráli lokálního rivala Real Sociedad. Získaný bod posouvá Eibar na desáté místo, zatímco Granada nadále ztrácí na svého soupeře bod, který v aktuální tabulce činí rozdíl hned čtyř míst.

Lepší začátek si hosté přát ani nemohli. Uplynulo sotva sedm minut a ve velké šanci se ocitl kamerunský pravý bek Nyom, jenž po Sissokově centru z levé strany skóroval teprve podruhé ve své profesionální kariéře. V následných minutách došlo na neurovnané soupeření plné faulů na obou stranách, což rozhodčího Mateu Lahoze přinutilo vytáhnout z kapsičky hned čtyřikrát žlutou kartu v rozmezí pouhých dvanácti minut. Na vyloučení však ani na jedné straně nedošlo.

Eibar, vítěz loňské sezony Segunda División, po většinu první půle nenacházel řešení na hostující obranu, až do sedmatřicáté minuty. V tu chvíli totiž Bóveda využil šťastného protiútoku, kdy se k němu přikutálel míč na hranici pokutového území a díky instinktivnímu zakončení, které si trochu šťastně proklestilo cestu houštinou těl před brankou, se do šaten odcházelo za vyrovnaného stavu. Brankář Roberto neměl v tu chvíli sebemenší šanci zasáhnout.

Po změně stran však tempo hry poněkud opadlo, a s tím ubyl i počet šancí před oběma brankami. Místo toho, aby se týmy hnaly za vedoucím gólem, totiž přišlo na řadu spíše heslo "obrana především" a diváci se dočkali pouze nahodilých střeleckých pokusů z příliš velké dálky, aby mohly ohrozit průběžný stav. Zápas tak skončil 1:1 a Granada bude mít co dělat, aby v příštím kole svou nyní již pětizápasovou šňůru bez vítězství utnula, čeká ji totiž Real Madrid. Eibar pro změnu cestuje do Madridu, kde se postaví tamnímu Rayu Vallecanu v pondělní dohrávce.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Real Sociedad 1:1

25.10.2014 22:00

Góly: 87. Xisco - 22. Iñigo Martínez

Mizérie Realu Sociedad se protahuje přinejmenším o další kolo. V sobotním večerním utkání s poslední Córdobou totiž svěřenci Jagoby Arrasateho pouze remizovali 1:1, když vyrovnávací branku inkasovali až v samotném závěru.

Užuž se zdálo, že si baskický celek připíše své druhé ligové vítězství v letošní sezoně, když se v první půli prosadil Iňigo Martínez a od té chvíle dlouho zůstávalo skóre neměnné. Pouhé tři minuty před koncem však využil odrazu míče od tyče Xisco, dorazil míč do sítě a vybojoval Córdobě v tu chvíli nadmíru cenný bod. Domácí se tak posunuli alespoň na osmnácté místo, byť se stejným počtem bodů jako Levante s Elche, které se nachází pod nimi. Sociedad je na tom jen o jediný bod i místo lépe.

Úchvatné zmrtvýchvstání klub ze San Sebastianu v zápase s Realem Madrid, kdy domácí celek zvítězil, přestože již prohrával 0:2, se nyní zdá být hluboko zapadlé v propadlišti dějin. Pouhé dva body z posledních šesti ligových kol mají za následek, že trenér Arrasate má svou pozici v klubu čím dál více nahnutou. Přitom scházelo málo, aby se dnes hráčům i funkcionářům baskického celku spalo podstatně lépe...

Hned ve dvaadvacáté minutě se totiž prosadil španělský reprezentant Iňigo Martínez, když doklepl na zadní tyči Canalesův kroucený přímý kop, který ještě po cestě přizvedl hlavou Carlos Vela. Nic víc, co by stálo za zmínku, první poločas ani nepřinesl, a nedá se říci, že by druhá pětačtyřicetiminutovka byla o poznání lepší. Nabídla však přece jen o trochu více vzruchu před brankami obou týmů.

Nejprve zblízka vůbec netrefil branku Gonzalo Castro a Sociedad tak kriticky neuspěl při snaze pojistit své vedení. Córdoba kontrovala střídajícím Xiscem, jenž v třiašedesáté minutě trestuhodně selhal v zakončení a ze skvělé pozice pálil mimo. Když už se zdálo, že tato šance bude domácí celek stát jakoukoli šanci bodovat, napravil sám provinilec své dřívější zaváhání. Tři minuty před koncem totiž Fede Cartabia poslal k brance hostů centr, který skončil na brankové konstrukci, a odražený míč spadl přímo k někdejšímu útočníkovi Deportiva La Coruňa či Newcastlu. Xisco v tu chvíli nezaváhal, rázně míč napálil do sítě a rozradostnil všechny domácí příznivce.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Elche CF 3:1

25.10.2014 20:00

Góly: 13. Shkodran Mustafi, 18. Dani Parejo, 63. David Lombán (vl.) - 90+3. Jonathas

Valencia podle očekávání zvládla zápas proti Elche. Domácí vítězství 3:1 se zrodilo po třech úspěšných rohových kopech. Hosté pouze korigovali v samotném závěru zásluhou Jonathase rovněž po kopu od rohového praporku. Valencia je nyní s dvaceti body třetí, Elche se boří hlouběji do boje o záchranu.

Netopýři zahájili utkání velmi aktivně ve snaze odčinit nezdar z minulého kola. Domácí tvrdě doráželi na obranu Elche, která byla nucena kapitulovat už ve 13. minutě. Přesný rohový kop v podání Piattiho našel hlavu Shkodrana Mustafiho, jenž pohodlně otevřel skóre utkání - 1:0! Elche se na odpověď nevzmohlo, právě naopak. Domácí šli neochvějně za zvýšením náskoku a odměnou jim byla druhá branka v 18. minutě. Tentokrát sice Piatti rozehrával od druhého rohového praporku, i tato standardka však skončila radostí zaplněného stadionu Mestalla. Autorem branky se stal Dani Parejo, jenž se prosadil hlavou na přední tyči - 2:0!

Ve 22. minutě už to mohlo být o tři branky, když Rodrigo narazil Alcácerovi, jemuž však ve skórování zabránil bleskovým výběhem Herrera. Domácí měli výraznou převahu a zápas si užívali. Ve 40. minutě se do šance znovu dral Alcácer, avšak jeho akrobatický pokus skončil těsně mimo branku. Valencie si tak nesla do kabin zasloužený náskok.

Elche letos ještě venku nevyhrálo a na změnu tohoto kurzu to nevypadalo ani po změně stran, přestože to měl za úkol změnit od prvních minut druhé půle mladý forvard Álvaro Giménez. Elche opticky vyrovnalo hru, jenže v 63. minutě přišla pro hosty další rána a opět to bylo z rohového kopu. Piatti sice oslovoval Alcácera, míč si však do vlastní branky nešťastně srazil hostující David Lombán - 3:0!

Šance Elche vydolovat z tohoto zápasu alespoň bod klesly na minimum. Netopýři kontrolovali hru, ale přesto ještě nechali hostům prostor pro čestný zásah. Ve 3. minutě nastavení se po rohu Fajra prosadil Jonathas - 3:1!

Diváci se tak mohli radovat z výhry 3:1 i finanční konsolidace klubu. Singapurský miliardář Peter Lim totiž v sobotu dohodl odkup většiny akcií valencijského klubu, což domácí fanoušci oslavili impozantním choreem. Valencia se po šestém vítězství v sezóně posouvá na průběžné třetí místo a bude čekat, jak si zítra povede FC Sevilla. Elche naopak prodloužilo svou sérii bez vítězství už na šest zápasů a zůstane v sestupovém pásmu.

Více informací k zápasu

Real Madrid - FC Barcelona 3:1

25.10.2014 18:00

Góly: 35. Cristiano Ronaldo (pen.), 50. Pepe, 61. Karim Benzema - 4. Neymar

Real Madrid otočil nepříznivý vývoj a zaslouženě zvítězil v prvním El Clásicu sezóny 3:1. Blaugranas šli brzy do vedení zásluhou Neymara, o vyrovnání se však ještě před přestávkou postaral z penalty Ronaldo. Prestižní výhru a tři body pro Los Blancos zařídili v druhé půli Pepe a Benzema. Real je aktuálně na stříbrné příčce, a na svého dnešního soka už ztrácí pouze jeden bod.

V sestavě domácích se kvůli zranění nemohl objevit Gareth Bale. Daleko větší pozornost však vzbudil na druhé straně návrat Luise Suáreze do profesionálního fotbalu. Luis Enrique bezesporu zariskoval, když postavil mírně řečeno psychicky zranitelného hráče po čtyřměsíční pauze do tak vypjatého utkání. Hostující kouč si však mohl mnout ruce záhy po začátku očekávaného mače.

Fotbalový svátek totiž našel svou zápletku velmi brzy a velký podíl na tom měl právě novic v řadách Barcelony. Už ve 4. minutě Suárez na pravé straně vyslal přesný pas na Neymara, ten si navedl míč na střed pokutového území a střelou k tyči šokoval zaplněné Santiago Bernabéu - 0:1! Real šel pochopitelně ihned na zteč Bravovy svatyně. Obrovské šance spálil Benzema. Francouzský útočník se nejprve ocitl sám před brankářem Barcy, ale svůj pokus o lehké přehození nezvládl. V 11. minutě pak měl Benzema na hlavě vyrovnání, jenže trefil jen břevno a ani následná tvrdá dorážka si cestu do brány Katalánců nenašla.

Emoce byly na počátku utkání přítomny na obou stranách a zápas se neobešel bez tvrdých faulů. K porušení pravidel se jal dokonce i Messi, jenž vyfasoval žlutou kartu hned v 9. minutě, a o pět minut později jej následoval i Neymar. Real nicméně svůj tlak nezužitkoval a na tahu byla opět Barcelona. Dvě skvělé příležitosti měl Messi ve 22. a 23. minutě, z nichž zejména ta druhá volala po gólu. Messi se totiž po Suárezově centru ocitl před Casillasem zcela nekrytý, ale branku netrefil!

Od této chvíle tahali za delší konec hosté. Real se dlouho nedokázal vymanit z tlaku svého soupeře a jeho jedinou odpovědí byl na dlouhou dobu jen pochybný pokus Ronalda o penaltu, sudí ale jeho návnadu nespolkl. V 33. minutě to už ale byla jiná písnička. Marcelo bleskově zatáhl balón hluboko do vápna Barcelony a pokusil se centrovat do ohně. V trajektorii míče se však zjevila ruka padajícího Piquého a sudí Jésus Gil Manzano neměl jinou možnost než ukázat na značku pokutového kopu. Ronaldo se tak dočkal své oblíbené disciplíny a bez problémů vyrovnal - 1:1! Čistý zápis Katalánců v kolonce obdržené branky byl rázem pryč.

Momentum zápasu tak bylo zpět na straně Bílého baletu, Katalánci však nepodlehli tíze okamžiku a trpělivou hrou získávali pod svou kontrolu stále více území. Závěr poločasu nicméně opět patřil Los Blancos, těsně před přestávkou mohl poslat svůj tým do vedení Rodríguez, kolumbijský talent ale svou hlavičku poslal z deseti metrů mimo.

Rozháraný začátek druhé půle ukončil rohový kop Realu v 50. minutě. Na Kroosův centr si skvěle naskočil Pepe a hlavou poslal svůj tým do vedení 2:1! Madridský stoper tak napravil své zaváhání při Neymarově brance a připsal si svůj první přesný zásah při El Clásicu. Barca měla šanci odpovědět v 56. minutě, když z velké dálky napřáhl Mathieu. Casillas ale vytáhl fantastický zákrok a podržel své mužstvo.

Zdálo se, že se Ancelottiho výběr dostává do stále větších problémů, tlak hostů byl však jalový a navíc v 61. minutě Real využil fatálního zkratu Iniesty, jenž nabil do protiútoku Iscovi. Barcelonští obránci pak už nedokázali zastavit bílou lavinu a po přihrávce Rodrígueze vyslal na Brava nechytatelnou střelu Benzema - 3:1! Francouzský útočník se trefil v soubojích s katalánským velkoklubem počtvrté za sebou a stává se tak specialistou na vzájemné souboje Barcy a Realu.

Blaugranas se zoufale snažili o návrat do utkání a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Suárez se poroučel ze hry v 68. minutě a na jeho místo přišel Pedro, ani tento Enriqueho tah ale nepřinesl výraznou změnu. Real zůstával nebezpečnějším týmem a pevně držel otěže zápasu. Navíc v 75. minutě nepřesně zahrál Piqué a mohl přijít další trest. Tvrdou ránu Rodrígueze však v poslední vteřině zblokoval Mascherano.

V poslední desetiminutovce se Real už pouze soustředil na rychlé protiútoky a minimalizaci rizika. Závěrečné drama se tudíž nekonalo a Real dotáhl ostře sledovaný zápas do vítězného konce. Bílý balet se po výhře 3:1 posouvá v tabulce na dostřel prvnímu místu, které stále drží Blaugranas. Jejich náskok se však smrskl na pouhý jeden bod a to je ještě zítra na tahu Sevilla.

Více informací k zápasu

UD Almería - Athletic Bilbao 0:1

25.10.2014 16:00

Góly: 56. Xabier Etxeita

Kletba zlomena? Jistotu budeme mít až časem, ovšem přinejmenším Athletic konečně po dvouměsíčním čekání poznal znovu chuť vítězství, když na půdě Almeríe uhrál těsnou výhru 1:0. O jedinou branku jinak nezáživného zápasu se postaral dvanáct minut po začátku druhé půle Xabier Etxeita.

Baskický klub si tak připsal teprve své druhé vítězství v letošní ligové sezoně, a to po šňůře devíti utkání napříč všemi soutěžemi, kde se Athletic se ziskem tří bodů nepotkal ani jedinkrát. Po sobotním úspěchu se svěřenci Ernesta Valverdeho posunuli tabulkou vzhůru a na svého posledního soupeře už ztrácí jen jeden bod.

Vzhledem k tomu, že oba celky doposud v Primera División zaznamenaly sotva průměr jednoho vstřeleného gólu na zápas, nebyl silný nedostatek gólových příležitostí žádným překvapením. Athletic navíc měl v nohách zápas Ligy mistrů s Portem, který před čtyřmi dny jak jinak než prohrál 2:1.

Jako první se ke střele v zápase odhodlal Iker Muniain, ale ani vně šestnáctky Almeríe nedokázal zamířit přesně a míč pouze zaplaval vedle levé tyče. Na druhé straně si podobně počínal Tomer Hemed, a tak se do kabin odcházelo za bezbrankového stavu, aniž by si kterýkoli z brankářů pořádně sáhl na míč.

Tucet minut po změně stran se Athletic přece jen dostal do vedení. Aritz Aduriz z levé strany vybídl k zakončení Etxeitu, jenž ze středu pokutového území pravou nohou trefil přesně dolní levý růžek branky. Jestli do té doby domácí nehráli nijak uvolněně, inkasovaný gól je herně svázal ještě víc. Přesto v devětasedmdesáté minutě Thievy málem srovnal, když svůj ambiciózní dalekonosný pokus poslal přímo do brankové konstrukce. Na nic víc se již však Almería nezmohla, a tak Athletic navzdory nevýraznému výkonu utnul sérii ztrát a zvítězil 1:0.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Levante UD 3:0

24.10.2014 21:00

Góly: 27. Joaquín Larrivey, 83. Joaquín Larrivey, 90. Álex López

Mizérie Levante pokračuje. Dnes v páteční předehrávce devátého kola La Ligy prohráli Valencijští ve Vigu 0:3. Premiéra nového kouče Lucase Alcaraze se tak příliš nevyvedla. Dvakrát se trefil Larrivey a na tříbrankový rozdíl upravil v 90. minutě Álex López. Célticos se těší ze čtvrtého vítězství v sezóně, které jim zaručuje setrvání v horní polovině tabulky.

Alcaraz zvolil pro své mužstvo hodně opatrnou taktiku, která se zakládala na takřka totální defenzívě. Osmačtyřicetiletý trenér věděl, že s podobně děravou obranou, kterou Levante předvádělo v minulých kolech, proti silnému Vigu příliš nezmůže. V první půlhodině tak téměř dvacet tisíc diváků sledovalo hodně poziční hru s minimem příležitostí. První náznak šance mělo Levante v 16. minutě, po hlavičce Diopa se míč dostal do skrumáže před Álvarezem, domácí brankář si ale vše pohlídal a ukryl balón do rukavic.

Domácí však jasně kontrolovali hru a v úvodu utkání si vypracovali až 79 % převahu na míči. Odměnou jim pak byl ve 27. minutě první gól zápasu. Celá akce začala u Miny, jenž zatáhl míč do vápna hostů a předložil balón Hernándezovi. Ten ihned přiťuknul míč Larriveyovi a argentinský forvard v pádu uklidil míč do sítě - 1:0! Fotbalisté Viga ožili. Za zvýšením náskoku se v 33. minutě hnal Hernández, branku však přestřelil. Hráči Levante už do poločasu pouze odkopávalo míče za půlku a jen poločasová přestávka je zachránila před další inkasovanou brankou.

Po změně stran naskočili do hry za hosty Casadesús a Xumetra, ale ani čerstvé posily útočné vozby Levante nezměnily rozložení sil na hrací ploše. Vigo si drželo územní i herní převahu a kráčelo za vítězstvím. Uklidňující branku mohl v 71. minutě přidat na konto domácích Ivanschitz, jeho bomba z pětadvaceti metrů ale pouze orazítkovala břevno!

Tlak domácích vygradoval v poslední desetiminutovce. V 83. minutě se Nolito dostal sám až před gólmana Mariňa, ten s vypětím sil jeho střelu vyrazil, ale k odraženému míči se dostal Larrivey a hlavou dopravil balón do sítě - 2:0! Tečku za vydařenou koncovkou pak v 90. minutě udělal střídající Álex López. Po přihrávce Krohna-Dehliho se mladý záložník opřel z velké dálky do míče a totálně zmátl gólmana Levante. Mariňo střelu nejspíš podcenil a jeho pokus o vyražení nakonec skončil brankou domácích - 3:0!

Levante podalo jeden z nejhorších výkonů v sezóně a předvedlo, že Alcaraz bude mít ještě hodně práce, aby mužstvo zachránil před sestupem. Celta naopak ukázala dobrou formu a zaslouženě okupuje pozice v horní polovině tabulky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona971123:322
2.Sevilla FC971117:922
3.Real Madrid970233:1021
4.Valencia CF962120:820
5.Atlético Madrid962115:720
6.Celta Vigo944116:1116
7.Málaga CF943211:815
8.Villarreal CF942313:914
9.Rayo Vallecano932411:1611
10.Espanyol Barcelona92439:1010
11.SD Eibar92439:1110
12.Getafe CF93156:1310
13.UD Almería92347:109
14.Granada CF92346:139
15.Athletic Bilbao92256:128
16.Deportivo La Coruña922511:198
17.Real Sociedad913510:146
18.Córdoba CF90546:145
19.Elche CF91268:215
20.Levante UD91264:235

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (363)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele