Primera División - preview 29. kola

03.04.2015, 08:18, aktualizováno 06.04.2015, 09:12
Previews
Možnost odpoutat se od sestupového pásma má Elche, jemuž patří šestnácté místo a na osmnáctou Granadu má v tuto chvíli k dobru čtyři body. Elche cestuje do Barcelony, jeho soupeřem bude Espanyol...
Espanyol Barcelona - Elche CF  (pondělí 20:00)
V pondělní dohrávce devětadvacátého kola La Ligy na sebe narazí Espanyol a Elche. Barcelonští od vypadnutí z poháru ještě nevyhráli a navíc nevstřelili ani gól. Elche je na tom však podobně, takže nelze čekat žádné ofenzivní hody.

Espanyolu před reprezentační pauzou viditelně docházely síly, takže vynucená pauza přišla katalánskému celku vhod. Vždyť tým vedený Sergiem Gonzálezem nevyhrál v posledních čtyřech soutěžních utkáních, stihl vypadnout z Copy del Rey a klesnul na dvanáctou příčku. I proto v Barceloně vědí, že boj o pohárové příčky je už jen v rovině teorií. "Bude hodně těžké dostat se do Evropy, i tak ale bude zápas s Elche klíčový. Určí nám osud po zbytek sezóny. Doma jsme vždycky předváděli dobré výkony a věřím, že se vytáhneme i nyní. Chceme skončit nejvýše, jak to jen půjde," uvedl před zápasem kouč Sergio.

Na bodovém polštáři čítajícím jedenáct bodů na první sestupové místo tak v Espanyolu už probírají plány na příští sezónu. "Doufám, že Sergio García, Felipe Caicedo a Christian Stuani zůstanou u týmu, i když je možné, že hráči budou přicházet a odcházet. To je ve fotbale normální," komentoval své plány domácí lodivod. Sergiovi ale v podle něj klíčovém utkání bude chybět vykartovaný Álvaro González, místo nějž by si mohl zahrát Diego Colotto. Naopak do hry by mohl naskočit střelec Sergio García, jenž nedávno utrpěl otřes mozku.

Elche bude hrát v Barceloně z pozice papírového outsidera. Klub z Alicante se stále potácí na hraně sestupu a od osmnácté Granady jej děl jen čtyři body. Navíc hosté utrpěli dvě těžké porážky v řadě, když nejprve prohráli 3:0 v Seville a pak si odnesli čtyřgólový příděl ze zápasu s Valencií. Nicméně svěřencům Frana Escribá se daří bodovat s tabulkovými sousedy a pondělní mač by mohl nabrat podobný směr. Los Ilicitanos si totiž v nedávné době došlápli na Almeríi, Eibar nebo Rayo a cennou remízu vybojovali i ve Vigu.

Osud Elche v nejvyšší soutěži významně ovlivní právě příští týden, kdy sehrají tři zápasy během šesti dnů. Výhra v Barceloně by zelenobílé mohla nakopnout do závěrečných bojů o záchranu. "Bude obtížné celou tu situaci zvládnout, máme relativně úzký kádr a pravděpodobně budeme muset některé hráče točit," řekl Escribá.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Duarte, Moreno, Colotto, Arbilla - Sánchez, López, Abraham, Vázquez - Caicedo, García
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tytoň - Cisma, Lombán, Roco, Suárez - Adrián, Pasalič - Rodríguez, Fajr, Rodrigues - Jonathas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Granada CF  (neděle 12:00)
Dlouhé týdny a měsíce vládnul nejvyšší španělské soutěži Real Madrid, jenže tři ztráty v posledních čtyřech kolech předznamenaly příšerný závěr tak slibně rozjeté sezony. Svěřenci Carla Ancelottiho se rázem v tabulce nacházejí celé čtyři body za Barcelonou a nic jiného vítězství z domácího zápasu s Granadou vůbec v Madridu nepřichází v úvahu.

Zvláště krušná byla pro Bílý balet poslední prohra před reprezentační přestávkou, kdy prohrál v samotném El Clásicu na Camp Nou v poměru 2:1. Okamžitě se vyrojily spekulace o možném odvolání trenéra Ancelottiho, které vzápětí klubový prezident Florentino Pérez striktně popřel. Ne že by to italskému stratégovi ubralo na dotazech novinářů před dalším zápasem. "Dal jsem se na trenéřinu před dvaceti lety a po dvacet let dostávám dotazy, jak na tom budu v srpnu," vysvětloval Ancelotti tvrdý úděl fotbalového trenéra pro italské Canale 5. "Co se týče mé situace, není na ní nic nového."

Ancelotti pak také popřel, že by snad mohl nahradit Antonia Conteho u kormidla italské reprezentace, kdyby se náhodou někdejší úspěšný trenér Juventusu rozhodl ve své funkci skončit v kontextu nedávných výhružek smrtí, jež obdržel po zranění Claudia Marchisia. "Nemyslím si, že by to bylo možné, protože zbožňuju to, co právě dělám, tedy být na fotbalovém hřišti každý den, trénovat každý den," vysvětluje Ancelotti.

Italský kouč se také rozhodl nesouhlasit s celou řadou fanoušků Realu, kteří již ztrátu na Barcelonu vidí jako propastnou a nedosažitelnou. Přece jen ještě Katalánce čekají tvrdé duely se Sevilllou, Valencií i Atlétikem Madrid, a tak Ancelotti neztrácí naději. "Porážka byla tvrdá, ale naše pocity dobré, neboť jsme hráli tak, jak jsme chtěli hrát, a jak víme, že hrát umíme. To nám pomůže vyhrávat v budoucnu víc."

Proti Granadě se Real nejspíš bude muset obejít bez zraněného stopera Pepeho. Tak jako tak, cokoli jiného než vítězství proti předposlednímu týmu tabulky by bylo ohromným překvapením.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Kroos, Rodríguez - Bale, Benzema, Ronaldo
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Oier - Foulquier, Babin, Mainz, Carlos - Rico, Iturra - Ibáňez, Rochina, Candeias - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (neděle 17:00)
Netopýři z Valencie využili krátkého zaváhání madridského Atlética a drží se na třetí příčce La Ligy. Nyní je přijede otestovat Villarreal, který hledá ztracenou formu. Nalezne ji na Mestalle?

Valencia bojuje o Ligu mistrů a ve svém počínání je zatím úspěšná. Tým hraje ve velké pohodě, daří se mu střílet branky a fanoušci se po dlouhé době zase začínají těšit na Evropu. Může za to především série sedmi zápasů bez porážky. Posledním týmem, se kterým Netopýři prohráli, se stala Málaga, jež si s Valencií v 21. kole poradila těsně 1:0. Od té doby Valencia neprohrála.

Dařilo se jí i minule. Valencia zavítala na půdu Elche a byla to z její strany jednoznačná záležitost. O góly hostí se postarali postupně André Gomes, Paco Alcácer, Enzo Roco, jenž si vstřelil vlastní gól, a debakl Elche dokonal Nicolás Otamendi čtvrtou brankou.

Právě mladý argentinský obránce je jednou z hlavních postav Valencie a ke skvělým obranným zákrokům umí přidat také střílení důležitých branek. Po poslední demolici do sítě Elche se Otamendi vyjádřil: "Jsme ve skvěle formě, fotbal nás baví a užíváme si to. Máme jasně nastavené cíle, kterých se snažíme dosáhnout. Doufám, že se nám to podaří. Jakmile skončí reprezentační přestávka, budeme myslet jen na to, jak získat tři body a pokračovat zápas od zápasu."

"Osobně si moc užívám život ve Valencii, cítím se spokojeny a šťastný. Jako obránce samozřejmě vím, že moje role je vzadu a mám zabraňovat inkasování, ale když se naskytne nějaká šance na vstřelení, pak jsem za to moc rád. Jsme na třetím místě, což je skvělé. Nechceme se stresovat, protože ten tlak někdy není dobrý. Ale Real je jen kousek od nás a třeba se nám povede postoupit na druhé místo," doufá Otamendi.

Když se tyto dva celky utkaly naposledy, psal se listopad minulého roku. V napjatě očekávaném utkání Valencia vyhrála poměrem 3:1 a vykročila vstříc pozitivní budoucnosti. Hrdinou Valencie se stal dvougólový stoper Skhodran Mustafi. Od té doby uplynulo mnoho času a Valencia i díky novým hráčům zatápí ústřední dvojici. Villarreal má za sebou účinkování v evropských pohárech, ale poslední dobou se mu příliš nedaří.

Už čtyřikrát odcházeli fanoušci Žluté ponorky se špatnou náladu, protože poslední radost ze tří bodů zažili na začátku minulého měsíce. Od té doby prohrávali a jejich největším nepřítelem se stala Sevilla. Klub z Andalusie vyřadil Villarreal z Evropské ligy a uzmul mu tři body také v ligovém měření sil. V první půli ještě ani jedna branka nepadla, ale ve druhém dějství se trefili Coke a Vitolo, takže slavit mohla Sevilla.

Obránce Jaume Costa, který se narodil ve Valencii a prošel mládežnickou akademií Paterna, přiznává, ze pro něj bude mít utkání zvláštní náboj. Varuje také před silou valencijského útoku. "Budeme čelit jednomu z nejlepších týmů v lize. Valencia je skvělý tým, který přesně ví, jak útočit. Vepředu má hroznou silu a my si musíme dat pozor, abychom se vy varovali zbytečných chyb."

"Nebude pro nás snadné zvládnout tohle utkání. V poslední době se nám moc nedaří, ale my se chceme co nejdříve zvednout a pokusit se ještě ve zbytku sezóny naši situaci vylepšit. Pokud by se nám podařilo vyhrát, mohli bychom sami na sebe byt hrdí, že jsme porazili tak skvělého nepřítele," dodal Costa.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego, Gomes - Rodrigo, Alcacer, Piatti
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Bailly, Costa - Dos Santos, Pina, Trigueros, Campbell - Giovani, Vietto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Deportivo La Coruña  (neděle 19:00)
Jeden z přímých bojů o záchranu nabídne střetnutí Deportiva La Coruňa s Getafe, kde první jmenovaní přijíždějí do Madridu v zapeklitém postavení s pouhým jednobodovým náskokem na týmy nacházející se na sestupových příčkách.

Do konce ligy již zbývá jen deset kol a Depor stále čekají i výlety na barcelonský Camp Nou i stadion Santiaga Bérnabeua, jenž patří Realu Madrid. Proto je již prostor pro chybovost v zápasech podobných tomuto nedělnímu s Getafe takřka nulový. "Půjde o velmi důležité utkání proti týmu, který je v tabulce nedaleko od nás," poznamenal záložník Alex Bergantiňos.

"Trochu jsme v posledních kolech ztratili formu, což nás přichází draho a musíme se co nejdříve vrátit k vítězení," pokračoval středopolař Deportiva. "Máme deset kol na to, abychom udrželi tým v první lize. S odstupem sice jak hráči, tak trenéři končí, ale klub musí pokračovat v první lize a město jej v první lize nutně potřebuje."

Getafe je sice na opticky sestupu na míle vzdáleném třináctém místě, jenže bodový rozdíl mezi oběma týmy činí pouhopouhé tři body. Přispěly k tomu také těsné porážky s Realem Sociedad a Atlétikem Madrid z posledních týdnů. V předchozím vzájemném zápase na Riazoru zvítězil právě madridský celek 2:1 díky brankám Yody a Ángela Lafity. Kdyby to Getafe dokázalo i zopakovat, posunulo by se od Deporu na slušných šest bodů a záchrana by byla nedaleko.

Po zápase s Deportivem čeká svěřence Pabla Franca další sestupem ohrožený celek, tentokrát Elche. Obránce Sergio Escudero si tak uvědomuje, že půjde o velmi důležitou sekvenci zápasů, kde půjde mnohdy o šest bodů. "Čekají nás velké zápasy proti přímým rivalům, ale musíme se soustředit čistě jen na Deportivo. Když naši přímou konkurenci porazíme, dodá nám to náskok, nyní již těžko stažitelný. Jdeme do zápasu velmi namotivovaní a jsme si vědomi jeho důležitosti. Tři body by přesáhly hranici zisku třiceti bodů, a to hned změní úhel pohledu."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Alexis, Naldo, Velázquez, Escudero - Rodríguez, Castro - León, Sarabia, Hinestroza - Álvaro
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Juanfran, Insúa, Sidnei, Luisinho - Bergantiňos, Borges - Pérez, Fariňa, Cavaleiro - Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - FC Barcelona  (neděle 21:00)
Aktuální lídr tabulky Primera Division z Katalánska se utká s Celtou Vigou. Trenér Luis Enrique tak bude čelit svým dřívějším spolupracovníkům a hráčům, které vedl. Celta by zase ráda zopakovala svůj velký úspěch. Podaří se jí to i v domácí odvetě proti slavné Barceloně?

Celta Vigo má s Barcelonou dobře zkušenosti, protože ji dokázala v teto sezóně už jednou porazit. Oba týmy se spolu utkaly na začátku listopadu a Celtě se povedlo šokovat celé Španělsko. Celta sice nehrála lépe, ale nakonec byla tím šťastnějším. Jediným střelcem zápasu se stal Joaquín Larrivey. A Nolito doufá, ze se to jeho týmu povede znovu.

Na oficiální tiskové konferenci sice uznal, ze Barcelona je momentálně nejspíš nejlepším týmem na světe, ale ani proto by se ji jeho spoluhráči měli bát. "Celta se nikoho nebojí. Není soupeř, ze kterého bychom měli opravdový strach. Samozřejmě, Barcelonu řadím za nejlepší tým na světe, ale ani toho se bát nebudeme."

"Nemáme co ztratit, tak proč se bát. Možná to pro mě bude trochu speciální utkání, vzhledem k tomu, co jsem v Barceloně strávil a jak moc lidi tam znám. Ale když už přijdete na hřiště a začne hra, nikdo pak není kamarád. Bude to skvělý zápas a my už se nemůžeme dočkat, až začne. Je to důležité utkání a my se pokusíme získat všechny tři body."

Dlouho se spekulovalo o tom, zda bude k dispozici i největší hvězda Blaugranas, Lionel Messi. Obrana Celty se ale musí obávat, protože Messi za sebou má podrobné vyšetření a měl by být v pořádku. Útočník Barcelony má již od odvety osmifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City problémy s kotníkem, kvůli nimž nakonec nenastoupil k přátelským zápasům své země.

Podle posledních zpráv by nakonec měl utkání stihnout i Lionel Messi. Podle Nolita by ale hvězdný hráč klidně mohl zůstat na lavičce. "Předpokládám, že Messi bude hrát. I když mně by nevadilo, kdyby zůstal třeba na lavičce. Mohl by mít den dva volno," podotýká Nolito.

Roušku tajemství o tom, co se vlastně Messimu stalo, poodkryl také reprezentační trenér Argentiny. Tata Martino se omlouval divákům kteří se přišli na hvězdného Argentince podívat: "Všichni jsme doufali, že nastoupí a čekali jsme na něj do poslední chvíle. Ale nakonec ho noha bolela tak moc, že si ani nedokázal obout kopačky. Rozhodně nebyl v kondici na to, aby mohl hrát, ta noha ho musela hrozně bolet. Doufám, že se dá brzy do pořádku a bude Barceloně opět pomáhat," dodal Martino.

V minulém týdnu se Celtě povedlo přerušit sérii tří zápasů bez výhry, když zvítězila nad Levante. Jedinou branku zápasu střelil krátce před koncem střídající Charles. Aktuálně patří Celtě Vigo až jedenáctá příčka. Barcelona má na druhou stranu celou sezonu skvěle rozehranou. Přes Villarreal postoupila v rámci Copa del Rey, z cesty odklidila Manchester City, takže může dál doufat v pohár pro vítěze Ligy mistrů, a konečně v La Lize předskočila Real Madrid a vzala si zpět první místo.

Nyní má na nenáviděného rivala náskok čtyř bodů. Když se hrálo naposledy ve Vigu, hosté si do Katalánska odvezli tři body za výhru 3:0. Jednu branku dal tehdy Alexis Sanchez, druhou si Vigo vstřelilo samo. Závěrečný účet dokonal Cesc Fábregas.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Mallo, Cabral, Fontas, Jonny - Fernandez, Radoja, Krohn-Dehli - Orellana, Larrivey, Nolito
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Pique, Mathieu, Adriano - Rakitić, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 5.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Athletic Bilbao  (sobota 16:00)
Po reprezentační přestávce nabídne devětadvacáté kolo La Ligy zajímavou podívanou na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána v Seville. Domácí se totiž utkají s Athleticem, který na jaře prožívá znovuzrození. Lvi vyhráli už pět utkání v řadě, pátá Sevilla se naopak může pyšnit sedmizápasovou šňůrou bez porážky.

Sevillistas zažívají další kvalitní sezónu, s pětapadesáti body na kontě okupují Andalusané páté místo a rozhodně nejsou mimo hru v souboji o umístění na příčkách zajišťující start v prestižní Lize mistrů. Není divu, že po kouči Unai Emerymu pokukují věhlasné kluby. Naposledy se o třiačtyřicetiletého rodáka z Baskicka a loňského vítěze Evropské ligy zajímal AC Milán, kde se houpe trenérská židle pod Filippo Inzaghim.

"Když se týmu daří, takové klepy jsou pro mě pozitivní," odvětil na dotazy novinářů Emery. "Ale tím to také pro mne končí, jelikož se musím plně soustředit na Sevillu. Pro mě je velmi podstatné být stoprocentně koncetrovaný na nejbližší cíle a nechci svou pozornost ničím štěpit," odmítl spekulovat domácí kouč, jehož prohlášení souznělo i s dřívějším vyjádřením prezidenta klubu José Castra.

Fotbalistům z Bilbaa se ale na jaře nemusí třást z těžkého soupeře nohy. Vždyť Baskům se konečně začalo dařit na ligové scéně, kde po pěti vítězstvích v řadě poskočili už na osmou příčku a udrží-li nastavený kurz, mají velkou šanci dostat se opět do evropských pohárů. Lvům může navíc ještě zajistit vysněný úspěch i domácí pohár, jelikož si po výhře na hřišti Espanyolu zahrají květnové finále Copy del Rey na Camp Nou.

"Po pěti výhrách v řadě se nemusíme bát nikoho," řekl po poslední výhře nad Almeríí kouč Athleticu Ernesto Valverde, jenž rovněž vyslovil zálusk na sedmou příčku Malagy. "Hodně stojíme o to, dostat se do tohoto boje. Vidina pohárové Evropy by nám pomohla opět probudit soutěživou atmosféru v kabině. Všichni chceme bojovat o tak důležitý úspěch," zakončil Valverde.

Zatímco otazník visí nad startem domácích Tremoulinase, M’bii a Iborry, hostující kouč má k dispozici prakticky kompletní kádr. Především se Valverdemu uzdravil klíčový útočník Aritz Aduriz, jenž kvůli problémům s třísly vynechal poslední ligové utkání. Zápas začíná v sobotu v 16:00, hlavním sudím bude Alfonso Álvarez Izquierdo.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Trémoulinas, Carrico, Pareja, Coke - Krychowiak, Banega - Vitolo, Iborra, Vidal - Bacca
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Etxeita, Marcos - Rico, Beňat - Gómez, Muniain, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.80 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Córdoba CF - Atlético Madrid  (sobota 18:00)
Atlético si jede spravit chuť na hřiště beznadějně poslední Córdoby. Zápas na Estadio Nuevo Arcángel by měl být jednoznačnou záležitostí pro obhájce titulu, vždyť zelenobílí prohráli už devět utkání v řadě.

Madridští zažili v březnu lehký pokles formy, který vyústil ve tři nešťastné remízy se Sevillou, Valencií a Espanyolem. Po těchto ztrátách přenechali Rojiblancos důležitou třetí příčku Netopýrům a nyní napínají všechny síly, aby si opět přivlastnili přímý postup do milionářské Ligy mistrů. Morální vzpruhu pro Simeoneho partu znamenal postup do čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže přes Leverkusen, když německý klub zlomili až v domácí odvetě po penaltovém rozstřelu. V další fázi vyřazovací fáze tak úřadující španělští šampioni vyzvou Real Madrid a mohou Bílému baletu vrátit porážku z loňského finále. O motivaci jako hrom tak mají hráči Atlética postaráno na všech frontách.

"Před námi nyní leží deset finálových soubojů v La lize a zítřek nebude výjimkou. Slova ale neznamenají v této fázi sezóny nic, vše bude záležet na našem výkonu na hřišti. Bude to velmi obtížné, protože Velencie i Sevilla nesmírně posílily od minulé sezóny a výkony Villarrealu stále rostou. Na druhou stranu to bude skvělé pro celkový náboj v La Lize," komentoval pozici svého klubu El Cholo.

Córdoba se naopak v poslední době potácí od porážky k porážce a vedení v půlce minulého měsíce sáhlo k odvolání trenéra Miroslava Djukiče. Mužstvo tak dočasně vede José Antonio Romero, před nímž ale stojí takřka neřešitelný úkol záchrany v nejvyšší soutěži. "Dokud to bude matematicky v našich silách, budeme se prát o přežití, jak nejlépe umíme. Samozřejmě že to bude složité, ale nikdo z nás se nevzdává, pokračujeme v práci, snažíme se stále zlepšovat a pracovat na sto procent," uvedl domácí forvard Florin Andone.

Córdoba se ale nebude moci proti Atléicu spolehnout na několik opor. Kvůli kartám nesmí hrát Pantič, Pinillos ani López. Naopak z marodky už se vrátili Ghilasm, Edimar a Crespo. Na druhé straně je rovněž pěkná řádka absentujících hráčů. Kvůli kartám nebude hrát Miranda a do zápasu nezasáhnou ani zranění Moyá, García a Jiménez. V hostující bráně se tak podruhé v sezóně objeví slovinský brankář Jan Oblak. Utkání začne v 18:00 a role hlavního sudího se ujme Javier Estrada Fernández.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Edimar, Crespo, Krhin, Gunino - Luso, Zuculini - Ghilas, Borja, Bebé - Andone
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Gámez, Godín, Giménez, Juanfran - Saúl, Tiago, Gabi, Koke - Griezmann, Mandžukič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.33 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Levante UD  (sobota 20:00)
V sobotu se mimo jiné dočkáme ostrého boje o záchranu mezi Almérií a Levante. Oba týmy se nachází na samotné hraně sestupu, oba mají za odehraných osmadvacet kol stejný počet bodů, a tak půjde o ryzí "šestibodový" zápas, který může výrazně napovědět, kterým směrem se cesty těchto týmů budou v závěru sezony ubírat.

Zvláštní náboj navíc toto střetnutí bude mít pro trenéra Almérie, Juana Ignácia Martíneze. Ten totiž dříve působil právě v Levante, ovšem nyní již na staré vazby hledět nemůže. "Po Levante před námi stále leží dlouhá cesta, ale nelze popřít, že tohle bude zápas, který nám může dát kyslík potřebný k záchraně."

"Jde tady o víc než jen tři body, neboť je důležitý i rozdíl ve skóre, nárůst sebevědomí po výhře a také fakt, že v závěru sezony se již prostor pro další zaváhání scvrknul na minimum," upozorňuje dále Martínez. "Nesmíme o zápasu mít jakékoli pochyby, žádné kdyby, žádné ale, musíme mít plně jasno o tom, co je třeba udělat. S fanoušky za námi a s vědomím, co je tady ve hře, se nemůžeme ohlížet doprava doleva, musíme do útoku."

Jak již bylo řečeno, Martínez v letech 2011 až 2013 působil právě v celku z Valencie, kde pokaždé úspěšně Levante zajistil setrvání mezi prvoligovou elitou španělského fotbalu. V jedné sezoně dokonce svůj tým dokonce vytáhl do Evropské ligy, vůbec poprvé v klubové historii. Měl by tak nyní dobře vědět, co od svěřenců Lucase Alcaraze očekávat. "Fungují na propracovanosti a působí potíže z protiútoků. Jsem si jistý, že se pokusí využít každého drobného zaváhání, kterého se dopustíme, a tak se musíme naplno koncentrovat po celých devadesát minut."

Almérii v zápase nepomůže obránce Míchel Macedo kvůli zranění, zatímco Fran Vélez a Thomas Partey zase chybí kvůli karetnímu trestu. Na opačné straně zase karty znemožnily start Ivana Ramise, ovšem jiný zkušený obránce Juanfran se naopak do sestavy vrací.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Domácí Málaga se pokusí vybřednout z krize proti ambicióznímu a zlepšujícímu se Realu Sociedad. Zatímco forma domácích je značně rozkolísaná a Málaga na každou výhru reaguje porážkou, Moyesovi svěřenci se postupně zvedají.

Nevyrovnanost stála Málagu další body a nakonec i ztrátu kontaktu se špičkou La Ligy. Nyní je Málaga až na sedmém místě a Villarreal se jí neustále vzdaluje. Z posledních tří zápasů prohrála Málaga dvě utkání. Po výhře nad Getafe Málaga padla na hřišti Granady. Poté se sice trochu zvedla, když se jí podařilo porazit hosty z Córdoby, ale minulé utkání opět skončilo bez bodů.

Ačkoli byla Málaga na hřišti Raya Vallecana favoritem, doplatila na laxní přístup a vlastní neschopnost proměňovat šance. O jedinou branku utkání se postaral přesnou hlavičkou z první půle záložník Gael Kakuta. Hosté navíc závěr zápasu dohrávali v oslabení, když byl 20 minut před koncem utkání vyloučen Marcos Angeleri.

Přesto je v týmu dobrá nálada a záložník Recio hlásí, že e celý tým ochoten na hřišti vypustit i duši. Recio se vrátil k minulému utkání, když řekl: "Bylo to dost zvláštní utkání. Oba týmy se snažily a myslím, že jsme rozhodně nehráli špatně. Ale nedařilo se nám proměnit šance, které jsme si vypracovali. Mrzí nás ztráta, ale musíme jít dál."

"Nedaří se nám především na půdě soupeřů. S výjimkou Barcelony prohráváme a to je špatně. Pokud chceme ubránit sedmou příčku, musíme zabrat a začít opět vyhrávat. Teď je proti nám Real Sociedad a my musíme získat tři body. Zaslouží si to Naši fanoušci a my také. Nesmíme jen bránit, ale zároveň nesmíme dělat chyby v obraně, což se nám dříve stávalo."

Real Sociedad San Sebastian ale rozhodně nebude snadnou kořistí. Tým trenéra Davida Moyese vyhrál tři poslední zápasy a jeho situace se stále zlepšuje. Real Sociedad si poradil s Espanyolem i Getafe a do minulého utkání vstupoval jako favorit. Svou roli zvládl a porazil Córdobu 3:1. Córdobu do vedení poslal Andone, ale domácí se včas probudili a vstřelili hostům tři branky. Postarali se o ně Imanol Agirretxe, Chori Castro a Alfred Finnbogason.

Hráčem, který by si možná mohl stěžovat na svou situaci, i když se týmu daří, je Markel Bergara. Ten postupem času zapadl a nepatří mezi oblíbence trenéra Moyese. Přesto tvrdí, že tým je na prvním místě a osobní zájem jednotlivců na tom druhém.

"Myslím, že ty poslední dny a týdny nám hodně pomohly. Vstupujeme do závěrečné fáze sezóny a když za sebou vyhrajete tři utkání, hned je to veselejší. Dodalo nám to sebevědomí a udělali jsme pár důležitých kroků v tabulce. Teď je naším hlavním cílem dohrát sezónu na vítězné vlně a v co nejlepším duchu. Nemáme před sebou žádné specifické cíle, takže se nemusíme cítit svázaní."

"Trochu mě mrzí, že nehraju. Dříve jsem patřil do základu, ale teď je situace jiná. Chtěl jsem toho odehrát víc, ale nedá se nic dělat. Tým je na prvním místě. A když jsme našli vítěznou sestavu, nebudeme ji přece měnit. Chceme uhrát proti Malaze co nejlepší zápas a navázat ba předchozí dobré výsledky," dodal Bergara. Dostane šanci pomoci svým spoluhráčům?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Sánchez, Weligton, Boka - Darder, Recio - Samuel, Horta, Castillejo - Juanmi
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Ansotegi, Martinez, Yuri - Pardo, Granero - Prieto, Canales, Castro - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Rayo Vallecano  (pátek 20:45)
Páteční dohrávku devětadvacátého kola Primera División obstarají tápající Eibar proti Rayu Vallecanu. Zatímco domácí nováček po výtečném úvodu sezony prožívá černé období a nebezpečně padá tabulkou až k hraně sestupu, Rayo v posledních týdnech chytilo druhý dech a drží se v poklidném středu tabulky.

Přesto však svěřenci Paca Jémeze mají co vylepšovat. Jejich tři vítězství z posledních čtyř kol sice vypadají působivě, zvlášť když jediná prohra přišla od suverénní Barcelony na Camp Nou, ovšem tři body slavilo vždy domácí prostředí. Na cestách Vallecano neuhrálo ani bod v posledních čtyřech ligových zápasech, což dává Eibaru naději, že se konečně může zase chytnout.

Drobný baskický klub má totiž spolu s Córdobou jednoznačně nejhorší formu z celé španělské ligy, neboť nedokázal zvítězit ani jednou v posledních deseti zápasech, z kterých vybojoval pouhé dva body. Hned v šesti z posledních sedmi střetnutí navíc Eibar nedokázal vůbec skórovat. Nadšený boj o umístění v první polovině tabulky tak rázem přešel v zoufalou snahu o udržení, neboť nyní již rozdíl mezi Eibarem a osmnáctým Levante na první sestupové příčce činí pouhé tři body.

Na straně domácího celku by se měl zpět do hry po drobném zranění vrátit Manú del Moral, zatímco Borja Ekiza může znovu nastoupit po odpykání karetního trestu. Otazník visí nad zdravotním stavem levého krajního záložníka Abrahama, ovšem i on by nakonec měl v pátek večer být připraven.

Rayo se zase bude muset z důvodu zranění obejít bez svého důležitého útočníka Lea Baptistaa, jenž v madridském klubu hostuje z mistrovského Atlétika Madrid. Můžeme tak očekávat, že Paco Jémez vsadí za angolským hrotem Manuchem na stejné ofenzivní trio, které mu přinášelo góly a body již před reprezentační přestávkou, tedy Lica, Gael Kakuta a Alberto Bueno. Kvůli kartám budou chybět Antonio Amaya spolu s Robertem Trashorrasem.

Eibar se bude snažit těžit alespoň z toho, že v minulém kole zastavil příšernou sérii osmi porážek v řadě remízou s Granadou, zatímco hosté spoléhají na výtečnou formu Alberta Buena, za jehož sedm gólů z posledních čtyř soutěžních zápasů by se nemusel stydět ani Lionel Messi.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Jaime - Bóveda, Navas, Ekiza, Lillo - García, Borja - Saúl, Arruabuena, Abraham - Del Moral
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Tito, Castro, Morcillo, Nacho - Baena, Jozabed - Kakuta, Bueno, Licá - Manucho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona28222480:1768
2.Real Madrid28211678:2664
3.Valencia CF28186452:2260
4.Atlético Madrid28185553:2359
5.Sevilla FC28174751:3355
6.Villarreal CF28147743:2649
7.Málaga CF281351031:3144
8.Athletic Bilbao281161127:3339
9.Real Sociedad28991033:3736
10.Celta Vigo28981129:3135
11.Rayo Vallecano281121533:5035
12.Espanyol Barcelona28971232:3734
13.Getafe CF28851524:3929
14.SD Eibar28771426:3828
15.Elche CF28761523:5227
16.Deportivo La Coruña28681423:4426
17.Levante UD28671523:5225
18.Granada CF284111318:4323
19.UD Almería28671523:4222
20.Córdoba CF28391620:4618
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1125)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele