Primera División - preview 32. kola

04.04.2014, 08:28, aktualizováno 07.04.2014, 08:50
Previews
Levante se vyhřívá na solidním desátém místě a zbytek této sezóny už pro něj může být zcela bezstarostný. To samé se již nedá říci o Athleticu, který drží klíčovou čtvrtou příčku a dnes by potřeboval zvítězit, aby zareagoval na včerejší tříbodový zisk pronásledovatele ze Sevilly...
Levante UD - Athletic Bilbao  (pondělí 22:00)
Pondělní dohrávku La Ligy obstará atraktivní duel mezi Levante a baskickým Athleticem Bilbao. Pozdní hodina se možná trochu projeví na návštěvnosti, ale motivace obou týmů tím rozhodně nepoleví. Levante se veze na vítězné vlně, hosté zase bojují o poháry.

Propast mezi čtvrtým Atléticem Bilbao a suverénní trojicí na vrcholu Primera Division sice stoupá, ale pokud se musí Baskové něčeho obávat, jsou to především týmy bezprostředně za jejich zády. Pátý Real Sociedad ztrácí jen šest bodů, stejně tak šestá Sevilla. A to rozhodně není nepřekonatelná ztráta, takže Baskové musí opět zapnout. To se jim moc nedaří, protože z posledních dvou zápasů získali jen jediný bod. Minulý týden sice Basky poslal do vedení již v šesté minutě Iker Muniaín, ale na jeho trefu záhy odpovědělo duo Diego Costa a Koke, takže Atlético Madrid se mohlo dál radovat z první příčky.

Dalším problémem, se kterým se Bilbao musí potýkat, je množství absencí především v obranné linii. Mimo hru jsou obránci Carlos Gurpegui, Aymeric Laporte a Borja Ekiza, kteří normálně patří do základní jedenáctky. Na místo Gurpegi se postaví Mikel San José, ale stále ještě se hledá náhrada za Laporteho. Vyřešit by ji mohl příliš nenasazovaný Xabier Etxeita, který si základní sestavu rozhodně umí představit.

"Už jsem v některých velkých zápasech hrál. Vím, že když nastoupím, nezklamu. Jsem trenérovi naprosto k dispozici a pokud na mě ukáže, odevzdám sto procent. Trenér ještě své rozhodnutí neoznámil, takže mám čas ho upoutat dobrými výkony na tréninku. Vrátil jsem se do Athleticu s nadějí na první tým a chci svou šanci využít. Vím, že ji dostanu, protože trenér je férový člověk. Hrát za Athletic bylo vždy mým velkým snem a já udělám maximum, abych si jej zasloužil," dodává sebevědomý obránce.

Levante je téměř zachráněno, což mu umožnila minulá výhra nad Granadou. Přesto se mladý tým nechce zastavit a naopak by rád své umístění ještě vylepšoval. Alespoň v to doufá jeden ze základních stavebních kamenů úspěchu Levante, brankář Keylor Navas. Před utkáním s Athleticem řekl: "Pro celý náš tým byla výhra nad Granadou velmi důležitá. Od prvních minut jsme šli do zápasu s vědomím, že vyhrát chceme a můžeme. Naše sebevědomí tento výsledek potřebovalo a já jsem moc rád, že jsem mohl být u toho. Dosáhli jsme vytyčené hranice čtyřiceti bodů, ale teď se nechceme zastavit."

"Tohle vítězství nás bude motivovat do dalších bojů, které nás čekají. Ten další bude proti Athleticu Bilbao, což je můj oblíbený klub. Jsem zvědavý, jak si poradíme se všemi jeho ofenzivně laděnými hráči. Ještě jsme vlastně ničeho nedosáhli, takže teď se musíme jen soustředit na zápas. Byly zápasy, ve kterých jsme se cítili ztracení, ale ty časy pominuly. Teď tvoříme výborný tým a jdeme za stejným cílem," dodává brankář z Kostariky.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Vyntra, Adoua, Juanfran, Nikos - Diop, Simao - García, Casadesús, Ivanschitz - Barral
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, San José, Etxeita, Balenziaga - Iturraspe - Susaeta, Ander, Rico, Muniaín - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Granada CF  (neděle 12:00)
Nedělní program španělské nejvyšší soutěže začne v pravé poledne v Malaze, kam zavítá Granada. V andaluském derby mají zvláště domácí extra motivaci uspět, neboť jsou jediným klubem v celé soutěži, který letos nasbíral více bodů na hřištích soupeře než na tom svém.

Naposledy svěřenci Bernda Schustera uspěli v dalším lokálním střetnutí na půdě Realu Betis, když až v samotném závěru otočili nepříznivě se vyvíjející duel a vymanili se tak po výhře 2:1 z bezprostřední vzdálenosti sestupu. Stále však není o ničem rozhodnuto, zvláště mezi těmito dvěma celky. Jejich třinácté a čtrnácté místo od sebe dělí pouze jeden bod.

Domácí útočník Juanmi si uvědomuje, že statistika Malagy na vlastním stadionu je nutno co nejdříve změnit, vždyť naposledy zde fanoušci viděli vítězství svého klubu před více než dvěma měsíci: "Trochu jsme doma tápali a víme, že je třeba vyhrávat více. Body získané doma jsou klíčové, a pokud chceme dosáhnout svého cíle a zachránit se, je načase, abychom to zlomili." Malagu však v zápase oslabí absence obránce Sergia Sáncheze a také kapitána Dudy, jenž si stále odpykává karetní trest za červenou kartu proti Vigu.

Granada se před tímto kolem nacházela o jednu příčku i bod za svým nedělním soupeřem. Celek Lucase Álvareze naposledy ztratil všechny body v nepříjemné prohře 2:0 s Levante, což byla již druhá porážka v řadě. Trenér Granady tak logicky očekává patřičnou reakci svých hráčů: "Tento tým hraje vždy stejným stylem. Hráči mají moc dobře jasno o tom, že naším cílem je vyhrát."

Po dvouměsíční pauze by se do sestavy hostů mohl vrátit Tiago Ilori, jenž v Granadě hostuje z Liverpoolu. Zato záložník Recio bude chybět kvůli podmínkám ve svém kontraktu, právě z Malagy v granadském klubu totiž letos hostuje.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Angeleri, Ferreira, Antunes - Camacho, Darder - Samuel, Portillo, Ambrabat - Santa Cruz
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Coeff, Murillo, Angulo - Rico, Iturra, Fatau - Brahimi, El-Arabi, Piti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.25 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Getafe CF  (neděle 17:00)
Elche v neděli vyzve na svém stadionu svého tabulkového soupeře Getafe. Pro obě mužstva by vítězství znamenalo výrazný krok k záchraně, jelikož je od sestupových příček dělí jeden, respektive dva body. Elche v posledních týdnech sehrálo důležité remízy s těžkými soupeři, Madridské by naopak mohla nakopnout překvapivá výhra ve Valencii.

Elche po historickém návratu do nejvyšší španělské soutěže rozhodně sehrává v Primera División důstojnou roli. V tuhém boji o udržení sice v posledních pěti utkáních svěřenci kouče Frana Escribá nevyhráli, ale remízy s Bilbaem nebo Villarrealem rozhodně nelze označit za bodové ztráty. Proti Getafe nyní čeká tým z provincie z Alicante jedno z nejdůležitějších utkání, které napoví, zda se na stadionu Manuela Martíneze Valera bude i příští rok představovat španělská elita.

"Zápas s Getafe není konečný, ale je extrémně důležitý. Budeme se snažit soupeře dostat brzy pod tlak a společně s našimi neúnavnými fanoušky vybojovat vítězství. Všichni si uvědomujeme, co je vsázce a já jsem rád, že v této klíčové fázi sezóny hráči podávají velmi dobré výkony," uvedl před zápasem domácí lodivod, jemuž bude chybět Lombán, Mantecón, Albácar a Níguez.

Getafe jde do nadcházejícího utkání s prakticky stejnou motivací. Po nečekaném vítězství na hřišti Valencie mají fotbalisté z předměstí Madridu velkou šanci posunout se zase o něco výše od nebezpečných sestupových vod. Tým pod vedením nového rumunského trenéra Cosmina Contry má zatím bilanci dvě porážky, jedna remíza a jedno vítězství. Jestli byl úspěch proti Valencii znakem nového kurzu v týmu Getafe mohou Madriďané dokázat právě nyní v Elche. K tomu jim ale nepomohou Gavilán, Castro, Moyá ani vykartovaný Mosquera.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - Cisma, Pelegrín, Botía, Suárez - Márquez, Pérez - Fidel, Coro, Gil - C. Herrera
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Escudero, Rafa, López, Valera - Rodríguez, Borja - Lafita, Sammir, León - Ciprian
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.00 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Espanyol Barcelona  (neděle 19:00)
Sevilla se snaží udržet pohárové příčky, ale nechce-li se propadnout níž, musí bezpodmínečně bodovat v duelu s Espanyolem Barcelona. Konkurence je totiž neúprosná. Sevilla by ale mohla postrádat síly, které ji stál duel Evropské ligy proti Portu.

Sevilla si na závěrečný finiš nevybrala právě ideální dobu ani rozpoložení. Nyní je na šesté příčce, ale sedmý Villarreal zaostává o pouhý bod. A navíc se svěřenci trenéra Unaie Emeryho musí potýkat s náročným rozpisem utkání a vysokou zápasovou zátěží. To však možná již brzy skončí, protože Sevilla nezvládla první duel čtvrtfinále Evropské ligy úplně podle svých představ a z Porta si odvezla prohru. Utkání rozhodl jediným gólem obránce Eliaquim Mangala, který se prosadil po půl hodině hry. Ani vyloučení Fernanda Regese již Seville ke gólu nepomohlo.

Zbudou Seville ještě nějaké síly na domácí soutěž? V to pevně doufá trenér Unai Emery, který po prohraném zápase neházel ručník do ringu předčasně. V rozhovoru pro deník Marca prohlásil: "Když jsme chtěli útočit a ukázat, co je v našem týmu, museli jsme se potýkat s individuálními chybami. Výsledek je takový, jaký je ne proto, že bychom Porto podcenili. Naopak, tvrdě jsme pracovali, abychom byli připraveni. Občas vám ale nevyjde vše podle plánů," uvědomuje si mladý trenér.

"Je jasné, že vykartovaní hráči jsou spíše na straně Porta, ale musíme říct, že i když máme naději na postup stále relativně ve svých rukou, tak si Porta vážíme. Mně osobně se Porto líbí především díky ofenzivnímu pojetí hry, tým se snaží bavit diváky a nehraje jen na remízu. Chyběla nám přímočarost, protože jsme chtěli být rychlejší. Proto jsem nasadil Marka Marina a Josého Reyese. Příště možná zkusím spíše důraz na gólový efekt, což je výhoda, kterou nám dávají schopnosti Kevina Gameira," naznačuje Emery.

Francouzský útočník by si mohl spolupráci s jinak výtečně hrajícím Baccou vyzkoušet už v utkání proti Espanyolu, který bude také chtít leccos napravovat. V minulém utkání La Ligy podlehl slavnějšímu městskému rivalovi, když dvacet minut před koncem utkání rozhodl o třech bodech úspěšný pokutový kop Lionela Messiho. Přesto se Espanyol prezentoval velmi odvážným projevem hry, což kvituje například záložník Abraham. Ten si myslí, že nehledě na vyčerpání z Evropské ligy, Sevilla bude stále dost nebezpečným týmem.

"Proti všem favoritům se snažíme tvrdě bojovat a být na sebe hrdí. Vyhráli jsme na San Mamés, odvedli jsme dobrou práci na Santiago Bernabéu a nezklamali jsme svým výkonem ani proti Barceloně. Sevilla pro nás bude dalším testem našich schopností, protože mají velkou motivaci a velmi zkušený tým. Ani boj s Portem je nezatíží tak moc, protože jsou zvyklí na vysoké tempo. My jsme dosáhli mety čtyřiceti bodů, kterou jsme si stanovili před začátkem sezony, ale to neznamená, že bychom měli polevit," varuje Abraham svého budoucího soka.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Coke, Pareja, Fazio, Navarro - Reyes, Iborra, Rakitić, Vitolo - Gameiro, Bacca
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Germán - López, Sidnei, Moreno, Fuentes - López, Abraham - Stuani, Pizzi, Simao - García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Valencia CF  (neděle 21:00)
Valencie má možnost napravit své nepovedené představení ve čtvrtfinále Evropské ligy, kde ve Švýcarsku podlehla Basileji vysoko 3:0. Nedělní večer stráví Netopýři na půdě Valladolidu a bude zajímavé sledovat, v jakém rozpoložení se budou nacházet.

Kapitán Jeremy Mathieu si na páteční tiskové konferenci nebral servítky. "Je neskutečné, jakým způsobem jsme si tohle čtvrtfinále prohráli. Byla to pohroma. Je to náročné pro každého v klubu a osobně nenacházím slov k tomu, abych popsal, jak tragické selhání jsme v prvním poločase předvedli. Ani jsme neběhali, ani jsme nebojovali, nedělali jsme nic," tvrdě se do vlastních řad opřel Mathieu.

Francouzský obránce viděl příčiny selhání na Basileji hned v několika oblastech: "Myslím, že jsme velmi mladý tým. Potřebujeme se stále učit ze svých chyb a vštípit mladým hráčům, aby přicházeli na hřiště s vítěznou mentalitou. Můžeme vyhrávat pouze tehdy, když jsme jednotní. Pokud si každý hráč dělá, co se mi zachce, nedosáhneme ničeho."

Sám Mathieu bude moci zápasu s Valladolidem pouze přihlížet z tribuny či televizní obrazovky, neboť v nedávném zápase s Getafe, kde Valencie rovněž ostudně prohrála a inkasovala tři branky, uviděl červenou kartu a přenechá své místo někomu jinému. Potíže s obranou hostů vyvstávají také díky zranění Philippa Senderose, přičemž ani bek Barragán není stoprocentně fit.

Zatímco Valencie na tom nejspíše ani hůř být nemůže, Valladolid má stále hodně co ztratit. Díky těsné výhře nad Almérií z minulého kola se sice svěřenci Juana Ignácia Martíneze dostali na bodovou úroveň záchrany, to je ovšem dosti nejistá situace. "Doufám, že každý při pohledu na hřiště uvidí, že potřebujeme zvítězit a fanoušci nám poskytnou patřičnou podporu," řekl novinářům Martínez.

"Přestože Valencii bude chybět několik hráčů z obrany, mají natolik silnou ofenzivu, že nás čeká skvělý zápas. Jsem si jist, že vzadu budeme kvůli jejich kvalitám značně trpět," posteskl si Martínez. Pozitivem pro něj však je, že na rozdíl od svého protějška Juana Antonia Pizziho má k dispozici celý kádr.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Mitrovic, Peňa - Larsson Pérez, Rubio, Óscar - Guerra, Manucho
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Barragán, Vezo, Ayala, Bernat - Fuego, Keita - Feghouli, Parejo, Vargas - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Villarreal CF  (sobota 16:00)
Atlético Madrid čeká další těžká zkouška na cestě za vysněným titulem. Svůj jednobodový náskok na čele ligy budou tentokrát Rojiblancos hájit na své půdě proti Villarrealu, který je po návratu do Primera División stále ve hře o poháry. Nejdůležitější otázkou zápasu asi bude, kolik sil zbylo oslabeným Madriďanům z úterního zápasu Ligy mistrů.

Paní štěstěna se k Atléticu aktuálně přiklání s velkou chutí. Rojiblancos nejenže vedou tabulku, ale mají také výborně rozehrané čtvrtfinále Ligy mistrů poté, co na Camp Nou vydřeli remízu 1:1 s rozjetou Barcelonou. V odvetě tak mohou Madridští spoléhat na výhodu domácího prostředí, kde v letošní sezóně prohráli jen jediné utkání a to v rámci španělského poháru s Realem Madrid. V nadcházejícím utkání proti Villarrealu však nemohou domácí využít klíčové hráče - především nejlepšího střelce Diega Costu, dále kapitána Gabiho a Ardu Turana.

Domácí kouč Diego Siemone však odmítá, že by účast v nejprestižnější klubové soutěži ovlivňovala výkony jeho mužstva v domácí lize. "Nemá to žádný efekt. Je jasné, že když tým prohraje nebo remizuje, není v kabině taková radost jako po vítězství, ale my si jednoduše nemůžeme dovolit jakkoli polevit v koncentraci na La Ligu. V zítřejším zápase musíme znova ukázat naši sílu," uvedl před zápasem "Cholo".

Hosté mohou proti v současnost největšímu adeptu na titul asi jen překvapit. Villarreal totiž letos prohrál už sedm venkovních zápasů a z posledních šesti utkání vyhrál jediné. Mírná herní krize už stála Žlutou ponorku místo v top šestce a nyní musí hosté dohánět jednobodový náskok na Sevillu a San Sebastian, aby tým pod vedením trenéra Marcelina mohl pomýšlet na účast v evropských pohárech.

Villarreal nejvíce sužují četné absence, které hrají asi největší roli v nekonzistentnosti jeho výsledků a horším herním projevu. Mezi zraněnými jsou aktuálně taková jména jako dos Santos, Musacchio nebo Dorado. Kvůli kartám nemůže navíc hrát obránce Jaime Costa. "Jedeme do Madridu se všemi použitelnými hráči a do kádru jsou zařazeni i někteří hráči z B-týmu. I s tolika absencemi se jednoduše musíme vyrovnat a hrát naši nejlepší hru. V tomto směru se určitě nemůžeme nijak litovat. Nebude to lehké, ale z mužstva cítím velkou touhu po vítězství," komentoval zápas kouč Marcelino.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - F. Luís, Godín, Miranda, Juanfran - Suárez, Koke - Rodríguez, Diego, García - Villa
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Jokić, Pantić, Gabriel, Mario - Cani, Bruno, Pina, Gómez - Pereira, Perbet
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Betis  (sobota 18:00)
Barcelona má za sebou opravdu náročný týden, který se bude proti sestupem ohroženému Betisu snažit zakončit co možná nejpříjemněji a bez starostí. Andalusané však nedají svou kůži lacino, jestli chtějí posílit chabé naděje na záchranu.

V úterý katalánský velkoklub ve čtvrtfinále Ligy mistrů pouze remizoval v domácím prostředí s Atlétikem Madrid 1:1. K nelichotivému výsledku do odvety se navíc přidalo i zranění Gerarda Piquého, jenž si přivodil vlasovou zlomeninu boku a stráví mimo trávníky minimálně měsíc. Již dříve skončila předčasně sezona pro Víctora Valdése kvůli poraněnému kolenu. A ani to není všechno, nejhorší zprávou je totiž tvrdý verdikt FIFA, která ve středu potrestala Barcelonu za porušování pravidel v souvislosti s přestupy nezletilých hráčů.

Barcelona sice oznámila, že se proti ročnímu zákazu provádění jakýchkoli přestupů hodlá bránit, ovšem pověsti problémového klubu na přestupovém poli se i díky nedávné kauze Neymar již jen tak nezbaví. Ambice na letošní treble tak dostávají těžké rány pod pás, byť trenér Gerardo Martino nadále neztrácí optimismus. "Uvědomujeme si, co se kolem nás děje, ale i tak se soustředíme jen na zápas proti Betisu."

"Tým, který možná do konce sezony čeká ještě dvanáct utkání, si jednoduše nemůže dovolit odchýlit se od svých cílů, jež jsme si stanovili,"
pokračoval Martino a dodal i pochvalná slova k beznadějně poslednímu Betisu. "Prohra s Malagou je poznamenala, ale stále mají hráče, kteří hrají velmi dobře a mají srdce. Bojují o záchranu a pro nás je nutné si uvědomit, že čelíme týmu zahnanému do úzkých, který se proti nám bude snažit postavit na nohy."

Betis doopravdy v minulém kole upadl ošklivě. V lokálním derby s Malagou ještě deset minut před koncem vedl 1:0, jenže dva góly svěřenců Bernda Schustera v rozmezí několika minut nakonec znamenají, že sevillský klub i nadále ztrácí na udržení v první lize celých osm bodů. Se sedmi zápasy do konce je již prostor pro další chyby takřka nulový a dobře si to uvědomuje i trenér Gabriel Calderón. "Přinejhorším ještě můžeme prohrát jeden zápas, ale zbytek pak vyhrát. Víme, co znamená cestovat do Barcelony a kdo nás tam čeká, ale i tak myslíme na výhru."

"Na zaručenou výhru neexistuje žádný trik,"
odpověděl Calderón na otázku, jak by se takový úspěch Betisu v katalánské metropoli vůbec mohl podařit. "Musíme dobře bránit a nenechat soupeři žádný prostor."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Montoya, Bartra, Mascherano, Adriano - Roberto, Song, Fábregas - Alexis, Messi, Pedro
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Paulao, Amaya, Jordi, Chica - N'Diaye, Reyes, Baptistao, Carlos - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Real Madrid  (sobota 20:00)
Velkou fotbalovou bitvu lze očekávat od utkání mezi domácím San Sebastianem a Realem Madrid. Bílý balet si už nesmí dovolit žádnou ztrátu, aby neztratil kontakt s čelem tabulky, Baskové však podávají na svém stadionu skvělé výkony a navíc potřebují bodovat, aby udrželi důležité páté místo.

Real Sociedad už druhou sezónu potvrzuje svou příslušnost ke španělské fotbalové špičce. Po loňském čtvrtém místě a letošním startu v základní skupině Ligy mistrů nyní v San Sebastianu vyhlížejí pozici v top pětce zaručující start v základní skupině Evropské ligy. Navíc nejsou v San Sebastianu daleko ani od zopakování svého loňského umístění. Od svých regionálních rivalů z Bilbaa jsou svěřenci Jagoba Arrasteho vzdáleni šest bodů.

Souboje s Realem Madrid však rozhodně nepatří v San Sebastianu k oblíbeným. Poslední výhra modrobílých s Realem se datuje do roku 2004, od té doby uhráli Baskové se svým soupeřem jen tři remízy. Třeba na podzim si ze stadionu Santiago Bernabéu odvezl Arrasteho výběr výprask 5:1. Není proto divu, že jsou hosté považováni za velkého favorita, přestože nebude hrát jejich největší hvězda Cristiano Ronaldo.

"Kdybych si mohl vybrat, tak proti Ronaldovi raději hrát nebudu. Osobně ale počítám spíše s variantou, že Cristiano nastoupí, jelikož je to hráč, který chce hrát v každém zápase. I pokud by nenastoupil, má Real obrovské množství skvělých hráčů a pro nás bude toto utkání úplně stejně náročné," uvedl před utkáním domácí lodivod, který letos už se svými hráči dokázal před svými fanoušky vyprovodit třeba slavnou Barcelonu 3:1. V zápase s Bílým baletem nebude na straně domácích moci nastoupit pouze zraněný Xabi Prieto. Fit je po vleklém zranění naopak Granero, jehož aktuální fyzická kondice mu ale nejspíš nedovolí naskočit do základní sestavy nabitého kádru San Sebastianu.

Real Madrid po porážkách s Barcelonou a Sevillou, zdá se, opět nabírá svou obvyklou formu. Nejdříve si Ancelottiho skvadra snadno poradila s Vallecanem 5:0 a poté ve středu Bílý balet v Lize mistrů úspěšně nakročil za odplatou proti Dortmundu, když Borussii na domácím stadionu uštědřil porážku 3:0. Avšak právě z utkání s německým klubem musel deset minut před koncem odstoupit Cristaiano Ronaldo kvůli lehkému zranění kolene. Ancelotti tak portugalskou hvězdu ani nenominoval do zápasu v San Sebastianu, aby se Ronaldo před odvetou v Dortmundu dal stoprocentně do pořádku.

Nejlepší kanonýr La Ligy však není zdaleka jedinou absencí v kádru Realu. Ancelotti se musí ještě obejít bez Arbeoly, Khediry, Marcela a Jesého. Do nominace se tak vrací záložník Medrán a útočník Willian José. "Náš soupeř hraje velmi dobrý fotbal, zejména na svém stadionu. Budeme muset opět předvést to nejlepší z nás. Rozhodně chceme uspět a udržet si naději na titul," komentoval nacházející zápas italský kouč, jenž také potvrdil, že Di María zotavující se ze žaludečních problémů s velkou pravděpodobností nenastoupí do zápasu do první minuty.

Nejlépe asi shrnul důležitost tohoto utkání Sergio Ramos. "Pokud nevyhrajeme v San Sebastianu, znamená to ztratit titul? Nechci před zápasem říkat něco, čeho bych mohl později litovat, ale říkám ano, my už si nemůžeme dovolit ztratit ani jeden bod." Atraktivní zápas začíná ve 20:00 a hlavním sudím bude Alejandro José Hernández.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Ángel, I. Martínez, González, C. Martínez - Pardo, Bergara - Griezmann, Canales, Vela - Agirretxe
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Coentrão, Ramos, Pepe, Carvajal - Isco, Alnoso, Modrič - Morata, Benzema, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.33 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Boj o střed tabulky, či záchranu v první lize? Zápas Raya Vallecana s Celtou Vigo nabídne obojí dohromady, zmíněné celky totiž od sebe dělí v tabulce pouze tři body, přestože je Celta jedenáctá a Rayo patnácté.

Zvláště hosté se těší dobré formě. Pod vedením Luise Enriqueho ovládli dvě z posledních čtyř kol a posunuli se na vzdálenost šesti bodů od zóny sestupu. Nicméně stále ještě do konce sezony chybí dostatek kol na to, aby ani tento náskok již nyní nestačil na pohodlné dohrání letošního ligového ročníku. To si dobře uvědomuje i záložník Mario Bermejo, jenž byl ostatně u toho, když Celta prošla očistcem v podobě last minute záchrany v loňské sezoně.

"Dělat v našem případě nějaké propočty není dost dobré. Musíme jet na Vallecas pro vítězství, abychom se nemuseli ohlížet na další výsledky konkurence," hlásí Bermejo. "Víme, o co hrajeme a nehodláme nic podcenit. Až tak hloupí, abychom se uvolnili, opravdu nejsme, máme zkušenosti z minula."

Ovšem Bermejovi by nestačila ani případná výhra na půdě Vallecana, stále by totiž bylo ve hře úspěšné umístění v pohodlném středu tabulky. "Každý zápas, který nyní vyhrajeme, je ohromný krok směrem k záchraně, ovšem ani tři body z Vallecas nic stále nezaručí definitivně. Musíme být ambiciózní a pokusit se vyhrát každý zbylý zápas."

V Madridu však Celtu nic lehkého nečeká. I Rayo se totiž těší dobré formě, navzdory nedávnému debaklu ze hřiště Realu Madrid. Před debaklem 5:0 od svého gigantického městského souseda totiž Vallecano drželo pětizápasovou sérii neporazitelnosti. Podle očekávání tak křídelník malého madridského klubu Iago Falqué kladl důraz na to, aby se minulé kolo jednoduše přešlo jako výjimka. "Zápas s Realem vůbec neovlivnil naši morálku. Musíme být realisti, je nám jasné, že Real je na trošku jiné úrovni než my."

Falqué, jenž ve Španělsku hostuje z londýnského Tottenhamu, dále pokračoval ve víře, že porážku na Realu dokáže vymazat už toto následující kolo s Celtou. Rayo by se rázem posunulo nad svého galicijského soupeře díky lepším vzájemným zápasům. "Nejlepší pro Rayo je vyběhnout na hřiště a od první minuty soupeře tlačit s podporou fanoušků za zády. Myslím, že pokud takto začneme, máme dobrou šanci na zisk tří bodů, bez ohledu na to, co předvede soupeř."
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Gálvez, Castro, Rat - Trashorras, Saúl - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, I. López, Fontás, Jonny - Fernández, Krohn-Dehli, Á. López - Rafinha, Charles, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Almería - CA Osasuna  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka španělské La Ligy slibuje velice emotivní utkání o holé setrvání v první lize. Domácí Almeríi ohrozí Osasuna, která je taktéž namočena v sestupovém pásmu. Souboj o pomyslných šest bodů může začít.

Osasunu čeká boj na ostří nože, protože právě tento duel ji buď spasí a pomůže k postupu mimo poslední tři místa, nebo ji naopak uvrhne ještě hlouběji do míst, odkud není návratu. V současné době předposlední celek La Ligy se utká s Almeríí, jejíž situace je naprosto identická. Krátce řečeno - ani jeden z týmů již nebude mít lepší možnost na posun ze sestupových pozic. Který z nich utkání využije pro své dobro?

Osasuna poctila svou návštěvou první ligu již od roku 2000, ale většinu času strávila bojem o setrvání. Snad vyjma roku 2006, kdy skončila oproti předpokladům na čtvrtém místě, se snaží každý ročník přežít. A tento není výjimkou - nyní má Osasuna na svém kontě třicet bodů. Tým z Pamplony se dokázal zachránit již třináct sezon po sobě a rád by takový velký útěk znovu zopakoval. V ročníku 2008/2009 se zachránila jen těsně, protože měla na konci ligy náskok jediného bodu. Z posledních tří zápasů získala sedm bodů a to proti takovým velikánům, jakými jsou Sevilla, Barcelona a Real Madrid. Od Osasuny zkrátka nikdy přesně nevíte, v jakém smyslu vás překvapí.

V minulé sezoně se Osasuna zachránila rovněž až díky posledním dvěma domácím zápasům, které vyhrála a nakonec získala náskok tří bodů. Útěky zpod gilotiny má tedy nacvičené perfektně. Dokáže zopakovat podobný úspěch také tento ročník? V to doufá zkušený obránce Bertrán, který v rozhovoru pro deník Marca odhalil své touhy a přání.

"Víme, že se nacházíme v té části sezony, v níž bojujeme úplně o všechno. Celý tým si to dobře uvědomuje, takže se snažíme soustředit na svou práci a ve zbývajícím čase podniknout maximum pro záchranu. Bereme to velice vážně a celý tým se snaží tvrdě pracovat. V minulosti jsme už mnohokrát dokázali, že se nám podaří vždycky nakonec uspět, z čehož si chceme vzít poučení. Zároveň ale na minulé sezony nemůžeme spoléhat. Celý tenhle tým moc dobře ví, jak se bojuje o záchranu," varuje soupeře Bertrán.

Almería už málem počítala se záchranou, protože série dobrých výsledků ji vynesla nad sestupovou příčku. Poslední ligový zápas však Almeríi nevyšel a těsná prohra s Realem Valladolid ji vmetla krutou realitu sestupu opět do tváře. A vzhledem k tomu, že Almeríi čeká v dalším kole slovutný Real Madrid, výhra proti podobně ohrožené Osasuně by byla více než vítanou. To si uvědomuje také záložník Verza: "Chceme všem ukázat, jak moc si přejeme zůstat v první lize. A k tomu potřebujeme vyhrát nad Osasunou. Tím musíme začít," burcuje domácí záložník.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Silva, Mané - Verza, Azeez - Suso, Soriano, Vidal - Diaz
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Flaňo, Arribas, Damiá - Silva, Loe - Cejudo, Torres, Las Cuevas - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid31244369:2276
2.FC Barcelona31243489:2575
3.Real Madrid31234486:3273
4.Athletic Bilbao31168753:3456
5.Real Sociedad31148954:4450
6.Sevilla FC31148955:4650
7.Villarreal CF311471051:3749
8.Valencia CF311171344:4540
9.Espanyol Barcelona311171334:3640
10.Levante UD3110101129:3840
11.Celta Vigo311061534:4436
12.Málaga CF31981431:3935
13.Granada CF311041728:4234
14.Rayo Vallecano311031834:6833
15.Elche CF317111325:4232
16.Getafe CF31871629:4831
17.Real Valladolid316121332:5030
18.UD Almería31861733:5830
19.CA Osasuna31861726:5230
20.Real Betis31571927:6122

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (697)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele