Primera División - souhrn 18. kola

04.01.2013, 23:23, aktualizováno 07.01.2013, 21:50
Komentáře a souhrny
Rayo v dohrávce porazilo Getafe. Barcelona v derby nedala šanci Espanyolu, to Real Madrid se proti Realu Sociead na tři body napracoval víc, Atlético veze jen bod z Mallorky. Betis dokázal zvítězit na půdě Zaragozy a vedle toho, že si pojistil pátou pozici, se dotáhl na Málagu, která prohrála v La Coruni...

Rayo Vallecano - Getafe CF 3:1

07.01.2013 20:00

Góly: 14. Lass Bangoura, 28. Piti, 52. Piti - 65. Paco Alcácer

Rayo slaví třetí výhru v řadě, která skromný tým posunula na sedmou příčku tabulky. Proti Getafe hrál hlavní part autor dvou branek Piti, vedle něho se trefil i Lass. Za hosty výsledek pouze korigoval Alcacer.

Na začátku utkání byli oba soupeři sousedy v tabulce, proto se čekal vyrovnaný boj. Těmto předpokladům se ale domácí rychle vzepřeli a od začátku byli lepší. Po několika nepříliš nebezpečných pokusech otevřel skóre ve 14. minutě Lass Bangoura, který pohotově zamířil pod víko.

Hosté hrozili jen střelami z větší vzdálenosti a byli to stále domácí, kteří si vytvářeli šance. Po Baptistaově střele se vytáhl brankář Moya, který míč vytáhl na tyč, následně kryl i dorážku Pitiho. Piti ale nemusel smutnit, protože o chvíli později jej našel centr Fuega a Rayo vedlo o dvě branky.

Sedm minut po přestávce se Piti zapsal mezi střelce podruhé, když využil nahrávky Baptistaa, a prakticky tim rozhodl o třech bodech pro domácí. Až v době tříbrankové ztráty se začalo Getafe více projevovat a jeho hráči začali více ohrožovat domácího brankáře Rubéna, jenž byl dosud téměř bez práce.

Nebezpečnou hlavičku Gavilána a střelu Vázqueze ještě Rubén zlikvidoval, krátký byl až na hlavičku Alcacera po Torresově centru. Hostům zbývala necelá půlhodina a vstřelení dalších dvou branek, nic takového se ale už nestalo. Branka nepadla ani jedna, blíž k ní navíc mělo Rayo. Baptistao i Piti spálili dobré šance.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Atlético Madrid 1:1

06.01.2013 21:00

Góly: 87. Kevin - 72. Raúl García

Atlético Madrid ztratilo další dva body na vedoucí Barcelonu, neboť pouze remizovalo s Realem Mallorca 1:1. Domácí celek z Baleárských ostrovů sice prohrával, ovšem v 87. minutě se prosadil Kevin García a zajistil svému celku alespoň zisk jednoho bodu.

Svůj vliv na ztrátě Atlética měla jistě i absence Radamela Falcaa, jenž si odpykával karetní trest. O pořádný vzruch před oběma brankami došlo až v poslední čtvrtině hry, kdy nejprve Raul García zblízka posunulu hosty do vedení, a Kevin García o čtvrthodinu později vyrovnal. Samotný závěr zápasu okořenila potyčka obou temperamentních laviček. Na výsledku se však už nic nezměnilo, přestože Giovani dos Santos z přímého kopu neměl k otočení skóre vůbec daleko, naneštěstí pro ostrovany skončil jeho kroucený pokus pouze na tyči.

Nezáživná první půle před prořídlými tribunami nabídla minimum brankových příležitostí, a zvláště Atlético, jemuž scházeli také Arda Turan či Miranda, předvádělo výkon hluboko pod svými možnostmi. Jediná opravdová šance před odchodem do kabin přišla ve čtyřicáté minutě, kdy Diego Costa dosáhl na dlouhý míč za obranu a vyslal na branku domácích přízemní střelu, s níž si však Dudu Aouate poradil kvalitním zákrokem nohou. Po změně stran se začala přece jenom více prosazovat Mallorca a Thiabut Courtois se musel začít řádně ohánět, brzy po začátku poločasu jej řádně prověřil Michael Pereira.

Zajímavý moment nastal v padesáté třetí minutě, kdy Raul García podkopl Javiho Marqueze a již se žlutou kartou na kontě mohl být velmi rád, že za svůj prohřešek neodešel předčasně do kabin. Příznivci Mallorcy byli náležitě rozzlobení a o dvacet minut později se toto rozhodnutí ukázalo být ještě důležitějším. Byl to totiž právě García, kdo otevřel skóre po individuální akci Diega Costy. Jeho střelu ještě Aouate zastavil, ovšem pouze ke Garcíovi, jenž zblízka dopravil míč za brankovou čáru.

Vedení však Atléticu vydrželo jen patnáct minut, rozhořčení domácí se zdravě vyhecovali a po velkém tlaku se zaslouženě dočkali vyrovnání. Po nepřehledné situaci v pokutovém území madridského celku se nakonec míč odrazil ke Kevinu Garcíovi, jenž bez přípravy vypálil a s pomocí jemné teče Caty Diaze se mohl radovat ze svého prvního gólu v sezoně. Samotný závěr zápasu se pak nesl ve velmi vyostřeném duchu, kdy jako rozbuška posloužil přifilmovaný pád Márqueze po zákroku Diega Costy, což vyvolalo interakci obou realizačních týmů. Když však ani v poslední minutě nastaveného času nedokázal Giovani skórovat a místo toho pouze nastřelil tyčku Courtoisovy brány, rozešly se oba kluby smírně 1:1.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Espanyol Barcelona 4:0

06.01.2013 19:00

Góly: 10. Xavi, 16. Pedro, 27. Pedro, 29. Lionel Messi (pen.)

Barcelona svůj první ligový zápas v novém roce rozhodla již po půlhodině hry, během které do sítě Espanyolu nasázela hned čtyři góly. Trefil se Xavi, dvakrát Pedro a z penalty také Messi. Pro Espanyol tak šlo o velmi hořké městské derby.

Na lavičce trenéra Barcelony už opět seděl Tito Vilanova, který v předešlých dnech musel podstoupit operaci nádoru. Moc práce ale neměl, protože jeho svěřenci rozhodli zápas velice hladce a rychle. Nejvýraznější postavou zápasu byl Pedro, který dal dva góly a o hattrick ho připravilo pouze dvojité ofsajdové postavení.

Nicméně skóre neotevřel on, ale tvůrce hry Xavi, a to v 10. minutě. Messi našel přihrávkou nalevo volného Iniestu, který s míče doběhl až do pokutového území a od brankové čáry přihrával nazpět před bránu. Tam už byl dlouholetý španělský reprezentant malého vzrůstu připraven a z bezprostřední vzdálenosti se nemýlil.

Tři minuty na to spolu zakombinovali Messi a Fábregas, čímž uvolnili Iniestu, ale toho dokázal vychytat brankář Francisco Casilla. Ten už ale nebyl úspěšný v 15. minutě, kdy Fábregas, stejně jako Iniesta před ním, přihrával zpět před bránu a Pedro byl tím posledním, kdo se míče putujícího do brány dotkl, ačkoli na první pohled se zdálo, že šlo o Messiho gól. Ve 27. minutě vyslal Busquets přesně načasovaným centrem za obranu Pedra, který dokázal elegantně přelobovat vyběhlého Casillu, čímž zařídil svému týmu vedení již 3:0.

A trvalo jen další dvě minuty, než se před Casillou znovu objevil úplně osamocený hráč Barcelony. Tentokrát šlo o Fábregase, který se ale k zakončení nedostal, protože byl v pokutovém území brankářem podražen. Rozhodčí to posoudil jako faul, a tak se kopala penalta, ke které se nepostavil nikdo jiný než Messi. Ten pokutový kop s přehledem proměnil.

Šlo o jeho vůbec první ligový gól v roce 2013, a neboť se mu v loňském roce podařilo nasbírat rekordních 91 zápasů, je velmi pravděpodobné, že toto nebyla jeho letošní gólová derniéra. Byla pro něj jen škoda, že nepřidal žádný další gól v druhém poločase. V tom se totiž Barcelona už nikam nehnala a Espanyol výrazně zlepšil svoji defenzivní činnost. Přesto skončil míč dvakrát v síti Espanyolu, ale góly nebyly uznány kvůli ofsajdu. Pod oba se mohl podepsat Pedro, ale rozhodčí mu nedovolili svými výroky zkompletovat hattrick.

V prvním případě, kdy Messi přihrával Pedrovi, viděli rozhodčí jako důvod k odpískání ofsajdu přeskočení míče Fábregase, v druhém případě už o ofsajdu nemohlo být pochyb. Espanyol si za celý zápas vytvořil jedinou vyloženou šanci, ve které se ocitl Juan Albin, ale Víctor Valdés si s jeho zakončením dokázal poradit. Messi ještě dokázal z přímého kopu rozezvonit tyč, ale to bylo vše, a tak skončil zápas 4:0 pro domácí. Barcelony tedy stále vévodí tabulce a na Real Madrid si nadále drží náskok šestnácti bodů.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 4:3

06.01.2013 17:00

Góly: 2. Karim Benzema, 35. Sami Khedira, 68. Cristiano Ronaldo, 69. Cristiano Ronaldo - 9. Xabi Prieto (pen.), 40. Xabi Prieto, 76. Xabi Prieto

Ani hattrick Xabiho Prieta nestačil Realu Sociedad k tomu, aby si ze Santianga Bernabeu odvezl byť jen jediný bod. Domácí totiž dokázali dát branky čtyři a ve velmi napínavém utkání, bohatém i na tyče a červené karty, nakonec těsně zvítězili.

Celý dramatický večer zahájil ve 2. minutě Karim Benzema , který dostal od Samiho Khediry přihrávku do vápna, odkud se mu podařilo překonat brankáře Claudia Brava střelou k levé tyči. Domácí se tak ujali rychlého vedení a zdálo se, že zápas proti outsiderům budou mít pevně ve svých rukách.

Jenže o čtyři minuty později bylo všechno jinak. Antonio Adán, který dostal v domácí bráně opět přednost před Ikerem Casillasem, v brankovém území skluzem sestřelil protihráčova útočníka, za což viděl přímou červenou kartu. Mezi třemi tyčemi se tak moc dlouho neohřál. Jeho místo zaujal Casillas, který šel na hřiště za Josého Callejóna. První, co na něho čekalo, byla nařízená penalta, ke které se postavil kapitán Basků Xabi Prieto. Ten poslal míč k opačné tyči, než kterou si vybral Casillas, a tak bylo náhle srovnáno 1:1 a domácí navíc museli hrát téměř celý zápas v početním oslabení.

Velkou chybu nevyrobil pouze Adán, ale i sám Casillas svým nepovedeným odkopem, kdy doslova nahrál Prietovi. Ten ale tentokrát španělského brankáře nepřekonal, trefil pouze boční síť. Sociedad si v dalších minutách užíval tlak, ale k jediné větší příležitosti se dostal Carlos Vela, jehož pokus nebyl nikterak nebezpečný.

A tak to byli opět domácí, kteří se ujali vedení. Běžela 35. minuta, když po rohovém kopu na hranici pokutového území vystřelil Ricardo Carvalho a jeho nepříliš razantní střela proklopýtala shlukem hráčů před bránou až ke Khedirovi, který patičkou poslal z bezprostřední vzdálenosti míč do brány.

Toto vedení ale opět trvalo pouze chvíli. O pět minut později se totiž k zakončení zpoza pokutového území dostal opět Vela, jenže tentokrát byla jeho střela ztečována Xabim Alonsem a míč se odrazil přímo do pokutového území k Xabi Prietovi, který střelou ke vzdálenější tyči podruhé překonal Casillase. Real Madrid se ještě před poločasem mohl znovu ujmout vedení, když se k zakončení dostal po rychlém brejku z rohu San Sebastianu Benzema, ale jeho tvrdá rána pouze orazítkovala tyč. K dorážce se dostal ještě Khedira, ten ale pálil mimo.

Druhý poločas patřil zcela jasně Cristianu Ronaldovi. Ten nejprve prověřil pozornost Claudia Brava střelou mezi tyče, podruhé pak pálil těsně vedle. V 68. minutě se dostal k dalšímu zakončení, které už skončilo gólem. Po dalším rychlém brejku ho skvělou přihrávkou vyslal do vyložené šance Benzema a Portugalec míč mazácky poslal kolem vybíhajícího brankáře.

A o dvě minuty později se již zdálo, že je zápas rozhodnut, neboť Ronaldo přidal ještě jeden gól, tentokráte přímou střelou z přímého kopu, která na poslední chvíli prudce klesla, čímž překvapila Brava, a o břevno zapadla za brankovou čáru. Hned na to se do další velké šance dostal Gonzalo Higuaín, který vystřídal Benzemu, ale jeho střela skončila pouze na břevně. Hosté se ani za stavu 2:4 nevzdali a v 75. minutě snížili na rozdíl jediné branky, když po rychlé akci zkompletoval Prieto střelou k levé tyči svůj hattrick.

v 80. minutě ale viděl Dani Estrada druhou žlutou kartu, a tak se počty na obou stranách vyrovnaly. Hosté se ještě snažili o vyrovnání, ale žádnou vyloženou šanci si nevytvořili, a tak domácí vybojovali těsnou výhru 4:3.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Real Valladolid 3:1

06.01.2013 12:00

Góly: 9. Iago Aspas, 31. Iago Aspas (pen.), 52. Álex López - 12. Alberto Bueno (pen.)

Dva úspěšné zásahy Iaga Aspase a ještě jedna parádní trefa Alexe Lópeze stačily k tomu, aby Celta Vigo popáté v sezóně zvítězila. Obětí se stal Real Valladolid, který se zmohl jen na jeden gól z penalty. Celta tak odskočila ze sestupové zóny, nad kterou je nyní o tři body.

Aspas potvrdil svoji roli kvalitního útočníka, když už v 9. minutě předvedl výstavní postup na bránu, který skončil prvním gólem zápasu. Podíl na brance měl i záložník Michael Krohn-Dehli, který Aspasovi přihrával.

Domácí se ale z vedení nemohli radovat moc dlouho, neboť hned vzápětí brankář Javi Varas poslal v pokutovém území Javiho Guerru k zemi a z následně nařízené penalty se nemýlil Alberto Bueno.

To ale nebyla jediná penalta zápasu. Po půlhodině hry byla odpískána druhá, tentokrát ve prospěch domácího týmu. Postavil se k ní autor úvodního gólu a i tentokrát mířil přesně. Výhru Celty pak v 52. minutě pojistil Alex López, který tvrdou dalekonosnou ránou nedal brankáři šanci.

Hosté do zápasu vstupovali bez tří důležitých ofenzivních hráčů, a to Patricka Eberta, Manucha a Óscara Gonzáleze, ale ukázalo se, že mnohem větší problémy měli v obraně. Ta totiž umožnila Celtě hned třikrát skórovat, což se tomuto týmu v letošní sezóně doposud ještě ani jednou nepodařilo.

Aspas protihráče potrestal gólem hned z první příležitosti, když si zaběhl za obranu, kde ho přesným míčem našel Krohn-Dehli. Útočník si přihrávku zpracoval a nedal brankáři Hernándezovi žádnou šanci, když přesně trefil pravý horní roh brány.

Jenže celý dobrý úvod domácích byl zmařen o tři minuty později, když brankář Varas vyrobil ohromnou hrubku, po které se sám v pokutovém území objevil Guerra. Brankář se svoji fatální chybu snažil ještě zachránit, ale nemohl už dělat nic jiného, než hráče faulovat. Rozhodčí tedy nařídil penaltu, kterou Bueno proměnil nekompromisní pumelicí doprostřed brány. Jedinou dobrou zprávou pro domácí tak byl fakt, že Varas za zmaření jasné gólové šance neviděl červenou kartu a mohl zbytek utkání odchytat.

V závěru prvního poločasu se ale domácí opět ujali vedení, když byla odpískána penalta za faul Mikela Balenziagy na Aspase. Z opakovaného záběru se však prokázalo, že kontakt byl minimální. První úspěšný pokus Aspase rozhodčí neuznal kvůli brzkému vystartování jeho spoluhráčů. Napodruhé už ale vše vyšlo, a tak šli domácí do šaten spokojenější.

Druhý poločas už tak zajímavý zdaleka nebyl. Celta začala znovu lépe, ale Hernández svůj tým podržel několika dobrými zákroky. V 52. minutě už ovšem nedokázal udělat nic s povedenou ránou Lópeze.

Valladolid se ještě snažil s výsledkem něco udělat, ale Varas již žádnou další chybu neudělal, a tak Celta zaslouženě vyhrála 3:1 a posunula se na 15. příčku. Valladolid zůstává na 11. místě.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - CA Osasuna 1:0

05.01.2013 22:00

Góly: 83. Emir Spahić

Gól Emira Spahiće v závěru utkání dal Seville velmi potřebnou domácí výhru nad Osasunou, která dává zapomenout na nepovedený závěr minulého roku. První výhra za posledních šest zápasů znamená, že se andaluský klub může snažit znovu odrazit do horní poloviny tabulky. Naopak Osasuna nadále zůstává ukována na samotném dně ligy.

Těsná výhra 1:0 jasně ukázala, že ne všechny problémy Sevilly byly během zimní přestávky vyřešeny, přesto však může mít trenér Michel radost, neboť zisk tří bodů byl pro jeho mužstvo zasloužený. Brankář hostů Andrés Fernandez byl po celých devadesát minut prověřen mnohokrát, jako první zkoušel neúspěšně dostat míč za jeho záda Cicinho.

Velmi aktivní byl poté Geoffrey Kondogbia, ovšem ani on si na gólmana Osasuny nepřišel. Na druhé straně se klub z Pamplony dostal pouze k několika náznakům šancí, které Sanjurjo či Armenteros nedokázali lépe zakončit.

Po většinu času se však hrálo na polovině hostí a další šance přicházely vniveč. Nejprve Negredo po sérii rohových kopů hlavičkoval těsně nad břevno, poté Rakitić prudkou střelou ozkoušel Fernandezovy reflexy a už už se zdálo, že si oba týmy odvezou ze zápasu jeden bod. Nakonec však sedm minut před koncem přeci jen přišel kýžený gól z kopačky Spahiće po přihrávce Reyese a Osasuna se již na nic víc než několik rohů nezmohla.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Málaga CF 1:0

05.01.2013 20:00

Góly: 57. Pizzi

Deportivo La Coruňa si zajistilo první výhru od počátku listopadu, když doma porazilo Malagu 1:0. Snový debut na lavičce si tak prožil nový trenér Domingos Paciencia, jenž může děkovat především Pizzimu za krásný individuální gól z padesáté sedmé minuty.

Portugalský křídelník se na hřišti jevil jako největší hrozba domácích již v prvním poločase, ovšem jeho trestný kop skončil pouze na konstrukci Caballerovy brány. Nicméně podruhé se už nemýlil. Do šance jej špatnou přihrávkou poslal stoper Gámez a Pizzi po obkroužení Demichelise nekompromisně zavěsil do horní poloviny branky. Malaga se ani poté nijak neprobrala z nevýrazného výkonu a nechávala zapomenout na skvělé výkony z předešlého kalendářního roku. Za zmínku stojí snad jen hlavička Santa Cruze, která těsně minula přední tyč.

Nový trenér Paciencia přitom neměl mnoho času na to, aby se svým týmem pořádně zapracoval, neboť jmenován byl teprve v pondělí. Šňůra osmi zápasů bez výhry stála krk dosavadního kouče Josého Luise Oltru a zatím to vypadá, že změna Deporu prospěla. Jen za první půlhodinu hry už mohli domácí klidně vést o tři branky a Malaga by nesměla říci ani popel. Nejprve málem Riki uklízel míč do odkryté brány po zákroku Caballera, pak Gama zahodil další jasnou příležitost a nakonec Pizzi z přímého kopu trefil jen tyčku. To všechno mohlo Deportivo mrzet o poznání více, kdyby Joaquín nepohrdl nabídnutou příležitostí poslat svůj tým do nezaslouženého vedení.

Po změně stran se obraz hry nezměnil a byli to znovu domácí, kdo dominoval a ocital se v jedné šanci za druhou. Riki šest minut po přestávce ještě před poloprázdnou brankou neuspěl, ovšem Pizzi o stejné množství času později již svému útočnému kolegovi ukázal, jak na to. Caballero s jeho tvrdou střelou, jež se otřela o přední tyč, nemohl vůbec nic dělat. Manuel Pellegrini okamžitě zareagoval nástupem Savioly s Buonanottem, ale ani jeden z argentinských fotbalistů nedokázal oživit mdlou hru Malagy a Depor si tak pohodlně udržel vedení až do konce.

Navzdory zisku tří bodů zůstává Deportivo v zóně sestupu, ovšem už jen kvůli horšímu skóre. Malaga se nadále drží na čtvrté příčce se stejným bodovým ziskem jako Real Betis a s jediným bodem náskoku na Levante.

Více informací k zápasu

Granada CF - Valencia CF 1:2

05.01.2013 18:00

Góly: 50. Brayan Angulo - 60. Jonas, 81. Pablo Piatti

Nepodařený podzim zakončila Valencia vítězstvím, a tříbodovým ziskem dnes zahájila také jarní část sezony. Dokázala totiž zvítězit na půdě nepříjemné Granady, čímž se posunula už na sedmé místo ligové tabulky. Po bezbrankové první půli se vedení ujali domácí, Netopýři ale zvládli rychle odpovědět a v závěru i strhnout tři body na svou stranu.

Ano jeden z týmů rozhodně nehrál nikterak líbivý fotbal, od začátku do konce se převážně bojovalo ve středu hřiště o každý centimetr prostoru. A o něco málo lépe se v tomto směru vedlo hostům, gólové příležitosti ovšem nepřicházely ani na jedné straně. A tak to musel třeba Banega zkusit z větší vzdálenosti, avšak neúspěšně, o nějaký ten metr až dva totiž minul.

Záložník Los Che byl středem pozornosti také o další tři minuty později, ani tentokrát ale nedokázal přesně srovnat mířidla a Roberto tak zasahovat nemusel. V šestadvacáté minutě se do pokutového území Granady protáhl Jonas, jeho prudké zakončení ovšem domácí brankář skvěle vyrazil na roh. Pak dvakrát pálil Parejo, ani on ale se svými pokusy neslavil štěstí.

První klíčový moment zápasu přišel ve třicáté čtvrté minutě. Domácí záložník Rico, již se žlutou kartou za ostrý skluz na kontě, zahrál nešikovně rukou, za což ho rozhodčí vyloučil. A Rami mohl přesilovou hru velmi rychle využít, jenže branku Roberta těsně minul. Brankář Granady pak ještě do poločasu musel zasahovat i proti Jonasovi, stav utkání ale udržel na stávajících 0:0.

A hned pátá minuta druhého dějství přinesla šok. Dlouhé autové vhazování Siqueiry propadlo až do pokutového území k Angulovi, ten si míč zpracoval a nádhernou ranou do šibenice ho poslal do sítě. Hosté okamžitě odpověděli střelou Piattiho, ten ale přestřelil. Také Rami mířil nad, v šedesáté minutě už se ale Valencia dočkala vyrovnání. Od rohového praporku odcentroval Piatti, na míč si na přední tyči naskočil Jonas a nedal Robertovi šanci.

Už už to začínalo vypadat na remízu, protože Jonas, Soldado, Parejo a Piatti své slibné šance neproměnili. Osmdesátá druhá minuta už ale připravila domácím příznivcům pořádně studenou sprchu. Asi nejlepší hráč na hřišti, Pablo Piatti, nejprve sám akci na levé straně založil, aby si pak naběhl před bránu na přízemní pas Jonase a rozhodl o vítězství Valencie. To ještě mohl pojistit Soldado, proti však byla tyč...

Více informací k zápasu

Levante UD - Athletic Bilbao 3:1

05.01.2013 16:00

Góly: 26. Christian Lell, 45. Vicente Iborra, 69. Nabil El Zhar - 6. Aritz Aduriz

Velmi zajímavý zápas se dnes odehrál ve valencijské oblasti, domácí Levante tam totiž přehrálo Athletic 3:1 a pomohlo si tak už na šestou pozici ligové tabulky. Baskové se sice už v šesté minutě ujali vedení, ještě do poločasu ale domácí dokázali vývoj zápasu otočit, celé druhé dějství navíc hráli proti deseti mužům. Dvacet minut před koncem navíc přišla pojistka vítězství Levante...

Začalo se pořádně zostra, na nic se nečekalo, diváci se sotva stačili usadit a už z dálky nebezpečně pálil hostující Muniaín, Munúa si však s jeho pokusem dokázal poradit. Pak Iturraspe chytře zkoušel vysunout do samostatného úniku Adurize, proti němu ale skvěle zasáhl Navarro. Třetí pokus už ovšem Athleticu vyšel. Běžela teprve šestá minuta, když Iraola se Iraola po výborném pasu dostal za domácí obranu, z pravé strany odcentroval do vápna a nabíhající Aritz Aduriz hlavou uklidil míč k tyči.

Levante se postupem času oklepávalo z úvodního náporu soupeře, po čtvrthodině hry pak už mohlo být vyrovnáno. Zpoza velkého čtverce střílel Roger a Iraizoz se pouze ohlédl, aby si následně mohutně oddychl poté, co balón proletěl těsně vedle jeho pravé tyče. Uběhla jen další jediná minuta a Roger mohl srovnat s Athleticem krok znovu, tentokrát mohl využít výborného centru z levé strany, jenže tváří v tvář Iraizozovi selhal.

Zasloužený gól domácích nakonec přišel v šestadvacáté minutě, to El Zhar posunul merunu do běhu Lellovi, ten se s ničím nerozpakoval a z úhlu překvapil hostujícího brankáře natolik, že bylo srovnáno. Krátce před poločasem navíc fauloval Laporte unikajícího Rogera, který už mířil do velké šance, a stoper baskického celku uviděl rovnou červenou kartu. Nařízenou standardní situaci ještě nevyužil Míchel, akce ale pokračovala, k balónu se v šestnáctce dostal Iborra a domácí vedli.

Athletic i v deseti nesložil zbraně a ve druhé půli měl své příležitosti. Tu největší měl zřejmě na kopačce Aduriz, jenž se šikovně zbavil hned dvou soupeřových obránců, Munúu ale neprostřelil. Hostující útočník se do zakončení dostal i o malou chvíli později, to byl ale v mnohem složitější pozici. Na druhé straně mohl rozhodnout Roger, jenže ani on svůj samostatný nájezd neproměnil.

Rozhodnutí přinesla šedesátá devátá minuta. Míchel rozehrál rohový kop, místo klasického centru před bránu ale našel na hraně vápna čekajícího El Zhara, který následně z prvního dotyku vystřelil a bylo to 3:1. Vítězstvý Levante mohl ještě potvrdit Diop, jenže těsně minul, po Herrerově ráně zase zachránila domácí tyč. Spokojenější tak po dnešku jednoznačně mohou být v Levante...

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Real Betis 1:2

04.01.2013 21:30

Góly: 77. Paco Montañés - 44. Rubén Castro, 58. Jorge Molina

Velice úspěšný vstup do nového kalendářního roku má za sebou sevillský Betis, na půdě dvanácté Zaragozy totiž zvítězil 2:1 a dotáhl se tak bodově na úroveň čtvrté Málagy. Skóre otevřel trefou fo šatny Castro, po pauze pak zvýšil vedení andaluského celku Molina, domácí do konce stihli už jen snížit zásluhou Montaňése.

Oba týmy se sice pochopitelně dobře znají, úvodní minuty se však nic zajímavého nedělo, soupeři jako by nejdříve potřebovali zjistit, co se přes zimní pauzu změnilo, vzájemně se oťukávali a diváci se tak spíše nudili. Občasné vzrušení přinesl centr do jedné či druhé šestnáctky, s těmi si však gólmani dokázali vcelku bez potíží poradit. A když už Adrián nemohl na míč dosáhnout a ten se tak snášel k volnému Montaňésovi, domácí záložník nabídnutou možností pohrdl.

Byl to skutečně boj, za který by se kluby bojující o záchranu vůbec nemusely stydět. V podstatě jediný, kdo se snažil vyhnout zbytečným nákopům a ukazoval kousek fotbalovosti, byl hostující záložník Beňat, jenž tak znovu dokazoval, proč je předmětem spekulací ohledně svého přestupu do jednoho z velkoklubů. Ani Beňat ale se svým chytrým pokusem zpoza šestnáctky neuspěl, těsně totiž přestřelil.

Po půlhodině hry měli velkou příležitost dostat se do vedení také domácí, když se po rohovém kopu ocitl ve vynikající pozici nikým nehlídaný Postiga, balón do sítě ale přes hradbu těl procpat nedokázal. Ve čtyřiačtyřicáté minutě už se skóre měnilo, radovali se však hráči Betisu. To Campbell geniálně vysunul rozběhnutého Castra, ten postupoval z levé strany sám na Roberta a se štěstím ho překonal.

Padesátá čtvrtá minuta mohla přinést další trefu Betisu, Molina byl na hřišti teprve necelou minutu, když se ocitl po ideální přihrávce Castra zcela sám před domácím brankou, jenže těsně minul. Už o další čtyři minuty později ale hosté svůj náskok zdvojnásobili, a zase to bylo z rychlého protiútoku. Tentokrát se obraně Zaragozy utrhl Molina, pohrál si se svým protivníkem a levačkou přesně zakončil.

Domácím se podařilo vrátit zpět do boje o body třináct minut před koncem normální hrací doby, to když Postiga posunul merunu vedle sebe stojícímu Montaňésovi a ten z hranice šestnáctky zamířil přesně k pravé tyči. Na více se však Zaragoza nezmohla, do konce zápasu si už nevypracovala ani jednu pořádnou příležitost, a tak na úvod roku 2013 padla doma s Betisem po výsledku 1:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona18171061:1952
2.Atlético Madrid18132338:1841
3.Real Madrid18113445:2036
4.Málaga CF1894528:1331
5.Real Betis18101728:2931
6.Levante UD1893624:2530
7.Rayo Vallecano1891825:3328
8.Valencia CF1883725:2727
9.Real Sociedad1874727:2425
10.Getafe CF1873822:2824
11.Real Valladolid1864824:2422
12.Sevilla FC1864823:2622
13.Real Zaragoza18711021:2622
14.Athletic Bilbao1863922:3721
15.Celta Vigo18531019:2318
16.RCD Mallorca1845917:3017
17.Granada CF18441014:2716
18.Espanyol Barcelona1836919:3015
19.Deportivo La Coruña1836922:3915
20.CA Osasuna18351014:2014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (350)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele