Primera División - preview 25. kola

19.02.2016, 08:57, aktualizováno 21.02.2016, 08:40
Previews
Barcelona si v sobotu na své konto připsala další výhru, navýšila už tak velký náskok a dnes bude sledovat, jak si povedou její madridští konkurenti. A ty nečeká nic snadného, Real cestuje do Málagy, Atlético zase hostí Villarreal. Rozjetá Sevilla chce formu potvrdit proti Rayu, lepšící se Valencia hostuje v Granadě a velkou pozornost tradičně poutá baskické derby...
Rayo Vallecano - Sevilla FC  (neděle 12:00)
Vallecanos bojují o přežití a v neděli je čeká těžký mač pětadvacátého kola La Ligy proti FC Sevilla. Blesky mohou spoléhat na výhodu domácího prostředí, kde už dvakrát v řadě zvítězily. Proti pátému celku tabulky, který navíc drží skvělou sérii šesti kol bez porážky, to ale budou mít nadmíru složité.

Rayo hrálo několik sezón v klidném středu tabulky, v probíhajícím ročníku ale musí Paco Jémez, který působí v pozici hlavního kouče Madridských už čtyři roky, řešit záchranářské starosti. Aktuálně patří jeho výběru až patnáctá příčka a od první sestupové pozice jej dělí tři body. Rayo se z přímého sestupového ohrožení vymanilo teprve nedávno a výrazně mu k tomu pomohla domácí vítězství proti Vigu a Las Palmas, k nimž Jémezův tým přidal i dvě cenné venkovní remízy.

Zlepšená forma by měla být základem úspěchu i v neděli proti Seville, nicméně hosté přijíždějí na Estadio Teresa Rivero ve skvělé formě. Vždyť Sevillští sehráli skvělé představení v domácím poháru, v lize neprohráli už sedm kol a navíc si zlepšili sebedůvěru i na evropské scéně, když ve čtvrtek zdolali na své půdě Molde. I přes nevelké šance svého klubu zůstává Jémez v bojovné náladě. "Sevilla bude těžký, těžký oponent. Je to finalista Copa del Rey a navíc se zkušenostmi z Ligy mistrů. Souboj s nimi nás donutí hrát na hranicích našich možností. Stále věřím, že jsme to nejlepší z nás v letošní sezóně ještě nepředvedli. Každý den trénujeme lépe a nabíráme sebevědomí. Zítřek pro nás bude velkým testem," uvedl temperamentní kouč.

Svěřencům Unaie Emeryho se daří skutečně výborně. Ustálená sestava v druhé polovině sezóny už přinesla první ovoce v podobě účasti ve finále Španělského poháru, Andalusané se rovněž posunuli na pátou příčku v tabulce Primera División a navíc nejsou bez šance zkomplikovat čtvrtému Villarrealu cestu do Champions League. Třešní na dortu je pro Sevillské jejich působení v oblíbené Evropské lize. Po čtvrteční výhře 3:0 nad norským soupeřem mají výrazně nakročeno mezi nejlepších šestnáct týmů a není vyloučeno, že 18. května zvednou v Basileji potřetí za sebou trofej pro vítěze této soutěže.

Pro hostujícího lodivoda by ale bylo kontraproduktivní snít o velkých vítězstvích v předvečer dalšího ligového utkání. I proto se Emery snaží držet své hráče i realizační tým nohama na zemi. "Hrajeme tři soutěže, v nichž se snažíme předvádět co nejlepší výkony. V lize bychom potřebovali napravit naší reputaci, co se týče venkovních utkání. Potřebujeme udržet pátou příčku, abychom se mohli dívat směrem nahoru. Proti Rayu čekám těžké utkání, z našich fotbalistů se proto musí stát válečníci," uvedl před zápasem čtyřiačtyřicetiletý manažer, jehož tým jako jediný společně s Las Palmas stále čeká na premiérové vítězství v sezóně na hřišti soupeře.

Utkání startuje už ve 12:00, role hlavního kouče se ujme Javier Estrada Fernández.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Real Madrid  (neděle 16:00)
Real Madrid má za sebou utkání Ligy mistrů, které ho stálo hodně sil. Nemá ale moc času na oddych, protože ho už v neděli čeká další důležitá zkouška. Jede do Málagy, aby získal tři body a udržel se v kontaktu s čelem La Ligy.

Trenér Zinedine Zidane udělal zase další krok k tomu, aby jeho angažmá brali lidé pohybující se kolem fotbalu vážně. Ne jako legendu, která byla nouzovým plánem po neúspěchu zkušeného Rafaela Beníteze, ale jako mužem s vlastním rukopisem. Jako někoho, kdo má dostatek talentu trénovat, dostatek charakteru vyhrávat v Realu Madrid a dostatek odvahy při jednání s hvězdnými hráči.

Na těch je Real Madrid dlouhodobě postaven. Koneckonců, byla to právě individuální kvalita, která pomohla Realu Madrid také v minulém soutěžním utkání. V něm cestoval slavný celek do Říma, aby se na Stadio Olimpico utkal s domácím AS. Dlouho se přes jeho obranu nemohl dostat, ale ve druhé půli se mu to nakonec povedlo. Rozhodla individuální kvalita zvaná Cristiano Ronaldo, který zaznamenal krásný gól. Druhý zásah měl na svědomí Jesé, takže Real Madrid má do domácí odvety pozici mnohem snadnější.

Teď je úkolem trenéra Zidana přeorientovat hráče na domácí boje o La Ligu. Do Ligy mistrů Real Madrid dlouhodobě patří a pokouší se o další titul, ale klub v takovém postavení a s takovými možnostmi bojuje samozřejmě i na domácí frontě. Tam je jeho hlavním vyzyvatelem klasický soupeř, Barcelona. Kromě ní se ale o titul Primera Division uchází také madridské Altético, kterému se sezona zatím daří.

A to dokonce tak moc, že Bílý balet zaostává o jeden bod za Colchoneros a patří mu tudíž třetí příčka. Pro slavný celek to není nic příjemného a nyní se mu naskýtá ideální šance, jak získat tři body. Real díky zápasu v Římě porazil obecné smýšlení o tom, že venku se mu vyhrává hodně těžko, navíc se zbavil i prokletí o italské půdě, na které se mu nedařilo. Teď jej čeká další výlet mimo Madrid.

Podle mladíka Jesého má Real veškeré předpoklady, aby vyhrával. "Máme trenéra na top úrovni, takže si věříme. Zidane přispívá k našemu sebevědomí, je to skvělý trenér a známá tvář. Má vlastní styl hry, vlastní nápady a doufám, že pod ním vyhrajeme hodně titulů. Trenér Zidane mi pomohl v mé první sezoně a s hráči všeobecně pracuje výborně. Máme za sebou náročné utkání Ligy mistrů a před sebou další výjezd, ale jsem přesvědčen, že to zvládneme."

Při posledním zápase mimo Santiago Bernabéu Real trochu pozapomněl na střelecké hody a Granadu porazil 2:1 až gólem pět minut před koncem. Málaga se zvedá, pověst týmu s neschopnou ofenzívou se rozpouští a Málaga se bude chtít ukázat. Teď se navíc nemusí bát zraněného Garetha Balea, do hry nemůže nastoupit ani Raphaël Varane, který pyká za vyloučení proti Bilbau.

Málaga vzpomíná na prosinec 2012, kdy se jí naposledy povedlo Real Madrid doma porazit. Skóre tehdy shodou okolností otevíral mladík Isco, který dnes patří k oporám na druhé straně barikády. Ani při minulém střetu Málaga neudělala ostudu, protože s Bílým baletem remizovala bez branek. Velký duel ji čekal také v minulém kole, když se utkala s Villarrealem. Tam už konec nebyl tak šťastný a Málaga prohrála 1:0. Dočká se teď tří bodů?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.80 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Valencia CF  (neděle 18:15)
V dalším zápase pětadvacátého kola zajíždí probuzená Valencie do Granady. Andalusané se po páteční výhře Levante propadli na samotné dno La Ligy, a proto touží po třech bodech. Netopýři se ovšem probouzejí po dlouhém spánku k pořádnému rozletu a Gary Neville si brousí zuby na druhé ligové vítězství.

Granada prožívá hororovou sezónu. Andalusané jsou před zápasem s Valencií nejhorším týmem Primera División, když po čtyřiadvaceti kolech nastřádali pouhých dvacet bodů. V pátek si Levante připsalo důležitou výhru 3:0 proti Getafe a díky lepšímu skóre poslalo na dno tabulky právě Granadu. Domácí tak musí v neděli bodovat, aby se udrželi v kontaktu se svými konkurenty v boji o záchranu.

"Musíme se koncentrovat na 110 procent, abychom dosáhli vítězství, což je nyní nejdůležitější. Musíme myslet jen sami na sebe, jak nejlépe utkání zvládnout a ubránit naše soupeře. Nacházíme se ve chvíli, kdy je potřeba maximálně eliminovat naše chyby. Beru tenhle zápas jako příležitost zahrát si zápas o bytí nebytí. Pokud splníme všechny naše úkoly, jsem si jist, že zvítězíme," burcoval své spoluhráče před zápasem domácí obránce Ricardo Costa, jenž v minulosti po čtyři roky oblékal právě dres Valencie.

Hosté se po důležitém obratu v minulém kole proti Espanyolu konečně probrali z výsledkového tápání a ve čtvrtek předvedli ozvěny skvělé loňské sezóny. V prvním zápase vyřazovací části Evropské ligy deklasovali Rapid Vídeň na svém hřišti vysoko 6:0 a prakticky si tak zajistili účast mezi nejlepšími šestnácti týmy této soutěže. Není divu, že po dvou výhrách v řadě hledí hosté na zápas proti jednomu z nejslabších účastníků La Ligy se sebedůvěrou.

Navzdory tomu ještě Gary Neville mírní přílišný optimismus. "Doufám, že jsme nastartovali pozitivní sérii, ale bylo by nebezpečné uvažovat o tom, že jsme prožili nějaký zásadní obrat. Nikdy jsem se na dílčí výsledky nedíval jako na zlomové body - někdy se prostě nedá vysvětlit, proč jsme v minulých utkáních nevítězili podobně," uvedl Neville, jenž právě ve čtvrtek oslavil své jednačtyřicáté narozeniny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Real Sociedad  (neděle 18:15)
V neděli je v Bilbau naplánováno prestižní baskické derby mezi domácím Athleticem a hosty ze San Sebastianu. Domácí jsou z tabulkového hlediska favority, ale Real Sociedad naskočil na vítěznou vlnu, která nyní čítá tři výhry v řadě. I proto si tým Eusebia Sacristána věří na úspěch.

První derby mezi dvěma historicky nejúspěšnějšími kluby Baskicka se sehrálo už v roce 1909. Vzájemná střetnutí obou mužstev v lize a poháru měli diváci možnost vidět už stosedmapadesátkrát, přičemž lepší bilanci má Athletic, jehož fanoušci se z vítězství mohli radovat v třiašedesáti případech. V neděli napíší aktuální výběry Realu Sociedad a Athleticu další kapitolu do bohaté historie baskického derby.

Utkání neztrácí na atraktivitě ani bojovnosti, přestože poslední čtyři derby nenašla vítěze. Pro obyvatele regionů Gipuzkoa a Bizkaia se stále jedná o fotbalový svátek. Domácí vstupují do utkání po skvělém představení v Evropské lize, kde na půdě Olympique Marseille vybojovali slibnou výhru 1:0. Spravili si tak chuť po víkendové porážce od Realu Madrid (2:4). V případě úspěchu proti Realu Sociedad by se Lvi mohli vrátit na pohárové příčky, odkud je v minulém kole vystrnadil jiný baskický klub SD Eibar. Domácí kouč Ernesto Valverde proto chce potvrdit roli favorita a na padesátitisícovém San Mamés konečně oslavit vítězství nad regionálním rivalem.

"Oni teď prožívají výborné období. Hodně se v posledních zápasech zlepšili. Hrají jako tým velmi kompaktně, jejich řadami se velmi těžko prochází a dokáží velmi rychle zaútočit. Porážka 5:1 na El Molinónu je probudila a od té doby hrají mnohem jednodušeji," uvedl na adresu svých soupeřů Valverde.

Real skutečně jakoby nabral druhý dech. Po ostudném výkonu proti Gijónu se Sacristánovi svěřenci rychle otřepali a třikrát za sebou zvítězili. A to ve velkém stylu. Betisu, Espanyolu a Granadě nasázeli modrobílí celkem deset branek, přičemž obdrželi pouhý jeden gól. Fotbalisté ze San Sebastianu už tak dýchají na záda Deportivu a případná čtvrtá výhra v řadě by je mohla posunout už na devátou pozici.

"Derby přišlo opravdu v pravý čas. Nacházíme se v nejlepší formě v dosavadním průběhu sezóny. Po třech výhrách máme zpět naše sebevědomí a na San Mamés si věříme na vítězství. Víme, že nedělní utkání bude důležité, na druhou stranu se snažíme nenechat se příliš unést. Dostali jsme se vzhůru ze spodní poloviny tabulky, pokud ale prohrajeme v dalších dvou kolech, můžeme být zase rychle zpět, kde jsme byli," komentoval situaci svého klubu hostující Asier Illarramendi.

Odpověď na otázku, kdo se stane novým fotbalovým králem Baskicka, se dozvíme v neděli od 18:15, zápas bude z pozice hlavního sudího řídit José María Sánchez.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Bóveda, De Marcos - Beňat, San José - Susaeta, García, Williams - Aduriz
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Yuri, Martínez, Mikel, Elustondo - Pardo, Reyes, Illarramendi - Oyarzabal, Jonathas, Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Villarreal CF  (neděle 20:30)
Na stadionu Vicente Calderón se v neděli večer odehraje velmi atraktivní duel dvou týmů, které živí naděje na Ligu mistrů. Blíže k ní má samozřejmě Atlético, jehož hlavním cílem bude vyhrát a potopit tak Žlutou ponorku.

Chystá se souboj dvou účastníků evropských pohárů, kteří doufají, že si nejcennější evropskou fotbalovou soutěž zahrají i příští rok. Atlético je v Lize mistrů jako doma a další ostrý test jej čeká v týdnu. V rámci prvních zápasů vyřazovací fáze zavítá do Nizozemska, kde se utká s nebezpečným PSV. Do té doby se ale musí koncentrovat na duel v Primera Division, který pro Atlético také nebude snadný.

To Villarreal už má svůj první duel v Evropské lize odehrán. A k překvapení mnohých to zvládl poměrně dobře. Ve čtvrtek večer totiž dokázal to, co v Evropské lize za letošní sezonu ještě žádný celek - porazit italskou Neapol. A kdyby jen porazit, ale on od ní nedostal ani jednu branku! Tým, který má ve svém středu obávaného a v životní formě hrajícího Gonzala Higuaína, vyšel střelecky na prázdno. Jedinou brankou rozhodl utkání mladík Denis Suárez.

Jednalo se tak o druhou výhru na El Madrigalu v řadě a se stejným výsledkem. Zatímco doma se Villarrealu daří, venku už to tak slavné není. Mimo svůj stánek se Villarreal za poslední dva duely dočkal jen dvou hubených remíz s Espanyolem a Bilbaem. Přesto se Villarreal dokázal udržet na čtvrtém místě a od Realu Madrid jej dělí jen pět bodů. Minulý zápas La Ligy mu taktéž vyšel, když o výhře nad Málagou rozhodl jedinou brankou Roberto Soldado.

Sám zkušený útočník před utkáním s Atléticem prozradil: "Máme za sebou náročné utkání v pohárech a před námi další takové. Je pravda, že se nám mnohem lépe hraje doma, takže musíme pracovat na tom, abychom dobré výsledky vozili také ze hřišť soupeřů. Teď to proti Atléticu bude hodně složité, protože máme málo času na regeneraci. Ale rozhodně se nevzdáváme, máme skvělý tým a věříme si."

Poslední střet s týmem trenéra Diega Simeoneho se Villarrealu povedl skvěle, protože na El Madrigal díky brance Lea Baptistaa zůstaly všechny tři body. Teď by Villarreal rád zopakoval podobný výsledek. Nepomůže mu k tomu ale Jonathan dos Santos. Mexický záložník Villarrealu si v duelu s Neapolí zranil stehenní sval a musel střídat. Ani Atlético nebude mít kompletní tým k dispozici, protože zraněni jsou ofenzivní fotbalista Yannick Ferreira-Carrasco, který má zraněný kotník spolu s obráncem Josém Giménezem.

Atlético se těší dobré formě, i když ani madridský celek se nedokázal vyhnout některým klopýtnutím. Jako například duel v Copa del Rey s Celtou Vigo nebo později zápas s Barcelonou, jíž v rámci ligy těsně podlehl. Po Eibaru přišlo na řadu utkání s Getafe a to už Atlético také zvládlo. Velkou radost měl především Fernando Torres, který se prosadil už po dvou minutách a nakonec to byla jediná branka utkání.

Sám kanonýr sice nepatří do základní jedenáctky, ale odcházet se rozhodně nechystá. Jak sám říká: "Mám několik nabídek z Číny a jiných zemí, ale teď není vhodná doba na to, abych se věnoval jiným nabídkám. Očekávám, že tu zůstanu. Chci tady s Atléticem ještě něco vyhrát. Jsem tu moc spokojený, cítím se jako doma a doufám, že i ostatní jsou spokojení se mnou. Hrajeme dobře a máme skvělou partu, tak proč bych odcházel jinam?"
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Po úspěšném výletu do Gijónu čeká Barcelonu další cesta na hřiště tabulkově značně vzdáleného soupeře. Fotbalisté Las Palmas okupují první sestupovou příčku a proti obhájcům titulu budou jejich šance velmi limitované. Barcelonští by tak mohli opět rozšířit klubový rekord v počtu neprohraných soutěžních utkání v řadě.

Blaugranas si ve středu s lehkostí poradili s Gijónem, který na jeho hřišti porazili 3:1, a v tabulce Primera División už mají šestibodový náskok na druhé Atlético. Vysněná obhajoba titulu se tak každým kolem přibližuje a nyní by k ní měli udělat Enriqueho svěřenci další krok. V pětadvacátém kole totiž Katalánci narazí na trápícího se nováčka La Ligy Las Palmas a nic jiného než výhra úřadujících šampionů se nejspíš nedá čekat.

Barcelonští neprohráli dlouhých jednařicet soutěžích utkání v řadě a v La Lize drží už sedm kol dlouhou vítěznou sérii. Ve skvělé formě je Messi, jenž v posledních deseti utkáních vsítil dvanáct branek a v posledním zápase v Gojónu si připsal jubilejní 300. a 301. gól v La Lize. Skvěle to pálí i nejvytíženějšímu hráči Enriqueho výběru - Luisi Suárezovi. Ten se rovněž trefil ve středu proti Sportingu a v tabulce střelců má třígólový náskok na druhého Cristiana Ronalda.

Aktuální forma by tedy měla být bezesporu na straně hostů. Fotbalisté Las Palmas ale umí překvapit a to zejména na domácím hřišti, kde už dokázali bodovat s Malagou nebo porazit Celtu Vigo. Luis Enrique by tak tým Quique Setiéna neměl podceňovat navzdory tomu, že Los Amarillos prohráli poslední dvě ligová utkání.

V kádru Las Palmas lze najít i dříve nadějného útočníka Bacelony Sergia Arauja. Ten odehrál za barcelonské béčko 34 utkání, v nichž nastřílel celkem sedm branek. Odchovanec Bocy Juniors, který na konci ledna oslavil čtyřiadvacáté narozeniny, má s ostrovním klubem podepsanou smlouvu do roku 2020. V letošní sezóně však dal zatím jen tři branky a v základní sestavě jej nahradil Willian José. Otec a zároveň hráčův agent tak už pohrozil Setiénovi odchodem, pokud jeho syn nedostane více příležitostí. Araujo má totiž údajně nabídky z Číny. Aféru hráč tento týden označil za "nedorozumění" a přiznal, že se na podmínky La Ligy musel přizpůsobovat více než jeho spoluhráči.

Uvidíme, jestli se rozklížená soudržnost v domácím kádru projeví na hřišti i potřetí v řadě. Zápas začíná v sobotu v 16:00, hlavním sudím bude Carlos del Cerro Grande.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Garrido, Bigas, Aythami, García - Momo, Roque - Viera, Tana, El Zhar - Willian José
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Mascherano, Alves - Iniesta, Sergi Roberto, Turan - Neymar, Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 7.50 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña  (sobota 18:15)
Deportivo La Coruña pomalu začíná být známé jako mužstvo specializující se na remízové výsledky. Právě dělba bodů se v poslední době stává nedílnou součástí utkání galicijksého celku, kterému se kvůli tomu vzdalují pohárové příčky. Teď je na řadě utkání v Barceloně.

Úlevou může hostům být alespoň fakt, že je nečeká střet se slavnou Barcelonou. Ta na remízy nehraje, takže by se asi Depor musel obejít bez bodů. Naopak, dalším soupeřem pro Depor bude Espanyol, který zažívá všechno, jen ne radost a postup tabulkou. V krizi se cotiá kádr, jeho vyhlídky i naděje trenéra Galcy na dlouhodobější kontrakt.

A co že může za tak špatnou situaci? Především je to špatná série a herní křeč, kterou katalánský celek prožívá. Za posledních deset soutěžních utkání nevyhrál ani jednou a jen dvakrát odcházel alespoň s bodem na kontě. To vskutku není povzbudivá bilance. Největší starosti pak Galcovi dělá obranná fáze. To bylo dobře vidět zejména z posledních tří zápasů. O tom, že Espanyol dostane více branek od Realu Madrid, se tak nějak vědělo dopředu.

Ale že mu pět gólů nasází i poměrně neškodný Real Sociedad, to už bylo moc. Dojmy z prostupné obrany nespravilo ani minulé kolo, ve kterém Espanyol prohrál 2:1 s mátožnou Valencií. Španělské deníky jako třeba AS tak začaly spekulovat o tom, jak dlouho ještě trenér Galca zůstane opravdu trenérem katalánského týmu a kdo že by jej mohl nahradit. Jedním z těchto jmen je například José Antonio Camacho.

Constantin Galca má další šanci se vzchopit proti Deportivu, kterému se v poslední době také moc nedaří. Respektive, body si vozí, ale jen po jednom. Na kontě má už pět remíz v řadě, což není moc potěšující zpráva. Bod bral Depor také v minulém kole, když na Estadio Riazor uvítal Real Betis. Od patnácté minuty sice vedl, ale ani to mu nakonec nestačilo k výhře. Situace se musí změnit a vědí to i hráči.

Depor si postupně rozdělil body s týmy jako Real Sociedad, Valencia, Rayo Vallecano, Sporting Gijon a Real Betis. Lucas Pérez k tomu naštvaně říká: "Hrozně mě mrzí, když jsme takhle blízko k výhře, ale nakonec z toho nic není. Neznám tým, který by předem do utkání šel s tím, že chce jen remízu. Ale z našich posledních výsledků to vypadá, že tak hrajeme.

"Přitom jsme do všech zápasů nastupovali s jasným cílem vyhrát. Děláme všechno pro to, abychom zvítězili, pracujeme a na našem přístupu se nic nezměnilo. Už je to asi v našich hlavách, že si tak moc nevěříme," uvažuje Pérez. Dočká se Deportivo změny, kterou nutně potřebuje, nebo se probere Espanyol?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, Duarte, Gonzalez, Álvarez - Sánchez, Diop - Asensio, Moreno, Burgui - Caicedo
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Sidnei, Arribas, Navarro - Mosquera, Bergantiños - Cartabia, Alberto, Fajr - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Sporting Gijón  (sobota 20:30)
Real Betis hostí návštěvu z Gijónu a my všichni můžeme v zájmu dobrého fotbalu doufat, že na Estadio Manuel Ruiz de Lopera padne opět mnoho branek. Je to totiž poměrně běžná záležitost.

Kořením fotbalu a jedním z faktorů, které nás na této hře s kulatým nesmyslem přitahují, jsou góly. A v duelu mezi Realem Betis a Sportingem Gijón jich tradičně padá poměrně dost. Například v minulém střetu těchto dvou celků jsme se dočkali šesti branek! Výhru ale nepřinesly ani jednomu týmu, protože padly tři branky na každé straně. Za Sporting se dvakrát prosadil mladík Halilović, hrdinou hostí byl Ricky van Wolfswinkel.

Teď se oba celky potkávají znovu i v lize a nedá se říct, že by byly v dobrém rozmaru. Real Betis dokázal za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady vyhrát jen jednou, což není moc příjemná bilance. V minulém kole si rozdělil body s Deportivem, ačkoli jako první inkasoval. Aktuálně se Béticos pohybují na 14. místě, nebezpečně blízko nad sestupovou propastí. A na svém kontě mají jen 26 bodů.

Jedním z hráčů, kteří se v minulém kole prosadili střelecky, je i Charly Musonda. Hráč, který v Betisu hostuje z Chelsea, je podle týmového manažera Brugg Davyho Rigauxe potenciální hvězdou. "Je jedním z největších talentů, jaké jsem kdy viděl. Už ve třinácti prokazoval, že z něj bude obrovská hvězda. Myslí mnohem rychleji, než většina hráčů a vždycky přesně ví, co má v dané situaci udělat. Doufám, že se v Betisu rozehraje a do Anglie přijde jako hvězda," přeje si Rigaux.

Teď Musonda a spol. otestují Sporting Gijón. Ten se ocitá na ještě horším místě, neb mu patří 16. příčka s náskokem pouhých dvou bodů na sestupovou zónu. Ani minulé kolo neznamenalo zlepšení, protože Sporting bez zraněného kanonýra Antonia Sanabrii nestačil na favorizovanou Barcelonu. Trenér Abelardo pak přiznal, že Barcelona spolu s Lionelem Messim jsou jako z jiné planety, ale zároveň bude muset co nejrychleji najít správný rytmus, má-li se Sporting zachránit. Zatím se mu to moc nedaří.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Montoya, Pezzella, González, Vargas - Musonda, N'Diaye, Petros, Kadir - Wolfswinkel, Castro
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Vranjes, Hernandez, Meré, López - Rachid, Álvarez - Carmona, Halilović, Jony - Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - SD Eibar  (sobota 22:05)
Celtu Vigo čeká hodně náročný úkol. Musí se dostat z krize výsledkové i herní, pokud chce znovu bojovat o trochu vyšší příčky. V posledních týdnech ji štěstí opustilo, čehož bude chtít využít neoblíbený soupeř týmu z Viga, Eibar.

Poslední výhru Celta okusila na konci ledna. To si v Copa del Rey poradila s Atléticem Madrid. Nakonec jí to ale k finále nepomohlo, protože v další fázi dostala čtyři branky od Sevilly a finále bude sledovat od televize. A pokud jde o La Ligu, tak v ní Celta vyhrála naposledy 16. ledna, když zvládla přestřelku o sedmi brankách s Levante. Teď se na Estadio Balaídos představí Eibar, který také nebude zrovna snadným soupeřem.

Celta se dostala do centra dění po minulém kole. Jako by nestačilo, že jí Barcelona doma roznesla jasně poměrem 6:1 a defenzíva Celty byla opět v nedbalkách. Ještě k tomu se o zápase bude dlouho mluvit proto, že v něm došlo k mnohokráte zmiňované a rozebírané (ne)penaltě Messiho. Ten místo obvyklého zakončení nahrával Neymarovi a nakonec se stal přesným střelcem Luis Suárez.

Barcelona tak jen navýšila další starosti na hlavu trenéra Berizza, který jich má už tak hodně. Sám po zápase poznamenal: "Penalta nebyla v rozporu s pravidly, nepovažuji to za ukázku despektu, jak se někdo snaží říct. Spíše mne trápí, kolik gólů jsme dostali, než způsob, jak nám je Barcelona dala. Sami jsme Barceloně tu výhru hodně usnadnili a naše obrana nepředvedla moc dobrého. Na tom musíme pracovat," uvědomuje si Berizzo.

Jenže s Eibarem nemá Celta moc dobré zkušenosti. Oba týmy spolu zatím sehrály devět soutěžních utkání a Celta na to nerada vzpomíná. Z výhry se totiž radovala jen jednou! Před necelým rokem v Eibaru zvítězila o jednu branku, v 6. kole letošní sezony se body dělily. To se Eibaru zas tak často nestává, protože si zatím připsal jen šest remíz. A v jeho zápasech navíc padá hodně branek.

Spíše ale do vlastní sítě, což vadí i hlavnímu trenérovi. José Luis Mendilibar před utkáním zmínil: "Inkasujeme až příliš často. Prohráli jsme tři zápasy v řadě a nebýt toho posledního, tak jsme náhle kolem desátého místa. To se nám nesmí stávat. Naše obrana sice inkasuje, ale na vině je celý tým. Nehráli jsme v těch zápasech tak jistě, chyběla nám koncentrace a jednoduchost," vyjmenovává Mendilibar hlavní problémy.

Eibar je sice stále šestý a vzhledem k tomu, jak mizivé jsou jeho zkušenosti s první ligou, je to stále úspěch. Ale za posledních pět zápasů vyhrál jen dvakrát, v minulém kole si doma poradil s Levante. Jeho soupeř z Viga je na osmé příčce, ale oba týmy dělí jen jeden bod. Bude se po tomto kole měnit pořadí obou celků, nebo se Eibar naučí neinkasovat tak často?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Wass, Díaz - Beauvue, Hernández, Aspas - Guidetti
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Santos, Ansotegi, Juncá - Escalante, Radošević - Jota, Adrián, Inui - Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - Getafe CF  (pátek 20:30)
Levante má další velkou šanci, jak se odpoutat od samého dna La Ligy. V páteční předehrávce 25. kola uvítá na domácí půdě Estadi Ciutat de València madridské Getafe, kterému se zatím také moc nedaří.

Levante mělo zatím 24 zápasů na to, aby předvedlo, že si zaslouží zůstat v první lize i pro příští ročník. Zatím se mu to ale moc nedaří. Levante stále okupuje až poslední příčku La Ligy, na kontě má jen 17 bodů a jeho herní projev se každým kolem usazuje v nefunkčním stereotypu. V minulém kole Levante opět vyšlo střelecky na prázdno, protože domácí Eibar dobře hlídal zadní linie a sám vstřelil dvě branky.

Alespoň je pozitivní nálada, jaká panuje v týmu. Trenér Rubi i jeho svěřenci jsou odhodlaní bojovat až do úplného závěru. "Šli jsme do zápasu aktivně a vypracovali si i první dvě velké šance. Jenže jsme je neproměnili, ale Eibaru se to povedlo hned z protiútoku. Jsem rád, že mí chlapci bojovali až do konce zápasu, protože to ukazuje na jejich charakter. Doufám, že jsme se poučili z tohoto utkání."

"Naše postavení není úplně nejlepší, ale jsme odhodlaní bojovat. Vždycky svým hráčům říkám, že když tvrdě pracují, výsledek se vždycky dostaví. Jen musíte být trpěliví a pokračovat v práci. Vím, že se nám některé věci nedaří, ale s týmem je probíráme a snažíme se je napravit. Teď jen poslední dobou nemáme moc štěstí," poukazuje trenér Rubi.

Getafe prožilo skvělý začátek nového roku, kdy vyhrálo tři zápasy po sobě. Jenže v poslední době jej štěstí také opustilo. Už čtyřikrát odcházeli hráči madridského celku poražení a v minulém kole tomu nebylo jinak. Už po dvou minutách se v náročném utkání s Atléticem trefil Fernando Torres a po zbytek utkání se už hráči trenéra Simeoneho spokojili s hubenou výhrou.

Teď je na řadě duel s Levante, se kterým má Getafe vzácně vyrovnané statistiky. Při posledním měření sil se radovalo právě Getafe, které zvítězilo i díky dvěma brankám Vázqueze jasně 3:0. Podaří se mu využít mizérie posledního týmu tabulky?
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - Lerma, Navarro, Feddal, Toño - Mate, Verza, Camarasa - Morales - Deyverson, Rossi
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Cala, Vigaray - Rodríguez, Lacén - León, Rodriguez, Sarabia - Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona24193265:1960
2.Atlético Madrid24173435:1154
3.Real Madrid24165370:2353
4.Villarreal CF24146430:1848
5.Sevilla FC24117634:2440
6.SD Eibar24106838:3136
7.Athletic Bilbao24105935:3435
8.Celta Vigo24105935:4235
9.Deportivo La Coruña24614433:3032
10.Real Sociedad24861034:3430
11.Málaga CF24861021:2130
12.Valencia CF24610828:2528
13.Getafe CF24751226:3626
14.Real Betis24681018:3326
15.Rayo Vallecano24661232:4924
16.Sporting Gijón24651327:4123
17.Espanyol Barcelona24641421:4822
18.UD Las Palmas24561323:3821
19.Granada CF24551425:4920
20.Levante UD24451521:4517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (813)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele