Primera División - souhrn 2. kola

25.08.2012, 20:51, aktualizováno 27.08.2012, 23:53
Komentáře a souhrny
Atlético v repríze finále Evropské ligy rozstřílelo Athletic, ve druhém pondělním utkání uspěl Valladolid. Ten tak společně s Rayem a vedoucí Barcelonou ještě neztratil, naopak mistrovský Real Madrid opět zaváhal. Tři body zato mají Zaragoza a Real Sociedad, v dalších třech duelech se zrodily remízy...

Atlético Madrid - Athletic Bilbao 4:0

27.08.2012 22:00

Góly: 20. Falcao, 42. Falcao, 59. Falcao (pen.), 84. Tiago

Svou domácí premiéru madridské Atlético zvládlo nadmíru dobře, když přehrálo Athletic až nezvykle snadno 4:0. Hlavní podíl na vysoké výhře měl kanonýr Falcao, jenž zaznamenal hattrick.

Do zápasu vstoupily oba týmy poměrně opatrně. Také proto lze za gólovou příležitost počítat maximálně tak Gabiho dalekonosný projektil, který letěl přesně do středu brány, kde zrovna operoval připravený gólman Iraizoz.

Mnohem lépe si počínal po dvaceti minutách hry Radamel Falcao. Kolumbijský reprezentant prošel z levé strany do pokutového území, využil nedůslednosti hostujících zadáků a z poměrně ostrého úhlu přesně zakončil - 1:0. Falcao ovšem řádil i nadále. Už o devět minut později byl blízko druhému gólu, když se nikým nehlídán dostal k hlavičce, jenže míč nakonec poslal těsně nad břevno.

Atlético bylo téměř po celý první poločas nebezpečnější, a proto určitě nikoho příliš nepřekvapilo, že před přestávkou přidalo ještě jeden zásah. Také ten měl na svědomí Falcao, který tentokrát dostal od Godína přesný centr na zadní tyč, odkud neomylně zakončil - 2:0.

Hosté z Bilbaa toužili po změně stran ještě zabojovat minimálně o vyrovnání, avšak už v devětapadesáté minutě inkasovali potřetí. Carlos Gurpegi zahrál ve vlastním pokutovém území rukou a nařízenou penaltu proměnil s obrovským přehledem Falcao - 3:0.

Domácí byli po třetím gólu na koni a několikrát dokázali nebezpečně zahrozit: Falcaa ovšem bravurním způsobem vychytal brankář Iraizoz, Suárez pro změnu orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Vytouženého čtvrtého zásahu se tak Atlético dočkalo až v závěrečné desetiminutovce, kdy se sražený míč dostal k Tiagovi a ten nádhernou dalekonosnou střelou pod břevno uzavřel gólový účet zápasu.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Levante UD 2:0

27.08.2012 20:00

Góly: 38. Víctor Pérez (pen.), 48. Víctor Pérez (pen.)

V naprosto jednoznačnou záležitost se proměnilo utkání Valladolidu s Levante. Více než třináct tisíc diváků vidělo dominanci domácího týmu a jeho zasloužené vítězství 2:0. Valladolid tak pokračuje v působivém nástupu do své premiérové prvoligové sezony po dvou letech strávených v Segunda División.

Dva góly Víctora Péreze z pokutového kopu udělaly rozdíl ve skóre zápasu plného ostrých zákroků. Arbitr Ignacio Iglesias Villanueva se měl co ohánět. Pozitivního ohlasu se však minimálně od hostujícího týmu nedočkal, ba naopak. Kapitán Levante Sergio Ballesteros po skončení zápasu prohlásil, že být všichni rozhodčí jako dnešní hlavní sudí, Valladolid se stane mistrem.

Pravdou je, že hráči Granotes nasbírali šest žlutých karet a k tomu i jednu červenou, kterou si vysloužil obránce David Navarro. Jeho zahrání rukou v pokutovém území sedm minut před koncem prvního poločasu se ukázalo jako klíčový moment celého utkání. Navarro totiž naráz oslabil své spoluhráče nuceným odchodem do kabin a ještě umožnil soupeři kopat penaltu. Víctor Pérez zachoval v divokém prostředí chladnou hlavu, překonal Munuu a nastartoval svůj tým k cestě za vítězstvím.

A jelikož Levante nepředvedlo nic převratného ani před osudným okamžikem z osmatřicáté minuty, dalo se očekávat, že si Granotes zbytek zápasu protrpí ještě více. O slabé aktivitě hostujícího celku koneckonců vypovídá jediná střela na bránu za celých 90 minut, jeden rohový kop, a pouhých 23 % držení míče. Když deset minut po prvním penaltovém incidentu Diop stáhnul ve vlastní šestnáctce Omara a Pérez se z puntíku trefil i podruhé, bylo dílo dokonáno. Jen díky skvělému Munuovi neodjíží Levante zpět do Valencie s podstatně horším výsledkem.

Valladolid si tak zatím drží stoprocentní úspěšnost a dělí se o čelo tabulky s Barcelonou a Rayem Vallecano. Levante se naopak krčí na šestnáctém místě s jedním bodem a nedaří se mu zatím navázat na loňské překvapující tažení ligou až do evropských pohárů. Šanci napravit pošramocený vstup do soutěže dostanou svěřenci Juana Martíneze příští neděli, kdy doma přivítají Espanyol.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Deportivo La Coruña 3:3

26.08.2012 23:00

Góly: 11. Roberto Soldado, 28. Roberto Soldado, 41. Sofiane Feghouli - 38. Abel Aguilar, 59. Abel Aguilar, 76. Pizzi (pen.)

V posledním hraném nedělním duelu druhého kola Valencia na domácí půdě přivítala nováčka z La Coruni. V nejatraktivnějším zápase celého kola Netopýři doma zaváhali a pouze remizovali 3:3. Valencia přitom v utkání vedla už 3:1 a měla všechny body ve svých rukou, ale nedokázala vedení udržet a kvůli pasivní hře ve druhém dějství podruhé v letošní sezóně remizovala, zatímco Deportivo již posbíralo čtyři body.

Velmi pohledný první poločas viděli diváci na stadionu Mestalla ve Valencii. Domácí začali velmi aktivně a šance si vytvářeli od samého úvodu utkání. Už po devíti minutách hry se ve veliké šanci ocitl Sofiane Feghouli, který se zčistajasna zjevil na pravé straně sám před gólmanem Deportiva, ale své šance se zalekl a vysoko přestřelil.

Valencia však na svůj první gól nečekala. O další dvě minuty později už se skóre měnilo. Hostům nesklapla ofsajdová past a do samostatného úniku se tak dostal kapitán Netopýrů Roberto Soldado, který si pohrál s gólmanem Aranzubiou a bez problémů poslal svůj tým do vedení 1:0.

Soldado měl další velikou šanci na prahu dvacáté minuty. Pereira z pravé strany nacentroval před branku, Soldado se pověsil do vzduchu a svou hlavičku poslal do hostujícího gólmana. Ve 28. minutě už se však radoval ze své druhé branky. Deportivo znovu v obraně zaváhalo a Tino Costa parádním pasem za obranu našel Jonase, který neměl problém přistrčit Soldadovi do prázdné branky - 2:0.

Po druhém gólu však domácí polevili a na hřišti to bylo vidět. Nejprve Deportivu gól neuznali kvůli ofsajdu, ale ve 38. minutě už přišlo zkorigování skóre. Po rohovém kopu se balón odrazil k volnému Aguilarovi a ten neměl problém ho dopravit do prázdné branky - 2:1.

V závěru poločasu však Los Che ještě navýšili své vedení. Parejo našel kolmicí na pravé straně Feghouliho a ten pohotovou střelou z úhlu k tyči překvapil Aranzubiu - 3:1. V nastaveném čase ještě mohl zvýšit na 4:1 Soldado a završit tak svůj hattrick, ale tentokrát proti němu uspěl gólman Deportiva. I tak šli domácí do kabin s pohodovým náskokem 3:1.

Deportivo nastoupilo do druhého poločasu plné odhodlání něco udělat s dosavadním výsledkem zápasu a to se hostům vyplatilo po čtvrthodině hry. Svou druhou branku v utkání přidal Abel Aguilar, který se tentokrát prosadil hlavou a potvrdil svou roli kanonýra, když snížil na 2:3 z pohledu Deportiva.

Pasivita se Valencii ve druhé půli rozhodně nevyplácela a Deportivo si dokázalo vytvořit i další šance. Nejprve pálil z dálky nepřesně Pizzi, ale v 69. minutě měl téměř gól na kopačce Oliveira, v rozhodující chvíli však podklouzl a jeden z domácích obránců dokázal včas balón dostat do nebezpečí.

I přesto vyrovnání přišlo. V 75. minutě Ricardo Costa fauloval ve vlastním pokutovém území, viděl druhou žlutou kartu, tudíž červenou a hosté navíc zahrávali pokutový kop. Balón si na značku postavil Pizzi a s přehledem poslal gólmana Valencie na druhou stranu - 3:3.

I přes početní převahu bylo Deportivo s remízovým výsledkem pravděpodobně spokojeno, protože od vyrovnávací branky se nikterak moc dopředu netlačilo. Spíše si hlídalo svou polovinu a Valencia už neměla síly na vstřelení vítězné branky. V nastaveném čase mohl ještě o vítězství Deportiva rozhodnout Gama, ale v dobré šanci zaváhal a obrana Valencie vše uhasila. V nejatraktivnějším utkání kola tak Valencia doma remizovala s Deportivem 3:3.

Více informací k zápasu

Granada CF - Sevilla FC 1:1

26.08.2012 21:00

Góly: 37. Mikel Rico - 44. Álvaro Negredo

V dalším utkání druhého kola španělské Primera Division ambiciózní Granada přivítala na domácí půdě favorita ze Sevilly. Utkání mělo překvapivě velmi vyrovnaný průběh a nakonec také skončilo zaslouženou remízou 1:1. Granada tak získala svůj první bod v novém ročníku, Sevilla naopak poprvé zaváhala a má na kontě čtyři body.

Začátek utkání byl z obou stran velmi opatrný a věci se začaly dít prakticky až po půlhodině hry. V úvodních třiceti minutách byl k vidění souboj o střed hřiště, ve kterém měli mírně navrch hosté ze Sevilly, ale kromě dvou nepřesných dalekonosných střel se nedokázali dostat do nebezpečnějšího zakončení. Lépe na tom nebyla ani Granada.

Situace se rázně změnila ve 33. minutě. Gólman Sevilly Diego Lopéz ve vlastním pokutovém území srazil k zemi záložníka Orellana a byla nařízena penalta ve prospěch Granady. Lopéz navíc inkasoval červenou kartu a hosté tak byli nuceni střídat, místo Reyese nastoupil na hřiště náhradní gólman Andrés Palop.

Nehrálo se téměř pět minut a penalta byla zahrávána až ve 37. minutě. Balón si na značku postavil Siquiera a neproměnil, naštěstí pro domácí pohotově zareagoval Mikel Rico a dokázal balón dorazit - 1:0. Poté měla Granada ještě jednu velikou příležitost, ale Fabian Oreallana tváří v tvář náhradnímu gólmanovi Palopovi neuspěl.

V závěru poločasu se tak pro Granadu potvrdilo pravidlo "nedáš, dostaneš" a Sevilla srovnala. Ve 44. minutě se dostala do rychlého protiútoku, na jehož konci byl kanonýr Álvaro Negredo a nadvakrát dokázal balón dostat za záda gólmana Toňa. Negredo tak srovnal na 1:1 a za tohoto stavu se šlo také do kabin.

Ve druhém dějství bylo vidět, že ani jeden z týmů nechce udělat chybu a inkasovat. Kvůli tomu se hrál poměrně opatrný fotbal, ve kterém si žádný z týmů nedokázal vytvořit více příležitostí. Objevovaly se tak velmi zřídka a v jedné z ní byl střelec prvního gólu Sevilly Negredo, tentokrát svou ránu z úhlu poslal těsně vedle pravou tyč branky Granady.

Když už to vypadalo, že oba celky dohrají utkání v poklidu za vyrovnaného stavu, mohli domácí strhnout na svou stranu zisk tří bodů. V nastaveném čase se pro centru Torjeho dostal do zakončení Floro Flores a trefil tyč branky Sevilly. Ta však krizovou chvíli ustála a utkání skončilo zaslouženou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Real Madrid 2:1

26.08.2012 21:00

Góly: 53. Juan Valera, 75. Abdelaziz Barrada - 27. Gonzalo Higuaín

Dva zápasy, jeden bod. Respektive dva zápasy, pět bodů. Nebo chcete-li ještě jinak, dva zápasy, čtyři góly. Každý zainteresovaný člověk už teď zřejmě ví, o čem je řeč - první údaj se týká dosavadního zisku Realu, ten druhý zaznamenává ztrátu Bílého baletu na rivala z Barcelony a poslední zase srovnává střelecký účet Messiho a Ronalda. To vše po porážce Realu na půdě Getafe...

Tak takhle tristní úvod cesty za obhajobou mistrovského titulu si kdokoliv v Madridu asi představoval jen těžko. Jediným ziskem je zatím remíza s Valencií, která se ovšem velmi snadno mohla obrátit v porážku, nebýt chybného rozhodnutí asistenta rozhodčího. Poté už následovala porážka od Barcelony v prvním dějství boje o Superpohár - na výkon Realu ještě velmi milosrdná - 2:3. A teď hotový propadá. Bílý balet po dalším slabém výkonu nestačil v madridském derby na Getafe, přestože vedl. A situace se komplikuje...

Mnohé vlastně naznačila už druhá minuta tohoto duelu. Dlouhý míč směřoval na levé křídlo k nohám Cristiana Ronalda, portugalské hvězdě se ale nepovedlo zpracování, Valera ho tak čistě o balón připravil a reakce hráče s číslem sedm na zádech spočívala v několikrát opakovaném rozhození horními končetinami a žádáni si odpískání faulu. Marně. Ronaldo je z formy a dnes se to ukázalo v plné parádě. Ve třetí minutě Portugalec poprvé ohrožoval branku domácích, o opravdové hrozbě se však mluvit nedá - byla z toho střela vysoko nad břevno.

Na druhé straně zakončoval zajímavou rychlou akci Getafe Castro, volej mu ale nesedl ideálně a minul. Uběhla jen minuta a Miku hledal zpětnou přihrávkou znovu Castra, jenže ten ze zajímavé pozice trefil jen dobře postaveného Ramose. A další nebezpečí pro Mourinhovy svěřence přišlo po dlouhém pasu na Mikua, bohužel pro domácí však útočník Getafe zpracovával merunu holení a ta mu tak utekla do zámezí. V šestnácté minutě se Bílý balet konečně dostal do své prví příležitosti, a hned z toho byla tutovka jako hrom. Ronaldo připravil jasný gól na kopačku Özila, který ale v koncovce nepochopitelně selhal a z bezprostřední blízkosti trefil břevno.

Ronaldovu dalekonosnou ránu pak vyrazil Moyá, v sedmadvacáté minutě už se však Bílý balet prosadil. Akci začal Di María, jenž se dostal k míči a postupoval středem. V pravý moment pak poslal do šanci Gonzala Higuaína, ten obešel Moyu a otevřel střelecký účet utkání. O sedm minut později mohlo být vyrovnáno, po centru od rohového praporku hlavičkoval z gólové pozice Abraham, Casillas se jen ohlédl, aby viděl, jak balón těsně míjí jeho svatyni.

V padesáté třetí minutě už se Getafe vyrovnání dočkalo, trefil se obránce Juan Valera. Ten si naskočil na centr Barrady a prudkou hlavičkou až takřka z hranice velkého vápna překonal kapitána Realu. A Domácí hrozili i nadále, Miku ale v další šanci netrefil dobře. Rozhodnutí nakonec přišlo patnáct minut před koncem normální hrací doby, kdy Getafe fantasticky sehrálo rychlý protiútok, Colunga našel Barradu a ten nechytatelnou dělovkou divže neprotrhl síť. V závěru zápasu mohl alespoň bod Realu získat Ramos, hlavou ale minul a do statistik se tak zapsala snad už jen červená karta pro Coentraa, ten přitom celý zápas proseděl na lavičce náhradníků. A tak se můžeme ponořit do čísel z úvodu tohoto článku...

Více informací k zápasu

CA Osasuna - FC Barcelona 1:2

26.08.2012 19:00

Góly: 17. Joseba Llorente - 76. Lionel Messi, 80. Lionel Messi

Ani fantastický výkon nestačil dnes Osasuně na body ze zápasu s Barcelonou. Domácí naprosto po zásluze vedli po gólu Llorenteho a i nadále favorita přehrávali a navíc perfektně bránili, vše ale zlomila situace ze sedmdesáté šesté minuty, kdy se trefil Messi a už čtyři minuty nato stejný hráč rozhodl o vítězství Blaugranas.

Je tomu přesně šest měsíců a patnáct dní k tomu, kdy Osasuna po senzačním výkonu zdolala doma Barcelonu 3:2, což se zároveň stalo jedním z nejdůležitějších momentů, které připravily svěřence Pepa Guardioly o titul. Dnes, už pod taktovkou Tita Vilanovy, Barca podobný křest ohněm zvládla na jedničku. Alespoň tedy výsledkově, i když tady je potřeba smeknout ten největší možný klobouk před výkonem domácích, kterí Blaugranas absolutně nepouštěli ke své hře, naopak to byla Osasuna, kdo po většinu času určoval tempo zápasu a byl nebezpečnější pro branku soupeře.

Vše načal už po dvaceti vteřinách hry Alvaro Cejudo, jenž se prodral až před Valdése, který ale jeho jeho šanci skvělým zákrokem zmařil. Na druhé straně se do podobné situace řítil Alexis Sánchez, jenže ztroskotal na skvělém gólmanovi Osasuny Andrési Fernándezovi. Osasuna fantasticky napadala, skvěle zdvojovala soupeře s míčem a zavírala Barceloně většinu možností kombinace. Domácí nechávali na hřišti od první minuty naprosto všechno a zaskočeného favorita dokonce i tlačili. Vše začínalo perfektní prací celé jedenáctky směrem dozadu, Oasuně se navíc dařilo podnikat jeden nebezpečný útok za druhým. Nešlo pochopitelně o žádné zdlouhavé rozehrávky, nýbrž o rychlé akce po křídlech před Lamaha, Sisiho, popřípadě Cejuda.

A když už se přece jenom dostali hosté do zakončneí, vždy perfektně zasáhl brankář Fernández, tak jako proti ranám Tella, kterou vytáhl na tyč, Iniesta zase mířil mimo tři tyče. V sedmnácté minutě přinešlo snažení domácích kýžené ovoce v podobě úvodní trefy. Z levé strany dokonale odcentroval Roland Lamah, na zadní tyči si mezi Valdése a Piquého naběhl Joseba Llorente a přestože zakončoval z těžké pozice z úhlu, nakonec dokázal procpat míč do sítě. Barca mohla rychle vyrovnat, ojedinělé přečíslení tří na dvou vyřešil Messi pasem doleva na Tella, jeho snaha o obstřel Fernándeze ale úspěch nepřinesla, strážce domácí svatyně vytáhl skvělý zákrok.

V pětadvacáté minutě přišla, přestože gólem neskonšila, snad stoprocentní příležitost Blaugranas. Alexis přihrál před prakticky odkrytou bránu Iniestovi, ten ale nepochopitelně selhal a prázdnou klec přestřelil. Domácí o sobě znovu dali vědět před bránou Valdése zásluhou Lamaha, jenž pálil tvrdě, jenže do prostoru, kde se nacházel španělský brankář. Dorážet ještě mohl natřikrát Llorente, do sítě však balón nedopravil. Andrés pak zneškodnil i rány Fábregase a Iniesty, první půli pak uzavřela nepřesná rána Sisiho.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, Barca sice držela míč více na svých kopačkách, Osasuna si však perfektně plnila obranné úkoly, ani Messimu se nedařilo prolomit neprostupnou defenzivu. Domácí měli další tři dobré možnosti kolem pětašedesáté minuty, Sisiho dělovku všqk Valdés pokryl, Llorente hlavičkoval nepřesně a Lamah napálil blaón jen do hostujícího brankáře. Jeden z klíčových okamžiků zápasu přišel v sedmdesáté první minutě. Busquets dělal coby poslední hráč nesmyslné kličky proti trojici domácích, z čehož pramenil samostatný nájezd střídajícího Nina, zakončený ovšem pouze střelou do tyče!

Poté se neprosadil Alexis, v sedmdesáté šesté minutě už však skvělý Fernández kapituloval. A jednalo se o pořádně spornou situaci, na jejíž začátku bylo ofsajdové postavení Sáncheze. Akce však pokračovala, Pedro odcentroval, Alexis předložil míč do jasné gólové pozice Messimu a ten nezaváhal. Jen o čtyři minuty později z levé strany přihrával Alba, našel na hranici penalty Messiho, který střelou do protipohybu Fernándeze rozhodl. Televizním kamerám pak ještě unikla červená karta pro domácího Puňala, ta přišla zřejmě už před druhou trefou Argentince. Messi se v samotném závěru ještě hnal za hattrickem, zastavila ho však chyba (několikátá) postranního sudího, který nesmyslně viděl ofsajd.

Parádní zápas tak nakonec nabídl tři branky a extrémně důležitou a cennou výhru Barcelony. Osasuna ale rozhodně ukázala, jakým stylem se dá hrát s Blaugranas naprosto vyrovnaná partie, Tito Vilanova pak stále zůstává stoprocentní.

Více informací k zápasu

Málaga CF - RCD Mallorca 1:1

25.08.2012 23:00

Góly: 77. Juanmi - 68. Tomer Hemed

Více než 26 tisíc diváků na stadionu La Rosaleda vidělo první bodovou ztrátu Malagy, která se rozešla s Mallorcou smírně 1:1. Vzhledem k průběhu zápasu se tento výsledek dá považovat předně za prodloužení neporazitelnosti a cenný bod do ligové tabulky.

Oba týmy do zápasu vstupovaly s dobrými výsledky v zádech. Malaga úspěšně zvládla jak první kolo španělské ligy na hřišti Celty Vigo, tak domácí zápas s Panathinaikosem v předkole Ligy mistrů. Mallorca pro změnu zaznamenala vítězství nad Espanyolem. Ve vzájemném střetnutí jakoby se jejich dosavadní úspěchy navzájem vyrušily a vzešla z toho poměrně nudná partie.

První střelou zápasu se prezentoval Javi Marquez a Caballero v domácí brance se měl co ohánět, aby jeho pokus zneškodnil. Na druhé straně zahrozil Fernandez po Dudově rohu, ale jeho hlavička z hloubi pokutového území mířila vedle. Góly byly k vidění až v druhé půli, v níž po ospalém úvodu začala dominovat Mallorca. V 67. minutě zápasu se po pravé straně uvolnil Nsue a přesným centrem dal příležitost vyniknout nabíhajícímu Hemedovi, který hlavou zakončil do horního rohu Caballerovy branky.

Domácí kouč Manuel Pellegrini na nepříznivé skóre zareagoval nasazením mladíčka Juanmiho a 19letý talent se mu odvděčil hned svým prvním řádným dotykem s míčem. Jeho přesná střela uvnitř šestnáctky dala výsledku konečnou podobu. O poslední vzruch zápasu se postaral malažský Eliseu, který byl po potyčce s Pinou v 89. minutě vyloučen. Pokud se vyplní spekulace médií o jeho brzkém odchodu, na svůj poslední zápas v dresu Malagy nebude vzpomínat v dobrém.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Real Zaragoza 1:2

25.08.2012 21:00

Góly: 43. Álvaro Vázquez - 51. Apońo (pen.), 89. Hélder Postiga

Překvapení se zrodilo na stadionu Cornella-El Prat, kde Espanyol nedokázal získat své první body v sezoně a podlehl Zaragoze 1:2. Domácí přitom vedli, gól do šatny vstřelil Álvaro Vázquez, jenže krátce po přestávce vyrovnal z penalty Apoňo a jen dvě minuty před koncem normální hrací doby rozhodl o vítězství Zaragozy Hélder Postiga.

Hosté začali o něco aktivněji a od první minuty se vrhli do útočení, do bezprostřední blízkosti branky Espanyolu se jim však dostávat nedařilo. Výjimku netvořil ani centr Paca Montaňése, který domácí bez větších potíží odvrátili před dobíhajícím Postigou. Když už se dostali modrobílí do nějaké za zmínku stojící útočné snahy, většinou se rovnou jednalo o zajímavou možnost ke vstřelení branky, jako tomu bylo v případě Álvara Vázqueze, jehož ale od vedoucí trefy připravil nesprávně zdvižený praporek asistenta rozhodčího.

V osmnácté minutě rozehrál rohový kop Verdú, Moreno vrátil míč od zadní tyče zpět do ohně, Raul Rodríguez ovšem zblízka nedokázal překonat skvěle připraveného Roberta. O vskutku pořádné vzrušení se postaral Edu Oriol, který přešel hned přes trojici bránících hráčů domácích, do zakončení mu však v poslední možné chvíli skočil González. Espanyol s postupujícím časem přebíral iniciativu a začal svého soupeře přehrávat, vrcholem dlouhého obléhání Robertovy svatyně ale byla nepřesná rána Albína.

Ve třicáté páté minutě se výše zmíněná situace po rohovém kopu Verdúa opakovala, tentokrát však Moreno mířil mimo tři tyče. Stejný hráč hlavou zakončoval i o pouhé dvě minuty později, ani v tomto případě ale nezacílil přesně a na první gól se tak i nadále čekalo. A čekalo se přesně do čtyřicáté třetí minuty, kdy Wakaso vyslal do samostatného úniku Álvara Vázqueze, jenž tváří v tvář Robertovi nezaváhal a poslal Espanyol do vedení.

Jenže už v padesáté minutě přišel zlomový moment celého utkání. Juan Albín v pokutovém území fauloval tak nešetrně, že se kromě standardního trestu v podobě pokutového kopu ještě mohl jít předčasně osprchovat, uviděl totiž červenou kartu. Aspoňo navíc nabídnutou příležitostí nepohrdl a umístěnou střelou k tyči srovnal krok. Hosté krátce poté mohli jít i do vedení, již překonaného Álvareze však na brankové čáře zachránil od inkasovaného gólu Capdevila.

Strhnout vítězství na svou stranu mohly oba celky, hosté tomu byli blízko díky možnosti Postigy, který ale v zakončení selhal, za gólmanem Robertem se zase rozezvučelo břevno. Rozhodnutí nakonec přišlo v osmdesáté deváté minutě. Po centru z pravé strany a následném zmatku v šestnáctce Espanyolu se před bránou Álvareze nejlépe zorientoval Hélder Postiga a zajistil svému týmu tři body. Nic na tom nezměnil ani závěrečný tlak domácích, jenž vyvrcholik obrovským závarem v malém čtverci, gólem ale neskončil. Espanyol tak na body stále čeká, to Zaragoza si užívá svůj premiérový triumf v novém ročníku Primery.

Více informací k zápasu

Real Betis - Rayo Vallecano 1:2

25.08.2012 21:00

Góly: 4. Jorge Molina - 2. Piti, 62. Léo Baptistão

Rayo Vallecano i nadále pokračuje ve stoprocentní úspěšnosti, co se zisku bodů týče. V druhém kole přehráli domácí Real Betis v poměru 2:1 a se ziskem šesti bodů se prozatímně ocitli na prvním místě Primera División.

Oba týmy vstoupily do nové sezony správnou nohou a stejně tak dobře se obuly i do začátku vzájemného střetnutí. Vždyť v prvních čtyřech minutách hry se měnilo skóre hned dvakrát! Nejprve se po levé straně vyřítil hostující Leo, a protože Fabricio nestihl správně zareagovat na jeho perfektní centr do vápna, zakončil Piti bez větších potíží do odkryté branky. O pouhé dvě minuty později bylo vyrovnáno - Benatův trestný kop nalezl sevillského ostrostřelce Molinu, jehož tečovaná střela přelobovala bezmocného Martineze.

Hra měla i nadále spád a přelévala se ze strany na stranu. S chutí hrající Piti vyslal krásnou dělovku, která k radosti domácích příznivců skončila jen na břevně Patriciovy svatyně. Stejně si vedl Benat na druhé straně, neboť jeho hlavička po centru Juana Carlose rovněž orazítkovala pouze konstrukci. V závěru prvního poločasu ještě spálil slibnou šanci hostující Billie, ale poté naplno převzal otěže zápasu Betis. Nejprve Pereira zbrkle zahodil příležitost přistihnout Martineze na holičkách, poté se Agra díky Molinově kolmici dokonce ocitl v úniku sám na brankáře, ale Martinez byl tentokráte pozorný.

Zmařené šance pak Betis začaly mrzet ještě více, neboť střídající Lass téměř okamžitě po svém uvedení do hry upláchl v brejku domácí obraně a naservíroval míč z levé strany zpětnou přihrávkou Leovi, který se nemýlil. Následoval závěrečný nápor Realu, jehož hráče hnalo více než čtyřicet tisíc diváků, ovšem ani to nebylo nic platné. Nejblíže vyrovnání se ocitl kostarický talent Joel Campbell, ovšem obě jeho střely šly těsně vedle. Rayo Vallecano si tak odváží tři body a i nadále může Real Betis považovat za svého oblíbeného soupeře - jedná se již o čtvrté vítězství madridského celku nad Verdiblancos v řadě.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Celta Vigo 2:1

25.08.2012 19:00

Góly: 54. Imanol Agirretxe, 61. Imanol Agirretxe - 49. Enrique de Lucas

Ani drtivá porážka od Barcelony, ani nečekaný gól ve vlastní síti nerozhodil hráče Realu Sociedad, který si ze zápasu s Celtou Vigo odnáší tři body za vítězství 2:1. Mužem zápasu se stal Imanol Agirretxe, který vstřelil obě branky domácích.

Baskický tým se od první minuty utkání jednoznačně ujal taktovky a jen díky mimořádné smůle v prvním poločase nevstřelil branku. Vždyť konstrukce brány Javiho Varase zazvonila hned třikrát! Jako první zahrozil Agirretxe, jehož hlavička po Velově rohu trefila vnitřní část tyče, a dorážku pak s přispěním břevna trestuhodně zahodil Ansotegi. Po půlhodině hry to byl znovu Carlos Vela, kdo připravil perfektní příležitost pro Griezmanna, jenž tváří v tvář gólmanovi opět ztroskotal na tyčce.

Ve druhé půli se konečně probudila i Celta a hned to bylo znát. Ve 48. minutě se ocitl ve velké šanci Iago Aspas, ovšem trefil pouze dobře postaveného Claudia Brava. O minutu později už však útočník hostí vše napravil, když nesobecky přihrál De Lucasovi na první prvoligovou branku Celty Vigo po pěti letech. Vedení však hostujícímu celku vydrželo jen pět minut. Po Griezmannově skvělé práci se v pokutovém území ráznou střelou prosadil Agirretxe.

O sedm minut později byl obrat domácích dokonán. Aktivní Vela vybojoval míč, naservíroval jej neobsazenému Agierretxemu, a ten již neměl problém potrestat nezodpovědnou obranu Celty podruhé. Následné pokusy Aspase s Alexem Lópezem sice neměly k vyrovnání daleko, ovšem Bravo další míč za svá záda nepustil, a tak svítí u Celty Vigo i po druhém kole nula, co se počtu bodů týče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona22007:26
2.Real Valladolid22003:06
3.Rayo Vallecano22003:16
4.Atlético Madrid21105:14
5.Deportivo La Coruña21105:34
6.RCD Mallorca21103:24
 Sevilla FC21103:24
8.Málaga CF21102:14
9.Real Betis21016:53
10.Getafe CF21013:33
11.Real Zaragoza21012:23
12.Real Sociedad21013:63
13.Valencia CF20204:42
14.Real Madrid20112:31
15.Granada CF20111:21
16.Levante UD20111:31
17.Espanyol Barcelona20022:40
18.Celta Vigo20021:30
19.CA Osasuna20021:40
20.Athletic Bilbao20023:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (758)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele