Premier League - preview 35. kola

29.04.2017, 08:48, aktualizováno 01.05.2017, 10:33
Previews
Liverpool bojuje o příčky zaručující Ligu mistrů a v závěru sezony to nebude mít vůbec snadné. Na jeho třetí místo se tlačí manchesterské kluby City a United a Red by se tak velice hodila výhra na půdě Watfordu...
Watford FC - Liverpool FC  (pondělí 21:00)
Arsenal, Manchester City i Manchester United o víkendu ztratili body, dokáže jejich zaváhání využít Liverpool? Ten v pondělí večer cestuje na půdu Watfordu a v případě výhry si může upevnit pozici v první čtyřce. Naopak Watfordu už víceméně o nic nejde - záchranu mají svěřenci Waltera Mazzarriho prakticky v kapse, zatímco k pohárům to mají až příliš daleko.

Formu však Sršně nemají vůbec špatnou, z posledních 5 ligových duelů si totiž připsali hned tři vítězství nad Sunderlandem, West Bromwichem a Swansea, naopak podlehli na půdě suverénního Tottenhamu a Hullu City, kde nedokázali zužitkovat hodinu trvající přesilovou hru. Na domácím hřišti se však Watfordu momentálně dost daří, může se totiž pochlubit sérií tří výher v řadě - další překvapení proto rozhodně není vyloučené.

Klopýtání vstříc Champions League - asi tak by se dalo nejlépe charakterizovat počínání Liverpoolu v posledních týdnech. Svěřenci Jürgena Kloppa se zkrátka nejsou schopni vyvarovat naprosto zbytečných ztrát. Ačkoliv byli schopni urvat tři body na horké půdě Stoke City či West Bromwiche, celé toto snažení pak zhatí domácí prohrou s Crystal Palace. Momentálně však mají boj o první čtyřku ve své moci - pokud zbylá čtyři utkání v letošním ročníku vyhrají, účast minimálně v předkole Champions League jim nikdo nevezme.

Vzájemné zápasy jsou navrch nakloněny jednoznačně ve prospěch celku z Anfield Road - ten totiž vyhrál 5 z posledních 6 střetnutí, přičemž jediná výhra Watfordu přišla v loňské sezóně, když v prosinci 2015 svého soupeře deklasovali v poměru 3:0. Pokud bychom počítali všechny soutěže, pak je dominance hostí ještě výraznější - ti totiž vyhráli 10 z posledních 12 vzájemných duelů.

Watfordu bude chybět trojice Kaboul, Pereyra a Zarate, otazník se pak ještě vznáší nad účastí Craiga Cathcarta, kterého sužuje problém s kolenem. V táboře Liverpoolu se do tréninku opět zapojil Adam Lallana, který by se tedy již mohl objevit v sestavě. K dispozici již je také Daniel Sturridge, který kvůli zdravotním potížím zmeškal minulé utkání s Crystal Palace.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.90 - 4.20 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Swansea City  (neděle 13:00)
"Až v létě dorazí noví hráči, najdou skupinu, která bude připravena na velké věci," věří José Mourinho, jenž nejdřív svůj tým v dramatickém závěru musí protlačit do bojů v Lize mistrů. To hráči Swansea řeší naprosto jiné problémy a k záchraně jim chybí ještě mnoho kroků.

Po šesti kolech s jediným bodem se do bojů o záchranu přihlásili vítězstvím nad Stoke a horká půda Old Trafford pro ně rozhodně není trýznivým místem. Za prvních deset návštěv tu sice získali pouhé dva body, poté tu však dokázali dvakrát za sebou zvítězit. Fantastický vstup do sezóny 2014/15 tehdy zařídil Gylfi Sigurdsson, který se zde prosadil i loni a nepochybně půjde po vyrovnání zápisu Sergia Agüera se třemi zářezy v řadě.

Dvaačtyřicet bodů, nejhorší výsledek v Premier League, je pro Swans na hony vzdálen. Pokud však nechtějí po šesti letech zpět do druhé ligy, kterou při svém postupu hráli mimo jiné i s Leicesterem či sotva se zachraňujícími Eagles, musí využít vcelku příznivého losu a k magickému číslu se alespoň přiblížit, nedbaje nejhorší obrany v lize.

Na druhé straně se přitom odehrává defenzivní obrození. Osm čistých kont z jedenácti ligových klání oprašuje vzpomínky na sezónu 2010/11, v níž přišla premiérová prohra až po pětadvaceti kolech. Od takové série dělí hráče Manchesteru právě nedělní zápas. Temnou pravdou za letošní neporazitelností je však koruna pro krále remíz, na Old Trafford se jich více během jednoho ročníku odehrálo naposledy na začátku osmdesátých let.

Mourinhova skvadra bojující o Ligu mistrů na dvou frontách tak má letos unikátní bilanci proti celkům z druhé poloviny tabulky. Zatímco na půdě takovýchto soupeřů vyhráli devětkrát z deseti, na svém stadionu z osmi pokusů hned pětkrát remizovali. A takový bod může mít pro Swans cenu zlata.

Kromě znovu započatých diskuzích o odchodu Davida de Gey do Realu Madrid přišla pro Rudé ďábly dobrá zpráva ohledně uzdravení Paula Pogby. Kvůli karetnímu trestu si naopak s jistotou nezahraje Marouane Fellaini. V dresu hostů se pak po operaci kýly neobjeví Wayne Routledge, z marodky by se ovšem mohli vrátit Cork s Olssonem.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Bailly, Blind, Shaw, Herrera, Carrick, Lingard, Pogba, Young, Rooney
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughaton, Fernández, Mawson, Olsson, Britton, Cork, Carroll, Sigurdsson, Ayew, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.75 - 8.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Chelsea FC  (neděle 15:05)
Klíčový zápas v boji o titul sehraje v neděli londýnská Chelsea na půdě Evertonu. Zatímco výhra ji velmi výrazně přiblíží k titulu, jakákoliv ztráta bodů naopak otevře dveře pro dotírající Tottenham. Pokud se tedy svěřenci Antonia Conteho nechtějí dostat pod ohromný tlak, musí si z Goodison Parku odvést všechny tři body.

Domácí se v současnosti nacházejí na sedmé příčce se ziskem 58 bodů - na šestý Arsenal ztrácejí body 2, ovšem londýnský celek má před sebou ještě dva zápasy k dobru. Ve zbývající části ročníku se proto nejspíš nedává čekat nějaký posun tabulkou vzhůru, navzdory tomu Ronald Koeman může být s úvodním ročníkem relativně spokojen. Po trochu rozpačitém úvodu totiž Karamelky nabraly formu a především na domácí půdě přímo dominují - pokud by se napříč ligovou soutěží braly jen utkání na vlastních hřištích, byl by Everton na třetím místě. V Goodison Parku letos prohrál jen jediný duel, a to v polovině prosince s Liverpoolem.

Forma londýnské Chelsea nabrala v posledním měsíci drobné trhliny, Blues totiž z posledních 5 ligových duelů prohráli hned 2. K panice však zatím vůbec není důvod, na druhý Tottenham mají zatím stále čtyřbodový náskok. Vrásky na čele Contemu jistě přidělává jeho defenziva, která již v jedenácti duelech za sebou neudržela čisté konto. Pokud tedy parta okolo Luize nechce mít v závěru sezóny zbytečné problémy, musí se v tomhle ohledu rozhodně zlepšit.

Výlety do Goodison Parku pro Chelsea rozhodně nepatří k těm nejoblíbenějším - ta tu totiž prohrála hned 6 z posledních 10 duelů ve všech soutěžích. Na druhou stranu historická bilance je stále nakloněna v její prospěch - z 32 vzájemných zápasů v rámci Premier League ji Everton dokázal porazit jen pětkrát, desetkrát skončilo utkání nerozhodně a sedmnáctkrát si tři body na své konto připsal celek z Londýna.

Domácím bude v neděli chybět trojice Aaron Lennon Seamus Coleman a Ramiro Funes Mori, naopak Koeman již může počítat se službami Ennera Valencii, který musel minulé utkání vynechat z administrativních důvodů. Antonio Conte by pak měl mít k dispozici zcela kompletní kádr.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Holgate, Williams, Jagielka, Baines - Gueye, Schneiderlin - Barkley, Davies, Mirallas - Lukaku
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz, Cahill - Moses, Kanté, Fabregas, Alonso - Pedro, Costa, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.30 - 3.66 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Middlesbrough FC - Manchester City  (neděle 15:05)
Ještě než nedělní program anglické Premier League nabídne očekávané severolondýnské derby, pozornost se bude soustředit na utkání ostatních těžkých vazeb v boji o přední příčky. To se týká i Manchesteru City, který zavítá na půdu sestupem ohroženého Middlesbrough.

Z pohledu ligového nováčka je již záchranářská situace pořádně nahnutá - Boro nyní na sedmnáctý Hull ztrácí čtyři kola před koncem šest bodů, přičemž hned v třech nadcházejících kláních nastoupí proti klubům ze špice ligové tabulky. Setrvání v nejvyšší soutěži i pro další sezonu se tak již rovná malému zázraku, jenže něco takového by se ostatně v Anglii neudálo poprvé. Stačí vzpomenout na sérii zmrtvýchvstání na poslední chvíli v podání Sunderlandu (byť letos se již ucho džbánu definitivně utrhlo) či neuvěřitelný vzestup Leicesteru, který o sezonu později nabral ještě senzačnější spád a dal tak trochu zapomenout na fakt, že Foxes byli beznadějně poslední, a ještě devět kol před koncem sezony je od záchrany dělilo sedm bodů.

Není tak překvapivé, že dočasný manažer Boro Steve Agnew vzhlíží k těmto předešlým husarským kouskům a hodlá se jimi před zápasem s ManCity inspirovat. "Povedlo se to v minulých letech a my se nyní nacházíme v dobrém rozpoložení s výhrou v zádech," připomíná kouč Boro čerstvý triumf proti Sunderlandu. "Hráči byli úžasní a předvedli výkon, který nám zajistil tři body. Teď to musíme zopakovat i v neděli. Všechno, nebo nic, už si na tento stav zvykáme. Vyhrát dvakrát za sebou je pro nováčky obzvláště obtížné, ale pokud se to povede, posune to naše sebevědomí na úplně jinou úroveň. A také že se o to pokusíme."

Počin ovládnout dvě ligová kola po sobě se Boro nepovedlo za celou uplynulou sezonu ani jednou a ve snaze přepsat letošní statistiky jim nejspíše nepomohou stále zranění Ayala, Valdés a Leadbitter. Návrat do hry po odpykání karetního trestu naopak hlásí Gastón Ramírez.

Hosté na Riverside Stadium přijíždí v roli jasného favorita, který si doposud nepovedenou sezonu nehodlá ještě více zkomplikovat. Ani příchod Pepa Guardioly v první sezoně Citizens nepomohl k zisku jakékoli trofeje a v ohrožení je stále i kvalifikace do příštího ročníku Ligy mistrů. Manchester se momentálně nachází na čtvrté příčce, bod za třetím Liverpoolem, který má odehráno o zápas více, a bod před pátým Manchesterem United, který díky vydřené remízou ve čtvrtečním městském derby stále svému sokovi dýchá zblízka na záda.

Na předzápasové tiskové konferenci se reportéři spolu s Guardiolou neubránili spekulacím, nakolik by v táboru Citizens byla patrná delší spolupráce Sergia Agüera s Gabrielem Jesúsem. Mladý brazilský forvard dorazil do Manchesteru až během lednového přestupového období a okamžitě se uvedl třemi góly v prvních čtyřech startech, jenže pak následovalo vleklé zranění chodidla, z nějž se Jesús stihl uzdravit až nyní.

"Už se nikdy nedozvíme, jaké by to bylo mít jej tady celou sezonu. Můžu si to zkusit představit, ale nemůžu to vědět jistě," začal Guardiola. "Sergio sice má v posledních jedenácti zápasech s výjimkou čtvrtka průměr gól na zápas, ale rád bych jej viděl ve spolupráci s útočným parťákem, který mu pomůže zbavit se všeho tlaku jen na svou osobu."

"Viděli jsme, že i po tříměsíční absenci si (Gabriel) stihl za pět minut vytvořit dvě šance a dal i gól, jenže z centimetrového ofsajdu," připomněl španělský kouč závěr vypjatého manchesterského derby, které Citizens v druhé půli herně ovládli, ale přesto se museli spokojit s bezbrankovou remízou. V tomto klání si navíc poranil lýtko brankář Claudio Bravo, který tak proti Boro nejspíše nenastoupí a přepustí své místo Willymu Caballerovi.
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Guzan - Fabio, Chambers, Gibson, Friend - De Roon, Clayton, Forshaw - Stuani, Negredo, Downing
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Caballero - Navas, Kompany, Otamendi, Clichy - Fernandinho, Touré - Sterling, De Bruyne, Sané - Agüero
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.30 - 6.10 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Arsenal FC  (neděle 17:30)
Nedělní program v Anglii uzavře jedno z největších ostrovních derby, bitva o severní Londýn mezi Tottenhamem a Arsenalem. Spurs se naskýtá jedinečná možnost po dlouhých letech konečně skončit před svým úhlavním rivalem, letos navíc vzhledem k úžasné formě v závěru sezóny pomýšlí dokonce na titul. Naopak Gunners se mohou letos poprvé pod Arsènem Wengerem umístit mimo TOP 4.

Za éry francouzského manažera se nikdy nestalo, že by byl na konci sezóny Tottenham v tabulce před Arsenalem a také se nikdy nestalo, že by jeho svěřenci dopadli v Premier League hůře než čtvrtí. A to vše se letos může stát. A to vše může výrazně ovlivnit nedělní derby. Derby o budoucnost. A nejen o budoucnost zmiňovaného Arsèna Wengera, jehož čeká jubilejní 50. North London Derby.

"Nestává se často, aby Spurs byli v derby podle mnohých považovány za favorita," připomenul šestasedmdesátiletý rodák ze Štrasburku. Nutno dodat, že nyní jsou kurzy sázkových kanceláří takřka přesně opačné než na podzim, kdy se na Emirates Stadium potkával domácí třetí s hostujícím pátým celkem tabulky. Nakonec z toho tehdy vzešla remíza 1:1. Ostatně body se dělily při všech třech posledních vzájemných duelech.

Severolondýnské souboje nabízejí zpravidla i velice dobrý, atraktivní fotbal, což Arsène Wenger také na tiskové konferenci předesílal: "Očekávám otevřený zápas ve vysokém tempu. Oba týmy hrají ofenzivně, tudíž by mohly padnout i nějaké góly."

Gunners se momentálně nacházejí na šestém místě s pětibodovou ztrátou na kýžený čtvrtý flek zaručující kvalifikaci do Ligy mistrů, přičemž mají o zápas méně než před nimi se nacházející oba manchesterské kluby a o dva méně než třetí Liverpool, na nějž ztrácí bodů šest. Závěr sezóny tak slibuje ještě napínavou bitvu o každý bod, takhle zamotaný boj o Ligu mistrů už dlouho nebyl. "Nemyslím si, že je elitní trojka už rozhodnutá. Můžeme se tam dostat, pokud vyhrajeme všechny zbývající zápasy. Do konce ročníku se toho může stát ještě spoustu," ví Wenger.

Tottenham už má Ligu mistrů patrně jistou a díky pár zaváháním jinak suverénní Chelsea, která vede už pouze o čtyři body a v neděli navíc zajíždí do Goodison Parku, kde se body sbírají velmi těžko, se sen o titulu přenesl na reálné základy. "Mé pocity jsou teď takové, že když už jsme tak blízko - jenom čtyřbodová ztráta - byl bych velmi zklamaný, pokud bychom nevyhráli titul," prohlásil manažer Mauricio Pochettino.

"Moji výzvou, nebo mým cílem není umístit se nad Arsenalem. Mým cílem je skončit nad všemi devatenácti týmy a být první, úplně na vrcholu," motivuje své svěřence charismatický argentinský kouč, který zároveň přiznal, že určitě bude sledovat počínání Chelsea, která hraje rovněž v neděli, dvě hodiny před Spurs.

Pochettino se bude muset v neděli obejít bez dlouhodobě zraněného Harryho Winkse a také Dannyho Rose. Fit by už měl být náhradní brankář Michael Vorm, naopak Mousa Dembélé si v duelu s Crystal Palace poranil kotník a jeho start je nejistý. Na druhé straně Arsenalu bude scházet Santi Cazorla, Shkodran Mustafi a možná také Laurent Koscielny, jenž má potíže s kolenem a jeho šanci, že nastoupí, odhaduje Wenger na 60 procent.

Šlágr 35. kola mezi Tottenhamem Hotspur a Arsenalem FC zahájí na White Hart Lane hvizdem do píšťalky hlavní rozhodčí Michael Oliver v 17:30 hodin středoevropského času.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Alderweireld, Vertonghen - Walker, Wanyama, Dembélé, Davies - Eriksen, Kane, Alli
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Gabriel, Koscielny, Holding - Oxlade-Chamberlain, Xhaka, Ramsey, Monreal - Walcott, Sánchez, Özil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Southampton FC - Hull City  (sobota 16:00)
Zatímco Southampton má pro letošek už víceméně splněno, Hull naproti tomu potřebuje každičký bod - čeká je totiž nervy drásající závěr sezóny, ve kterém se budou se Swansea přetahovat o zachování příslušnosti mezi fotbalovou elitou.

Domácí celek si bude chtít spravit chuť po dvou porážkách se silnými celky - zatímco prohra 0:3 proti Manchester City přišla po neslaném, nemastném výkonu, který Clauda Puela jistojistě zklamal, duel na Stamford Bridge odehráli Svatí mnohem lépe. Vedoucímu týmu nejednou zatopili, ale nakonec i navzdory dobrému výkonu odešli poraženi v poměru 2:4.

Marco Silva Tygry obdařil doslova úchvatnou domácí formou - od svého nástupu Hull na vlastním stánku odehrál 7 ligových zápasů, z čehož vytěžil hned 6 výher. Jedinou kaňkou na jinak bezchybné bilanci je remíza s Burnley. V minulém kole se pak domácím povedl husarský kousek, když i navzdory hodinu trvající početní nevýhodě dokázali zdolat Watford 2:0. Achillovou patou však zůstává forma na hřištích soupeřů, odkud Tigers v tomto roce přivezli jen jediný bodík.

Ve vzájemných zápasech má převahu celek z jihu Anglie, který z posledních 7 utkání vyhrál hned šestkrát. Pokud bychom chtěli najít poslední výhru Hullu na půdě Saints, museli bychom zabrouzdat do vzdálené historie - konkrétně do roku 1951.

Domácím se vrací obránce Sam McQueen, ovšem mimo zůstává dvojice absentérů Charlie Austin a Matt Targett. Oba se sice již zapojili do tréninkového procesu, ovšem stále ještě nejsou ve stavu, který by jim umožňoval start v soutěžním zápase. Oumar Niasse hostům chybět nebude, jeho trest za vyloučení v minulém zápase byl totiž zrušen. Mimo hru tak zůstává obránce Omar Elabdellaoui, jehož problémy se zády dost možná vyřadí až do konce ročníku.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cédric, Yoshida, Stephens, Bertrand - Davis, Romeu - Ward-Prowse, Tadič, Redmond - Gabbiadini
Hull City - pravděpodobná sestava:
Jakupovič - Elmohamady, Maguire, Ranocchia, Robertson - Ndiaye, Clucas - Markovič, Evandro, Grosicki - Niasse
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.25 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - West Ham United  (sobota 16:00)
V sobotu odpoledne se v akci představí také Stoke City, které na své půdě přivítá hostující West Ham United. Oba celky by již měly být zachráněny, ačkoliv matematickou jistotu zatím stále nemají. Každopádně vítěz bude moci jakékoliv strasti se záchranou pustit z hlavy, poražený pak ještě nějaký ten bodík k definitivní jistotě bude potřebovat.

Hrnčíři před čtrnácti dny ukončili pětizápasové čekání na vítězství, když na vlastní půdě přehráli Hull City, v posledním kole však pro změnu padli na půdě dalšího zachraňujícího se celku, Swansea City. Celkově se dá sezóna Stoke označit za průměrnou - svěřenci Marka Hughese sice v žádném období neměli nějaké výraznější starosti se záchranou, navzdory tomu nějakou výraznou díru do světa také neudělali.

Naproti tomu West Hamu bude letošní ročník hodnotit jako zklamání. Po loňské vydařené jízdě a přesunu na Olympijský stadión se čekalo další přiblížení se nejlepší šestce, stejně tak i nějaký ten úspěch v Evropě. Kladiváři však ročník zahájili prachbídně, z Evropy se pakovali už v předkole a v lize se sice vyhnuli výraznějším bojům o záchranu, na víc než klidný střed tabulky to ovšem nestačilo.

Domácím se na svého soupeře docela daří, pod vedením Marka Hughese s ním v Premier League ještě neprohráli, když si v sedmi vzájemných zápasech připsali tři výhry a čtyři remízy. Hammers navíc na hřišti Stoke vyhráli jen jeden z posledních sedmi duelů.

Otazník visí nad startem Jonathana Walterse, který v týdnu laboroval se zraněným kolenem - o jeho účasti se tak rozhodne až těsně před utkáním. Hosté budou postrádat Andyho Carrolla, kterého vyřadila bolavá třísla. Nejistý je také zdravotní stav čtveřice Kouyate, Reid, Masuaku a Sakho. Slaven Bilič však už může postrádat s Markem Noblem a Samem Byramem, oba si již odpykali své disciplinární tresty.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Munies, Shawcross, Indi - Johnson, Allen, Cameron, Pieters - Shaqiri, Berahino, Arnautovič
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Collins, Reid, Fonte - Byram, Noble, Kouyaté, Masuaku - Lanzini - Calleri, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.37 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Premier League může v sobotu poznat svého prvního sestupujícího. Pokud totiž Sunderland na vlastním stadiónu podlehne Bournemouthu, zatímco Hull City přetlačí Southampton, bude jasné, že si Black Cats v příští sezóně zahrají pouze druhou nejvyšší soutěž.

Případný sestup celku ze severu Anglie nemůže být pro nikoho velkým překvapením - Černé kočky se totiž od sezóny 12/13 neustále zachraňují, přičemž minimálně v roce 2014 představovalo jejich setrvání mezi anglickou elitou malý zázrak. Tentokrát se však zdá, že by svěřencům Davida Moyese nepomohla ani svěcená voda. Prakticky od úvodního kola se drží na sestupových pozicích a krom vydařeného listopadu to ani jednou nevypadalo, že by se na tom v letošním ročníku mělo něco změnit. Poslední výhra Černých koček se datuje na začátek února, došlo k ní tedy před dlouhými 9 zápasy. V týdnu navíc Sunderland prohrál i záchranářský duel s Middlesbrough, který jej víceméně definitivně odsoudil k pádu.

To Bournemouth si v minulém kole vychutnal na vlastním hřišti Middlesbrough, které deklasoval čtyřmi góly, čímž ukončil čtyřzápasové čekání na výhru. Celkově zažívají svěřenci Eddieho Howea povedený ročník, který trochu zkazil akorát nepovedený vstup do roku 2017, kdy Cherries čekali dlouhých 8 zápasů na výhru. S 38 body na kontě by však měli svou prvoligovou příslušnost i podruhé v řadě obhájit, což je pro tento klub rozhodně vítaný úspěch.

Pokud by v sobotu hosté vstřelili první branku, klesnou šance Sunderlandu na výhru na úplné dno. Z posledních 48 domácích duelů, ve kterých totiž inkasovali jako první, zvládli vyhrát jen jeden jediný. Druhou stranu mince ovšem představuje fakt, že se Bournemouthu ve vzájemných duelech příliš nedaří - z 9 takových zápasů totiž vyhráli jen jediný, a to v září roku 2015.

David Moyes se pravděpodobně bude muset obejít hned bez čtyř důležitých hráčů - Lee Cattermole, Darron Gibson, Jack Rodwell a i Jason Denayer jsou totiž na listině zraněných a jejich start je krajně nejistý. Mimo bude také Sebastian Larsson, který si odpykává karetní trest za své vyloučení v duelu s Manchesterem United. Hosté budou postrádat Dana Goslinga, kterého vyřadil natržený lýtkový sval, mimo je pak do konce sezóny také Jack Wilshere, jinak má ovšem Eddie Howe k dispozici kompletní kádr.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Jones, Denayer, O’Shea, Manquillo - Gibson, Cattermole, Ndong - Borini, Defoe, Anichebe
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Fraser, Arter, Cook, Pugh - King - Afobe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.60 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Bromwich Albion - Leicester City  (sobota 16:00)
Ať už posledních pět zápasů dopadne jakkoliv, West Brom bude letošní sezónu jistojistě považovat za mimořádně úspěšnou. Současný bodový zisk v podobě 44 bodů a umístění na průběžném 8. místě v ligové tabulce překonalo všechna očekávání. Hosté z Leicesteru ještě nemají jistotu záchrany, k té s největší pravděpodobností potřebují jednu výhru, kterou se tedy pokusí zaznamenat již v sobotním duelu.

West Brom se v posledních týdnech trochu zasekl, na začátku dubna sice uhrál bezbrankovou remízu na půdě Manchesteru United, od té doby však prohrál tři utkání v řadě, když podlehl nejprve Watfordu, Southamptonu a nakonec i Liverpoolu. Proti Leicesteru se tak budou chtít svěřenci Tonyho Pulise vrátit na vítěznou vlnu, tím spíš, když poslední dva duely před vlastním publikem dopadly nezdarem.

To Leicester po sérii 6 ligových výher v řadě pro změnu tři zápasy čeká na další plný bodový zisk - nejprve podlehli na půdě Evertonu, následně remizovali na hřišti Crystal Palace a teď v týdnu po obětavém výkonu padli na půdě Arsenalu, když o osudu utkání rozhodl nešťastný vlastní gól Roberta Hutha necelých pět minut před koncem. Se záchranou by však svěřenci Shakespeara neměli mít výrazné starosti, jedna další výhra jim dá takřka stoprocentní jistotu setrvání v nejvyšší soutěži, přičemž i bez ní existuje velká šance na zachování si prvoligové příslušnosti.

Za zmínku rozhodně stojí zajímavá statistika, která vysvětluje pokles formy, který domácí v posledních týdnech zaznamenali. Týmy Tonyho Pulise totiž vyhrály pouhých 6 zápasů z 42 možných poté, co dosáhly magické hranice 40 bodů. Co se týče vzájemných zápasů, v sobotu půjde o jubilejní 100. duel. Doposud se více dařilo West Bromu, který zaznamenal 46 výher, hosté se ze tří bodů radovali v 32 případech a 21krát se body dělily.

Baggies se budou muset obejít bez Matta Phillipse a Robsona Kanu, oba hráče ze hry vyřadilo svalové zranění. Leicesteru se možná vrátí Wes Morgan, který zmeškal středeční duel na půdě Arsenalu. K dispozici již bude i Islam Slimani, který poslední tři zápasy zmeškal kvůli zranění třísel
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Livermore - Chadli, Morrison, Fletcher, McClean - Rondón
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Benalouane, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Ndidi, Albrighton - Okazaki, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.16 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - Burnley FC  (sobota 18:30)
Selhurst Park rozhodně nepatří k tvrzím, které jen tak někdo nevykrade. Současná forma Crystal Palace by ovšem měla proti skromným návštěvníkům z Burnley stačit na překlenutí magické hranice čtyřiceti bodů.

Na jaře 2010 slavila titul Chelsea a nejhorším celkem venkovních zápasů byli právě Clarets. Přitom se ve stejném roce posměchu za své výjezdy těšil především Hull City, dosud poslední mužstvo bez jediného vítězství na hřištích soupeřů v Premier League. A Burnley je už pouhé dva zápasy od stejného zápisu nejen Hullu, ale také Leedsu, Coventry, Wolverhamptonu, Norwiche a Derby.

Nemalou měrou tomu v posledních týdnech přispěly pouhé dva góly během šesti kol a celkově třetí nejhorší útok ligy. V bojích o záchranu navíc už nepomůže notorický průšvihář Joey Barton, který za více jak dvanáct stovek nelegálních sázek vyfasoval osmnáct měsíců bez fotbalu. Gól do sítě Southamptonu ve svém prvním duelu po návratu do Burnley byl tak jeho zřejmě posledním na půdě nejvyšší anglické soutěže.

Tým, který si odvezl pouhé dva body z patnácti návštěv Londýna, mají Eagles osobně velmi rádi. Desetkrát v řadě s ním na svém pažitu neprohráli a jen ve třech případech neudržel čisté konto. Šest vítězství z předešlých devíti kol je navíc vystřelilo z dělené poslední příčky na vpravdě optimističtější dvanácté místo a s osmatřiceti body je pád do druhé ligy zřejmě pouhou teorií. Přesto se hranice čtyřiceti bodů zdá pro sobotu nadmíru atraktivní.

Klubový kanonýr Christian Benteke by nejen pro svůj pocit měl v samotném závěru přidat na své potenci v domácím prostředí a rozšířit dosavadní tři zářezy. V defenzívě totiž bude chybět Tomkins, Dann i Sakho, jehož zranění z duelu s Liverpoolem sice není tak závažné, jak se zprvu jevilo, do boje se však případně vrátí nejdříve až příští víkend.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Kelly, Delaney, Van Aanholt, Cabaye, Milivojević, Puncheon, Zaha, Benteke, Townsend
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Keane, Tarkowski, Ward, Boyd, Hendrick, Westwood, Brady, Barnes, Gray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.50 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC33253569:2978
2.Tottenham Hotspur33228369:2274
3.Liverpool FC34199670:4266
4.Manchester City33198663:3565
5.Manchester United331713350:2464
6.Arsenal FC32186864:4060
7.Everton FC341610860:3758
8.West Bromwich Albion331281339:4244
9.Southampton FC321171439:4440
10.Watford FC331171537:5440
11.Stoke City341091537:5039
12.Crystal Palace341151846:5438
13.AFC Bournemouth341081649:6338
14.West Ham United341081644:5938
15.Leicester City331071641:5437
16.Burnley FC341061833:4936
17.Hull City34961936:6733
18.Swansea City34942139:6831
19.Middlesbrough FC345121724:4327
20.Sunderland AFC33562226:5921

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele