Primera División - preview 18. kola

04.01.2013, 08:34, aktualizováno 07.01.2013, 08:29
Previews
Rayo Vallecano a Getafe k sobě mají blízko zeměpisně a v tuto chvílí sousedí i v tabulce, což může vzájemný zápas změnit. Pokud domácí dokáží zvítězit, posunou se až těsně za pohárové příčky, Getafe je jen o bod nazpět.
Rayo Vallecano - Getafe CF  (pondělí 20:00)
Trenér Vallecana Paco Jemez varuje své svěřence před zítřejším zápasem s Getafe, ve kterém očekává perné chvilky pro své obránce. Getafe dosud až na dvě výjimky skórovalo v každém zápase La Ligy. V madridském derby se tak neočekává bezgólová remíza.

Getafe sice zatím nastřílelo jen 21 gólů, ty ale rozprostřelo do patnácti ze sedmnácti odehraných zápasů. Jemez si všímá také toho, že hodně z těchto gólů padá v poslední třetině utkání, a tak je třeba, aby jeho hráči byli plně soustředění až do poslední minuty.

"Getafe bude velmi těžkým soupeřem. Od začátku sezóny se o hodně zlepšilo a těží především z rychlosti a talentovanosti svého týmů. Když se potkají takové dvě vlastnosti, vždycky je z toho velmi silný tým, který je těžké porazit," vysvětluje.

"Ve svých řadách má mnoho kvalitních hráčů, kteří hrají velice aktivně, takže si nemůžeme dovolit povolit ani na chvíli. Musíme neustále hrát na plný plyn a to i v případě, že povedeme. Oni totiž bojují do posledního hvizdu," dodává.

V madridském derby ale bude hostům chybět celá plejáda důležitých hráčů. Na trávníku se z různých důvodů nepředstaví Pedro Leon, Mane, Abdel Barrada, Mehdi Lacen, Adrian Colunga a Rafael López, ale kouč domácích to nevidí jako jednoznačnou výhodu pro svůj tým: "Je pravda, že Getafe bude chybět několik dobrých hráčů jako Pedro Leon nebo Abdel Barrada, ale člověk nikdy nemůže vědět, jestli je pro vás dobře, nebo ne."

"Navíc mají plno dalších kvalitních hráčů jako Diego Castro, Jaime Gavilán a Pablo Sarabia, takže pořád budou mít velice silnou sestavu."


Getafe, které v loňské sezóně prohrálo obě madridská derby, je jen dvě příčky za Rayem, a tak trenér García tvrdí, že v zápase půjde o víc, než jen o tři body: "Bude to zápas, ve kterém mají oba celky velmi podobné šance na vítězství, takže půjde o to, komu se bude dařit více v osobních soubojích. Chceme odčinit loňské prohry."

"My i soupeři se momentálně nacházíme v dobré formě a držíme si celkem dobrou pozici, takže první polovina sezóny bude zakončena v relativní pohodě. To ale neznamená, že nechceme za každou cenu vyhrát."
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, J.Amat, Nacho -Trashorras, J.Fuego - F.Vázquez, Domínguez, Piti - L.Baptistao
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Mane, Rafa, Alexis, M.Torres - Míchel, X.Torres - D.Castro, Barrada, Lafita - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Valladolid  (neděle 12:00)
Celta Vigo a Real Valladolid odstartují novoroční část sezóny vzájemným soubojem. Zatímco Celta řeší problémy uvnitř kádru, Valladolidu chybí tři nejdůležitější hráči, a tak se čeká velmi vyrovnané utkání.

Křídelní hráč Celty Vigo Toni oznámil, že pokud nebude v novém roce častěji nasazován do základní sestavy pro zápasy La Ligy, začne si hledat nové angažmá. 22letý ofenzivní hráč zůstal hned devětkrát na lavičce náhradníků a tuto roli nese velmi nelibě.

Celta Vigo se navíc chystá v zimním přestupovém okně přivést dalšího útočně laděného hráče, což pro Toniho celou věc ještě zhoršuje, a tak dává najevo, že tento krok pro něj není dobrou volbou.

"Jediné, co opravdu chci, je být na trávníku a hrát, protože jen díky tomu můžete fotbalově vyrůst. Chci být důležitým a potřebným hráčem a chci, aby to bylo v Celtě, protože se mi tu líbí, ale pokud mi vedení řekne, že mě tu nepotřebuje, půjdu jinam. Na lavičce sedět nechci."

"Pokud se poohlížejí po novém hráči, znamená to, že nevěří síle hráčů, kteří v klubu již jsou. Já ale nezbytnost koupě nového fotbalisty necítím. Myslím si, že zde máme mnoho dobrých hráčů a bude velmi těžké, aby se jim podařilo přivést někoho, kdo by nás svým umem převyšoval,"
brání se Toni příchodu nové posily.

Toni se tentokrát do základní sestavy nejspíš dostane, neboť Augusto Fernández si musí odpykat trest. Do zápasu nezasáhne ani Samuel Llorca, který ještě nedoléčil své zraněné koleno, ale jinak je tým z Galície v plné síle.

To se ale nedá říct o Valladolidu, kterému budou chybět hned tři klíčoví hráči této sezóny. Patrick Ebert je zraněný, Oscar González suspendován a Manucho odletěl do Afriky, kde se s Angolou zúčastní Afrického poháru národů.

Trenér Miroslav Djukič naléhal na své svěřence, aby první zápas po dlouhé odmlce brali zodpovědně a aby se na něj příkladně přichystali: "Dovolená a svátky už skončily. Bylo příjemné si chvíli odpočinout, ale teď je třeba se věnovat sezoně, ve které ještě zbývá odehrát mnoho zápasů, a my musíme jít zodpovědně do každého z nich."

"Celta je naším přímým rivalem. Má kvalitní tým, který vyznává podobný styl fotbalu, tedy má ráda balón na svých kopačkách a spoléhá na rychlé ofenzivní hráče. Očekávám velmi vyrovnaný zápas, ve kterém musíme být pořád soustředění a dobře bránit."


Eberta nejspíše nahradí Švéd Daniel Larsson, který by si tak odbyl svoji premiéru v týmu, a za Manucha nastoupí v útoku Javi Guerra.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
J.Varas - H.Mallo, Cabral, Túňez, R.Lago - Oubiňa, Á.López - D.Lucas, M-Bermejo, Krohn-Dehli - I.Aspas
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
D.Hernández - Balenziaga, Valiente, Sereno, Rukavina - L.Sastre, Á.Rubio - Bueno, Neira, Omar - J.Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Real Sociedad  (neděle 17:00)
Pro Real Madrid začíná nový kalendářní rok až v neděli, a to domácím zápasem s Realem Sociedad. Madridský celek startuje jarní část sezony až ze třetího místa, přičemž navíc na své konkurenty pořádně ztrácí. Nesplnitelná mise, řeklo by se. Na Bernabéu bude ovšem stále o co hrát, Real si stále věří na zisk dvou trofejí. K tomu je ale potřeba vykročit do roku 2013 správnou nohou...

Nálada v Madridu ale rozhodně nemůže být nijak pohodová. Real na podzim tápal, má slabých třiatřicet bodů na kontě, tedy o sedm méně než městský rival Atlético, o celých šestnáct méně než úhlavní nepřítel z Barcelony. Ani los Ligy mistrů Bílému baletu nepřál, Mourinhův celek narazí v osmifinále na silný Manchester United. K tomu připočtěte potíže se složením defenzivní čtyřky, údajné neshody mezi portugalským koučem a klubovou legendou Casillasem a máte zaděláno na pořádný problém.

Mimochodem - stále není jisté, kdo se v neděli postaví do branky Realu. Casillas, dlouholetá opora týmu, kapitán Realu i španělské reprezentace. A nebo Antonio Adán, podle slov Mourinha momentálně o něco lepší brankář. V Madridu vládne nejistota, nespokojenost s Mourinhem sílí. Ozývají se dokonce hlasy, podle kterých má být pro Portugalce postup před manchesterský celek poslední možností na udržení pozice.

Kdo ví, jestli do roku 2013 vstoupil Real pročištěn a jestli nechal tyto nepříjemnosti v roce starém. Jedno je jisté, složení obrany musí Mourinhovi pořádně prohánět mozkové závity. Mimo hru jsou z různých důvodů Pepe a Ramos, oba obvyklí stopeři základní sestavy, a k tomu i Marcelo s Coentraem, pro změnu leví obránci.

To Real Sociedad jen těžko mohl odcházet k vánočnímu stromku spokojenější, výhra nad Sevillou ho zařadila na sedmé místo tabulky Primery. A Baskové si navíc věří i na favorizovaného protivníka. "Mám pocit, že najít ideální termín na cestu na Bernabéu není možné, nikdy nebudete favoritem. Ale kdybych si mohl vybrat, bylo by to určitě právě teď," tvrdí záložník David Zurutuza. Nad ním samotným visí prozatím otazník, má totiž zdravotní potíže.

To Bergara, Elustondo a Cadamura jsou mimo hru stoprocentně, nikdo z nich ale nepatří k základním stavebním kamenům týmu. Erreala už ví, jaké je to na věhlasném stadionu bodovat, dokázala si to před necelými sedmi lety, když uhrála remízu 1:1. Ještě o dva roky dříve dokonce na půdě Realu zvítězila 4:1, pravdou ale je, že všech šest posledních vzájemných měření sil nezvládla. Jenže faktem je také to, že zřejmě už hodně dlouho nepotkala takto rozložený Real. I proto cítí šanci.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Essien, Varane, Carvalho, Arbeloa - Khedira, Alonso - Di María, Özil, Ronaldo - Benzema
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Estrada, González, Martínez, De La Bella - Illarramendi, Pardo - Vela, Prieto, Griezmenn - Ifrán
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Espanyol Barcelona  (neděle 19:00)
Pořádně ostrý start do nového kalendářního roku si los španělské nejvyšší soutěže přichystal pro podzimního mistra, Barcelona sehraje své utkání osmnáctého kola proti městskému rivalovi - Espanyolu. Do derby vstoupí i s koučem Vilanovou, který už je zdráv po operaci rakovinového nádoru, a s Lionelem Messim, rekordmanem roku 2012.

Oba týmy půjdou do zápasu v podstatně odlišných náladách. Zatímco domácí nasbírali v prvních sedmnácti kolech rekordních devětačtyřicet bodů, když vyhráli šestnáctkrát, pouze jednou remizovali a chuť porážky nepoznali, a s obrovským přehledem tak vévodí tabulce celé Primery, Espanyol se pohybuje na opačném konci tabulky. Dlouhou dobu byl dokonce úplně poslední, momentálně už je alespoň osmnáctý.

Souboje městských rivalů však jen málokdy bývají jednoznačné, většinou jde o pořádně tuhou bitvu a Espanyol je schopen věhlasnějšího soupeře obírat o body. Naposledy sice na Nou Campu prohrál vysoko 0:4, přesně před rokem ale na domácím stadionu dokázal získat bod za remízu 1:1. A ví dokonce i to, jak uspět na stadionu soupeře, což si prozatím naposledy dokázal v roce 2009, kdy vyhrál 2:1.

Z domácího tábora chodí vesměs pozitivní zprávy. Tito Vilanova, jemuž se na konci loňského roku vrátila rakovina příušní žlázy, je po úspěšné operaci znovu v v pořádku a v neděli už opět usedne na lavičku Blaugranas. V dobré náladě se prý z dovolené vrátil nejlepší fotbalista světa Lionel Messi, autor jednadevadesáti branek v uplynulých dvanácti měsících. A zdrávo jsou navíc po drobném zranění Adriano, Fábregas a Song, a tak na marodce zůstávají už jen dva mladíci, Cuenca a Muniesa.

Také hostující kouč Javier Aguirre je ale dobře naladěn a připraven bojovat s favoritem o body. "Zimní pauza proběhla v pořádku, hráči se vrátili s chutí zlepšit současnou situaci. Proti týmu jako je Barcelona máte vždy o motivaci postaráno, ale když se jedná o derby, budeme chtít vyhrát ještě dvakrát více." Ani hosté navíc nemají problémy se zdravím svých hráčů, chybět by měl pouze Wakaso, start gólmana Álvareze je pak zatím nejistý.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Alexis
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, Moreno, Álvarez - Sánchez, Forlín - García, Verdú, Simao - Stuani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.09 - 10.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Začíná pro Atlético doba bez Falcaa? Madridský celek dnes cestuje na půdu Mallorky, na Baleárských ostrovech ale nebude moci počítat se svou největší hvězdou, tedy kolumbijským útočníkem. Ten je vykartovaný, ale není vyloučené, že už za Atléty nenastoupí, zájem má několik velkoklubů. Dokáží Rojiblancos i bez něj vyválčit tři body?

Nutno říct, že Iberostar není zrovna místem, kam by Atlético jezdilo rádo v případě, že chce získat plný bodový počet. Na Baleárských ostrovech sice dokázalo vyhrát před necelými dvěma lety, předtím ale naposledy už v roce 2004. A ani doma Atléti rozhodně nepředstavují tým, který by se měl byť jen blížit stovce procent. Ostatně pokud budeme brát v potaz například deset posledních vzájemných duelů, bez ohledu na to, kde se ten který zápas hrál, vyjde nám jako úspěšnější tým Mallorky.

A teď navíc přijedou Atléti bez Falcaa, Ardy Turana a Mirandy, tedy tří opor základní sestavy. Všem třem byla vystavena stopka za karty, což představuje pro hosty pořádný zásah do jedenáctky. A Falcao z nich navíc není jediný, o jehož odchodu se hojně spekuluje, v souvislosti s Arsenalem se totiž v posledních dnech velmi často mluví o Ardu Turanovi. Kouč Simeone sice veškeré spekulace zkušeně zahrál do autu a i Falcaovi se prý chce alespoň do léta zůstat, kolem Atlética se však začínají nebezpečně točit velkokluby.

Mallorca si v posledním podzimním kole pomohla, když nečekaně dokázala vyhrát na půdě Betisu a poskočila z pásma sestupu na patnáctou příčku. Stále se však ani omylem nemůže cítit v bezpečí, její náskok na zónu ponoru činí jediný bod. A i domácí se musejí obejít bez jednoho svého důležitého hráče, také Víctor Casadesús stojí kvůli disciplinárnímu trestu. To Hosté přijedou v pozici jasného favorita, nacházejí se totiž na druhé příčce ligové tabulky. Jenže přesto nutně oslabené. Zvládne v roce 2013 konkurovat Barceloně s Realem?
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Nsue, Nunes, Geromel, Bigas - Pina, Márquez - Arizmendi, Alfaro, Giovani - Hemed
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Díaz, Godín, Luis - Suárez, Tiago - Adrián, Koke, Rodríguez - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - Athletic Bilbao  (sobota 16:00)
Hráči Athleticu před zápasem s Levantem doufají, že Fernando Llorente konečně vyřeší svůj odchod z klubu, čímž konečně nastane klidnější atmosféra, zatímco trenér Levante upozorňuje na velmi dobrou formu dalšího útočníka z Bilbaa Aritze Adurize.

Záložník Athleticu Carlos Gurpegi je více než rád, že se nekonečná sága o budoucnosti Fernanda Llorenteho blíží ke konci a že se zraky konečně zaměří na věci, které se dějí přímo na hřišti a ne v zákulisí. Llorente byl hlavní postavou Athleticu od léta, kdy odmítl v klubu podepsat novou smlouvu. Ta dosavadní mu totiž vyprší na konci této sezóny, a tak se již nejedna média zabývala tím, co bude se španělským útočníkem dále.

Veškeré spekulace a tahanice se pomalu zdají být u konce, neboť o Llorenteho projevil vážný zájem obhájce italského titulu Juventus a o útočníkovi již jedná. Gurpegi tak věří, že nyní se pozornost bude věnovat hře a že jeho svěřenci dokážou otočit nepříliš dobrý vývoj první poloviny ligy.

"Možná bude celé to drama u konce. Bude to dobře pro každého z nás, neboť tu bude konečně klid a každý se bude moci koncentrovat jen na své výkony a na postupný vzestup Athleticu tabulkou. Doufáme, že začneme hrát lépe, neboť momentální pozice je pod naše síly. Je třeba, abychom našli soudržnost, která nám v letošní sezóně poněkud chybí, a pokusit se sezónu zakončit na co nejlepším místě," uvedl s lehkým apelem na své spoluhráče.

Trenér Levante Juan Ignacio Martínez nevěří, že nové zprávy o možném odchodu Llorenteho nějak výrazně změní hru nadcházejícího soupeře. 27letý skvělý hlavičkář totiž letos nastoupil v lize pouze jedenkrát. Kvůli neshodám dostával v útoku přednost Aritz Aduriz, posila z Valencie, který se v La Lize trefil hned desetkrát, díky čemuž mu v tabulce střelců patří čtvrtá pozice za Lionelem Messim, Radamelem Falcaem a Cristianem Ronaldem.

"Není to Llorente, který je letos hlavní zbraní Athleticu. Skoro nenastupuje, takže pro nás není žádným velkým nebezpečím. Mnohem více se musíme zabývat Adurizem, který hraje velmi dobře a střílí důležité góly," upozorňuje Martínez na potencionální hrozbu. "Nezáleží na tom, jestli Llorente bude hrát nebo ne, Athletic je pokaždé velice těžkým soupeřem, který je velmi houževnatý a který je znám svým agresivním útočným pojetím hry. V ofenzivě mají mnoho šikovných hráčů, na které je třeba dát si pozor."

Levante bude chybět nigerijský útočník Obafemi Martins, který je potrestán, a otazník se vznáší i nad startem Josého Barkera, který má určité zdravotní problémy. Naopak do hry by se měl vrátit Christian Lell, který absentoval při porážce 0:3 s Rayem Vallecano ještě před ligovou přestávkou.

Athleticu se vrací hned čtveřice hráčů a to Carlos Gurpegi, Fernando Amorebieta, Ander Iturraspe, kteří byli zranění, a Markel Susaeta, jenž si již odpykal svůj trest. Kvůli zranění kotníku ale asi nenastoupí Jon Aurtenetxe, takže Oscar de Marcos možná bude muset zaskočit na levém beku.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - P.López, Ballesteros, D.Navarro, Juanfran - P.Diop, Iborra - E.Zhar, Míchel, R.García - Ángel
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - D.Marcos, Amorevieta, Laporte, Iraola - Gurpegi, Iturraspe - Muniain, Ander, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Valencia CF  (sobota 18:00)
Granada chce do nového ročníku vstoupit druhou výhrou v řadě, ale má pouze jednoho útočníka k dispozici, zatímco Valencia se bude snažit dosáhnout na teprve druhou venkovní výhru v sezóně a postupně se vyšplhat až mezi čtyři nejlepší týmy v tabulce.

Obránce Granady Guillermo Siqueira věří, že klíčem k výhře nad Valencií je zabránění přihrávek a centrů na Soldada. Pokud se jí to podaří a pokud má Brazilec pravdu, je možné, že Granada dosáhne na druhou výhru v řadě. Andaluskému týmu se těsně před Vánoci podařilo po sérii zápasů bez výhry skolit Osasunu, čímž se dostal mimo sestupující příčky. Siqueira navíc říká, že tři body zvedly celému týmu morálku a na předvánoční vítězství chtějí navázat v novém roce.

"Sestava je odpočinutá, v dobré formě a má silnou motivaci. Náš poslední výsledek nás velmi nabudil a nyní jde cílevědomě za dalšími třemi body v zápase s Valencií. Valencia je velmi rychlý tým, který těží především z práce hbitých křídel, které posílají balóny na téměř neomylného střelce Soldada. Proto se musíme snažit být ještě rychlejšími a co nejdříve přistupovat k těmto křídlům, abychom jim nedovolili přihrávat či centrovat," vidí Achillovu patu Brazilec.

Granada má ale poněkud problém v útoku. Youssef El-Arabi je totiž na Africkém poháru a Darwin Machis se pro změnu účastním Jihoamerického šampionátu do 20 let. Jediným zbývajícím útočníkem pro trenéra Juana Antonia Anquelu je Odion Ighalo. Moc dobré zprávy nepřicházející ani z brány. Jednička mezi tyčemi Toňo si totiž ještě nestihl uzdravit svůj zraněný palec, a tak jeho místo v bráně bude nadále patřit Robertovi.

To Soldado doufá, že zlom roku bude znamenat také zlom v sezóně jeho klubu. Valencii se totiž v lize, a to především na venkovních hřištích, vůbec nedařilo, a tak je co vylepšovat. Netopýři se zatím své šance probojovat se mezi první čtyři týmy nevzdávají. Mimo ligu nadále bojují i v Copa del Rey a v Lize mistrů.

"Zápas proti Granadě bude důležitou zkouškou, jestli jsme schopni získat další body na venkovních hřištích. Já věřím že ano, neboť celý tým má v sebe velkou důvěru a na trávníku nechá vše. Tento měsíc bude fotbalově velmi bohatý a to je dobře, neboť hráči jsou od toho, aby hráli zápasy a bojovali o body. My se budeme snažit vyhrát každý zápas a já osobně se už na tento měsíc nemůžu dočkat," říká ofenzivní opora týmu.

Valencia má mimo hru Sofiana Feghouliho, který je již s národním týmem Alžírska před blížícím se Africkým pohárem národů, a také Fernanda Gaga, který se stále potýká se svalovým zraněním.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, I.López, Mainz, Siqueira - Iriney, M.Rico - Torje, Brahimi, D.Benítez - Ighalo
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Guardado, R.Costa, Rami, J.Pereira - T.Costa, Albelda - Piatti, Jonas, J.Viera - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Málaga CF  (sobota 20:00)
Malaga zavítá na stadion Deportiva La Coruňa a bude jistě chtít navázat na dosavadní skvělé výkony, kterými se prezentovala v předchozím kalendářním roce. Úspěch jak na španělské, tak evropské půdě staví andaluský celek do role jasného favorita, ovšem Deportivo pod vedením nového trenéra Paciencii nebude chtít dát nic zadarmo.

Na rok 2012 bude Malaga vzpomínat výhradně v dobrém. Historický klubový úspěch na konci minulé sezony v podobě čtvrtého místa zajistil mužstvu Manuela Pellegriniho kvalifikaci do Ligy mistrů, v níž pak excelovalo, a bez jediné prohry postoupilo do osmifinále. Debutová účast v milionářské soutěži se tedy vydařila na výbornou, a ani v domácí soutěži Malaga nezaostávala. Poslední zápas před zimní přestávkou přinesl třešničku na dortu - vítězství nad Realem Madrid v poměru 3:2, které Andalusany posunulo na vzdálenost pouhých dvou bodů právě na jejich madridského soupeře.

Není tak překvapením, že chce Pellegrini co nejplynuleji navázat tam, kde před Vánoci skončil. "Doufáme, že odstartujeme rok 2013 tak, jako jsme skončili v roce 2012. Věřím, že se můžeme ponořit do ligy se stejnou intenzitou a výkonností, kterou jsme disponovali na konci minulého roku, a poté se dostali do další fáze Copa del Rey. V tomto měsíci nás čeká několik velmi důležitých zápasů," prohlásil Pellegrini.

Proti poslednímu Deportivu se očekává výhra hostí, jež by byla již pátou z posledních šesti utkání. Ovšem příchod nového kouče na Riazor nechalo Pellegriniho na špičkách. "Deportivo je v poněkud obtížné situaci, ale my se především musíme ujistit, že do zápasu dáme sto procent pro zisk velmi důležitých tří bodů. Budeme muset být na vrcholu své hry, jestliže si chceme zajistit vítězství," pokračoval čilský trenér. "Domingos Paciencia měl v Portugalsku několik povedených sezon, ale zatím neměl dost času vtisknout hře Deportiva vlastní tvář. Myslím, že je pravděpodobné, že nás čeká vysoce motivovaný protivník, s cílem udržet všechny body doma, spíše než že by se pokoušel o nějaký specifický styl hry."

Již zmíněný nový kouč Deporu si je dobře vědom, že ho v prvním zápase na lavičce po nahrazení vyhozeného Josého Luise Oltry čeká proti Malaze křest ohněm. "Malaga je velmi kvalitní tým, který hraje Ligu mistrů. Mají hráče, jako je Isco nebo Joaquín, velmi dobré hráče, kteří dokážou sami ovlivnit zápas. Ale v tuto chvíli se více starám o to, co dokáže Depor," podotkl Paciencia. "Abychom zvítězili, musíme být velmi soustředění a nekompromisní v každém aspektu hry. Musíme toho udělat mnoho, jestli chceme vyhrát."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - CA Osasuna  (sobota 22:00)
Vánoční přestávka španělské nejvyšší soutěže je u konce. Svůj první novoroční zápas proti sobě odehrají Sevilla s Osasunou. Oba celky se doposud potýkaly s formou a možná budou hrát i o budoucnost svých manažerů.

Sevilla z posledních pěti zápasů v roce 2012 získala pouhý jeden bod a nachází se nyní na čtrnáctém místě, jen čtyři body od sestupového pásma. Trenér andaluského celku Michel připouští, že domácí střetnutí s Osasunou je klíčové, a to i pro něj samotného. "Je to pro nás životně důležitý zápas, pro klub a samozřejmě pro mne. Je to utkání, které potřebujeme vyhrát způsobem, jakým to umíme. Není správné míst devatenáct bodů s takto kvalitním kádrem," kriticky přiznává Michel. "Takový počet bodů vůbec neodpovídá tomu, co v letošní sezoně chceme dokázat. V sobotu nemůžeme mít žádné výmluvy, alibi nebo vysvětlení, jednoduše to musíme zvládnout."

Dobrou zprávou pro domácí je uzdravení nejlepšího střelce Álvara Negreda, chybět však bude nová posila Miroslav Stevanović.

Jakkoli se Sevilla potýká s nepovedenou sezonou, Osasuna je na tom ještě hůře. Předchozí tři utkání přinesla jen bod, což mělo za následek propad na devatenácté místo tabulky. Předtím se však klubu z Pamplony poměrně dařilo, když ze čtyř utkání vybojoval hned osm bodů, a přesně tuto formu se podle brankáře Andrése Fernandeze bude Osasuna snažit najít i v novém roce. "Musíme se pokusit o návrat tehdejší dobré formy tak rychle, jak to jen půjde. Nyní je třeba se soustředit na zápas se Sevillou. Bude to velmi obtížné, proti tápajícímu protivníkovi, který se snaží dostat z nepříjemné situace. Čeká nás těžké utkání," zakončil Fernandez.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Zaragoza - Real Betis  (pátek 21:30)
Španělská nejvyšší soutěž bude své fanoušky bavit i v kalendářním roce 2013, a jako úvodní páteční předkrm si připravila souboj, ve kterém se představí dva zatím nad očekávání hrající celky. Zaragoza, jež přezimovala na dvanácté pozici dost daleko od sestupové zóny, přivítá pátý Betis. Ten bude chtít vytvořit tlak na čtvrtou Málagu v boji o Ligu mistrů...

Oba týmy přesto odcházely k vánočnímu stromku ve zcela odlišném rozpoložení. Samozřejmě, v hodnocení celého podzimu obě mužstva obstála velice dobře, tečka za uplynulým rokem se však vyvedla jen jednomu z nich. Zaragoza ukončila sérii ne zcela vydařených výsledků ve velkém stylu, na závěr podzimu si pak připravila velkou formu, hlavně tedy co se týká venkovních zápasů. Remíza na Mallorce se dá, při formě ostrovského celku, považovat ještě za spíše průměrný výkon, vítězství ve Vallecanu, v rámci španělského poháru v Levante a nakonec i vyloupení Athleticu, to už ovšem zasluhuje pořádný respekt.

To Betis, přestože jinak odehrál opravdu famózní první polovinu letošního ročníku Primery, odjížděl na dovolenou sotva po velkém šoku. Dvaadvacátého prosince podlehl na domácí půdě Mallorce, v tu dobu nejhoršímu týmu první ligy. "Zapomněli jsme na to, je to dávno pryč a my chceme začít další sérii vítězných zápasů," tvrdí s přesvědčením kouč Pepe Mel. "Budeme ještě silnější než na podzim, na to se můžete spolehnout," říká odhodlaně.

Na start do roku 2013 dostal Betis poměrně oblíbeného soupeře, vždyť Zaragozu dokázal porazit ve všech třech posledních vzájemných měřeních sil, stejný počet po sobě jdoucích triumfů má navíc také na půdě svého soka, a to při celkovém skóre 7:1 ve svůj prospěch. Zajímavé je, že přestože se nacházejí na dvanáctém a pátém místě, mají oba týmy více branek inkasovaných než vstřelených. To je také důvod, proč se hosté mají údajně ucházet o dvě velmi zvučná jména, konkrétnější představy však zatím odhaleny nebyly.

Jisté je to, že do Aragonie nepřijedou Juan Carlos Perez a Alex Martínez, oba totiž trápí zranění. Zdravá už je naopak brankářská jednička Adrián... Domácím budou stále chybět dlouhodobě vyautovaní Pinter, Obradovic a také Aranda.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sapunaru, Loovens, Álvaro, Abraham - Apoňo, Movilla - Zuculini, Rodríguez, Montaňés - Postiga
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adrián - Chica, Paulao, Mario, Nacho - Beňat, Caňas - Castro, Sevilla, Campbell - Movilla
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona17161057:1949
2.Atlético Madrid17131337:1740
3.Real Madrid17103441:1733
4.Málaga CF1794428:1231
5.Real Betis1791726:2828
6.Levante UD1783621:2427
7.Real Sociedad1774624:2025
8.Rayo Vallecano1781822:3225
9.Valencia CF1773723:2624
10.Getafe CF1773721:2524
11.Real Valladolid1764723:2122
12.Real Zaragoza1771920:2422
13.Athletic Bilbao1763821:3421
14.Sevilla FC1754822:2619
15.Granada CF1744913:2516
16.RCD Mallorca1744916:2916
17.Celta Vigo17431016:2215
18.Espanyol Barcelona1736819:2615
19.CA Osasuna1735914:1914
20.Deportivo La Coruña1726921:3912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (754)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele