Primera División - preview 28. kola

14.03.2014, 08:40, aktualizováno 17.03.2014, 08:55
Previews
Villarreal i Athletic mají v pondělní dohrávce stejný cíl - porazit toho druhého a zaujmout lepší postavení v boji o evropské poháry. V lepším postavení je zatím baskický tým, který sídlí na čtvrtém místě s náskokem pěti bodů na pátý Real Sociedad, Villarreal je průběžně šestý.
Villarreal CF - Athletic Bilbao  (pondělí 22:00)
Oba soupeři v pondělní dohrávce mají jeden cíl - porazit toho druhého a zaujmout lepší postavení v boji o evropské poháry. Na lepší cestě k tomuto snu je zatím baskický Athletic, který sídlí na čtvrtém místě s náskokem sedmi bodů právě na pátý Villarreal.

Pondělní dohrávka osmadvacátého kola nejvyšší španělské ligy možná není vzhledem k času výkopu zápasu nejideálnější, ale přesto jistě nabídne strhující podívanou. Na stadionu El Madrigal se totiž bude bojovat zuby nehty o poháry, protože domácí tým hostí baskické Lvy.

Ani jeden z nich nebyl v minulém kole stoprocentní. Domácí Villarreal ztratil všechny tři body proti podceňované Granadě, o trochu lépe se dařilo Baskům. Ti se z Valencie vrátili s bodem v kapse, který jim zajistila branka Aritze Adurize. Zkušený forward by měl být připraven také na utkání se Žlutou ponorkou. Zopakuje úspěch z minulého klání a navýší tím náskok baskického týmu na čtvrtém místě?

Důležitostí tohoto klání si je jist například Óscar de Marcos, který jasně ví, že pokud by jeho tým Villarreal porazil, vyslal by tím jasnou zprávou o své formě i ambicích. Na tiskové konferenci v pátek mladý záložník řekl: "Pokud porazíme Villarreal, ukážeme tím, že to s Ligou mistrů myslíme vážně. Když se nám podaří vyhrát, pojistíme si naše místo v tabulce a vytvoříme tlak na týmy bezprostředně kolem nás. Nejtěžší je získat rovnováhu a návaznost na předešlé výsledky. Před pár týdny se nám něco nevedlo a trochu jsme ztráceli, ale teď už je vše na dobré cestě a vím, že náš tým může soupeřit s nejlepšími," nebojí se de Marcos.

De Marcos si samozřejmě také uvědomuje případné nebezpečí výhry Žluté ponorky. "Kdyby vyhrál soupeř, dalo by mu to určitě velkou motivaci do zbývajících kol, což si nemůžeme dovolit. V La Lize se všechno může změnit během několika kol, takže musíme zůstat stoprocentně koncentrovaní na naše cíle. Budeme pokračovat v trendu, který nám zatím tolik jde - soustředit se jen na nadcházející utkání a dát do něj všechno. Když budeme mít trochu štěstí, navýšíme svůj náskok a posuneme se blíž k Lize mistrů."

Porazit Villarreal sice není nemožné, ale Žlutá ponorka kotví ve svém domovském přístavu s jistotou. Její výsledky jsou možná dost kostrbaté či těžko předvídatelné, ale před vlastními fanoušky se zpravidla nemýlí. Dobrou zprávou pro domácí by mohl být zdravotní stav stopera Matea Musacchia, který se po zranění palce vrací do hry. Musacchio předvádí dlouhodobě dobré výkony, ale sám se necítí být spasitelem obranných linií Villarrealu.

"Nejsem zachráncem, nejsem ani nepostradatelný. Jsme tým, hrajeme každý na maximum možností, ale každý musíme o své místo bojovat stejně tvrdě. Cítím se dobře a doufám, že budu na hrací ploše co nejdřív. Musím na to ale být opatrný, tohle přeci jen vyžaduje čas. Vím, že náš tým má k dispozici mnoho dobrých obránců, kteří vždy odevzdají to nejlepší, takže nemám strach, že by moje absence byla příliš citelná," říká skromně mladý Argentinec.

"Proti Athleticu musíme vyhrát a chceme vyhrát. Když se nám podaří získat tři body, pak bude naše pozice daleko lepší a my na Basky vytvoříme tlak. Nevzdali jsme boj o čtvrtou příčku. Známe dobře našeho soupeře a víme, že má mnoho dobrých hráčů schopných rozhodnout utkání během krátké chvíle. My se ale přesto nesmíme zaleknout. Od počátku roku sice nevykazujeme právě vyrovnané výkony a náš poslední rozhodně nebyl dobrý, ale podobnou sérii špatných výsledků jsme již jednou zažili a také jsme se z ní dostali. Teď je čas pokusit o totéž," dodává člen širšího kádru argentinské reprezentace.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Musacchio, Costa - Gómez, Pina, Bruno, Cani - Uche, Giovani
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe - Susaeta, Ander, Rico, Muniaín - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Elche CF - Real Betis  (neděle 12:00)
Real Betis se v posledních týdnech začíná probouzet a stále živí naději na záchranu v Primera División. Soupeřem mu bude v osmadvacátém kole nováček z Elche, který Andalusany uvítá na svém stadionu Martíneze Valera.

Kromě tvrdého boje na dně ligové tabulky je Betis tak trochu paradoxně stále v Evropské lize, kde si počíná mimořádně úspěšně. V prvním osmifinálovém zápase zvítězili svěřenci Gabriela Calderóna na půdě městského rivala Sevilly 2:0 a mají tak namířeno mezi nejlepších osm. Útočník Cedrick Mabwati si pochvaluje právě přínos argentinského kouče, který mu mimo jiné znovu dal šanci objevit se na hřišti a zároveň povznesl morálku celého týmu. "Od prvního dne přinesl do šatny dobrou náladu, okamžitě si s námi hráči vytvořil přátelské pouto."

"Nacházeli jsme se v obtížné situaci, ale on nám i tak poradil, ať trénujeme s radostí a nadšením, ať se jako tým znovu rozběhneme," pokračoval Cedrick. Na dotaz, zda Betis stále má na to smazat osmibodovou ztrátu a setrvat v první lize, pak odpověděl: "Ano, je to sice náročné, ale stále tomu věříme, protože kdyby ne, nemuseli bychom ani vůbec nastupovat."

Elche šlo do zápasu před začátkem tohoto kola ze čtrnácté pozice, jen několik bodů nad sestupem. Velkou ztrátou je navíc zranění Edú Albácara, jenž kvůli vazům v kotníku zůstane mimo trávníky čtyři až šest týdnů. Původně se přitom očekávalo, že jej vymknutý kotník vyřadí maximálně na dva týdny, jenže důkladnější diagnóza zní, že zranění utrpěné v zápase s Espanyolem je podstatně vážnější. Defenziva ligového nováčka tím utrpí velkou ztrátu, s tříbodovou rezervou na sestup jej ještě čeká nelehký závěr sezony.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Herrera - Suárez, Botía, Lombán, Cisma - Pérez, Márquez - Gil, Coro, Fidel - Boakye
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Perquis, Jordi, Dídac - N'Diaye, Nono, Sevilla - Baptistao, Castro, Cedric
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - CA Osasuna  (neděle 17:00)
Barcelona se zítra pokusí napravit si svou ligovou reputaci, na Camp Nou přijede aktuálně patnáctá Osasuna, která ještě zdaleka nemá jistotu záchrany v nejvyšší soutěži. Domácím by mohl pomoci postup v Lize mistrů, naopak Pamplonští už v průběhu sezóny dokázali, že umí bodovat ale i ztratit prakticky s kýmkoli.

Tlak na Blaugranas v posledních týdnech výrazně vzrostl, jelikož svěřenci Gerarda Martina ztratili přímý kontakt s čelem tabulky. Dokonce se už vyrojily spekulace, že Martino u týmu po sezóně končí a jeho místo má zaujmout trenér Athleticu Ernesto Valverde. Jednoznačný postup v Lize mistrů přes silný Manchester City ale upevnil alespoň na chvíli sebevědomí hráčů i pozici trenéra.

"Barcelona vždy dokáže odpovědět jako opravdový gigant. Vždycky chceme podat ten nejlepší výkon, ale občas se to prostě nepovede. Můžeme někdy zakolísat, ale stále kráčíme kupředu a neuhýbáme ze správné cesty," prohlásil před víkendovým utkáním obránce Barcelony Dani Alves, jenž v nastaveném čase vystřelil svému týmu výhru 2:1 v utkání proti Manchesteru. Kouč katalánského velkoklubu "Tata" Martino přistupuje k aktuální situaci svého mužstva poněkud pragmatičtěji. "Musíme radikálně změnit přístup od utkání s Valladolidem. Není pochyb o tom, že zítřejší utkání bude velmi důležité i vzhledem k dalšímu utkání v Madridu. Stále je však ještě ve hře třicet bodů, takže máme stále dost času dohnat ztrátu na čelo. Samozřejmě však svůj osud zatím nemáme přímo v rukou, jelikož ztrácíme na Real čtyři body, které jedním vítězstvím nedoženeme," analyzoval aktuální situaci svého klubu jednapadesátiletý Martino, jenž se zatím odmítl blíže bavit o blížícím se El Clásicu.

"Nejdřív musíme zvládnout utkání s Osasunou, poté budeme mít celý týden na přípravu proti Realu," dodal. Domácí kouč musí nyní řešit hlavně absence Puyola a Piquého, kteří nemohou mužstvu pomoci ze zdravotních důvodů. Na jejich pozice ve středu obrany by měla nastoupit dvojice Mascherano - Bartra, kouč ale nevyloučil ani start Adriana, Busquetse nebo Songa.

Hosté z Pamplony se po senzačním vítězství nad Atléticem Madrid v poměru 3:0 už dvě kola trápí. S Levante i Malagou prohrál tým vedený třiačtyřicetiletým Javi Garciou shodně 2:0 a klesl z dvanácté příčky až na aktuální patnáctou pozici jen tři body od sestupového pásma. Sami hráči i trenér však tuší, že to proti obhájci titulu nebudou mít zrovna jednoduché. Oriol Riera, jenž je mimochodem jedním z trojice hráčů v sestavě Pamplony, kteří prošli slavnou Barcelonskou akademií La Masia, odmítl před zápasem jakékoli spekulace o možné krizi Blaugranas. "Podle mého názoru budeme hrát proti Barce v nejlepší možné formě. Zápasy s týmy z první trojky jsou vždy obtížné, my se budeme snažit to svému soupeři maximálně znepříjemnit," uvedl aktuálně nejlepší střelec Osasuny.

Hostujícímu kouči budou nejvíce scházet Bertrán, De las Cuevas a Sisi, kteří jsou v současnosti ve stavu zraněných. Pamplona se v Katalánské metropoli pokusí o malý zázrak v neděli od 17:00, hlavním sudím bude José Antonio Teixeira.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
V. Valdés - J. Alba, Mascherano, Bartra, D. Alves - Iniesta, Busquets, Xavi - Neymar, Messi, Alexis
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A. Fernández - Damiá, Arribas, Loties, Oier - F. Silva, Puňal - Armenteros, R. Torres, Á. Cejudo - O. Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 16.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Real Valladolid  (neděle 19:00)
Napravit čtvrteční selhání bude v nedělní večer usilovat Sevilla v utkání proti Valladolidu. V předešlém domácím zápase totiž domácí prohráli v osmifinále Evropské ligy proti městskému rivalovi Realu Betis, a pokud chtějí vylepšit současnou sedmou příčku, musí naplno bodovat.

O překvapivou výhru hostů 2:0 v sevillském derby se zasloužili Leo Baptistao a Salva Sevila. V odvetném zápase naplánovaném na příští týden znovu ve čtvrtek tak Sevillu čeká pořádná spousta práce. Nyní se však musí soustředit na domácí soutěž a konkrétně Valladolid. Ten půjde do zápasu o poznání čerstvější, neboť jeho poslední zápas se konal před týdnem v lize, kdy překvapivě vyhrál nad Barcelonou 1:0.

Útočník domácích Carlos Bacca však svého nadcházejícího soupeře varuje, že jej ani v tomto kole nečeká vůbec nic lehkého. "Musíte se přes to přenést," vrátil se ještě nejlepší střelec Sevilly k pohárové prohře s Betisem. "Bohužel jsme prohráli bitvu, ale válku ještě ne. Zbývá nám stále odehrát devadesát minut, ale ještě předtím máme jinou důležitou hru."

"Valladolid je velmi namotivovaný, neboť v domácím prostředí již porazili některé z nejlepších klubů na světě. Teď však doma hrajeme my,"
pokračoval Bacca. "Musíme se soustředit na naši hru, vydat ze sebe to nejlepší. Na Betis už nesmíme myslet a naopak zůstat klidní. Fanoušci jsou na naší straně a i kvůli nim ze sebe znovu v neděli zkusím vydat to nejlepší."

Hosté se budou muset obejít bez zraněného Álvara Rubia, jehož vyřadila poraněná noha. Zato Humberto Osorio je alespoň teoreticky stále ve hře, že se objeví i v samotném zápase. Jeho svalový problém se totiž řadí k těm drobnějším.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Pareja, Moreno - Mbia, Iborra - Vitolo, Rakitic, Reyes - Bacca
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Rueda, Mitrovic, Bergdich - Larsson, Pérez, Rossi, Óscar - Manucho, Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Valencia CF  (neděle 21:00)
Atraktivní fotbalová podívaná by měla být v neděli večer k vidění v baskickém San Sebastianu. Domácí Real Sociedad totiž hostí silnou Valencii, jež má zálusk na šestou příčku okupovanou právě Realem. Domácí potřebují kromě udržení pohárové pozice napravit dojem z posledních dvou nevydařených utkání, hosté by naopak chtěli navázat na úspěchy v Evropské lize.

Real Sociedad se po vypadnutí z Ligy mistrů i španělského poháru může plně soustředit na domácí ligu, přesto se výsledkově Baskům v posledních týdnech příliš nedaří. Po skvělém výkonu proti Barceloně zaznamenali svěřenci Jagoby Arrasteho dvě porážky od Sevilly a také sestupem ohroženého Vallecana. Real tak ztratil sedmibodový náskok na sedmou příčku a nyní mu právě Sevilla už povážlivě dýchá na záda.

Právě kvůli účasti v evropských pohárech je pro baskický klub velmi důležité uspět proti silné Valencii. "Pokud postoupíme z šestého místa - v pořádku, pokud skončíme pátí, bude to ještě lepší. Naší ambicí však nadále zůstává pokusit se dosáhnout čtvrtého místa," odkryl své cíle před závěrečnou fází sezóny Arraste a dodal: "Během týdne jsme si s hráči podrobně rozebrali chyby, kterých jsme se dopustili proti Rayu. Valencie přijíždí v dobré formě, a pokud jim zítra dáme šanci, sehrají ještě důležitou roli v boji o Evropu."

Netopýři, zdá se, opravdu mají dobrou formu. Ve čtvrtek si po divokém utkání zajistili skvělou pozici před odvetou osmifinále Evropské ligy, když v Bulharsku zdolali Ludogorets Razgrad 3:0, a po dobrém výkonu si navíc v minulém kole připsali cennou remízu proti Athleticu. O tom, jak nebezpeční jsou hráči Valencie na venkovních hřištích, nesvědčí jen vítězství na půdě bulharského mistra. Své by o tom mohli povídat třeba fotbalisté Barcelony, kteří svou jedinou porážku na Camp Nou utrpěli nedávno právě v zápase proti Los Che.

Valencijského kouče Juana Antonia Piziiho však před zápasem trápí několik absencí. Kromě zraněného Ricarda Costy se na hřiště nepodívají ani vykartovaní Mathieu a Alcácer. Naopak v nominaci na zápas jsou už Piatti i Romeu. Domácí trenér reagoval na porážku od Raya třemi změnami. V nominaci se místo Roya, De la Belly a Rose objevili Enter Bravo, Carlos Martínez a Zurutuza.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - J. Ángel, I. Martínez, M. González, Zaldúa - R. Pardo, Zurutuza - Griezmann, X. Prieto, C. Vela - Agirretxe
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D. Alves - J. Bernat, Ruiz, Senderos, Barragán - Keita, Parejo - Piatti, Jonas, Feghouli - Vargas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Celta Vigo  (sobota 16:00)
Sobotní porci zápasů osmadvacátého kola La Ligy načne souboj mezi Levante a Celtou Vigo. Valencijští se potřebují otřepat z třígólového přídělu od Realu Madrid a proti jedenáctému Vigu potvrdit výbornou jarní formu. Célticos se ale v novém kalendářním roce taktéž daří a po dvou porážkách v řadě jsou hostující hráči hladoví po dalších bodech.

Hráči Levante letos plní stanovené cíle s velkým přehledem a na sestupové pásmo si svěřenci osmapadesátiletého Joaquína Caparróse vypracovali již pohodlný desetibodový náskok. Valencijské by tak ani nemusela trápit venkovní porážka od Realu z minulého kola, jenže v Madridu byl vyloučen stoper David Navarro, který se na jaře stal pilířem obranné linie pod taktovkou velezkušeného Juanfrana. Prostor před gólmanem Navasem tak bude místo Navarra nejspíš znova bránit třiatřicetiletý Nagore, který v lednu přišel z druholigového Alcorcónu.

Hráči Levante se mohou opřít o vynikající výkony z domácího prostředí, kde neprohráli už šest zápasů v řadě a potrápili zde třeba i slavnou Barcelonu. "Venku se nám v poslední době moc nedařilo, ale hodně zápasů jsme dokázali zremizovat, a navíc jsme k tomu vždy dokázali přidat vítězství doma. To je nejlepší cesta kupředu," uvedl před zápasem útočník Levante Victor Casadesús, jenž před měsícem a půl posílil Levante z druholigové Mallorcy. "Očekávám, že Celta bude hrát výborný fotbal. Hrají dobře na míči a vycházejí z dobré obrany. Proto je budeme muset pořádně zatlačit a vůbec je nepustit do hry," dodal pro klubový web Casadesús.

Celta Vigo bude pro Levante těžký oříšek. Vždyť tým Luise Enriqueho dokázal polovinu svých bodů v této sezóně vydolovat ze hřiště soupeřů a navíc jsou hosté pod tlakem, aby po dvou prohraných zápasech opět začali bodovat. Od sestupového pásma je totiž dělí jen čtyři body. Célticos by rovněž rádi odčinili poslední porážku ze vzájemného utkání. "Bude to těžký zápas. Minule jsme nehráli špatně, ale nedokázali jsme se prosadit a nakonec jsme minutu před koncem dostali hloupý gól. Myslím, že nyní máme velkou šanci na tři body," komentoval nadcházející zápas dánský univerzál Krohn-Dehli. Celta se však bude muset obejít bez zraněného Brazilce Rafinhy.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Nikos, Juanfran, Vyntra, Nagore - Ivanschitz, Simao, P. Diop, P. López - Barral, Casadesús
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Jonny, Fontás, Cabral, H. Mallo - Krohn-Dehli, Oubiňa, Á. López - Nolito, Charles, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - UD Almería  (sobota 18:00)
Rayo Vallecano sice v posledních dvou zápasech extrémně zabralo a z obou dohromady si odneslo šest bodů, ale na posun mimo pásmo sestupu to zatím stále nestačilo. Ideální podmínky k tomu bude mít proti stejně ohroženému týmu Almeríe, která je o příčku výš, ale má stejný počet bodů.

Almería občas šokuje soupeře i experty, což se stalo třeba po výhře nad Atléticem Madrid. Od té doby se ale situace dramaticky změnila a dobrou zprávou pro ambice týmu nebylo ani poslední utkání. V něm totiž Almería navázala na prohru s Barcelonou a prohrála také se Sevillou. I kvůli tomu se nyní ocitla v pásmu sestupu. Přesto se pokouší dál bojovat a díky dobrým herním výkonům se brzy zotavit.

Proti Rayu má ideální možnost na zvrat situace, protože ani domácí tým neoplývá sebejistotou. V tom spatřuje výhodu nejeden hráč Almeríe a za všechny to vyjadřuje José Antonio García zvaný Verza. Ten se v rozhovoru pro portál marca.com vyjádřil následovně: "Ještě nemusíme bít na poplach, protože se neděje nic závažného. Máme ještě plno času a zápasů před sebou, které je třeba vyhrát. Už jsme byl i v horších situacích, o to strach nemám. Ale je jasné, že naše představení v minulém utkání bylo hodně pod hranicí únosnosti. Proti Vallecanu musíme ukázat naši lepší stránku, pokud se chceme uklidnit a zvládnout složitý program La Ligy. Pokud vyhrajeme, bude to jako zisk šesti bodů," uznává Verza.

Porazit Vallecano na jeho hřišti však nebude ničím snadným. Valencia by o tom mohla vyprávět, protože právě Netopýry na svém hřišti naposledy Vallecas porazili. Jediným gólem rozhodl o třech bodech Joaquín Larrivey, v jehož schopnosti bude trenér Jémez důvěřovat i nadále. Co víc, na dobrý výsledek navázalo Rayo Vallecano ještě lepší prezentací proti silnému Realu Sociedad, nad kterým též těsně zvítězilo.

A trenér Jémez ví, že je ve schopnostech jeho hráčů sebrat tři body také Almeríi. "I když se nám proti Realu Sociedad příliš nedařilo, ukázali jsme železnou vůli a touhu skórovat. Za to jsem hráčům moc vděčný, protože naše situace nebyla dobrá. Tento ročník je pro nás hodně náročný, konkurence se zvýšila a my s ní jen těžko udržujeme krok. Když se ale nadechneme a zabereme, bude možné dosáhnout záchrany. Když jsme měli odcházet na hrací plochu k druhému poločasu proti Sociedadu, řekl jsem hráčům, že pokud vyhrají, nikdo nás nezastaví. A oni to dokázali," hlásí hrdý trenér.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Arbilla, Castro, Gálvez, Rat - Trashorras, Adrián - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Verza, Azeez - Suso, Soriano, Vidal - Rodri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - Real Madrid  (sobota 20:00)
Real Madrid má před sebou milník letošní sezony v podobě El Clásica, ovšem ještě předtím, než se postaví rivalovi z Barcelony, musí se předvést na půdě sestupem ohrožené Malagy. A cokoli jiného než vítězství nepřichází v úvahu.

Pokud se madridskému gigantovi podaří na jihu Španělska zvítězit, odtrhne se přinejmenším dočasně od Barcelony na vzdálenost sedmi bodů. Zvítězit pak v dalším kole na stadionu Santiaga Bernabeua by znamenalo takřka jistý konec obhájce titulu, co se jeho obhajoby týče, a zbyl by ve zbytku sezony již jen městský rival Atlético.

"V tuto chvíli nás čeká příští kolo Malaga, soustředíme se na náš dobrý výkon a zisk tří bodů," odmítá se nechat unést jedna z letních posil Realu, Gareth Bale. "Teprve pak budeme myslet na El Clásico s Barcelonou."

"Získat titul je vždy obtížná, ale zároveň i krásná pouť, na kterou se kolo co kolo těšíme," pokračoval velšský ofenzivní tahoun. Ještě předtím, než však dojde na velké ligové derby, musí Real stvrdit svůj postup do čtvrtfinále Ligy mistrů v domácím zápase proti Schalke. Vzhledem k tomu, že v Německu madridští zvítězili drtivě 6:1, půjde v úterý čistě o formalitu a bude zajímavé, zda Carlo Ancelotti bude případně šetřit některé své hráče na víkend.

Pro Garetha Balea jde o úplně novou zkušenost, s Tottenhamem takto blízko k předním trofejím na všech frontách přeci jen neměl. Kromě ligy a milionářské mezievropské soutěže se Real probojoval i do finále ligového poháru, kde jej rovněž v příštím měsíci čeká Barcelona. "Žijeme stále ve třech soutěžích a máme tak šanci na tři tituly. K tomu ale musíme přistupovat zápas od zápasu."

"V lize se nacházíme v obzvláště dobré pozici," neskrýval spokojenost Bale. "Jsme první, máme tak výhodu, ale stále zbývá do konce jedenáct kol, takže je nutné zůstat soustředění a pokračovat ve vítězné šňůře. Díky tomu se nebudeme muset ohlížet, jak si vedou ostatní. V Lize mistrů je jasné, že v tak tvrdé konkurenci nejde určit favorita."

Obránce domácí Malagy Vitorino Antunes věří, že Andalusané dokážou napodobit již několik podobě úspěšných klubů v této sezoně a připravit favoritovi nepříjemné překvapení. Bodovat s Realem by se navíc Berndu Schusterovi hodilo mimořádně, vždyť Malaga se drží nad sestupovým pásmem pouze na dostřel tří bodů a v posledních jedenácti zápasech dokázala zvítězit jen dvakrát. "Nepřemýšlíme o ničem jiném, než o vyhrávání našich zápasů," prohlásil na úvod Antunes.

"Když zvítězíme, rozhodně se pak dokážeme udržet v první lize," pokračoval obránce Malagy, jenž na stadionu La Rosaleda nastoupí proti svým krajanům Cristianu Ronaldovi, Pepemu či Fabiu Coentraovi. "Sám ze sebe v tomto zápase vydám maximum, jsme přátelé před a po zápase, ovšem na hřišti něco jako přátelství nečekejte."

Malaze v utkání budou chybět suspendovaní Jesús Gámez za nedávné vyloučení, a také Sergi Darder, jenž si utkání s Madridem pro změnu vynechá kvůli nasbíraným žlutým kartám.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Angeleri, Sánchez, Ferreira, Antunes - Camacho, Tissone - Samuel, Duda, Amrabat - Santa Cruz
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo - Modrić, Alonso, Isco - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 5.50 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Espanyol Barcelona  (sobota 22:00)
Atlético se po vítězství nad AC Milán v Lize mistrů bude chtít pomstít Espanyolu za porážku 1:0 z loňského října. Espanyol je však při venkovních zápasech stále nebezpečný, o čemž by mohli povídat třeba hráči Bilbaa, jimž Aguirreho skvadra sebrala ve 24. kole domácí neporazitelnost.

Atlético, zdá se, znova našlo pevnou půdu pod nohama a po dvou venkovních porážkách v Almeríi a Pamploně si Simeoneho družina připsala cennou remízu s Realem Madrid a vítězství na půdě nevyzpytatelného Viga. V týdnu si navíc ofenzivní linie Madridských s chutí zastřílela proti slavnému AC Milán, když na stadionu Vicente Calderóna rozdrtili Madridští Rossoneri v poměru 4:1. Není proto divu, že před zápasem s Espanyolem je Atlético jednoznačným favoritem.

Espanyol však rozhodně nejede do Madridu prohrát. Katalánci nicméně vědí, že pro úspěch proti druhému celku tabulky musí odvést své maximum. "Musíme na soupeře vyrukovat s nasazením a velkým odhodláním. Bezesporu budou před svými fanoušky chtít určovat tempo zápasu, my se naopak musíme snažit využít každou příležitost. Hráče jsem nabádal, aby se nenechali unést emocemi a udrželi si koncentraci," komentoval nadcházející zápas trenér hostí Javier Aguirre.

Domácí se budou muset vyrovnat s absencemi Mario Suáreze a Mirandy, kteří pykají kvůli kartám. V obraně Rojiblancos se tak na rozdíl od zápasu s Milánem objeví určitě Toby Alderweireld, jenž se poprvé od svého příchodu z Ajaxu začíná pravidelně prosazovat do základní sestavy. Espanyol před zápasem s Atléticem nemusí řešit žádnou významnou absenci.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - F. Luís, Godín, Alderweireld, Juanfran - A. Turan, Tiago, Gabi, Koke - Villa, D. Costa
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Fuentes, H. Moreno, Colotto, J. López - D. López, V. Sánchez - Simao, Pizzi, Stuani - S. García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Granada CF  (pátek 21:00)
Šestnácté Getafe se pokusí nastartovat svoji sérii výher, na kterou bývalo ještě nedávno zvyklé. Poslední dobou se ale z evropského snu musí hráči probouzet do nepříjemně bolestivé reality a využít toho bude chtít také dvanáctá Granada.

Zatímco začátek sezony madridskému týmu poměrně vyšel, poslední dobou jako by upadl do kómatu. Z něj je musela probrat až změna trenéra, ale ani ta nebude úplně snadná. První výraznou zkoušku si pro trenéra Cosmina Contru přichystala Granada, která otestuje jako první celek schopnosti mladého trenéra.

Na první tiskové konferenci po svém nástupu do čela Getafe se trenér Contra příliš nesnažil dbát na obvyklé floskule a jasně řekl, co od hráčů očekává. Vzpomíná si na poměrně nedávné doby, kdy dres Getafe hájil coby hráč a nyní by rád navázal na podobnou filozofii. "Původní myšlenka je stále stejná - hráči musí přistupovat k soupeři natěsno, poctivě jej bránit a být agresivní. Vysoko hraný útok a napadání, to je způsob hry, který chci vidět. Kdo se tomu nepřizpůsobí, nebude nastupovat. Máme na každý post dva hráče, takže o předem domluvených místech nebo jistotě základní sestavy nebude řeč," začal zostra nováček na trenérské lavici.

A možná právě to jeho hráči potřebují, protože jejich dosavadní bilance je přinejmenším tristní. Důkazem může být také odevzdání všech tří bodů poslednímu Realu Betis, se kterým Getafe prohrálo o dvě branky! "Moji hráči budou hrát fotbal, nebo se o to alespoň pokusí. V začátcích utkání budou samozřejmě nervózní, protože nám jde o hodně. Pomohl by nám rychlý úvodní gól. Nesmíme zapomínat, že tento tým hrál ještě v září na páté příčce a docela se mu dařilo v boji o evropské poháry. A ten tým se nezměnil, hráči jsou pořád stejní," hledá nový trenér pozitiva v minulosti.

Budoucnost se však kvapem blíží a má jméno Granada. A té se na rozdíl od Getafe daří. V posledním utkání se Alcarazovi hráči dokonce radovali z výhry nad Villarrealem! A stejného ducha budou muset předvést v utkání s domácími, neboť hrát proti týmu s novým trenérem nikdy není snadné. To si uvědomuje také hostující lodivod Lucas Alcaraz, který byl zpovídán na tiskové konferenci před zápasem.

"Změna trenéra je pro soupeře vždycky hodně nepříjemná protože představuje stimul. Musíme najít svou vlastní motivaci, která nám pomůže vyhrát. Máme vlastní představu o tom, jak hrát o tři body, budeme hodně pevně přistupovat k hráčům a pokusíme se držet míč. Postupem času se náš herní projev stále zlepšuje a já doufám, že podobný proces nás ještě čeká. Ideálně bychom rádi vyhráli proti Getafe a pojistili si náskok od sestupu," dodává Alcaraz.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Codina - Valera, López, Rafa, Lago - Borja, Míchel - León, Sarabia, Castro - Ciprian
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, Coeff, Murillo, Angulo - Rico, Iturra, Fatau - Riki, El Arabi, Buonanotte
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid27214276:2667
2.Atlético Madrid27204363:2164
3.FC Barcelona27203474:2263
4.Athletic Bilbao27156650:3151
5.Villarreal CF27135947:3344
6.Real Sociedad27127848:3943
7.Sevilla FC27118847:4241
8.Valencia CF271061139:3836
9.Espanyol Barcelona271061132:3336
10.Levante UD2799926:3436
11.Celta Vigo27861332:3930
12.Granada CF27931524:3630
13.Málaga CF27781226:3529
14.Elche CF27781224:4029
15.CA Osasuna27851424:4129
16.Getafe CF27761423:4227
17.Real Valladolid275111129:4426
18.UD Almería27751526:4926
19.Rayo Vallecano27821729:6126
20.Real Betis27461723:5618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (315)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele