Primera Division - souhrn 3. kola

19.09.2009, 20:03, aktualizováno 20.09.2009, 23:00
Komentáře a souhrny
Valencia nakonec zápas s Gijonem do vítězného konce nedotáhla, doma jen remizovala 2:2. Real Madrid si nedělal potíže s Xerezem, kterému nadělil pět branek, a vede ligu. K devítibodovým celkům se dnes po výhře nad Villarrealem přidalo i Bilbao. Almeria porazila Getafe, Valladolid veze tři body ze Zaragozy.

RCD Mallorca - CD Tenerife 4:0

19.09.2009 18:00

Góly: 16. Mario Suárez, 50. Aritz Aduriz, 58. Julio Álvarez, 88. Pierre Webó (pen.)

Souboj dvou ostrovních celků nabídl jednoznačnou partii, jíž dominoval domácí Real Mallorca. Nováčci z Tenerife odjíždějí s nepořízenou a s vědomím, že je tento nulový import naprosto zasloužený.

Mallorca byla od úvodních minut mnohem lepším týmem, vytvářela si více brankových příležitostí a přidávala branky. Na vítězství zadělal v sedmnácté minutě střelec první branky zápasu Mario Suaréz. V dalších minutách se přece jen hostující jedenáctka osmělila k výletům na soupeřovu polovinu a byla z toho pěkná šance Martíneze. Dudu Aouate v brance Mallorcy předváděl spolehlivé zákroky, jeho svatyně byla pro hráče hostů nedobytná.

Do konce poločasu se již žádná větší příležitost nezrodila. Můžeme však zmínit ještě jeden moment, a to žlutou kartu Lula. Tento hráč totiž ve druhé půli inkasoval druhou a byl, nutno dodat, že již za rozhodnutého stavu, vyloučen. Brzy si s ním mohl ve sprše popovídat Marc Bertrán, jehož faul v pokutovém území byl taktéž oceněn červeným kartónkem.

Po obrátce se tlak domácího týmu ještě vystupňoval a začaly padat i branky. V úvodu druhé půle měl sice další příležitost Martínez, jenž nedokázal z blízkosti přesně zakončit, ale poté to byla jednoznačná partie. Mallorca zavedla na trávníku svého stánku ONO Estadi vládu jednoho týmu.

Několik minut po Martínezově pokusu o vyrovnání se prosadil kanonýr Aritz Aduriz a zničil hostům naději na bodový zisk. O deset minut poté zvýšil stav na pro Tenerife nedostižných 3:0 Julio Alvaréz, který nedal z bezprostřední blízkosti brankáři šanci. Debakl mohli dalšími brankami podpořit Valero nebo Ramis, podařilo se to jen Webóovi, který bez větších potíží proměnil za faul na Pezzolana pokutový kop.

Marc Bertrán byl vyloučen a dokonal tak pohromu hostujícího celku, který si do své domoviny odváží zasloužený debakl 4:0. Mallorca potvrdila, že letos může pomýšlet na vyšší příčky. Již závěr předchozího ročníku napověděl, že může být celek z Baleárský ostrovů hodně vysoko, třeba i v pohárové Evropě.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Espanyol Barcelona 2:3

19.09.2009 18:00

Góly: 28. Adrián, 75. Lassad Nouioui - 20. José Callejón, 43. Juan Forlín, 53. Joan Verdú

Espanyol se díky překvapujícímu, ale nejspíše zaslouženému vítězství na půdě Deportiva La Coruňa, vyhoupl na pro klub a jeho fanoušky přijatelnější příčky ligové tabulky. To Depor své příznivce výsledkem a ani výkonem potěšit nemohl.

Katalánský klub začal zhurta a měl v úvodních minutách více ze hry. Nedokázal si však vypracovat žádnou vážnější příležitost, nepočítaje přelehké projektily končící v náručí Daniela Aranzubíi. Espanyol se však i přesto mohl radovat. Laureho roh skončil na hlavičce Juana Forlina, jehož střela skončila na břevně. To hosty nemuselo mrzet, neboť dobře postavený José Maria Callejón udal mičudě příznivější směr, a to do sítě bezmocného Aranzubíi. Oslava branky nepatřila nikomu jinému, než zesnulému Dani Jarquemu.

Depor se záhy probudil a začal masírovat obranu Espanyolu dobrými přihrávkami na Rikiho či Guardada. V těchto momentech se ukazovala síla a zejména fotbalové myšlení Juana Carlose Valeróna, jehož úžasný míč skončil na kopačce Adriána, který na malém vápně nezaváhal. Vyrovnáno.

Po brance však tlak galícijského týmu opadl. Ač se hrálo ve velmi dobrém tempu, oba týmy se na několik minut distancovali od nějakých brankových příležitostí. S blížícím se závěrem poločasu se ale opět probudili hosté a byla z toho další branka v síti Daniela Aranzubíi.

I tentokrát padla branka po standardní situaci (rohovém kopu) a zase u toho byla dvojici přihrávající Callejón a již přesně hlavičkující jednadvacetiletý bek Juan Forlin. Do kabin tak odcházela spokojenější hostující jedenáctka.

Po obrátce se diváci nejdříve pobavili, když se u pomezní čáry dala do chodu zavlažovací hlavice a skropila rozcvičující se hráče, ale o chvíli poté jim již tolik do smíchu nebylo. David García úžasnou v jeho podání španělskou uličkou nalezl dobře si nabíhajícího Verdúa, který z první překonal bezmocného Aranzubíu. Espanyol zaslouženě vedl.

Nadále držel míč na svých kopačkách. I proto se Lotina pokusil vystřídáním oživit hru svých oveček. Jeho tah se podařil, ale více než na snížení stavu Depor neměl. O druhou branku v síti kamerunského brankáře Carlose Kameniho se postaral Lassad. Vyhecované Deportivo následně Espanyol přimáčklo, ale více než Lassadovu šanci si nevytvořilo.

Espanyol si tak připsal po čtyřech letech další ligové vítězství na Riazoru, které je o to cennější, že může katalánský celek vyvést z malé krize. Domácí borci herně nepřesvědčili a z úst fanoušků se po zápase s Espanyolem nebudou linout slova chvály.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Racing Santander 1:2

19.09.2009 20:00

Góly: 72. Duda - 36. Manuel Arana, 80. Nasief Morris

Na stadionu La Rosaleda se nevyhrává často, i o to bude vítězství Racingu Santanderu chutnat sladčeji. Kantábrijci dokázali využít své dobré příležitosti, narozdíl od Málagy, a přivezou si do Santanderu patrně zasloužené tři body.

Budíček domácímu publiku a hráčům připravil Alexandre Geito, který dostal na pravé straně hrací plochy dostatek času, aby odcentroval. Jeho míč se však snesl jen těsně vedle spojnice Munuovi branky. Na druhé straně se blýskl krásnou robinsonádou proti hlavičce Nabila Bahy brankář Racingu Toňo.

Pak přišly světlé chvilky hostujících hráčů. Ty nemusela mrzet spálená šance kapitána Pedra Munitise, protože o minutu později dal první branku utkání po skvělé práci Alexandra Geita, který perfektně přešel dva hráče a výtečně přihrál, Manuel Arana.

Málaga se v dalším průběhu pokoušela ohrozit Toňovu svatyni, ale nedokázala si vytvořit vážnější příležitost. Domácí hráči drželi míč na svých kopačkách, dobře kombinovali, ale v konečné fázi se utápěli ve vlastních chybách a nepřesnostech. Když už to nešlo za pomoci vypracované akce, musel se k míči postavit portugalský dělostřelec Duda.

Pětadvacetimetrová vzdálenost ani zeď nepředstavovaly žádnou překážku. Jeho přenádherná rána z přímého volného kopu znamenala vyrovnání a vyhnání všech pavouků z horního růžku Toňovi branky. Domácí se ukolébali, což se jim stalo osudné. Poslední slovo si vzal Racing.

Vítězná trefa přišla ze vzduchu. Centr Mehdi Lacena proměnil jihoafrický bek Nasief Morris a zajistil svému týmu zisk tří bodů. Po úvodní prohře s Getafe a remíze na stadionu Vicente Calderóna s Atléticem Madrid je vidět na hráčích kantábrijského klubu zlepšení. Málaga může litovat druhého prohraného zápasu v závěrečných minutách utkání.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Sevilla FC 0:2

19.09.2009 20:00

Góly: 36. Álvaro Negredo, 71. Frédéric Kanouté

Osasuna oplakává a běduje nad únosem tří bodů. Těch se zmocnila andaluská družina i díky premiérové brance Álvara Negreda. Klání to bylo vyrovnané a plné hezkých fotbalových okamžiků, Sevilla předčila svého soupeře vlastně jen na poli přesného zakončení.

První desetiminutovka patřila hostitelům utkání, kteří vlétli na ještě ospalého soupeře a vypracovali si velký tlak. Ke spokojenosti scházelo jediné - vytvořit si nějakou výraznou příležitost. Oba soupeře sice charakterizovalo dobré nasazení a přesná kombinace, ale jakmile došlo na finální přihrávku, obě mužstva se utápěla ve své nemohoucnosti.

Nepodařilo-li se dostat hráčům do jedenáctky, zkoušeli to z dálky. První ránou se prezentoval Adriano, který náležitě protáhl Ricarda v brance domácí Osasuny. Sevilla postupem času převzala otěže utkání a začala být pro domácí branku ještě nebezpečnější.

V pětadvacáté minutě našel Sergio Sánchez hlavičku Fréderica Kanoutého, jehož následný střelecký pokus olízl břevno Ricardovi brány. Tlak andaluského týmu v dalších minutách opadl, což bylo dáno množstvím standardních situací (zejména rohů) v podání domácího celku. V posledních deseti minutách se však sevillští opět rozehráli a vytěžili ze svého mírného tlaku první a rozhodující branku klání.

Výbornou práci odvedl Adriano, který se přehnal přes obránce a nádhernou přihrávkou na nabíhajícího Negreda založil akci, na jejímž konci neměla nejdražší posila v historii Sevilly šanci minout. Španělský kanonýr mohl náležitě oslavit svou první branku v dresu Rojiblancos.

Do poločasu se pro potřeby čtenářů nic zajímavého neudálo. Podobně můžeme hodnotit i první minuty druhého dějství. Sevilla utkání kontrolovala, Osasunu charakterizovala snaha o zvrácení nezvratného osudu. Domácí ohrožovali branku Andrése Palopa pouze díky dalekonosným ranám, které povětšině případů končily na ploše reklamních poutačů.

Namísto kýženého vyrovnání přišla chyba a trest. Diego Perotti hrudí sklepl míč na Fréderica Kanoutého, který napřáhl a jen taktak, že neprotrhl síť překvapeného Ricarda. V souboji s Perottim zaváhal a branku si jistojistě bude vyčítat letní posila Osasuny Javi Camuňas, který v inkriminovaný okamžik uklouzl a dal šanci Perottimu sklepnout míč na kanonýra Kanoutého.

Palop zůstal nepřekonán i po střelách Masouda Shojaeího, který byl posledním mužem, jenž jej přímo ohrozil. Když v dvaaosmdesáté minutě podkosil pronikajícího Perottiho (v dnešním utkání hrál výborně!) domácí obránce Sergio, bylo všem zúčastněným jasné, kdo se stane vítězem tohoto souboje.

Sevilla v pohodě dokráčela ke druhému vítězství v sezóně a snad z ní spadla deka z utkání s Valencií. Domácí Osasuna začíná mít potíže. Úvod sezóny jí nepotkal v dobré formě a výsledky jsou zatím velmi špatné. Bude-li pokračovat v nastoleném tempu, s velkou pravděpodobností se bude trápit bojem o záchranu.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Atlético Madrid 5:2

19.09.2009 22:00

Góly: 2. Zlatan Ibrahimović, 16. Lionel Messi, 30. Dani Alves, 41. Seydou Keita, 90+3. Lionel Messi - 45. Sergio Agüero, 85. Diego Forlán

Mladí profesoři z Barcelony nejsou mezi svými žáky oblíbeni. U včerejší zkoušky tentokráte propadlo Atlético Madrid a příští týden jej čeká již čtvrtý reparát. Všeobecná nespokojenost s jeho výkony může velmi brzy stát za koncem trenéra Abela Resina, jehož pozice každým takovýmto výsledkem slábne.

Na Camp Nou bylo hotovo již do poločasu, čímž fotbalový labužníci utrpěli ve druhém dějství, jež kvalitou za prvním velmi zaostávalo. Zápas i přesto nabídl velmi pěkné pokoukání, jehož dirigentem byl Lionel Messi. Právě argentinský hračička vstřelil dvě branky a na dalších se svým umem podílel. Pochvalu si jistě zaslouží i Dani Alvés, Xavi a Thierry Henry, který se po parádní první půli bohužel vytratil. Na druhé straně bychom mohli vyzdvihnout výkon Sergia Agüera.

Blaugranas začali od podlahy. Thierry Henry již v první minutě napřáhl a rozechvěl břevno. A když se jedenáctka Atlética neprobudila, obstaral jí studenou spršku švédský útočník Zlatan Ibrahimovič. Sergio Busquets jej našel perfektní kolmicí za obranou řadu Atlétů a letní posila Barcelony dostala mičudu lehkým popíchnutím mimo dosah brankáře.

Energií sršící Barcelona se i nadále tlačila do ofenzívy a vytvářela si další a další brankové příležitosti, u nichž byl většinou Messi nebo Henry. Právě francouzský reprezentant si zaskvěl po čtvrthodině hry. Zády brance dostal míč, otočil se a výtečnou přihrávkou vybídl ke skórování nabíhajícího Lionela Messiho, pod jehož nohy se vrhl Antonio Lopéz a zabránil druhé síti Roberta Gaga.

Ovšem o dvě minuty později propadl stejně, jako jeho spoluhráči. Celou obrannou čtveřici vyřadil ze hry krásným pasem Xavi, balón se dostal k Lionelu Messimu, jenž si položil brankáře a v pohodě zakončil. I nadále to byla Barcelona, která diktovala tempo utkání. Atléti se sice osmělili k několika výpadům a střelám, ale žádná neznamenala výraznější ohrožení Valdésovi branky.

Trochu nepozorná a nestíhající obrana nedělala starosti ofenzivní složce, která se postarala o další dvě krásné branky. Tu v pořadí třetí zařídil brazilský ostřelovač ve službách katalánské jednotky Dani Alvés, jehož pumelice z přímého volného kopu na pár okamžiků zaměstnala síť za Robertovými zády.

Záhy přišel čtvrtý úder. Lionel Messi si vypůjčil od svého spoluhráče Maxwela míč, slušně pozdravil Luise Pereu a Pabla Ibaňez, a to vše vyšperkoval slušnou přihrávkou na Keitu, před nímž stál snadno splnitelný úkol. Splnil jej.

Sergi Busquets se rozhodl vybídnout ke skórování i svého hvězdného protihráče. Svou nesmyslnou hlavičkou vybídl ke sprintovému souboji Sergia Agüera a Dmytra Chigrynského a podle statistik jistě uhádnete, kdo jej vyhrál. Victor Valdés neměl proti přesnému a chladnokrevnému zakončení argentinského hráče sebemenší šanci.

Barca již svého soupeře netrápila a neuštědřila mu ještě větší debakl. I proto se Atléti dostali k několika šancím, jak stav snížit na přijatelnější výsledek. Pětadvacet minut se hrálo jen mezi pokutovými územími s nepatrným množstvím šancí a střeleckých pokusů.

Resinovi se povedlo střídání. Na trávník přišel Cléber Santana a oživil hru Atlética, nahradil v posledních zápasech matného Simaa. Ihned po svém příchodu vyzkoušel pevnost reklamních poutačů a provětrával nestíhajícího Chigrynského.

Barcelonští v závěru zápasu snížili koncentraci, z čehož Rojiblancos vytěžili alespoň jednu branku. Victor Valdés svým výkopem našel hlavu Clébera Santany, který vyhrál souboj s typickým hlavičkářem Andrésem Iniestou, od níž se míč odrazil na kopačku Diega Forlána.

Forlán se dostal na práh šestnáctky a prostřelil Victora Valdése. Na tuto branku našla Barcelona ještě jednu odpověď. Kosmetickou úpravu skóre má na svědomí trojice Alvés, Iniesta a Messi. Dani si výtečně narazil s Andrésem, zatáhl a míč mu vrátil, Iniesta jej posunul Lionelu Messimu, jehož střela béčkem do protějšího dolního růžku Robertovy branky byla to poslední, co mohli diváci vidět.

Více informací k zápasu

UD Almería - Getafe CF 1:0

20.09.2009 17:00

Góly: 47. Michel

Almería využila domácího prostředí a získala důležité tři body proti Getafe. Minulý domácí zápas se svěřencům Huga Sáncheze moc nepovedl, když nedokázali vstřelit vyloučením oslabenému Valladolidu branku. Tentokrát byli nebezpečnější hosté, ale domácí produktivita a pevná obrana zajistili Almeríi první letošní vítězství.

Fanoušci nemohli být s výkonem a předvedenou hrou obou mužstev spokojeni a můžeme se jen ptát, jestli je tříbodový zisk dostatečnou náplastí na pošramocené fotbalové srdce. První poločas neměl s pěkným fotbalem nic společného, a tak stojí za zmínku snad jen pěkná střela Guilhermeho, se kterou si argentinský brankář Ustari poradil.

Některé fanoušky možná probudil hvizd zahajující druhou půli, většinu již branka domácí Almeríe. Byla to rovněž první přesný zásah Sánchezových mužů v probíhající sezóně. Zasloužil se o ní výtečným pasem obránce Pablo Piatti a nekompromisním průnikem a dobrým zakončením Míchel.

Následně se mohl po obrovské chybě Cata Díaze prosadit domácí útočník Uche Kalu, ale nedostihl míč. Je pravdou, že Getafe bylo ve druhé půli velmi střelecky potentní. Na Diega Alvése šlo značné množství nebezpečných ran, se všemi si ale spolehlivě chytající brankář poradil.

Nejlepší a nejdůležitější zákrok si připsal v osmdesáté minutě, kdy se úžasnou robinsonádou vrhl po míči z kopačky Manu del Morala. Domácí brankář se skutečně blýskl a ve své podstatě zajistil svým barvám tříbodový zisk.

Almería nakonec závěr utkání zvládla a připsala si první tři body do ligové tabulky. Je též pozitivní, že dokázali po více než dvou zápasech skórovat. Po odchodu Álvara Negreda není ofenzivní hra ideální a zdá se, že ostatní útočníci domácího týmu nedosahují takových kvalit jako současný střelec Sevilly. Hosty může prohra mrzet, neboť byli v průběhu utkání rozhodně aktivnějším týmem. Po skvostném začátku přichází trpké vystřízlivění, ale jen výsledkové!

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Real Valladolid 1:2

20.09.2009 17:00

Góly: 26. Jorge López - 3. Marquitos, 56. Sisi

Nováček soutěže ze Zaragozy podlehl v dobrém utkání Valladolidu, který si připsal cenné vítězství a zejména první ligové vítězství v tomto ročníku.

Hosté začali skutečně parádně, když se po krásné akci a zpětné přihrávce Diego Costy prosadil Marquitos, který prostřelil Juana Carriza v domácí brance. Na druhé straně se pokoušel vyrovnat Arizmendy, ale z dobré pozice přestřelil branku. Valladolid následně mohl osobou Fabiána Cannobia zvýšit vedení, jeho střela z bezprostřední blízkosti zazvonila na břevno.

V dalších minutách se dvakrát předvedl hostující brankář Jacobo Sanz, který zlikvidoval několik dobrých pokusů. Nestačil jen na dobrou šanci Jorge Lopéze, který přízemní střelou podél padajícího Sanze vyrovnal. A hostující brankář patrně nebude mít čisté svědomí.

To jeho konkurent na druhé straně Juan Pablo Carrizo měl velké štěstí při Sisiho nečekané ráně. V závěrečných minutách měl ještě dobrou šanci stoper Ayala, jehož hlavička po standardce Lopéze skončila mimo.

Po obrátce musel zprvu likvidovat Costovu hlavičku Carrizo, ale proti další a rozhodující ráně Sisiho neměl šanci. Valladolid se okamžitě "vrhl" do defenzívy. I díky několika standardním situacím se podařilo domácím vytvořit si tlak na soupeřovu obranu, ale žádnou výraznější šanci si nevytvořili.

Postupem času přišly i příležitosti. U obou šancí byl agilní a v tomto zápasu výborný Jorge Lopéz, jehož první střelu Ustari výtečně vytěsnil a i s druhou hlavičkou si brankář hostí poradil. Zaragoza se přece jen mohla dočkat bodíku, ale střídající Franc Songo'o zklamal v zakončení.

V zajímavém utkání zvítězila přesnost v zakončení. Domácí nebyli horším týmem, drželi častěji míč na svých kopačkách, ale nedokázali překonat jistého Ustariho. Zaragoza tak po první domácí výhře své fanoušky zklamala.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Villarreal CF 3:2

20.09.2009 17:00

Góly: 11. Fernando Llorente, 39. Fernando Llorente, 58. Javi Martínez - 48. Cani, 84. Santi Cazorla

Athletic Club prožívá úžasný vstup do letošní sezóny španělské La Ligy. V dnešním utkání se baskičtí Lvi prokousali "ocelovou" obranou Žluté ponorky a vyrvali z jejích spárů cenný poklad v podobě tří bodů.

První poločas patřil Athleticu a jeho kanonýrovi Fernandu Llorentemu, střelci dvou veledůležitých branek. Ta první přišla již po deseti minutách hry. Dobře hrající sedmadvacetileté pravé křídlo domácího celku David Lopéz perfektně odcentroval a nalezl hlavičku Fernanda Llorenteho, který z blízkosti překonal jinak výtečně lapajícího Diega Lopéze.

I nadále byli domácí fotbalisté lepší, kdežto Villarreal vůbec nepřipomínal mužstvo, které by mělo bojovat o příčky zajišťující pohárovou Evropu. V dalších šancích "selhali" Igor Gabilondo či David Lopéz, brankář hostů se činil. Diego Lopéz nevěděl, kam dřív skočit. Třeba ve třicáté minutě se rozhodl po hlavičce Fernanda Llorenteho skočit na levou stranu a byl z toho krásný a zákrok.

Ve čtyřicáté minutě utkání přišla druhá branka španělského reprezentanta Fernanda Llorenteho. Tentokrát se prosadil výbornou technickou střelou po další přihrávce Davida Lopéze. Takový "Angličan" po Baskicku. A pro hosty mohlo být ještě hůře, kdyby Gabilondovu dělovku z přímého volného kopu a následnou dorážku nechytil Diego Lopéz.

Na San Mamés zavládla pohodová atmosféra. Na začátku druhého dějství přišel šok po velké šanci Fernanda Llorenteho, když snížil stav na rozdíl jediné branky Cani. Joseba Llorente vrátil hlavičkou míč po přetaženém centru Cazorly na penaltu, kde stál Cani a napálil míč do sítě. Zvýšit mohl brzy Toquero, jehož pumelici výtečně vyrazil na roh Diego Lopéz.

Domácí to však mrzet nemuselo. Výtečně kopnutý rohový kop umístil do sítě Javi Martínez a mohl oslavovat vítěznou branku utkání. Po rozehrávce vypálil Nilmar, ale Iraizoz byl pozorný.

Na San Mamés se poté hrála vyrovnaná partie, ačkoli byl hostující celek směrem dopředu nebezpečnější. Athletic jednoduše kontroloval vývoj zápasu a nepouštěl se do žádného bezhlavého útočení, vycházel ze zajištěné obrany.

S blížícím se závěrem utkání vystupňoval tlak Villarreal, jenž zatlačil svého soka do defenzívy. Tvrdě hrající domácí se dopustili několika faulů, a právě jeden z nich potrestal krásnou ranou Santi Cazorla, konkrétně faul Koikiliho. Výtečný technik Cazorla neměl problém zakroutit míč do sítě a zadělal na dramatický závěr.

Tentýž hráč se postavil i k dalšímu přímému volnému kopu a nebýt Iraizoze, Villarreal by získal bod. Nestalo se, a tak mohl zaplněný San Mamés oslavovat zaslouženou, ale vydřenou výhru, která Athletic Club posunula na průběžné druhé místo za Barcelonu. Villarreal má na svém kontě chabé dva body a jeho pozice v tabulce není, oproti létům minulým, přívětivá. Odchod Manuela Pelegriniho a absence Marcose Senny ubližují Žluté ponorce více, než by bylo zdrávo.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Xerez CD 5:0

20.09.2009 19:00

Góly: 1. Cristiano Ronaldo, 75. Cristiano Ronaldo, 78. Guti, 81. Karim Benzema, 88. Ruud van Nistelrooy

Real Madrid deklasoval prvoligové bažanty z Xerezu. Pro hostující fotbalisty a fanoušky je výsledek velmi krutý, Xerez byl o mnoho slavnějšímu Realu v některých fázích utkání vyrovnaným soupeřem a dokázal s ním držet krok.

Příznivci Blancos se nestačili na svých sedadlech ani uvelebit a již oslavovali úvodní trefu. Casado nestihl rychle zareagovat na pohyb Cristiana Ronalda, který se dostal na šestnáctku, z níž se dokázal skvělou přízemní ranou prosadit. Než se obranná čtveřice hostí rozkoukala, mohla přidat legendární postava Realu Madrid Raúl González Blanco druhou branku. To by ovšem nemohl být v brance v prvních kolech výtečně chytající Renan Brito.

Tento brazilský brankář předvádí úžasné výkony. V šesté minutě se prezentoval sice průměrným zákrokem proti Ronaldově střele, ale vyražený míč se dostal na kopačku zmiňovaného Raúla, který brankáře z bezprostřední blízkosti nepřekonal. To se nepodařilo ani z druhé dorážky brazilskému záložníku Kaká, který si vyřídil účty s reklamním panelem.

Po prvotním šoku nad inkasovanou brankou se probudila i ofenzíva Xerezu. Lassana Diara fauloval Maldonada a k míči se postavil Emilion Viqueira. Čtyřiatřicetiletý záložník olízl míčem břevno. Po dvaceti minutách hry začal být Xerez velmi aktivní a pouštěl se do zajímavých protiútoků. I přesto si nedokázal vypracovat žádnou vážnější tutovku, která by znamenala vyrovnání.

Do poločasu nám fotbalisté obou mužstev moc zábavy nenabídli. Hra se odehrávala zejména mezi pokutovými územími, bez větších příležitostí. Tentýž scénář platil i pro úvodních dvacet minut, a tak přejděme bez většího zdržování k rozhodujícím okamžikům utkání, nebudeme-li za něj považovat první branku Cristiana Ronalda.

Patnáct minut před koncem vstřelil svou druhou branku v utkání portugalský míčový kouzelník Cristiano Ronaldo. Jeho ohromný výskok a přesná hlavička po rohovém kopu Estebana Granera znamenaly zvýšení vedení a tříbodovou pojistku.

Obrana Xerezu se naprosto rozpadla. V dalších minutách inkasovala další tři a vesměs zbytečné branky, které jistě sebevědomí nováčka nezvýší. Třetí branku založil Cristiano Ronaldo, který přihrál na další posilu Karima Benzemu, který ani nadvakrát nedokázal vypálit. I proto se své šance chopil zkušenější Guti, který svému spoluhráči ukázal, jak se má pálit.

Učenlivý francouzský hráč toto gesto pochopil, a proto se v dvaaosmdesáté minutě radoval z krásného gólu po individuální akci a taktéž své první trefy v dresu Realu Madrid. Střídající navrátilec a skvělý holandský útočník Ruud van Nistelrooy nasadil Renanovi jesličky, byla krutá porážka dokonána.

Xerez letos ještě nevstřelil branku. Jeho útočníci se o to snaží marně již tři zápasy, přitom výkony a šance na to jsou. Pakliže bude Xerez pokračovat v nynějších výkonech a ty budou korespondovat s počtem branek, nemusel by se potácet na hraně sestupu a udržení se v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Sporting Gijón 2:2

20.09.2009 21:00

Góly: 22. David Villa, 60. David Villa - 6. David Barral, 86. Grégory Arnolin

Sporting Gijón přistřihl valencijským Netopýrům křídla a odváží si z jejich doupěte Mestalla bod za remízu 2:2. Výsledek je velkým překvapením i proto, že hosté dohrávali část prvního a logicky i celý druhý poločas bez vyloučeného Míchela.

Valencia zatlačila svého soka od úvodních minut do hluboké defenzívy, ale byli to právě hosté, kteří udeřili jako první. Alberto Rivera ukořistil před šestnáctkou Sportingu balón a fantastickou dlouhou přihrávkou nalezl nabíhajícího si Davida Barrala, který marně stíhán obráncem Alexisem chladnokrevně překonal Miguela Moyu a zajistil svému týmu vedení.

Na domácí jedenáctku měla branka ovlažující a blahodárný účinek, neboť se začala tlačit do útoku a dorážet na soupeřovu obranu. Nápor svěřenců Unaie Emeryho vyústil v první branku v síti Juana Pabla Colinase. Francouzský obránce Jérémy Mathieu s potřebným štěstím našel ve vápně nabíhajícího Davida Silvu, který ještě na skvěle vyběhnuvšího Colinase nevyzrál, ale následná nekompromisní dorážka z kopačky dalšího skvělého útočníka La Roji Davida Villy již branku znamenala. Vyrovnáno.

Valencia pokračovala ve velkém tlaku na hostující defenzívu. Přispělo k tomu i přísné vyloučení Míchela, jemuž umožnil předčasné osprchování rozhodčí David Borlabán. Než se stadionem rozlehl první dějství ukončující hvizd sudího, připravili domácí fotbalisté protivníkovi krušné chvilky. Nicméně pečlivá a pozorná defenzíva včetně brankáře Colinase zabránila pohromě, která by znamenala velké povzbuzení pro domácí celek do druhé půle.

Hráči Sportingu Gijón museli vyvinout obrovské úsilí, aby v zápase neinkasovali více, než se stalo. Za pevnou obranou stál jistý brankář, defenzívu podporovala záložní čtveřice. Valencia se dostávala do šancí zejména za pomoci centrovaných balónů, ačkoli pozemní operace nebyly výjimkou.

První vážnější příležitosti jsme se dočkali v devětapadesáté minutě, kdy se po centru Juana Maty zjevil před odkrytou brankou Jérémy Matieu a jeho kolega David Silva. Oba hráči si překáželi natolik, že se francouzský hráč do sítě netrefil. Domácí to však nemuselo mrzet, po necelé minutě hry se prosadil David Villa.

A jeho gól patřil mezi ty nejhezčí v tomto kole. Přenádhernou akci započal David Silva přesným míčem na Bruna, který vrátil míč na vápno Davidu Villovi, jehož střela z otočky zapadla na protější tyč Colinasovi svatyně.

Jenže v závěru utkání, konkrétně v pětaosmdesáté minutě, přišla vyrovnávací branka. Alexis zahrál na rohu pokutového území rukou, přímý volný kop rozehrál Gerard, Moya kvůli špatnému načasování výběhu a skrumáži před ním merunu nelapil a ta se dostala na hlavičku pohotového Gregoryho, který zajistil Sportingu cenný a vydřený bod z půdy jednoho z adeptů na stupně vítězů.

Valencia se dostala do křeče a v závěru utkání si již žádnou šanci nevytvořila. V dnešním duelu rozhodla bojovnost a odhodlanost hráčů Sportingu a na druhé straně nepřesnost v zakončení a finální fázi. Netopýři ztratili své první body v letošní sezóně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid330011:29
2.FC Barcelona330010:29
3.Athletic Bilbao33005:29
4.RCD Mallorca32107:17
5.Valencia CF32108:47
6.Sevilla FC32016:36
7.UD Almería31111:14
8.Real Valladolid31114:54
9.Racing Santander31114:64
10.Sporting Gijón31113:54
11.Málaga CF31024:33
12.Getafe CF31024:43
13.Deportivo La Coruña31025:63
14.Espanyol Barcelona31023:63
 Real Zaragoza31023:63
16.CD Tenerife31022:63
17.Villarreal CF30214:52
18.CA Osasuna30122:51
19.Atlético Madrid30123:91
20.Xerez CD30030:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (313)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele