Premier League - preview 16. kola

13.12.2016, 09:03, aktualizováno 14.12.2016, 08:24
Previews
Středeční program nabízí hned osm zápasů. Zaváhání Arsenalu bude chtít využít Chelsea, kterou čeká utkání se Sunderlandem. Bodové ztráty Gunners může využít i Liverpool, jenž se představí na půdě Middlesbrough. Man City si to rozdá s Watfordem, zatímco městský rivalové United pro změnu poměří síly s Crystal Palace. Tottenham přivítá Hull, West Ham potřebuje zabrat proti Burnley. Stoke hostí Southampton, zatímco Swansea čeká utkání na hřišti West Bromu...
Sunderland AFC - Chelsea FC  (středa 20:45)
Tohle by mohl být začátek trháku. Vložená kola jsou v Premier League oblíbenou tradicí, avšak víc než kdy jindy jsme v nich svědky překvapení. Arsenal včera nestačil na Everton a před Chelsea se otevírá šance odskočit v čele tabulky už na šest bodů! Zápas posledního s prvním svede ke Conteho svěřencům Sunderland. Podaří se lídrovi ligy prodloužit svou vítěznou sérii už na deset utkání?

Než Black Cats budete pasovat do pozice jasného outsidera, vzpomeňte na poslední výjezdy Chelsea na Stadium of Light. Letos v květnu vyhrál Sunderland 3:2, což lze ještě přisoudit tristní formě Blues v minulém ročníku. Jenže i o rok předtím tehdy ještě neporažený Mourinhův stroj na severu Anglie neuspěl, když uhrál pouze bezgólovou remízu.

K tomu připočtěme ještě triumf Mackems před třemi roky ve čtvrtfinále ligového poháru a o zápletku je postaráno. Chelsea to zkrátka poslední roky na Sunderlandu neumí a s klesající tendencí jejich výkonů bychom se klidně mohli dočkat překvapení. Proti WBA se na tři body zatraceně natrápila a vysvobodit ji musel fantastický Diego Costa.

Samozřejmě, i tak hraje forma jednoznačně do karet Chelsea. Devět zápasů v řadě bez ztráty bodu, to v Premier League nebylo dva a půl roku od jízdy Liverpoolu pod Suárezem a Sturridgem. Otázka zní, jak dlouho tohle může vydržet. Vzpomenul jsem duel s West Bromwichem, nicméně i předchozí klání s Manchesterem City a Tottenhamem měly k ideálu daleko. Blues se potřebují zlepšit hlavně v prvním poločase.

Vaše problémy na mou hlavu, říkají si jistě v Sunderlandu. Tým Davida Moyese je poslední, a to i přesto, že z posledních pěti zápasů hned třikrát vyhrál. Jeden z nejtragičtějších vstupů v historii Premier League umazávají Defoe, Anichebe, Pickford a spol. až v posledních týdnech, kdy konečně hrají dobrý fotbal. Tedy až do soboty, kdy vybouchli ve Swansea 0:3.

V tomto utkání se navíc vykartoval záložník Didier N’Dong, jediná nová absence v týmu Sunderlandu. Nešťastník Duncan Watmore má však kvůli přetrhaným vazům v koleni úplně po sezóně, což je velký zásah do fungujícího systému Black Cats. Chelsea pak vedle marodů Terryho, Mikela a Oscara nově přišla i o Edena Hazarda, který do Sunderlandu vůbec neodcestoval.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Jones, Djilobodji, Koné, Van Aanholt - Larsson, Kirchhoff, Denayer, Pienaar - Defoe, Anichebe
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz, Cahill - Moses, Kanté, Matić, Alonso - Willian, Diego Costa, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.75 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Burnley FC  (středa 20:45)
West Ham jakž takž dokázal odčinit debakl s Arsenalem na půdě Liverpoolu a v cestě na vzestupu mu ve středu nestojí žádná velká překážka. Burnley je letos vítaným hostem na každém stadionu a na staré působiště londýnského celku nevzpomíná zrovna v nejlepším.

V Upton Parku totiž Clarets vyhráli jediné z minulých jedenácti návštěv a s letošní bilancí pouhého bodu a jedné vstřelené branky se nezdá, že by se Olympic Stadium měl stát místem nového, lepšího začátku. Ony i další cesty do Londýna nikdy v Premier League mnoho radosti nepřinesly, z dvanácti pokusů získali pouze dvě remízy a síť soupeře rozvlnili jen šestkrát.

Možná by se tak fanoušci Burnley spokojili i s výsledkem z premiérového prvoligového setkání, kdy se za tragického skóre 5:0 nadechli hosté alespoň na zjemnění porážky třemi zásahy. A nezlobili by se jistě ani domácí. Ti se musí svým fanouškům revanšovat za "bůra" z derby a od konce října tu prvně slavit vítězství.

Stále ještě Bilićův tým trpí stejně jako jeho nejbližší soupeř gólovou impotencí, hůře se na vlastním pažitu projevuje jen nováček z Middlesbrough, který však alespoň drží střelecky zkrátka i hosty. To West Ham prožívá v defenzívě zatím nejhorší působení od počátku Premier League. Sám lodivod si pak na tiskové konferenci oddychl, že je takřka měsíční těžký los za ním a optimistky vyhlíží domácí týden, kdy se tu po Burnley představí Hull City.

Zpět v sestavě se navíc zřejmě objeví Cheikhou Kouyate a fit by mohl být i Andy Carroll, zatímco Zazu na hřiště stále nepustí zraněné koleno. V dresu hostů by se do základní jedenáctky mohli vrátit Barnes s Grayem, jejichž výkon po nástupu z lavičky ocenil Sean Dyche. Johann Berg Gudmundsson si pak zřejmě počká až na víkendové klání.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Randolph - Kouyaté, Reid, Ogbonna, Ayew, Noble, Obiang, Cresswell, Lanzini, Payet, Antonio
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Keane, Mee, Ward, Arfield, Marney, Gray, Boyd, Hendrick, Vokes
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Middlesbrough FC - Liverpool FC  (středa 20:45)
Nejhorší s nejlepším se ve středu střetnou na stadionu Riverside. Propastných čtyřiadvacet vstřelených branek dělí Middlesbrough od Liverpoolu, který však prosinec začal tristně a musí se zamyslet nad svou defenzivní prací.

Vzpomínky na vzájemná setkání z minulé éry v Premier League má Boro, alespoň co se domácích zápasů týče, výtečné. Od porážky, které byl přítomen i Vladimír Šmicer, tu totiž Reds sedmkrát v řadě neslavili. Před dvěma lety si pak diváci užili parádní drama v ligovém poháru, které tehdy druholigový tým prohrál na penalty 13:14.

Letošní střelecké útrapy zatím Aitora Karanku nikterak nevyvádí z míry. "Důležitý je brankový rozdíl, a ten mezi námi a poslední trojicí je masivní," komentuje bídnou statistiku, která je na vlastní půdě v průměru dokonce pod gólem na zápas. Přesto však Middlesbrough vyhrál dvě z posledních třech domácích střetnutí a těsná porážka s Chelsea jen potvrdila dobrou průpravu proti výrazným favoritům, když si bod přivezl ze stadionů Arsenalu, Manchesteru City či Leicesteru.

"Měli jsme dva zápasy, které jsme měli vyhrát, ale nevyhráli. To nás stálo pět bodů, ale je to naše chyba, pojďme dál. Vezmeme dobré věci a vyřešíme ty ne tak dobré," vypořádává se po svém Jürgen Klopp s neúspěšným začátkem měsíce. Ten se musí vyrovnat i s kritikou defenzivní práce jeho týmu, který pod ním z třiadvaceti ligových výjezdů udržel jen čtyři čistá konta. Odpovědí má být letošních 37 vstřelených gólů a po patnácti kolech více zužitkovaných standardních situací než za celou předešlou sezónu.

V Liverpoolu dva roky neznámou formou se přitom pyšní Divock Origi, jenž se trefil ve čtyřech soutěžních zápasech po sobě a v nejlepším možném smyslu si užívá pobyt v základní sestavě. Do té by se rádi vrátili také s Can s Lovrenem, jejich schopnost hrát však stále stojí na posouzení lékařů. Podobně je na tom v dresu domácích Negredo a Friend, jistě pak stále nenastoupí Gaston Ramirez.
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Valdés - Barragán, Chambers, Gibson, Fabio, Clyaton, Traoré, Forshaw, De Roon, Fischer, Rhodes
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Karius - Clyne, Matip, Lovren, Milner, Wijnaldum, Henderson, Lallana, Mané, Origi, Firmino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.00 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Bromwich Albion - Swansea City  (středa 21:00)
Vložené šestnácté kolo anglické nejvyšší soutěže pokračuje středečním programem, během nějž se mimo jiné utkají West Bromwich Albion se Swansea. Lépe do tohoto střetnutí vstupují domácí Baggies, kterým se v první polovině ligového ročníku daří snad až nad očekávání, o čemž svědčí výtečná osmá příčka po patnácti odehraných zápasech. To Swans se sice stále nevymanili ze sestupového pásma, avšak suverénní výhra nad obdobně tápajícím Sunderlandem je alespoň katapultovala z posledního místa na příčku osmnáctou.

Manažer West Bromwiche Tony Pulis na předzápasové tiskové konferenci nešetřil chválou na svého protějška Boba Bradleyho, jenž v průběhu sezony nahradil na lavičce Swansea Francesca Guidolina. "Setkal jsem se s Bobem jen jednou ve Skandinávii, kdy jsme spolu stihli prohodit pár slov. Připadal mi jako velmi vyrovnaná osobnost, která fotbalu rozumí. Má toho už za sebou odtrénováno dost jak v Americe, tak i v zahraničí. Je to pro něj všechno ohromná zkušenost a jsem si jistý, že se své současné výzvy chopí s nadšením."

Jestli je Bradleyho úspěšnost ve velšském klubu na něčem závislá, tak na Gylfim Sigurdssonovi. Islandský ofenzivní záložník v posledních kolech táhne Swans na svých bedrech tak suverénním způsobem, až v klubu panují obavy o jeho možný odchod během zimního přestupového období. "Gylfi je naprosto výjimečný. Jsem si jistý, že si jej už všimla celá řada klubů, ale z našeho pohledu je jasné, že jej považujeme za klíčovou součást naší cesty kupředu," hlásí Bradley.

"Pevně věříme, že bude součástí našeho týmu také v druhé polovině sezony, a i dalších letech. Když se podíváte okolo, ve fotbale se leckdy dějí šílené věci, ale nemá cenu se na toto téma více bavit," pokračoval vůbec první kouč Premier league původem ze Spojených států amerických, který se dále vyjádřil ke svému středečnímu soupeři. "West Brom je kvalitní tým, který stojí na pevných základech. Tonyho týmy vždycky hrají přímočarý, fyzický fotbal a jen těžko se porážejí. Obzvláště působivá je jejich organizace a vyrovnanost výkonů v každém zápase."
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Nyom, McAuley, Evans, Galloway - Fletcher, Yacob - Brunt, Morrison, Phillips - Rondón
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Mawson, Amat, Taylor - Britton, Fulton - Routledge, Sigurdsson, Montero - Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Manchester United  (středa 21:00)
Manchester United už měsíc a půl nenašel v Premiere league přemožitele a o prodloužení série se pokusí v londýnském Selhurst Parku, který je domovinou aktuálně patnáctého Crystalu Palace.

Tým manažera Alana Pardewa se nebývalé rozstřílel, za poslední tři utkání rozvlnil síť soupeřů hned desetkrát! Nicméně proti Swansea (4:5) čtyři góly na výhru nestačily a vlastně ani tři v posledním ligovém zápase na půdě Hullu (3:3). Jedinou výhru za období říjen, listopad, prosinec si Crystal Palace připsal proti Southamptonu, což je velmi málo. The Glaziers tak dělí od sestupových pozicích jen tři body! V tomto kole přivítají v Selhurst Parku neoblíbený Manchester United.

Vypadá to, že se hosté začínají dostávat do zajímavé formy. Potvrdili to nejen postupem do další fáze Evropské ligy, ale především výhrou na Old Trafford proti Tottenhamu. V tabulce je ale Manchester pořád až šestý a na čtvrté místo, které zaručuje Play-off Ligy mistrů ztrácí šest bodů. To není zas tak mnoho, rozhodně ne na Anglii a už vůbec ne před dlouho očekávaným "Boxing day". V souvislosti s tím si nejen příznvci United dělají starosti, zdali se stihne uzdravit Henrik Michtarjan.

"Doufejme, že Mchitarijan bude moci hrát na Vánoce. Věříme, že je to možné, když jsem ho viděl na nosítkách, myslel jsem si, že to bude horší. Když jsem to pak viděl v televizi, měl jsem trochu strach, ale ne. Je to jedno, protože nám bude chybět v jeho nejlepším období," litoval nad ztrátou arménského záložníka trenér José Mourinho. Jenom pro připomenutí, Mchitarjan byl jeden ze střelců ve vítězném zápase se Zarjou Luhansk a naposledy rozhodl šlágr s Tottenhamem, který United vyhráli 1:0.

Manchester s Crystalem neprohrává, jediná výjimka se udála v listopadu 2011, kdy v rámci ligového poháru zvítězil Crystal Palace až po prodloužení. V minulém roce domácí nedokázali Rudým ďáblům vstřelit ani gól a když už se to povedlo, jako ve finále FA Cupu, na vítězství to beztak nestačilo, v prodloužení rozhodl Jesse Lingard.

Domácí se musejí vypořádat s řadou absenci. Na marodce zůstávají Pape Souaré, Jonathan Benteke, Wickham, Mandanda, Rémy a Tomkins. Aby toho nebylo málo, tak karetní trest do hry nepustí Puncheona. Na druhé straně barikády už šla řeč o Michitarjanovi, není to však jediný problém, který musí portugalský kouč řešit. Do defenzívy bude scházet stoper Smalling i krajní beci Valencia a Shaw.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Kelly, Dann, Delaney, Ward - Ledley, McArthur - Townsend, Cabaye, Zaha - Benteke
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Bailly, Jones, Darmian - Herrera, Carrick - Lingard, Pogba, Martial - Ibrahimovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.90 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Watford FC  (středa 21:00)
Další zaváhání již zkrátka nepřichází v úvahu. Manchester City byl již před sezonou považován za hlavního adepta na zisk ligového titulu, což ještě podpořilo deset výher Citizens z prvních deseti zápasů napříč všemi soutěžemi, avšak z následných patnácti dalších již družina Pepa Guardioly zvítězila pouze čtyřikrát. Ještě přitížit svému favorizovanému soupeři přijíždí na Etihad Stadium Watford, který může v Manchesteru podat uvolněný výkon bez přílišného respektu, neboť se v tabulce těší skvělému umístění v podobě sedmé příčky.

Po nedávných tvrdých prohrách s Chelsea (3:1) a obzvláště v neděli s Leicesterem (4:2) se Pep Guardiola ocitl po silnou palbou kritiky, kterou sice španělský kouč chápe, ovšem slevit ze svých představ o herním pojetí Manchesteru přesto nehodlá. "Musím uznat, že výsledky za poslední měsíc nevyšly podle představ. Nevyhráli jsme doma už čtyři zápasy v řadě a dali v nich jen čtyři góly. Připouštím, že jsme si nevedli dobře. Ale receptem je zlepšit to, v co věřím, a ne to změnit."

"Respektuji názory bývalých hráčů, médií i fanoušků, protože jsme nevyhráli, ale přeji si a doufám, že ještě dostanu o trochu více času," pokračoval Guardiola na svou obranu. "Dlouhodobé projekty ve fotbale neexistují. Dnes musíte okamžitě vyhrát, a pokud to nedokážete, jste hned v problémech a brzy funkce přejde na někoho dalšího, protože se musí vyhrávat. Ale my budeme hrát i nadále tak, jak chci, třeba i s chybami. Klíčem k vítězství je tyto chyby co nejvíce omezit, ovšem já zkrátka věřím ve svůj herní styl a omlouvám se, ale změnit jej nemůžu."

Obdobně černé období zatím Guardiola za svou manažerskou kariéru ani nepamatuje, přesto se španělský kouč za nic neschovává. "Jsem tady, abych hráčům pomohl vyvarovat se dalších chyb. Jestli si někdo zaslouží být obviňován, tak jsem to já. Nyní zpytuji svědomí, co musím udělat ke zlepšení, aniž bych naši hru měnil, byť je nutno se přizpůsobit místním zvyklostem," přiznává manažer Manchesteru City, že adaptace na anglický fotbal mu přece jen dělá jisté potíže. "Myslel jsem, že mi to zabere méně času. Asi to potrvá o něco déle, ale jsem si jist, že na to dojde."

Jedním z fotbalových stereotypů je výkonnostní propad nováčka ve své druhé prvoligové sezoně. To ovšem (alespoň prozatím) důrazně popírá Watford, který si již letos připsal kupříkladu skalp Manchesteru United a do šestnáctého kola vstupuje jako sedmý nejlepší tým Premier league. Naposledy družina Waltera Mazzarriho vyzrála na Everton a s jednadvaceti body na kontě dokonce dýchá na záda Manchesteru United, přesto se však italský manažer nehodlá nechat unést.

"Musíme se i nadále zlepšovat, stále platí, že naším hlavním cílem je udržet se v Premier league," drží se Mazzarri obdobné mantry jako jeho krajan Claudio Ranieri během loňské senzační cesty Leicesteru až za titulem. "Vůbec se nemusíme dívat na tabulku, je naopak lepší, když jí nikdo nevěnuje pozornost."

Největším zjevením ve hře Hornets je během posledních kol útočník Stefano Okaka, který se po letním příchodu z Anderlechtu konečně uzdravil ze svalových potíží a ve zmíněném zápase s Evertonem hned vsítil dva góly. "Znám jej už dlouhá léta, když hrál ještě v Itálii," vzpomíná Mazzarri. "Je to hráč pro Premier league jako stvořený - skvěle fyzicky, ale také technicky vybavený a vůči svým spoluhráčům je navíc velice nesobecký. Jsem si jistý, že bude mít na naši hru velký dopad."
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Bravo - Sagna, Stones, Otamendi, Clichy - Fernando - Sterling, De Bruyen, Touré, Nolito - Iheanacho
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Janmaat, Prödl, Britos, Holebas - Capoue, Behrami, Pereyra - Amrabat, Deeney, Okaka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Southampton FC  (středa 21:00)
Aréna ve Stoke-on-Trent není takovou pevností, jako za dob Britannia Stadium. Stoke City na nově nazvaném bet365 Stadium vyhrálo jen tři ze sedmi utkání a ve vloženém kole se chce fanouškům plně revanšovat. Totéž má ale v plánu Southampton, který před vlastními tribunami ostudně vypadl z Evropské ligy po remíze s Hapoelem Beer-Sheva...

Saints přitom mohli zažít zcela idylický podzim. Před dvěma týdny postoupili přes Arsenal do semifinále ligového poháru a ani v Premier League to není žádná tragédie. Na šestý Manchester United ztrácí jenom čtyři body. Jenže kolaps na evropských kolbištích vnáší na sezónu Southamptonu smutnou šeď.

Svěřenci Clauda Puela se trápí hlavně v ofenzivě. Jedině Middlesbrough nastřílel méně branek než Southampton - tomu se navíc už sedm zápasů v řadě nepodařilo dát víc než jediný gól. Teď se navíc zranil útočník Charlie Austin, který bude mimo hru minimálně čtvrt roku.

Obranu Stoke tak logicky neohrozí. Potters se v tabulce nachází těsně pod Saints a v přímém souboji tak mohou soupeře přeskočit. Vděčí za tom výrazně zlepšené formě v posledních dvou měsících, kterou započal střelecky mimořádně aktivní Joe Allen. Mark Hughes, jenž odkoučuje jubilejní čtyřstý duel v Premier League, mezitím stihl změnit rozestavení na oblíbené 3-4-3, kde se o ofenzivu starají také Shaqiri s Arnautovićem.

Doplnit by je mohl i Jon Walters, pokud se stihne zotavit z drobného zranění. Otazníky visí i nad stopery Ryanem Shawcrossem a Marcem Muniesou, z nichž patrně do utkání zasáhne jen jeden. Nejistota panuje i u dalšího beka Glena Johnsona.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Grant - Johnson, Muniesa (Shawcross), Martins Indi - Diouf, Adam, Imbula, Pieters - Shaqiri, Allen - Arnautović
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cédric, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Hojbjerg, Romeu, Davis - Redmond, Long, Boufal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.30 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Hull City  (středa 21:00)
Tottenham o víkendu na Old Trafford utrpěl teprve druhou porážku v sezoně, teď má ale na papíře ideální příležitost vrátit se na vítěznou vlnu a taky vyvrátit plno kritických hlasů, které cílí na občasnou neschopnost Spurs rozevřít zalezlou defenzívu soupeře. Hull totiž na White Hart Lane asi těžko přijede zběsile útočit...

Právě kvůli příliš bezzubé ofenzívě již Spurs zčásti uhráli poměrně velké množství remíz (šest) a proti Hullu se stejnému osudu rozhodně budou chtít vyvarovat. A Tigers by pro to skutečně mohli být dokonalými soky - na předešlých pěti výjezdech totiž inkasovali závratných 16 gólů a může se jim nyní stát, že vyrovnají nechvalný klubový rekord o šesti venkovních prohrách v řadě.

Tottenham zahájil sezonu dvanácti úvodními koly bez porážky, teď ale dvakrát podlehl dvěma rivalům na širším čele tabulky, a proto potřebuje alespoň navázat na tradici sbírání bodů proti slabším soupeřům. Na White Hart Lane domácí v průměru střílí dva góly na ligový zápas, přičemž v sedmi vystoupeních obdrželi jenom čtyři branky, takže na dominanci proti Hullu bezesporu je zaděláno.

Harry Kane vsítil rovnou pět gólů v posledních třech duelech před vlastními diváky a ve skvostné formě bude muset být i nyní, protože ho nijak nepodpoří zraněný Vincent Janssen. Ještě větší ztrátou bude Mousa Dembélé, který si proti Manchesteru United poranil chodidlo.

Mike Phelan dlouhodobě nemůže počítat s Willem Keanem a Abelem Hernándezem, jinak ale nemusí polykat žádné nové hořké pilulky. Nasadit navíc může celou řadu bývalých hráčů Tottenhamu v čele s Ryanem Masonem, Jakem Livermorem a kapitánem Michaelem Dawsonem.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Wanyama, Winks - Eriksen, Alli, Son - Kane
Hull City - pravděpodobná sestava:
Marshall - Maguire, Davies, Dawson - Elmohamady, Livermore, Clucas, Mason, Robertson - Snodgrass - Diomandé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Leicester City  (úterý 20:45)
Poměrně velká dávka rozčarování po posledním víkendu opět vyzařovala z Eddieho Howea. Ten sice ocenil pár aspektů výkonu svého týmu, nemohl se však pozastavit nad jeho tendencí fungovat dobře pouze v nepříznivé situaci. A že se v takové poloze Cherries nedávno nachází častěji, než by bylo zdrávo...

Mladý manažer se rozčiloval především nad neschopností svých svěřenců eliminovat zbraně Burnley, na které se přitom při společných poradách společně upozorňovali, a kdo by se Howeovi ve finále divil: výsledkem je už třetí utkání v řadě, kdy Bournemouth inkasoval tři branky. Z posledních šesti kol celkově Cherries čtyřikrát odcházeli poraženi a na první sestupovou pozici živí náskok šesti bodů.

Ani Leicester potom na podzim obecně není žádným univerzálně veselým místem, v lize dokonce ani zdaleka, ale sobota jako by na tom naprosto vše změnila. Právě tehdy jako by se Foxes poprvé v sezoně projevili jako ten smrtící hurikán z mistrovské sezony. Jamie Vardy po dlouhé sérii bez střely mezi tři tyče rázem vykouzlil svůj první hattrick. A Riyad Mahrez je čerstvě povzbuzen v anketě BBC Africký hráč roku. Je tohle definitivní návrat do starých dobrých časů nebo jen další záblesk?

Skutečně, pokud nějaké utkání slibuje hodně branek, je to právě toto. O Bournemouthu už byla řeč, Leicester potom pro změnu inkasoval 18 gólů na sedmi výjezdech v tomto ročníku, což rovněž není vůbec málo. Pomoci by mu teoreticky mohl návrat jedničky Kaspera Schmeichela, kterému se zahojila zlomená ruka, potažmo napravený hříšník Danny Drinkwater, který chyběl hned třikrát v řadě.

U Bournemouthu není o čem hovořit, co se čerstvých marodů týče. O místo v základní sestavě se však určitě bude chtít poprat Jack Wilshere, který z ní nejprve nuceně vypadl proti Arsenalu a potom pouze střídal proti Burnley.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Francis, Aké, Cook, Daniels - Gosling, Arter - Smith, Wilshere, King - Wilson
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Zieler - Hernández, Huth, Morgan, Fuchs - Mahrez, King, Amartey, Albrighton - Slimani, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Arsenal FC  (úterý 20:45)
Třináct bodů z prvních pěti kol, sedm bodů z následujících deseti. Everton sice stále sedí v první desítce, přesto je teď všeobecně považován za jeden z těch týmů, které se topí v hluboké krizi. Současné tápaní Toffees, které lze těžko vysvětlit, je pak v přímém kontrastu s dlouhou sérií neporazitelnosti jejich dnešního soupeře...

Kanonýři v lize nenašli přemožitele už čtrnáctkrát po sobě a od druhého kola bude výrazně litovat akorát ztráty s Middlesbrough, protože zbylé dvě remízy udělal se sobě rovnými - Tottenhamem a Manchesterem United. Venku potom Arsenal odolává dokonce ve všech soutěžích od březnového neúspěchu na Barceloně. Everton tedy vážně čeká oříšek z nejsložitějších.

Kam se poděla počáteční síla Evertonu pod Ronaldem Koemanem, to těžko říct, nicméně zápas s Watfordem místy nabízel vyloženě bezradnou podívanou a bod si Toffees vážně nezasloužili ani jeden. Nizozemský kouč bědoval, že jsou jeho svěřenci až příliš pasivní, a doopravdy co do kombinační hry Everton nepředvedl nic hodného top10. Navíc dvakrát školácky inkasoval po standardkách.

Pakliže Arsenal ve snaze usednout konečně na trůn nově spolupracuje s úspěšným psychologem, který dříve pracoval třeba s ragbyovými mistry světa, Everton by takovou pomoc užil zřejmě ještě víc. Evidentně mu brání nějaký zásadní blok, což koneckonců obecně platí i o jeho představeních proti Arsenalu - jediná výhra z 18 ligových pokusů se datuje do dubna 2014.

Nyní se Koeman proti dalšímu selhání téměř stoprocentně pokusí obrnit několika změnami. Experiment s Jamesem McCarthym jako tvořivým zataženým středopolařem krutě nevyšel, tentokrát už se jednoduše musí do základu vrátit Ross Barkley. O šanci se pak hlásí také Lennon či Valencia.

Arsene Wenger bude muset udělat jednu nucenou změnu na palčivém postu - stoperská dvojice Mustafi-Koscielny působila celkem sehraně, teď však byla zraněním prvního jmenovaného zhruba na tři týdny roztržena. Uvolněné místo nejspíš zalepí Gabriel. Svalové zranění krom Mustafiho na trávník nepustí ani Ramseyho.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Coleman, Williams, Jagielka, Baines - Barry, Gueyé - Lennon, Barkley, Mirallas - Lukaku
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal - Coquelin, Xhaka - Walcott, Özil, Iwobi (Oxlade-Chamberlain) - Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC15121233:1137
2.Arsenal FC15104136:1534
3.Liverpool FC1594237:2031
4.Manchester City1593332:1930
5.Tottenham Hotspur1576224:1127
6.Manchester United1566320:1624
7.Watford FC1563621:2621
8.West Bromwich Albion1555520:1820
9.Everton FC1555519:1920
10.Southampton FC1555514:1520
11.Stoke City1554617:2219
12.AFC Bournemouth1553721:2518
13.Burnley FC1552815:2517
14.Leicester City1544721:2616
15.Crystal Palace1543827:2915
16.Middlesbrough FC1536613:1615
17.West Ham United1534817:3113
18.Swansea City1533919:3112
19.Hull City1533914:3212
20.Sunderland AFC15321014:2711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1731)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele