Primera División - preview 2. kola

25.08.2012, 08:43, aktualizováno 27.08.2012, 08:50
Previews
Athletic má za sebou nepovedené první kolo, ve kterém se doma nechal rozdtřílet od Betisu, dnes Basky čeká náročná náprava na půdě Atlétika Madrid. Ve druhém pondělním utkání hostí nováček z Valladolidu pohárového účastníka Levante.
Real Valladolid - Levante UD  (pondělí 20:00)
Nováček ligy Valladolid zvládl svůj první zápas po návratu do nejvyšší soutěže na výbornou, když zvítězil na hřišti Zaragozy 1:0. O další body se bude rvát v pondělní dohrávce s Levante, které na úvod remizovalo doma s Atlétikem Madrid 1:1. Primera División se na stadion Nuevo Jose Zorilla vrací po dvou letech.

Valladolid předvedl v prvním kole velmi takticky vyspělý výkon, když soupeře za celý zápas nepustil do nějakého souvislejšího tlaku a sám v závěru prvního poločasu udeřil - trefil se záložník Óscar. I po pauze pak Pucela svědomitě bránila a zkušeně si vítězství 1:0 pohlídala. "Nemohli jsme si přát lepší začátek, jsem na hráče pyšný. Tohle jsou důležité tři body, které mi dodávají sebevědomí, celý tým utkání odmakal od první do poslední minuty a výhru vybojoval," komentoval po konečném hvizdu trenér třetího celku loňské sezony Segundy División Miroslav Đukić.

Ani Levante si ovšem nemůže na své první vystoupení v letošním ročníku nikterak stěžovat, remíza s Atlétikem Madrid se dá, zvlášť vzhledem k průběhu, brát jako solidní výsledek. Zázrak předešlé sezony a nakonec šestý tým celkového pořadí jen těžko zopakuje podobné výkony, plichta s předtím týmem španělské ligy a stálým účastníkem minimálně Evropské ligy ovšem není nic, za co by se ve valencijské oblasti museli stydět.

Hosté ve čtvrtek zažili historický moment, Levante si totiž vůbec poprvé zahrálo evropské poháry. A nevedlo si vůbec špatně, na půdě skotského Motherwellu zvítězilo 2:0 a před odvetou je velmi blízko postupu. O branky vítězů se postarali Juanlu a Nabil El Zhar, oba by přitom neměli chybět ani v sestavě na ligový duel proti Valladolidu.

Nedávná historie pamatuje čtyři vzájemné souboje obou celků, v nichž byli pro někoho možná překvapivě o něco úspěšnější domácí. Ti vyhráli dvakrát - jednou doma a jednou venku, jednou na svém stadionu uhráli divokou remízu 3:3 a pouze jednou zvítězilo Levante. Poslední takový střed těchto protovníků je však už mírně zašlý prachem - museli bychom za ním jít o více než čtyři roky nazpět.

Domácí si zatím nemají na co stěžovat ani v ohledu na absence - chybět by neměl jediný člen kádru! To Levante se přece jenom bez dvojice fotbalistů obejít musí, Juanfran má poraněné koleno a mimo hru by měl být ještě minimálně čtrnáct dní, Nikosa Karampelase zase trápí poraněný kotník, datum jeho návratu na zelený pažit je v tuto chvíli stanoven na konec září.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Valiente, Balenziaga - Rubio, Pérez - Ebert, Óscar, Omar - Guerra
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Lell, Ballesteros, Navarro, López - Diop, Iborra - El Zhar, Barkero, Juanlu - Ángel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Athletic Bilbao  (pondělí 22:00)
Přesně 110 dní poté. Místo Bukurešti Madrid a stánek Vicenteho Calderóna, místo klasického pohárového 20:45 až od deseti hodin našeho času. Chystá se odveta finále Evropské ligy, ovšem bez několika hlavních protagonistů a pochopitelně v rámci rozjezdu nového ročníku La Ligy.

Tím skoro jediným pilířem, který zůstal a dál pálí ostrými za celek, jehož dres oblékl i před finále EL, je Falcao. Kolumbijský střelec v květnu Athletic sestřelil dvěma góly, a ačkoliv do sítě Levante minule neposlal ani jeden kousek, opětovně se na něj v Madridu budou spoléhat. Druhý bukurešťský střelec - a dost možná muž inkriminovaného zápasu - už totiž Atléticu nepatří. Brazilec Diego se vrátil do Wolfsburgu, odkud v hlavním městě Španělska pouze hostoval.

Jestliže červenobílí se ale pořád mají ke komu upínat, Athletic o své dvě nejvýraznější postavy technicky přišel. Llorente i Javi Martínez sice formálně stále spadají pod křídla mužstva z Bilbaa, avšak oba jsou shodně na odchodu. K tomu si přidejte domácí selhání v prvním kole (pět obdržených gólů od Betisu), jež akorát navázalo na špatnou koncovku loňské sezony, a celkem hladce vám vyjde, že nyní fanoušci Athleticu musejí mít k radosti hodně daleko. Tedy co se ligové soutěže týče - v pohárové Evropě to po debaklu Helsinek (6:0) zase vypadá nadějně.

Nejspíš si i připomínají poslední "raketový" start do nového ročníku. Vloni Baskové dlouhých pět úvodních kol čekali na vítězství a výlet na Vicenteho Calderona vskutku neslibuje, že by se zrovna dnes mělo něco lámat. Athletic tu sice dříve poměrně často bodoval, ovšem vždy, když šlo o rozjezdy sezon, tak s Atléticem nehrál ucházející, ba leckdy ani vyrovnané partie.

Pokaždé byl sice dějištěm takových duelů stánek v Bilbau, nicméně předloňské druhé kolo (již téměř dokonalá paralela) i zářijová střetnutí z let 2006 a 2007 mohou být strašidelným mementem. Vždy se totiž inkasovalo minimálně dvakrát a obrana Athleticu proti sevillským vpravdě nezaválela.

Kromě zmíněných Llorenteho s Javim Martínezem Marcelo Bielsa rozhodně nevyužije služeb Davida Lopeze, Ustaritze ani Cerrajeríi; a to ze stejných důvodů jako dvě stálice - také tito tři si hledají nové angažmá. Kompletní pětice se pak už ani neúčastní taktických porad Athleticu.

Madridské, konkrétně mladíka Kadera, potkala nepříjemná událost na posledním předzápasovém tréninku. Francouzský útočník, jenž na půdě Levante plnil roli žolíka, si totiž zlomil klíční kost a dost možná bude muset pod nůž. Jiný forvard, loňský nešťastník Diego Costa, už naopak bude v pořádku a připraven krýt záda neohroženému Falcaovi.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Filipe, Miranda, Godín, Silvio - Mario Suárez, Gabi - Adrian, Arda, C. Rodríguez - Falcao
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraízoz - Iraola, San José, Gurpegi, De Marcos - Herrera, Iturraspe - Susaeta, Muniaín, Pérez - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Nedělní program druhého kola nejvyšší španělské soutěže zahájí souboj Barcelony na horké půdě Osasuny. Hosté za sebou mají úspěšný vstup do sezony, zvládli jak úvodní kolo Primery, tak také první polovinu bitvy o španělský Superpohár. To domácí v prvním kole nestačili na lováčka z Deportiva a ztracené body by rádi nahnali právě v souboji s Blaugranas.

Nutno říct, že Osasuna před týdnem nebyla o moc horším týmem než La Coruňa, ovšem krátce po poločase inkasovala z kopačky Rikiho a když v závěru otevřela obranu ve snaze o vyrovnání, přidal jí Nelson Oliveira druhý, už rozhodující, zásah. "Porážka nás samozřejmě bolela, ale z toho zápasu si můžeme vzít ponaučení. Nebyli jsme horší než soupeř, přesto jsme odešli poraženi, to by se nám stávat nemělo," uvědomuje si kouč domácího celku José Luis Mendilibar.

Nyní čeká mužstvo z autonomní oblasti Navarra jedna z nejtěžších možných překážek, tedy Barcelona. Osasuna však v žádném případě nemusí skládat zbraně, naposledy v minulé sezoně si totiž ukázala, že Barcu lze na domácím hřišti porazit. Na Nou Campu sice Mendilibarovi svěřenci dostali "osmičku", ovšem na stadionu Reyno de Navarra porazili obhájce titulu 3:2 a v podstatě se tak přičinili o titul v rukou Realu.

"Ukázali jsme si, že to jsou také jen lidé a že s nimi lze hrát vyrovnanou partii. Teď je jen na náš, abychom to potvrdili, na druhou stranu si ovšem musíme přiznat, že Barcelona loni nebyla v ideálním rozpoložení, zato nyní má opět skvělou formu," přiznává Mendilibar.

Ano, nástup Blaugranas do nového ročníku byl vskutku impozantní. Před týdnem to v ligové premiéře nového kouče Tita Vilanovy odnesl Real Sociedad, jenž z Nou Campu odjížděl s debaklem 1:5. Dvakrát se přitom trefil Messi, po jednom zásahu přidali Puyol, Pedro a také uzdravený Villa. Ve středu byl pak na programu první zápas v rámci boje o Superpohár, slavné El Clásico, a Barca ho zvládla lépe - vyhrála 3:2 a nakročila za první trofejí.

"Byli jsme lepší než Real, to nám dovává pořádnou dávku sebevědomí. Jsme v dobré formě a chceme to potvrzovat v každém utkání. Víme, že Osasuna dokáže na domácím hřišti potrápit jakéhokoliv soupeře, respektujeme ji, ale jedeme si pro tři body, nic jiného nepřichází v úvahu," říká jasně obránce Dani Alves.

Zatímco domácí by měli být v plném počtu, hosté schovávají na marodce, pochopitelně kromě Erica Abidala, jen samé mladíky. Mimo hru jsou Isaac Cuenca, Thiago Alcántara a Marc Muniesa. I tak je ale samozřejmě Barcelona velkým favoritem utkání. Jenže to byla i loni - zopakuje Osasuna senzační výsledek?
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Bertran, Arribas, Flano, Damia - Punal, Loe, Cejudo, Nino, Sisi - Llorente.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdes - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fabregas - Messi, Sanchez, Iniesta.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 6.00 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Sevilla FC  (neděle 21:00)
Druhé kolo španělské nejvyšší ligy svedlo dohromady dva celky z jihu Španělska, Granadu se Sevillou. První ze zmíněných andaluských klubů čeká náročný boj o setrvání v Primera División, ten druhý zase boj o evropské poháry. Dá se tak čekat zajímavé utkání, ve kterém se žádný z týmů nebude chtít spokojit s remízou.

Granadský gólman Tono v rozhovoru s deníkem Marca kladl důraz na zisk co nejvyššího počtu bodů v domácím prostředí na stadionu Los Carmenes. Právě to podle něj určí, nakolik se svěřenci Juana Antonia Anquely namočí v sestupových vodách. A kdy jindy začít ze svého stadionu budovat neporazitelnou pevnost než v derby se Sevillou.

"Přežití v Primera División je podmíněno neproklouzáváním bodů pryč z domácích zápasů. Chceme letos z Los Carmenes udělat pevnost. Na začátku sezony je velmi důležité bodovat natolik, aby měl klub nahráno do doby, kdy přijde krize," vysvětluje 32letý brankář. Sám již má se sestupem z první ligy zkušenosti, byl totiž u spadnutí Racingu Santander v minulé sezoně. Podle vlastních slov mu změna prostředí po sedmi letech v Kantábrii prospívá. "Zde v Granadě jsem znovu našel své ambice, které už mi v Santanderu po tolika letech trošku scházely. Nyní se chci ujistit, že budou všichni s mými výkony spokojení," dodal na závěr Tono.

Domácí trenér Anquela by se mohl odhodlat dopřát premiérový start nové posile z Udinese, Gabrielu Torjemu. Vepředu by si měl místo udržet kanonýr Floro Flores, navzdory okázalému gestu nespokojenosti s jeho střídáním v minulém zápase. Na druhé straně je ve hře téměř zázračný návrat Hedwigese Madura poté, co mu byla teprve před několika týdny diagnostikována srdeční vada. Na svůj debut čeká také čerstvá posila do sevillské obrany Alberto Botía. Vyloučený je naopak start Diega Perottiho a Geoffreyho Kondogbii, kteří vypadli z nominace na nedělní zápas z důvodu zranění.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, López, Gómez, Siqueira - Iriney, Rico - Torje, Arabi, Orellana - Flores
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
López - Cicinho, Fazio, Spahic, Navarro - Trochowski, Medel, Rakitic - Navas, Negredo, Reyes
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Real Madrid  (neděle 21:00)
Jak byl Real v minulé sezoně dominantní, do nového ročníku nevstoupil rozhodně podle svých představ. Úvodní ligová remíza s Valencií a následná porážka v Clásiku od Barcelony, to není bilance, se kterou mohou být v hlavním městě Španělska spokojeni. Třetí překážkou Bílého baletu je městské derby s Getafe a Mourinhovi hoši si chtějí za každou cenu dojít pro první vítězství.

Takhle si to v táboře obhájců titulu určitě nepředstavovali. Valencia sice byla na rozjezd jeden z nejtěžcích možných soupeřů, na druhou stranu se však utkání hrálo na stadionu Santiaga Bernabéa a vládce loňského ročníku si doma ztrácet dovolit nemůže. Leč stalo se, Real sice už v desáté minutě poslal do vedení Higuain, jenže pak vyrovnal Jonas a nebýt nesprávně odpískaného ofsajdu Soldada, mohli Netopýři uzmout všechny body.

Ve středu pak Bílý balet zcela evidentně herně zaostával za Barcelonou a může být hodně rád, že si Valdés neodpustil v závěru zápasu hrubku a Di María snížil. Takhle z toho byla jen porážka 2:3 - více reálně vytěžit nešlo. Už za pár dní je na programu odveta a pokud se Real nezlepší, jen těžko může na zisk Superpoháru pomýšlet. Ještě předtím ale cestuje jen pár kilometrů na hřiště Getafe k měststkému derby, na které nemá z minulých sezon zrovna nejlepší vzpomínky. Prohrál ho sice naposledy před čtyřmi lety (hned dvakrát v řadě) a od té doby jen vítězí, prakticky vždy se však pořádně trápí. Ve zmíněném odboví jen jednou vyhrál výrazným rozdílem, 4:0, jinak z toho žádné přesvědčivé výsledky i přes naprosto neporovnatelnou sílu kádru nebývají.

Domácí v prvním kole nezískali ani bod, na půdě Sevilly podlehli 1:2. A to prohrávali už o dvě branky, poté se však výrazně zvedli a utkání dokázali zdramatizovat, jenže vyrovnat už nikoliv. Přesto si kouč Luis García odnesl ze zápasu několik pozitiv. "Jsem potěšen, s jakým zápalem pro hru, s jakou vírou v dobrý výsledek a s jakým herním projevem jsme na soupeře vyrukovali. Nemáme ani bod, z čehož pochopitelně nemám radost, ale věřím týmu, že se tyto aspekty hry promítnou i do bodového ohodnocení," prohlásil getafský trenér.

Vysoce nepravděpodobný je stále start stopera Pepeho, který utrpěl zranění hlavy a nenastoupil už ani v týdnu proti Barceloně. A Real se musí obejít ještě bez Nuriho Sahina, jehož hostování v Liverpoolu bylo včera dotaženo do zdárného konce a záložník tak už odcestoval do Anglie, kde se připravuje se svým novým týmem. Ani domácí nemají k dispozici celou šíři kádru - do hry nezasáhne Pedro Leon, jenž je do Getafe zapůjčen právě z Realu a proto proti svým nemůže nastoupit.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Abraham, Alexis, Torres - Míchel, Lacen - Barrada, Lafita, Castro - Miku
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Albiol, Ramos, Marcelo - Khedira, Alonso - Di María, Özil, Ronaldo - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Deportivo La Coruña  (neděle 23:00)
Zajímavý souboj uzavře nedělní program Primery División, Valencia na Mestalle přivítá Deportivo. Netopýři jdou do zápasu posilněni o zisk nečekaného bodu z prvního kola, to hosté mají body na svém kontě rovnou tři a mohou tak jít do zápasu druhého kola v klidu, svou premiérovou úlohu po návratu mezi elitu zvládli na jedničku a nyní mohou jen překvapit.

No, na jedničku... Deportivo herně rozhodně nepřesvědčilo, po této stránce se určitě čekalo lepší vystoupení poté, co Depor zválcoval celou Segundu a do Primery šel posílen o několik zajímavých hráčů, příprava se mu navíc vydařila. Nakonec z toho však byl nervózní duel plný nevynucených chyb, který ale přesto skončil pro La Coruňu úspěchem. Gól Rikiho a závěrečná pojistka Oliveiry znamenaly vítězství nad Osasunou 2:0, výsledkově tedy vše proběhlo naprosto v pořádku.

Také Valencia v prvním kole splnila svou úlohu nad očekávání dobře, přestože byste od třetího týmu konečné tabulky loňského ročníku zřejmě čekali více než bod. Jenže Netopýři se představili na půdě mistra - Realu Madrid - a obstáli. Plichta 1:1 je výborným výsledekm, ovšem mohlo to býr pro svěřence Mauricia Pellegrina ještě lepší, kdyby rozhodčí nesprávně odmávaným ofsajdem nevzal prakticky jistý gól z kopačky Roberta Soldada.

Za posledním vzájemným soubojem obou týmů musíme jít, vzhledem k minuloroční absensi Deporu mezi španělskou fotbalovou smetánkou, o dva roky zpět, tehdy Valencia vyhrála oba zápasu shodně 2:0. O další rok dříve se oba celky utkaly rovnou čtyřikrát a o něco úspěšnější byla v lize opět Valencia (výhra a remíza), z postupu do čtvrtfinále poháru Copa del Rey se však na úkor Netopýrů radovalo Deportivo. Tehdy se také zrodil doposud poslední triumf La Coruně na Mestalle, za tím dalším musíme jít až do roku 2005.

Domácí se budou muset obejít bez dvojice středních záložníků, dlouhodobě mimo hru jsou Ever Banega a Sergio Canales. Hosté jsou v plném počtu, ovšem bez Andrése Guardada, jednoho z hrdinů loňské druholigové sezony, talentovaný křídelník totiž zamířil právě do Valencia a dnes tak odehraje velice speciální utkání. To samé se na druhé straně přihodí Carlosi Marchenovi, dlouholetý obránce Netopýrů nyní působí v kádru Deporu.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Rami, Ruiz, Mathieu - Gago, Tino - Feghouli, Jonas, Guardado - Soldado.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubía - Pablo, Aythami, Marchena, Evaldo - J. Dominguez, Aguilar - Gama, Valeron, Pizzi - Riki.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Celta Vigo  (sobota 19:00)
Druhé kolo Primera División odstartuje zápasem mezi Realem Sociedad a Celtou Vigo. Oba týmy prohrály své úvodní zápasy a mají tak co napravovat.

Navzdory kruté porážce z dílny Barcelony v úvodním kole je záložník Realu Sociedad Asier Illarramendi stále přesvědčen o tom, že jeho baskický tým dokáže v této sezoně velké věci. Kouč Sociedadu Philippe Montanier přes léto nelenil a přivedl hned několik kvalitních posil. Po úspěšném hostování zde natrvalo zakotvil Carlos Vela z Arsenalu, z Realu Mallorca přišel Gonzalo Castro a AS Řím opustil na roční hostování krajní obránce José Ángel.

Tito hráči sice nedokázali odvrátit pětigólový příděl na Nou Campu, ale španělský reprezentant do 21 let Illarramendi věří v lepší zítřky, a to hned před prvním domácím zápasem s ligovým nováčkem Celtou Vigo. "Můžeme dosáhnout něčeho velkého, třeba se i stát zjevením celé ligy. Na druhou stranu by nebylo rozumné vyhlašovat útok na evropské poháry, protože s tímto cílem jde do ligy spousta dalších týmů. Když se k nim přidáme, zbytečně se dostaneme pod větší tlak, který by nám mohl uškodit," pověděl španělský záložník deníku AS.

"Věděli jsme, že vyrovnat se Barceloně bude velmi obtížné. Teď nás čeká první domácí zápas, a proto chceme a potřebujeme předvést svůj nejlepší výkon," dodal Illarramendi.

Stejně jako Sociedadu, tak i Celtě Vigo nevyšel zápas prvního kola, v němž doma podlehla Malaze 0:1. Galicijský klub však mezitím posílil Michael Krohn-Dehli. Dánský reprezentační záložník věří, že je ve správné fázi své kariéry k tomu, aby se naplno prosadil. "Můžu se stát jedním z lídrů tohoto týmu. Přicházím v době, kdy je mi čerstvě 29 let, takže za sebou mám mnoho odehraných zápasů. Mám plnou důvěru ve své schopnosti a jsem připraven zanechat ve španělské lize odpovídající dojem. To nejdůležitější však je, abych pomohl týmu vyhnout se sestupu," řekl Krohn-Dehli oficiálním klubovým stránkám.

Na straně domácích se pravděpodobně objeví v základní sestavě Vela i Ángel poté, co proti Barceloně pouze naskakovali z lavičky náhradníků. Chybět má naopak Gorka Elustondo, jehož by mohl zastoupit Markel Bergara.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Estrada, Ansotegi, González, La Bella - Bergara, Illarramendi - Prieto, Castro, Griezmann - Vela
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Mallo, Cabral, Túňez, Lago - Oubiňa, Bustos - Lucas, Fernández, Krohn-Dehli - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Zaragoza  (sobota 21:00)
O své první body v sezoně budou v sobotu večer bojovat oba zúčastněné kluby na stadionu Cornella - El Prat, domácí Espanyol, už doplněn o svou významnou posilu z Turecka, bude bojovat proti Zaragoze. Katalánský celek odjel v prvním kole poražen z půdy Mallorky, hosté zase doma nestačili na Valladolid. A tak mají obě mužstva co napravovat...

Hlavně domácí se už zřejmě před týdnem viděli na cestě zpět z Baleárských ostrovů s cenným bodem na kontě, jenže pět minut před koncem podruhé v zápase neuhlídali kanonýra Mallorky Hemeda a byla z toho porážka 1:2. Mimochodem, jedinou branku Espanyolu vstřelil už v šesté minutě Wakaso, jenž vyrovnával na 1:1 a trefy se tedy dočkal hned při své soutěžní premiéře v modrobílém dresu.

Souboj Zaragozy s nováčkem Primery División, Valladolidem, celý program prvního kola uzavíral. Blanquillos ale vstup do nové sezony vůbec nezvládli, prohráli doma 0:1 body tak potřebují získat jinde. Hřiště Espanyolu se pro to zdá být poměrně nadějným místem, Zaragoza tu vyhrála dvakrát ze čtyř posledních pokusů. Naposledy se tak stalo při zatím posledním vzájemném měření sil, v polovině února letošního roku se zrodil výsledek 0:2.

Je tomu přesně týden, co Espanyol oficiálně dotáhl příchod bývalého portugalského reprezentanta Simaa Sabrosy z tureckého Besiktase, a jestliže dvaatřicetiletý technický křídelník nemohl stihnout nastoupit v prvním kole, nyní už je stoprocentně připraven a zaujme pravděpodobně místo u pravé postranní lajny. Na dres si Simao vybral svou oblíbenou dvacítku a teď už nic nebrání jeho premiéře za Espanyol. Zaplnila se tak zřejmě poslední na první pohled evidentní slabina v domácím týmu, Simao by se měl po boku Verdúa okamžitě chopit dirigentské taktovky a vytvářet šance pro dvojici Álvaro Vázquez, Mubarak Wakaso. Chybět bude kouči Pochettinovi trojlístek Raul Baena, Sergio Garcia a Diego Colotto

Na druhé straně je stále nejistý start útočníka Carlose Arandy, který sice s týmem odcestoval do Barcelony, o jeho případném umístění do základní jedenáctky se však rozhodne až krátce před výkopem. Jistotou jsou pak absence Glenna Loovense a Ivana Obradoviće. Přestože se jedná o teprve druhý víkend plný španělského fotbalu, dá se s klidem říct, že se hraje o hodně. Minimálně tedy o první body do tabulky, které pomohou nakopnout ten či onen tým k lepším zítřkům.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Álvarez - López, Forlín, Moreno, Capdevila - Sánchez, Gómez - Simao, Verdú, Wakaso - Álvaro
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Goni, Álvaro, Paredes, Abraham - Zuculini, Romaric - Oriol, Apoňo, Montaňés - Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Rayo Vallecano  (sobota 21:00)
Byl to Real Betis, kdo se postaral o největší přestřelku prvního ligového kola, a po výhře 5:3 na půdě Athleticu hodlá tento víkend převálcovat Rayo Vallecano. Madridskému klubu mají Sevillané co vracet - v minulé sezoně jasně prohráli oba vzájemné zápasy, aniž by vstřelili jedinou branku.

Útočník Betisu Jorge Molina přispěl k výhře v Bilbau dvěma góly a vědom si loňského měření s Rayem, snaží se poučit z chyb, které tehdy Real obraly o body. "Musíme je brát vážně, protože minulý rok nás dvakrát porazili. Bude to obtížné, musíme odevzdat 100 % a napravit naše chyby, abychom byli schopní získat tři body. Musíme se soustředit sami na sebe, a pokud předvedeme svou hru, budeme k našemu cíli na dosah," prohlásil Molina.

Domácí trenér Pepe Mel se nevyhne alespoň několika změnám v sestavě, neboť jak Rubén Pérez, tak Rubén Castro do sobotního utkání z důvodu zranění nezasáhnou. Ve hře je tak debutový start pro útočníka Joela Campbella, který je v Betisu na hostování z londýnského Arsenalu. Volné místo v záloze by měl vyplnit José Canas.

Stejně jako příští soupeř, i Rayo odstartovalo sezonu výhrou díky krásné Trashorrasově brance v samém závěru zápasu s Granadou. Výhra 1:0 také značila první čisté konto nové stoperské dvojice ve složení Alejandro Galvez - Jordi Amat, a Galvez věří, že se jim na kobylku nedostane ani Betis. "To nejdůležitější bylo odnést si tři body, ale našly se i další pozitivní věci. V první půli jsme hráli dobře, v té druhé jsme však byli nepřesní a udělali příliš mnoho chyb. Byla z nás asi cítit nervozita kvůli tomu, že šlo o náš první zápas doma. Věříme, že proti Betisu předvedeme ještě lepší výkon," slibuje Galvez.

"Je sice pravda, že Betis má prvotřídní útočníky, ale my se zase můžeme spolehnout na silnou defenzivu. Rubén Castro je pro ně navíc velmi důležitý hráč a jeho zraněním nám tak hraje do karet," prohlásil na závěr 23letý Španěl.

V sestavě Raya by si měla odbýt debut nová posila z Valencie Alejandro Domínguez. Otazníky visí nad startem Amata, a tak je možné, že se po boku Galveze ve středu obrany představí Mikel Labaka.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Chica, Paulao, Dorado, Nacho - Beňat, Caňas - Pozuelo, Agra, Carlos - Molina
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Amat, Casado - Fuego, Adrián - Lass, Piti, Carlos - Billie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - RCD Mallorca  (sobota 23:00)
V nepříliš atraktivní dobu je na závěr sobotních utkání stanoven zápas Malagy s Mallorcou. Oba týmy se budou snažit navázat na úspěšný vstup do nové sezony.

Navzdory finanční nejistotě a prodeji klíčových hráčů jako Santi Cazorla nebo Rondón se Malaze vstup do sezony povedl náramně. První ligové kolo přineslo výhru 1:0 na hřišti Celty Vigo díky brance teprve šestnáctiletého Fabrice Olingy. V kvalifikaci Ligy mistrů pak klub přivítal na stadionu La Rosaleda aténský Panathinaikos a příští týden bude v odvetě na půdě řeckého mistra hájit pohodlné vedení 2:0. Ještě předtím ovšem Malagu čeká domácí zápas s Mallorcou.

Domácí kouč Manuel Pellegrini se nehodlá nechat unést dosavadními výsledky a pozornost věnuje pouze nadcházejícímu ligovému duelu. "Jsem velmi spokojen s naším výkonem i konečným výsledkem," hovořil Pellegrini po zápase s Panathinaikosem. "Ale v současné situaci, kdy před sebou máme odvetu v Řecku, není moudré být přehnaně optimistický, protože to může vést k pocitu sebeuspokojení."

"Hrajeme zápas o délce 180 minut a doposud si vedeme velmi dobře. Nicméně, teď se plně soustředíme jen na Mallorcu. Teprve v neděli poté, co utkání skončí, začneme přemýšlet nad úterním střetnutím," doplnil chilský trenér.

Pellegrini očekává, že sobotní zápas nebude lehký. První ligové kolo, v němž Mallorca doma porazila Espanyol 2:1, mu dává za pravdu. "Soupeře vždy poctivě sleduji. Budeme se zítra snažit vnutit soupeři náš herní styl, třebaže tým Joaquína Caparrose se na hřišti jen tak přehrát nenechá. Mallorca má dobrý tým s několika kvalitními hráči, kteří pokračují ve skvělých výkonech z minulé sezony, což je důvod, proč jsou tak těžko k poražení stejně jako tehdy," shrnul Pellegrini kvality příštího soupeře.

V základní sestavě Mallorcy se může poprvé objevit nová akvizice Pedro Geromel. Brazilský obránce má nahradit Ivana Ramise, který před sezonou odešel do anglického Wiganu.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Demichelis, Weligton, Monreal - Toulalan, Camacho - Joaquín, Isco, Buonanotte - Fabrice
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Navarro, Nunes, Bigas, López - Nsue, Pina, Márquez, Pereira - Hemed, Víctor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona11005:13
2.Real Betis11005:33
3.Deportivo La Coruña11002:03
4.Sevilla FC11002:13
 RCD Mallorca11002:13
6.Rayo Vallecano11001:03
 Real Valladolid11001:03
 Málaga CF11001:03
9.Valencia CF10101:11
 Levante UD10101:11
 Atlético Madrid10101:11
 Real Madrid10101:11
13.Getafe CF10011:20
 Espanyol Barcelona10011:20
15.Granada CF10010:10
 Real Zaragoza10010:10
 Celta Vigo10010:10
18.Athletic Bilbao10013:50
19.CA Osasuna10010:20
20.Real Sociedad10011:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (377)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele