Primera División - souhrn 15. kola

29.11.2013, 21:58, aktualizováno 01.12.2013, 22:51
Komentáře a souhrny
Barcelona podlehla Athleticu a ztratila tři body ze svého náskoku na Real a Atlético. Realu Sociedad důležitou venkovní výhru přihrál milosrdný soupeř, Celta doma přemohla Almeríi. Stále nekončí mizérie Betisu, Sevilla loupila v Granadě a Valencia si poradila s Osasunou...

Athletic Bilbao - FC Barcelona 1:0

01.12.2013 21:00

Góly: 70. Iker Muniain

Barcelona poprvé v La Lize padla! Jediným gólem zápasu rozhodl o první letošní porážce Blaugranas Iker Muniain. Athletic tak dokázal katalánský velkoklub porazit po dlouhých sedmi a půl letech a zároveň tým Ernesto Valverdeho uhájil letošní domácí neporazitelnost. Barcelonu kvůli ztrátě v Baskicku dostihlo na čele ligy Atlético, Bilbao se posunulo na čtvrtou příčku.

Na tohle utkání se bude v baskické metropoli ještě dlouho vzpomínat. Domácí sice prakticky celý první poločas tahali za kratší konec, ale dílem štěstí a dílem umění brankáře Iraizoze přežili úvodních pětačtyřicet minut bez úhony. Ve druhém poločase již domácí našli pevnou půdu pod nohama a Barcelonu místy přehrávali. Posledních dvacet minut pak bylo již zcela v režii baskických lvů. Hosty nejvíce brzdily absence klíčových hráčů, frustrace z posledního utkání v Lize mistrů, kde si Katalánci taktéž připsali první porážku v sezóně, a v neposlední řadě také kluzký terén, který na nedávno otevřeném San Mamés dělal hostujícím hráčům velké problémy.

V úvodu utkání praktikovala Barca svou typickou nátlakovou hru a domácí jen s velkými obtížemi drželi s hostujícím celkem krok. Už ve 12. minutě pronikl do pokutového území Athleticu Sánchez, jenž připravil gólovou pozici pro Neymara, střelu brazilské hvězdy však famózním zákrokem vyrazil Iraizoz na roh. Další tutová příležitost Barcelony přišla hned ve 14. minutě. Krásnou kombinační akci hostů zakončoval Neymar do tyče, ale vzrušení bylo zbytečné, neboť se v době přihrávky nacházel v těsném postavení mimo hru. Nápor obhájců titulu byl obrovský, v 18. minutě se ke standardní situaci postavil Iniesta. Jeho centr se snášel do míst, kde si nabíhal Busquets a vytáhlému středopolaři scházely pouze centimetry, aby míč doklepl do odkryté branky domácích.

Hráči Bilbaa pochopili, že to takhle dál nejde a začali hrát Barcelonským více do těla. Aktivní hra Basků přinesla ve 29. minutě první velkou příležitost. Po standardní situaci přišel sražený centr domácích a Muniain se s balónem ocitl v bezprostřední blízkosti gólmana Pinta, jenž Muniainovu střelu se štěstím zlikvidoval. Za zmínku ještě stojí Toquerova hlavička z 39. minuty, která ale skončila těsně vedle Pintovy branky.

Po změně stran vyrukovalo Bilbao s více ofenzivní taktikou, ale nebezpečnější byli stále hosté. V 50. minutě oslovil Fabregas vynikající přihrávkou Neymara, který si vysoký balón dobře zpracoval, ale ve vyložené příležitosti poslal míč vysoko nad. V 57. minutě navíc domácí Herrera hrubě chyboval v rozehrávce a Neymar se řítil sám na bránu. Za dres jej proto musel stáhnout Iturraspe, který za svůj zákrok měl možná dostat červenou kartu, ale sudí Martínez byl milosrdný a udělil baskickému záložníkovi pouze žlutý trest. Následný volný přímý kop poslal Neymar těsně vedle pravé tyče, Iraizoz se pouze ohlédl.

V 61. minutě se ke slovu konečně dostali také domácí, když se v pokutovém území Barcelony opět vyšrouboval nejvýše Toquero, ale jeho hlavičku Pinto důležitým zákrokem zlikvidoval. Bilbao těžilo především z výjimečně obětavého presinku, díky němuž se Barcelona jen obtížně dostávala do šancí. Po další chybě v rozehrávce hostů se v 69. minutě k rychlému protiútoku dostalo Bilbao. Na pravé straně se skvěle uvolnil Susaeta a přízemním centrem oslovil hned dvojici nabíhajících hráčů svého mužstva. K balónu se nakonec dostal Iker Muniain, jenž placírkou překonal brankáře Pinta a zajistil tak Bilbau nesmírně důležité vedení - 1:0!

Bilbau narostla křídla. V 74. minutě mohl lvům dvoubrankový náskok zařídit hlavou Toquero, ve stoprocentní příležitosti jej však vychytal skvělý Pinto. Očekávaný tlak Barcelonských se vůbec nekonal, Bilbao svého soupeře přehrávalo a obětavou hrou nepustilo do žádné větší příležitosti. Athletic tak nad favoritem vybojoval zasloužené vítězství a právem se posunul na čtvrtou příčku. Dosud neporazitelná Barcelona zaznamenala už druhou porážku během šesti dnů.

Více informací k zápasu

Valencia CF - CA Osasuna 3:0

01.12.2013 19:00

Góly: 45. Jonas, 48. Jonas, 53. Jonas

Domácí Netopýři ve Valencii vyhráli nad návštěvou z Pamplony, hattrickem se o to zasloužil zejména brazilský útočník Jonas. Ke třem bodům Djukićovu týmu výrazně pomohla červená karta pro hostujícího záložníka Francisca Punala.

První půle příliš mnoho fotbalové krásy nenabídla. Ve dvou po sobě jdoucích šancích se objevil domácí záložník Sofiane Feghouli, ale ani jednu z nich neproměnil. Za první čtvrthodinu se diváci na slavném stadionu Mestalla spíše udělovaly karetní tresty. Žlutou barvu viděl Andrés Guardado s Damiou, kartu barvy červené obdržel po tvrdém zákroku na Pareja hostující Francisco Punal. První zajímavou šanci málem zužitkoval Canales, ale míč z jeho kopaček zamířil pouze do břevna. Následně se míč odrazil zpět do hry k nohám dorážejícího Feghouliho, tomu ale radost zkazil skvělým zákrokem brankář Andrés Fernández.

Právě ve chvíli, kdy se pravděpodobně hosté viděli v šatně, se Valencii povedlo vstřelil úvodní gól. Nejprve se na zadní tyči k nepřesné hlavičce po centru Mathieuho dostal Feghouli, ten ale ještě balón poslal mimo tři tyče. O pouhou minutu později však již Mestalla mohla slavit. Feghouli našel rozběhnutého Antonia Barragána, který nesobecky vyzval před branou číhajícího Jonase.

Valencii se vydařil konec první půle a se stejnou vervou se pustila i do druhého dějství. Tři minuty po změně stran totiž Jonas navýšil vedení svého celku. Na začátku akce stála opět kreativní mysl záložníka Feghouliho, který skvělým centrem do vápna našel právě svého brazilského spoluhráče - 2:0.

O pět minut později byl zápas rozhodnut. Jonas zkompletoval hattrick, když tvrdou ranou po přihrávce Barragána nedal brankáři Fernándezovi sebemenší šanci. Umění brazilského útočníka s dobrou kopací technikou bylo vidět i na způsobu zakončení - přesný volej zapadl přímo za Fernandézova záda.

Dohrát utkání bez inkasovaného gólu dostal za úkol střídající Éver Banega. Právě jeho centr musel lapit pohotový brankář Fernández, protože jinak by se do zakončení mohl dostat opět Jonas. Tři góly na jeho účtu stačily k dobře odvedené práci, takže pro zbylých dvacet minut zaujal jeho místo Portugalec Hélder Postiga. Ten se čtvrthodiny před koncem sice dostal do zakončení, ale možnou branku mu uzmul pomezní sudí, který signalizoval ofsajd. V poklidu hrající Valencia mohla své vedení znovu navýšit, ale Banegovu nahrávku mladík Juan Bernat nevyužil. Do konce utkání se hostům nepodařilo vypracovat si v podstatě žádnou vyloženou šanci, takže závěrečné minuty domácí hráči nemuseli v obranné fázi příliš vyčerpávat síly. Nic na tom nezměnila ani akce Emiliana Armenterose, s jehož střelou si brankář Diego Alvés poradil bez větších problémů. Díky třem bodům se Valencia postupně blíží vysněným evropským pohárům, Osasuna je pro změnu stále blíže pozicím sestupovým.

Více informací k zápasu

Granada CF - Sevilla FC 1:2

01.12.2013 17:00

Góly: 61. Yacine Brahimi (pen.) - 23. Carlos Bacca, 87. Kévin Gameiro

Andaluská derby se začínají stávat specialitou Sevilly. Ta i podruhé za sebou přemohla lokálního rivala, tentokráte z Granady, a zvítězila 2:1. Mužem zápasu se stal jednoznačně Carlos Bacca, jenž první branku dal a druhou připravil spoluhráči z útoku Kevinu Gameirovi.

Svěřenci Unaie Emeryho mohli jít do vedení již v páté minutě, ovšem brankář Roberto byl rázně proti a Figueirasův pokus zblízka zastavil vytrčenou nohou. Po třiadvaceti minutách hry však ani on nezabránil tomu, aby se hosté přece jen ujali zaslouženého vedení. Jeison Murillo trestuhodně nezvládl odklidit jednoduchý nákop, který se tak dostal k Baccovi. Útočník Sevilly po pár dotycích s míčem rázně napřáhl zpoza šestnáctky a přesně se trefil na vzdálenější tyč granadské branky.

Poté se poprvé do popředí dostal i gólman Beto, jehož v osmatřicáté minutě prověřil hlavičkovým pokusem Piti. Portugalský brankář si však s jeho ranou poradil, stejně jako i s pokusy Angula a El-Arabiho, a tak se do šaten šlo za stavu 1:0 pro hosty. Po změně stran Granada pokračovala ve stálém tlaku a po stále neúspěšných střelách Yebdy s Ricem se přece jen dočkala krátce po hodině hry. Daniel Carriço totiž zahrál ve vlastním pokutovém území rukou a rozhodčí nekompromisně nařídil pokutový kop. Ten s klidem proměnil Brahimi a domácí byli rázem na koni.

Přestože však Granada měla více ze hry a vytvářela si jednu střeleckou příležitost za druhou, nedokázal se nikdo z jejích hráčů prosadit. Byli to naopak hosté, kdo zásluhou střídajícího Gameira ukořistili všechny body a připsali si třetí výhru v řadě.

Více informací k zápasu

Real Betis - Rayo Vallecano 2:2

01.12.2013 12:00

Góly: 27. Antonio Amaya, 82. Joan Verdú - 51. Alberto Bueno, 90+1. Alberto Bueno

Do poslední minuty bylo pořádně živo v zápase Raya Vallecana s Realem Betis. Konečnou podobu výsledku určil až v nastaveném čase Alberto Bueno, jenž srovnal na 2:2 a upřel Betisu první ligovou výhru po více než dvou měsících.

Domácí vstupovali do utkání z posledního místa v tabulce, jejich soupeř z Madridu na tom byl jen o bod a jedno místo lépe. Díky nerozhodnému výsledku se Rayo dostalo těsně nad hranici sestupu, ovšem Betisu remíza k úniku ze dna ligy nestačí. Poprvé v sezoně však andaluskému klubu mohl pomoci Rubén Castro, jenž strávil předchozí měsíce na lavičce s bolavými zády. Díky svému staronovému talismanu Betis dominoval zvláště v prvním poločase.

Po deseti minutách měl blízko k prolomení bezbrankového stavu Jorge Molina, naneštěstí pro domácí mu k dosáhnutí na Vadillův centr chybělo pár decimetrů. Stoper Amaya tak v šestadvacáté minutě napravil, co do té doby ofenziva Betisu nedokázala, a vstřelil po Nonově rohu úvodní branku. Svým dílem k tomu přispěla i laxní defenziva Vallecana.

I další Nonův rohový kop málem skončil gólem, tentokrát však Castro pouze orazítkoval brankovou konstrukci. Když ani Salva Sevilla dvakrát v rozmezí minuty nedokázal trefit bránu hostů a Molina tváří v tvář Cobeňovi v úniku za soupeřovou obranou pouze nastřelil nohy hostujícího brankáře, šlo se do kabin za stavu 1:0. Pro Rayo šlo vzhledem k okolnostem o velmi příjemný výsledek, a náležitě toho po změně stran dokázalo využít.

Jonathan Viera hned šest minut po startu druhé půle nebezpečně vypálil, brankář Sara míč pouze vyrazil před sebe a Alberto Bueno jej pohotově doklepl do sítě. Viditelně oživení hosté začali mít více ze hry a s přibývajícím sebevědomím rostla i jejich chuť dosáhnout na všechny body. Přesto to byli znovu domácí, kdo strhnul vedení na svou stranu. Devět minut před koncem totiž Cobeňo vyběhl, aby zneškodnil šanci nabíhajícího Castra, ovšem povedlo se mu posunout míč pouze na kraj šestnáctky, kde číhal Verdú a z voleje poslal okamžitě míč do brány.

Castro poté v závěru mohl hned dvakrát navýšit vedení Betisu na pohodlný dvoubrankový rozdíl, avšak pokaždé neuspěl a po zápase mohl zpytovat svědomí. V 91. minutě totiž Bueno svou druhou brankou zápasu vyrovnal po další přihrávce Viery na 2:2 a svou čtvrtou letošní ligovou brankou zajistil Rayu alespoň zisk jednoho bodu.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Real Sociedad 1:2

30.11.2013 22:00

Góly: 31. Jhon Córdoba - 69. Antoine Griezmann, 88. Cristhian Stuani (vl.)

Real Sociedad pokračuje ve stoupání ligovou tabulkou, tentokrát na něj byl krátký barcelonský Espanyol. Katalánskému klubu nepomohla ani výhoda domácího prostředí, ani průběžné vedení 1:0. Sociedad v druhé půli totiž i s trochou štěstí dokázal skóre otočit a zvítězil 2:1.

Jako první se v sobotním večerním utkání prosadil Jhon Córdoba povedeným zakončením po půlhodině hry. Po změně stran však nejprve srovnal Antoine Griezmann a v samotném závěru si nešťastně srazil míč do sítě domácí Stuani. Výhra posouvá baskický celek na průběžné šesté místo, zatímco Espanyol zůstává i nadále devátý.

Jako první v zápase vážně zahrozili hosté. Carlos Vela hlavou přiťuknul míč Agirretxemu, jeho střela však skončila pouze na vymrštěné levačce brankáře Casilly. Brzy poté se musel domácí brankář vytáhnout znovu, tentokrát Agirretxe zkoušel štěstí hlavičkou. I kdyby však útočník Sociedadu uspěl, gól by stejně nebyl uznán pro odmávaný ofsajd.

Po pětadvaceti minutách hry o sobě vepředu dali poprvé rázně vědět i Katalánci, když Sergio García připravil šanci pro Davida Lópeze. Ten chvályhodně zůstal na nohou, přestože se dostal do kontaktu s hostujícím Javim Rosem, ovšem jeho snaha nepřinesla kýžené ovoce. Jemný lob přes vybíhajícího Brava totiž skončil pouze těsně vedle branky.

Fanoušci Espanyolu si ale příliš dlouho na první pořádné zajásání už počkat nemuseli. Hector Moreno poslal zezadu dlouhý nákop, Sergio García pak připravil šanci Córdobovi, jenž zachoval chladnou hlavu a tváří v tvář Bravovi nezaváhal. Pro Espanyol mohlo být dokonce ještě lépe, kdyby Garcíova rána bez přípravy neskončila jen těsně vedle pravého dolního rohu branky, o což se zasloužil skvělým zákrokem Claudio Bravo.

Po návratu ze šaten se Sociedad přece jen ujal více iniciativy a záhy mohl i slavit. Se střelou de la Belly si ještě Casilla poradil, avšak devět minut po uplynutí rovné hodiny hry Vela z pravé strany poslal přesný centr na Griezmanna a francouzský útočník se před prázdnou brankou nemýlil. Vše již nasvědčovalo tomu, že si oba celky rozdělí po bodu, to by však nesměl být Rubén Pardo, aby tomu neučinil přítrž. Jeho centr si trestuhodně kopnul Stuani a Casilla mohl při jeho nešťastném incidentu jen smutně přihlížet, jak bodový zisk utíká Espanyolu mezi prsty.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Valladolid 4:0

30.11.2013 20:00

Góly: 33. Gareth Bale, 36. Karim Benzema, 64. Gareth Bale, 89. Gareth Bale

Velšan se v základní sestavě královského klubu usazuje čím dál tím víc hlasitěji, což demonstroval i ve večerním klání proti Realu Valladolid. S hosty si poradil celý tým Bílého baletu, ale hlavní sólo patřilo právě třígólovému mladíkovi. K jeho třem zásahům přidal ještě jeden Karim Benzema.

Real Madrid vytváří tlak na Barcelonu i druhé Atlético, oba kluby od něj dělí pouhé tři body. Protože se Simeoneho partě povedlo zvítězit nad Elche, musel zapnout také Real Madrid. Svou roli splnil především díky třem zásahům mladého Garetha Balea, k nimž ofenzivní hráč navrch přidal ještě jednu asistenci. Nahrával totiž na gól Francouzovi Karimu Benzemovi. Merengues si nechali po dvou gólech na poločas a to znamená, že hosté odjíždějí s prázdnýma rukama. Prohra je řadí do bezprostřední blízkosti sestupového pásma.

Sudí Pedro Pérez byl svědkem první akce utkání, v níž se ocitl Sergio Ramos. Španělský obránce možná nemá nejlepší vztahy s vedením ani trenérem, což média začala pomalu přeměňovat v "jistý" přestup žádaného hráče, ale pilíř defenzivní linie Realu Madrid dostal příležitost také v dnešním utkání. Svou hlavičku ale namířil pouze nad bránu. Od úvodních minut nastoupil také zkušený záložník Xabi Alonso, jež se pomalu vrací po zranění. Jeho pas mohl v úvodní gól proměnit rychlík Ángel Di María, ale jeho ránu zastavilo břevno! Během následujících dvaceti minut si sice ani jeden tým nevytvořil větší šanci, ale góly na sebe přesto nenechaly příliš dlouho čekat.

Nejprve se pokoušel prosadit opět Argentinec Di María, ale našel pouze pohotového brankáře Diega Mariňa. Následně už se Santiago Bernabéu probudilo, za což mohl úvodní zásah Garetha Balea - ani Mariňův zákrok nestačil na dorážku mladého Velšana, který poslal Real do vedení.

Vzápětí se hrozivě vypadající pětiminutovka proměnila v noční můru, protože o pouhé dvě minuty později Real navýšil své vedení. Rychle postupující Gareth Bale nebyl nikým hlídán dost pečlivě, takže měl dost času na sestrojení perfektního centru. Na něj si naběhl útočník Karim Benzema a hlavičkou překonal bezmocného Mariňa - 2:0.

Téměř šedesát tisíc diváků se po návratu hráčů z kabiny dočkalo zajímavě vypadajícího volného přímého kopu Garetha Balea, který po vzoru Cristiana Ronalda udělal pár kroků směrem k míči a nebezpečně vypálil. Po nahrávce beka Carvajala se do zakončení tlačil opět Francouz Benzema, ale včasný zákrok Mariňa mu radost z gólu zmařil. Ani mladý brankář ve službách hostí ale nemohl zabránit následujícímu inkasovanému gólu z dílny Balea. Po Marcelově citlivém centru totiž využil odrazu od obránce a napálil míč do sítě.

Sbírat cenné momenty ve sněhobílém dresu se pokoušel i mladík Álvaro Morata, ale s jeho zakončení v poslední desetiminutovce si brankář Diego Mariňo se štěstím poradil a míč vyrazil mimo nebezpečí. Přesto se do sítě pro míč vracel ještě jednou - v nastaveném čase druhé půle totiž pohroma jménem Bale dokonala zkázu Realu Valladolid a po nahrávce od Marcela stanovila konečný výsledek atraktivního sobotního klání.

Bývalý hráč londýnského Tottenhamu Hotspur se navíc prezentoval tzv. "dokonalým hattrickem" - trefil se pravačkou, levačkou i hlavou. Naposledy se takový kousek povedl právě Cristianu Ronaldovi 27. ledna 2013. Suma, kterou funkcionáři Bílého baletu do příchodu Balea vložili, se tak postupně začíná vracet. Real díky výhře pokračuje ve stíhací jízdě za vedoucí Barcelonou.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - UD Almería 3:1

30.11.2013 18:00

Góly: 26. Fabián Orellana, 49. Borja Oubiña, 59. Charles - 9. Suso

Celta Vigo zvládla důležitý zápas s Almérií a navzdory nepříznivému skóre v úvodu dokázala zvítězit 3:1. Na branku Susa z 10. minuty totiž záhy odpověděl Orellana a po změně stran dokonali obrat Oubiňa s Charlesem.

Celta si tak konečně připsala své první domácí vítězství v sezoně na domácí půdě a odpoutala se ze sestupového pásma. Po nedávných tvrdých prohrách s Realem Sociedad a Rayem Vallecanem přesně něco takového v galicijském klubu potřebovali. Přitom to zpočátku vypadalo na další ztrátu po brzké brance záložníka Liverpoolu Susa, jenž ve Španělsku letošní sezonu hostuje. Mladý talent krásnou ranou zpoza šestnáctky poslal hosty do vedení už v desáté minutě.

Vyrovnáno málem bylo hned šest minut nato, Charles však dvakrát v krátkém časovém rozmezí minul v obstojných hlavičkových příležitostech. Přesto se Celta své první branky večera dočkala. V šestadvacáté minutě se do míče z podobné vzdálenosti, jako předtím Suso, opřel Fabian Orellana a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1. Brzy po změně stran měli hosté štěstí, když Álex López těsně minul levou tyč jejich branky a brankář Esteban si poté musel poradit i s dalším pokusem aktivního Charlese.

Byl to nakonec Oubiňa, kdo šel příkladem a skóroval vítěznou branku. Pro klubového kapitána, jenž se vracel do sestavy po dlouhé absenci, nebyl problém zblízka uklidit míč do sítě po hlavičce Aurtenetxeho. Na druhé straně následně sice zahrozil Álex Vidal, avšak pouze přestřelil. Minutu před uplynutím hodiny hry tak definitivně pohřbil naděje Almérie na jakýkoli bodový zisk Charles. Brazilec ve službách Celty se dostal k zakončení po centru Huga Malla z pravé strany a tentokrát se již nemýlil.

Více informací k zápasu

Elche CF - Atlético Madrid 0:2

30.11.2013 16:00

Góly: 63. Koke, 74. Diego Costa

Atlético Madrid potvrdilo předzápasové předpoklady a na půdě Elche zvítězilo díky gólům Kokeho a Diega Costy 2:0. Přestože favorité z hlavního města dlouho nedokázali přelstít dobrou defenzivní hru Elche, zápas nakonec v druhém poločase otočili na svou stranu. Elche se tak i přes statečný výkon nejspíš ze své aktuální jedenácté pozice propadne. Atlético se naproti tomu bodově dotáhlo na vedoucí Barcelonu, kterou zítra čeká nebezpečné Bilbao.

Utkání začali o něco lépe hosté. Už v 11. minutě zakončoval standardní situaci patičkou na hranici ofsajdu Diego Costa, brankář Elche Manu Herrera však jeho pokus zlikvidoval. Domácí kontrovali v 19. minutě, když Coro poslal jedovatou přízemní střelu zpoza velkého vápna, Courtois však zasahovat nemusel, jelikož se rána subtilního útočníka mezi tyče nevešla.

První opravdu velkou šanci zápasu přinesla až 35. minuta, když se k odraženému míči dostal ve vápně domácích Diego Costa. Brazilský forvard měl před sebou odkrytou bránu, jenže jeho střelu na poslední chvíli odvrátil obránce Suárez. Třicetitisícový stadion vybičoval domácí hráče k nadprůměrnému výkonu, díky němuž obránci Elche do konce prvního poločasu nepustili hosty do žádné větší příležitosti.

Po změně stran se už ale Elche dostalo pod soustavný tlak hostujícího celku. Rojiblancos vak byli stále málo nebezpeční a Elche hrozilo z rychlých brejků. K dobré střele se v 61. minutě dostal Carles Gil, pohotový Courtois však jeho pokus vytlačil na rohový kop. O pouhé dvě minuty později se však už síť rozvlnila, bohužel pro domácí poprvé kapituloval gólman Herrera. Nejprve vyslal tvrdou ránu z pravé strany čerstvě vystřídavší Raúl García, Herrera jeho střelu s obtížemi vyrazil, ale na balón vystartovali hned dva útočníci Atlética, z nichž se nejlépe prosadil Koke. Jednadvacetiletý záložník svou druhou brankou v sezóně zařídil svému mužstvu velmi důležité vedení - 0:1! Hráči Elche ještě marně reklamovali faul atakujícího Costy. Sudí však pouze udělil Suárezovi žlutou kartu za protesty.

Další sporný moment přišel v 69. minutě, kdy si na centr z levé strany naskočil hostující Turan a v souboji s brankářem Herrerou hlavou dopravil míč do sítě. Rozhodčí však nejspíše správně branku neuznali kvůli faulu na domácího gólmana. Hráči Elche ani za nepříznivého stavu rozhodně neskládali zbraně a byli Atléticu velmi vyrovnaným soupeřem. Studenou sprchou pro domácí mužstvo tak byla blesková akce hostů ze 74. minuty. Adrián krásným obloučkem našel nabíhajícího Diega Costu, jenž se díky své dravosti dostal až před Herreru a nekompromisně zakončil - 0:2! Brazilský kanonýr si připsal v patnáctém zápase sezóny patnáctý gól.

Elche druhá branka viditelně zlomila a zápas se už dohrál v poklidném tempu. Třemi body z venkovního zápasu tak Atlético hodilo pomyslnou rukavici Barceloně, která bude zítra bojovat o body na hřišti Athleticu Bilbao.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Málaga CF 1:1

29.11.2013 20:30

Góly: 32. Bruno Soriano - 90+4. Weligton

Villarreal smolně remizoval s Malagou 1:1 a nabídl Bilbau čtvrté místo v tabulce. Od třetí porážky v řadě zachránil hosty až v 94. minutě Weligton. Malaga tak nejspíš zůstane mimo sestupové pozice, domácí si zkomplikovali boj o Ligu mistrů.

Utkání začalo aktivně z obou stran a překvapivě ofenzivní styl předváděla i Malaga. Kolektivní výkon Andalusanů na Villarreal platil a hosté svého soupeře dokonce dokázali přehrávat. Tlak Malagy mohl po rohovém kopu ve 14. minutě přetavit ve vedoucí gól Sergio Sánchez, svou hlavičku ale namířil jen těsně vedle pravé tyče Asenjovy brány. Domácí odpověděli rychlým protiútokem z 22. minuty, kdy Cani centroval do otevřeného prostoru před brankou hostů, tam však skvělým zákrokem nebezpečnou akci zmařil obránce Weligton.

Žlutá ponorka postupně získával více prostoru, což nakonec vedlo i ke gólovému efektu. V 32. minutě domácí vybojovali na polovině Malagy míč a bleskově zaútočili po levé straně, odkud poslal Cani přesnou přihrávku na Bruna Soriana a domácí kapitán nedal Caballerovi žádnou šanci - 1:0! Hned v 36. minutě mohl skóre vyrovnat Camacho, k doražení míče do prázdné bránu mu však scházel jediný krok. Po první půli tak do kabin odcházeli v lepší náladě domácí.

Druhých pětačtyřicet minut nabídlo opět velmi aktivní hru, která však byla přerušována častými nepřesnostmi. Na pořádnou fotbalovou akci si tak diváci museli počkat až do 65. minuty, kdy Cani dobře naservíroval balón Uchemu, nigrijského útočníka však k balónu vůbec nepustila dobře hrající obrana Malagy. Na druhé straně byl daleko blíže skórování Morales, jenž však vyraženou střelu do odkryté branky dorazit nedokázal a nechal jen Asenja připsat si velmi důležitý zákrok.

V 80. minutě vypálil dobrou ránu z hranice velkého vápna domácí dos Santos, ale i jeho střelu zlikvidoval brankář Caballero. Stejný hráč měl na hlavě zdvojnásobení náskoku svého týmu ještě v 90. minutě, ale zákrokem večera zachránil Malagu gólman Caballero. Už už se zdálo, že Villarreal potvrdí papírové předpoklady a dotáhne zápas do vítězného konce. V 94. minutě však zahrávali hosté poslední rohový kop zápasu, na který přišel do útoku pomoci i odhodlaný Caballero. Ten rozhodil obranu Žluté ponorky natolik, že nechala odhlavičkovat obránce Weligtona, jenž na poslední chvíli zajistil Malaze cenný bod - 1:1!

Opaření domácí hráči ještě dlouho po posledním hvizdu rozhodčího nemohli uvěřit, co se to vlastně stalo. Obě mužstva se tak rozešla smírně po jednobrankové remíze.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Levante UD 1:0

29.11.2013 20:00

Góly: 79. Pedro León

Páteční předehrávka patnáctého kola tedy rozhodně fotbalovou podívanou nepřinesla, neboť oba celky se dost trápily. Méně z nich pak domácí Getafe, které až pár minut před koncem spasil Pedro León. Diváci ale rozhodně nijak nadšeni být nemohli.

Jako první se rozhodli zahrozit domácí hráči, ale střelu Borjy Fernándeze schytal první proti němu vybíhající hráč. Obětavý zákrok beka Juanfrana tedy brankáře Javiho Jiméneze osvobodil od povinností vystavit se střele, což hostující brankář jistě ocenil - Juanfran totiž zůstal ještě nějakou dobu silně otřesen. Ani hosté nezůstávali v počátku hry znatelně pozadu, nejvíce se do ofenzivních akcí pouštěl Nabil El Zhar. Jeho centry ale často nenacházely určeného adresáta, popřípadě se mladý záložník jen zastřeloval. Pokus o vysunutí nabíhajícího spoluhráče málem vyšel Pedrovi Leónovi, ale brankář Javi Jiménez rychle přečetl jeho úmysly a nebezpečnou kolmici včas zlikvidoval.

Do blízkosti pokutového území hostí zamířil také mladý španělský záložník Pablo Sarabia, který ještě nahrával lépe postavenému spoluhráči Pedru Mosquerovi. Jeho následný projektil ale mířil vysoko nad Jiménezovu bránu. Jinak jsme ale až do závěru první půle sledovali nepohledný a nezáživný fotbal plný soubojů a chabých pokusů o zajímavou akci. Úvod druhého dějství se zdál o mnoho poutavější - obránce Rafa vyprodukoval chybu, ze které mohl těžit opět rychlý El Zhar. Jeho technický pokus o obstřel brankáře Miguela Ángela Moyy však díky teči zamířil vedle tří tyčí.

Levante se chtělo ujmout vedení a mnoho mu k tomu nechybělo - po rohovém kopu se málem prosadil hostující záložník Papakouli Diop, ale jeho hlavička nakonec v síti neskončila. Přičinil se o to totiž skvělý zákrok brankáře Moyy, který reflexivně vyrazil míč na brankové čáře! Domácí naopak nevymýšleli nic složité a jejich laxní přístup diváky značně nebavil. O tom svědčí vlastně i návštěvnost - stadion Alfonso Perez byl poloprázdný. Kromě Pabla Sarabiy a Pedra Leóna se nikdo z hráčů Getafe vlastně ani nepokoušel překonat dobře fungující obrannou linii hostí.

Přesto se mohly zbytky domácích fanoušků radovat z vedení - nudu bez branek ukončil po chybě v rozehrávce Levante Pedro León, který si narazil míč s Diegem Castrem a překonal brankáře Javiho Jiméneze! Ne že by se v závěru utkání se šancemi roztrhl pytel, ale jejich počet se oproti prvému poločasu zvýšil téměř o polovinu! Jedinou akci posledních deseti minut se totiž připravili hosté. Střídající útočník Aloys Nong propasíroval míč až k nabíhajícímu Sergiu Pintovi, jehož ránu zastavilo břevno brankáře Moyy. Výsledek je to možná nespravedlivý, ale i díky němu je Getafe na šesté příčce. Levante patří v neúplné tabulce La Ligy třinácté místo. Dnes ale rozhodně mohlo domácímu týmu nějaké body odejmout...

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona15131142:940
2.Atlético Madrid15131140:940
3.Real Madrid15121244:1737
4.Athletic Bilbao1592423:1929
5.Villarreal CF1584325:1428
6.Real Sociedad1565425:2123
7.Getafe CF1572618:2123
8.Sevilla FC1564529:2722
9.Valencia CF1562721:2320
10.Espanyol Barcelona1553718:2118
11.Elche CF1545615:2017
12.Granada CF1552812:1917
13.Levante UD1545613:2117
14.Celta Vigo1543820:2315
15.Málaga CF1535717:2214
16.CA Osasuna15411011:2513
17.Rayo Vallecano15411015:3613
18.Real Valladolid1526716:2512
19.UD Almería1533916:3212
20.Real Betis1524914:3010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (361)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele