Primera División - preview 36. kola

29.04.2016, 08:38, aktualizováno 02.05.2016, 08:21
Previews
O naději na záchranu bude dál zoufale bojovat Levante, které v pondělní předehrávce může spoléhat také na to, že jeho soupeř z Málagy už v podstatě nemá motivaci...
Málaga CF - Levante UD  (pondělí 20:30)
Pondělní dohrávka šestatřicátého kola La Ligy bude patřit souboji mezi Malagou a Levante. Hosté hrají o alespoň teoretickou šanci na záchranu, kterou jim ale nebudou chtít darovat domácí Andalusané. Ti totiž čekají už pět kol na ligové vítězství a se svými fanoušky už nechtějí prožít další zklamání.

Malaga nenaplnila ani letos své předsezónní ambice, když tři kola před koncem soutěže okupuje desátou pozici bez šance promluvit do boje o poháry. Los Boquerones se sice nemusí bát o sestup, ale nepříliš atraktivní fotbal s minimem gólových šancí se ukazuje jako neporovnatelný se špičkou Primera División. V posledních pěti zápasech má tým Javi Gracii průměr méně než jednu branku na zápas, takže se domácí nemohou divit, že na první pohárovou příčku ztrácí propastných patnáct bodů. Proti trápícímu se Levante mají Andalusané velkou šanci napravit dojem z posledních týdnů. "Jsme tým, který není lehké porazit. V hodně zápasech jsme ztratili výhru tím nejmenším možným rozdílem, ale celý rok jsme pracovali a myslím, že teď máme solidní tým. V příští sezóně můžeme očekávat daleko lepší věci," uvedl před zápasem optimisticky domácí veterán Weligton, jenž zanedlouho oslaví semdatřicáté narozeniny. Brazilský obránce, jenž v Malaze působí jako kmenový hráč od roku 2008, ale do utkání nemůže zasáhnout kvůli trestu. Stejně na tom je i Recio a na druhé straně rovněž Kolumbijec Jefferson Lerma.

Pro valencijské je v sázce jejich osud v nejvyšší soutěži. Fotbalistům Levante zbývají jen tři kola k tomu, aby smazali šestibodové manko na první nesestupovou pozici. To s sebou nese nutnost vyhrát všechny zápasy a doufat v zaváhání konkurentů. Naopak porážka v Malaze by měla pro hosty již nezvratné důsledky. Levante v minulém kole vybojobalo sympatickou remízu s Bilbaem, nyní však musí zabrat ještě více.

Dokáže se ještě poslední tým tabulky vzchopit, nebo dostane definitvní razítko na lístek do druhé ligy? To se dozvíme v pondělí od 20:30, zápas bude řídit Iñaki Bikandi Garrido.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Celta Vigo  (neděle 12:00)
San Mamés čeká velkolepý duel dvou týmů, které spolu soutěží o účast v příštím ročníku Evropské ligy. Domácí Athletic Bilbao vyzve k souboji Celtu Vigo, která se ještě chce pokusit o pronásledování čtvrtého Villarrealu.

Na příčkách, které zaručují evropské poháry, se tísní hned několik týmů. V neděli čeká španělskou La Ligu mimo jiné hodně zajímavý duel, který by mohl mnohé napovědět. Domácí Bilbao v Baskicku přivítá Celtu Vigo, která si stále brousí zuby i na Ligu mistrů. Také tento sen by se mohl stát skutečností, ale k tomu potřebuje Celta velké zaváhání Villarrealu a především musí nutně vyhrát další své zápasy. A hned ten první nebude snadný.

První na řadě je totiž Bilbao. Tým, který v letošní sezoně trápil nejednoho evropského soupeře v rámci Evropské ligy, se v lize potýká s nepříliš konzistentní formou. Za posledních pět duelů v rámci La Ligy dokázalo vyhrát jen dvakrát a poslední dobou mu dochází štěstí i dech. To bylo vidět také z minulého kola, které Bilbau přineslo jen bod. Domácí Levante bylo jasným outsiderem, ale přesto ještě deset minut před koncem proti Bilbau vedlo o dvě branky! Zásahy Susaety a San Josého nakonec přispěly k remíze, ale s výkonem Bilbao rozhodně nemohlo být spokojeno.

A ví to i trenér Ernesto Valverde, který po utkání zklamaně prohlásil: "Mrzí mě náš výkon, protože jsme samozřejmě chtěli vyhrát a brát tři body. Levante jsme rozhodně nepodcenili, ale prostě nám mnoho věcí vůbec nevyšlo. Nedařilo se nám téměř nic, udělali jsme dvě větší chyby a zaplatili za ně. Teď ale není čas se nějak rmoutit, protože do konce ligy před sebou máme další náročné soupeře a chceme si napravit chuť," dodal Valverde.

Ani duel s Celtou nebude pro Basky snadnou záležitostí, protože Celta je mimořádně odhodlaná získat čtvrté místo. Naději samozřejmě má, protože ji od Villarrealu dělí jen čtyři body a Žlutá ponorka dělí svou pozornost i síly ještě na Evropskou ligu. Celta už sedm zápasů neprohrála a v minulém kole se opět vrátila na vítěznou vlnu. Díky dvěma zásahům Iaga Aspase si připsala tři body proti Granadě a dál pomýšlí na postup tabulkou.

To ostatně uvádí i trenér Eduardo Berizzo, který zmínil: "Je pro nás důležité dostat se do Evropy a chceme pro to udělat maximum. Zažíváme povedenou sezonu a rádi bychom za ni byli odměněni. Nechci před hráče klást nějaké cíle ohledně umístění, abych na ně vytvářel zbytečný tlak. Ale vím jistě, že nic není ve fotbale nemožné. Musíme se hodně snažit a dívat se jen na naše výsledky. Pak uvidíme, kam nás to na konci sezony dostalo," přemýšlí Berizzo.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Bóveda, Etxeita, Balenziaga - José, Beňat - Williams, García, Muniaín - Aduriz
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Wass, Díaz - Orellana, Hernández, Nolito - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Sevilla FC  (neděle 16:00)
Sevilla se po návratu z daleké Ukrajiny musí znova připravit na těžké venkovní utkání. Andalusany čeká cesta do Katalánska, kde se utkají s Espanyolem o důležité body pro boj o poháry. Espanyol nemůže hrát úplně bez obav, jelikož je stále hodně blízko sestupovému pásmu. Favorizované mužstvo Unaie Emeryho proto nečeká lehká práce.

Espanyol, zdá se, propluje další sezónou v Primera División bez velkých sestupových starostí. Katalánci měli dobrý začátek sezóny, ale výpadek formy je odsoudil k pobytu ve spodní polovině tabulky. Současný kouč Espanyolu Constatntin Galca dokázal tým pozvednout a domácím tak už nehrozí bezprostřední ohrožení sestupem. Na kluby v poslední trojici mají ale Barcelonští náskok jen čtyři body a na klidu domácím nepřidává ani jejich pětizápasová série bez výhry. Naposledy navíc Espanyol utržil debakl proti Las Palmas, které přehrálo Katalánce vysoko 4:0.

Ani Sevilla nedrží nějak oslnivou formu v domácí soutěži. Úřadující vítězové Evropské ligy teprve v minulém kole protrhli smolnou pětizápasovou šňůru bez tří bodů, když na domácím hřišti zdolali městkého rivala Betis 2:0. Díky nevýrazným výsledkům z poslední doby tak Sevilla vůbec nemá jistou účast v příští sezóně evropských pohárů, když na šestý Athletic ztrácí tři body. Zdá se proto, že větší šanci zahrát si i v příští sezóně s nejlepšími kluby Evropy bude mít Emeryho mužstvo skrze domácí pohár či právě Evropskou ligu, kde hraje Sevilla o finále se Šachtarem Doněck. Ve čtvrtečním mači remizovali Andalusané ve Lvově 2:2 a mají velkou naději na postup.

Zápas s Espanyolem by tak mohla ovlivnit eventuální únava hostujících fotbalistů, kteří se navíc nemohou spolehnout na služby jejich klíčového záložníka Krohn-Dehliho. Dánský reprezentant se kvůli těžkému zranění kolene v utkání na Ukrajině na trávník nepodívá sedm až osm měsíců. "Navzdory těžkostem si velmi cenní podpory všech okolo," uvedl před zápasem Emery na adresu nešťastného Krohn-Dehliho. "Liga je stále naším prvořadým cílem, skrze nějž chceme dosáhnout našich cílů. Zatím jsme nedosáhli ničeho, takže bude naše veškerá energie upřena na zítřejší vítězství. Máme stále velkou naději, že nakonec dobudeme páté místo," uvedl také hostující lodivod.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Getafe CF  (neděle 18:15)
Deportivo se nebezpečně blíží sestupové zóně a jeho forma je značně nervózní. Toho bude chtít využít madridské Getafe, které bojuje z posledních sil o záchranu.

Na první pohled jsou karty rozdány jasně. Getafe okupuje předposlední příčku tabulky La Ligy a jeho 32 bodů, které má na kontě, na záchranu nestačí. Není ale všem dnům konec, protože 17. Granada má jen o jediný bod víc, takže se Getafe v klidu může ještě zachránit. Deportivo prožilo sezonu plnou vzletů a pádů. A protože ta druhá kategorie byla zastoupena ve větší míře, také celek z Galicie se ještě bojí o záchranu.

Tedy, všichni až na trenéra Victora Sancheze. Ten po utkání s Eibarem, které přineslo Deportivu jen bod, řekl: "Myslím, že naše situace není moc komplikovaná a můžeme se ješět zachránit. Stačí nám v těchto duelech jednou vyhrát, abychom se zachránili. A já svému týmu důvěřuji, protože chlapce znám. Vím, co v nich je, takže se o svou práci nebojím. Doufám, že se nám podaří vytěžit co nejvíc z domácího prostředí proti Getafe."

Trenérovu vizi však zřejmě nesdílí všichni. Po tomto utkání za ním totiž podle médií přišel jeden nejmenovaný hráč a řekl mu, že by měl uvažovat o své budoucnosti. Kabina totiž prý trenéra Sancheze nepodporuje a nestojí za ním většina hráčů. Přečká trenér Sanchez bouři, nebo se v ní ztratí? Odpověď bychom částečně mohli dostat už po utkání s Getafe.

To není ideálním soupeřem, protože Deportivo s ním zrovna hrát neumí. Naposledy bralo Deportivo tři body proti Getafe v listopadu 2011 a od té doby se převážně raduje madridský celek. Na hřišti Getafe se nakonec body dělily a diváci se nedočkali ani jedné branky. Getafe poslední dobou navíc zabralo a připsalo si několik důležitých výsledků. Po těsné výhře nad Realem Sociedad San Sebastian se Getafe povedlo urvat bod Valencii. Ještě sedm minut před koncem navíc Getafe nad favoritem vedlo. Povede se mu navázat na dobrou formu, nebo se Depor vzepře neoblíbené statistice?
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Manu - Juanfran, Sidnei, Arribas, Navarro - Fajr, Borges, Mosquera, Cartabia - Riera, Pérez
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Velázquez, Vigaray - León, Medrán, Rodríguez, Sarabia - Buendia, Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (neděle 20:30)
Villarreal má sice finále Evropské ligy na dosah, jenže ještě předtím musí absolvovat výpravu na Mestallu, kde se v lokálním derby utká s domácí Valencií. Svěřenci kouče Marcelina si přitom toto střetnutí nemohou nechat jen tak proklouznou mezi prsty, neboť jejich postavení v domácí soutěži na čtvrté příčce ještě zdaleka není zajištěné...

Žlutá ponorka má momentálně na pátou Celtu Vigo náskok čtyř bodů, přičemž do konce ligy oběma soupeřům zbývají ještě tři kola a Villarreal by při rovnosti bodů padl o příčku níže vinou horších vzájemných zápasů. Celtu ovšem nyní čeká náročný výjezd do Bilbaa s dalším bezprostředním tabulkovým pronásledovatelem, tedy Athleticem. To Valencie již ve zbytku letošní sezony hraje pouze o čest a možné zmírnění oprávněného rozhořčení fanoušků z naprosto zpackaného ročníku.

Ligová forma je v tomto souboji na straně domácích - Los Che se po nástupu nového kouče Paca Ayestarána herně zvedli, což se podepsalo na výsledcích a posunu tabulkou vzhůru až na momentální osmé místo. Z posledních čtyř kol valencijští třikrát zvítězili a jednou remizovali, zatímco Villarreal naopak za totožnou dobu slavil výhru pouze jedinkrát.

Jen těžko odhadovat, nakolik si hosté přenesou dobrou náladu z prvního semifinálového zápasu Evropské ligy, v němž na domácí půdě dokázali proti Liverpoolu ukořistit veledůležitou výhru 1:0. Anebo Marcelino naopak některé klíčové hráče pošetří před čtvrteční odvetou?
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Mustafi, Abdennour, Siqueira - Parejo, Fuego, Gomes - Mina, Alcácer, Rodrigo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Ruiz, Rukavina - Castillejo, Trigueros, Alves, Suárez - Adrián, Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Real Madrid  (sobota 16:00)
Real Madrid má za sebou první kolo náročného utkání gigantů v rámci Ligy mistrů a jeho pozornost se teď musí obrátit zase na boje v domácí lize. Nyní jej čeká výlet do San Sebastianu, kde se v sobotu utká s domácím Realem Sociedad.

Real Madrid se pokusí o osobní vendetu. Na stadion Anoeta totiž nemá ty nejlepší vzpomínky. Když na něj zavítal naposledy, loučil se po konci utkání se všemi body a po bídném výkonu ostudně prohrál! Jeho jinak pevná obrana dokonce inkasovala hned čtyři góly, ačkoli hned po jedenácti minutách Real Madrid nad svým sokem vedl o dvě branky. Přesto se domácí díky skvělému obratu dočkali bodů i uznání.

Teď by se situace mohla opakovat, alespoň podle not domácího celku. Hosté to budou vidět jinak, protože díky několika zaváháním katalánského soka z Barcelony jsou stále velmi blízko prvnímu místu. Bitva o titul bude ve Španělsku nesmírně záživným utkáním až do posledních kol, protože první tři týmy od sebe dělí jen jeden bod, popřípadě skóre. Právě Real je v tuto chvíli nejdále od Barcelony se ztrátou jednoho bodu, takže kdo zaváhá, mohl by definitivně přijít o šanci získat první příčku.

Královský klub musí dělit svou pozornost ještě mezi Ligu mistrů, ve které dál kráčí až k toužebnému finálovému střetu. Dalším týmem, který se toto místo snaží získat, je Manchester City. První bitva dvou gigantů v Anglii dopadla nerozhodně a Real Madrid dokázal odjet s čistým kontem. I bez dvojice Ronaldo, Benzema, si Real vypracoval několik velmi slibných šancí. Rozhodnout tak bude muset oblíbené prostředí Santiaga Bernabéua, na které Real častokrát spoléhá.

Spoléhá na něj i brazilský obránce Marcelo. "Nejeli jsme do Anglie pro remízu bez branek. Ale je těžké hrát atraktivní fotbal proti silnému soupeři, který rád a často drží míč. Po změně stran jsme přidali na aktivitě a vytvářeli si víc příležitostí. Chceme rozhodnout ve druhém utkání, které bude určitě velkolepé. Nemáme ale moc času na přípravu, protože nás už v sobotu čeká další nepříjemný soupeř, Real Sociedad. Chceme i proti němu odehrát maximum a získat tři body," přeje si zkušený bek.

Real Sociedad San Sebastian se teď nachází na průběžném jedenáctém místě La Ligy a na jeho kontě je 42 bodů. Na evropské poháry to znovu nevypadá, ale fanoušci měli v posledních týdnech radost alespoň z prodloužení kontraktu obránce Iniga Martineze. Mladý stoper podává dlouhodobě skvělé výkony, což neuniklo pozornosti větších celků. La Real si ale svůj klenot hlídá a nyní se obě strany konečně dohodly na prodloužení spolupráce a zvýšení platu.

Jinak se ale Realu Sociedad nepříliš daří. V poslední době přestal vyhrávat a po dvou porážkách si konečně připsal alespoň remízu. Bod mu v utkání s Villarrealem zajistila především solidní defenzivní práce, protože oba týmy se nakonec rozešly bez vstřelení jediné branky. Tento duel ostatně slibuje více branek, protože Real Madrid se s Realem Sociedad bez branek rozešel naposledy v listopadu roku 2002!

Větší ztrátou pro domácí La Real bude jistě útočník Imanol Agirretxe, který častokrát sloužil jako spolehlivý střelec. Zkušený útočník si v závěru prosince poranil kotník a z úspěšné operace se bude zotavovat minimálně ještě dva měsíce. Podaří se domácím zaskočit favorita i bez něj?
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Elustondo, Martinez, Yuri - Illarramendi, Bergara, Reyes - Oyarzabal, Jonathas, Zurutuza
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Varane, Ramos, Marcelo - Isco, Casemiro, Modrić - Bale, Mayoral, Vazquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.80 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Rayo Vallecano  (sobota 18:15)
Atlético stále hraje o titul a v sobotu proto potřebuje na domácí půdě naplno bodovat proti velmi přijatelnému soupeři. Rojiblancos se postaví zachraňující se Rayo Vallecano, které dělí od první sestupové příčky jen tři body. Jedinou komplikací favorita bude absence domácího lodivoda Diega Simeoneho.

Atlético se díky sérii zaváhání Barcelony podařilo bodově dotáhnout na první příčku, ovšem díky horšímu skóre potřebuje k vysněnému titulu své katalánské soky bodově předskočit. Proti Bleskům si tedy domácí nemohou dovolit zaváhání, zvlášť když Barca cestuje k jistě nelehkému utkání na půdu Betisu. Domácí prožívají euforii po porážce Bayernu Mnichov v prvním zápase semifinále Ligy mistrů. Výhru 1:0 zajistil Atléticu vymazleným sólem Saúl Ñíguez, jenž na sebe díky tomu strhnul tento týden obrovskou pozornost. "Ne, nemám strach, že by Saúl někam odcházel. Já se řídím jen fakty, nikdy jsem nebyl fanouškem extrémní chvály nebo extrémní kritiky," vyvaroval se Simeone hodnocení svého svěřence.

Sám El Cholo musel v týdnu skousnoust kontroverzní rozhodnutí španělské disciplinární komise, která potvrdila třízápasový distanc pro domácího kouče. Ten musel být dle španělských pravidel vykázán na tribunu poté, co jeden z podavačů v zápase s Malagou vhodil na trávník druhý míč ve snaze zdržovat hru. "Beru to s klidem. Museli takto rozhodnout a já se tomu musím přizpůsobit. Ať se děje cokoli máme teď pouze jedinou možost - zvítězit," uzavřel Simeone, jenž se musí stále obejít bez Carrasca a Godína.

Rayo Vallecano bude na stadionu Vicente Calderóna v roli jasného outsidera. Letošní sezóna Bleskům vůbec nevychází a stále nemají jistotu záchrany. Od osmnáctého Sportingu a devatenáctého Getafe dělí Vallecanos jen tři body, a tři kola před koncem proto musí sbírat body, kde to jen jde. Navzdory množství vstřelených branek a jinak atraktivní hře, na které má zásluhu dlouholetý lodivod hostů Paco Jémez, tak budou Blesky nejspíš hrát hodně zezadu a spoléhat na nějaký ten protiútok. Podobně jako v minulém kole proti Realu Madrid, nad nímž po čtvrthodině hry vedli 2:0. Celé utkání však nakonec ztratili v poměru 3:2, když Bílý balet urval tři body až necelých deset minut před koncem. Něčemu podobnému by se Rojiblancos jistě chtěli vyhnout.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Luis, Savic, Giménez, Juanfran - Koke, Augusta, Gabi, Saúl - Griezmann, Torres
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Tito, Crespo, Amaya, Quini - Llorente, Jozabed - Bebé, Hernández, Embarba - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - FC Barcelona  (sobota 20:30)
Barcelona odráží ataky svých soupeřů a musí v tom nadále pokračovat. Na rozdíl od nich se nemusí soustředit na Ligu mistrů, z čehož bude chtít profitovat hned v tomto kole. Sobotní večer patří její cestě do Sevilly, aby se zde utkala s domácím Betisem.

Barcelona se ocitla pod palbou kritiky za své výkony a výsledky, které rozhodně neodpovídaly jejímu renomé či ambicím. Chvilkové zaváhání, které už mnohá média označila za krizi, se událo v tu nejméně vhodnou dobu, takže stálo Barcelonu klid na čele La Ligy a rovněž předčasný konec v prestižní Lize mistrů. Od té doby, kdy Barcelona přenechala soutěžení o její finále madridskému Atléticu, se ale její výkony znovu zlepšily.

S domácím Deportivem si pohrála jako kočka s myší a nadělila mu osm branek. V minulém kole sice trochu polevila, ale debakly přesto pokračovaly. Ofenzíva Barcelony si připsala dalších šest kousků a nejvíc při chuti byl uruguayský střelec Luis Suárez, který zaznamenal čtyři branky do sítě soupeře. V obou duelech se navíc činila také obrana Barcelony, která nepustila ani jednu branku. Katalánský gigant tak v pomyslném souboji o nejlepší útok ligy stíhá Real Madrid, který má v tuto chvíli náskok jen dvou branek.

Do konce ligy zbývají tři duely a Barcelona v tuto chvíli vede ligu o skóre před Atléticem Madrid, na jeho městského rivala má náskok jediného bodu. I proto nesmí polevit. Posledních pět utkání v řadě vyhrála Barcelona a když se naposledy radoval z výhry Betis, psalo se datum 19. ledna 2011. Béticos tehdy v rámci Copa del Rey porazili slavnějšího soka poměrem 3:1, o což se zasloužily zásahy Jorgeho Moliny a Arzua. Barcelonu to ale nemuselo moc trápit, protože tehdy měla z prvního duelu nahráno o pět branek.

Katalánský gigant se nechce spoléhat na "pomoc" rivalů a jejich případné ztráty, což deklaruje trenér Luis Enrique. "Nečekám, že by nějaký z týmů, které jsou hned za námi, ztrácel body. Zbývají nám tři duely a všechny musíme vyhrát, pokud chceme získat titul. Zajímá mne jen to, že pokud vyhrajeme všechny naše duely, titul je náš. Soupeři na nás samozřejmě tlačí, ale já se na jejich zápasy a výsledky nedívám. Stejně jako celý tým se i já soustředím jen na svou práci a vyhrávání posledních klání v ročníku," dodal zkušený trenér Enrique.

Jeho soupeřem bude na Estadio Manuel Ruiz de Lopera v Seville Betis. Jeho forma je velmi kolísavá a jen těžko se dá hovořit o nějaké pozitivní sérii. Za pět minulých duelů vyhrál Betis dvakrát a stejný počet utkání prohrál. V minulém kole nedokázal navázat na úspěch proti Las Palmas a v rámci městského derby podlehl sevillskému FC. První poločas ještě branku nenabídl, ale v rámci toho druhého se prosadili Kevin Gameiro a Coke, což znamenalo konec nadějí pro Betis.

Trenér Juan Merino si ale těžkou hlavu nedělá, když říká: "Naším cílem vždy byla záchrana. To se nám povedlo, jsme v podstatě zachráněni a cíl jsme splnili. Já doufám, že se hráči z minulého kola poučí a příště se pokusí odevzdat víc. Čeká nás hodně prestižní utkání, na které se všichni moc těšíme, takže o motivaci nebude nouze. Doufám, že sezonu dohrajeme se ctí a budeme se moci soustředit na příští ročník v první lize," přeje si Merino.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Molinero, Gonzalez, Pezzella, Montoya - N'Diaye, Petros - Musonda, Joaquín, Ceballos - Castro
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Mascherano, Piqué, Alba - Iniesta, Busquets, Rakitić - Messi, Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 23.00 - 9.50 - 1.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - UD Las Palmas  (sobota 22:05)
Granada se nachází v hodně obtížné pozici. Je jen krůček od sestupu a jejím dalším soupeřem bude možná nepříliš zkušený, zato však velmi houževnatý celek z Kanárských ostrovů. Tomu se navíc mimořádně daří.

Z otloukánka ligy a nováčka platícího za nerozvážné chyby se stává velmi příjemné překvapení. Las Palmas totiž dál udivuje a kraluje na devátém místě, což je k jeho kádru a předsezónním premisám více než obdivuhodné. Za posledních deset kol Las Palmas našlo přemožitele jen dvakrát a v minulém kole se také předvedlo ve velkém stylu. Čtyři různí střelci se trefili do sítě brankáře Arlauskise, takže Las Palmas v pohodě přehrálo Espanyol Barcelona.

A teď má v plánu pokračovat. Koneckonců, s Granadou má Las Palmas skvělé zážitky, protože když se tyto dva týmy utkaly spolu naposledy, domácí Las Palmas nastřílelo čtyři góly a bez problémů vyhrálo poměrem 4:1. Teď jej čeká cesta na Estadio Nuevo Los Cármenes, kde své domácí zápasy hraje Granada. Poslední takový výlet Las Palmas podniklo ještě v rámci Segundy a nevzpomíná na něj v dobrém, protože vysoko prohrálo.

Granadě se naopak moc nedaří a za posledních deset duelů vyhrála jen třikrát. V minulém kole to opět nedopadlo, protože Granada nestačila na Celtu Vigo. Youseff El Arabi sice zdramatizoval utkání brankou na 1:1, jenže nakonec se díky druhému Aspasově gólu radovala právě domácí Celta. Vigo. A není divu, že trenér Jose Gonzalez neměl důvod své hráče chválit. Naopak se snažil hledat příčiny neúspěchu.

"Hráči postrádali intenzitu, hlad po úspěchu a gólech. Nic se nám nedařilo, ale sami jsme tomu nešli naproti. Hráli jsme ustrašeně a jakoby bez zájmu. I ve chvílích, kdy Celta polevila, jsme nedokázali naplno zapnout. Docházely nám síly a to je něco, na čem musíme pracovat. Chceme se za každou cenu zachránit a víme, že máme situaci ještě stále ve svých rukou. Pokud ale proti Las Palmas předvedeme podobný výkon, můžeme na body zapomenout," rázně hodnotil Gonzalez.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lópes, Lombán, Costa, Biraghi - Rochina, Doucouré, Pérez, Cuenca - Success, El-Arabi
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Garcia, Bigas, Aythami, Garrido - Tana, Gómez, Roque - Momo, José, Viera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting Gijón - SD Eibar  (pátek 20:30)
Sporting Gijón se chce dočkat zázraku v podobě dalšího roku v Primera Division. Ačkoli se jeho forma v posledních týdnech zvedla, v minulém kole utrpěl těžký debakl. Jak na něj odvětí v utkání s Eibarem?

Celek z Gijónu uvítá na El Molinón Eibar a bude doufat, že mu domácí prostředí opět přinese štěstí. To poslední dobou funguje, protože při dvou posledních návštěvách Gijónu Eibar obě utkání prohrál. Bylo to ještě ve druhé lize. V té první se bude jednat o první návštěvu Eibaru, který zatím porazil svého soka jen na svém hřišti. A pokud se Sporting nechce opět vrátit do Segundy, musí v páteční předehrávce La Ligy vyhrát.

V minulých pěti kolech Sporting zabral a vidina sestupové propasti jej evidentně pohání dopředu. Za pět posledních duelů prohrál jen dvakrát, ale v minulém kole rovnou debaklem. Ten mu uštědřila favorizovaná Barcelona, která si s trpaslíkem poradila opravdu výtečně. Díky skvělému Luisi Suárezovi, který měl na svědomí čtyři góly, se radovala z výhry 6:0. Předtím však Sporting ukázal, že umí překvapit i v tom pozitivním slova smyslu, když vyhrál nad Sevillou.

To bude potřeba teď zopakovat i proti Eibaru, což si uvědomuje i trenér Abelardo. "Výhra nad Sevillou nám ukázala, že při troše štěstí a velké porci snahy můžeme uspět. Minule jsme nezvládli duel s Barcelonou, ale to asi čekal každý. Teď se musíme soustředit na každé zbývající utkání, protože si uvědomujeme, že je v našich silách zachránit se. Máme dostatečně dobrý tým a já jsem už teď na něj hrdý," prohlásil trenér Abelardo.

Eibar je v lepší situaci výsledkově, protože je zachráněn a na sestup shlíží z pohodlí 12. příčky. Na svého pátečního soka má náskok deseti bodů a nerad by o něj přišel. Jenže Eibaru se za poslední dobu moc nedaří. Z deseti minulých kol dokázal vyhrát jen jednou a připsal si k tomu ještě tři remízy. V minulém kole nedokázal udržet rychlé vedení nad Deportivem a kvůli brance Federica Cartabiy o tři body přišel. Napraví si reputaci nyní?
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Hernández, Meré, López - Álvarez, Cases - Carmona, Halilović, Jony - Sanabria
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Ramis, Santos, Juncá - Escalante, Garcia - Keko, Adrián, Hajrović - Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona352645102:2982
2.Atlético Madrid35264559:1682
3.Real Madrid352564104:3281
4.Villarreal CF351710842:3161
5.Celta Vigo351691049:5557
6.Athletic Bilbao351671253:4355
7.Sevilla FC3514101149:4252
8.Valencia CF3511111344:4244
9.UD Las Palmas351271642:4643
10.Málaga CF3510121331:3242
11.Real Sociedad351191542:4642
12.SD Eibar351191546:5442
13.Real Betis3510111431:4841
14.Deportivo La Coruña357181043:5739
15.Espanyol Barcelona351071835:6737
16.Rayo Vallecano358111648:6935
17.Granada CF35891839:6333
18.Sporting Gijón35881935:6132
19.Getafe CF35881933:6432
20.Levante UD35782033:6329

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (357)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele