Primera División - preview 36. kola

02.05.2014, 08:45, aktualizováno 05.05.2014, 08:46
Previews
Realu Sociedad už neunikne Evropská liga a podruhé za sebou se tak podívá do pohárů, i tak má stále o co hrát, když na pátou Sevillu ztrácí jenom tři body. Ty může získat v pondělní dohrávce s Granadou, která bojuje o záchranu...
Real Sociedad - Granada CF  (pondělí 22:00)
Pondělní utkání nejvyšší španělské ligy mezi Realem Sociedad a Granadou jasně favorizuje domácí, i když těm o mnoho nekráčí. Daleko více musí zvítězit hostující Granada, která má na sestupové pásmo náskok jenom dvou bodů a je jasné, že v klidu rozhodně být nemůže.

Čtrnáctá Granada nasbírala v pětatřiceti zápasech jen o dva body víc, což jí stačí na záchranu. Zatím. Celky za ní ale nemají příliš velký odstup a trenér Paco Alcaraz si uvědomuje, že jej čeká ještě mnoho bezesných nocí. Lépe by se mu spalo, kdyby jeho tým porazil dalšího soupeře, což ale nebude snadná práce. Granada totiž přijede na stadion Anoeta do San Sebastiánu, aby prověřila místní celek.

Velmi nevyváženě působící Granada se postarala o obrovský šok, když porazila Barcelonu a ještě dokázala neinkasovat. Poté ale opět upadla do stereotypu a od Sevilly dostala čtyři branky. Další body si nepřipsala ani proti Vallecanu, i když za to může především chvilkový výpadek koncentrace. Na úvod druhé půle se prosadil Saúl Niguéz a o pouhé čtyři minuty později vstřelil druhou branku Joaquín Larrivey. Není divu, že trenéra Paca Alcaraze těch pět minut moc mrzí. Přesto zůstává optimistou.

Na tiskové konferenci zdůraznil: "V rozmezí pěti minut se všechno pokazilo. Do té doby jsem byl spokojený a hráče v šatně chválil. Ale stačila tak malá chvíle a úplně jsme se sesypali. A od druhé branky už jsme nedokázali získat kontrolu nad utkáním. Někdy se to tak stane, ale mým cílem je povzbudit hráče, aby se nebáli a důvěřovali v záchranu."

Granadu čekají zápasy s Realem Sociedad, Almeríou a Realem Valladolid. To nejtěžší na úvod, dalo by se říct. Alcaraz však přesto ví, že jeho hráči mají na to zachránit se i pro příští ročník: "Když si povídám s hráči, je na nich vidět, jak moc touží vyhrávat a hlavně, že si sami věří. Jsou optimisticky naladěni, nedokážu to přesně vysvětlit, ale prostě z nich cítíte, že to dokážeme. Mrzí mě samozřejmě vyloučení Brahimiho, ale co se dá dělat. Když má hráč žlutou kartu a pak takhle drží protihráče za dres, je to samozřejmě chyba. Důležité je, že se z toho poučí. Zároveň bych ale chtěl využít této chvíle ke kondolenci rodině trenéra Vilanovy, který mi bude moc chybět," uzavřel Alcacer.

O mnoho pozitivnější nálada panuje v Realu Sociedad, protože ten si už splnil svou předsezónní povinnost a cíl. Kvalifikoval se do Evropské ligy a na osmou Valencii má náskok pohodlných dvanácti bodů. K tomu přispěla i poslední výhra, která gólem Carlose Vely odsoudila k sestupu Real Betis. Sociedad tedy může jásat, protože pokud se nestane nic omračujícího, poháry mu nikdo nevezme.

Toho si je vědom i francouzský talent Antoine Griezmann, který po zápase sdělil: "Jsme skoro v Evropě, což je skvělá věc, kterou jsme před sezonou hodně chtěli. Tvrdě jsme pracovali, abychom mohli být pyšní na sebe i celý klub a teď se nám to téměř povedlo. Stačí jen málo a budeme mít jistotu. Postupem času se celý tým mění a zlepšuje, což je vidět. Máme za sebou účinkování v Lize mistrů, což je sen každého fotbalisty. To nás změnilo a zlepšilo."

"Ze začátku jsme nechytili tempo a trochu ztráceli, ale teď už je vše v pořádku a my se těšíme na zbývající zápasy. Osobně jsem tu velmi šťastný a mám v plánu zůstat. Odehraji dvoustý zápas za tento dres, což je pro mě čest. Doufám, že to bude jeden z mnoha milníků v mém životě. Pamatuji si, když jsem za tento klub nastoupil poprvé. A teď už jsem s ním byl i v Lize mistrů! To jsou vzpomínky, na které prostě nikdy nezapomenete," dodává talentovaný útočník.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Zaldúa, González, I. Martínez, Ángel - Zurutuza, Bergara, Canales - Vela, Agirretxe, Griezmann
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Nyom, Llori, Murillo, Angulo - Irurra, Rico, Récio - Riki, El Arabi, Piti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Real Betis  (neděle 12:00)
Stejně jako zůstává stále otevřená otázka ohledně letošního ligového šampiona, panuje napětí i na opačném konci tabulky Primera División. Jedním z celků namočených v boji o záchranu je nováček z Almérie, který v nedělním poledni vyzve již definitivně sestupující Real Betis.

Po pěti neúspěších bez jediného bodu v řadě se Almería znovu v minulém kole vrátila na správnou kolej v cestě za záchranou díky nečekané výhře nad barcelonským Espanyolem 2:1. Trenér vítězů Francisco Rodríguez tak stále nepřestává věřit, že to bude právě jeho celek, kdo se nakonec dokáže zachránit na úkor druhých. "Jsme před našimi posledními třemi koly optimistou. Mí hráči ukazují velký hlad a zaujetí."

"Výhra na Espanyolu pro nás byla klíčovou, nyní čelíme zápasu s Betisem, který musíme bezpodmínečně vyhrát," pokračoval Rodríguez. Almería momentálně na záchranu ztrácí dva body, a jestli chce na prvoligovou příslušnost pomýšlet, musí zlepšit hlavně právě domácí formu. Tam totiž andaluský klub vyhrál jen jedinkrát z posledních šesti střetnutí. A jakého lepšího soupeře si k nastartování nové série pozitivnějších výsledků může Almería přát?

Betis za celou dosavadní sezonu dokázal na půdě soupeře vyhrát pouze dvakrát a po nedávném definitivním potvrzení jeho sestupu již hraje pouze o čest. Naposledy sevillský celek podlehl Realu Sociedad 1:0, což byla jeho pátá porážka za sebou. Záložník Xavi Torres vzkazuje: "Jediné, co nám náš prezident (Manuel Domínguez Platas) uložil, je profesionalita. Požádal nás o výhru ve všech závěrečných třech kolech, abychom zabránili nejhorší sezoně Betisu v celé klubové historii."
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Tébar, Torsiglieri, Mané - Vélez - Vidal, Corona, Azeez, Suso - Rodri
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Chica, Perquis, Jordi, Carlos - N'Diaye, Reyes - Juanfran, Baptistao, Castro - Rodríguez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Atlético Madrid  (neděle 17:00)
Domácí Levante čeká velmi náročný test, protože do Valencie přijede samotný lídr tabulky - Atlético Madrid. A vzhledem k tomu, že oba soupeře od sebe dělí propastných 46 bodů, netřeba spekulovat o favoritovi.

Jedno klíčové utkání už má Atlético za sebou. V důležitém souboji o finále Ligy mistrů porazilo londýnskou Chelsea i s trenérem Mourinhem a může se radovat z postupu. Fernando Torres sice skóroval proti svému bývalému klubu, ale ani jeho branka na Stamford Bridge nevedla k radosti domácích příznivců. Ještě do konce první půle totiž vyrovnal Adrián. Úvod druhé půle vyšel lépe hostům, kteří se po faulu Samuela Eto'a dostali k zahrávání pokutového kopu. A s tím si superstřelec Diego Costa poradil bez větších problémů. Třetí a definitivní pojistku na postup dodal výsledku Arda Turan.

Colchoneros tedy zvládli přes anglický klub postoupit až do finále, což díky stejnému počinu Realu Madrid činí z lisabonského klání ještě atraktivnější podívanou. O jistotě postupu byl přesvědčen například prezident Atlética Enrique Cerezo, který v interview s deníkem Marca po utkání sdělil: "Věděl jsem, že postoupíme. I ve chvíli, kdy Chelsea vstřelila první branku a my museli dotahovat. Dnes je nejšťastnější den mého života. Nebyli jsme ve finále už čtyřicet let a já jsem pyšný, že toho můžu být svědkem už za pár chvil."

"Když jsme inkasovali, tušil jsem, že se můj tým nevzdá. Náš trenér nám vštěpuje jednoduché zásady, abychom se nevzdávali a bojovali až do konce. To jsme mohli vidět u vyrovnávací branky. Jsme jediný tým, který ještě v Lize mistrů nebyl poražen a já doufám, že tuto sérii dotáhneme do úspěšného konce. Potěšili mě hráči i fanoušci, kterých sem dorazilo několik tisíc. Podle mého mínění jsme spolu s Barcelonou v současné době nejlepším týmem v Evropě," dodává sebevědomě Cerezo.

Atléticu Madrid se vydařilo i minulé utkání v rámci La Ligy, i když soupeřem byla nevyzpytatelná Valencia. Netopýři ale nestačili na hosty z Madridu a díky jediné brance Raula Garcii se mohli radovat z výhry právě svěřenci trenéra Simeoneho. Díky třem bodům jsou Colchoneros stále první a druhá Barcelona na ně ztrácí čtyři body. Levante se na druhou stranu vůbec nedaří.

Svědčí o tom série nepovedených výsledků v čele s prohrami proti Bilbau a Villarrealu. K tomu přičtěme bezbrankovou remízu s Getafe a naposledy také remízu s Elche. Výsledkem je současná jedenáctá příčka, která ale v žádném případě není tragédií. Ke cti hráčům slouží také fakt, že na osmou Valencii ztrácejí jen tři body. Pokud by se Levante podařilo překonat svého soupeře, boj o titul by byl ještě hodně zajímavý. Toho si je vědom také záložník Rubén García, který v rozhovoru pro Marcu naznačil optimismus.

"V podstatě můžeme rozhodnout o titulu. Když prohrajeme, titul je jejich. Když se pokusíme vyhrát, hodně zamotáme dění na špici. A to je přesně věc, kterou plánujeme. Atlético je teď jedním z nejlepších týmů na světě. Nedosahujeme jejich úrovně po stránce fyzické ani technické. Bude hodně obtížné je zastavit, ale rozhodně to nebude nemožné. Bude úžasné v takovém zápase nastoupit a pro nás to bude čest. Zároveň jsme ale velmi motivovaní a víme, že když dáme do hry maximum, můžeme odejít se ctí," uzavírá García.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Vyntra, Navarro, Juanfran, Nikos - Diop, Simao - López, Casadesús, García - Barral
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Manquillo, Miranda, Godín, Luis - Koke, Gabi, Tiago, Turan - García, Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 5.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Villarreal CF  (neděle 19:00)
Sevillu čeká boj o udržení se na příčkách znamenajících Evropskou ligu, ale při velkém zaváhání ze strany Athleticu Bilbao nevypouští ani případný boj o Ligu mistrů. Do boje o poháry proti ní vytáhne Villarreal, který si bude chtít pojistit poslední místo do Evropské ligy.

Hodně spekulací se v posledních dnech točí kolem Barcelony. A nejsou to jen pozitivní zprávy. Jednak po dlouhém a vyčerpávajícím boji s rakovinou zemřel Tito Vilanova, jednak se klub opět musel potýkat s rasismem. Jeho obětí se stal obránce Daniel Alves v utkání s Villarrealem. Když zahrával rohový kop, přilétl k němu z hlediště banán. Na toto gesto s rasistickým podtextem Alves zareagoval bravurně, banán oloupal a snědl. Nechci rozebírat, jakou vlnu podobných akcí ze strany sportovců to začalo. Důležitá byla také reakce klubu, k jehož jádru fanoušek patřil. Tím byl právě Villarreal.

A Žlutá ponorka se k celé situaci postavila následovně: podle informací deníku Marca okamžitě spustila rozsáhlé vyšetřování přítomných a očitých svědků, viníka našla a potrestala. Jednalo se o muže, který byl majitelem sezónní vstupenky. Klub poté odebral vstupenky tomuto provinilci a zakázal mu na dobu neurčitou vstup na stadion El Madrigal. Takto rázné opatření bylo nutné také proto, že pověst Villarrealu po dvou předchozích incidentech není nejlepší.

Na celou situaci reagoval také otec Daniho Alvese, který je mimochodem farmář. V exkluzivním rozhovoru pro Globosporte sdělil: "Myslím, že vysadím plantáž s banány. Tyhle předsudky jsou hloupost. Ten, kdo to udělal, podle mého názoru nemá všech pět pohromadě a jen se chtěl předvést. Nemá dostatek respektu, nemá dostatek úcty a především to je člověk bez odvahy. Bez kuráže se schová v davu, to nesnáším."

"S Danim jsem poté ještě nemluvil. Ale doufám, že už žádné banány na hřišti nebude muset jíst. Nechápu, čeho ta osoba chtěla docílit." K Alvesově otci se přidává i matka brazilského obránce, která dodala: "Vždy jsem svému synovi říkala, že se v životě bude muset naučit tolerovat oprávněnou kritiku a stavět se k problémům čelem. Když jsem viděla, co udělal, dojalo mě to. Je vidět, že Dani nezapomněl, co jsem mu říkala. Je to velká facka do tváře netolerance."

Sevilla přišla o možnost předskočit svého soupeře, když prohrála s domácím Bilbaem a náskok Basků se navýšil na šest bodů. Přesto se Sevilla nechce vzdát a ráda by ještě zdramatizovala boj o kvalifikaci do Ligy mistrů. K tomu jí pomáhá také Marko Marin, který však možná nebude na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána působit moc dlouho. Německý záložník patří Chelsea a v současné době v Seville jen hostuje. Sám neví, kam budou jeho následující kroky směřovat.

V rozhovoru pro DPA sdělil: "Ještě nevím, co bude dál. Na konci sezony si sedneme s mým agentem a uvidíme, jaké možnosti budeme mít. Sevilla by chtěla, abych zde zůstal a já se tomu nebráním. Mám ale také zprávy z Anglie, které říkají, že mě Chelsea chce zpátky. Není těžké tady zůstat, protože místní fanoušci si vás rychle oblíbí a snad ještě rychleji si vy zamilujete je. Teď nás čekají klíčové momenty sezony a chceme se na ně plně připravit. Trochu mě mrzí moje zdraví, ale chci být týmu co nejvíce prospěšný," dodal Marin.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Carrico - Reyes, Rakitić, Vitolo - Bacca
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Gabriel, Jokić - Cani, Bruno, Pina, Torres - Uche, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Valencia CF  (neděle 21:00)
Real čeká při stíhací jízdě za Atléticem další těžký soupeř. V neděli zavítají na stadion Santiaga Bernabéu Netopýři z Valencie, kteří dokázali Bílý balet v posledním vzájemném zápase slušně potrápit. Finalista Ligy mistrů však nutně potřebuje brát všechny body, aby opět stáhl náskok svého městského rivala na čele ligy.

Real si v týdnu notně zvedl sebevědomí, když deklasoval Guardiolův Bayern na jeho hřišti vysoko 4:0 a postoupil do finále Ligy mistrů. Bílý balet se tak opět ocitl na špičce evropské kopané a nyní jej čeká několik posledních kroků k tomu, aby nakonec Real neskončil těsně pod vrcholem v Primera División i Lize mistrů. Shodou okolností proti nim v obou soutěžích stojí klub, jehož aréna je od Santiago Bernabéu vzdálena necelých deset kilometrů.

Zatímco ve finále Ligy mistrů si to Real rozdá s Atléticem na přímo, v domácí soutěži musí nyní Real porazit Valencii, aby vůbec zůstal na dostřel vedoucího celku tabulky. Ancelotti před zápasem potvrdil, že v současnosti se soustředí jen na La Ligu. "Připravovat se na finále Ligy mistrů nyní by byla šílenost. My jsme odhodlaní bojovat o titul v domácí soutěži do poslední chvíle."

Určitým způsobem přizpůsobit sestavu ale domácí lodivod přece jenom musí. Modrić musí být fit proti Atléticu, jelikož Alonso si finále LM nebude moci zahrát kvůli kartám, takže bude zítra chorvatský středopolař nejspíš doléčovat lehké zranění. Na jeho místě se tak s největší pravděpodobností objeví Illarramendi a do nominace se vrací také dlouho zraněný Sami Khedira. Ancelotti rovněž poodhalil své plány, co se týče brankářského postu, kde se budou v průběhu května střídat Casillas s Lópezem. Proti Valencii však bude v základní sestavě nadále druhý jmenovaný. Akutně pak bude italskému kouči scházet vykartovaný Romero a zranění Arbeola a Rodríguez. Hráči Bílého baletu jsou však na rošády v sestavě už zvyklí a proti Valencii bezesporu nastoupí Real jako velký favorit.

Valencijští přijíždějí do Madridu po vítězném semifinálovém utkání Evropské ligy proti Seville, ve kterém sice svého soupeře přehráli v poměru 3:1, ale přesto odcházeli svěřenci Juana Antonia Pizziho se sklopenou hlavou. Slova lodivoda hostů tak před zápasem s Realem Madrid měla jasný obsah. "Chceme si v tomto zápase znova přetáhnout štěstí na svou stranu po těch ranách, které jsme dostali v posledních třech dnech. Musíme využít všech možností, které nám soupeř nabídne a dokončit tuto sezónu důstojně a se ctí. Rozhodně nepřemýšlíme nad tím, jestli někomu můžeme uškodit nebo pomoci. My se soustředíme pouze na svůj výkon," uvedl před zápasem argentinský manažer.

Valencijští sice ještě mají teoretickou šanci dostat se na sedmou příčku zaručující start v pohárové Evropě. Tato meta je však pro Netopýry hodně vzdálená, v Madridu tak mohou hrát na rozdíl od svého soupeře více méně bez nervů. Hostující trenér však nemůže v Madridu použít zraněné Bernata, Senderose, Alvese a Ruíze.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Marcelo, Pepe, Varane Carvajal - Di María, Alonso, Illarramendi - Ronaldo, Benzema, Bale
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Bernat, Mathieu, Costa, Pereira - Keita, Fuego - Fede, Parejo, Feghouli - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Getafe CF  (sobota 16:00)
Barcelonu čeká v sobotu souboj s o záchranu bojujícím Getafe. Domácí jsou před zápasem jasným favoritem a relativně jednoduché tři body by měly vytvořit alespoň částečný tlak na dva nejlepší madridské celky, jež podle papírových předpokladů čekají o něco náročnější zápasy. Hráči Getafe by naopak alespoň bod do boje o záchranu jistě vážili zlatem.

Barcelonští v krátké době ztratili šanci získat dvě ze tří vytoužených trofejí, takže jim už zbývá jen soustředit se na domácí ligovou soutěž a pokusit se ještě zdramatizovat boj o titul. V posledních dvou kolech Blaugranas vydřeli vítězství se silnými celky z Bilbaa a Villarrealu, takže jejich pozice na špičce ligy zůstala stále nadějná. Katalánci však musí spoléhat na zaváhání Atlética i Realu.

"Nepřestaneme se snažit, dokud budeme mít i tu nejmenší naději na první místo. Sami můžeme ovlivnit jen svůj výkon. Až do zápasu s Elche bude zisk titulu matematicky možný. Naším úkolem je tak jít do nadcházejícího utkání s touhou přehrát našeho soupeře a zvítězit," uvedl před zápasem domácí kouč Martino, jenž se rovněž pustil i do menší reflexe svého dosavadního působení na lavičce Barcelony. "Byla to těžká sezóna, přinesla nám řadu problémů. Pro mně osobně byl tento rok obzvlášť složitý, jelikož Barcelona je skvělý klub s těmi největšími ambicemi. Musel jsem se mnoho věcí naučit a doufám, že jsem je všechny dokázal dostatečně absorbovat. Třeba jak funguje evropský fotbal, jak se vyrovnat s porážkami a kritikou a jak to vše dát dohromady ve velmi krátkém čase," vyjádřil se barcelonský manažer.

Gerardo Martino nemá zatím žádné garance, že by měl zůstat v roli hlavního trenéra katalánského velkoklubu i po této sezóně. Na druhou stranu argentinský kouč nezaznamenal kromě spekulací v tisku žádné indicie, že by měl z klubu odejít. "V této chvíli myslím jen na příští zápasy. S nikým jsem o svém případném odchodu nemluvil. Mé rozhovory s vedením týkající se příští sezóny samozřejmě probíhají pravidelně a to především na neformální bázi," uzavřel Martino.

Hosté z Madridu stále bojují o setrvání mezi španělskou elitou. Aktuálně se drží na šestnácté příčce dva body nad pásmem sestupu. Jakýkoli bodový zisk z Camp Nou by tak pro svěřence rumunského kouče Cosmina Contry znamenal zásadní krok k záchraně. Před oslabeným Getafe však stojí obrovsky těžký úkol, čehož si je vědom i sám trenér Contra. "Doufám, že si hráči uvědomují, jak moc tady můžeme získat. Snažili jsme se je přes týden maximálně namotivovat, aby právě zde podali ten nejlepší možný výkon. V posledním zápase jsme hráli výborně i v deseti. S Barcelonou ale musí naši hráči podat ještě lepší výkon, abychom mohli pomýšlet na zisk bodů," upozornil hostující trenér na poslední zápas svého týmu, ve kterém Getafe porazilo Malagu těsně 1:0.

Barcelonská marodka je stále velmi početná a do zápasu s Getafe zcela jistě nezasáhne zraněný Cuenca ani Carles Puyol, jenž by ale ještě před koncem sezóny měl podle slov Gerarda Martina alespoň jednou nastoupit, aby se před svým odchodem rozloučil s fanoušky Blaugranas. V nominaci Barcelony chybí taktéž Neymar, Valdés, Alba nebo Piqué. Na druhé straně limitují hostujícího kouče především absence kvůli kartám. Nucenou stopku dostal Marica, obránce López a Pedro León. Mezi zraněnými jsou pak Castro a Moyá.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Adriano, Mascherano, Bartra, Alves - Iniesta, Busquets, Xavi - Pedro, Messi, Alexis
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
César - Lago, Rafa, Alexis, Valera - Lacen, Rodríguez - Lafita, Gavilán, Sarabia - Colunga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 17.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Elche CF  (sobota 18:00)
Do Malagy zavítá v sobotu Elche, aby svedlo další důležitou bitvu na cestě za záchranou. Malaga ale na domácím hřišti rozhodně nebude snadným soupeřem a nováček soutěže bude muset tři kola před koncem pořádně zabrat.

Malaga sice prohrála poslední utkání na hřišti Getafe smolně 1:0, ale díky několika předešlým vítězstvím si vybudovala v závěru sezóny dostatečně silnou pozici, aby se v Primera División udržela. V domácím prostředí se navíc svěřencům Bernda Schustera začalo výjimečně dařit. Andalusané na La Rosaledě dokázali v posledních dvou utkáních porazit Granadu i Villarreal s vynikajícím skóre 6:1. V zápase s Elche tak jsou domácí jasným favoritem.

"Vítězství by nám zajistilo matematickou jistu, že zůstaneme i v příští sezóně v La Lize. I přes opravdu těžkou sezónu jsme nastřádali dostatek bodů a doufám, že dokončíme svou práci už v sobotu. Víme, že Elche půjde rovněž za vítězstvím, protože potřebují body pro záchranu. Budou ale muset být přinejmenším dvakrát tak silnější než my, aby mohli pomýšlet na vítězství," uvedl před zápasem kapitán domácích Duda, jenž je jedním z nejdéle sloužících hráčů v kádru Bernda Schustera.

Elche neprožívá zrovna ideální období. V první sezóně po příchodu z druhé ligy nastřádal zatím tým pod vedením Frana Escribá šestatřicet bodů, což stačí na patnácté místo. Hůře je na tom však aktuální forma hráčů z provincie Alicante. Hosté vyhráli pouze jedno z posledních devíti utkání a na svém kontě mají pouze dvě venkovní výhry. Cílem Elche tak bude překvapit svého soupeře odhodláním a houževnatostí.

Pomoci by hostujícímu celku mohly absence v řadách Malagy. Kvůli zranění nebudou moci nastoupit Sánchez a Tissone a do zápasu nezasáhnou ani hříšníci Angeleri s Amrabatem. Escribá nemůže použít jen Morala a Giméneze. Zápas začíná v 18:00 a hlavním sudím bude Javier Estrada.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Antunes, Weligton, Ferreira, Gámez - Camacho, Darder - Samuel, Duda, Portillo - Santa Cruz
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Cisma, Pelegrín, Botía, Suárez - Márquez, Sánchez - Rodrigues, Coro, Gil - Boakye
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Celta Vigo  (sobota 20:00)
Souboj šestnáctého s desátým nabídne sobotní program šestatřicátého kola, v němž Osasuna přivítá na svém hřišti Celtu Vigo. Pro domácí celek z Pamplony půjde dost možná o klíčový zápas, z šestnáctého místa mu totiž stále hrozí i pád do druhé ligy. To Celta si již záchranu vysloužila a může nastoupit v uvolněné náladě.

Osasuna drží na sestupové příčky pouze dvoubodový náskok, což by vítězství nyní tři kola před koncem sezony mohly dostatečně rozmnožit a přiblížit ji k udržení. Dobře si to uvědomuje i klubový kapitán Miguel Flaňo. "Vím, že to bude rozhodující den, kdy musíme sebrat všechny síly a využít je tím nejlepším způsobem. Je třeba maximálního nasazení a nemyslet na nic jiného než zápas v sobotu."

"Je načase dosáhnout cíle. Nikdo nám nedá nic zadarmo, potřebujeme bodovat a musíme si to vybojovat sami," pokračoval Flaňo s tím, jak hráči musí využít výhody domácího prostředí již nyní, aby poslední letošní zápas na stadionu El Sadar proti Realu Betis nebyl příliš vynervovaný. "Jsme na naše fanoušky hrdí a cítíme zodpovědnost jim ukázat, že se chceme udržet, čehož také dosáhneme. Chceme našim příznivcům vzkázat, aby nám naposledy fandili do posledního dechu."

Celta, kterou již bodové machinace na dně ligové tabulky již nemusí pranic zajímat, tak nyní čelí spíše spekulacím ohledně setrvání jejího trenéra Luise Enriqueho. Ten by podle některých španělských deníků mohl v létě odejít zpět do Barcelony, kde již dříve působil, a nahradil tak Gerarda Martina. "Nevím o tom, ale když s námi trenér zůstane, budu rád, neboť je to dobrý kouč i osobnost, která nám výrazně pomáhá," pochvaluje si záložník Levy Madinda. "Pokud bude muset odejít, nedá se nic dělat. Je to kvalitní trenér a má na to vést Barcelonu. Nebavíme se o tom, ale víme, že v tisku proběhly zprávy, jak by mohl do Barcelony odejít."
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Damiá, Arribas, Flaňo, Oriol - Puňal, Silva - Cejudo, Torres, Armenteros - Riera
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Jonny, Cabral, Fontás, Aurtenetxe - Rafinha, Madinda, Krohn-Dehli - Orellana, Charles, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Espanyol Barcelona  (sobota 22:00)
Real Valladolid čeká boj o holý život, co se prvoligové příslušnosti i v nadcházející sezoně týče. Momentálně devatenáctý celek se doma utká s barcelonským Espanyolem, který by měl mít díky pohodlnému postavení ve středu tabulky o poznání méně motivace tento zápas vyhrát.

Valladolidu před tímto kolem schází na první nesestupovou příčku rovné tři body, přičemž má stále čtyři zápasy před sebou. Naposledy v pondělí však utrpěl tvrdou porážku 4:1 s Celtou Vigo a trenér Juan Ignácio Martínez volal po rázné odpovědi týmu na tento chabý výkon. "Espanyol bude naším finále. Nemůžeme již sami sebe nebo naše rodiny zklamat, stejně jako fanoušky a všechny další, kteří na nás závisí."

"Po zápase s Celtou jsme se bavili a hráči byli velmi rozhození, dnes už jsem je ale viděl správně nabuzené," líčil Martínez situaci v kabině. "Nejsem tím, kdo bude prosit fanoušky. Jsme to my, kdo musí především něco dodat jim a ukázat, že chceme zvítězit. Za špatný výkon ve Vigu se omlouváme, nyní musíme předvést, že se hodláme udržet v první lize." Kvůli karetním trestům budou Valladolidu chybět jak Álvaro Rubio, tak Zakarya Bergdich.

Espanyol se bude rovněž snažit odčinit nedávnou tvrdou porážku z minulého kola. Barcelonští podlehli sestupem ohrožené Almérii a jejich brankář Kiko Casilla následně připustil, že motivace byla hlavní problém. "Nebyli jsme proti Almérii nabuzení. Byl to náš nejhorší zápas, z kterého jsme se poučili. Když tým není správně koncentrovaný, trpí. Do Valladolidu si jedeme pro výhru, abychom tohle selhání zažehnali."
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Mitrović, Peňa - Pérez, Rossi - Larsson, Óscar, Jeffren - Guerra
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Mattioni, Colotto, Moreno, Álvarez - Sánchez, López - Álex, García, Simao - Córdoba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Athletic Bilbao  (pátek 21:00)
Šestatřicáté kolo Primera División započne páteční předehrávkou, kterou v devět hodin večer obstarají Rayo Vallecano s Athleticem. Oba celky se těší dobré formě, a tak můžeme očekávat zajímavý duel se spoustou branek.

Zatímco hostům z Bilbaa jde o pojištění čtvrté příčky zaručující kvalifikační předkolo Ligy mistrů, Rayo bude usilovat o třetí výhru v řadě, která by mohla ještě vylepšit jeho současné deváté místo v tabulce. Pokaždé navíc madridský klub skóroval při výhrách nad Betisem a Granadou hned třikrát. "Zítřejší zápas bude příjemné jak odehrát, tak zhlédnout z tribun pro diváky," těší se domácí kouč Paco Jémez.

"Nemáme co ztratit a můžeme poskočit na osmé místo, takže máme stále o co hrát, i prestiž hraje svou roli," pokračoval Jémez. Jeho svěřenci si po nepovedeném vstupu do sezony náramně sedli a po prohrách šesti z prvních sedmi kol již pouze stoupali tabulkou. Za to, že s nimi byli diváci zajedno, i když bylo nejhůř, se jim teď trenér Vallecana snaží patřičně odměnit. "Chceme zakončit sezonu tak dobře, jak to jen půjde. Hodláme vrátit našim příznivcům veškerou podporu, kterou nám dodávali, když jí bylo nejvíce potřeba."

Jémezův protějšek Ernesto Valverde stále horuje za nové a nové body, které by definitivně zaručily jeho Athleticu kýženou kvalifikaci do příštího ročníku milionářské Ligy mistrů. Po nedávné působivé výhře nad Sevillou 3:1 je nyní zapotřebí hlavně vyvarovat se podcenění jak soupeře, tak důležitosti zápasu samotného. "Chceme této příležitosti ve Vallecas využít, na nic jiného nemyslíme."

"Bavili jsme se o tom," potvrdil Valverde, že touha zůstat soustředění bylo v Bilbau tématem číslo jedna. V Madridu se však bude muset obejít bez svého útočníka Ikera Muniaina, jenž si odpykává trest za nasbíraných pět žlutých karet v letošní sezoně. Domácí budou mít absentérů o poznání více, chybí jim José Carlos, Jonathan Viera, Razvan Rat i Nery Castillo.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Castro, Gálvez, Nacho - Trashorras, Saúl - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, José, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Ander, Marcos - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid35284375:2288
2.FC Barcelona35273597:3084
3.Real Madrid34264498:3282
4.Athletic Bilbao35198862:3865
5.Sevilla FC351781066:5059
6.Real Sociedad351691059:5157
7.Villarreal CF351571354:4352
8.Valencia CF351291447:4845
9.Celta Vigo351271644:5243
10.Rayo Vallecano351341845:7143
11.Levante UD3510121331:4242
12.Espanyol Barcelona351181639:4641
13.Málaga CF351181637:4441
14.Granada CF351142030:5337
15.Elche CF358121528:4736
16.Getafe CF35981830:5135
17.CA Osasuna35981829:5835
18.UD Almería35962038:6933
19.Real Valladolid346141433:5432
20.Real Betis35572329:7022

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1344)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele