Primera División - preview 15. kola

29.11.2013, 08:39, aktualizováno 01.12.2013, 09:01
Previews
Barcelona cestuje do Bilbaa a bude odpovídat na včerejší výhry Atlética a Realu. Valencia přivítá Osasunu, začátek dnešního programu obstarají podobně jako závěr předchozího kola sevillské kluby - Betis změří síly s Rayem, Sevilla se představí v Granadě...
Real Betis - Rayo Vallecano  (neděle 12:00)
Další šanci pro Real Betis odpoutat se ze dna ligové tabulky skýtá zápas doma s Rayem Vallecanem. Oba celky mezi sebou dělí jen tři body a ani jeden neoplývá nijak závratnou formou. Vallecano dokonce naposledy v Barceloně na půdě Espanyolu utrpělo již svou desátou porážku v sezoně.

Betis na tom není o nic lépe, vždyť poslední ligový zápas byl pro verdiblancos vyloženě ostudný. Prohrát andaluské derby se Sevillou 4:0 se nezapomíná, a tak mají v Betisu co dělat, aby před nedělním zápasem řádně zpytovali svědomí. Navzdory tomu všemu odmítá kouč Vallecana Paco Jémez přikládat tomuto zápasu přehnanou důležitost. "Pokud vyhrajeme, dostaneme se pryč od sestupové zóny, a přestože to pro nás jistě nebude znamenat definitivní konec starostí, neboť do konce zbývá ještě mnoho měsíců, byl by to pro nás velký krok kupředu."

"Zároveň by to dostalo i je do nezáviděníhodné situace, ale hlavní je, že pro nás to bude představovat naději a ryzí zdroj motivace," pokračoval Jémez, podle nějž Betis nemá důvod panikařit, ať už nedělní zápas hraný v samotné poledne skončí jakkoli. "Nemyslím si, že to bude pro Betis zlomový zápas. Mají stále do konce ještě pět měsíců a stát se může cokoli."

Rayo se bude muset obejít bez brankářské jedničky Rubéna Martíneze, jenž v minulém zápase s Espanyolem uviděl červenou kartu za způsobení pokutového kopu. Stejně tak bude kvůli kartám chybět i Anaitz Arbilla, a navíc andaluskému klubu v nedělním zápase pochybí Paulao, Xavi Torres a Javier Matilla.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Sara - Juanfran, Figueras, Amaya, Nacho - Reyes, Nono - Castro, Verdú, Sevilla - Molina
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Tito, Galeano, Saúl, Nacho - Trashorras, Adrián - Lass, Viera, Falqué - Bueno
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Sevilla FC  (neděle 17:00)
Sevillu po jednom úspěšně zvládnutém andaluském derby čeká hned v kole dalším jeho slabší odrůda. Zatímco výhra 4:0 nad Realem Betis je působivá, navázat na ni venku proti Granadě by byl snad ještě výraznější úspěch.

Pokud se Sevilla nenechala rozhodit nedávným pozdním vyrovnáním portugalského Estorilu v rámci základních skupin Evropské ligy, díky čemuž skončil čtvrteční zápas pohárové soutěže 1:1, bude stále považována za mírného favorita. Andalusané se sice i přesto kvalifikovali do jarní vyřazovací fáze, ovšem obránce domácích Federico Fazio v tom vidí více než jen zanedbatelnou ztrátu. "Zvítězili jsme v lize dvakrát za sebou a nyní můžeme dojít dokonce až do třetice, což by nám ještě přidalo na sebevědomí a pomohlo nám udělat další kroky kupředu," zmínil se Fazio.

"Bylo by to skvělé pro týmovou sebedůvěru. Musíme být silnější, musíme se umět rázně postavit na správnou stranu a nelitovat, protože porážka by poněkud ovlivnila naše rozpoložení nově nabyté v posledních zápasech," pokračoval obránce Sevilly. Ta jde do nedělního utkání z osmé příčky, zatímco její soupeř na dvanáctém ztrácí pouze dva body a jen o bod víc na místo šesté.

Navíc i domácí mají na co navazovat, byť v jejich případě půjde spíš o odčinění kola minulého, v němž dostali čtyřgólový příděl od Barcelony. Kromě toho se ale Granada zrovna vezla na vítězné vlně a bude na ni chtít znovu navázat. Můžeme očekávat velmi vyrovnaný souboj, který rozhodnou detaily.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Diakhaté, Murillo, Foulquier - Recio, Yebda, Rico - Piti, El-Arabi, Brahimi
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Figueiras, Fazio, Carriço, Moreno - Iborra, Mbia - Reyes, Rakitić, Jairo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - CA Osasuna  (neděle 19:00)
Valencia se vrací do akce v rámci první španělské ligy poté, co v průběhu bojů základních skupin Evropské ligy porazila Swansea. Trenér Miroslav Djukić, jehož práce je poslední dobou kritizována, doufá, že jeho svěřenci dokážou navázat na dobrý výkon i proti Osasuně.

Los Che právě sídlí uprostřed tabulky, což rozhodně není splněný sen vedení. V rámci Primera División zvítězil Djukićův tým naposledy ve dvanáctém kole, kdy porazil madridské Getafe. Od té doby si připsal remízu s Realem Valladolid a v minulém kole dokonce prohrál s Elche. Fanoušci populárního klubu mohou mít radost alespoň z výsledků Netopýrů, pokud jde o Evropskou ligu. V minulém utkání s anglickým týmem si hosté ze Španělska zajistili postup ze skupiny A, když jim tři body přinesla trefa Daniela Pareja. Pokud má Valencia vylepšit své ligové postavení, musí její hráči napodobit výsledek z evropského prostředí.

V podobném duchu se nesla i slova srbského kouče Djukiće, který v rozhovoru pro deník AS řekl: "Jsme velmi štastní, protože s ohledem na naše sebevědomí byla výhra velmi důležitá. Mám radost i za své hráče, neboť po vítězství mohou mít klidnější mysl. Nebyl to sice snadný zápas, ale věděli jsme, co nás čeká. Především ve druhém poločase se hra Swansea zlepšila, ale moji hráči si dokázali poradit. Je sice pravdou, že v La Lize se nám příliš nedaří, ale aspoň částečně to vylepšujeme v Evropské lize."

Do týmu se vrací duo Evér Banega - Dorlan Pabon. Ani jeden z hráčů ve zmiňovaném utkání se Swansea nenastoupil z důvodu zranění, teď by ale měli být připraveni. To se ovšem nedá říct o brankáři Guaitovi. V posledním vzájemném měření sil zvítězila Valencia jasným rozdílem 4:0, Osasunu porazila také v Copa del Rey.

Ani Osasuně se přílš nedaří, v současnosti se Pamplona nachází na patnácté příčce. Na druhou stranu, minulé utkání Osasuně vyšlo velmi dobře, když brankou Oiera zvítězila nad Realem Valladolid. V rozhovoru pro oficiální klubové stránky se o své názory podělil útočník Oriol Riera. Střelec pěti ligových branek řekl: "Když se velkému týmu nedaří, tak je sice možná těžké nad ním vyhrát, ale o to víc ho můžete překvapit. Proti Valencii nás čeká velmi těžké utkání, protože atmosféra na Mestalle je vždy velmi náročná. Domácí na nás určitě vyvinou tlak, takže se musíme soustředit po celý zápas. Naším cílem je vyhrát podruhé za sebou a vím, že náš tým je toho schopen," varuje Riera Netopýry.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Costa, Mathieu, Guardado - Fuego, Parejo - Fede, Canales, Pabón - Jonas
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Loties, Arribas, Damiá - Puňal, Lolo - Torres, De las Cuevas, Armenteros - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Patnácté kolo Primera División zakončí atraktivní duel mezi Athleticem Bilbao a slavnou Barcelonou. Bilbao bude bránit domácí neporazitelnost, zatímco Katalánci udělají vše pro to, aby nadále setrvali neporaženi a na první příčce. Bez Messiho nebo Dani Alvese ale Barcu proti baskickým lvům rozhodně nečeká jednoduchý večer.

Pět ze sedmi týmů, které v této sezóně navštívily nedávno otevřený stadion San Mamés, odjížděly domů s prázdnýma rukama. Jediné dva týmy - Elche a Valencie - měly tolik štěstí, že zde vydolovaly alespoň bod. Athletic si skutečně ze svého stadionu vybudoval nedobytnou pevnost, avšak nyní bude čelit asi nejtěžšímu možnému soupeři - doposud neporažené Barceloně.

"Na tento zápas se už všichni velmi těšíme. Barcelony se všichni v lize bojí, jejich výsledky jsou ohromující. My teď ale prožíváme velmi dobré období a rozhodně nám nechybí sebevědomí. Víme, že to bude náročné, ale jdeme do zápasu s úmyslem zvítězit. Jejich neuvěřitelná série možná skončila díky Ajaxu, ale o to víc se budou snažit svou porážku kompenzovat proti nám," poukázal kouč Bilbaa Ernesto Valverde na poslední zápas Blaugranas, ve kterém jejich nadcházející oponent podlehl Amsterdamskému celku 2:1.

Barcelona tak díky poslednímu neúspěchu čelí mimořádnému mediálnímu tlaku. Trenér katalánského velkoklubu Gerardo Martino odvracel ataky novinářů i těmito slovy: "Musíme odpovědět fotbalem, lepší hrou a neopakováním chyb, které jsme udělali v první půli zápasu s Ajaxem. Musíme ukázat odlišný přístup ke hře. Zápas s Bilbaem nám pomůže s analýzou toho, v jaké situaci se aktuálně nacházíme. Budeme totiž muset předvést to nejlepší, co v nás je."

Athleticu může kromě možného psychického rozpoložení jejich soků nahrát také množství zranění, kterým musí Martino před utkáním v Bilbau čelit. Mimo hru jsou totiž Dani Alves, Jordi Alba nebo Victor Valdés. Klubový miláček Messi dokonce vůbec do Baskicka neodcestuje, jelikož se v rodné Argentině právě podrobuje ultrazvukovému vyšetření zraněných kolenních šlach na levé noze. Do utkání tak kouč Blaugranas nejspíš znovu postaví teprve sedmnáctiletého útočníka Adamu Traorého, jenž si může připsat třetí start v A-mužstvu Barcelony. Dobrou zprávou pro Barcelonu je pouze návrat obránce Adriana do základní sestavy.

Athleticu budou chybět jen zraněný Kike Sola a vykartovaný Aritz Aduriz. Valverde tak může použít téměř všechny důležité opory. Baskové mají v rukávu dost trumfů, aby konečně přepsali historii a katalánský velkoklub porazili. To se jim totiž podařilo naposled v květnu roku 2006. Třiapadesátitisícový stadion San Mamés bude hnát baskické lvy k úspěchu v neděli od 21:00. Utkání bude řídit Juan Martínez Munuera.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, S. José, Iraola - M. Rico, Iturraspe - I. Gómez, Muniain, Susaeta - Guillermo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Montoya, Mascherano, Piqué, Adriano - Iniesta, Busquets, Xavi - Neymar, Fábregas, Alexis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.20 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
V patnáctém kole Primera División přivítá nováček z Elche na svém stadionu Atlético Madrid. Elche bude chtít dobrým výsledkem navázat na herní probuzení, které prožívá od památného zápasu s Realem Madrid. Atlético potřebuje proti outsiderovi opět vytěžit plný počet bodů, aby zbytečně neztratilo náskok na Real a zůstalo na dostřel Barceloně.

Na to, že Elche hraje svou první sezónu v nejvyšší španělské soutěži, drží se borci z provincie Alicante docela suverénně na lichotivé desáté pozici. Tým vedený Franem Escribá zabral v sedmém kole proti Vigu a od té doby nasbíral již čtrnáct bodů, díky nimž se Elche snadno vymanilo ze sestupových pozic. Pikantní bude nadcházející zápas pro domácího kouče. Escribá totiž mezi léty 2009 a 2011 vykonával v Atléticu funkci asistenta trenéra.

"Bude to již třetí zápas v řadě, v němž se postavím proti mužstvu, ve kterém jsem dříve působil. Teď to ale bude trochu jiné, jelikož bylo Atlético mé poslední působiště před příchodem do Elche. Těším se, že opět shledám s hráči, se kterými jsem mohl ještě před nedávnem spolupracovat. Atlético je pro nás jako starší bratr. Vždy hrají na maximum stejně jako my, ale samozřejmě mají daleko větší kvalitu," uvedl před zápasem kouč domácích.

Po výkonech, které Atlético doposud předvádělo, nemohou svěřenci Diega Simeoneho na hřišti Elche aspirovat na nic menšího, než je tříbodový zisk. Madridští mimo jeden výpadek na hřišti Espanyolu Barcelona ještě neprohráli a naposled doma rozdrtili Getafe 7:0. Jedinou nepříjemností pro hráče Rojiblancos tak je pouze nutnost mnohahodinového cestování během několika dní způsobeného venkovním utkáním se Zenitem Petrohrad v Lize mistrů.

"V Elche nás čeká tvrdá práce. Bude to naprosto jiný zápas než s Villarrealem možná dokonce ještě těžší," komentoval nadcházející utkání Diego Simeone, kterému budou v Elche scházet Suárez a Baptistao.

Duel začíná v sobotu v 16:00 a hlavním sudím bude Carlos Delgado Ferreiro.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - E. Albácar, Lombán, Botía, D. Suárez - J. Márquez, R. Pérez - Fidel, A. Ňíguez, C. Gil - Boakye
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - F. Luís, Godín, Miranda, Juanfran - A. Turan, Tiago, Gabi, Koke - Villa, Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - UD Almería  (sobota 18:00)
Celta Vigo přivítá na domácí půdě Almérii, tedy přímého konkurenta v boji o záchranu. Jak prozaicky podotkl kouč Celty Luis Enrique, tentokrát půjde o více než jen tři body.

Oba celky zatím nasbíraly totožný počet bodů, a přestože na poslední Betis drží tříbodový náskok, nacházejí se právě na dvou zbylých sestupových pozicích. Další věcí, která tyto sobotní soupeře spojuje, je nedávná víkendová bolestná porážka. Zatímco Celta prohospodařila luxusní vedení 3:1 a podlehla Realu Sociedad 4:3, svěřenci Francisca Javiera Rodrígueze utrpěli debakl v zápase s Realem Madrid, který suverénně zvítězil 5:0.

"Proti přímým rivalům hrajete vždy o něco víc než tři body, a když se podíváte, jak vyrovnaná tato liga je, můžete odhadnout důležitost tohoto utkání," prohlásil Enrique na předzápasové tiskové konferenci. Bývalý záložník slavné Barcelony dále vyzval své hráče, aby předvedli koncentrovaný sebevědomý výkon a zároveň vyzval fanoušky, aby na stadionu Balaidos pořádně svůj tým v nouzi podpořili a dohnali jej k první letošní výhře doma. "Almería nám určitě způsobí řadu potíží, a tak si nemůžeme připustit ani špetku pochyb. Potřebujeme slepu jednolitou podporu fanoušků."

Kouč Celty poté poděkoval sportovnímu řediteli Migueli Torrecilovi, jenž jej nedávno veřejně podpořil ve funkci. "Jsem mu vděčný, že v naši snahu vložil důvěru, byť si dobře uvědomuji, že dosavadní výsledky nejsou tím, co bychom si představovali." Na závěr ještě Enrique musel odbývat i spekulativní otázky reportérů ohledně možného nahrazení André Villase-Boase na lavičce londýnského Tottenhamu. "Podepsal jsem smlouvu se Celtou a není pochyb o tom, že ji také dodržím. Jediné, co mě momentálně zajímá, je náš nejbližší zápas. Soustředím se jen a jen na přítomnost."

Domácím po vyléčení zlomeniny prstu na noze může znovu vypomoci i klubový kapitán Borja Oubiňa, jehož návrat přichází v ten správný čas, neboť může okamžitě naskočit do hry místo Fontáse, jenž je pro sobotní zápas v karetním trestu. Na druhé straně se v sestavě neobjeví Hernán Pellerano i Miguel Ángel Corona, přičemž otazníky visí i nad starty Óscara Ustariho s nejlepším klubovým střelcem Rodrim.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Oubiňa, Aurtenetxe - Madinda, López - Fernández, Rafinha, Nolito - Charles
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Nelson, Silva, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Vidal, Verza, Azeez, Suso - Díaz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Real Valladolid  (sobota 20:00)
Real Madrid v obdivuhodné formě přivítá tápající Real Valladolid, který se topí na okraji sestupového pásma. Naproti tomu domácí, třebaže bez největší hvězdy Cristiana Ronalda, poslední dva zápasy zvládli ve famózním stylu.

Mnozí fanoušci byli zvědaví, jak že si povedou jejich miláčci bez hlavní hvězdy a aspiranta na Zlatý míč. Nejprve musela portugalská hvězda oželet zbytek utkání proti Almeríi, když byla vystřídána mladíkem Jesém. A následně čekal los blancos těžký duel s Galatasarayem. Turecký klub obměnil trenéra a na místo Fatiha Terima přišel zkušený a úspěšný trenér Roberto Mancini. Merengues nastoupili proti Turkům v optimistické náladě, kterou ale hodně uzemnilo vyloučení stopera Sergia Ramose. Přesto se Real Madrid díky čtyřem gólům dokázal vymanit ze závislosti na Ronaldovi a připsal si další tři body. Nyní jej čeká Real Valladolid, po nebezpečných Turcích možná na první pohled snadný soupeř.

Na druhou stranu, velkým nepřítelem Realu Madrid je zátěž rychlého zápasového tempa, které musí merengues absolvovat. Na rekonvalescenci mají svěřenci trenéra Carla Ancelottiho pouhé dva dny, což jistě není mnoho. Navíc se budou muset dále obejít bez Cristiana Ronalda, alespoň podle posledních zpráv z tábora madridského giganta. A nesmíme zapomenout ani všudypřítomný tlak, který na svého rivala vytváří první Barcelona. Nicméně, favoritem sobotního utkání je jasně Real Madrid, sázkové kanceláře dokonce Valladolidu přiřkly kurs stejně vysoký, jako je jeho současné ligové umístění - 17.

Některá španělská média po zápase s Galatasaryem spekulovala o vztahu mezi trenérem Ancelottim a jeho svěřencem Ramosem. Již několikáté vyloučení zkušeného obránce prý vneslo do kabiny negativní atmosféru. Tuto domněnku musel bývalý trenér AC Milán na tiskové konferenci před utkáním dementovat následovně: "Jsem šťastný za celý tým, protože všichni hráči hýří motivací a chutí hrát. Se Sergiem Ramosem žádný problém nemám a on nemá žádný problém se mnou. Je to jeden z nejlepších obránců na světě, má mnoho zkušeností a oplývá kvalitami. Zítra bude hrát, protože celý svět ví, jak moc je pro nás důležitý," uzavřel trenér Ancelotti kapitolu "Já a Ramos".

Okusit chuť utkání od prvních minut by mohl také chorvatský záložník Luka Modrić, kterému ale vyrostla zdatná konkurence v podobě Isca. Bývalý hráč Málagy se nachází ve skvělé formě, kterou dokumentoval také proti tureckému týmu. "Zlatý chlapec" nejprve obešel protihráče a jeho tečovaná střela se k němu dostala zpět. Isco si nyní míč zpracoval, obešel dva protihráče a podél brankáře Eraye Iscana skóroval jako poslední střelec napínavého utkání. V zápase Ligy mistrů možná trochu nečekaně zářil také obránce Álvaro Arbeloa, který ale do boje s Realem Valladolid nezasáhne kvůli kartám.

Naproti tomu se Valladolid nachází ve zcela jiné situaci. Poslední prohra s Osasunou jej uvrhla do bezprostřední blízkosti sestupových příček se stejným přísunem bodů jako předposlední Rayo Vallecano. Navíc se Realu Valladolid zranili dva klíčoví hráči, jmenovitě Patrick Ebert a Oscar Gonzalez. Hráči celku přezdívaného Pucela si jsou vědomi kvalitativní převahy soupeře, ústy útočníka Javiho Guerry ale neházejí flintu do žita. "Ve světě fotbalu není nic předem ztraceno a vše je možné, takže s touto myšlenkou v hlavě se pokusíme o dobrý výsledek. Víme, že proti Realu Madrid to bude extrémně obtížné, ale jsme profesionálové, takže musíme začít zápas s hrdostí a na maximum," dodává odhodlaně střelec sedmi ligových branek.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Illarramendi, Alonso, Modrić - Bale, Benzema, Jesé
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Alcatraz, Rueda, Valiente, Peňa - Sastre, Rubio, Rossi - Larsson, Guerra, Bergdich
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 9.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Espanyol přivítá v Barceloně hosty ze San Sebastianu v souboji dvou klubů ze středu tabulky. Oba celky od sebe dělí pouhé dva body, a tak domácí mohou doufat ve využití nastalé příhodné situace k předskočení svého soupeře.

Real Sociedad má totiž ještě čerstvě v paměti drtivou prohru na Ukrajině, kterou mu v rámci základní skupiny Ligy mistrů uštědřil Šachtar Doněck a definitivně jej vyřadil z pokračování v evropských pohárech. Zatímco na mezinárodní scéně baskický klub pokulhává, v ligové soutěži se po špatném úvodu dostává do slušné formy, vždyť bral všechny body hned ve čtyřech z posledních šesti případů. "Mají stejnou soupisku a tím pádem i stejnou kvalitu jako v minulé sezoně," upozorňuje domácí obránce Diego Colotto.

"Výsledky jim sice v Lize mistrů nevycházely podle představ, ale přesto očekáváme, že proti nám nastoupí špičkový tým. Tým si je vědomý toho, že v případě pevné defenzivy se ocitneme na správné cestě za vítězstvím, neboť Sociedad má vepředu hráče opravdové kvality, kteří dokážou skórovat kdykoli," pokračoval Colotto.

V minulém týdnu Espanyol zkušeně zvítězil nad potácejícím se Rayem Vallecanem 4:1, připsal si svou první výhru v posledních pěti zápasech a znovu se díky tomu prokousal do horní poloviny tabulky, konkrétně na deváté místo. Sobotní vítězství by znamenalo další posun vpřed, a pomoci k tomu svěřencům Javiera Aguirreho může i absence hostujících Carlose Martíneze s Danim Estradou.

To domácí žádné čerstvé zdravotní neduhy netrápí a dokonce by se v sobotu mohl znovu vrátit domácí na hřiště Víctor Álvarez po operaci srdce, kterou podstoupil před sedmi měsíci. Obránce Espanyolu si poprvé od té doby zahrál právě minulý týden proti Vallecanu a jeho kouč pro něj měl jen slova obdivu. "Věděli jsme, jak bude náročné, aby se znovu do vrcholového fotbalu dokázal vrátit. Je to ukázkový příklad síly a nezlomnosti," vyjádřil se pochvalně mexický kouč.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, Moreno, Fuentes - Torje, Sánchez, D. López, Simao - Córdoba, García
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Cadamuro, González, I. Martínez, de la Bella - Bergara, Pardo - Castro, Prieto, Griezmann - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Levante UD  (pátek 20:00)
Getafe utrpělo v minulém kole nečekaně vysokou porážku, když od Atlétika Madrid obdrželo sedm branek! Morální síly Garciova týmu tudíž nebude snadné najít - přesto právě na reakci hráčů trenér Garcia v pátek večer spoléhá.

Předehrávka patnáctého kola první španělské ligy slibuje napínavou podívanou a hlavní otázkou dne bude, jak se hráči Getafe vyrovnají s nepříznivou formou. Dokáží sebrat síly a napravit si před vlastními fanoušky reputaci, nebo Levante využije nečekaného herního výpadku a připíše si nějaké body na vlastní konto?

Madridskému týmu sice vyšel úvod do sezony, ale jakékoli sny či ambice obdržely v minulém kole velkou ránu. Městské derby s týmem trenéra Diega Simeoneho totiž skončilo jednoznačným debaklem Getafe, které inkasovalo sedmkrát. Exhibice druhého týmu La Ligy byla opravdu jednostrannou záležitostí, z branek se postupně radovali Raúl García, David Villa nebo Diego Costa. V závěru se ke střelcům přidal také často zraněný útočník Adrián, vlastním gólem pomohl soupeři Alberto Lopo. I díky této porážce je Getafe na sedmé příčce.

Přesto se podle mínění trenéra Garcii může Getafe vzpamatovat z nepříjemného zážitku a pokusit se znovu nastartovat svou formu. Los mu totiž přihrál relativně hratelného soupeře - třinácté Levante. Hosté se na Coliseum Alfonso Perez pokusí zvrátit negativní bilanci, neboť z posledních čtyř zápasů třikrát odešli poraženi a k tomu přidali jen jednu remízu. Luis Garcia tím pádem nepochybuje, že jeho celek má naději na výhru.

Na tiskové konferenci se o svůj úsudek podělil následovně: "Levante je pouhé tři body za námi, takže rozdíl není zas tak velký, jak by se při pohledu na tabulku mohlo zdát. Abychom zvítězili, musíme se opět koncentrovat a pokusit se ze sebe vydat maximum. Pro nás bude důležité, abychom ten rozdíl navýšili na šest bodů. Musíme nalézt svou psychickou pohodu, pokud je chceme porazit. Respektuji trenéra Joaquina Caparrose, protože má jasnou vizi o stylu, kterým by se jeho týmy měly prezentovat. Levante pro nás určitě bude těžkým soupeřem, protože moje hráče donutí dřít od začátku až do konce. Jsem ale přesvědčen, že můžeme zvítězit," dodává v optimistickém duchu trenér Garcia.

Jak již bylo řečeno, Levante své fanoušky poslední dobou neoslňuje - alespoň ne v kladném slova smyslu. Tři po sobě jdoucí porážky srazily Caparrosův tým na současnou třináctou příčku, což rozhodně není výsledek hodný ovací ve stoje. Za čtyři poslední utkání navíc Levante vstřelilo jen jedinou branku, takže je jasné, které odvětví jeho hry se musí zlepšit. To si uvědomuje také útočník David Barral, střelec jediné branky. "Naše sebevědomí je samozřejmě ohroženo, takže na to musíme zareagovat výhrou. A čím dřív tři body přijdou, tím lépe," očekává Barral. Zkušený útočník sice poslední utkání s Villarrealem proseděl na lavičce náhradníků, ale vzhledem ke zdravotním obtížím Baby Diawary by mohl proti domácímu Getafe dostat šanci.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Arroyo, Alexis, Rafa, Lago - Borja, Mosquera - León, Sarabia, Castro - Ciprian
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Jiménez - López, Vyntra, Navarro, Juanfran - Diop, Simao - Xumetra, El Zhar, García - Babá
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Málaga CF  (pátek 20:30)
Ve druhém pátečním utkání patnáctého kola La Ligy přivítá Villarreal na svém stadionu Malagu. Domácí potřebují bodovat, aby uhájili čtvrtou pozici před dotírajícím Bilbaem. Andalusané by si zase rádi připsali premiérové vítězství na hřišti soupeře v této sezóně a dali zapomenout na poslední domácí prohru právě s Athleticem.

Villarreal po návratu do nejvyšší španělské soutěže hraje stále výborně a i po čtrnáctém kole drží fantastickou čtvrtou příčku. Domácí neprohráli již tři zápasy v řadě, v nichž mimo jiné dokázali remizovat třeba s Atléticem Madrid. A přestože Žluté ponorce poslední dvě domácí utkání nepřinesla výhru, bude Villarreal v utkání s trápící se Malagou jednoznačným favoritem.

"Po dvou domácích zápasech bez výhry je pro nás šance zvítězit v pátečním zápase na El Madrigalu obrovskou motivací. Proti Getafe se proti nám vše obrátilo a i když jsme dominovali, nedokázali jsme vyhrát. Proti Atléticu jsme byli podle mého názoru také lepším týmem, ale výhru jsme nevydřeli. Dlouho jsme sice v pátek nehráli, ale musíme se přizpůsobit. Věřím, že před domácími diváky budeme opět předvádět dobrý fotbal a uspějeme," uvedl před zápasem kouč domácích Marcelino.

Hráčům Malagy se do Villarrealu nejspíš necestovalo úplně nejlépe. Svěřenci Bernda Schustera totiž ještě nedokázali z venkovního zápasu přivést tři body a navíc museli skousnout i poslední porážku od Athleticu 2:1. Před patnáctým kolem tak Malaga figuruje až na čtrnácté pozici pouze jediný bod od sestupových vod. Andalusané ale rozhodně hlavu věšet nechtějí a plánují napodobit Getafe, které vykradlo El Madrigal na konci října a uštědřilo tak Žluté ponorce první letošní porážku na domácím stadionu.

"Náš nejlepší fotbal se nám podařilo hrát vždy v těch nejtěžších utkáních. Věřím, že si v pátečním zápase budeme moct s Villarrealem pořádně prověřit naše síly a nakonec se budeme vracet se třemi body," prohlásil před zápasem útočník Malagy Juanmi, který byl v posledním zápase s Bilbaem autorem jediné branky svého klubu.

Na trávník ale za hosty nebude moci vyběhnout útočník Francisco Portillo, který byl v minulém kole vyloučen, po odpykání karetního trestu bude naopak k dispozici Gámez. Domácí nemohou počítat se zraněnými Panticem a Farinósem, po jednozápasové odmlce se na hřišti naopak možná objeví obránce Jaume Costa. Zápas začíná ve 20:30 a hlavním sudím bude José Luis González.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
S. Asenjo - Jokic, Gabriel, Musacchio, Mario - Cani, Bruno, M. Trigueros, H. Pérez - Uche, Giovani
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
W. Caballero - Antunes, Weligton, S. Sánchez, Angeleri - Darder, Tissone - Eliseu, B. Anderson, Samuel - Juanmi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona14131042:840
2.Atlético Madrid14121138:937
3.Real Madrid14111240:1734
4.Villarreal CF1483324:1327
5.Athletic Bilbao1482422:1926
6.Real Sociedad1455423:2020
7.Getafe CF1462617:2120
8.Sevilla FC1454527:2619
9.Espanyol Barcelona1453617:1918
10.Elche CF1445515:1817
11.Valencia CF1452718:2317
12.Granada CF1452711:1717
13.Levante UD1445513:2017
14.Málaga CF1434716:2113
15.CA Osasuna1441911:2213
16.Celta Vigo1433817:2212
17.Real Valladolid1426616:2112
18.UD Almería1433815:2912
19.Rayo Vallecano14401013:3412
20.Real Betis1423912:289

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (439)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele