Primera División - preview 9. kola

24.10.2014, 08:52, aktualizováno 26.10.2014, 08:39
Previews
Sevilla může využít výsledku včerejšího El Clásica a dotáhnout se na vedoucí Barcelonu, k čemuž ji postačí tři body z domácího zápasu s Villarrealem. Na čelo se tlačí také Atlético, na které čeká malé madridské derby na půdě Getafe. Málaga přivítá Rayo Vallecano a Espanyol hostí La Coruñu...
Málaga CF - Rayo Vallecano  (neděle 12:00)
Zápasy mezi Málagou a Rayem Vallecano v poslední době představují brankovou explozi. Za poslední tři vzájemné duely padlo již 14 branek a každý fanoušek dobrého fotbalu bude doufat, že jejich příští střetnutí nebude výjimkou.

Novodobá historie vzájemných střetů od roku 2000 čítá mnoho zápasů, ale jenom jeden z nich skončil bezbrankovou remízou. Jinak se oba aktéři činí a své fanoušky nechávají poměrně často slavit vstřelenou branku. Po debaklu v Málaze se síly otočily a vyhrála zase Rayo Vallecano.

Na stadionu La Rosaleda v Málaze má větší štěstí domácí tým. Když se tu s Rayem utkal naposledy, padlo v zápase pět branek, všechny navíc do sítě hostů. Debut z říše snů v té chvíli prožil v dresu Malagy Mounir El Hamdaoui. Marocký reprezentant hattrickem potopil Rayo Vallecano v jednoznačném zápase, který se domácím musel líbit. Zapůjčení tohoto hrotového útočníka z Fiorentiny se tak Berndu Schusterovi začalo vyplácet již velmi brzy. Kromě něj se trefili ještě Francisco Portillo a Eliseu. Málaga tehdy svého soupeře jasně deklasovala, ale netušila, že zanedlouho bude ze stadionu svého protivníka odjíždět s podobně skleslou náladou.

Estadio Teresa Rivero, které se nachází v Madridu, se stalo svědkem potupné prohry Málagy, která inkasovala čtyři branky. V dresu Vallecana řádil především Iago Falque, jenž si připsal první dvě přesné trefy v tomto ročníku. Kromě něj se do sítě Málagy trefil také Anaitz Arbilla a Joaquín Larrivey, který proměnil pokutový kop. Málaga pouze nevěřícně dohrávala utkání a útěchou jí nebyla ani rána Oleksandra Jakovenka.

Ale zpátky do přítomnosti. V aktuálně rozehraném ročníku oba soupeři tvoří sousedy v tabulce, mezi nimi je rozdíl jen jediného bodu ve prospěch osmé Málagy. Ta si poradila s Granadou a naposledy byla Málaga také nad síly nováčka z Córdoby. Málaga si z hřiště soupeře odváží všechny body za pohodlnou výhru 2:1 díky brzkým brankám Samúa s Amrabatem, které až v samotném závěru zmírnil Nabil Ghilas. V dresu Málagy září mimo jiné mladík jménem Sergi Darder, který patří k hlavním oporám týmu trenéra Javiho Garcii.

Jediným plánem mladého záložníka je prozatím seniorský debut v reprezentaci a prodloužení smlouvy. V rozhovoru s deníkem Marca Darder poznamenal: "Mým snem je nastupovat za Málagu. Ve chvíli, kdy jsem poprvé vběhl na hřiště v tomto dresu, jsem věděl, že právě tohle je pocit, který chci zažívat, že tohle je dres, který chci nosit. Je jasné, že jsem neočekával, že dostanu tolik příležitostí. Ale o to větší radost mám z toho, jakým směrem se moje kariéra ubírá. Měl jsem i jiné nabídky, ale vedení týmu jsem jasně sdělil, že bych rád zůstal tady. Už pracujeme na prodloužení mého kontraktu," dodal Darder. Pomůže svému týmu k bodům i proti Vallecas?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Sánchez, Weligton, Antunes - Camacho, Récio - Samuel, Juanmi, Castillejo - Amrabat
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Tito, Amaya, Morcillo, Insúa - Baena, Trashorras - Licá, Bueno, Kakuta - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña  (neděle 17:00)
Patnáctá La Coruňa možná neprožívá ideální časy a start v elitní lize je pro ni možná těžší, než se čekalo, ale minimálně výsledek a především hra Deporu v posledním utkání naznačuje změnu k lepšímu. Espanyol na druhé straně hrál dobře, ale nevyšlo mu minulé kolo. Využije Depor jeho zaváhání?

Deportivo mělo za sebou sérii čtyř zápasů, ve kterých odešlo jako poražený celek. Nedařilo se mu výsledkově, propadlo se tabulkou až k hranici sestupu, a herně to také nebyla žádná sláva. V osmém kole jej navíc čekal naprostý favorit - Valencia. Málokdo čekal, že by Deportivo mohlo uspět. Přesto se mu to povedlo, a to ještě ve velkém stylu. Zasloužená drtivá prohra 3:0 srazila Los Che zpět na zem. Deportivo odstartovalo skvěle, když si krajní bek José Gayá v třicáté šesté minutě vstřelil vlastní branku. Ještě do přestávky stihl navýšit vedení domácích Lucas Pérez. Ani po změně stran se Valencia nedokázala vzchopit a třetím zásahem ji znemožnil Toche.

Je jasné, že z tábora Deportiva se po vyhraném utkání ozývaly nadšené hlasy. Radostí a štěstím zářil například Pablo Insua, který v zápase šéfoval svému týmu jako kapitán. V rozhovoru s novináři poodkryl tajemství nečekaného úspěchu. "Všechno se změnil proto, že jsme změnili naši hru. Více jsme napadali, hráli agresivněji, byli odhodlaní a šli si pro tři body. Když jdete do zápasu s nadšením, hraje se vám mnohem lépe. Pracovali jsme na sobě hodně tvrdě a konečně se to vyplatilo. Naším úspěchem bylo především to, že jsme překonali kritiku a táhli za jeden provaz."

"Já na tohle utkání budu hodně dlouho vzpomínat. Nejen proto, že jsme vyhráli nad Valencií nebo proto, že bychom hráli dobře po několika týdnech, ve kterých se nám nedařilo. Ale proto, že jsem dostal možnost dělat kapitána tomuto úžasnému týmu. Snil jsem o tom od malička, není to pro mě jen nějaký symbol. Jsem na to moc hrdý, protože je to skvělý pocit. Cítíte důvěru ostatních, to, že pro ně něco znamenáte. A toho si moc vážím," dodal Insua.

Katalánský soupeř si nejprve poradil Realem Sociedad, který porazil rozdílem dvou branek. Utkání mělo poměrně pikantní nádech a emoce byly cítit prakticky stále. V utkání padlo osm žlutých karet a sudí Mario Melero López jich mohl udělit mnohem víc. Utkání bylo rozhodnuto na okrajích utkání, v sedmé a poslední minutě zápasu. Utkání s Atléticem Madrid se mu už ale moc nepovedlo. Po dobře zahraných standardních situacích colchoneros se prosadili Tiago a Mario Suárez.

To sice brankáře Kika Casillu hodně mrzelo, ale zároveň dodal, že se tým musí povznést a dívat se do dalších zápasů s optimismem: "Věděli jsme, že proti Atléticu budou naše možnosti hodně omezené. Pro mě osobně je to jeden z nejlepších týmů ve španělském fotbale. Napadali nás po celou dobu, neustále tvořili hru a my se prakticky k ničemu nedostali. Příště budeme hrát lépe. Tvrdě na sobě pracujeme, máme skvělého trenéra, který z nás umí dostat maximum. Tenhle tým má na mnohem lepší výsledky a vím, že to ukážeme už proti Deportivu," sebevědomě dodává Casilla.

Když se před rokem utkaly tyto dva týmy naposledy, větší radost měl ale právě Depor. Po padesáti minutách se prosadil Bruno Gama, v devadesáté minutě se trefil ještě Portugalec Nélson Oliveira, takže tři body patřily Deportivu. Zopakuje dobrý výkon i po roce?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, González, Alvarez - Vazquez, Caňas, Sevilla, Montaněs - Alex - Caicedo
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Insua, Sidnei, Luisinho - Wilk, Medunjanin - Cuenca, Pérez, Fariňa - Cavaleiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Villarreal CF  (neděle 19:00)
Další šlágr La Ligy se odehraje v Seville, kam zamíří ambiciózní Villarreal. Oba celky mají za sebou čtvrteční duely v Evropské lize a šťastnější v nich byl bezpochyby Villarreal. Na druhou stranu, úsilí v zápase s Curychem vynaložené by mu mohlo nyní chybět v dalším důležitém utkání o body.

Druhá Sevilla patří k nejpříjemnějším překvapením nového ročníku a tým se prezentuje velmi dobrými výsledky. Jeho stoprocentní bilance ale dostala zásah v posledním kole Evropské ligy, kdy Sevilla přijela do belgického Lutychu. S tamním Standardem svedla zajímavý souboj, v němž byla pasována na favorita. Sevilla však ani po devadesáti minutách nedokázala překonat obrannou linii domácího Standardu a do španělské metropole se favorizovaný tým vrací s jedním bodem. Hosté mohou žehrat snad jen na vlastní nervozitu a neschopnost zakončit dobře začínající akce.

Na ligové scéně se Seville daří o mnoho lépe. Po jasné výhře nad Deportivem La Coruňa poměrem 4:1 se jí povedlo také minulé kolo nejvyšší španělské soutěže. Sevilla nakonec dokázala překonat obranu Elche a z jejího hřiště si odvezla všechny tři body. Obě branky padly až ve druhé půli. Nejprve se podařilo skórovat Carlosi Baccovi, po něm skóre zápasu uzavřel Kevin Gameiro. V současnosti se Sevilla nachází na druhé příčce a na kontě má 19 bodů, přičemž Real Madrid ztrácí jeden bod a navíc jej čeká El Clásico.

Utkání se Standardem se jí ale nepovedlo, čehož oprávněně litoval trenér Unai Emery. Podle jeho názoru je sice Sevilla favoritem skupiny, ale to ještě neznamená, že jí půjde každý zápas. Po utkání s belgickým soupeřem Emery řekl: "Jsme v poměrně náročné a velmi vyrovnané skupině, to jsme věděli už po losu. Možná nás mnozí považují za jasné lídry, ale to nikdy neznamená, že bude vše snadné."

"Mrzí mě, že jsme nedokázali utkání se Standardem rozhodnout ve svůj prospěch, ale musíme se s tím vyrovnat a začít opět tvrdě pracovat. Proč jsem měnil tolik hráčů ze základu? No, potřebujeme rotaci, aby si někteří hráči odpočinuli. Tím, že hrajeme v Evropské lize, musíme najít nějaký systém, jak zvládnout více zápasů. Navíc si hráči jako Ever Banega s Iborrou zasloužili odpočinek. Chtěli jsme hrát s Krychowiakem, který nám dodává pocit jistotu v záložní řadě. Pracujeme na tom, abychom v každé soutěži a v každém utkání odevzdali maximum možností a pokoušeli se vždycky vyhrát," dodává trenér Emery.

Zatímco v pohárových kláních si Sevilla s Villarrealem připisují pravidelně tři a více branek pokud jde o vzájemná utkání, v lize se jim tolik branek střílet nedaří. Poslední duel mezi nimi skončil bez branek a nezaujatý divák bude doufat v mnohem aktivnější přístup s větším množstvím akcí. Tomu odpovídá forma Villarrealu, kterou tým trenéra Marcelina předvedl v minulém utkání Evropské ligy. Villarreal si nakonec poradil s Curychem jednoznačným skóre 4:1, i když průběh utkání zas tak jednoznačný nebyl a hosté několikrát zahrozili. O branky španělského týmu se podělili Cani, Luciano Vietto, Bruno Soriano a Giovani dos Santos.

Bruno Soriano je spíše sváteční střelec, ale když už se trefí, jeho branky stojí za to. Proti Curychu se Soriano trefil z přímého volného kopu, jehož rozehrávání bylo vzdáleno asi 25 metrů od brány soupeře. A trefu svého hráče chválil i trenér Marcelino. Po utkání jásal: "Bylo to krásná branka, dlouho jsme ji trénovali. Vím, že Soriano má na podobné rány talent, který jsme jen rozvíjeli. Vlastně se dost divím, že ho trenér Del Bosque nevzal na světový šampionát, protože Bruno je lídr a prokazuje své kvality už dlouhou dobu." Pomůže kapitán svému týmu k dalšímu úspěchu na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Carrico, Trémoulinas - Mbia, Krychowiak - Deulofeu, Suárez, Vidal - Bacca
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Dorado, Costa - Gómez, Trigueros, Bueno, Cani - Uche, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Nedělní program a vůbec celé deváté kolo Primera División večer uzavře madridské derby mezi Getafe a Atléticem Madrid. O favoritovi není sporu, a nejen proto, že Atlético letos obhajuje ligový titul. Vzájemné zápasy těchto dvou celků totiž dlouhodobě vyznívají pro Colchoneros...

Getafe svého majetnějšího a slavnějšího městského soka dokázalo přehrát jen jedinkrát za posledních deset střetnutí, přičemž loňské zápasy dopadly zcela jednoznačně: 7:0 a 2:0 pro ligové šampiony. Přesto trenér Cosmin Contra věří, že tentokrát jeho svěřenci již uspět v boji proti favoritovi dokážou, a to s jedním velkým pokud. Nikdo v celé španělské lize totiž nejspíše nemá tak špičkově propracované standardní situace jako právě Atlético. Jestli se tedy Getafe podaří tuto hrozbu eliminovat, jeho šance na možný bodový zisk raketově stoupají.

"Je to fotbal, můžeme porazit kohokoli. Jsou velkými favority a zároveň se nachází pod tlakem, protože nemůžou ztratit další body, jestliže chtějí zůstat na dostřel Barceloně s Realem. Rád bych je viděl znovu bojovat o titul stejně jako loni, protože je to lepší pro soutěživost celé ligy. Ale samozřejmě věřím, že je dokážeme porazit," tvrdí Contra.

Aby toho však domácí dosáhli, měli by se pro jistotu vyvarovat přílišného množství rohových kopů nebo faulů v blízkosti vlastní šestnáctky. Co se kvalit Atlétika a jeho standardních situací týče, nebál se Cosmin Contra hovořit v superlativech: "Ve standardkách je to nejlepší tým na světě. Každý si je toho proti nim vědom a stejně proti nim vždy dokážou skórovat. Buď je tedy zbytek našich trenérů opravdu hloupý, anebo jsou vážně tak dobří."

Getafe půjde do zápasu poměrně dobře naladěno, jelikož v posledních týdnech se konečně po mizerné loňské sezoně i vstupu do té aktuální konečně začalo znovu dařit. Svědčí o tom i desáté místo, na němž před počátkem tohoto kola madridský celek figuroval. Hned sedm z deseti získaných bodů v této sezony si Controvi svěřenci připsali právě v posledních třech kolech. Atlético samotné se nachází ještě o patro výš, konkrétně jde o rozdíl sedmi bodů a pěti příček. A po výhrách 2:0 nad Espanyolem i debaklu 5:0 v Lize mistrů, který si odneslo Malmö, mohou jít ‚Atleti‘ do zápasu rovněž dobře naladěni.

Zvláštní příchuť bude mít tento zápas pro brankáře Miguela Ángela Moyu, jenž před touto sezonou přestoupil do Atlétika právě z Getafe.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Valera, Velázquez, Alexis, Escudero - Rodríguez, Lacen - Yoda, Sarabia, Hinestroza - Sammir
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Gabi, Suárez - Turan, García, Koke - Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 3.75 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Athletic Bilbao  (sobota 16:00)
Máme tady další víkend plný akce ze španělských prvoligových trávníků a tím pádem také další možnost Athleticu postavit se zpět na nohy. Týden co týden se klub z Bilbaa potácí jak v domácí soutěži na hraně sestupu, tak v Lize mistrů. Nyní jej na domácím hřišti uvítá Almería.

Postup do milionářské soutěže v napínavém duelu s Neapolí byl pro Athletic obrovským úspěchem, jenže to, co následovalo, nechává na všechna pozitiva hodně rychle zapomenout. Naposledy Baskové podlehli Portu 2:1 a nachází se tak až na posledním místě své skupiny, daleko za svým portugalským sokem i Šachtarem Doněck. Zdá se tak, že ve zbytku skupinové fáze Ligy mistrů půjde z pohledu Athleticu už jen o boj o třetí místo s BATE Borisov a tím pádem kvalifikaci do jarní fáze Evropské ligy.

Celkem již nešťastná série baskického klubu bez jediného vítězství napříč všemi soutěžemi trvá již devět utkání v řadě, ovšem záložník Beňat Etxebarria tvrdí, že tyto okolnosti všechny v klubu jen činí ještě soustředěnějšími uspět. "Potřebujeme znovu začít sbírat body, ale naše kabina je v dobrém rozpoložení. Jsme naštvaní a ranění, jelikož v obou posledních zápasech jsme hráli dobře a akorát neměli potřebné štěstí, aby výsledek skončil v náš prospěch," připomenul Beňat také nedávnou remízu 1:1 s Celtou Vigo, kde měl jeho celek rovněž blízko ke kýžené výhře.

Almería je na tom v Primera División přesně o čtyři příčky lépe než její sobotní soupeř. Ani to však neznamená, že by snad Athletic byl snadnějším soustem, jak podotýká útočník andaluského celku Jonathan Zongo. "Vyhlížíme svou první domácí výhru v sezoně, ale Athletic není žádný malý klub. Mají skvělý tým, i když se zrovna nachází skoro na dně tabulky, a budeme muset zahrát hodně dobře, jestli chceme získat tři body."

"Bez ohledu na to, proti komu hrajeme, musíme předvést to nejlepší," pokračoval Zongo. "Je třeba hrát s patřičnou intenzitou a být silní."
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Navarro, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Thomas, Azeez - Silva, Verza, Méndez - Hemed
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, San José, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Marcos, Muniain - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - FC Barcelona  (sobota 18:00)
La Liga napjatě očekává další souboj gigantů. Souboj, který s sebou nese množství emocí, slavnou historii a v posledních letech samozřejmě také karetní rošády. Jeden z nejsledovanějších duelů ve fotbalové historii hostí slavný stadion Santiago Bernabéu, na němž se v sobotu odehraje samotné El Clásico.

I kdybyste se zajímali o fotbal byť i jen několik týdnů, tento slovutný duel vaší pozornosti jistě nemohl uniknout. Jedná se o zápas s dlouhou tradicí, vzájemnou rivalitou obou znepřátelených táborů a sportovní hrdostí, která přesahuje nejen fotbal, ale svými kořeny sahá i do španělské kultury. Ještě nedávno byla španělská liga kritizována proto, že se jedná o věčný souboj dvou hegemonů, ve kterém je prakticky nemožné pro jakýkoli jiný tým stanout na trůně La Ligy. Od nástupu Atlética Madrid je toto označení sice neaktuální, ale již samotný podtext El Clásica označuje, jak moc je tato představa vžitá v myslích fanoušků, činovníků a samotných hráčů.

Oba týmy své generálky zvládly. Každý z nich navíc vstřelil tři branky v utkání, což je pro nadcházející vzájemný duel dobrá zpráva. V něm má Real Madrid Barceloně co vracet. Bílý balet sice utancoval svého soka ve finále Copa del Rey, když jej porazil těsně 2:1, ale na ligové scéně se mu příliš nedaří. Na Camp Nou se v minulé sezoně radovala Barcelona, kterou rozradostnily zásahy Neymara a Alexise Sáncheze. Real Madrid kontroval brankou Jesého Rodrigueze, ale minutu před koncem se s výsledkem něco dělá jen velmi těžko.

V březnu tohoto roku se počet branek ještě rozšířil, v utkáních jich padlo sedm. Byla to ale opět Barcelona, kdo se radoval ze tří bodů. Lionel Messi otočil díky dvěma pokutovým kopům stav utkání ve prospěch hostů z Katalánska a Realu opět zbyly oči pro pláč. Současná sezona nezačala z jeho pohledu příliš dobře, ale především díky fenomenálnímu Ronaldovi a jeho střelecké produktivitě se Real opět dostává do tempa. Potvrdil to také v Lize mistrů, když si bez problémů poradil s domácím Liverpoolem a nadělil mu tři branky.

Není divu, že výsledek i herní nasazení trenéra Carla Ancelottiho nadchlo. V pozápasovém interview zkušený Ital sdělil: "Můj tým hrál ve velké pohodě a ukázal vyzrálost. Vyhrát na Anfield Road nikdy není snadné, ale nám se to povedlo a doufám, že se bavili i diváci. Také Barcelona svou úlohu zvládla a zvítězila, takže oba týmy mohou být před tak velkým soubojem v klidu. Bude to velká show a já jsem moc rád, že na nás zbyly lístky," s humorem naznačil Ancelotti.

"Proč jsem střídal Ronalda? Je to jednoduché, nechtěl jsem v rozhodnutém zápase riskovat jeho zranění. Před námi je úžasný a velmi důležitý zápas, kde budeme jeho schopnosti opravdu potřebovat. Ronaldo odevzdal týmu vše, navíc skóroval a my jsme za jeho branku moc rádi. Hodně se mi líbil také Isco. Vždycky jsem věděl, co v něm je a proti Liverpoolu to dokázal," chválil mladíka.

Barcelona si před zraky svých fanoušků poradila s holandským Ajaxem, kterého potopily zásahy Neymara, Messiho a Sandra Ramíreze. Přesto vládne v jejích řadách pokora. Například i tak zkušený obránce, jakým je Dani Alves, před Clásicem prohlásil: "Nemůžu říct, že vyhrajeme. Samozřejmě bychom moc rádi, ale nebudu tu stát a chlubit se, že jsem favority. Uděláme všechno, co bude v našich silách. Víc ale slibovat nebudeme. Doufám, že budeme bavit diváky a na konci se radovat, ale jsme si vědomi síly našeho soupeře. Každopádně to bude výjimečné utkání a já jsem rád, že jsme ve formě," dodal zkušený Brazilec. Zopakuje jeho tým tříbrankový příděl na zápas?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo - Rodriguez, Modrić, Kroos, Isco - Benzema, Ronaldo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Piqué, Mathieu, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.80 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Elche CF  (sobota 20:00)
Valencia má co napravovat, protože v minulém utkání selhala na celé čáře a Deportivo La Coruňa jí nadělilo tři branky. Ambiciózní tým Netopýrů má další možnost usmířit si fanoušky díky zápasu s Elche, které rozhodně není favoritem tohoto duelu.

Na druhou stranu, to nebylo ani Deportivo. Po utkání s Atléticem Madrid se zdálo, že Valencii vše naprosto vychází. Týmu se dařilo, nad Atléticem svěřenci trenéra Nuna dokázali trochu překvapivě vyhrát a navíc je čekal bojující nováček. Netopýři se ale na vlastní kůži přesvědčili, jak může být fotbal bláznivý a nevyzpytatelný. Zasloužená drtivá prohra 3:0 srazila Los Che zpět na zem, vždyť šlo o jejich vůbec první porážku v nové sezoně. José Luis Gayá začal utkání velmi nešťastně, když si vstřelil vlastní gól. Pak už jen stačilo, aby se správně trefili Lucas s Tochém a překvapení bylo na světě.

Valencia sice musela spolknout hořkou pilulku, ale na jejím sebevědomí to, zdá se, nezanechalo trvalé šrámy. Samozřejmě, fotbal může být nepředvídatelný a nebezpečný, ale zároveň vám vždycky dá další šanci. Alespoň je o tom přesvědčen střední obránce Nicolas Otamendi, který se stal nedávno novou posilou ambiciózního týmu.

V rozhovoru pro oficiální klubové stránky argentinský stoper řekl: "Občas prostě nejde všechno tak, jak byste chtěli nebo očekávali. Někdy není fotbal ani fér, protože můžete být lepší než váš soupeř, ale stejně prohrajete. My jsme se snažili ukázat naše pozitiva a podle mého jsme se připravovali se stejnou chutí, energií a nadšením jako vždycky. Ale prostě jsme neměli ideální den. Na fotbale je ale krásné, že vám vždycky dá další šanci. Máte šanci na odvetu s každým dalším utkáním. Nás teď čeká Elche, které rovněž nesmíme podcenit."

"Jsme profesionálové a občas potřebujeme sebekritiku, podívat se do zrcadla a říct si, co bylo špatně. To jsme samozřejmě udělali, takže doufám, že jsme se už poučili a další zápas zvládneme lépe. Byla by škoda tak dobře rozehranou sezonu pokazit. Máme nový a poměrně mladý tým. Máme své cíle, které chceme splnit. Kromě zlepšení finanční stránky a zázemí chceme dělat radost fanouškům. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je kvalifikace do Ligy mistrů. Poslední dvě utkání mimo náš stadion se nám nepovedla, ale teď to nesmíme vzdát a naplno bodovat," dodává Otamendi.

Elche je tým, který by Valencia mohla velmi snadno podcenit. V současné chvíli se Elche trápí na osmnácté pozici, což je místenka do druhé ligy. S Almeríou sice předvedlo poměrně dobrý výkon a odměnou mu byla remíza spojená s bodem, ale v minulém kole narazil mladý celek na zkušenou Sevillu, která neměla slitování. Sevilla překonala obranu Elche a z jejího hřiště si odvezla všechny tři body. Obě branky padly až ve druhé půli. Nejprve se podařilo skórovat Carlosi Baccovi, po něm skóre zápasu uzavřel Kevin Gameiro.

A ofenzivní záložník Víctor Rodríguez dobře ví, že s podobnými výsledky se Elche zachránit nemůže. Přesto jsou ale on i celá kabina odhodláni to alespoň zkusit. Když byl Rodríguez zpovídán deníkem Marca, řekl: "Hodně spolu mluvíme o tom, co je špatně a co bychom mohli napravit. Ale je to dlouhý proces, který se nespraví během týdne. Pracujeme, tvrdě trénujeme a trávíme spolu čas. Analyzujeme videa našich zápasů, abychom zjistili, co jsme mohli udělat lépe. V týmu vládne chuť dokázat, že patříme do první ligy a že není dobré nás odepsat."

"Do zápasů dáváme všechno, na hřišti bychom nechali i duši. Když ale procházíte těžkým obdobím, je snadné propadnout depresím a vzdát to. My ale nic takového neuděláme. Hrajeme na Mestalle, což je pro mnohé z nás velká výzva. Asi neexistuje hráč, který by tady nechtěl někdy hrát, i když jen jako soupeř. Osobně se mi Valencia moc líbí, má styl a dokazuje, že jde správným směrem. Nejedeme tam ale na výlet, chceme získat body," varuje mladý hráč. Podaří se jim to?
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Yoel - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego - Rodrigo, Gómez, Piatti - Alcácer
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Suárez, Roco, Lombán, Albácar - Angel, Mosquera - Alvaro, Rodriguez, Coro - Jonathas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Granada CF  (sobota 22:00)
Odvracet hrozbu pěti ligových porážek v řadě za sebou přijíždí Granada na půdu nováčka z Eibaru. Ten si svou historickou premiéru na prvoligové úrovni užívá náramně a dočkal se před sobotním zápasem i velké chvály od granadského kouče Joaquína Caparrose.

Caparros na své předzápasové tiskové konferenci oceňoval na svém soupeři především vliv, jaký Eibar svým zjevením má na kopanou ve Španělsku obecně. "Eibar dělá španělskému fotbalu obrovskou službu. Není to tak dávno, co se nacházeli v Segunda División B (španělská třetí liga dělená na regiony) a najednou jsou v Primera División. To hodně vypovídá o jejich sportovním i finančním managementu."

Trenér hostů dále přiznal, že jeho svěřenci jdou do zápasu "utrápení", jelikož se v posledních týdnech potýkají s otřesnou formou, ovšem dodal: "Těšíme se na hru a zároveň doufáme, že naše nadšení se nepromění v nervozitu. Půjde o náročný zápas v náročném prostředí, kde se náš soupeř začíná cítit čím dál silnější."

"Musíme být nadmíru pozorní, vyžaduje to jak kvalita soupeře, tak velikost tamního hřiště. Budou nás tam pořádně nahánět, takže potřebujeme zůstat koncentrovaní od začátku do konce. Půjde o vyrovnané utkání, kde sebemenší drobnost může rozhodnout o tom, kdo ztratí body," věští Caparros.

Přestože Eibar doposud bortí jakákoli očekávání a získal doposud slušných devět bodů, obránce Eneko Bóveda si dobře uvědomuje, že je stále co zlepšovat. Od prvního kola navíc Eibar na svém stadionu Ipurua nedokázal zvítězit. "S přihlédnutím k šesti inkasovaným gólům za poslední dva zápasy bychom mohli zlepšit naši defenzivní činnost. Doufáme, že zvládneme vyhrát a budeme moci slavit před našimi fanoušky."

"Mám Granadu opravdu rád, je to velmi dobrý tým," pokračoval obránce Eibaru. "Především jsou fyzicky silní a mají nadmíru kvalitní přímý styl hry se spoustou rychlých hráčů."

Domácí záložník Jon Errasti se kvůli svalovým potížím zápasu s Granadou nezúčastní, zatímco andaluskému celku budou chybět Luis Martins, Héctor Yuste a také Darwin Machis.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Lillo, Albentosa, Dídac - Boateng, García - Saúl, Arruabarrena, Lara - Piovaccari
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Babin, Murillo, Foulquier - Rochina, Iturra, Rico, Piti - Córdoba, El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.10 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Ve stínu tápání Athleticu se letos poněkud skrývá Real Sociedad, tedy další ambiciózní celek z Baskicka, který v posledních letech slavil úspěchy, ovšem v letošní sezoně paběrkuje. Trenér Jagoba Arrasate má aktuálně pozici přinejmenším nahnutou a proti nováčkovi z Córdoby by měl raději vyhrát...

První krev v podobě vyhozených manažerů již prolili právě Córdoba s Levante, kde skončili Albert Ferrer, resp. José Luis Mendilibar. Arrasate se momentálně jeví jako další pán na holení, vždyť jeho tým dokázal z dosavadních osmi ligových kol zvítězit jen jedinkrát. Přesto se kouč La Real může prozatím alespoň těšit důvěře svých hráčů. Jako první již dříve vyjádřil Arrasatemu podporu kanonýr Carlos Vela a nyní přispěchal na pomoc i záložník Xabi Prieto, jenž změnu na trenérském postu nevidí jako nic spásného.

"Chceme, aby náš tým začal vítězit, ale nepřejeme si žádné personální změny. Vina se nemůže svalovat jen na trenéra, stejně tak za to můžou hráči, ne-li víc," tvrdí Prieto. "Doufáme, že v sobotu zvládneme zvítězit a ukončit naši sérii. Nezapomněli jsme za tu dobu, jak hrát fotbal, jen je pro nás těžší jej předvádět v současné atmosféře."

Utkání na stadionu Nuevo Arcángel bude premiérou pro nového kouče Córdoby Miroslava Djukiće, jenž byl jmenován Ferrerovým nástupcem. "Mé první dojmy jsou velmi pozitivní, jsem se svou skupinou hráčů i jejich snahou spokojený," pochvaluje si někdejší trenér Valencie, kde se však příliš dlouho neohřál. Dále Djukić neopomněl zopakovat část svého projevu, který poprvé přednesl bezprostředně po svém jmenování do funkce: "zbavit hráče nervozity" z jejich aktuálního postavení na samotném dně tabulky.

"Potřebujeme zůstat klidní, pracovat a nezačít panikařit. Hráči Córdoby si ještě letos protrpí své, to musí být jasné každému, ale musíme v boji o udržení vědět, jak se s těmito nároky vypořádat," prohlásil Djukić. Srbský kouč na lavičce andaluského týmu má na výběr celý hráčský kádr vyjma krajního beka José Ángela Crespa, zatímco Jagoba Arrasate se stále musí obejít bez tria Elustondo, Rulli a De La Bella.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, López, Deivid, Pinillos - Luso, Rossi - Fede, Borja, Fidel - Ghilas
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Zaldua, González, Martínez - Bergara, Zurutuza - Vela, Canales, Castro - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Levante UD  (pátek 21:00)
Celta Vigo sice neoslňuje ustálenými výkony a ve formě klubu za poslední zápasy najdeme velké rozdíly, ale přeci jen jsou domácí jasným favoritem dalšího kola. Levante se nedaří venku ani doma a dvě výhry v posledních deseti zápasech hovoří poměrně jasně.

Za celých osm zápasů, které Levante zatím v tomto ročníku La Ligy odehrálo, se z výhry radovalo jen jedinkrát, když porazilo Granadu díky jedné vstřelené brance. Ani na minulé kolo nebude Levante vzpomínat v dobrém, protože se utkalo s Realem Madrid. Bílý balet je schopen nad Levante vyhrát i bez Cristiana Ronalda, ale s fenomenálním portugalským útočníkem je to zkrátka snazší. Real Madrid opět úřadoval a podle očekávání smetl Levante 5:0. Dvěma góly se blýskl právě Ronaldo, po jedné brance přidali Chicharito Hernandez, James Rodríguez a Isco.

Levante už na kritickou situaci reagovalo a první obětí byl samozřejmě trenér. Uvolněné místo převzal Lucas Alcaraz, který má se záchranou své zkušenosti. I to byl jeden z důvodů, proč byl prezidentem Quicem Catalánem tak vřele vítán. Na tiskové konferenci Alcarazovi nechyběla motivace ani odhodlání. "Není to snadné ani pro mě, protože jsem nahradil člověka, kterého znám a považuji za přítele. Vážím si ho, i když musím pracovat na jeho místě. Jsem ale odhodlán udělat maximum proto, aby se situace Levante rapidně zlepšila. A začít chci už proti Celtě Vigo."

"Setkal jsem se s vedením i hráči a je jasné, že v týmu nevládne úplně ideální atmosféra. Není divu, když se nacházíte v pásmu sestupu. Tuhle situaci znám a proto vím, co je třeba udělat, abychom se z ní dostali pryč. Sledoval jsem poslední zápasy Levante, protože jsem tušil, že bych mohl převzít pozici trenéra. Vím, jak hráči hrají, vím, že dělají co možná nejvíc pro záchranu, jen prostě něco nefunguje. Mým úkolem je přijít na to, co lze třeba změnit k lepšímu. Teď nás čeká Celta Vigo a to samozřejmě není snadný soupeř. My se ale nebudeme jen bránit," varuje nový trenér.

je přirozené, že po pětigólovém debaklu budou mít hráči chuť vybít si zlost na nejbližším soupeři. Zkušený útočník Joaquín Larrivey ale doufá, že to jeho Celtu ještě mine. "Proti Levante to bude hodně emotivní zápas. Soupeř je teď trochu zraněn a sami to znáte, jak se chová osoba, která se cítí v nebezpečí. Nevíte, co od ní čekat. Sledoval jsem jejich poslední zápas a upřímně doufám, že jejich zloba ještě chvíli počká, protože by to pak bylo velmi nepříjemné utkání. Levante je v tuto chvíli velmi nebezpečným soupeřem," uvědomuje si útočník Celty.

Tým z Viga v minulém kole narazil na Bilbao a nakonec si připsal bod. Baskům nestačilo brzké vedení zásluhou penalty Adurize, Celta totiž v druhé půli vyrovnala. Zasloužil se o to Nolito, díky němuž se oba soupeři rozešli s bodem v kapse.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Planas - Krohn-Dehli, Radoja, López - Mina, Larrivey, Nolito
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Lopez, Rodas, Juanfran, Nikos - Diop, Camarasa - Xumetra, García, Morales - Casadesús
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona871022:022
2.Sevilla FC861115:819
3.Real Madrid860230:918
4.Valencia CF852117:717
5.Atlético Madrid852114:717
6.Villarreal CF842212:714
7.Celta Vigo834113:1113
8.Málaga CF83327:812
9.Rayo Vallecano832311:1211
10.Getafe CF83146:1210
11.Espanyol Barcelona82339:109
12.SD Eibar82338:109
13.UD Almería82337:99
14.Granada CF82245:128
15.Deportivo La Coruña821511:197
16.Real Sociedad81259:135
17.Athletic Bilbao81255:125
18.Elche CF81257:185
19.Levante UD81254:205
20.Córdoba CF80445:134

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (987)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele