Primera División - souhrn 36. kola

02.05.2014, 23:10, aktualizováno 05.05.2014, 23:53
Komentáře a souhrny
První tři týmy tabulky v boji o titul ztratily. Barcelona remizovala s Getafe, Real Madrid s Valencií a vedoucí Atlético dokonce prohrálo v Levante. Athletic vyhrál na půdě Raya a může slavit postup do předkola Ligy mistrů. Osasuna nestačila na Celtu a propadla se do sestupové zóny, v pondělí Real Sociedad remizoval s Granadou.

Real Sociedad - Granada CF 1:1

05.05.2014 22:00

Góly: 78. Carlos Vela - 90+3. Odion Ighalo

Real Sociedad nakonec nezvládl poslední minuty napínavého duelu s Granadou a v pondělí večer jen remizoval. Deset minut před koncem sice vstřelil úvodní gól Carlos Vela, ale po neproměněných šancích to byli hosté, kteří skórovali.

Na průběhu utkání bylo hodně vidět, že ani jeden z týmů už nemá o co hrát. Granada je na patnácté příčce, domácí byli před utkáním na klidném šestém místě bez šancí na Ligu mistrů. Po úvodních seznamovacích minutách přešli jako první do útoku domácí hráči, jmenovitě se jednalo o Carlose Velu. Ten byl ale ve velké šanci zastaven nedovoleně a z následné standardní situace málem udeřil Bergara. Jeho ránu z úhlu však brankář Orestis Karnezis bez větších potíží zkrotil.

Další velkou šanci měli opět domácí, kteří svému protivníkovi nedopřávali ani chvíli oddychu. Haris Seferović se vyhnul ofsajdové pasti a dostal se v bezprostřední blízkosti brány k hlavičce, avšak míč poslal těsně vedle vzdálenější tyče. Ukázal se také oslavenec v dresu Realu Sociedad. Antoine Griezmann odehrál velmi dobrý první poločas a hned jeho první dvě akce mohly skončit brankou. Pokaždé se ale vyznamenal soupeřův brankář.

Carlos Vela patřil k nejaktivnějším hráčům dnešního utkání a nejpilnějším střelcům. Další jeho pokus mířil těsně pod břevno, ale brankář Karnezis jej na poslední chvíli vytáhl. I Granada měla samozřejmě své šance a tu vůbec největší spálil El Arabi, který nevyužil nedorozumění obrany a naprosto volný na míč nakonec nedosáhl.

Do dobré pozice se dostal také Recio, který se dostal k odraženému míči a bez většího otálení jej poslal k levé tyči, ale Bravo předvedl výborný zákrok a konečky prstů dokázal balón vyškrábnout mimo tři tyče. Granada se urputně bránila a když už jí docházely síly, vypomohla branková konstrukce. Canales ranou ze střední vzdálenosti orazítkoval horní část břevna. Recio byl v hlavní úloze také o chvíli později, kdy si naběhl před prázdnou bránu, ale trefil jen vracejícího se obránce před sebou.

Spolupráce dvojice Antoine Griezmann - Haris Seferović nevedla ke gólu ani na sklonku první půle, protože druhý jmenovaný vypálil míč jen do míst, kde stál připravený Karnezis. Tři minuty po změně stran inkasoval žlutou kartu Recio a o chvíli později se mu to zle nevyplatilo. Nejprve se Piti po rohovém kopu dostal k odraženému míči, asi metr od brankáře ale jeho svatyni trestuhodně přestřelil. A o minutu později již přišla druhá "slavná" chvíle Recia, protože ten musel po dalším zákroku pod sprchy.

A aby byl sudí Fernando Teixeira Vitienes fér, poslal do kabin také dalšího hráče. Tím byl domácí Mikel González, který tvrdě atakoval nic netušícího Iturru. Aktivitu poté znovu převzali domácí a například Canales dostal dobrou přihrávku do pokutového území, jeho rána ke vzdálenější tyči byla ale zablokována na rohový kop. Ke gólu měl blízko také Piti, který obešel bránícího protihráče a na poslední chvíli napálil míč jen do boční sítě!

Deset minut před koncem se ale přeci jen skóre zápasu měnilo. Branky dosáhl Carlos Vela, který si naběhl do pokutového území a počkal v něm na přihrávku. Tu dostal a míč od jeho kopačky skončil až za zády marně letícího Karnezise!

Agirretxe mohl definitivně rozhodnout, ale na míč nakonec nedosáhl. A muselo jej to hodně mrzet. Stejně jako Canalese, který minutu po vypršení normální hrací doby spálil velkou příležitost, když míč nastřelil do Karnezise. Ten neotálel a vyhodil míč dopředu. Tam se objevil Odion Ighalo, který s ním doběhl až do pokutového území a poslal jej ke vzdálenější tyči, kam Bravo nedosáhl. Hráč však pravděpodobně vybíhal z ofsajdového postavení. Gól ale platil, což se domácím pochopitelně nelíbilo.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Valencia CF 2:2

04.05.2014 21:00

Góly: 59. Sergio Ramos, 90+2. Cristiano Ronaldo - 44. Jérémy Mathieu, 65. Dani Parejo

Real pouze remizoval na domácím hřišti s Valencií 2:2 a se zápasem k dobru ztrácí na první příčku pět bodů. Valencie předvedla nadmíru sympatický výkon, ale své vedení ztratila v nastaveném čase díky brance Cristiana Ronalda. Bílému baletu proklouzla mezi prsty šance výrazně smazat náskok Atlética a boj o titul tak zůstává stále otevřený.

Real podle očekávání na svého soupeře vlétnul a první gól měl na kopačce Ronaldo už ve 3. minutě. Po přihrávce Balea ale portugalský kanonýr ztroskotal na brankáři Diegu Alvesovi. Real utahoval šrouby kolem obranné poloviny Valencie, ale paradoxně to byli hráči v oranžovém, kdo si vypracoval další nebezpečnou brankovou příležitost. V 16. minutě se ve vápně Realu dostal k hlavičce Parejo a díky drobné teči Lópeze nakonec skončil balón na břevně!

Netopýrům se začalo více dařit a obraz hry se vyrovnal. Po půlhodině hry se po kombinaci s Ronaldem dostal k zajímavé střele Bale, ale jeho střela na zadní tyč šla nakonec mimo branku. Ve 41. minutě pak prudký centr velšského reprezentanta nedokázal nasměrovat do sítě v dobré pozici Benzema. Už to vypadalo, že poločas skončí bez branek, dvě minuty před přestávkou ale přišel rohový kop hostujícího Dani Pareja. V malém pokutovém území si nejlépe počínal stoper Valencie Mathieu, jenž vyzrál na Varaneho i Lópeze a hlavou dopravil míč do branky Realu - 0:1!

Hráči v bílém si pochopitelně uvědomovali, jak důležitá by byla výhra nad Valencií, a do druhé půli naskočili s velkou vervou. Domácí soustavně ostřelovali Alvesovu bránu, přičemž v největší příležitosti se ocitl v 55. minutě Ronaldo, ten se parádně opřel do odraženého míče a přinutil brazilského gólmana ve službách Valencie k dalšímu bravurnímu zákroku. Drtivý tlak Ancelottiho družiny vyústil ve vyrovnávací gól v 59. minutě. Střídající Di María vyslal vysoký centr do vápna hostů, kde se Ronaldo zbavil svého obránce a hlavou přiťuknul na nabíhajícího Sergia Ramose. Proti hlavičce madridského kapitána z bezprostřední blízkosti už Alves zakročit nedokázal - 1:1!

Více než sedmdesát tisíc diváků na tribunách očekávalo rychlý obrat skóre, jenže Valencie si vzala své vedení brzy zpět. V 65. minutě doputoval sražený centr Feghouliho z pravé strany až k nabíhajícímu Parejovi a pětadvacetiletý středopolař nelítostně zamířil do odkryté branky - 1:2! Ancelotti reagoval na nepříznivý vývoj nasazením dravého Brazilce Casemira a dvaadvacetiletá posila ze São Paula výrazně rozhýbala útok Realu. V 78. minutě pak na Alvese vyslal Ronaldo další tvrdou ránu, ale brazilský brankář byl dnes téměř bezchybný.

V závěru zápasu se Valencie znova dostala pod velký tlak domácích. Dlouho ale Netopýři úspěšně odolávali a zároveň hrozili z rychlých protiútoků. Vůle po změně skóre ale byla přece jen větší na straně Realu. Běžela už druhá minuta nastavení, když se po sérii odrazů dostal v pokutovém území Valencie míč na kopačku Di Maríi, jenž vrátil balón do ohně a tam se efektní patičkou prosadil Cristiano Robaldo - 2:2! Portugalský klenot mohl ještě před koncem zápasu dokonat obrat, jenže jeho hlavička se po centru Marcela do brány nevměstnala. Bílý balet tak i přes drtivý závěr ztratil s Valencií body a musí se spoléhat na další zaváhání Atlética.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Villarreal CF 0:0

04.05.2014 19:00

Góly: -

Souboj o poháry a slávu na sebe strhl poměrně dost pozornosti, ale přesto, že se střetly dva velmi ambiciózní a ofenzivní celky, utkání nakonec skončilo bez branek. V praxi to znamená, že Sevilla zůstává na páté příčce a Villarreal manko na šestý Real Sociedad nijak výrazně nesnížil. Ten má navíc k dobru jedno utkání.

Pod dohledem sudího Eduarda Prieta se odehrál zajímavý duel mezi pátou Sevillou a sedmým Villarrealem. Oba týmy se ještě pokoušejí rázně promluvit do pohárových soubojů, takže o náboj v tomto utkání nebyla nouze.

Žlutá ponorka má co vracet - naposledy se totiž se Sevillou rozešla s pocitem těsné porážky 2:1. Šanci zářit v jejím dresu měli od první chvíle Jonathan Pereira a Giovani. Sevilla postavila do útoku Kevina Gameira a doufala, že naváže na pozici žolíka. O první akci se ale postarali hosté, kteří vyslali do útoku rychlého Giovaniho dos Santose. Ten překonal prvního obránce a nebezpečně vypálil, ale jeho projektil nakonec skončil těsně nad břevnem Varasovy brány!

Momenty v Seville si užívá zkušený záložník Stéphane Mbia. Ten sehrál klíčovou úlohu v utkání Evropské ligy s Valencií, které vstřelil klíčovou branku. Také dnes se mohl jako první zapsat do střelecké listiny, když tvrdě vypálil směrem brankáře Sergia Asenja. Nakonec ale bomba z jeho kopaček mířila těsně vedle! Mezi jeho spoluhráče patří také chorvatský záložník Ivan Rakitić, který prožívá skvělou sezonu. Mladého tvůrce hry žádají nejpřednější kluby v Evropě a Rakitić dnes večer ukázal, proč tomu tak je. Jeho první střelu brankář Asenjo vyrazil. V další akci Rakitić volil nahrávku a měl relativně větší úspěch - Marin sice míč lehce tečoval, ale na brankáře Asenja ani to nestačilo.

Domácí si žádali pokutový kop po zákroku na Morena, rozhodčí Prieto však zůstal v klidu, pokračuje se ve hře. Po půlhodině hry měl dost práce i Asenjo, který musel s potížemi likvidovat ránu Vitola. Ten si seběhl do pokutového území, obdržel přesnou nahrávku a vypálil. Jeho ránu na přední tyč ale Asenjo vyrazil. Podobně se vedlo také kombinaci Marina s Gameirem, která rovněž zůstala bez gólového efektu.

Vitolo později udělal prostor spoluhráči Reyesovi a někdejší španělský reprezentant přišel na hřiště v zájmu odstranění nuly na kontě Sevilly. To se mu ale příliš nevedlo, protože první přihrávku do větší šance nepředal nabíhajícímu Gameirovi úplně přesně. Ten se dostal do další velké šance o chvíli později, když vystihl centr z levé strany a jen tak tak, že o centimetry minul dobře mířený míč. Žlutá ponorka se nevynořovala poblíž pokutového území brankáře Varase s takovou pravidelností, což vedlo ke střídání. Jonathana Pereiru nahradil agilní rychlík Ikechukwu Uche.

Střídala také Sevilla, která se rovněž odmítala smířit s remízovým výsledkem. Na hřiště se místo Sampiera dostal Carlos Bacca, jenž rovněž prožívá výbornou sezonu. Ten však pouze sledoval akci mexický mladík Giovani dos Santose, který mířil těsně mimo brány. Když už se schylovalo k remíze, na výsledek se zřejmě nemohl dívat Gameiro a napálil míč z dvaceti metrů přímo na bránu. Brankář Sergio Asenjo byl ale připraven a míč vyrazil mimo. Carlos Bacca se sice s míčem probíjel do pokutového území, ale ani on se radovat nemohl, protože mu celou akci překazil praporek pomezního sudího.

Více informací k zápasu

Levante UD - Atlético Madrid 2:0

04.05.2014 17:00

Góly: 7. Filipe Luís (vl.), 69. David Barral

Atlético Madrid nečekaně zaváhalo a prohrálo s Levante! Mrzet jej to ale příliš nemusí, protože ztráta druhé Barcelony je stále ještě o tři body. Katalánský velkoklub totiž v posledním utkání remizoval, čímž pravděpodobně ztratil naději na titul. Ten by naopak mohl zamířit do Madridu.

Atlético mohlo i prohrát, aniž by přišlo o pozici jedničky. Riskovat pár kol před koncem se ale nevyplácí, a proto chtěl čerstvý finalista Ligy mistrů potvrdit dobrou formu. S Levante měl ale hodně práce a od úvodních minut dokonce favorit prohrával! Thibauta Courtoise v bráně Atlética překonal vlastní hráč, protože rohový kop od Simaa si do vlastní brány nešikovně srazil Filipe Luis!

Brankář Keylor Navas ale tušil, že ho snadná práce proti rozjetému favoritovi rozhodně nečeká, což se potvrdilo v prakticky následujících momentech. Po rychlém protiútoku si ve vápně míč skvěle zpracoval Raúl García a tvrdě vypálil. Navas ale úřadoval a míč vyrazil. Domácí se často ocitali v sevření soupeře, který posílal do pokutového území jeden centr za druhým. Keylor Navas se ale rozhodl dnes nepustit za svá záda ani jeden míč.

První půle mnoho fotbalové krásy nepřinesla, naopak se bezzubé Atlético neúspěšně pokoušelo dobývat bránu soupeře. Domácí Levante ale drželo pod jeho náporem a svému oponentovi stačilo i fyzicky. Nevýrazného Davida Villu nahradil do druhé půle čerstvý Adrián, místo Raúla Garcíi se na hřiště dostal ještě Arda Turan.

Domácí celek si vedl dobře také po změně stran, neboť držel svého soupeře v šachu a neumožňoval mu nástup na jakýkoli ofenzivní nápor. O zajímavou spolupráci se pokoušel turecký záložník Arda Turan, který v této sezoně patří k základním pilířům základní linie trenéra Diega Simeoneho. Jeho pokus o vysunutí taktéž střídajícího Adriána ale nevyšel. Právě Turan si o deset minut později naskočil na centr ze strany a nemířil vůbec špatně, i když pár centimetrů mu scházelo.

Po hodině hry si na míč nabíhal Diego Costa a dokonce se mu podařilo jej zasáhnout, ale poslal jej těsně vedle tyče. Nápor hostí sílil, nevyužil jej ale hostující tým. Naopak své vedení upevnili druhou brankou domácí. Atléticu se nedařila finální fáze, kterou naopak výtečně zvládl David Barral a na centr Víctora Casadesúse z levé strany si naběhl naprosto parádně. Nevadil mu ani bránící Diego Godín, který jinak prožívá skvělou sezonu.

Za tohoto stavu již naděje na zisk tří bodů hostům zcela unikala. Do velké šance na zvrat se Atlético dostalo až díky Adriánovi, který se uvolnil v pokutovém území, zpracoval si centr a vypálil. Brankáře Navase však spasila branková konstrukce a zazvonila tyč! Závěr utkání nezdramatizovala ani šance Ardy Turana, takže se domácí mohou těšit ze tří bodů a překvapivé výhry.

Více informací k zápasu

UD Almería - Real Betis 3:2

04.05.2014 12:00

Góly: 52. Óscar Díaz, 77. Aleix Vidal, 90+4. Ramón Azeez - 60. Braian Rodríguez, 71. Salva Sevilla

Pořádným očistcem si prošla Almería, která v domácím zápase s již sestupujícím Realem Betis potřebovala nutně zvítězit, aby svého protějška nenásledovala do druhé ligy. Po gólu Óscara Díaze se vše zdálo být na dobré cestě, jenže následné vyloučení Susa nastartovalo obrat Betisu na 2:1. Domácí se však nevzdali a i v deseti dokázali znovu výsledek otočit a zvítězit 3:2.

Díky brance Ramóna Azeeze ze čtvrté minuty nastavení se ligový nováček posunul na průběžnou šestnáctou příčku, kterou se bude ve zbývajících dvou kolech snažit udržet.

Byli to hosté, kdo si vytvořil první šanci utkání. Javier Matilla rozehrál z pravé strany přímý kop, který našel volného Jorgeho Molinu. Ten však poslal svůj hlavičkový pokus jen vedle levé tyče. Na druhé straně zase zahrozil Rodri, jehož nebezpečný centr vyboxoval do bezpečí brankář Adán. Další příležitost padla k nohám Vidala, ani on však i s trochou smůly neuspěl. Domácí gólman Esteban musel ustát rány Matilly s Molinou a jelikož v zakončení pohořeli i Díaz se Susem, šlo se do šaten za bezbrankového stavu.

Přesto byla stupňující se snaha namotivovaných domácích odměněna a krátce po přestávce diváci mohli vidět první gól zápasu. Sedm minut po změně stran se Díaz dostal k Vidalově centru a uklidil míč do sítě. Hned dvě minuty nato však Suso, jenž v Almérii hostuje z Liverpoolu, uviděl za faul na Damiena Perquise rovnou červenou kartu a hosté rázem ožili.

O vyrovnání se postaral Juan Carlos, jenž vybídl v šestnáctce ke skórování Rodrígueze, pro nějž nebyl žádný problém uklidit míč zblízka za brankovou čáru. Ještě hůře bylo pro domácí v 71. minutě, kdy znovu Rodríguez připravil palebnou pozici pro střídajícího Sevillu. Ten vyslal na bránu přízemní dělovku z dálky, která zapadla přesně do dolního rohu branky.

Almería ovšem nesložila zbraně a nepříznivý stav zvrátila již šest minut poté. Azeezův centr si našel Vidal a napálil míč skrz Adána. Následoval nervózní finiš, který však domácím vyšel přímo pohádkově. Ve čtvrté minutě nastavení totiž Azeez povedenou hlavičkou zařídil Almérii klíčové tři body v boji o udržení, které vzhledem k okolnostem chutnají ještě sladčeji.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Espanyol Barcelona 1:0

03.05.2014 22:00

Góly: 20. Antonio Rukavina

Dost možná klíčovou výhru si v boji o záchranu připsal na konto Real Valladolid, který dokázal těsně předčit Espanyol a zvítězil v sobotu večer 1:0. O jedinou branku se postaral ještě v úvodní dvacetiminutovce Antonio Rukavina. Případný tlak hostů otupilo vyloučení Luise Pizziho pro změnu dvacet minut před koncem.

Osmnáctý Valladolid se tak bodově dotáhnul na Osasunu, která již v dříve hraném zápase podlehla doma Celtě Vigo 2:0. Jak ostatně kouč Realu Juan Ignácio Martínez předestřel před zápasem se svou řečí o "hraní jako o život", tak se i stalo. Potřeba však bylo i poslední instance v podobě brankáře Jaimeho, jenž hned v první minutě zabránil pohromě při šanci Sergia Garcíi.

Na druhé straně zahrozil hlavičkou Manucho, o první gól zápasu se však postaral obránce Rukavina, jehož rána z dobrých třiadvaceti metrů našla přesně dolní růžek Casillovy branky. Z podobné vzdálenosti mohl Espanyol pomstít útočník Javi Guerra, ovšem na rozdíl od domácích minul. Další Garcíův pokus pak dokázal Jaime vyrazit nad břevno. Když se neujaly ani střely Sáncheze s Pizzim, šlo se do kabin za stavu 1:0.

Brzy po změně stran se znovu dostal do permanence Jaime, jehož tentokrát prověřil Simaův kroucený rohový kop. Poté následovaly dlouhé pasáže odehrávající se především ve středu hřiště, z čehož si ani jedna strana nebyla schopná vytvořit slibnou šanci ke skórování. Domácím vše výrazně ulehčil Pizzi svým vyloučením, když za hraní rukou uviděl druhou žlutou kartu. Místo honby za vyrovnáním tak spíše bylo otázkou, zda ještě Valladolid své vedení nenavýší. Ani Guerra, ani Óscar s Larssonem však neuspěli, a tak zápas nakonec skončil ke spokojenosti domácích těsnou výhrou bez větších nervů 1:0.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Celta Vigo 0:2

03.05.2014 20:00

Góly: 20. Nolito, 34. Nolito

Celta Vigo vyplenila Pamplonu, odkud si ze hřiště Osasuny odváží všechny body za výhru 2:0. Hlavní podíl na výhře galicijského celku má autor obou branek Nolito, jenž se těší v závěru sezony vynikající formě. Osasuna nyní naopak čelí vážným potížím spojených s čím dál více hrozícím sestupem.

Španělský forvard Nolito již skóroval v posledních čtyřech kolech sedmkrát, přičemž své poslední dva zásahy si připsal hned v první půli. Nejprve se ještě v druhé minutě zastřeloval a jeho pokus si brankář Andrés Fernández s přehledem pohlídal. Ovšem poté, co uplynula další čtvrthodina, se již útočník Celty nemýlil, když překrásným lobem z hranice šestnáctky přehodil bezmocného Fernándeze a poslal hosty do vedení.

Domácí se okamžitě snažili dostat zpět do zápasu, ovšem v kritické situaci si Castro Jonny dokázal s míčem poradit a odkopnout jej tak daleko, jak to jen šlo. Zrovna když se zdálo, že tlak Osasuny bude kulminovat, udeřil Nolito podruhé. Na zadní tyči se vymanil ze sevření svého strážce a dorazil do sítě Orellanův perfektní centr přízemní křižnou ranou. Svým čtrnáctým gólem v sezoně se tak postaral o dvoubrankové vedení Celty již do poločasu.

Po změně stran se musel brankář Sergio Álvarez předvést v tom nejlepším světle hned dvakrát za sebou při odvracení nebezpečných střel Oriola Riery. Nejprve šlo o ránu zblízka, poté o kvalitní vyběhnutí, kterým Rierovi zmenšil střelecký úhel a zmařil i jeho druhou slibnou příležitost. Byť se domácí snažili snížit až do konce, k ničemu to přes obranu řízenou vynikajícím Sergiem nevedlo. Zůstávají tak na sedmnácté příčce jen dva body nad hranicí sestupu.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Elche CF 0:1

03.05.2014 18:00

Góly: 11. Garry Rodrigues

Elche vydřelo vítězství 1:0 v Malaze a vrátilo tak svému soupeři porážku z podzimního vzájemného utkání. Malaga nedokázala využít ani přesilovku na konci zápasu a nejtěsnějším možným rozdílem prohrála už podruhé za sebou. Elche naopak udělalo další velký krok směrem k udržení se v nejvyšší soutěži.

Utkání příliš krásy nepobralo, k vidění bylo velké množství nepřesností a pouze ojedinělé gólové šance. Více ze hry měli domácí, kteří hráli aktivně především po stranách. Pozorná obrana Elche si ale s početnými centry vždy dokázala poradit. Byli to tak paradoxně hosté, kdo zahrozil už po deseti minutách hry. Boakye pálil z velkého úhlu a dorážka už hostujícímu celku nevyšla. Vše si ale nováček soutěže vynahradil už minutu nato. Garry Rodrigues se opřel z dobrých třiceti metrů do míče a výstavní ranou propálil brankáře Caballera - 1:0!

Domácí mohli odpovědět v 17. minutě. Radost Santa Cruzovi ale zkazil vynikající zákrok gólmana Elche Manu Herrery. Utkání poté zapadlo spíše do průměru a o to překvapivější byla rána Márqueze z 35. minuty, která skončila na tyči! Tlak Malagy v poslední desetiminutovce první půle pak nepřinesl pro hosty žádné výrazné nebezpečí.

Začátek druhého poločasu by vinou mnoha střídání a ošetřování hodně rozkouskovaný a na kloudnou akci si museli diváci počkat až do 59. minuty, kdy opět pálil ze střední vzdálenosti Márquez. Přízemní pokus zkušeného záložníka ale jen těsně proletěl kolem levé tyče. S přibývajícími minutami houstla atmosféra na hřišti a přibývaly ostré fauly a potyčky. V 69. minutě byl pak za nepřiměřené protesty vykázán z lavičky Elche náhradní brankář Toño.

Elche se v posledních minutách uchýlilo k otevřené zdržovací taktice což nelibě nesli všichni hráči Malagy. Byl to však hostující Botía, jenž se v 82. minutě uchýlil k těžce nesportovnímu chování, když nakopl ležícího Jakovenka a dostal rovnou červenou kartu! Malaga ale početní výhodu nedokázala využít a naopak mohl udeřit podruhé v zápase Rodrigues, jeho táhlá střela z vápna však nakonec skončila těsně vedle. Polehávací taktika hostů tak nakonec slavila úspěch a Elche si veze z Malagy překvapivé tři body.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Getafe CF 2:2

03.05.2014 16:00

Góly: 23. Lionel Messi, 67. Alexis Sánchez - 37. Ángel Lafita, 90+2. Ángel Lafita

Barcelona nejspíš definitivně přenechala boj o titul Atléticu a Realu, jelikož na svém hřišti pouze remizovala s Getafe 2:2. Blaugranas berou z emotivního utkání, při kterém pořadatelé připravili velké rozloučení s Tito Vilanovou, jen bod navzdory své velké převaze a mnoha šancím. V nastavení totiž vstřelil vyrovnávací gól Angel Lafita, jenž se trefil i v první půli a zajistil tak Madridským důležitý bod do boje o záchranu.

Barcelona podle očekávání od začátku diktovala tempo hry. Už ve 2. minutě vyzkoušel pozornost gólmana Césara obránce Adriano. Barcelonské "tiki-taka" vedlo v dalších minutách k několika rohovým kopům, ale zaslouženého vedení se domácí dočkali až po akci své největší hvězdy Lionela Messiho ve 24. minutě. Argentinského útočníka nasměrovala k osmadvacáté trefě v letošní sezóně přesná přihrávka Alvese z pravé strany, po níž vyslal Messi nechytatelnou ránu do levého horního růžku - 1:0!

Vzápětí mohl zvýšit na 2:0 Pedro, ale při svém úniku tváří v tvář hostujícímu gólmanovi selhal. Po půlhodině hry se osmělili i hráči v zelenobílém. Přímý kop Sarabii ale skončil vysoko nad. První opravdu velká šance hostů ale přišla až v 37. minutě. A hned musel Pinto lovit míč ze sítě. Sarabia tentokrát vyslal při standardní situaci nečekaně vysoký oblouček za zeď Barcelonských, kde si míč skvěle zpracoval Angel Lafita a i přes dotírání jednoho z barcelonských obránců propálil křížnou střelou Pinta - 1:1! I přes málo pochopitelnou signalizaci ofsajdu ze strany čárového sudího hlavní rozhodčí nakonec branku uznal a do šaten se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Tým Gerarda Martina byl odhodlán změnit nepříznivý vývoj od první minuty druhé půle. V 48. minutě ale Messiho pokus bravurním zákrokem zlikvidoval César. Obléhání braky hostí pokračovalo a v 52. minutě nastřelil Alexis Sánchez břevno! Chilský útočník ale nemusel smutnit dlouho, v 67 minutě se totiž právě Sánchez dostal k odražené ráně Messiho a z blízkosti překonal brankáře Césara - 2:1! Naprosto zasloužené vedení domácího celku mohl v 69. minutě ještě navýšit Fábregas, jenže jeho rána z malého vápna šla nad.

Asi čtvrthodiny před koncem se opět ozvali hosté. Getafe nešlo vůbec odepřít velkou snahu, ale dlouho jejich útočná aktivita neměla žádný efekt. Až se ke střele z oblasti penaltového puntíku dostal v 80. minutě aktivní Sarabia. Jeho nebezpečný pokus ale lapil Pinto. Pasivní hra ke konci zápasu se však Blaugranas ve finále krutě vymstila. Psala s již druhá minuta nastavení, když hosté z rychle rozehraného přímého kopu trestuhodně přečíslili Barcelonské ve vlastním vápně a po vysokém centru Gavilána se před Pintovou brankou krásně hlavou prosadil podruhé v zápase Angel Lafita - 2:2! Rodák ze Zaragozy se tak stal hrdinou svého klubu a s velkou pravděpodobností připravil Barcelonu o šanci zahrát si o titul.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Athletic Bilbao 0:3

02.05.2014 21:00

Góly: 20. Mikel San José, 30. Óscar de Marcos, 74. Ander Herrera

Athletic nepřipustil v závěru sezony žádné drama a po přesvědčivé výhře 3:0 na půdě Raya Vallecana si již zajistil čtvrté místo. Liga mistrů tak v příští sezoně opět pozná nového účastníka ze španělské ligy.

Tři kola před koncem má díky brankám San Josého, De Marcose a Andera Herrery baskický klub již devítibodový náskok na pátou Sevillu, s níž má letos zároveň lepší vzájemné zápasy. Prohra pro Vallecano znamená rázný útlum po dvou nedávných vítězstvích za sebou, do dalšího kola tak nepůjdou znovu z devátého místa tabulkou vzhůru.

I když již byla situace Athleticu po výhře 3:1 nad Sevillou v minulém kole téměř nedostižná, volal jeho kouč Ernesto Valverde zarputile po dalších třech bodech. Hráči jej poslechli hned od samotného úvodu a za svou snahu byli odměněni v jednadvacáté minutě. Markel Susaeta rozehrál rohový kop, který zblízka usměrnil do sítě Mikel San José.

I druhý gól večera padl po standardní situaci. Po půlhodině hry to byl znovu Susaeta a jeho roh, jenž tentokrát napálil díky špatné obraně domácích za brankovou čáru Oscar De Marcos. Odevzdané Rayo pak krátce probral pokus Nacha po Rochinově centru, brankář Iraizoz však byl pozorný a víckrát se již takto namáhat ani nemusel. Definitivní pojistku pátečních tří bodů pak Valverdemu a spol. zajistil Ander Herrera sedmnáct minut před koncem, když volný přímý kop trefil přesně do pravého růžku Rubénovy branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid36284475:2488
2.FC Barcelona36274599:3285
3.Real Madrid352654100:3483
4.Athletic Bilbao36208865:3868
5.Sevilla FC361791066:5060
6.Real Sociedad3616101060:5258
7.Villarreal CF361581354:4353
8.Valencia CF3612101449:5046
9.Celta Vigo361371646:5246
10.Levante UD3611121333:4245
11.Rayo Vallecano361341945:7443
12.Espanyol Barcelona361181739:4741
13.Málaga CF361181737:4541
14.Elche CF369121529:4739
15.Granada CF361152031:5438
16.Getafe CF36991832:5336
17.UD Almería361062041:7136
18.Real Valladolid357141434:5435
19.CA Osasuna36981929:6035
20.Real Betis36572431:7322

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (561)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele