Primera División - preview 7. kola

05.10.2012, 08:48, aktualizováno 07.10.2012, 08:24
Previews
Clásico, toto slovo budou dnes ve všech pádech skloňovat fanoušci po celém světě - proti sobě se znovu postaví Barcelona a Real Madrid. V pozadí jejich souboje je i duel ve formě hrajících Atlética s Málagou. Valencii čeká derby s Levante, Mallorca hostí Granadu a Athletic v baskickém derby přivítá Osasunu...
Levante UD - Valencia CF  (neděle 12:00)
Neděle je dnem zápasů s příchutí derby a jedno se bude konat na hřišti Levante, kde se představí Valencia. Ani jednomu z týmů se zatím nedaří podle představ.

Valencia a Levante zatím okupují třináctou, respektive čtrnáctou příčku a zůstávají za očekáváním. Hosté ze šesti zápasů vytěžili osm bodů, domácí o jeden méně.

Levante loni zažilo historickou sezonu a letos se účastní Evropské ligy. A zatím si nevede vůbec špatně, dostalo se do základní skupiny a na její úvod porazilo Helsingborgs. Ve čtvrtek už to bylo o něco horší, když přišla porážka 1:2 v Hannoveru, která znamenala druhou soutěžní prohru v řadě.

Valencia naopak poslední dva zápasy vyhrála shodně 2:0, nejprve si v lize poradila se Zaragozou a následně v Lize mistrů porazila Lille. I čas na odpočinek by mohl hrát důležitou roli, zatímco Valencia hrála v úterý večer a nemusela se stěhovat, Levante mělo na odpočinek o dva dny méně, k nimž je třeba přičíst i přesun z Hannoveru.

Valencia na Levante poslední dobou umí a se svým rivalem naposledy prohrála v červnu roku 2007. Loni se oba celky střetly hned čtyřikrát, jelikož vedle ligy na sebe narazily i v Copa del Rey a pro Levante tato konfrontace nedopadla nejlépe - třikrát prohrálo a až na čtvrtý pokus remizovalo na půdě soupeře 1:1.

"Bude to zvláštní jako každé jiné derby, je zde cítit velká rivalita. Chystáme se ukázat, že jsme Valencií a skvělým týmem. Budeme bojovat," říká francouzský stoper Valencie Adil Rami. Ten přišel do španělského klubu loni v létě z Lille a letos zatím nepodává očekávané výkony. "Je zde hodně věcí, které se podepsaly pod to, že se mi nedaří. Loni jsem odehrál spoustu zápasů, pak následoval evropský šampionát a následně jsem byl skoro dva měsíce zraněný. Vše si vybralo svou daň, ale musím se sebrat a znovu se stát tím loňským hráčem," prohlásil dále.

Valencii se lehce vyprázdnila marodka, jelikož fit už je znovu Jeremy Mathieu, na marodce naopak zůstávají Piatti, Canales, Albelda, Ricardo Costa a Banega, k nimž se přidal Feghouli. Ten před týdnem dostal červenou kartu a rozhodně si nepřilepšil následným zatleskáním rozhodčímu, za což si celkem vysloužil stop na tři zápasy.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munua - P. Lopez, Ballesteros, Navarro, Juanfran - Diop, Michel, El Zhar, Barkero, Juanlu - Martins.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Pereira, Rami, Ruiz, Cissokho - Gago, Tino Costa, Viera, Jonas, Guardado - Soldado.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RCD Mallorca - Granada CF  (neděle 16:00)
Mallorca začala letošní sezonu velmi dobře a i po tomto kole se bude chtít držet na příčkách zajišťujících Ligu mistrů. Jejím soupeřem bude v neděli odpoledne Granada.

Mallorca sice v pondělí padla na půdě Getafe, prakticky celý zápas ovšem hrála v deseti. A porážka 0:1 byla jenom šmouhou na povedeném vstupu do sezony, celek z Baleárských ostrovů má na svém kontě jedenáct bodů a v případě dnešní výhry se může posunout až na třetí příčku.

Domácím se ovšem rozpadla obrana, po operacích kolen pak jsou Nunes a Antonio López, hrát pak nemůže ani v pondělí vyloučený Ximo Navarro.

"Jsem klidný, pokud se rozhodčí rozhodne, že se jedná o zákrok na červenou kartu, tak to tak také bylo. Rozhodně se nechystám zapojovat se do diskuzí o rozhodčích. Respektuji je a z tribuny budu povzbuzovat své spoluhráče, aby získali tři body," necítí žádnou zášť Navarro.

Mallorca má doma zatím stoprocentní bilanci a před vlastními fanoušky porazila Espanyol, Real Sociedad i Valencii.

Granada začala letošní sezonu podobně jako tu loňskou - špatně. Tým má znovu velké problémy v ofenzívě a od začátku se usadil u dna tabulky. Zlepšení přišlo v minulém kole, výhra nad Celtou by mohla tým nakopnout.

"Sice jsme nehráli to, na co tento tým má, ale i tak jsme získali tři body a to je to nejdůležitější. Mallorce se budeme muset vyrovnat v koncentraci a touze po vítězství, je to hodně silný tým a když budeme po těchto stránkách zaostávat, budeme to mít o to složitější," uvědomuje si trenér Juan Antonio Anquela.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Company, Geromel, Conceicao, Kevin - Nsue, Pina, Martins, Pereira - Victor, Hemed.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Tono - Nyom, I. Lopez, B. Gomez, Siqueira - Iriney, M. Rico, Torje, Brahimi, Orellana - Arabi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - CA Osasuna  (neděle 18:00)
Sedmé kolo Primera División proti sobě svedlo dva týmy, které se budou snažit zapomenout na špatný vstup do soutěže. Jak Athletic tak Osasuna doposud dokázali získat jen jedno vítězství z šesti možných, a nachází se oba v sestupovém pásmu.

Klub z Bilbaa po úspěšném loňském tažení Evropskou ligou, které skončilo až ve finále, letos ztrácí na všech frontách. V posledním ligovém zápase nestačil Athletic v baskickém derby na Real Sociedad a prohrál 2:0, ve čtvrtek pak přišla další venkovní porážka. Svěřencům Marcela Bielsy ji tentokráte uštědřila pražská Sparta, která výhrou 3:1 ukončila vlastní sérii čtyř proher v řadě.

Od počátku sezony to v kabině baskického týmu pořádně jiskří. Na zdlouhavý odchod Javiho Martineze navázaly spory klubu s útočníkem Fernandem Llorentem, které nedávno vyvrcholily odchodem španělského reprezentanta z tréninku v reakci na kritiku trenéra Bielsy. Celý incident navíc zachytila baskická televizní stanice EITB, takže argentinský kouč měl pomalu více starostí s vysvětlováním celé záležitosti než se samotnou přípravou na zápas. Bielsa nicméně věří, že takto už nastalá situace dále pokračovat nemůže. "Nejde naši sérii neúspěchů ignorovat. Prohráváme s týmy, které jsou kvalitativně horší než my. Tohle nelze opomíjet."

Athletic se proti Osasuně bude muset obejít bez obránce Amorebiety, který pyká za vyloučení proti Sociedadu. Ve hře je však postavení Llorenteho do základní sestavy, stalo by se tak vůbec poprvé v sezoně.

Osasuna je v tabulce dokonce ještě hůře než klub z Bilbaa, ale díky první výhře v sezoně proti Levante je v Pamploně nálada o něco lepší. Trenér José Luis Mendilibar po jasném vítězství 4:0 prohlásil: "Tohle je skvělá zpráva jak pro naši obranu tak útočníky, neboť udržení čistého konta je stejně důležité jako střílení branek. Dohromady díky tomu máme první výhru v sezoně, ale už v neděli nás čeká další těžký zápas v Bilbau. Musíme pokračovat v tvrdé práci."
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, Ekiza, Castillo - Iturraspe, Marcos - Susaeta, Muniain, López - F. Llorente
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Damiá, Lolo, Arribas, Nano - Puňal, Timor - Sisi, Nino, Armenteros - J. Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Madrid  (neděle 19:50)
Po pěti týdnech je znovu na nohou nejenom celé Španělsko, ale rovněž celý svět, proti sobě se znovu postaví Barcelona a Real Madrid. Ten na konci srpna slavil triumf v Superpoháru a dnešní Clásico pro něj bude mít větší důležitost, než pro jeho odvěkého rivala - případná porážka by znamenala už jedenáctibodovou ztrátu.

Barcelona zatím letos sbírá až na zmiňovanou odvetu Superpoháru samé výhry, i když v několika případech to nebylo nejpřesvědčivější. Hodně se nadřela na triumf v Pamploně, doma se dlouho trápila s Granadou a spoustu sil ji stál i poslední ligový duel, v němž nakonec zvítězila v Seville 3:2. V úterý pak přišla výhra v Lisabonu nad Benficou.

To Real Madrid měl start do sezony o poznání horší, začal remízou s Valencií, v dalších týdnech pak podlehl Getafe a Seville a nabral osmibodové manko. Poslední zápasy už pak byly mnohem lepší, což dokumentují výhry 5:1 nad Deportivem a 4:1 na půdě Ajaxu. V nich se do formy znovu dostal Cristiano Ronaldo, oba soupeře sestřelil hattrickem a nyní se pokusí rozšířit svou sérii pěti zápasů proti Barceloně v řadě, v nichž dal gól.

"Bude se hrát o tři důležité body, ale Cláciso o vítězi ligy nerozhodne. Stále jsme teprve na začátku a na takové závěry je moc brzy, i když samozřejmě - zápas to bude důležitý. Pro nás je to velká možnost zvýšit náskok, porazit rivala by navíc znamenalo ještě další zvýšení morálky a sebevědomí. Ať se ale na hřišti stane cokoli, do konce sezony bude stále hodně daleko," uvědomuje si domácí záložník Xavi.

Barcelonu v úterý postihla další ztráta ve středu obrany, kapitán Carles Puyol má vykloubený loket a chybět bude další dva měsíce. A možná nebude jediným stoperem, který bude nedělní zápas sledovat z tribuny, jelikož Gerard Piqué stále není zcela fit po problémech s chodidlem. "Teď byl několik dní mimo hru, kdyby mohl trénovat naplno, měli bychom více poznatků a informací o jeho stavu. Není pochyb o tom, že chce hrát, jelikož poslední hodiny věnoval možnosti se zotavit, ale proti přírodě nemůžeme bojovat," říká k celé situaci kouč Tito Vilanova. Ten tak má hlavu plnou starostí a vedle některých možností se složením stoperské dvojice přichází v úvahu i přechod na rozestavení 3-4-3.

V Barceloně zatím ligová Clásica nejčastěji skončila výsledkem 1:0 (9x) a 2:1 (8x). Především nezaujatí fanoušci by se pak jistě nezlobili, kdyby se opakovala sezona 1942/1943, tehdy skončil jeden ze zápasů divokou remízou 5:5.

"Svým hráčům věřím, to ostatně dělám vždy. Když se vám pak daří, logicky se zvyšuje sebevědomí. Zlepšení posledních týdnů je zásluhou hráčů, kteří si uvědomili, že je třeba něco změnit. Koncentraci je třeba držet neustále a od změn jde vše zase mnohem snadněji," pochvaluje si dění z posledních utkání kouč Bílého baletu José Mourinho.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdes - Alves, Song, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Fabregas.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Khedira, Alonso, Di Maria, Ronaldo, Özil - Benzema.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 4.00 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Atlético Madrid - Málaga CF  (neděle 21:30)
Poněkud ve stínu slavného El Clásica se v neděli odehraje další šlágr sedmého kola, a to zápas Atlética Madrid s Malagou. Ani jeden z týmů ještě letos v lize nepoznal chuť porážky a drží se na druhém, resp. třetím místě těsně za bezchybnou Barcelonou. Stoprocentní jsou oba týmy také v evropských pohárech, zvláště suverénní jízda Malagy v Lize mistrů je velmi milým překvapením.

Ani jeden z trenérů se však ani náznakem nenechává dosavadními výsledky unést. Kouč Atlética Diego Simeone dokázal ze čtvrtečního zápasu Evropské ligy vytěžit tři body, přestože nechal odpočívat velkou část své základní sestavy. Proti Plzni tak nenastoupili např. Courtois, Godín, Turan ani nejlepší střelec ligy Falcao. Přesto "Atleti" vyvázli a gólem z poslední minuty potvrdili svou dominanci ve skupině B. Pošetřené síly se budou jistě hodit proti Malaze, jenž navzdory finančním potížím, které ji provázely během léta, vstoupila do sezony ve velké fazoně.

"Malaga je tvrdý a obtížný soupeř," prohlásil Simeone. "Je to tým, který nyní hraje velice dobře, a musíme být maximálně opatrní." O motivaci mají jeho svěřenci postaráno. Pokud se madridskému celku povede zvítězit a Barcelona zároveň ztratí body v zápase s jeho městským rivalem, může se Atlético vyšvihnout dokonce na první místo v ligové tabulce.

Ovšem Malaga rozhodně nebude jen tak k poražení. Ke skvělému startu do Primera División přidal klub z Andalusie i další přesvědčivé vítězství v Lize mistrů, když deklasoval belgický Anderlecht 3:0 na jeho půdě. Stejné skóre svítilo ve prospěch Malagy i v prvním zápase skupinové fáze proti Zenitu Petohrad a trenér Manuel Pellegrini věří, že se jeho tým dokáže prosadit v obou soutěžích. "Předvádíme velmi soudržné výkony, které dobře mísí útočnou a obrannou fázi naší hry. Hrajeme ve velkém pohybu, ale to je samo o sobě vedlejší v porovnání s vítězným přístupem, s nímž jdeme do každého zápasu, bez ohledu na to, kdo zrovna nastupuje," pochvaluje si Pellegrini.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luis - Turan, Suárez, Gabi, Koke - Falcao, Costa
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Demichelis, Weligton, Monreal - Camacho - Joaquín, Isco, Portillo, Eliseu - Saviola
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Deportivo La Coruña  (sobota 16:00)
V úvodním zápase sobotního programu sedmého kola Primera División se utkají Rayo Vallecano s Deportivem La Coruňa. Oba týmy budou chtít zlomit dlouhou šňůru zápasů bez vítězství, která se v případě Raya táhne čtyři utkání, Deportivo na zisk tří bodů čeká dokonce kol pět.

José Luis Oltra neztrácí přesvědčení, že se La Coruňa odrazí zpět ke kvalitním výkonům po hrozivém vystoupení v minulém týdnu proti Realu Madrid. Depor byl v neděli na stadionu Santiaga Bernabeua znemožněn pěti góly, přestože se hned v úvodu ujal vedení gólem Rikiho. Brzké nadšení ale zchladil následný hattrick Cristiana Ronalda.

Oltra se ani nesnažil zakrývat zklamání z výkonu proti Realu. Ačkoli jeho tým dokázal vyhrát naposledy v prvním kole, vyloučil hromadné změny v sestavě na příští zápas. "Až na minulý zápas nejsem s týmem nespokojený, a to je důvod proč nemíchat sestavou. Měli bychom zvýšit hráčům sebevědomí. Věřím v to, co děláme," prohlásil španělský kouč.

"Nenastane žádná revoluce, ale jsme připravení na stav nouze. Když nedokážete po delší dobu vítězit, začínáte strádat. V kabině teď panuje především ticho."

Rayo řeší podobné potíže, vždyť už třikrát za sebou madridský celek prohrál. Předseda klubu Raúl Martín Presa věří, že se klub poučil z posledního domácího zápasu s Realem Madrid, který musel být posunut o 24 hodin z důvodu nefunkčních světel. Presa tehdy řekl španělskému tisku, že má dokonce podezření na sabotáž, která se postarala o výpadek elektřiny a způsobila tak odklad utkání. Tentokrát si je jist, že se nic podobného opakovat nebude. "Zostřili jsme zabezpečení a udělali vše pro to, aby to bylo zvladatelné v rámci našich možností."

Domácí mají i motivaci navíc - pokud sobotní utkání zvládnou, bude se jednat o jubilejní stou prvoligovou výhru na stadionu Vallecas.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Amat, Labaka, Casado - Arana, fuego, Carlos, Lass - Delibasic, Domínguez
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Laure, Aythami, Marchena, Evaldo - Domínguez, Aguilar - Gama, Valerón, Pizzi - Riki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Zaragoza - Getafe CF  (sobota 18:00)
Jisté, hraje se teprve sedmé kolo, přesto asi nelze souboj Zaragozy s Getafe nazvat jinak než záchranářský. Oba týmy se pravidelně do posledních chvil ligové sezony strachují o svou budoucí účast mezi elitou, nejinak by tomu mělo být také letos. Zaragoza má ze šesti utkání š

est bodů a je patnáctá, hosté nasbírali o jeden bod více... Pokud bychom chtěli najít mírného favorita tohoto jinak vyrovnaného utkání, při pohledu do vzájemných statistik by tu musela být domácí Zaragoza. Ta s Getafe prohrála naposledy v roce 2006, od té doby už drží úctyhodnou desetizápasovou sérii bez porážky. V tomto období svého soupeře hned pětkrát přehrála (až na jednu výjimku vždy o více než jeden gól), v dalších pěti případech se mezi oběma týmy body dělily.

Zaragoza to má zatím v letošní sezoně dané jasně. Se soupeři, kteří jsou v tabulce nad ní, bez výjimky prohrává, jediné dvě výhry si pak připsala proti týmům, které momentálně okupují poslední dvě místa ligové tabulky, tedy Osasuně a Espanyolu. "Je na čase začít sbírat body mnohem více. To, jak hrajeme v tuhle chvíli, by na klidnou záchranu v žádném případě nestačilo, ovšem musím říct, že pozoruji určitý progres ve výkonech týmu," říká klidně domácí lodivod Manolo Jiménez.

Getafe nic takévého říct nemůže. V dosavadním průběhu sezony předvádí slušné výkony, o všechny tři body dokonce dokázalo obrat mistrovský Real, po týden staré výhře nad Mallorcou se pak hosté zase mohli trochu uklidnit. "Nemáme se čeho bát, do každého zápasu jdeme s tím, že chceme zvítězit, ať už hrajeme proti Realu, Barceloně nebo třeba Celtě. To je výrazná změna oproti minulosti, momentálně tu panuje výborná atmosféra," říká spokojeně obránce madridského celku Rafa.

Další obránce, Alexis, je jediným absentujícím fotbalistou v dresu Getafe, domácím zase chybí dvojice Obradović, Pinter. Drobné zdravotní potíže měl v týdnu ještě hostující Barrada, ten však nakonec bude plně připraven k zápasu a bude tak znovu zaměstnávat obranu soupeře. Getafe dalo zatím letos sedm branek, hned u pěti z nich přitom byl, ať už gólem nebo asistencí, právě marocký záložník. Právě na něm bude stát vlastně docela jasný úkol - konečně porazit Zaragozu...
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sapunaru, Álvaro, Paredes, Abraham - Mari, Romaric - Oriol, Apoňo, Montaňés - Postiga
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Rafa, Abraham, M. Torres - X. Torres, Lacen - Lafita, Barrada, Castro - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Valladolid - Espanyol Barcelona  (sobota 20:00)
Bývají to vždycky řežby plné karet, tvrdých soubojů a těsných výsledků. Tedy vždy, když se proti sobě na trávníku postaví celky Valladolidu a Espanyolu. Ani tentokrát se, s vědomím, že hrát se bude na Estadiu Nuevo José Zorrilla, nedá čekat žádný fotbal v rukavičkách, zvlášť když hosté nutně potřebují konečně zabrat a odlepit se ze dna tabulky španělské ligy...

Začněme rekapitulací toho, o čem jsem vlastně hovořil už v úvodním odstavci tohoto článku. Důležité je hned na úvod zdůraznit, že poslední vzájemný zápas se datuje už do roku 2010, a to pochopitelně vzhledem k absenci domácích v elitní španělské soutěži. Před více než dvěma lety se tedy hrál prozatím poslední ligový duel mezi těmito týmy, místem činu byla rovněž Kastílie a při remíze 0:0 byly k vidění hned dvě červené karty, po jedné na každé straně. Bez vyloučení, ovšem s o to větším počtem žlutých napomenutí skončily ostatní zápasy, přičemž ze šestnácti posledních soubojů Valladolidu s Espanyolem skončily jen tři rozdílem dvou branek, ty ostatní byly ještě těsnější, nebo dokonce vyrovnané.

A teď už k aktuální formě obou mužstev, a pokud bych měl zhodnotit dosavadní výkony na stupnici od jedné do deseti, v případě Espanyolu bych snad musel učinit výjimku a jít do mínusu. Katalánský tým je po šesti kolech jasně poslední, získal totiž jeden jediný bod za remízu s Athleticem, všech pět zbylých duelů prohrál. Zajímavé také je, že ve všech pěti případech to bylo jen o gól, přičemž dvakrát Espanyol dokonce v průběhu utkání vedl, z toho jednou i o dvě branky, ovšem body nezískal. Naposledy před týdnem nestačil doma na Atlético a prohrál 0:1.

Pozitivní zprávou tak je snad alespoň to, že hostující kouč Mauricio Pochettino i nadále může počítat s plnou podporou vedení klubu, které mu je ochotné věnovat dostatek času na vylepšení současné situace. Kromě toho může Pochettina potěšit ještě fakt, že se mu mezi hry schopné fotbalisty po zranění vrací dvojice Tejera - Baena. Mimo hru už jsou tak akorát García a Mattioni...

Domácí se musí obejít bez jediného člena kádru, kterým je Lluís Sastre. Jinak se celá soupiska zdravá a jak se zdá, tak i ve formě. Valladolid je totiž po šesti odehraných kolech na velmi solidní sedmé příčce, když si připsal stejný počet vítězství i porážek. O dobré pohodě v týmu nováčka soutěže nejlépe svědčí týden stará záležitost, na kterou určitě nebudou v dobrém vzpomínat ve Vallecanu. Rayo totiž odjelo z Valladolidu s "šestkou".

"Byl to den, kdy vám vyjde prostě všechno, na co sáhnete. Rozhodně to nesmíme přecenit a myslet si, že teď půjde vše samo, čeká nás náročný souboj s týmem, který zatím nenaplňuje očekávání, ovšem bude to chtít změnit. My jsme ale doma a samozřejmě se pokusíme dojít si pro tři body," říká jasně domácí záložník Óscar.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Valiente, Balenziaga - Rubio, Pérez - Bueno, Óscar, Omar - Manucho
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
C. Álvarez - López, Rodríguez, Moreno, V. Álvarez - Sánchez, Forlín - Fonte, Verdú - Stuani, Longo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Souboj týmů ze středu tabulky přinese utkání Realu Betis s Realem Sociedad. Zatímco Betis se bude jistě spoléhat, že se tentokrát po dvou zápasech za sebou nebude cítit poškozen ze strany rozhodčích, Sociedadu půjde o první ligové body na hřišti soupeře.

Manažer Betisu Pepe Mel zůstává s nástupem svého týmu do nového ročníku Primera División spokojen, přestože poslední dva výsledky skončily čtyřgólovými debakly. Los Verdiblancos také v obou utkáních s Atléticem Madrid i Málagou nedohráli do závěrečného hvizdu v plném počtu hráčů na hřišti. Mel pevně věří, že sobotním domácím zápasem se zase Betis vrátí tam, kde začal v úvodních kolech. Po třetím a čtvrtém zápase, kdy jsme udrželi čisté konto, máme s defenzivou jisté potíže.

"Poslední dvě utkání sice nebyla úplně normální, ale i tak je na místě podívat se na naše chyby a nesnažit se svést pozornost jinam."

"Ve spoustě věcí se musíme zlepšit. Žádný tým není stále na svých 100 procentech a my nejsme výjimkou. Oproti minulému roku se podstatně změnil kádr a problémem je, že jsme neměli dostatek času, abychom si alespoň trochu vychutnali vítězství nad Espanyolem," podotýká Mel.

"Vstup do ligy jsme měli dobrý. Pokud nyní vyhrajeme, zisk 12 bodů nás posune okolo sedmého osmého místa. Nevidím na současné situaci nic dramatického. Musíme na sobě hlavně pořád stejně pracovat."

Betis v tomto kole konečně po dvou absencích posílí Paulao, a stejně tak se čeká návrat do základu pro Rubéna Castra, jenž byl ještě v minulém kole proti Malaze šetřen.

V druhém táboře také není všechno růžové. Svěřenci trenéra Phillippa Montaniera musí především konečně zlomit nelichotivou bilanci venkovních zápasů. Zatímco vítězství v baskickém derby nad Athleticem prodloužilo stoprocentní bodový zisk na domácí půdě, mimo ni je statistika přesně opačná. Když vezmeme v potaz i loňskou sezonu, táhne se neschopnost zvítězit na cestě už od ledna letošního roku. Montanier věří, že přišel správný čas tuto sérii protrhnout. "Vítězství v derby nám dalo dostatek sebevědomí, abychom dokázali vyhrát i v Seville."

"Není jednoduché v lize sbírat body venku, ale postupný vývoj našeho týmu je na dobré cestě. Jsme soustředění a víme, že pokud chceme odehrát dobrou sezonu, je třeba bodovat i mimo domácí stadion," připomíná Montanier vysoké cíle baskického klubu.

Kvůli svalovému zranění do zápasu nezasáhne Imanol Agirretxe, takže na hrotu hostujícího týmu se pravděpodobně objeví Carlos Vela. Mexický útočník se poslední dobou ukazuje především jako dobrý penaltový exekutor, neboť oba jeho dosavadní góly pochází právě ze značky pokutového kopu.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Casto - Nelson, Mario, Dorado, Nacho - Beňat, Pérez - Agra, Castro, Carlos - Molina
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Estrada, González, Martínez, Ángel - Bergara, Illarramendi - Prieto, Zurutuza, Griezmann - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Sevilla FC  (pátek 21:30)
V nezvyklé páteční předehrávce španělské nejvyšší soutěže změří v rámci sedmého kola své síly Celta Vigo a Sevilla. Domácí jsou zatím čtrnáctí, všech šest bodů přitom získali na vlastním stadionu, kde se jim daří a dobré výsledky by rádi zopakovali i proti Seville. Ta je po nešťastné poráže s Barcelonou čtvrtá což lze považovat za velmi solidní vstup do nového ročníku...

Pokud se podíváme deset let zpátky a vybereme všechny vzájemné zápasy obou týmů, zjistíme, že je na tom o něco lépe hostující Sevilla. Ta vyhrála z deseti utkání celkem pětkrát, Celta se radovala čtyřikrát a jednou z toho byla bezbranková plichta. Prozatím poslední měření sil proběhlo už před pěti lety, od té doby totiž domácí působili ve druhé lize a v poháru se oba celky nepotkaly. A důležité je také poznamenat, že Sevilla v tuto chvíli drží sérii tří po sobě jdoucích vítězství nad Andalusany.

Celta ovšem v letošní sezoně zatím nepředvádí vůbec špatné výkony, přestože se to na výsledcích tak úplně neprojevuje. Ze tří domácích zápasů má solidních šest bodů, přičemž vyhrála oba předchozí, z trávníků soupeřů ale zatím nováček soutěže nepřivezl ani bod. Domácí ovšem rozhodně neskládají zbraně a moc rádi by se tabulkou prohnali o pár míst dopředu. "Doma jsme silní, což nám jednoznačně dělá radost. Teď nás ale čeká velmi silný soupeř, zvlášť po té prohře s Barcelonou se Sevilla bude chtít zahojit na nás, to jim ovšem nesmíme dovolit. Musíme od první minuty ukázat, že my jsme tu doma a jí po třech bodech," míní obránce Celty Gustavo Cabral.

Sevilla loni sice nesplnila očekávání a evropské poháry se jí vyhly velkým obloukem, letos ale tak trochu změnila styl hry a nyní ukazuje, že se s ní v boji o Ligu mistrů musí počítat. Dvě remízy z těžkých venkovních klání, jedna porážka s vedoucím celkem tabulky, jinak samé výhry, to je něco, za co se v Seville rozhodně nemusí stydět. Na skok však ještě zpět do minulého týdne, kdy Andalusané přivítali Barcu. A ještě krátce po přestávce vedli po gólech Trochowskiho a Negreda 2:0, poté ovšem snížil Fábregas, stejný hráč si simulací vymodlil červenou kartu pro Medela, v devadesáté minutě pak vyrovnal a v nastaveném čase rozhodl o třech bodech pro Barcelonu David Villa.

"Může nás to jedině stmelit. Je to strašně moc mrzutá a nepříjemná zkušenost, ale v budoucnu z toho můžeme těžit. Pochopitelně jsem některé věci viděl jinak než rozhodčí, s tím už ale teď nic neudělám, musíme jít dál a zvítězit v příštím utkání. Celta je, tím spíš pak na svém domácím stadionu, nepříjemným protivníkem, proto musíme být na pozoru," uvědomuje si hostující kouč Míchel.

Co se týče absencí, oba týmy jsou na tom kvantitativně velmi slušně. Hosté dokonce na marodce nemají jediného hráče, domácím chybí jen jeden fotbalista, zato však velká hvězda týmu, křídelník Enrique De Lucas. Jedno je jisté už před zápasem, minimálně jedna zajímavá série skončí. Zvítězí opět Celta před vlastními fanoušky, nebo Sevilla počtvrté v řadě Vigo porazí?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Mallo, Cabral, Tuňez, Lago - Oubiňa, López - Fernández, Bermejo, Krohn-Dehli - Aspas
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - Cicinho, Botía, Spahić, Navarro - Maduro, Medel, Cala - Navas, Negredo, Manu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona660017:518
2.Atlético Madrid651016:716
3.Málaga CF642010:214
4.Sevilla FC63218:511
5.RCD Mallorca63217:411
6.Real Madrid631212:510
7.Real Valladolid630310:69
8.Real Sociedad63038:99
9.Real Betis630310:139
10.Valencia CF62228:88
11.Getafe CF62137:107
12.Levante UD62137:137
 Rayo Vallecano62137:137
14.Celta Vigo62047:86
15.Real Zaragoza62045:86
16.Deportivo La Coruña61328:126
17.Granada CF61234:95
18.Athletic Bilbao61238:145
19.CA Osasuna61147:104
20.Espanyol Barcelona60157:121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1215)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele