Preview druhých zápasů základních skupin Evropské ligy

01.10.2009, 09:22
Previews
Evropská liga dnes pokračuje čtyřiadvaceti zápasy základních skupin. České fanoušky budou velmi zajímat utkání Eindhoven - Kluž a Valencia - Janov. V "nečeských" skupinách poměří síly například Sacburk s Villarrealem, Brémy přivítají Bilbao, Anderlech hostí Ajax.
Skupina A
RSC Anderlecht - AFC Ajax  (čtvrtek 21:05)
Souboj týmů ze sousedních států bude k vidění v Bruselu. Domácí Anderlecht v něm vyzve nizozemský Ajax Amsterdam.

Obě mužstva na sebe narazí úplně poprvé. Anderlecht už ale v minulosti hrál proti nizozemským soupeřům a na vlastním hřišti má proti nim výbornou bilanci - vyhrál všechny čtyři zápasy. Ajax tak dobré výsledky z belgických hřišť nemá. Do vítězného konce dokázal dotáhnout pouze dva zápasy, jedno střetnutí skončilo remízou, ve dvou odešli hráči Ajaxu poraženi.

Anderlechtu se ale celkově před domácím publikem v základních skupinách Poháru UEFA příliš nedařilo, v posledních sedmnácti utkání hned v devíti z nich hráči belgického klubu prohráli a jen třikrát zvítězili.

Zatímco Ajax v prvním utkání Evropské ligy před domácím publikem remizoval 0:0 s Temešvárem, fotbalisté Anderlechtu si vyšlápli na Dinamo Záhřeb a na horké chorvatské půdě zvítězili 2:0, což je katapultovalo do čela tabulky skupiny A.

Domácí kouč Jacobs si myslí, že Ajax je nejsilnějším mužstvem celé skupiny a zbývající týmy hrají pouze o druhé místo. "Ajax reprezentuje nizozemskou fotbalovou školu, která už po několik generací ukazuje svoji kvalitu." Lodivod Anderlechtu také upozornil na drtivé vítězství Ajaxu 6:0 z poloviny září v domácí soutěži nad Bredou. "Výsledek vypovídá o síle Ajaxu. Od úvodních minut hráli nátlakový fotbal, na který Breda nedokázala reagovat."

Anderlecht bude pravděpodobně postrádat Bigliu, který od úterý kvůli zranění netrénuje. Ajax by měl dorazit v nejsilnější možné sestavě. Akorát na lavičce nizozemského týmu se neobjeví asistent trenéra John van't Schip, který by se podle zákulisních informací měl stát hlavním koučem australského Melbourne Heart a od klubového vedení dostal dovolenou.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Temešvár - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 21:05)
Po domácí prohře 0:2 s Anderlechtem zajíždí chorvatské Dinamo Záhřeb do Temešváru. A už nyní může hostům ležet v žaludku, odkud že Temešvár pochází. Jakmile totiž Záhřebští někdy zavítali na rumunskou půdu, až na jeden případ to dopadlo vždy špatně.

Celkem pětkrát v rámci evropských pohárů cestovalo Dinamo do Rumunska. Až na vítězství z roku 1967 nad Petrolulem Ploiesti vždy prohrál. Poslední neúspěch je datován na rok 1993, tehdy Modří museli přetrpět porážku 1:2 od Steauy Bukurešť. I přesto mladý řecký útočník Dimitrios Papadopoulos věří v úspěch: "Můžeme tam vyhrát. Nejdůležitější bude soustředit se na svou hru a nástup do utkání. Tohle od nás očekává i trenér," uvedl pro sportnet.hr.

Soupeře ovšem, jak přiznal, tolik přečteného nemá. "Ještě jsme soupeře na videu nesledovali, nevím moc o jeho hře. Hrají v popředí rumunské ligy, takže to musí být kvalitní mužstvo," stačí mu. Temešvár je aktuálně na šesté příčce rumunské ligy, v lize doma naposledy remizoval s U. Craiovou. V prvním zápase Evropské ligy dokázal uhrát bezbrankovou remízu na půdě favorizovaného Ajaxu.

Kouč Dinama Krunoslav Jurčič o rumunském celku ví přece jenom o něco více než Papadopulos. "V Rumunsku na nás čeká pevné mužstvo a to nám nevyhovuje," má obavy. "Nehrají moc dobře, zároveň nedostávají moc gólů. A přesto ví, kdy přesně si vytvářet šance a vstřelit branku," dodal.

V obou klubech působí dva čeští útočníci, jenže jejich souboj na hřišti je velice nepravděpodobný. Lukáš Magera stejně jako Miroslav Slepička toho poslední dobou moc neodehráli, většinou jen střídají nebo se do hry nepodívají vůbec.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)11002:03
2.AFC Ajax (NED)10100:01
 FC Temešvár (ROM)10100:01
4.Dinamo Záhřeb (CRO)10010:20
Skupina B
Slavia Praha - Lille OSC  (čtvrtek 21:05)
Po prohře 0:2 v italském Janově se pokusí fotbalisté pražské Slavie v úvodním domácím utkání základní skupiny Evropské ligy proti francouzskému Lille odpoutat z posledního místa v tabulce a oživit naděje na postup do vyřazovací části.

Červenobílí však nastoupí bez řady opor. Několik stabilních členů základní sestavy je na marodce, tři hráči navíc v těchto dnech startují na mistrovství světa dvacetiletých v Egyptě.

Slávisté nepředvedli v Janově úplně špatný výkon, scházel jim však větší důraz před oběma brankami. Proti Lille chtějí být nebezpečnější. "Pokud budeme chtít v odvetě a v dalších zápasech skupiny pomýšlet na lepší výsledek, musíme být efektivnější a klidnější v předfinální a finální fázi," uvedl po porážce v Janově trenér Karel Jarolím.

Jeho svěřenci se na podzim prezentují nevyrovnanými výkony. Po šokujícím vyřazení ve třetím předkole Ligy mistrů moldavským Tiraspolem přišel postup do hlavní fáze Evropské ligy a zlepšená hra v domácí soutěži.

Slávistům se však zatím nedaří potvrzovat výhry z Edenu na hřištích soupeřů. Venku třikrát po sobě jen remizovali 1:1 a zvlášť poslední duel v Dolíčku proti Bohemians 1905 jim nevyšel. Svou roli sehrálo netradiční složení defenzivní čtveřice, v níž úřadující mistr v sobotu nastoupil.

Dilema, jak poskládat obranu, bude mít kouč Jarolím i před duelem s Lille. Ondřej Čelůstka spolu s Janem Hoškem reprezentují na šampionátu dvacetiletých a stopera Benjamina Vomáčku stále trápí viróza s teplotami.

Mimo hru však budou i další. Útočník Tomáš Pekhart rovněž startuje v Africe, na marodce jsou Josef Kaufman a Jaroslav Černý, který musel na operaci kolenních vazů, a k dispozici nebude ani Vladimír Šmicer, přestože se proti Bohemians už objevil na lavičce. Naopak definitivně se uzdravil Milan Černý.

Lille sice před pár lety slavně zdolalo v Lize mistrů Manchester United nebo AC Milán, ale letos se zatím trápí. Až 17. místo v tabulce francouzské ligy zůstává daleko za předsezónními ambicemi. I proto nenašli bookmakeři před čtvrtečním soubojem v Edenu favorita.

Lille míří do Prahy s jedním bodem za předchozí remízu 1:1 s Valencií a také s pokorou. "O Slavii toho víme mnohem méně než o Valencii, ale pečlivě jsme si nastudovali informace o její hře. V České republice to není nikdy snadné, české týmy mají kvalitní hráče," uvedl kouč Rudi Garcia.

Kapitán Rio Mavuba zase upozornil, že Pražané nejsou v pohárech žádnými nováčky. "Slavia se pravidelně prezentuje v Evropě, nečeká nás vůbec nic snadného," řekl někdejší Šmicrův spoluhráč z Bordeuax. Pro české fanoušky je zřejmě nejznámější tváří v dresu Lille slovenský reprezentant Róbert Vittek.

Zápas mezi Slavií a Lille začne ve čtvrtek ve 21:05, přímý přenos odvysílá ČT4. Jako hlavní rozhodčí bude utkání řídit Rakušan Robert Schörgenhofer.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Hubáček, Hloušek - Vasiljevič, Belaid, Ragued, Janda - Šenkeřík, Vlček
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Butelle - Beria, Rami, Plestan, Debuchy - Balmont, Mavuba, Hazard, Obraniak - Gervinho, Vittek
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Janov CFC  (čtvrtek 21:05)
Zajímavý duel si pro fotbalové fanoušky přichystala Evropská liga v základní skupině B. Valencia na Mestalle hostí Janov, přičemž půjde o souboj mezi nejžhavějšími kandidáty na postup do další fáze.

Valencia se bude chtít především oklepat z posledních nepříliš vydařených vystoupení a konečně vyhrát. Mužstvo Unaie Emeryho po skvělém začátku nevyhrálo už čtyřikrát v řadě, jen třikrát remizovalo a jednou prohrálo. Remíza přišla i v prvním zápase Evropské ligy na hřišti Lille.

Kdyby jste se ptali, proč Netopýři nevyhrávají, na vině určitě nebude střelecká potence. V dosavadních osmi zápasech hráči Valencie nastříleli 19 branek, takže tady problém nebude. Horší už to je s obranou fází, čisté konto totiž Los Che udrželi jen dvakrát a zkušený záložník David Albelda ví, že právě v obraně se musí jeho tým zlepšit.

"Myslím si, že musíme zlepšit celkový obranný systém. Musíme pokračovat v tréninku a najít správné vyvážení mezi útokem a obranou. Když máme míč na svých kopačkách a útočíme, jsme silní. Jenže pak dojde k protiútoku a máme problémy," vysvětlil Albelda před zápasem s Janovem. "Janov je dobře známý soupeř, který si vede výtečně v italské lize. Je to mužstvo, které znáte, aniž byste s ním někdy hráli."

Janov měl vynikající start do nového ročníku Serie A, jenže v posledních zápasech propadl, když ve třech kláních získal jen jediný bod. Útočník Rossoblu Rodrigo Palacio přiznává, že jeho tým v posledních zápasech nepodal nejlepší výkon a Valencia je jasným favoritem. "Valencia je favorit," řekl jasně Palacio, který s Janovem v prvním zápase pokořil pražskou Slavii. "Je zbytečné říkat něco jiného. Uvědomujeme si, že nás čeká nejtěžší zápas, který v základní skupině odehrajeme. Stojíme proti silnému týmu se spoustou zkušeností, který bude chtít obsadit první příčku. My se ale pokusíme z Mestally přivést co nejlepší výsledek," zakončil Palacio.

Grifům budou chybět dva klíčový obránci, zranění v posledních zápase si přivodili Giuseppe Biava a Domenico Criscito.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Janov CFC (ITA)11002:03
2.Lille OSC (FRA)10101:11
 Valencia CF (ESP)10101:11
4.Slavia Praha (CZE)10010:20
Skupina C
Hamburger SV - Hapoel Tel-Aviv  (čtvrtek 21:05)
V úvodním kole se ve skupině C urodily dvě překvapení a místo očekávaných výher Hamburgu a Celticu sebrali všechny body izraelský Hapoel s rakouským Rapidem. Teď ovšem budou hrát oba giganti doma a čeká se, že už by zaváhat neměli.

Hamburg navíc prohrál ostudně 0:3 a bylo vidět, že situaci hodně podcenil. Jeho cílem je premiérový ročník vyhrát a vypadnutí ze skupiny by bylo obrovským šokem.

Přitom v lize klub s českým záložníkem Davidem Jarolímem válí a v sedmi zápasech pouze dvakrát remizoval, celé Bundeslize prozatím kraluje. To Hapoel po čtyřech kolech zatím zůstává za očekáváním. Má na kontě pouze jednu výhru a je až na osmém místě tabulky. Průběh by proto měl být jasný, stát se ale může všechno. Hapoel má problém hlavně v obrané fázi, čehož by mohl v současné formě německý velkoklub využít.

Kouč Bruno Labbadia bude spoléhat na důležitého forvarda Mladena Petriče, chorvatský kanonýr totiž dokázal vsítit jedinou branku v důležitém utkání s Bayernem. Sám Petrič dobře ví, jak je důležité naplno uspět ve čtvrtek večer. "Nesmíme polevit po vydařeném střetnutí s Bayernem, tento případný úspěch bude stejně důležitý," vyjádřil se Petrič. Jeho slova potvrzuje jeho spoluhráč Guy Demel: "Pokud nebudeme mít po dvou vystoupeních ani bod, situace bude hodně problematická," má jasno zkušený pravý bek.

Hamburg bude hrát doma bez Zé Roberta, který si o víkendu poranil koleno a musí alespoň nyní odpočívat. Dlouhodobě mimo hru je také Paolo Guerrero, který se nedávno podrobil operaci vazu ze "velkou louží". Hosté se budou spoléhat na duo Nemanja Vučičevič - Maaran Lala, cesta vede přes stoprocentní produktivitu. "Naší největší zbraní by měla být agresivita a dobrá pohoda, budeme právě tyto činnosti k výhře potřebovat," snaží se najít další klíče k úspěchu asistent Labbadiy Eddy Sozer.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celtic FC - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:05)
Celtic vstoupil do skupinové fáze Evropské ligy velice špatně a po prohře s Hapoelem Tel Aviv se bude snažit napravit svoji chybu výhrou nad Rapidem Vídeň. Rakouský celek je však ve formě a z Glasgowa chce přivést dobrý výsledek.

Celtic utkání s Hapoelem Tel Aviv nezvládl a na horké izraelské půdě podlehl 1:2. Podle Tonyho Mowbraye musí jeho mužstvo odvést v následujícím zápase maximum, Rapid Vídeň totiž svoji sílu ukázal v zápasech s Aston Villou a Hamburkem. "Sledoval jsem video se zápasy Rapidu a o víkendu jsme někoho měli na jejich zápase. Jsou velmi dobrým týmem na protiútoky, což může být hodně nebezpečné. Moc se od Dinama Moskva neliší," sdělil před utkáním kouč Celticu.

Rakouský tým zazářil proti Aston Ville, kterou nečekaně vyřadil z Evropské ligy a skvěle odstartoval i ve skupinové fázi, kde hned v prvním utkání porazil 3:0 favorizovaný Hamburk. "Minulý týden jsem znovu sledoval jejich zápas ve Villa Parku a přestože tam Villa vyhrála 2:1, Rapid si na konci zápasu vytvořil několik příležitostí. Mohli vstřelit tři nebo čtyři branky. Stejné to bylo i s Hamburkem," dodal Mowbray.

Po zranění kotníku se do hry vrací Aiden McGeady, zda nastoupí proti Rapidu od začátku utkání, není zatím jisté. Otazníky visí také nad startem záložníka Paddyho McCourta a obránce Adrease Hinkela, kteří ve středu odstoupili kvůli menším zraněním z tréninku.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rapid Vídeň (AUT)11003:03
2.Hapoel Tel-Aviv (ISR)11002:13
3.Celtic FC (SCO)10011:20
4.Hamburger SV (GER)10010:30
Skupina D
Sporting CP - Hertha BSC  (čtvrtek 21:05)
Další pokus dostat se z krize čeká Herthu na Estádio José Alvalade v Lisabonu, kde si na berlínský celek i se staronovým mužem na lavičce dělá chutě silný Sporting. Ten před dvěma týdny odstartoval své účinkování ve skupině D výhrou, zatímco hosté jen remizovali.

Portugalský tým je po prvním kole na vedoucí příčce, zajistilo mu ji vítězství 3:2 v Heerenveenu, pod které se hattrickem podepsal kanonýr Liedson. Naposledy v domácí lize se sice zelenobílím nedařilo, když prohráli 0:1 v Portu, přesto v týmu vládne dobrá atmosféra. "Držíme spolu, jako vždy. Je nám fajn, což bychom rádi ukázali. Chceme hrát dobře a na vítězství, což je tady ta nejdůležitější věc," prohlásil kapitán aktuálně pátého týmu Primeiry Ligy, záložník Joao Moutinho.

Sporting má s německými týmy špatné zkušenosti, ani v jednom ze šestnácti vzájemných zápasů s bundesligovými celky nevyhrál a navíc mají jeho hráči jistě v hlavách loňské osmifinále Ligy mistrů. Tehdy portugalskému týmu před celou Evropou nabančil Bayern Mnichov, který v obou zápasech úřadoval a vyhrál 5:0 a 7:1.

Tentokrát by však mělo jít o zcela jiný zápas, alespoň podle Felipeho Caiceda. "Jsme favorité a v zápase to také prokážeme," hýří sebevědomím ekvádorský útočník. Kouč Paulo Bento musí zapomenout na využití Márqueze, Caneiry a Pedra Silvy, kteří jsou zranění, otazníky visí nad starty Izmailova a Polgy.

To Hertha punc stoprocentnosti ztratila již v prvním zápase, ve kterém doma jen remizovala 1:1 s lotyšským Ventspilsem. Tento nezdar jen zapadl do mozaiky nezdarů Staré dámy z posledního měsíce. V bundeslize totiž Berlíňané prohráli šest zápasů v řadě a s pouhými třemi body uzavírají tabulku. Kapkou, kvůli níž pohár přetekl, byla nedělní porážka 1:5 v Hoffenheimu, den nato se totiž musel pakovat trenér Lucien Favre, jehož dočasně nahradil lodivod rezervního týmu Karsten Heine.

54letý rodilý Berlíňan a kovaný Herthaner má nyní za úkol pozvednout morálku týmu, ačkoliv ví, že v Portugalsku nečeká tým nic snadného. "Je to dobrá výzva, protože zde můžeme jen získat. Chceme hrát jednoduchý fotbal a dostat se z toho," řekl Heine, jenž si působení u A-týmu Herthy vyzkoušel v minulých dvou desetiletích již třikrát.

Pro tentokrát mu může zvednout náladu návrat klíčového hráče Gojka Kačara, zároveň však v Berlíně stále úřaduje celkem velká marodka. Zranění jsou Drobný, Kringe, Cícero, Ebert a Lustenberger, nejistá je účast von Bergena. Mimo hru je kromě jedničky Jaroslava Drobného i zaskakující brankář Timo Ochs, který není na soupisce pro evropské poháry. V brance se tak objeví stejně jako proti Ventspilsu teprve 19letý Sascha Burchert.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Ventspils - SC Heerenveen  (čtvrtek 21:05)
Nizozemský celek v prvním utkání nešťastně přišel o cenný bodík v závěru doma s portugalským Sportingem a pokud chce vážněji bojovat o postup, musí nyní uspět na půdě lotyšského Ventspilisu.

Ten ovšem překvapivě urval bod na půdě německé Herty Berlín a rozhodně je v boji o velký úspěch, navíc před domácími fanoušky je mnohem silnější. Nicméně hosté se už zvedli na domácí scéně a chtějí se rvát o každý bodík.

Heerneveen dokázal naposledy po sérii porážek zvítězit a posunul se v tabulce z hrozného 17. místa na mizernou 16. příčku, útok ale konečně chytl druhý dech. Naopak lotyšský výběr do nového ročníku ještě nevstoupil a bude obhajovat druhé místo, velkou nevýhodou proto může být nerozehranost. Jenže na druhou stranu mohou mít domácí více sil a jejich koncentrace tak bude 100%, což dělá lehkovážnému Heerenveenu velké problémy.

Trenér Heerneveenu Jan de Jonge dobře ví, že kvalita soupeře nemusí vždy rozhodovat: "Není vůbec důležité, jak je Ventspilis silný. To není otázka pro nás, hraje se vždy od nuly. Ale nutné je, abychom předvedli vrcholný výkon bez větších chyb," přeje si před kláním de Jonge. Mírné problémy musí řešit v defenzívě, mimo je totižobránce Goran Popov (poraněná noha) a Kristian Bak-Nielsen (poraněné tříslo).

Ze soupeře ale na druhou stranu velký strach nemá: "Pokud budeme hrát dobře, držet balón na kopačkách a tvořit hru, můžeme zdolat jakýkoliv celek. V současnosti máme čas na reparát. Chceme ukázat všem, že máme na nejvyšší mety," sebevědomé hlásí de Jonge. Ventspilis měl letos na dosah účast v Lize mistrů a tak není radno podceňovat tento východní tým, navíc může využít kompletní sestavu.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)11003:23
2.Hertha BSC (GER)10101:11
 FK Ventspils (LAT)10101:11
4.SC Heerenveen (NED)10012:30
Skupina E
AS Řím - CSKA Sofia  (čtvrtek 21:05)
Napravit bídu z Basileje bude cílem římského AS, které se po špatném úvodu do sezony trochu zvedá. Giallorossi se na Olympijském stadionu střetnou s bulharským CSKA Sofia, jenž v úvodním kole remizoval s Fulhamem.

AS Řím nevstoupil do sezony příliš dobře, a to stálo pozici trenéra Luciana Spallettiho. Tým po něm převzal Claudio Ranieri a v lize se mu začalo částečně dařit. Nicméně, první zápas v základních skupinách Evropské ligy mu vůbec nevyšel. Jeho svěřenci předvedli ve Švýcarské Basilej ostudný výkon a zaslouženě prohráli 2:0.

Následující zápasy v domácí soutěži pak remizovali a souboj s Fiorentinou zvládli vítězně. Nyní se Giallorossi pokusí uspět i Evropské lize, kde si po prvním duelu lehce zkomplikovali postup ze základní skupiny. Na olympijském stadionu přivítají CSKA Sofia, což je celek, se kterým by si měli Ranieriho hoši poradit. Domácí budou bez zraněného dua Cassetti - Mexes.

O něco lepší úvod v základních skupinách Evropské ligy mají za sebou v bulharské Sofii. Místní CSKA totiž před zraky domácích fanoušků remizovala s anglickým Fulhamem 1:1, což není vyloženě špatný výsledek. Bulhaři si jistě představovali vítězství, nicméně konečná remíza byla zasloužená pro oba celky. CSKA Sofii se daří i v domácí lize a dobrou formu by chtělo zužitkovat i v zápase s favorizovaným AS Řím.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - FC Basilej  (čtvrtek 21:05)
Fulhamu se v Premier League příliš nedaří a spravit chuť by si chtěl v Evropské lize, kde se po úvodní remíze se Sofií střetne se švýcarskou Basilejí, která v prvním zápasem porazila AS Řím.

Manažer Cottagers Roy Hodgson musel reagovat na zprávy, které naznačovali, že v Londýně evropskou soutěž berou rozptýlení. Zkušený 62letý lodivod jasně řekl, že bere Evropskou ligu vážně. "Evropská liga by se neměla brát jako rozptýlení. Evropskou ligu tak nebereme, máme ji jako zajímavé dobrodružství," uvedl vše na pravou míru Hodgson, jenž bude kvůli zranění postrádat Damiena Duffa, Davida Stockdala, Dicksona Etuhua, Simona Daviese a Bredeho Hangelanda. Přesto má však Hodgson v plnu nasadit silnou sestavou, narozdíl od minulého zápasu v Bulharsku, kde na hřiště nevyslal zdaleka to nejlepší.

Fulham doufá, že mu UEFA povolí na soupisku pro evropské poháry dopsat gólmana Pascala Zuberbuhlera, která dříve v Basileji chytal. Druhý brankář David Stockdale si totiž poranil koleno a nenastoupí. Fit jsou tak již jen jednička Mark Schwarzer a právě Zuberbuhler, mimo hru jsou i zbylí dva brankáři na tzv. 'B listu'.

Basilej si v prvním zápase připsala trochu překvapivou výhru nad AS Řím a do zápasu na Craven Cottage jde plná odhodlání. Na svém kontě má čtyři vyhrané zápasy v řadě a v domácí soutěži je čtvrtá.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Basilej (SUI)11002:03
2.CSKA Sofia (BUL)10101:11
 Fulham FC (ENG)10101:11
4.AS Řím (ITA)10010:20
Skupina F
Dinamo Bukurešť - Panathinaikos FC  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté řeckého Panathinaikosu si zkomplikovali cestu do další fáze Evropské ligy a pokud chtějí výrazněji myslet na úspěch, musejí nyní v Bukurešti získat minimálně bod. Bukurešť totiž dokázal vyhrát v rakouském Grazu a tak to bude zřejmě nejvážnějším konkurentem.

Přitom je řecký gigant naprosto nekompromisní na domácí scéně, z pěti klání neztratil ani bod, vede s přehledem ligu a rázně tak vykročil za titulem, který už dlouho ve vitríně chybí.

To Dinamo je na tom naopak a jeho forma hodně kolísá, sedmé místo v tabulce po osmi odehraných kolech rozhodně není žádná sláva. Minule k tomu nešťastně prohrál na půdě Mediasu, který je jedním z největších outsiderů tamní ligy. Oba soupeři se spolu v poslední době neutkali, čeká se tak divoká premiéra s vysokým počtem branek. Nicméně domácí budou hrát dvakrát před zavřenými tribunami po výtržnostech fanoušků v duelu s Libercem.

"Je to neomluvitelné, co se stalo nedávno na Stadionul Dinamo," nesnažil se hledat před důležitým střetnutím výmluvy prezident Dinama Cristian Borcea. "Když se příznivci začali chovat tímto způsobem, byl jsem první, kdo žádal tresty. Někdo musí přijmout drastická opatření. Jsme zvědaví, jestli naše vylepšení budou v budoucnu úspěšné," doufá Borcea.

Hosté se mohou spolehnout na návrat Djibrila Cisseho, který byl vyloučen v zápase s Atleticem Madrid v kvalifikaci o Ligu mistrů. Nicméně kouč Henk ten Cate nebude mít k dispozici trojici zraněných Stergose Marinose, Filipose Darlase a Nikose Spiropoulose. "Bude to těžké utkání. Dinamo chce podruhé vyhrát a přiblížit se postupu. Navíc po technické stránce jsou na tom stejně jako Galatasaray," kladně ohodnotil soupeře Cate. "Chceme však z této skupiny postoupit a v Bukurešti vyhrát," má na druhou stranu jasný cíl Cate.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Galatasaray SK - SK Sturm Graz  (čtvrtek 21:05)
Galatasaray zahájil skupinu výhrou na Panathinaikosu, což jej pasovalo do role jasného favorita. To Sturm se na úvod představil doma, jenže podlehl Dinamu Bukurešť. Nyní míří na horkou tureckou půdu.

Oba týmy se už v Evropě potkaly ve skupině Ligy mistrů 2000/2001. Sturm doma vyhrál 3:0 a v Istanbulu uhrál remízu 2:2. Při obou zápasech seděl na lavičce jako nevyužitý náhradník současný kouč rakouského týmu Franco Foda.

Od Galatasaraye se očekává, že bilanci dnes vylepší. Kromě již zmíněné výhry nad Panathinaikosem si domácí vedou velmi dobře i v turecké lize. O víkendu sice remizovali 1:1 s Eskisehirsporem, byla to však jejich první letošní bodová ztráta.

Sturm v rakouské lize předvádí slušné výkony a potvrzuje roli spolufavorita sezóny. Po devíti zápasech je třetí se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Salcburk, má však k dobru jeden zápas.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)11003:13
2.Dinamo Bukurešť (ROM)11001:03
3.SK Sturm Graz (AUT)10010:10
4.Panathinaikos FC (GRE)10011:30
Skupina G
Levski Sofia - SS Lazio  (čtvrtek 19:00)
Lazio zajíždí ke svému druhému pohárovému utkání ve skupině do Bulharska, kde ale bude postrádat řadu svých opor vinou jejich zranění. Z posledních čtyř zápasů Serie A neurvalo ani jedno vítězství a v prvním zápase EL dokonce doma podlehlo Salzburgu 1:2.

Obejít se budou muset bez Mobida Diakiteho, Sebastiano Siviglia a Lionela Scaloniho. To jsou hráči, které na trávník nepustí zranění, obránce Kolarov pak má stop na jeden pohárový zápas za karty. K tomu všemu se kouči Ballardinimu zranil v nedělním ligovém utkání s Palermem také útočník Julio Cruz. Přesto trenér Lazia nepochybuje o kvalitě svého mužstva.

"Jsem si jistý, že tým udělá pro úspěch všechno. Už proti Palermu byl náš výkon velmi nadějný a vytvořili jsme si množství brankových příležitostí. Myslím si, že to bude mít vliv také na náš čtvrteční výkon. Po nedělní porážce se musíme zvednout a předvést minimálně totéž se stejným nasazením a bojovností," věří v úspěch Ballardini.

Italové svého soupeře rozhodně nepodcení a mají pro to pádný důvod. Levski totiž poslední dva zápasy proti celkům z Apeninského poloostrova ovládlo, když dokázalo uspět nad Udinese a Chievem. Stejně jako Lazio, budou chtít také Bulhaři napravovat nepovedený start do Evropské ligy. Porážka 0:1 na hřišti Villarreal use však jako neúspěch považovat nedá.

Svěřenci kouče Radka Dostanice budou chtít podobně jako jejich čtvrteční soupeř zapomenout na špatné ligové výsledky z poslední doby. Narozdíl od Lazia ale prohráli třikrát v řadě. Tato slabá forma zapříčinila pád týmu až na devátou pozici, už deset bodů za vedoucí CSKA Sofia.

"Samozřejmě víme, že se nacházíme ve velmi složité situaci. Dostat se z ní můžeme jen tehdy, pokud začneme vítězit. Už ve čtvrtek se ze sebe pokusíme dostat to nejlepší a získat přijatelný výsledek," věří Dostanic. Levski má ale zraněnou brankářskou jedničku Georgi Petkova, na jeho místo se tak posune jeho zástupce Tsvetan Dimitrov. Dobrou zprávou pro Římany je naopak návrat forvarda Thomase Rocchiho.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Red Bull Salzburg - Villarreal CF  (čtvrtek 19:00)
Souboj dvou tříbodových celků ze skupiny G uvidí rakouský Salzburg, domácí borci změří síly s Villarrealem, tedy největším favoritem na postup ze skupiny. Salzburg má však po nečekaném vítězství nad Laziem také postupovém ambice.

V nastaveném čase vstřelili fotbalisté Salzburgu vítězný gól a z Olympijského stadionu v Římě si odvezli překvapivě všechny tři body. Red Bull dokonce v Římě prohrával, ale pak dvakrát nečekaně udeřil. Šokující výhra Rakušany nabudila a fanoušci Red Bullu se už těší na nadcházející duel s dalším favoritem skupiny - Villarrealem. Kouč Salzburgu Huub Stevens věří, že jeho tým je schopen trápící se Villarreal v domácím prostředí porazit a potvrdit dobrou formu.

Nepříliš povedený vstup do sezony zažívá španělský Villarreal, tedy alespoň co se týče domácí soutěže. V La Lize je Žlutá ponorka na předposledním místě, pod stále větším tlakem se ocitá její trenér Valverde, jenž tým převzal po odchodu Pellegriniho do Realu Madrid. V Evropské lize se zatím Villarrealu daří, do základních skupin se dostal lehce přes Bredu a v prvním zápase porazil Levski Sofia 1:0. Valverdeho hoši se nyní pokusí nepřenést špatnou formu z La Ligy do pohárové Evropy.

Karetní trest vypršel Gonzalu Rodriguezovi, nicméně k dispozici nebude Robert Pires. Trenér Valverde navíc nebude mít k dispozici ani Godina a Ibagazu.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)11002:13
2.Villarreal CF (ESP)11001:03
3.SS Lazio (ITA)10011:20
4.Levski Sofia (BUL)10010:10
Skupina H
FC Twente - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 19:00)
Druhé kolo základních skupin se ve čtvrtek odehraje i v Evropské lize, na Arke Stadion se střetne Twente se Steauou Bukurešť. Zatímco mužstvo z Enschede první zápas vyhrálo, rumunský celek pouze remizoval.

I přes překvapivou remízu Steauy se Šerifem Tiraspol, která mimochodem stála Cristiana Bergodiho trenérské místo, chce ale kouč domácích Steve McClaren po svých svěřencích nejvyšší ostražitost. Naopak Twente vstoupilo do premiérového ročníku Evropské ligy výtečně, díky dvěma brankám Blaise N'Kufa si poradilo s Fenerbahce a vede skupinu H. Nizozemcům se daří i v domácí soutěži, kde jsou dosud po osmi kolech neporaženi a společně s PSV se dělí o první pozici.

"Naše vítězství nad Fenerbahce nezaujalo pouze v Holandsku, ale také v Anglii. Dostal jsem odsud několik pochvalných zpráv," prozradil McClaren, jenž dříve vedl anglickou reprezentaci. "Po zisku třech bodů na půdě soupeře jsme v dobré pozici. Po losu se věřilo nejvíce Fenerbahce a Steaue, naše výhra však o lecčems vypovídá.

"Ve čtvrtek ale hrajeme se Steauou, která bude trochu jiným soupeřem. V Evropě má velké jméno, mužstvo plné technicky vyspělých hráčů. Momentálně procházejí menší přestavbou, mají ve svém středu spoustu mladých hráčů, ale také několik zkušených borců. Mají silnou defenzívou, nebezpeční jsou i v ofenzívě,"
zakončil povídání na adresu soupeře McClaren.

Již zmíněného propuštěného Cristiana Bergodiho nahradil na bukurešťské lavičce Mihai Stoichita, který tým povede v Evropské lize poprvé. Aktuálně má na kontě tři zápasy bez prohry. Ve všech třech vystoupeních neinkasovala Steaua gól a po poslední remíze s Brasovem je v ligové tabulce pátá.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheriff Tiraspol - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 19:00)
Moldavský Sheriff Tiraspol zažije domácí premiéru Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul. Přemožitel pražské Slavie z Ligy mistrů vstoupil do tohoto ročníku Evropské ligy remízou se Steauou Bukurešť, Fenerbahce pak překvapivě podlehlo nizozemskému Twente.

Sheriff Tiraspol pokračuje v překvapivém tažení pohárovou Evropou, a tentokrát změří síly s tureckým klubem. V domácí lize má Sheriff odehráno devět zápasů a v tabulce je třetí, ovšem vedoucí Iskra-Stali má tři zápasy k dobru, a pokud Sheriff své tři utkání zvládne, bude mít stejný počet bodů. Po vyřazení Slavie ze 3. předkola Ligy mistrů se už od Tiraspolu nic nečekalo, jenomže Moldavané předvedli kvalitní výkon i proti Olympiakosu a v úvodních zápasech Evropské ligy vyválčili bod se Steauau Bukurešť, jenž byla do této soutěže nasazena z prvního losovacího koše.

Někdejšímu postrachu v Lize mistrů - tureckému Fenerbahce se nepovedla minulá sezona, a do té aktuální vstoupili istanbulští fotbalisté poněkud rozpačitě. Fenerbahce sice vede tureckou ligu, nicméně start do Evropské ligy se jim příliš nepovedl. Po vyřazení Sionu z předkola této soutěže následovala nečekaná domácí porážka 2:1 s nizozemským vice-mistrem Twente Enschede. O nápravu budou Turci usilovat v zápase s outsiderem skupiny - moldavským Tiraspolem, ten však není radno podceňovat, což moc dobře vědí fotbalisté Slavia Praha.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente (NED)11002:13
2.Steaua Bukurešť (ROM)10100:01
 Sheriff Tiraspol (MDA)10100:01
4.Fenerbahçe SK (TUR)10011:20
Skupina I
AEK Atény - SL Benfica  (čtvrtek 19:00)
Zatímco Benfica v portugalské nevyšší soutěži řádí a okupuje druhé místo za překvapením sezóny z Bragy, domácí celek z hlavního města Řecka zažívá pochmurné období, když je v lize až na osmé příčce a v Evropské lize si připsal drtivou porážku na půdě v Goodison Parku v Evertonu.

AEK Athény bude chtít zlomit prokletí posledních duelů, v nichž podlehlo největším aspirantům na řecký titul Olympiakosu a Panathinaikosu, ale proti rozjeté Benfice to nebude mít jednoduché. Neúspěchů a přetěžké pozice je si vědom i domácí trenér Dušan Bajevič.

"Nemáme tak špatný tým, máme jen špatné výsledky. A to je to, co chceme - výsledky. Jestliže nepřijde proti Benfice, přijdou v dalších utkáních. Je totiž pravdou, že před sebou máme velmi těžký tým, jeden z nejlepších v Evropě. To ale nic neznamená. My se budeme snažit vyhrát," říká lodivod AEK, kterému kvůli zranění Carlos Araujo, Grigoris Makos, Geraldo a Tamandani Nsaliwa.

Hostující Benfika má fazónu a na půdu několikanásobného řeckého mistra odjíždí s cílem získat minimálně bod. Jorge Jesús, kouč lisabonského klubu, jede na horkou athénskou půdu jedině zvítězit: "Jedeme do Atén s jediným cílem - přivést vítězství," shrnul v krátkosti ambice svého výběru Jesús.

Portugalcům budou chybět mladíci Roderick Miranda a Jonathan Urreta, kteří odjeli na egyptské mistrovství světa dvacetiletých. Absentovat bude i José Shaffer.

V pekle Olympijského stadionu v Aténách bude k vidění jistojistě napínavé klání, které by mohlo nabídnou velké množství branek. Který tým jich po devadesáti minutách a případném nastavení nastřádá více, se dozvíme přibližně o deváté hodině večerní.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
BATE Borisov - Everton FC  (čtvrtek 19:00)
Everton přijíždí potvrdit dobrou formu do Minsku, kde se v rámci druhého kola základních skupin Evropské ligy střetne s BATE Borisov. Anglický celek vyhrál čtyři zápasy po sobě a bude chtít navázat na první výhru proti AEK Athény, jenže v podobné pohodě hraje i Borisov.

Toffees však kosí četná zranění a do Běloruska pojede manažer David Moyes s hodně krátkou soupiskou. Začneme čerstvě zraněným Stevenem Pienaarem, který si poranil koleno v zápase s Portsmouthem a nenastoupí. Červenou kartu si v minulém zápase Evropské ligy odnesl Louis Saha a jeden zápas prosedí na tribuně. Nastoupit nemohou ani Johnny Heitinga s Lucasem Neillem, Jack Rodwell zůstal doma s chřipkou. Sečteno podtrženo, Evertonu bude chybět devět členů prvního týmu a na Dinamo Stadium to budou mít setsakramentsky těžké. Proti němu totiž bude stát nebezpečný soupeř se zkušenostmi z Ligy mistrů.

"Rádi bychom získali ze zápasu nějaké body, ale čeká nás opravdu těžké utkání a já na tým vyvíjet příliš velký tlak. Pokud si někdo říká, co že je 'to' BATE vůbec zač, neví, s kým má tu čest," prohlásil Moyes, který soupeře rozhodně nepodceňuje. "Viděli jsme jejich zápas s Benficou, mají slušný tým plný energie. Směrem dopředu dokážou pořádně zlobit. Naší prioritou je vyhrát skupinu a právě BATE společně s Benfikou vidím jako největší konkurenty."

Everton neinkasoval už dlouhých 371 minut a náhradní kapitán Joseph Yobo si uvědomuje, že pokud Toffees znovu udrží čisté konto, mohou pomýšlet na úspěch. "Víme, že pokud budeme hrát vzadu s nulou, mámě šanci zvítězit. Současně jsme v dobré formě a na zápas se nesmírně těšíme," prozradil nigerijský stoper. "BATE má zkušenosti z Ligy mistrů, což je jejich výhoda. Budeme muset být velmi ostražití."

Natěšen je na zápas proti anglickému celku také kouč domácích Viktor Goncharenko. "Jsme v dobrém rozpoložení, daří se nám v lize a chceme to potvrdit proti Evertonu. V porovnání s krátkými přihrávkami Benfiky preferují spíše dlouhé míče, nebezpeční jsou zejména při standartkách."
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Everton FC (ENG)11004:03
2.SL Benfica (POR)11002:03
3.BATE Borisov (BLR)10010:20
4.AEK Atény (GRE)10010:40
Skupina J
Toulouse FC - Club Bruggy  (čtvrtek 19:00)
Čtvrteční souboj postaví proti sobě francouzské Toulouse a belgické Bruggy. Domácí pojmou utkání jako vzpomínku na jejich fanouška Brise Tatona, který v úterý zemřel.

Taton byl 17. září napaden chuligány Partizanu Bělehrad při jejich vzájemném utkání v rámci Evropské ligy v Srbsku. 28letý fanoušek bojoval 12 dní o život, v úterý však v bělehradské nemocnici podlehl těžkým zraněním hlavy a hrudníku. Celé město je zahaleno do smutku, kouč Toulouse Casanova se nechal slyšet: "Utkání bude plné emocí, tato událost nejde jen tak vymazat z hlavy. Celý klub i všichni fanoušci na něj stále myslí. Je to velmi těžká rána, ale nám nezbývá nic jiného, než jít dál a porazit Bruggy. Myslím si, že to samé by si přál i Bris," řekl lodivod Toulouse.

Poprvé v dějinách francouzského klubu přijíždí na jeho Stadium Municipal belgický soupeř. Bruggy však na protivníka z Francie narazily už sedmkrát, naposledy v sezóně 2004/05 v prvním kole Poháru UEFA, kdy se utkaly s Châteauroux. Právě toto utkání bylo ze strany Belgičanů jediné vítězné, předchozích šest vzájemných duelů skončilo vždy vítězstvím francouzských mužstev.

Toulouse před svými diváky ale v pohárové Evropě příliš nezáří. Z posledních šesti utkání zvítězilo pouze jedinkrát. Bruggy jsou zase na hřištích soupeřů remízovým králem, hned čtyři z pěti zápasů skončily dělbou bodů. "Myslím si, že v zahraničí je úroveň belgického fotbalu dost podceňovaná. Věřím, že z Francie můžeme přivést minimálně bod," netajil se ambicemi útočník hostů Kouemaha.

Do Evropské ligy vstoupil každý z týmů zcela odlišně. Bruggy před domácím publikem vysoko prohráli 1:4 - jejich katem byl ukrajinský Šachtar Doněck. Naopak fotbalisté Toulouse přivezli cenné tři body ze Srbska, kde porazili místní Partizan po přestřelce 3:2.

Domácím postrádají hned pětici zraněných hráčů, mimo hru jsou Ebondo, Fofana, Didot, Braaten a Cetto. Hosté přijíždějí bez dvou zraněných hráčů - Vermeulena a Simaeyse.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Šachtar Doněck - FK Partizan  (čtvrtek 19:00)
Nový padesátitisícový stadion v Doněcku se už těší na svůj první zápas evropského poháru. Tu čest střetnout se s domácím Šachtarem bude mít srbský Partizan Bělehrad. Ten však rozhodně na nějaký "doněcký svátek" dbát nebude a z Ukrajiny si chce odvézt nějaký ten bodík.

Projekt nové stavby stál 400 miliónů dolarů. Ale rozhodně stál za to. Moderní, nádherný a vyhovuje naprosto všem regulím UEFA. Stavěla ho firma ArupSport, která se mimochodem podílela rovněž na stadionu Manchesteru City a Bayernu Mnichov.

Slavnostní otevření se konalo tuto neděli při výhře 4:0 v derby nad Obolonem Kyjev. "Necítil jsem se jako v Doněcku, připadalo mi to, jako bych hrál někde ve Španělsku nebo Anglii," byl uchvácen obránce Olexandr Chyžov. "Byla tam bláznivá atmosféra. Myslím si, že do budoucnosti můžeme hrát jen to nejlepší v tak krásné aréně," dodal.

Chyžov si ovšem proti Partizanu kvůli zranění nezahraje, ačkoli už pomalu začíná s běháním. Nejistý je start Poláka Mariuse Lewandowského, jenž si odnesl z utkání proti Obolonu nějaký ten šrám. Pikantní náboj bude mít zápas pro Igora Duljaje, který v Partizanu prožil úspěšných sedm sezón před přestupem v roce 2004 právě do Šachtaru.

Šachtar letos i díky novému stadionu znovu myslí vysoko. Kapitán Darijo Srna svými slovy jenom potvrzuje klubové ambice v Evropské lize. "Myslím - ne, já vím - že jsme největšími favority na vítězství," uvedl pro uefa.com.

Obránce Partizanu Goran Gavrančič zná ukrajinský fotbal moc dobře. Celkem sedm roků odkopal v dresu největšího rivala Šachtaru Dynama Kyjev. "Trenérovi jsem o tom řekl. Ale vlastně se ode mě nedozvěděl nic nového. Šachtar chce být pravidelným účastníkem evropských pohárů a chce vyhrát Evropskou ligu," mávl rukou.

Hosté svůj první zápas skupiny nezvládli a s Toulouse doma prohráli 2:3. Narozdíl od Šachtaru, jenž smetl venku FC Bruggy 4:1. "Máme v týmu hodně mladých hráčů a nemáme zkušenosti pro Evropskou ligu. Ale nemám co ztratit," říkal Gavrančič.

V posledním ligovém utkání doma proti BSK Borče (2:1) nastoupil překvapivě Nemana Tomič, ale se Šachtarem nevypadá jeho start slibně, jelikož v 51. minutě byl kvůli zranění kolene střídán. Otázkou také je, zda-li se do branky postaví Radosavljevič, nebo Božovič.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Šachtar Doněck (UKR)11004:13
2.Toulouse FC (FRA)11003:23
3.FK Partizan (SRB)10012:30
4.Club Bruggy (BEL)10011:40
Skupina K
FC Kodaň - Sparta Praha  (čtvrtek 19:00)
Zapomenout na střeleckou neškodnost v domácí lize hodlají sparťani ve svém druhém vystoupení v Evropské lize, které je čeká ve čtvrtek večer na hřišti FC Kodaň. A protože dánský soupeř hned na úvod soutěže prohrál v Kluži, může český zástupce ve skupině K už ve druhém utkání odsunout jednoho z trojice soupeřů do nepříjemné role čtvrtého vzadu.

Sparta je na podzim týmem dvou tváří. Zatímco se jí s výjimkou utkání na půdě Panathinaikosu daří na evropské scéně, v domácí soutěži prožívají trápení. Sice nijak zvlášť nezaostávají za ligovým čelem a dokonce drží neporazitelnost, ovšem jejich střelecká forma je zatím mizerná. V devíti ligových zápasech nastřílela pouze osm branek a i na Letné se už za roli remízového krále stydí.

Ve čtvrtek by ale měla sparťanům sedět odlišná role - v Evropské lize se soupeři nesoustředí pouze na bránění, a tak by mohla znovu po čase přesvědčit i o svých ofenzivních schopnostech. "Soustředíme se na to v tréninku, ale stále máme velké nedostatky," je si trenér Jozef Chovanec dobře vědom hlavních neduhů.

Jednou z možností jak zvýšit útočnou efektivitu je změna základní sestavy. Jenže nejlepším záložníkem v poslední době byl Martin Zeman, který týmu chybí kvůli účasti na mistrovství světa dvacítek. Možná ale, že Chovanec přece jen příznivou zprávu obdrží: do středu hřiště by se mohl vrátit uzdravený Juraj Kucka, na kterého kouč sázel během jara. A také na levé straně obrany asi nebude nutné improvizovat, neboť zranění Pamiče ze sobotního duelu s Plzní se ukázalo jako méně vážné.

Sparta odletí do dánské metropole dnes dopoledne, večer ji čeká oficiální trénink na Park Stadium, kde se bude hrát i čtvrteční zápas. Dvě hodiny před ní vyběhnou na trávník domácí fotbalisté, v jejichž dresu hrají dva někdejší sparťané, na které se dodnes na Letné vzpomíná.

V současné době prožívají oba fotbalisté naprosto odlišné období. Zatímco obránce Zdeněk Pospěch je tradiční součástí základní sestavy a s třemi ligovými brankami druhým nejlepším střelcem klubu, na Libora Sionka - nejzkušenějšího hráče podle startů v evropských pohárech - trenér zapomíná. V lize neodehrál ani minutu, střídal jen v pohárových duelech. "Mám na to svůj názor, ale přes média ho nechci prezentovat," řekl ČTK fotbalista.

Jednoduchou pozici nemá ani legendární Jesper Grönkjaer, jenž často zasáhne do hry až jako střídající hráč. V jeho případě to však je opakovanými zdravotními problémy s kolenem, kvůli kterému málem v létě ukončil kariéru. Tak či tak, trenér Nor Stale Solbakken má v klubu silné postavení. V Kodani před osmi lety ukončil svou hráčskou kariéru a po pěti letech se vrátil jako trenér, aby ho přivedl ke dvěma titulům.

Letos však nejvyšší soutěž kodanští nezačali ideálně a až v posledních kolech stoupají tabulkou vzhůru. Jenže vyřazení v předkole Ligy mistrů od kyperského Apoelu Nikósie vyvolalo ve vedení klubu i mezi fanoušky velkou nervozitu, kterou ještě umocnila úvodní prohra v Evropské lize na půdě Kluže. V lize však dělají v posledních týdnech fotbalisté radost, poslední tři duely skončily výhrou, naposledy o víkendu s Aalborgem.

Kodaňský duel je sice mezi fanoušky brán s velkým očekáváním, ovšem hlavní sportovní akce týdne se odehraje až o den později. Na kongresu Mezinárodního olympijského výboru totiž bude vybrán organizátor olympiády v roce 2016 a protože jedním z kandidátů je i Rio de Janeiro, dorazil do Kodaně i fotbalový král Pelé. "V úterý se v rámci jedné z akcí zúčastnil fotbalového turnaje, kde se pozdravil i se dvěma našimi brazilskými hráči. S týmem se ale nesetkal," vysvětlil Sionko, podle kterého by do hlediště mohlo dorazit mezi dvaceti a třiceti tisícovkami diváků.

Zápas začne v 19:00, rozhodovat ho budou Estonci: jako hlavní Hannes Kaasik, asistenty budou Marko Leevand, Hannes Reinvald, jako brankoví rozhodčí budou působit Sten Kaldma a Kristo Tohver. Přímý přenos vysílá ČT4.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Wiland - Pospěch, Larsson, Antonsson, Wendt - Kvist, Hutchinson, Vingaard, Kristensen - Ailton, N'Doye
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek (Kucka), Kovba, Kalouda - Wilfried, Kadlec
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - CFR Cluj  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté PSV Eindhoven budou chtít ve svém druhém utkání skupinové fáze Evropské ligy proti rumunské Kluži odčinit zaváhání ze hřiště pražské Sparty a konečně zvítězit.

Proti českému vicemistrovi se hosté gólově prosadili až v samotném závěru, kdy alespoň bod za remízu 2:2 zachraňoval střídající útočník Jonathan Reis dvěma góly. Rumuni narozdíl od soupeře svůj úvodní zápas zvládli a s FC Kodaní si poradili hladce 2:0. Zápas tedy slibuje napínavou, vyrovnanou podívanou, v níž se střetnou dva momentálně dobře hrající celky.

PSV aktuálně trůní na čele Eredevisie, když v úvodních osmi střetnutích ani jednou nepoznalo hořkost porážky. Jaké to zlepšení oproti loňské sezoně, kdy na celkového vítěze, mužstvo AZ Alkmaar, ztrácelo na čtvrté pozici hned 15 bodů! Klíč k úspěchu vidí švédský brankář Andreas Isaksson v tomto: "Pracujeme jako jeden tým. Navzájem se podporujeme a na hřišti se nám proto hraje mnohem lépe."

"Opět jsme nabyli sebedůvěru a naše hra je mnohem lépe organizována,"
dodává. Švédský gólman je zároveň rád, že v brance dostává v letošní sezoně mnoho příležitostí. "Přiznávám, že jsem udělal jednu chybu v zápase proti Ajaxu (4:3). Na druhou stranu si myslím, že v dalších zápasech jsem obstál dobře. Pochopitelně se snažím nedělat chyby, ale naopak, který gólman to dokáže. Můžete se pouze dívat před sebe a soustředit se na hru," tvrdí.

Jednička Eindhovenu si zároveň potrpí na přízeň okolí: "Jsem strašně rád za podporu od všech okolo. Snažím se dělat vše pro své zlepšení a nezbývá čas na rozptylování. Fanoušci hrají velkou roli, pro mě i pro zbytek týmu," uzavírá. Holanďané půjdou do zápasu s takřka kompletním týmem, chybět budou pouze zranění Kromkamp a Manco. Do sestavy se naopak opět vrací Nordin Amrabat.

Kluž se však s domácím scénářem hry jistě nespokojí a bude při nejmenším pomýšlet na zopakování loňského triumfu ze hřiště AS Řím. Zatím jí patří první místo ve skupině, to však bude muset obhájit ve dvou nadcházejících případech, kdy se pokaždé představí na hřišti soupeře. Po zápase s Eindhovenem na ni totiž čeká další výlet, tentokrát na Spartu. Půjde o vůbec první vzájemné měření sil mezi oběma týmy.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CFR Cluj (ROM)11002:03
2.Sparta Praha (CZE)10102:21
 PSV Eindhoven (NED)10102:21
4.FC Kodaň (DEN)10010:20
Skupina L
Werder Brémy - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00)
Werder Brémy hostí na Weserstadionu v zápase o první místo skupiny L Athletic Bilbao. Oba týmy vstoupily do skupinové fáze Evropské ligy výhrami, nyní však stojí proti sobě.

Werder Brémy utkání na půdě Nacionalu zvládl a díky výhře 3:2 si připsal plný počet bodů. Dobře si Brémy vedou také v Bundeslize, kde o víkendu srazily třemi góly na kolena Mainz. Athletic Bilbao odstartoval ve skupině L jasnou výhrou 3:0 nad Austrií Vídeň, ve španělské La Lize však hrdý baskický tým zažil dvě prohry, 0:1 s Tenerife a o víkendu 0:4 se Sevillou.

"Jsme v dobré pozici a to je proti jednomu z velkých evropských týmů výhoda. Bude ale záviset na tom, zda venku podáme výkon, který očekáváme," prohlásil záložník Javi Martínez. Oproti zápasu se Sevillou udělal kouč Caparros hodně změn, do Německa odletí Aitor Ocio, Mikel San Jose, Igor Gabilondo, Ander Iturraspe a Aitor Fernandez.

V týmu naopak chybějí Markel Susaeta, Xabi Etxeita a Eneko Boveda, kteří tak spolu se zraněnými nenastoupí. Vinou různých zranění nejsou k dispozici Pablo Orbaiz, Ion Velez, Inigo Diaz de Cerio, Inaki Munoz ani Iban Zubiaurre.

Werder zažil v úterý šok, nepříjemnou srážku se spoluhráčem měl na tréninku důležitý obránce Per Mertesacker a s ošklivou ránou nad svým pravým okem musel opustit trénink. Zda do utkání Mertesacker nastoupí, je zatím nejisté, stejně jako u Tima Borowského, který má bolesti zad. Sebastian Boenisch má zraněné stehno, k dispozici pro zápas však bude uzdravený obránce Clemens Fritz. Dlouhodobě mimo hru jsou Hugo Almeida a Sebastian Prodl.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Austria Vídeň - CD Nacional  (čtvrtek 19:00)
Asistent hlavního trenéra Austrie Vídeň Sepp Michorl označil jako největší nebezpečí ze strany Nacionalu kreativního středového záložníka Rubena Michela, na něhož je prý třeba dát si velký pozor.

Třiadvacetiletý záložník už v letošním vydání Evropské ligy vsítil dvě branky vítězi soutěže z roku 2008, Zenitu Petrohrad. Trefil se v obou utkáních a zejména jeho gól v poslední minutě odvetného střetnutí měl pro portugalský celek velkou váhu, neboť znamenal postup do skupinové fáze.

Michorl pro webové stránky klubu uvedl: "Je klasickým špílmachrem a suverénně nejlepším hráčem svého mužstva. Nacional příliš neútočí po křídlech a většinu útoků táhne středem hřiště. Proto je potřeba věnovat Michelovi co možná největší pozornost," varuje. "Z Rubenovy nohy jde spousta důležitých přihrávek a je také exekutorem standardních situací, takže je pro nás každou minutu něčím nebezpečný. Proti Petrohradu skóroval jak hlavou, tak nohou. Je to velice univerzální hráč."

Ruben se podílel na skóre také v úvodním skupinovém zápase na půdě Werderu Brémy, kdy si na jeho roh naběhl Lopés a hlavou poslal hosty do vedení. Přesto to na bodový zisk nestačilo, Nacional prohrál 2:3. Porážku si v úvodním duelu připsala rovněž vídeňská Austria, která nestačila na domácí Bilbao vysoko 3:0. Na stadionu Franze Horra si tak bude určitě chtít spravit náladu.

Trenér portugalského týmu Manuel Machado prohlásil, že by rád, aby jeho svěřenci získali body raději dříve než poté něco dohánět na domácím stadionu. "Mám k dispozici velice dobrý tým. V Rakousku potřebujeme bodovat, neboť s míň jak devíti body se postupuje velice těžko. Máme ještě před sebou dva domácí zápasy, které oba chceme vyhrát. Potřebujeme ale další tři body a nyní k nim máme hodně blízko," hýří optimismem.

"Moc dobře víme, že zápas v Brémách bude nesmírně těžký a případná výhra by se rodila velmi těžko. Austria má velice běhavý a fyzicky silný tým. Z posledních čtyř či pěti utkání, které jsem měl možnost vidět, mají čtyři fotbalisty, kteří jsou lepší než zbytek týmu. Konkrétně se jedná o Kleina, Acimovice, Juna a Diabanga. Na ně si musíme dát velký pozor," varuje před silnou ofenzivou domácího mužstva.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Athletic Bilbao (ESP)11003:03
2.Werder Brémy (GER)11003:23
3.CD Nacional (POR)10012:30
4.Austria Vídeň (AUT)10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (129)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Úterý dobré, středa hrozná... Tak doufám, že ve čtvrtek bude zase fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

good luck!!!

Reagovat
smazaný uživatel

slavie výhru, sparta porážka

Reagovat
smazaný uživatel

no nevím já bych to viděl na minimálně bod pro spartu a slavie , když udělá bod bude ráda...

Reagovat
Xavi

Aupa Athletic!

Reagovat
smazaný uživatel

Temešvár 1, Dinamo 1, Šachťor 1, Sparta 2, Kluž 2...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Heerenveen je jasná 2

Reagovat
smazaný uživatel

Heerenveen tip 0? To je pro mě celkem překvapení. Heerenveen má sice pár zraněných hráčů a v Eredivisii se mu zacatek moc nepovedl,ale jestli chcou pomýšlet na postup ze skupiny, tak musí Ventspils v lotyšsku porazit.Nepředpokládám, že Ventspils budou dál sbírat body. Proti Hertě sice uhráli remízu, ale Hertha by v současný situaci neporazila snad ani reprezentaci Tahiti U20(nic proti Tahiti).Když eště vezmeme v potaz to, že se bude hrát na stadionu Skonto Riga. Myslim, že útočná síla Heerenveenu, kterou bezesporu má, se jasně projeví. 0:2

Reagovat
Arne

Já Ventspils viděl v Berlíně a rozhodně kvalitu mají, proto by jejich další remíza nebyla žádným překvapením.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak neříkám, že určitou kvalitu nemají.Rekl bych, ale za ta kvalita precejen lezi v obraný fázi než ve tvorbě hry a útoku. A protio Heerenveenu to budou mít těžký ikdyž třeba vstřelí jeden gól. Protože Heerenveen má v tom útoku sílu hodně velkou.

Reagovat
božský John

No tak tiket včera vyšel a dneska by moh vyjít zas...

Valencia-Janov 1

Celtic-Rapid 1

Fulham-Basilej 1

Galatasaray-Štýrský Hradec 1

Tiraspol-Fenehbahce 2

Eindhoven-Kluž 1

Reagovat
smazaný uživatel

PSV může vyhrát leda když jim foukne 2 penalty podobné té z Letné...

Reagovat
božský John

A proč ne? Ať jim foukne klidně 3...hlavně ať vyhrajou. Věřim jim. Kluž bude silná předevšim doma..

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem jak zápas Kluže s Kodaní, tak zápas Sparty s PSV. Všechna rumunská mužstva budou bojovat o postup (včetně Unirea Urziceni). Kluž má lepší kádr i systém než PSV. Pokud se zakope před vlastní brankou, vyhraje 2:0, protože PSV je do zavřené obrany naprosto tragický a vzadu slabý. Pokud bude hrát otevřeně, může se stát cokoli, ale spíš počítám, že se projeví kvalita a Kluž je přestřílí.

Reagovat
božský John

Já teda Kluž skoro neslduju(obecně jako všecky os. rumunský týmy)...koho bys z toho týmu vypích?

Reagovat
smazaný uživatel

No to máš těžký... Počkej, mrknu na sestavu s Kodaní a řeknu ti...

Reagovat
smazaný uživatel

Culio myslím ovládá zálohu a šikovní jsou všichni útočníci. Velmi často byl v záběru Deac, ale netuším, jestkli ti bylo tím, že hrál dobře, protože jeden se tam v jednom kuse rozčiloval. Ono to nejde sledovat tak, aby si člověk všiml, kdo to zrovna přihrával, kdo udělal tu chybu, zvlášť když není úplná kvalita obrazu a máš vypnutý zvuk. Každopádně působí hodně kompaktně a hrají celkem nátlakový fotbal. Je to celkem šikovný a kreativní tým. Naopak třeba Temešvár perfektně brání a prakticky nepustí soupeře do šance. A má extrasilné brejky. Na Ajaxu se dostal pětkrát za půlku a přesto měl víc gólovek než Ajax.

Reagovat
božský John

Paráda, děkuju moc za info =)) Nepochybuju o tom, že rumunskej fotbal je silnej...uvidíme,jak dneska zabodujou))

Reagovat
smazaný uživatel

Dám ti radu. Nikdy proti nim nesázej.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tentokrát odpuštěná penalta... Mělo to být 1:1. Ale na druhou stranu PSV nedal tak 5 tutovek...

Reagovat
Tomanatura

Však podceňujte Rapid dále

Reagovat
božský John

Vim,že dali bídu HSV, ale přeci jenom Celtic a doma...to je jiná káva

Reagovat
Tomanatura

To je, ale při trošce štěstí by to uhrát mohli, jsou motivovaní hlavně na poháry, nikdo nemluví o ničem jiném...

Reagovat
božský John

To kucí debrecínský taky zbrojili jenom na ten jeden zápas s Lyonem, v lize dokonce hrála i reserva..a víme jak to dopadlo...

Reagovat
stas87

no verit turkom....aby ta nesklamali

Reagovat
Shevchenko

Valencie s kurzem 1.6? Sebevražda chlapečku.

Reagovat
Paddy

Salzburg1

Twente-1

Fene-2

Benfica-2

Toulose-1

Doneck-1

PSV-1

Hamburg-1

Fulham-1

AS-1

Gala-1

Slavia 2 a Hameenlina 1

Reagovat
smazaný uživatel

po vyjadření managera fulhamu bych na ně teda nevsadil ani zlomenej groš...

Reagovat
smazaný uživatel

jaké vyjádření? podle mě by měl Fulham s přehledem vyhrát

Reagovat
Paddy

toho bych se zase tak nebal

Reagovat
Paddy

Reagovat
smazaný uživatel

ja v tech kurzech nejak nevidim nikde moc naky value..az mozna na Heerenveen,Villarreal 02 za 1,33 a mozna Benfica s Panathinakosem.Jink nikde moc zadny value nevidim.

Reagovat
božský John

Villarreal v žádnym případě...aboslutně z formy..

Reagovat
smazaný uživatel

to je mozný...i presto je v tom kurzu jasný value...sice nic moc velký, ale je

Reagovat
Tomanatura

Dneska RBS a Austria vyhrají, Rapid neprohraje a Sturm odehraje pěkný zápas...

Reagovat
didosh

Coooo?????Rakušáku posr.....

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si pitomec

Reagovat
didosh

Řiťolezec???????

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, já napsal, že seš pitomec.

Reagovat
didosh

Jo jasný já zas že ty jsi ocasník.......

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám důvod mu lízt do prdele, reagoval jsem na tebe, ne na něj, protože nic hroznýho nenapsal a nechápu, proč by měl být posranej rakušák. Takže proto seš pitomec, promiň.

Reagovat
didosh

Jo asi jsem to posr...ale nechápu jak může někdo fandit rak.(i když v tomto případě to chápu že jim fandí když tam dělá a dokonce je obsluhuje já jsem taky začal fandit Neapoli až jsem tam začal jezdit) já je beru jako rivaly

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting-1 ...za milion....

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Asi se budu dívat na Tottiho bandu.

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha!!! Co to je za soupisku Sparty?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím,ale Bonny nehraje

Reagovat
fantomas

Oh, Likhtarovič.

Reagovat
irik

Ououou, Salzburg !!!!

Reagovat
Tomanatura

MAAARK JANKOOOOOOO

Reagovat
herbage

Co že nejsi na stadioně?

Reagovat
Tomanatura

Jdu až na Lazio a JEDU do Španělska

Reagovat
herbage

A už jsi viděl Janka v akci live?

Reagovat
Tomanatura

Samozřejmě, byl jsem na výjezdu i v Zagrebu, mimo jiné. A navíc jsem ho obsluhoval, stejně jako Huuba Stevense.

Reagovat
herbage

Nevím co si pod pojmem "obsluhoval" mám představit

Reagovat
fantomas

Reagovat
Tomanatura

prostě rádi chodí na jídlo do uznávaného hotelu, 5 km od Salzburgu.

Reagovat
herbage

Jo "na hotel", už chápu

Reagovat
Tomanatura

Herbage, moc dobře znáš můj vkus

Reagovat
herbage

Jj, fanynky Litrpůlu a Marc Janko

Reagovat
Tomanatura

Zapomněl jsi na to víno v Argentině žijící?

Reagovat
herbage

Ajajajaj, já hlava děravá

Reagovat
herbage

Btw. Děláš číšníka? A obsluhovals někoho jiného známého? Protože většině lidí Huub Stevens ani Mark Janko nic neřekne. To bys musel: "Obsluhoval jsem anglického krále nebo obsluhoval jsem Breda Pyta a Anchelýnu Džolí

Reagovat
Tomanatura

Jestli Ti říká něco jméno Porsche... Jeden z nejbohatších lidí ve střední EvroPě...

Reagovat
Tomanatura

JInak nic dalšího známého asi nemám, ještě studuju, číšničina mě ale neskutečně baví a taky jsou z toho nehorázné Peníze

Reagovat
herbage

Dostáváš desetieura za výstřih?

Reagovat
Tomanatura

Když ho dámě pochválíš...

Reagovat
herbage

Tak dostaneš buď facku přímo nebo pěstí, jestli přísedí i manžel/přítel

Reagovat
Tomanatura

Ne, ale když jsi milý, tak není problém dostat třeba 5 euro od každého...

Reagovat
herbage

Ode mě těžko, 5 euro by bylo moje maximální útrata (Lze se tam za to alespoň najíst nebo bych dostal třetinku piva a konec?)

Reagovat
Tomanatura

Za Deset euro dostaneš vídeňský řízek s půllitrem. Za pět euro to vidím na půllitr s polívkou a to maximálně...

Reagovat
herbage

Drahý, drahý je to Rakousko Já byl minulý týden na srnčím na smetaně s 8 knedlíky s polívkou s játrovými knedlíčky a navrch jsem dostal tvraohový šáteček, vše v ceně 70Kč

Reagovat
Tomanatura

Tak v česku se vaří všechno z mouky

Reagovat
herbage

A v Rakousku z vody Tak jasný, že knedlík je základ, ale neřekl byhc, že česká a rakouská kuchyně se nějak zásadně liší. To spíš rakouská je více moučná a česká více bramborová, protože český kraj byl vždy chudší

Reagovat
Tomanatura

TO je ovšem lež. Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že to, co se v Rakousku odhazuje od řízku, jako vada na kráse, se v Česku vaří jako nejlepší kousek. V Gastronomii se takto pohybuju už dlouho, znám to.

Reagovat
herbage

Nespletl sis koment? Tohle je mouka vs brambor

Reagovat
didosh

Hustý.....

Reagovat
Arne

Drahý, ale to jídlo je bezesporu z kvalitnějších surovin.

Reagovat
herbage

To bych neřekl. Obecně ais ano, ale tohle je dobrá hospoda, kde má maso přímo od myslivce a vážně to bylo vyrobeno z velmi dobrých ingrediencí a vše bylo domácí(vážně skvělý dělaný knedlík, dobře napařený, srnčí se jen rozplývalo a omáčka taky výborná)

Reagovat
Arne

Tak já samozřejmě tvoji hospodu neznám, mluvil jsem právě obecně. Sám moc dobře znám propast mezi kvalitou potravin tady a v Německu, a nepochybuju, že s Rakouskem je to hodně podobné.

Reagovat
herbage

Jo to jo, to máš naprostou pravdu, ale my jim v tomhle vlastně ani nemůžem konkurovat, za kvalitu se platí a Rakousko, Německo jsou ekonomicky zcela jinde než ČR. Tam ti těžko někdo v obchoďáku prodá shnilé maso, protože by se tam nikdo už neukázal. Tady se prodá vše, evidetně zelené se dá pod UV lampy či namarinuje, popř obojí a když na ně inspekce přijde, tak jim zavřou hubu penězma, popř nalákaj lidi na jinou akci. A lidi kupují, protože je to jednak nezajímá a jednak na kvalitnější a drahžší potraviny nemají. možná je to tím, že nepřikládáme takovou váhu tomu, co jíme. Já jen chtěl vyvrátit, že jsme se najedl levně na úkor kvality. Nebylo to na úkor kvality, ale na úkor nízských marží majitele a jeho velmi levného odběru masa a tím nemyslím odpadního, ale vysoce kvalitního přes známého

Reagovat
herbage

No, znám Ferdinanda Porsche, zakladatele stejnojmenné automobilky, technika a konstruktéra a čsl. rodáka, takže možná nějaký potomek. Jestli jen shoda jmen, tak mi to nic neřiká

Reagovat
Tomanatura

Tak nevím, jestli je to ten, ale tento Porsche momentálně té automobilce šéfuje Ale je to mladý chlaP, 40 roků maximálně, neustále stejný světřík a usměv na tváři.

Reagovat
herbage

Aby ne. Přeci nebude smutnit, že je tak bohatý

Reagovat
herbage

To mi připomělo žebráckou historku Hrabě Lidumil: "Byl jsem hrabě a vlastnil jsem veliké panství. Ale chudoba mých poddaných mě tak dojímala, že jsem jim chodil pomáhat robotovat na svých polích. Tím jsem zanedbal své vrchnostenské povinnosti. Brzy jsem se topil v dluzích a soused, také feudál, skoupil směnky a přivedl mě na buben. Víc než krejcar mi nedávejte, nechci se vrátit mezi tu bohatou pakáž."

Reagovat
Tomanatura

To já bych se mezi tu bohatou pakáž rád dostal

Reagovat
herbage

N´Doy z predeleklika, že se k němu míč takhle dostal

Reagovat
Arne

Ten Hunt se snad naučil dávat branky.

Reagovat
herbage

Reagovat
Tomanatura

Švento, Švento... Nebýt té tvé debilní zkratovitosti v duležitých okamžicích, je to 3:0

Reagovat
didosh

Shitt Salzburg

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
fantomas

Osman by měl přestoupit. To je šikula do středu pole a ne na kraj. Tam se neskutečně utápí jeho talent. A bohužel, v Evertonu tam hrát prostě musí.

Reagovat
fantomas

FEEELLLAINNIII!

Reagovat
herbage

Kdo hraje v Evertonu dnes DM?

Reagovat
fantomas

On.

Reagovat
fantomas

Ale je to spíš CDM...takovej klasickej dispečer, rozdavač a zároveň jistič. Proti Borisovu neni třeba hrát na klasický štít.

Reagovat
herbage

Dík Jsem ho měl spíše za CM. Tedy úplně nejdříve jsem ho měl právě za DM. Pak mi vloni přišlo, že hraje v Evertonu podhrota, protože dával hodně gólů a celkově se tak nějak pohyboval moc v útoku a nyní že by DM?

Reagovat
Arne

Myslím, že se v útoku pohyboval na záskok kvůli marodce.

Reagovat
fantomas

Tak...já ho dřív měl taky za čistokrevný štít, ale nejlepší dispozice má právě na CDM. To ukazuje i dneska, kdy je pánem středu pole a pro mě jednoznačně nejlepším hráčem zápasu.

Reagovat
herbage

A kdo hraje to klasické těkavé DM? Myslel jsem že Neuville, ale když je teď zraněný? Myslím v lize. Rodwell, Gosling?(Ty mladíky mco neznám)

Reagovat
fantomas

To tam hraje Rodwell. Gosling je pravej bek, i dneska.

Reagovat
herbage

Jj, Goslinga mam zafixovanýho jako RB/RM, prostě ostrej kraj, ale Rodwell nevím. Prej defenzivní univerzál, tedy kdekoliv v obraně + DM. Ddyžtak oprav

Reagovat
fantomas

Tak nějak.

Reagovat
herbage

To je možné. Co dneska Hertha, věříš ji? Koukal jsem na sestavu a mohli byste Sporting potrápit. zároveň by se vám zvedlo sebevědomí. Kdo je momentálně váš hlavní trenér?

Reagovat
Arne

"Interimstrainer" je Karsten Heine, kdybys četl preview... Arne má něco se stehenním svalem, takže v obraně to asi bude složitý, i když místo špatného Bengtssona dostal šanci Kaká. Jinak Heine naordinoval klasické 4-4-2 místo 4-4-1-1, Raffa se z podhrotu posune na kraj zálohy.

Reagovat
herbage

No, uvidíme, ale nevypadá to špatně. Jsem zvědav, jak budete fungovat bez komplet loňské stoperské dvojky Arne, Šimunić, která patřila k nejlepším v Bundeslize, možná byla i nejlepší. Kaká - von Bergen zavání průšvihem, protože ani jeden toho poslední týdny moc nenahrál

Reagovat
Arne

To teda zavání, ale třeba překvapěj... Pokud Steve nebude nechám sám proti někom rychlému, tak pozičně by to mohl zvládat, hlavně ubránit Liedsona. Kaká je velkou neznámou, může jen překvapit. V Portugalsku to zná, i když nevím, jestli mu to k něčemu pomůže.

Reagovat
herbage

Steve už je tedy zcela zdráv? Jak si poradí s Liedsonem, to jsem zvědav. No, po zápase mi poreferuješ

Reagovat
Arne

Jj.

Reagovat
herbage

Jinak preview bych i četl, ale je jich hodně a já jsme línej. Jinak mohl jsem is to zjistit třeba i na eufa.com či na TM, ale proč se namáhat, když tě mám poruce

Reagovat
Arne

Jj, v pohodě. Ono zranění Friedricha bylo snad jen na berlínských bulvárech s tím, že jeho start je nejistý, až teď jsem to četl na bundesliga.de jako hotovou věc.

Reagovat
smazaný uživatel

Lazioooo! 0:4

Reagovat
Arne

Ajaj, bez kapitána to dnes bude extrémně těžký.

Reagovat
herbage

No EL vás nezastihla zrovna v nejlepším rozpoložení

Reagovat
Arne

To ne, no... Ale na Sportingu můžeme vážně jen a jen získat, budu rád, když Jungs předvedou dobrej výkon a dobře se nalaději na důležitou neděli proti HSV.

Reagovat
Tomanatura

Tchoiy ¨

No, vypadá to výborně.

Reagovat
Arne

100. für Berlin und Hertha BSC!

Reagovat
herbage

Und Hamburk und Bremen

Reagovat
Arne

"Není na co koukat. Nikdo nic nehraje, nejsou žádný šance, to je teda zajímavej fotbal. Potom bude další utrpení." Asi o nic nepřicházím, aneb otcovo tradičně laděné hodnocení.

Reagovat
herbage

výstižné

Reagovat
smazaný uživatel

Toffees

Reagovat
fantomas

Ale výkon nic moc.

Reagovat
smazaný uživatel

To věřím, ale důležitá výhra, anglický týmy jsou mimo Ostrovy poloviční a Everton potřeboval vyhrát, aby se co nejvíc přiblížil postupu a mohl bojovat hlavně v PL

Reagovat
Shevchenko

TOULOUSE..... Já už to balím fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

taky

Reagovat
irik

TOOOOOOOR !!!!!

Reagovat
fantomas

GOOOOOOOOL!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele