Primera División - preview 19. kola

10.01.2014, 08:43, aktualizováno 13.01.2014, 08:54
Previews
V atraktivní dohrávce devatenáctého kola španělské ligy na sebe narazí domácí Villarreal a Real Sociedad. Tým ze San Sebastianu je nejbližším sousedem Žluté ponorky, což činí pohárový souboj na slavném stadionu El Madrigal ještě zajímavějším.
Villarreal CF - Real Sociedad  (pondělí 22:00)
V atraktivní dohrávce devatenáctého kola na sebe narazí domácí Villarreal a Real Sociedad. Tým ze San Sebastianu je nejbližším možným sousedem Žluté ponorky, což činí souboj na slavném stadionu El Madrigal ještě zajímavějším.

Villarrealu se na vlastním hřišti nedaří tak, jak by si asi fanoušci představovali. Toho bude v pondělí večer chtít využít Real Sociedad, který by Žluté ponorce rád odskočil na výraznější počet bodů. Villarreal sice na své půdě zvítězil čtyřikrát z prvních pěti ligových duelů, ale od remízy s Atlétikem Madrid se mu nedaří navázat na slavné doby a body nezískává. V následujících týdnech čeká Žlutou ponorku třikrát domácí utkání, takže šance na dramatické zlepšení situace je ideální. Pokud se to má Villarrealu podařit, musí zapracovat na svých chybách.

To si dobře uvědomuje i trenér Marcelino Garcia Toral, který na tiskové konferenci zdůraznil: "Zneklidňuje mne, že se nám nedaří vyhrávat na domácí půdě, kde by si to naši fanoušci zasloužili nejvíc. Je ale pravdou, že se dopouštíme až příliš mnoha individuálních chyb, které se nám ve venkovních utkáních nestávají. I když je to lidské, tak to není profesionální a my na tom chceme pracovat. Pokud budeme chybovat, Real Sociedad nad námi zvítězí, protože je to velmi kvalitní tým," skládá Toral pochvalu svému soupeři.

Jedná se o souboj dvou starých známých, protože oba týmy se za posledních osm dní budou potkávat už podruhé. První střet se udál v rámci pohárového utkání Copa del Rey a za devadesát minut nedokázal ani jeden z týmů vstřelit soupeři gól. I když se pravděpodobně obě základní jedenáctky oproti předchozímu duelu pozmění, dá se očekávat podobný vývoj i herní styl, s jakým oba týmy vyrukovaly dříve. "Bude to dost podobné utkání, za tu dobu se nemohlo změnit zas tak moc věcí. Kdo bude lépe proměňovat šance, logicky vyhraje. Očekávám velice obtížný zápas, i když by si někdo mohl myslet, že se nemáme čím překvapit. Real Sociedad má velice ambiciozní a mladý tým, vždycky bude těžké proti němu hrát otevřenou partii. Když si dáme pozor a nebudeme příliš pasivní, mohli bychom uhrát dobrý výsledek," snaží se Garcia Toral vyburcovat své svěřence.

Real Sociedad zvítězil v pěti svých posledních prvoligových kláních, takže si zaslouží respekt. Teď se Real Sociedad vyhřívá na páté příčce, čtvrtý Athletic Bilbao má náskok pouhých čtyř bodů, což rozhodně není nepřekonatelný problém. Bilbao je ostatně dávným konkurentem San Sebastianu, což se odráží i na emotivnosti vzájemných střetů. V minulém kole Primera Division se oba týmy potkaly na stadionu Anoeta a šťastnější byli domácí, kteří zvítězili o dvě branky. Nyní by rádi navázali na dobrý výkon a odvezli si z Villarrealu tři body. O tom se zmiňuje i trenér Jagoba Arrasate, který pro deník AS poznamenal: "Fakt, že se můžeme posunout na hranici pětatřiceti bodů po polovině soutěže, mluví za kvality týmu více než dost," chválí své hráče. Bude mít důvod k pochvale také v pondělí večer?
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Dorado, Costa - Aquino, Trigueros, Bruno, Gómez - Perbet, Uche
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Martínez, González, I. Martínez, Ángel - Pardo, Bergara - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Rayo Vallecano  (neděle 12:00)
Getafe po debaklu ze Sevilly bude napravovat dojem i pohárové ambice v domácím prostředí, kam zavítá Rayo Vallecano. V rámci malého madridského derby tak uvidíme dva celky, které momentálně neprochází nejlepším obdobím, o to větší může mít dobrý výsledek vliv na jejich zbytek sezony.

V pondělí dostalo Rayo naloženo od Villarrealu, který navzdory silně polepené sestavě bez několika předních postav dokázalo zvítězit 5:2. Šlo již o třetí ligovou porážku v řadě a trenér Paco Jémez si na tiskové konferenci po bezbrankové remíze s Levante v ligovém poháru nebral servítky. Kouč Vallecana mimo jiné prohlásil, že jej už nebaví přicházet s novými výmluvami pro některé ze svých hráčů.

A právě díky takto vyhrocené situaci v táboru soupeře nechce Luis García z pozice Jémezova protějška na lavičce Getafe nic podcenit. "Rayo teď na hřiště půjde s tím, že bude chtít světu ukázat své kvality, nemá co ztratit a vydá se na sto procent. Právě o tohle se Paco se svými tiskovkami snažil, slyšel jsem jej naposledy hovořit včera. Pokouší se strhnout hráče, probudit je, protože pokud budou pokračovat v dělání hloupých chyb i v příštích čtyřech zápasech, bude to už s nimi dost nalomené."

Na obou stranách lze očekávat hromadné změny oproti sestavám z ligového poháru. Rayo se bude muset jistojistě obejít bez hrotového útočníka Joaquína Larriveye i obránce Anaitze Arbilly, které do hry nepustí zranění. García má příjemnější starosti, může si vybrat z plného kádru. Přestože je Getafe ve značně lepší pozici, než jeho nadcházející soupeř, zdůraznil García i důležitost utkání z pohledu domácích. Desáté místo s bohatým náskokem na sestup totiž není ničím, po čem se Getafe ohlíží.

"Oba kluby půjdou po vítězství, jednoduše musí. My potřebujeme vyhrát, abychom se dostali z momentální krize, oni zase kvůli pobytu v zóně sestupu," připomněl García nedávné kruté prohry 3:0 se Sevillou a 4:0 z ligového poháru. "Jsme na samém konci první poloviny sezony a kromě tří porážek v řadě také vůbec nejsem spokojený s tím, jaký výkon jsme v Seville předvedli."

"Musíme si znovu začít náš fotbal užívat, vítězit, být schopní se radostně obejmout, zasmát. Ne opouštět po zápase hřiště s protáhlou tváří," má jasno García. "Chceme být znovu dobrým týmem, a nyní je správný čas na tuto změnu."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Arroyo, López, Alexis, Escudero - Borja, Mosquera - León, Lafita, Castro - Colunga
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Galeano, Nacho - Trashorras, Saúl - Lass, Castillo, Viera - Bueno
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - CA Osasuna  (neděle 17:00)
Nedělní odpoledne nabídne záchranářský souboj mezi domácím Betisem a Osasunou. Betis stále čeká na herní a výsledkové probuzení, které by mělo přijít právě proti tabulkovému sousedovi z Pamplony. Hosté však už tři zápasy v řadě neprohráli a drží se aktuálně dva body nad sestupovými vodami.

Real Betis se i přes úspěchy v evropských pohárech stále nedokáže odrazit ode dna ligové tabulky. Zoufalé vedení Verdiblancos už sáhlo k odvolání kouče Mela, jehož nahradil čtyřiačtyřicetiletý Juan Carlos Garrido. Tomu sice premiéra na lavičce Betisu úplně nevyšla, když jeho tým pouze remizoval na hřišti Valladolidu 0:0, avšak ve středu hráči Betisu zdolali v rámci národního poháru silný Athletic Bilbao. Právě vítězné utkání Copy del Rey by mohlo trápícím se Béticos dodat tolik potřebnou sebedůvěru pro zápas s Osasunou.

"Když jsem sem dorazil, hodně lidí předpokládalo, že se všechno změní. To ale nejde udělat ze dne na den. I dnes vidím na mužstvu mnoho věcí, které chci zlepšit. Mým cílem je zachránit Betis a věřím, že jsme na správné cestě. Vítězství s Bilbaem nám určitě pomůže myslet pozitivněji. Přesvědčili jsme se, že dokážeme získat to, co chceme," shrnul své postavení novopečený trenér domácích Garrido.

Osasuna přijíždí do Sevilly potvrdit svou vzrůstající formu, kterou Pamplonští podtrhli třemi body z domácího utkání s Espanyolem. Ovšem i bod z domácího utkání se slavným Realem Madrid nebo remíza ze hřiště Celty Vigo má pro tým velkou cenu.

"Toto utkání přichází v docela náročné době, kdy hrajeme těžké zápasy v La Lize i v domácím poháru. Uvědomujeme si však jeho důležitost. Můžeme zakončit první polovinu sezóny s větším manévrovacím prostorem. V případě úspěchu navíc nebudeme v dalších utkáních pod takovým tlakem," uvedl na předzápasové tiskové konferenci kouč Pamplony Javi García.

Obě mužstva by mohla do zápasu zapojit své čerstvé posily. Za Betis by do utkání mohl naskočit útočník Leo Baptistão, jenž přišel na hostování z Atlética Madrid. Hostům by mohl pomoci Javier Acuña, který byl zapůjčen z anglického Watfordu. Bitva o sestup začíná v 17:00 a utkání bude řídit Fernando Teixeira.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
G. Sara - Dídac, Amaya, Paulao, Chica - Matilla, L. Reyes - J. Carlos, J. Molina, Verdú - R. Castro
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A. Fernández - J. Oriol, Arribas, Loties, M. Bertrán - Lolo, R. Loe - De Las Cuevas, R. Torres, Á. Cejudo - O. Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Madrid  (neděle 19:00)
Ve stínu velkého zápasu o čelo Primera División se pokusí Real Madrid stáhnout svou pětibodovou ztrátu na druhé místo. Na hřišti Espanyolu Barcelona to však rozhodně nebude pro Ancelottiho tým procházka rozkvetlou zahradou, jelikož zde domácí dokázali porazit třeba i Atlético Madrid.

Espanyol sice nabral před Vánoci dech, ale přelom roku se týmu Javierra Aguirreho příliš nepovedl. V posledním ligovém utkání totiž Katalánci prohráli s Osasunou a navíc ve středu podlehli v národním poháru i druholigovému Alcorcónu. Na sestupové pozice tak má Espanyol rázem náskok pouhých šesti bodů s výhledem na přetěžký souboj s Realem Madrid. Ani tak ale domácí hráči neztrácí tváří v tvář silnému soupeři naději.

"Espanyol může ukázat, co v něm je, a pokud uspějeme, může to pro nás znamenat opravdový předěl. Neexistuje ideální doba, kdy hrát proti soupeřům typu Real Madrid, nám se však doma celkem daří. Naposledy jsme tu vyhráli s Valladolidem a další vítězství by nám obrovským způsobem zvedlo morálku," komentoval náladu v týmu středopolař Espanyolu Victor Sánchez, jenž by se po jednozápasové pauze měl vrátit do základní sestavy Barcelonských.

Real Madrid nutně potřebuje tři body, aby alespoň částečně umazal své manko na druhé místo. K vítězství na hřišti Espanyolu by mohla Bílému baletu pomoci aktuálně velmi dobrá forma. Svěřenci italského kouče Ancelottiho totiž v lize už osm kol neprohráli s impozantním skóre 32:11. Real může těšit i hladké vítězství v rámci Copy del Rey, když si doma poradili s nevyzpytatelnou Osasunou 2:0.

"Pro nás je nejdůležitější zakončit první polovinu ligy vítězstvím. Je samozřejmě také příjemné, že můžeme stáhnout náskok Atlética nebo Barcelony," komentoval stroze nadcházející zápas Ancelotti, jenž v současnosti tvrdě pracuje na udržení stávajícího kádru. Razantně totiž odmítl spekulace o odchodu mladého Moraty a také se velmi těší z obnovené smlouvy mezi Xabi Alonsem a Realem Madrid. "Jednoznačně chtěl zůstat, je nesmírně důležitý pro náš tým. Jeho přítomnost dodává každému hráči na sebedůvěře. Svým rozhodnutím nám všem udělal obrovskou radost," dodal kouč.

Výkop zápasu je určen na 19:00 a hlavním sudím bude José Antonio Teixeira.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Capdevila, H. Moreno, Colotto, J. López - Álex, V. Sánchez - Simao, Abraham, Stuani - J. Córdoba
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
D. López - Marcelo, S. Ramos, Pepe, Carvajal - Modric, X. Alonso - C. Ronaldo, Isco, D. María - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Málaga CF  (neděle 21:00)
Souboj dvou klubů ze středu tabulky nabídne večerní zápas nedělního programu španělské nejvyšší soutěže. Na půdu Levante zavítá Malaga, oběma klubům se naskýtá příležitost uzavřít první polovinu sezony dobrým výsledkem proti přímému soupeři se stejným počtem bodů.

Zatímco je devatenácté kolo posledním, kdy se ještě utkají některé celky poprvé v ligové soutěži, mezi Malagou s Levante je momentálně jen těžké najít rozdíl. Lepší skóre hovoří pro hosty, kteří jsou tak jen těsně jedenáctí před svým soupeřem z Valencie. Ani jeden z nich nebude vzpomínat v dobrém na předchozí kola, neboť Malagu předčilo suverénní Atlético Madrid, Levante pro změnu prohrálo oba nedávné ligové zápasy. Utéci svému soupeři a nabrat trochu svěžího dechu ve vyšších patrech tabulky, asi takto by se dal shrnout cíl kapitána Malagy Weligtona.

"Čeká nás náročný nedělní zápas venku a ani poté to nebude žádná procházka růžovým sadem, když načneme druhou polovinu sezony. Nicméně teď se soustředíme pouze na příští utkání s Levante a na zisk tří bodů, které jsou pro nás životně nutné," poznamenal brazilský obránce, jenž se nedávno právě v souboji s Atléticem nechvalně proslavil do očí bijící simulací. Nic lehkého však Malagu nečeká, zvláště díky potížím se složením obrany.

"Všichni doufáme, že se spoluhráči včas uzdraví a budou moci nastoupit, jsou důležitou součástí týmu," připomněl Weligton absence Antuňese s Angelerim kvůli karetnímu trestu, které zvýrazňují otazníky nad startem Gámeze a Eliseua. "Pokud se to náhodou nepovede, má kouč připravený plán B, budeme připravení tak jako tak."

Levante naposledy odehrálo zápas ligového poháru, v němž s Rayem Vallecanem v prvním zápase pouze remizovalo bez branek. Byť hlavní starosti domácích leží v ligové soutěži a co nejrychlejší záchraně, musel gólman Javi Jimenez připustit, že si tažení Copa del Rey do současného osmifinále užívá. "Zůstáváme plně soustředění na ligu, ale myšlenky na pohár mají také svůj užitek. Je to skvělá soutěž, čím dál dojdeme, tím lépe pro nás!"
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - López, Vyntra, Adoua, Juanfran - Simao, Pinto - Ríos, García, Ivanschitz - Barral
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Sánchez, Weligton, Eliseu - Tissone, Camacho - Portillo, Samuel, Morales - Juanmi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.10 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - UD Almería  (sobota 16:00)
Athletic v poslední době trápí především nevyváženost výkonů, která jej stála již mnoho bodů. Výhry se týmu trenéra Ernesta Valverdeho nepodařilo zajistit ani v minulých dvou kláních. Zvítězí čtvrtí Lvi na domácím stadionu proti UD Almería?

S Almeríí to nebudou mít Valverdeho hráči vůbec snadné, protože Almería se začíná více prosazovat a poslední dvě kola jsou toho jasným důkazem. Současná čtrnáctá příčka sice není ideálem, ale Garridův tým minimálně v novém roce ještě neprohrál. O všechny tři body jej obrala naposledy možná poněkud překvapivě Celta Vigo, ale to musíme zpět do listopadu minulého roku. Od té doby se Almeríi daří potvrzovat pověst nevyzpytatelného týmu, který svou kůži nedává na trh snadno.

A Lvi z Baskicka mají hodně co napravovat, pokud si chtějí udobřit své fanoušky. Poslední soutěžní utkání totiž nebylo zcela v jejich režii a v rámci Copa del Rey Athletic prohrál s Realem Betis těsně 0:1. Ke vloženému programu se koneckonců vrátili oba trenéři zúčastněných týmů a především Ernesto Valverde věděl, že jeho tým ještě bude muset bojovat.

Po skončeném zápase Valverde prohlásil: "Bylo to hodně nefér. Vytvořili jsme si několik velmi dobrých šancí, jako byla například ta Kikeho Soly, ale dnes se nám prostě nedařilo. Prakticky od začátku až do konce můj tým kontroloval hru a míč soupeři téměř nepůjčoval, přesto jsme inkasovali. Útočili jsme, snažili se vstřelit branku, ale přes všechnu snahu mých hráčů se nám to dnes nepovedlo. Postrádali jsme štěstí a dostatek agresivity v pokutovém území soupeře. Výsledek mne sice mrzí, ale ještě víc by mě vadilo, kdyby si náš tým nevytvořil žádné šance. Takhle vím, že v odvetě máme na co navazovat a že se na San Mamés ještě popereme o postup," má jasno trenér Ernesto Valverde.

Teď je ale čas otočit list a soustředit se jen na ligu. Španělská Primera Division má na programu již devatenácté kolo a domácí pevnost bude doufat, že Lvi své čisté konto udrží. Také Almería má za sebou náročné utkání Copa del Rey, které navíc doprovázely kontroverze a nepříjemné okamžiky. Prezident oponenta Racingu Santander byl totiž napadeným vlastními fanoušky, hráči navíc přestali na chvíli hrát.

Mladý a úspěšný trenér Francisco po utkání, které skončilo remízovým výsledkem 1:1, překvapeně prohlásil: "Ve fotbale jsem tohle ještě nikdy nezažil. Je ostuda, že se tohle stalo právě Racingu, který chce a zaslouží si být na vyšší úrovni. Po sedmdesát minut jsme byli lepším týmem, ale nedokázali jsme toho dostatečně využít. V odvetě jsme ale připraveni odevzdat všechno a napravit si reputaci. Také chceme ukázat fanouškům soupeře, v jaké atmosféře se má hrát fotbal," dodává šokovaný Francisco.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, San José, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Ander, Muniain - Aduriz
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Azeez, Verza - Vidal, Soriano, Barbosa - Díaz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Valencia CF  (sobota 18:00)
Celta Vigo přivítá v devatenáctém kole Primera División na svém stadionu netopýry z Valencie. Hráči Viga budou chtít v prvním domácím utkání v novém roce ukončit čtyřzápasovou sérii bez vítězství, zatímco Valencijští mají v úmyslu potvrdit tři body z domácího utkání s Levante.

Celta Vigo potřebuje v nadcházejícím zápase bodovat jako sůl. Aktuálně se svěřenci Luise Enriqueho totiž nachází s šestnácti body až na sedmnácté pozici a od sestupových příček zachraňuje domácí pouze lepší skóre. Základem pro úspěch v nadcházejícím zápase s Valencií však může být pro Celtu výkon z utkání proti Realu Madrid, v němž sice Celta prohrála 3:0, ale s výrazným favoritem držela dvě třetiny zápasu nerozhodný stav.

Domácí trenér navíc i přes nepříznivé výsledky neztrácí chladnou hlavu. "Ceny se rozdávají až po skončení ročníku. Už jsme viděli týmy, které měly skvělý první půlrok, ale nakonec skončily neúspěšně. Některé týmy bojují o záchranu celou sezónu a nakonec se zvednou v posledních osmi utkáních," uvedl před zápasem kouč Enrique.

Valencii se naopak dýchá v letošní ročníku o mnoho lépe než jejímu soupeři. Tým pod novým koučem Juanem Antoniem Pizzim zvítězil v posledním zápase s Levante 2:0 a možná nastartoval návrat na příčky, jež od něj očekávali především fanoušci. Že to Valencie s útokem na přední příčky myslí vážně dokládá nejen změna na trenérském postu, ale i přestupová politika. Valencijskou útočnou vozbu by měl z Lokomotivu Moskva posílit útočník Felipe Calceido nebo také Chilan Eduardo Vargas, jenž v současnosti působí v Brazílii. Naopak v kádru netopýrů by měl i přes zájem italských klubů zůstat záložník Éver Banega. Zápas s Celtou Vigo by tak mohl napovědět, zda má Valencie na to ohrozit v nejbližších kolech pohárové příčky.

Utkání začíná v 18:00 a hlavním sudím bude Jose Luis González.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Jonny, D. Costas, Cabral, H. Mallo - Á. López, Obiňa, A. Fernández - Orellana, Charles, Rafinha
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D. Alves - J. Bernat, Mathieu, R. Costa, barragán - O. Romeu, Parejo - Piatti, Jonas, Feghouli - H. Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Střet dvou španělských gigantů, který by mohl napovědět mnohé o dalším vývoji v tabulce, duel střeleckých es Costy s Messim a duel madridského týmu s barcelonským. V sobotu nás zkrátka čeká vyhlížený svátek fotbalu, protože druhé Atlético Madrid hostí lídra z Katalánska.

Zdá se, že pro katalánskou Barcelonu bude Madrid věčným rivalem. Tradiční sok Martinova týmu (Real) možná zatím neoslňuje a nenaplňuje protipól pověstného soupeře, ale přesto se v této sezoně našel tým, který Blaugranas zdatně konkuruje. A opět je z Madridu. Na vítězné vlně se totiž dlouho veze Atlético, klub hnaný Simeoneho energií, taktickou vyspělostí i hladem po dalších úspěších. Po odchodu kanonýra Falcaa možná nejeden fanoušek zapochyboval, zda bude mít tým obdobné ambice a schopnosti vyhrávat, ale tato obava byla, zdá se, bezpředmětná. Skvělou formu totiž prokazuje celý tým, který střelecky táhne především Falcaův nástupce Diego Costa.

Z celého týmu jsou ambice i pohodová atmosféra jasně vidět a dokazují je také výsledky. Vítězství nad Málagou a Elche sice nebyly úplně dokonalým obrazem současného Atlétika a těsné výsledky působí v porovnání s Blaugranas těžkopádně, ale na druhou stranu ukazují jasnou touhu vítězit a bojovat až do posledních chvil. Teď však Atlético čeká zkouška z největších - přímý souboj s konkurentem.

Ostře sledovaný duel samozřejmě ve španělských sportovních médiích zaplňuje mnoho prostoru a také samotní hráči jsou pod drobnohledem žurnalistů. Těm se svěřil například obránce Filipe Luis, který stanici Onda Cero umožnil nahlédnout "pod pokličku" současného Simeoneho týmu.

"Očekáváme, že Barcelona bude mít míč na kopačkách a nepustí nás k němu. Hrají vždy s velkou trpělivostí a pro každého soupeře je náročné běhat bez míče. Barcelona vyčkává a zasáhne vždy ve chvíli, když přestanete byť jen na chvíli dávat pozor. Naším úkolem bude držet při sobě, vytvořit opravdu velmi dobrou skupinu, která bude táhnout za jeden provaz. Jeden hráč bude zaskakovat za druhého. Náš trenér věnoval dlouhý čas tomu, aby poznal našeho oponenta a našel nějaké slabiny. Ty nám sdělil a my jsme na nich pracovali," naznačuje Filipe.

"Funguje to tady tak, že nikdo není nejlepší - hrajeme jako tým a ten je vždycky na prvním místě. Nejsme nějaká skupina individuálních superhvězd, pracujeme pro tým a myslíme především na společný úspěch. Týmy jako Barcelona nebo Real Madrid mají skvělé hvězdy, my na to jdeme trochu jinak. Trenér Diego Simeone nás zocelil a udělal z nás skvěle fungující celek. Z každého z nás vytěžil to nejlepší a pomáhá tím celému týmu. Kdybych přestoupil do Barcelony, určitě bych vyhrál mnoho titulů a trofejí, ale nebyl bych tak šťastný jako tady v Atléticu. Myslím, že je dobře, že Lionel Messi bude znovu hrát. Fotbal bez něj strádá. Budeme to mít sice těžší, ale je to velký zápas a zaslouží si velké hráče," uzavírá krajní obránce.

Zraněný argentinský střelec Messi se dal včas dohromady a k dispozici byl již v zápase s Getafe. Hvězdný útočník nastoupil na třicet minut a v nich stihl vstřelit dvě branky. V rozhovoru pro Barca TV po vítězném zápase řekl: "Cítím se šťastný, protože vyhráváme a protože hraji bez bolesti. Nikdy jsem neztratil chuť hrát, ale zdravotní problémy a herní vytížení mi fotbal často znepříjemňovaly. Teď už se konečně cítím dobře a v zápase s Atléticem chci opět pomoci svému týmu. Všechno, na co teď myslím, je hraní fotbalu a to, aby mne to znovu bavilo," říká hvězda barcelonského kádru.

Souboj mezi oběma týmy bude bedlivě sledován a favoritem je v něm hostující Barcelona. Madridské Atlético nad Barcelonou dokázalo zvítězit naposledy v roce 2010, když ji na domácí půdě porazilo těsně 2:1. Zopakuje podobný výsledek i v nadcházejícím duelu?
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Godin, Miranda, Luis - Tiago, Koke, Gabi, Turan - Costa, Villa.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdes - Alves, Pique, Puyol, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Neymar, Messi, Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Sevilla FC  (sobota 22:00)
V posledním zápase sobotního programu devatenáctého kola, hraném od deseti hodin večer, přivítá sestupem ohrožené Elche Sevillu. Ta do utkání vstupuje díky skvělé formě z posledních týdnů jako jednoznačný favorit.

Byť samotný vstup do sezony měla Sevilla dosti nepovedený, postupem času nabrala fazonu a nyní okupuje v ligové tabulce slibné sedmé místo. Naposledy ochutnalo ofenzivní sílu svěřenců Unaie Emeryho Getafe, které si z Andalusie odvezlo hned tříbrankový příděl. Dalším pánem na holení je podle všeho Elche, které naopak prochází krizí čítající šest zápasů bez vítězství za sebou. Naposledy se domácí celek mohl bez zábran radovat 24. listopadu, kdy přehrál Valencii.

"Jsme spokojení s naším zlepšením, ale nic ještě není hotovo," brzdí spokojenost z nedávných výsledků Unai Emery. "Jsme sedmí, což nám stále nijak zvlášť nevyhovuje. Nyní dojde na ty nejdůležitější kroky, musíme totiž přijmout výzvu a udržet nastolený trend. Je životně nutné v Elche zvítězit. Svého protivníka vždy respektujeme, i když se zrovna nenachází v dobrém rozpoložení. Čeká nás náročný zápas."

Zatímco hosté mají příležitost uhrát již čtvrtou ligovou výhru v řadě na hřišti soupeře, trenér Elche Fran Escriba doufá, že pozitivní výsledek proti favoritovi může jeho celku posloužit jako katalyzátor do zbytku sezony. "Udělali jsme doposud nějaké chyby, ale nikdy kvůli nedostatku snahy nebo špatnému přístupu. Jsem přesvědčený, že druhou polovinu sezony si užijeme mnohem víc, protože se přibližujeme k nalezení naší hry."

"Sevilla je jedním z nejlepších týmů v celém Španělsku. Je to kompletní klub s působivým duchem, který překonal pozvolný start sezony a nyní již hraje o nejvyšší příčky," neskrývá obdiv k favorizovanému protivníkovi Escriba.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Suárez, Pelegrín, Lombán, Albácar - Sánchez, Pérez - Gil, Coro, Fidel - Boakye
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Carriço, Navarro - Reyes, Mbia, Rakitić, Vitolo - Bacca, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Real Valladolid  (pátek 21:00)
Real Valladolid se nalézá na sedmnácté příčce, přičemž od osmnácté (a tedy sestupující) Celty Vigo jej dělí jen lepší skóre. Bodově se ale tato sezona zatím řadí k těm horším, což budou chtít svěřenci trenéra Juana Ignacia Martineze napravit co nejdřív.

Těšit jej může alespoň zčásti poslední ligový zápas proti Realu Betis, který skončil dělbou bodů. Ani ty ale zatím Realu Valladolid nepomáhají v postupu tabulkou. Trenér Martinez ale zároveň věří, že do zápasu s Granadou mohou jeho hráči vstoupit se vztyčenou hlavou a sebevědomím. Na předzápasové tiskové konferenci zdůraznil: "Ne vše jde úplně špatně, takže si myslím, že i když jsme dlouho nevyhráli a nedaří se nám, nemusíme být negativní. Nejhorší máme za sebou a teď se chceme soustředit jen na postup na další příčky. Z Granady nemám strach, ale musím uznat kvality našeho soupeře. Má velmi dobrý tým a hrozí z protiútoků, takže se chceme poctivě připravit. Hlavním klíčem ke třem bodům bude silná defenziva," dodává trenér Martinez.

Ani Granadě se ale nemůže zdát, že je čas na menší přestávku. To si dobře uvědomuje útočník Francisco Medina, který varuje své spoluhráče, že pokud nebudou brát Real Valladolid vážně, mohli by prohrát a tím pádem by se opět dostali do pásma sestupu. "Musíme se dívat dopředu s optimismem, protože se nám daří stmelit tým jako jednu velkou rodinu. To je v každém boji velice důležité. V několika zápasech jsme udělali pár chyb a pokud se nechceme opět dostat do spodních pater tabulky, musíme se jich vyvarovat. To samozřejmě nebude snadné, ale pokud budeme táhnout za jeden provaz, může se nám to podařit. Jsme sice ve složité situaci, ale máme dobrý tým a všichni si navzájem věříme. Páteční zápas proti Valladolidu bude jako malé finále a tak chceme brát všechny další hry. Musíme dát do utkání vše, abychom mohli získat tři body," uzavírá hráč s přezdívkou Piti.

Granada sice své postavení i herní projev zlepšila, ale přechod do nového roku jí nevyšel podle představ a dvě po sobě jdoucí porážky znamenaly pád do prostoru spodních pater tabulky. Otazník visí nad zdravotním stavem Papeho Diakhatého, do zápasu nenastoupí ani záložník Diego Buonanotte. V utkání s Realem Sociedad San Sebastian i s Almeríí navíc inkasovali hráči z Nuevo Los Cármenes po třech brankách, vstřelili jen jedinou. Napraví statistiky proti Realu Valladolid?
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Foulquier, Mainz, Murillo, Angulo - Recio, Iturra, Rico - Piti, El-Arabi, Brahimi
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Rukavina, Valiente, Rueda, Peňa - Rossi, Pérez - Larsson, Óscar, Omar - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona18161153:1249
2.Atlético Madrid18161147:1149
3.Real Madrid18142252:2144
4.Athletic Bilbao18103526:2333
5.Real Sociedad1895435:2332
6.Villarreal CF1894532:2031
7.Sevilla FC1885535:2929
8.Valencia CF1872925:2923
9.Getafe CF1872920:3023
10.Espanyol Barcelona1864822:2422
11.Málaga CF1855819:2320
12.Levante UD1855817:2720
13.Granada CF18621015:2520
14.UD Almería1854920:3219
15.CA Osasuna18531015:2818
16.Elche CF1845916:2717
17.Real Valladolid1837821:2916
18.Celta Vigo18441021:3016
19.Rayo Vallecano18411318:4513
20.Real Betis18251115:3611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (622)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele