Primera División - souhrn 29. kola

03.04.2015, 22:37, aktualizováno 06.04.2015, 21:52
Komentáře a souhrny
Barcelona nejtěsnějším možným způsobem vyhrála na hřišti Celty Vigo a drží si čtyřbodový náskok na Real Madrid, jenž devíti góly roznesl Granadu. Getafe si poradilo s Deportivem, Valencie se s Villarrealem rozešla bez branek, nerozhodný výsledek byl k vidění i v Málaze a rovněž v pondělní dohrávce mezi Espanyolem a Elche...

Espanyol Barcelona - Elche CF 1:1

06.04.2015 20:00

Góly: 17. Sergio García - 77. Cristian Herrera

Espanyol se s Elche nakonec rozešel smírně 1:1. Domácí dlouho vedli zásluhou Sergio Garcíi, ovšem hlavička Cristiana Herrery znamenala, že Elche si ze zápasu odnese cenný bod. Zelenobílí se tak stále drží mimo sestupové pásmo, Katalánci jsou dvanáctí.

Na ne příliš zaplněném Power8 Stadium začali lépe hosté. Už v druhé minutě pálil po rohovém kopu z voleje Albácar, ale branku těsně přestřelil. Poté už ale úřadoval Espanyol, který se pomalu dostával před branku Valencijských. Zvýšená aktivita domácím přinesl gólovou odměnu v 17. minutě. Nádherná akce začala u Abrahama, jenž vybídl ke sprintu Sergio Garcíu a ten zpoza vápna parádně prostřelil Tytoně - 1:0! Espanyol vstřelil branku po čtyřech gólově neproduktivních zápasech.

Hrálo se daleko více na polovině Elche, jenže Katalánci dopláceli tak jako v minulých utkáních na nepřesnosti v ofenzívě. Diváci tak sledovali až do přestávky nepříliš zajímavou podívanou bez vyložených šancí.

Po změně stran Elche zvýšilo obrátky a hra se trochu více otevřela. A v 61. minutě mohlo být vyrovnáno, to by ale po dokonale načasované přihrávce za obranu musel Jonathas naložit se svou šancí zodpovědněji, vyběhnutý Casilla tak slabou střelu lapil. Krátce nato poslal hostující kouč Fran Escribá do hry útočníka Herreru, což se ukázalo jako klíčový tah utkání. Ještě před Herrerovou akcí ale zahrozil Albácar, který protáhl Casillu z přímého kopu v 67. minutě.

Hvězdný okamžik střídajícího útočníka hostů přišel v 77. minutě. Rychlou akci po levé straně zakončoval z vápna Jonathas, gólman Casilla míč pouze vyrazil před sebe a Herrera mohl pohodlně hlavičkovat do odkryté branky - 1:1! Elche si vyrovnání za zlepšený výkon v druhé půli jednoznačně zasloužilo. Espanyol však měl ještě jednu šanci přetáhnout výsledek zápasu na svou stranu. V 81. minutě se před Tytoněm ocitl naprosto osamocený García, ale ve stoprocentní šanci domácí kapitán namířil míč jen do nohy polského brankáře. V Barceloně se tak body dělily rovným dílem.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - FC Barcelona 0:1

05.04.2015 21:00

Góly: 73. Jérémy Mathieu

Celta Vigo nedokázala zopakovat minulou senzaci a dnes se jí proti Barceloně nevedlo tak dobře. Nakonec i přes srdnatý výkon prohrála. Jediným úspěšným střelcem tohoto utkání se stal Jeremy Mathieu, který dvacet minut před koncem poslal Barcelonu do vedení. To již katalánský celek uhájil a připsal si po právu tři body.

Celta navíc musela dohrávat o deseti, protože se krátce před koncem utkání nechal vyloučit Fabián Orellana. Celta Vigo nastoupila s trojicí útočníků v podání Orellana, Larrivey, Nolito, kteří měli zaměstnávat brankáře Claudia Brava. Před ním působila čtveřice Dani Alves, Piqué, Mathieu, Adriano. Hlavním otazníkem se stal start Lionela Messiho, který ale nakonec v základní sestavě figuroval. Vedle něj se postavil Neymar a samozřejmě Luis Suárez. Trenér Luis Enrique nechtěl nic riskovat a proti svým někdejším svěřencům nasadil to nejlepší.

Domácí Celta se udatně bránila, ale Barcelona hned od začátku rozehrála svůj typický fotbal a domácím způsobovala mnoho potíží. Messi hledal Suáreze, dal mu ovšem až příliš prudkou přihrávku. Velmi zajímavý centr, který ze svých kopaček vypustil Dani Alves, našel jen hlavu někdejšího hráče Barcelony Fontase, který míč odvrátil. Dlouhý Álvarezův výkop našel Nolita, jenže tomu míč odskočil.

V jedenácté minutě se dostala ke slovu také domácí Celta Vigo, když Larrivey vypálil a Bravo měl s jeho střelou z úhlu docela velké problémy. Nakonec vše zvládl a zažehnal krizovou situaci. Na druhé straně Lionel Messi se zprava dostal na střed a tvrdě vypálil. Dorážka Neymara ale putovala vedle. Messi vysunoval Neymara, jenže ten míč nestihl. Brankář domácího týmu Alvarez musel následně likvidovat také další střelu, kterou ze svých kopaček vypustil Suárez. Pozornost brankáře Brava poté vyzkoušel Krohn-Dehli.

Po třiceti minutách se Dani Alves nedomluvil s Bravem a jejich chyby chtěl využít Nolito. Někdejší hráč Blaugranas pelášil na brankáře Brava a po jeho zákroku v pokutovém území spadl, ale sudí Iñaki Vicandi Garrido nepískal pokutový kop. Hernández dostal přihrávku do běhu, uvnitř vápna svedl souboj s Adrianem a upadl, ale ani po jeho akci se penalta nepískala. Pět minut před koncem utkání Fabiano Orellana skóroval, ale bylo to z ofsajdu, takže se domácí příznivci radovali zbytečně.

Tři minuty před koncem ještě zakončoval Larrivey, ale pálil mimo. Tři minuty po změně stran se skvělou akcí prezentoval brazilský hrdina Neymar. Na levé straně si za obranu nabíhal Neymar, křížnou ranou se nádherně trefil, jenže jeho radost netrvala dlouho - sudí viděl ofsajd. Spolupráce mezi Luisem Suárezem a Lionelem Messim skončila jen těsně vedle tyče domácí brány. Poté odešel Rafinha, jehož místo zaujal zkušenější záložník hostí Xavi Hernandez. Měl za úkol připravit gólovou šanci.

Po hodině hry nezakončil přesně ani Dani Alves, který čerpal z šance Lionela Messiho. Svůj projektil ale napálil hodně mimo tři tyče. Poté pálil Xavi Hernandez, ale opět se minul cíle a jeho rána mířila hodně vedle. Nolito dostal do druhé vlny sklepnutou přihrávku, jeho rána levačkou prosvištěla kolem Bravovy branky. Patnáct minut před koncem utkání už se al Barcelona po právu radovala. Na přímý volný kop si naběhl obránce Jeremy Mathieu a krásnou "rybičkou" poslal míč do sítě - 1:0 pro Blaugranas!

Barcelona dál tlačila. Neymarova rána vysoko přeletěla břevno. Dvě minuty před koncem utkání se situace Celty ještě zhoršila. Fabian Orellana totiž neudržel emoce na uzdě, hodil po Sergiovi Busquetsovi trs trávy a od sudího Iñakiho Vicandiho Garrida obdržel červenou kartu za nesportovní chování. V nastaveném čase se Messi dostal před Álvareze a pokusil se jej překonat lobem, ale pálil mimo bránu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Deportivo La Coruña 2:1

05.04.2015 19:00

Góly: 18. Alexis, 34. Sergio Escudero - 79. Toché

Getafe se poučilo z nevydařené loňské sezony a úspěšně se tentokrát vyhýbá sestupovému pásmu. Díky nedělní výhře nad tápajícím Deportivem La Coruňa v poměru 2:1 se madridský celek dostal od posledních příček na pohodlnou sedmibodovou vzdálenost. O góly domácího týmu se postarali hráči, pro něž šlo o vůbec první zásahy v celé sezoně. Alexis Ruano a Sergio Escudero tak svými brankami dali Getafe poločasové vedení 2:0.

Depor se však po změně stran oklepal a předvedl více než slušný výkon. Dvanáct minut před koncem pak zaslouženě snížil střídající Toche a rázem sliboval závěr zápasu slušné drama. Přesto již svěřenci Víctora Fernándeze nedokázali v posledních minutách nic kloudného vymyslet, a tak zůstávají jediný bod nad sestupovým triem. O ničem dobrém nesvědčí ani stále platná série sedmi zápasů bez vítězství za sebou. To Getafe se posunulo s dvaatřiceti body znovu o něco blíže jistotě záchrany.

Úvod zápasu se nesl jednoznačně v režii aktivních domácích, a tak nebylo překvapení, že se právě oni záhy ujali vedení, byť s jistou dávkou štěstí. Vše začalo nepříliš podařeným odvrácením centru, a tak míč vrhnul zpět do šestnáctky hostů Emiliano Velázquez. Brankář Fabricio si pro něj sice vyběhl, ale poslal jej ve snaze zabránit Álvarovi v zakončení pouze do prostoru, kde stál připravený Ruano. Ten pohodlně usměrnil míč do prázdné branky.

Po půlhodině hry již byl stav utkání 2:0. Pablo Sarabia se za použití své skvělé techniky dokázal propracovat k přihrávce Castrovi, jenž mladému Španělovi míč obratem vrátil, a na konci celé akce se ocitl Escudero s přesnou ranou levačkou do horního růžku branky. Víctor Fernández v poločase na nic nečekal a připravil hned po změně stran dvě střídání, aby hru Deporu oživil. Nutno dodat, že nasazení Cuency s Cavaleirem opravdu zabralo a rázem bylo před brankou Getafe pořádně živo.

Největší šanci snížit měl Oriol Riera, jehož do úniku vyslal Pérez, jenže své zakončení poslal pár desítek centimetrů vedle vzdálenější tyče. Protrhnout střeleckou nemohoucnost nakonec dokázal až třetí střídající hráč v dresu hostí, Toche. Zkušený útočník zasunul na přední tyči do sítě centr Cuency, jenže víc již Getafe Deportivu v zápase nepovolilo a odnáší si všechny body.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Villarreal CF 0:0

05.04.2015 17:00

Góly: -

Ve šlágru kola nakonec branka nepadla ani jedna a oba celky se rozešly smírně. Do tabulky se to promítlo tak, že Valencia musí na čtvrté místo a Atlético ji předběhlo. Villarreal stále drží šestou příčku, ale náskok páté Sevilly se neustále zvyšuje. V zápase ale bylo cítit hodně emocí a padlo několik žlutých karet.

Sílu Valencie měla pocítit obrana hostů především díky ofenzivní trojici Feghouli, Alcácer, Piatti. Prostor před brankářem Alvesem čistila čtveřice Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá. Hosté vyrukovali na Netopýry s hvězdnou dvojicí Vietto, Moreno, kterým měli míče připravovat dos Santos nebo Campbell.

Valencia od začátku působila jako ten aktivnější tým a hosté se bránili. Bránili se především ostrým centrům před brankáře Asenja. Barragan poslal do šestnáctky velmi dobrý centr, který právě Asenjo musel sbírat, aby jej nehlavičkoval Piatti či Alcacer. O minutu později mohl pálit z větší vzdálenosti Andre Gomes, ke kterému se odrazil míč po práci soupeřových obránců, ale Gomes nepropálil hradbu před sebou. Villarreal má rychlostně skvěle vybavené hráče a snažil se toho využít také dnes. Trigueros vyslal krásnou přihrávkou Jonathana dos Santose, jenže ten byl v ofsajdu.

O chvíli pozdě se snášel další centr do vápna Valencie, který musel díky skvělému obrannému zákroku řešit obránce Mustafi. Svou úlohu zvládl a ještě založil protiútok, který ale skončil záhy. Velmi zajímavý projektil posílal na bránu Diega Alvese také obránce Mateo Musacchio, ale Alves si nadvakrát s míčem poradil. Skvělé obránce má také Valencia. Spoléhá například na mladíka Gayu, o kterého se zajímá nejeden velkoklub. Gayá se prohnal do šance a z první vypálil, ale jeho střela se mezi tři tyče nevešla.

Po pětadvaceti minutách Piatti našel svým centrem hlavičku Mustafiho, který ale zakončil mimo tři tyče. Ke gólu nevedla ani spolupráce mezi Piattim a Parejem, protože druhý jmenovaný hráč upadl ve vápně způsobem, za který se penalta nepíská. Na druhé straně se o něco podobného pokoušel Luciano Vietto, ale byla mu udělena žlutá karta. A tak to Vietto zkusil více fotbalovým způsobem. Pět minut před koncem první půle se prodral k zakončení po skvělé individuální akci, ale nakonec mu jeden z obránců vypíchl míč na poslední chvíli.

Pět minut po změně stran se začali více snažit také hosté. Joel Campbell se prodral k vápnu a poslal do něj ještě lepší centr, jenže s tím si bez větších potíží poradil brankář Diego Alves. Poté jsme se dočkali spíše boje o míč a množství nepřesností, takže celá hra se kouskovala. Ani jeden z týmů se nedokázal dostat do zakončení podle svých představ. Především hostům se nedařila finální nahrávka, takže Diego Alves byl bez práce. Pečlivá práce obranných řad na obou stranách vedla k tomu, že šancí bylo pomálu.

Až dvacet minut před koncem utkání se ke slovu dostali domácí a stálo to za to! Ve vápně Villarrealu se strhla mela a pořádný zmatek, míč poletoval od jednoho hráče k dalšímu a třeba Rodrigo měl obrovskou šanci. Neprostřelil ale ležícího brankáře Asenja a se zbytkem už si poradili hostující obránci, kteří míč vyvezli mimo nebezpečí. Sedm minut před koncem se k nůžkám dostal Negredo, ale našel jen náruč brankáře Asenja. A protože se ze standardní situace neprosadil ani Dani Parejo, skóre už se neměnilo.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Granada CF 9:1

05.04.2015 12:00

Góly: 25. Gareth Bale, 30. Cristiano Ronaldo, 36. Cristiano Ronaldo, 38. Cristiano Ronaldo, 52. Karim Benzema, 54. Cristiano Ronaldo, 56. Karim Benzema, 83. Diego Maínz (vl.), 89. Cristiano Ronaldo - 74. Robert Ibañez

Krize? Jaká krize? Real Madrid na vlastním stadionu naprosto znemožnil hostující Granadu a po rekordní výhře 9:1 znovu přesunul tlak na stranu vedoucí Barcelony. Hrdinou zápasu se nestal nikdo jiný než Cristiano Ronaldo, jenž se v závěru první půle postaral o hattrick v rozmezí pouhých osmi minut a po změně stran ještě přidal další dvě trefy.

Vše odstartoval kritizovaný Gareth Bale, ovšem poté na sebe již naplno strhnul pozornost Ronaldo. Díky jeho gólům z 30., 36. a 38. minuty byl poločasový stav 4:0 ve prospěch domácích. Ani to Bílému baletu nestačilo a do druhé půle vystartoval snad ještě hladovější po dalších trefách. V rozmezí čtyř minut padly další tři branky, o něž se postarali Benzema s Ronaldem, a ve hře tak rázem byl i možný dvouciferný debakl.

Čtvrthodinu před koncem alespoň zkrášlil debakl Robert Ibaňez, ovšem vlastenec Diega Mainze a závěrečný zásah nezastavitelného Ronalda v poslední minutě ustanovily konečný stav na 9:1 pro Real. Ten se tak dostal k lídrovi z Barcelony na vzdálenost jednoho bodu, ovšem katalánský velkoklub má svůj zápas devětadvacátého kola na Celtě Vigo stále před sebou. Granada zůstává pevně zahrabaná v pásmu sestupu.

Hned v úvodu domácí favorit zahodil několik slibných šancí a už už se začínaly na tribunách ozývat občasné výkřiky či pískot, které vymazal poněkud ironicky obvyklý terč fanoušků Gareth Bale. Velšský reprezentant přemohl v souboji obránce Granady a následně pohodlně zavěsil do sítě svůj sedmnáctý gól sezony.

Pak se již ke slovu dostal Cristiano Ronaldo a nikoho jiného k němu již pořádně ani nepustil. Poprvé překonal brankáře Oiera po přihrávce Jamese Rodrígueze přízemní ranou, podruhé napálil do brány Oierem vyražený míč. Třetí a nejlepší z dosavadních tref pak přišla v osmatřicáté minutě, kdy Ronaldo napřáhl zpoza pokutového území a ranou do horního růžku brány upravil na poločasových 4:0. Přesně tímto výsledkem dopadl i první vzájemný zápas obou celků, tentokrát k tomu však Realu stačilo jen pětačtyřicet minut.

Po změně stran se odhodlal Ronaldovu šňůru gólů narušit Karim Benzema jednoduchou ranou na zadní tyči. Šestý gól přidal záhy Ronaldo hlavičkou po Baleově přihrávce a nedlouho poté se prosadil znovu Benzema ranou z ostrého úhlu do pravého dolního rohu branky. Francouzský útočník ještě nikdy ve španělské lize nevstřelil hattrick, který se nyní vyloženě nabízel, ovšem brzy po hodině hry jej Carlo Ancelotti stáhl ze hřiště.

V závěru sice snížil Ibaňez, ale ani jeho přesná rána z levé strany šestnáctky nezastavila madridskou kanonádu. Nejprve si osm minut před koncem srazil míč do vlastní sítě Mainz a poté Ronaldo dokonal granadské dílo zkázy svým pátým zásahem odpoledne, když ze standardní situace na zadní tyči sklepl do brány Modrićův centr. Těžko odhadovat, jak velkou roli měl v konečném důsledku návrat Jamese Rodrígueze, Real každopádně opět vypadal na tu samou gólovou mašinu, která válcovala Primera División v úvodu sezony.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Real Sociedad 1:1

04.04.2015 22:00

Góly: 55. Recio - 83. Rubén Pardo

Málaga si na svém stadionu jen rozdělila body s Realem Sociedad San Sebastian. Málaga je po remíze stále sedmá, její soupeř je nyní desátý. První branka utkání padla deset minut po změně stran, když domácí ochozy rozjásal Recio. To ale na výhru nestačilo, protože se sedm minut před koncem prosadil střídající Rubén Pardo.

V prvních minutách jsme se dočkali spíše mnoha nepřesností, než že bychom sledovali nějak dobrý ofenzivní fotbal. Centr Dardera z pravé strany nenašel nikoho ze spoluhráčů. Prvních deset minut se oba týmy přetahovaly o míč a nepřesnost střídala nepřesnost. Ve třinácté minutě padla první branka utkání, ale radost domácího týmu netrvala dlouho. Darder přihrál na pravou stranu, kde se centrem prezentoval Samuel. Míč se snesl k Juanmimu, ale ten se nacházel v ofsajdu, takže jeho gól nemohl platit.

O tři minuty později se prosadili také hosté, ale i v jejich případě se jednalo o ofsajd. Za hosty se snažil prosadit Imanol Agirretxe, který se pohyboval na hrotu. Sice si naběhl do šance, kam také směřoval míč ze strany, ale Agirretxe těsně na míč nedosáhl. Granero poslal míč po dalším faulu do pokutového území, jenže ten skončil v ofsajdu. A když už se Agirretxe dostal do zakončení, byl včas pokryt pozorným obráncem Weligtonem, který míč odklidil mimo nebezpečí.

Brankář Rulli musel dávat pozor na střelu Samuela, ale nakonec ji dokázal zkrotit. Po třiceti minutách vypálil také Esteban Granero, který pořádně vystrašil střelou z větší vzdálenosti brankáře Carlose Kameniho. Ten si nakonec poradil. Castro se dostal k rychlému zakončení, které pohotovým zákrokem nadvakrát zlikvidoval Kameni, takže se oba celky za první poločas rozloučily v duchu remízy.

Deset minut po změně stran fauloval Nordina Amrabata Inigo Martinez, který jej skolil. Sudí Carlos Del Cerro Grande pískal standardní situaci. A té Málaga využila parádně. Volný přímý kop proletěl celým pokutovým územím a přistál až na hlavě Recia. Tomu stačilo včas vyběhnout na míč, čímž získal náskok před svými soky. Brankář Rulli byl bezmocný a kapituloval - 1:0 pro domácí.

Samuel našel Dardra, který z blízka nepropálil Rulliho. Po dalším rohovém kopu dostal nahrávku proti noze Arthur Boka, který z první vypálil. Jeho krásná rána se zastavila na břevně! Pravda, pomohl jí tam brankář Rulli. Patnáct minut před koncem utkání pas na Agirretxeho ve vápně vystihl Kameni a míč zastavil. Přesto se Real Sociedad dočkal zaslouženého srovnání. Zařídili jej střídající hráči. Alfred Finnbogason získal míč ve vápně, ale nesobecky jej nabídl do druhé vlny nabíhajícímu Rubénu Pardovi. Ten krásnou ranou propálil všechno před sebou včetně brankáře Kameniho - 1:1. Víc už ani jeden tým nepředvedl.

Více informací k zápasu

UD Almería - Levante UD 1:4

04.04.2015 20:00

Góly: 70. Tomer Hemed (pen.) - 17. David Barral, 32. Víctor Casadesús, 53. David Barral, 75. David Barral

Levante přejelo rozdílem třídy Almérii na její vlastní půdě a zvláště díky hattricku Davida Barrala zvítězila v poměru 4:1. Valencijský celek se tak vyhoupl na vzdálenost pěti bodů od sestupového pásma a může být spokojen.

Hrdina večera Barral zajistil první branku již v sedmnácté minutě a osm minut po změně stran navíc přidal druhou. Ještě mezitím stihnul vmáčknout jednu branku Víctor Casadesús. Obránce Almérie Sebastian Dubarbier navíc stihnul nasbírat dvě žluté karty a musel předčasně putovat do sprch. Když pak Tomer Hemed přece jen zdramatizoval možný proběh zápasu, začalo již být příliš pozdě.

Domácí kouč Juan Ignácio Martínez již před zápasem opakovat, že výhra by jeho týmu dala potřebný "kyslík" v boji o přežití, ovšem hráči jej na hřišti příliš neposlechli, a sebrali fanouškům vítr z plachet. Vše začalo propracovaným útokem hostí, který zahájil levý bek Toňo. K jeho přihrávce se dostal Andreas Ivanchitz, po jehož práci se Barral ocitl sám před prázdnou brankou.

Thievy Bifouma se pak dostal k slibné šanci, jenže Mariňem vyražený míč přímo k jeho nohám neskončil gólem, nýbrž dvojitým zákrokem a uchováním náskoku z první půle. Levante navíc ještě více povzbudil druhý gól večera. Znovu u toho byl aktivní Barral, jenž se tentokrát ujal role nahrávače a poslal přesný pas na hlavu Casadesúse.

Barral pak svůj druhý gól vstřelil poměrně krátce po pauze, těžil převážně z dobré práce Ivanschitze. Pro Almérii pak již tak černý den ještě více zčernal, když Dubarbier uviděl druhou žlutou kartu. Přesto se domácí i v deseti dočkali pokutového kopu, který si vzal do své správy Casadesús, a bezpečně snížil. David Barral však stále neskončil. Ještě čtvrthodinu před koncem totiž získal svůj vytoužený hattrick, již druhý v sezoně, a to díky dobré práci Casadesúse. Zatímco tedy Levante pokračuje v úspěšné cestě za záchranou, v případě andaluského celku to zůstává stále nadmíru nahnuté.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Atlético Madrid 0:2

04.04.2015 18:00

Góly: 5. Antoine Griezmann, 39. Saúl Ñíguez

Atlético si podle očekávání odvezlo tři body z Córdoby za výsledek 2:0. Hosty poslal do vedení už po pěti minutách Griezmann a druhou branku přidal ještě do poločasu Saúl. Madridští tak znova zaútočili na třetí příčku a budou čekat, jak si povede Valencie. Córdoba je i přes zlepšený výkon v druhé půli stále beznadějně poslední.

Zápas začalo Atlético na jedničku. Už v 5. minutě potrestal zbytečnou chybu domácích Antoine Griezmann, jenž si hezky navedl míč na hranici pokutového území a bez milosti zakončil přesně k tyči - 0:1! Hra Córdoby tak dostala hned na začátku těžkou ránu a předzápasová strategie José Romera se rozsypala.

Obhájci titulu dominovali a nepouštěli svého soupeře do hry. Z množství příležitostí se však ujala až ta z rohového kopu v 39. minutě. Giménez prodloužil hlavou centr na nabíhajícího Saúla, jehož hlavička zapadla do prostoru, kam gólman Juan Carlos nemohl dosáhnout - 0:2!

Po přestávce sáhl domácí kouč hned k dvojímu střídání a na hřišti se objevili Cartabia a Ghilas. Simeone stáhl Tiaga a nasadil Maria Suáreze. Hosté však k druhé půli přistoupili daleko taktičtěji a hlídali si dvoubrankový náskok. To otevíralo dveře domácím, ale ti byli zoufale neproduktivní. Za zmínku tak stojí až střela Bebého ze 77. minuty. Bývalý forvard Manchesteru United se opřel do míče z dobrých třiceti metrů a ranou do spojnice div že neporazil branku hájenou Janem Oblakem. Ten se zapotil ještě v 85. minutě, když výborným zákrokem zlikvidoval hlavičku Crespa. Madridští tak uhájili poločasový náskok a jsou stále ve hře o třetí místo, Córdoba je opět blíž sestupu.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Athletic Bilbao 2:0

04.04.2015 16:00

Góly: 3. Aleix Vidal, 21. Carlos Bacca

Sevilla rozhodla dvěma góly v prvním poločase o své šesté soutěžní výhře v řadě. Trefili se Vidal a Bacca, díky nimž Andalusané potvrdili pátou pozici. Vítězná šňůra Athleticu se naopak zastavila na čísle pět, i přes matný výkon a dvanáctou porážku v sezóně si ale Baskové udrží pozici v horní polovině tabulky.

Hodně sledovaný mač začali domácí nejlépe, jak mohli. Už ve 3. minutě se dostali do vedení, které jim jako na stříbrném podnose darovali hosté. Brankář Athleticu Iraizoz nepochopitelně vyběhl proti vysokému centru z poloviny Sevillských, dezorientovaní beci přenechali míč hlavičkujícímu Alexi Vidalovi, jenž nakonec akci dotáhl do pohodlného gólového zakončení - 1:0! Andalusané tak na kopačky dostali potřebnou jistotu, naopak Baskové, kteří si v posledních zápasech výrazně zlepšili renomé, se rozjížděli velmi pomalu.

Prvním výraznějším osmělením Bilbaa na polovině Sevilly tak byla v 18. minutě akce Williamse, s jehož přízemní střelou si ale gólman Rico s přehledem poradil. A tak mohli trestat domácí. Těm ve 21. minutě vyšla krásná kombinace na jeden dotek. Na jejím konci se ocitl z pravé strany centrující Iborra a bleskově zakončující Carlos Bacca - 2:0! Ostrostřelec z Kolumbie vsítil již sedmnáctou branku v sezóně a je suverénně nejlepším střelcem Sevilly.

Athletic byl pod tlakem a stěží držel krok s rozjetými Andalusany. Po půlhodině hry ale Baskové přeci jen zahrozili. V obrovské příležitosti se ocitl uzdravený Aduriz, jeho hlavičku před odkrytou brankou ale zblokoval skvělým zákrokem Pareja. Z následného tlaku Bilbao nic nevytěžilo a navíc se po souboji s Banegou zranil hostující záložník Muniain, který musel tři minuty před přestávkou střídat.

Po změně stran tempo hry lehce opadlo a Sevilla si držela zasloužený náskok. V 58. minutě se do vápna Basků prodral Krychowiak, svou střelu ale opřel pouze do obránce Etxeity. Oba trenéři následně vystřídali své hrotové útočníky. Za Adurize přišel Guillermo Fernández, Baccu vystřídal na hřišti francouzský útočník Kevin Gameiro. Ani tyto změny ale nevedly k oživení skomírajících útoků, Bilbau pak nepomohl ani zvyšující se počet standardních situací.

Sevilla se v posledních dvaceti minutách spoléhala na bránění a Lvi si ne a ne proklestit cestu před Rica. Beňatova dalekonosná rána po odraženém míči v 79. minutě pouze demonstrovala nemohoucnost hostů. Andalusané tak dotáhli zápas do vítězného konce a posunuli se bod za čtvrté Atlético, které ale má dnešní večerní zápas k dobru. Bilbao zůstane s devětatřiceti body v horní polovině tabulky.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Rayo Vallecano 1:2

03.04.2015 20:45

Góly: 35. Mikel Arruabarrena (pen.) - 40. Alberto Bueno, 42. Manucho

Příšerná forma Eibaru přebila i mizernou venkovní formu Raya Vallecana. Asi takto by šlo v jedné větě vystihnout trápení baskického celku, který je po prohře 2:1 zase o kousek blíže obávanému pásmu sestupu.

Domácí přitom vedli díky brance Mikela Arruabarreny, jenže dva slepené góly hostů ještě v závěru první půle znamenaly další prohru a prodloužení série bez vítězství, která již dosáhla dvouciferného počtu zápasů. To Rayo má naopak díky gólům Alberta Buena s Manuchem důvod k radosti, neboť dosáhlo na třetí výhru v řadě a vůbec první na hřišti soupeře po předchozích čtyřech prohrách za sebou. Madridský celek tak dosáhl již na osmatřicet bodů a záchranu již má takřka jistou.

Od úvodních minut se domácí zdáli pevně odhodlaní se svou mizérií posledních měsíců řádně zatočit a hned si vypracovali několik slibných příležitostí. Rayo mohlo jen děkovat brankáři Cristianu Álvarezovi, jenž kvalitním dvojitým zákrokem zlikvidoval rány Piovaccariho, zatímco Capa s Bóvedou vůbec netrefili bránu. Přesto se nakonec Eibar dočkal zaslouženého průlomu skóre. Álvarez tentokrát aktivního Piovaccariho pouze stáhnul k zemi a Mikel Arruabarrena tak dostal vítanou výhodu pokutového kopu, který zkušeně proměnil.

Inkasovaný gól jako by Vallecano definitivně probral z letargie úvodních minut. Manucho nejprve předskočil brankáře Jaimeho Jimeneze, ovšem na brankové čáře stihnul skvěle zasáhnout Txema Anibarro. Ani ne minutu nato již však Rayo slavilo vyrovnání. Titův centr do vápna našel na zadní tyči Alberta Buena, jenž se letos těší neuvěřitelné formě a trefil se už pošestnácté v letošní sezoně. A ani to nebylo ze strany oživlých hostí vše. Neuběhly ani další dvě minuty a Manucho z rohového kopu dokončil obrat na 2:1 díky přesné hlavičce na přední tyči.

Pro ohromené domácí mohlo být po změně stran ještě hůře, nebýt Manuchova mizerného zakončení a poté výtečného zákroku Jaimeho. Závěrečné minuty tak ještě poskytly řádné drama, kdy se k zakončení dostali Manú del Moral či Tito, ovšem obrana Raya stále odolávala. V poslední minutě pak akrobaticky svůj tým znovu zachránil Álvarez, když zneškodnil Del Moralovu ránu z bezprostřední blízkosti. Frustraci Eibaru pak podtrhl Raúl Navas, jenž uviděl dvě žluté karty v rozmezí půlminuty a musel předčasně do kabin.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona29232481:1771
2.Real Madrid29221687:2767
3.Atlético Madrid29195555:2362
4.Valencia CF29187452:2261
5.Sevilla FC29184753:3358
6.Villarreal CF29148743:2650
7.Málaga CF291361032:3245
8.Athletic Bilbao291161227:3539
9.Rayo Vallecano291221535:5138
10.Real Sociedad299101034:3837
11.Celta Vigo29981229:3235
12.Espanyol Barcelona29981233:3835
13.Getafe CF29951526:4032
14.SD Eibar29771527:4028
15.Levante UD29771527:5328
16.Elche CF29771524:5328
17.Deportivo La Coruña29681524:4626
18.Granada CF294111419:5223
19.UD Almería29671624:4622
20.Córdoba CF29391720:4818
Bodové odečty
UD Almería-3za dluh za přestup hráče

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (554)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele