Pohár UEFA - souhrn prvních zápasů 3. kola

19.02.2009, 22:40
Aktuality
Ve čtvrtek se dařilo nizozemským klubům. Ajax a Twente zvládly těžká utkání ve Florencii a Marseille. Lech Poznaň a Kodaň nevzdaly nepříznivě se vyvíjející zápasy a dosáhly shodně na remízu 2:2 proti Udinese a Manchesteru City. Šachtar přehrál Tottenham.

Dynamo Kyjev - Valencia CF 1:1

18.02.2009 18:00

Góly: 63. Artem Milevskyj - 8. David Silva

Španělská Valencie vstoupila do jarní části poháru UEFA celkem slibně a po remízovém výsledku ji stačí doma neinkasovat. Nicméně branky dávali pouze hráči hostujícího celku, skóre otevíral už po osmi minutách David Silva, ovšem asi čtvrthodinu po pauze nasměroval míč do vlastní sítě Raúl Albiol a tak dal Kyjevu do odvety alespoň jiskřičku naděje.

Dynamo mohlo soupeře překvapit sněhem, španělští borci ovšem tuto nástrahu přečkali a na jejich hře nebyla téměř znát. Po celé utkání sice hru netvořili, vypracovali si ovšem více šancí a po vyloučení domácího borce už výsledek udrželi. Po celý duel mělo možnosti hlavně duo Morientes - Silva a to nakonec už po osmi minutách slavilo úspěch.

Dobrá taktika uvolnila na levé straně místo Juanu Matovi, který poslal velmi přesný přízemní pas k tyči a Silva dokázal bezmocného Bogushe pokořit. Domácí se ještě před inkasovanou brankou pokoušeli zahrozit střelou Kravetse. Ten však stejně jako jeho kolega Milevsky o něco později už za stavu 0:1 mezi tři tyče nezamířil. O něco později, asi po půl hodině hry, spadl velmi věrohodně v poutovém území Ognjen Vukojevič, nicméně rozhodčí jeho nářky ignoroval.

Dynamo se začalo dostávat v dalším průběhu do tlaku a tak krátce před pauzou se musel činit brankář Cesar, jenž na poslední chvíli sebral míč z kopačky dotěrnému Kravetsovi. Ten se ovšem radoval po změně stran, když si jeho volný přímý kop srazil do sítě nečistým odkopem nešťastník Raúl Albiol.

Kyjev se i nadále snažil útočit, všechno však zmařila druhá žlutá Milevskyho, remízový stav proto vydržel již do konce. V poslední šanci se ocitl hostující Morientes, jeho rána šla ale hodně mimo.

Více informací k zápasu

Zenit Petrohrad - VfB Stuttgart 2:1

18.02.2009 18:15

Góly: 2. Szabolcs Huszti, 45+3. Anatolij Tymoščuk - 15. Mario Gómez

Zenit Petrohrad si v prvním utkání třetího kola Poháru UEFA poradil se Stuttgartem 2:1. Němci nekladli Zenitu příliš velký odpor, přesto si vezou do domácí odvety nadějný výsledek. Za Zenit otevíral v úvodu skóre debutant Huszti, za hosty vyrovnal Gomez. Poslední slovo měl kapitán Zenitu Tymoščuk, který krásnou střelou zajistil Zenitu v prvním oficiálním utkání roku 2009 těsné vítězství.

Trávník na stadionu Petrovskij napovídal, že moc fotbalových věcí se čekat nedá. Přesto si fanoušci přišli na své už ve druhé minutě, střelu Semšova Lehmann vyrazil před nohy debutanta Husztiho, který tak své první utkání v dresu Zenitu oslavil gólem. Zenit se ujal brzkého vedení a nadále hýřil aktivitou a blýskl se několika pohlednými akcemi. v 15. minutě se však Stuttgart dočkal vyrovnání. Špatnou rozehrávku Širokova zachytila záložní řada hostů, Gomez využil rozháranosti obrany Zenitu a přesnou přízemní střelou k tyči překonal brankáře Malafejeva.

V následujících minutách byla k vidění řada ostrých zákroků, některé musel rozhodčí Bjorn Kuipers řešit žlutými kartami. Nutno také podotknout, že Zenit od inkasované branky znervózněl a Stuttgart podnikal protiútoky ne do zrovna ideálně složené obrany petrohradského mužstvo, větší šanci si ale nevytvořil. Zdálo se, že první poločas skončí 1:1, když Aňukov zpětnou přihrávkou našel Tymoščuka a kapitán Zenitu z prvního dotyku napálil míč nádherným způsobem za záda gólmana Lehmanna.

Také vstup do druhého dějství vyšel lépe Zenitu, aktivní Huszti naservíroval míč Pogrebňakovi, který ale ve vyložené šanci netrefil míč, následné zakončení Zyrjanova z dorážky pak nešťastně zastavil. Zenit očividně přidal na obrátkách, další velkou šanci Zyrjanova zlikvidoval Lehmann.

Nejlepší střelec minulého ročníku Poháru UEFA Pavel Pogrebňak dnes neměl svůj den, po přiťuknutí náhradníka Tekkeho mířil z dobré pozice opět vedle. Tlak Zenitu byl zdrcující a hrálo se převážně na polovině Stuttgartu, nicméně poslední slovo měl právě německý tým, Malafejev musel vytáhnout bravurní zákrok proti zakončení Gomeze. Trenér Zenitu Dick Advocaat nemůže být s konečným výsledkem rozhodně spokojen, vítězství 2:1 je pro Zenit ošemetné.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - AS Saint-Étienne 1:3

18.02.2009 18:30

Góly: 64. Predrag Đorđević (pen.) - 12. Ilan, 43. Geoffrey Dernis, 90+1. Bafétimbi Gomis

Řecký Olympiakos nenaplnil očekávání svých fanoušků a na domácí půdě podlehl 1:3 Saint-Etienne. To má tak pro domácí odvedu dobrý vstupní výsledek.

Olympiakos Pireus byl ve středečním zápase jasným favoritem. Vždyť domácí soutěží prochází bez vážných komplikací a na čele tabulky si vybudoval již čtrnáctibodový náskok. Z posledních deseti zápasů navíc prohrál pouze jeden - v poháru nestačil na PAOK Soluň. Zatímco řecký klub má titul téměř jistý, Saint-Etienne čekají v lize jiné starosti. Tým Allaina Perrina je o skóre za Valenciennes na osmnáctém sestupovém místě. Venku je navíc vůbec nejhorším týmem.

Přesto se mohli Francouzi radovat z překvapivé dvoubrankové výhry. Gólové hody načal v již po čtvrthodině hry kanonýr hostí Ilan, těsně před poločasem zvýšil na rozdíl dvou branek záložník Dernis. Naději na lepší výsledek dal domácím v 63. minutě z pokutového kopu Djordjevič, St. Etienne ale nezůstalo pozadu a v nastaveném čase uzavřel na konečných 3:1 střelec Gomis.

Do brzkého vedení se mohli dostat domácí. Dorážka Belluschiho z přímého kopu sice rozvlnila síť za gólmanem Janotem, sudí ale gól neuznal kvůli odmávanému ofsajdu. Neuznaný gól hosty z Francie nabudil a prakticky po celý průběh prvního poločasu byli lepším týmem. Veliká aktivita a nepozornost domácích vedla v 11. minutě k první brance zápasu.

Didier Domi nedokázal odkopnout balon, ke kterému se tak dostal Machadovi. Ten neváhal a poslal přihrávku na brazilského útočníka Ilana. Osmadvacetiletý útočník jednoduchou střelou překonal gólmana a radoval se tak z dalšího zásahu v letošní sezoně.

Hosté se dále hrnuli do útoku a jejich další nebezpečnou šanci zlikvidoval až gólman Nikopolidis. Nejdříve vyrazil nepříjemnou střelu Dernise, následně si poradil i s dorážkou Payeta z velkého úhlu. Olympiakos na další vážnější akci čekal až do 36. minuty. Tehdy se uvolnil Galleti, který nacentroval na Djordjeviče. Jeho prudká hlavička ale jenom těsně přelétla nad břevnem Janotovy branky.

Lepším týmem ale nadále zůstávali bílozelení. Do další příležitosti se prodral Ilan, podruhé se ale neradoval. Přesto se skóre ještě před koncem první půle měnilo. O to se postaral Dernis, který krásnou střelou z dálky nedal gólmanu domácích šanci - 0:2.

Domácí do druhého poločasu nastoupili mnohem aktivněji, hráči St. Etienne přesto zůstávali klidní. Do šance z rohového kopu se dostal Dudu, Brazilcova přesná hlavička ale byla zlikvidována pohotovým Janotovým zákrokem.

V 63. minutě přišla pro Olympiakos naděje v podobě Djordjevičova gólu. Patsatzoglu byl faulován Varraultem a rozhodčí nařídil pokutový kop. Hosté možná oprávněně reklamovali, že faul přišel ještě před pokutovým územím. I přes protesty hostů a vypjatou atmosféru dokázal Djordjevič skórovat a snížit tak na 1:2.

V posledních deseti minutách zatlačil Olympiakos svého soupeře do pokutového území, ani jednou se ale z gólu neradoval. Nejblíže vyrovnávacímu gólu byl asi Dudu, ten se ale ani napodruhé hlavou neprosadil. Z čtvrtého gólu zápasu se tak radovali hosté. Přestože nejlepší střelec hostů Bafe Gomis přišel na hřiště až v průběhu druhé půle, dokázal se přesto prosadit a pečetil tak výsledek na 3:1 pro své mužstvo.

Více informací k zápasu

Aston Villa - CSKA Moskva 1:1

18.02.2009 20:00

Góly: 69. John Carew - 14. Vágner Love

Zajímavý střet ve Villa Parku mezi technickou hrou CSKA Moskva a přímočarým stylem hry Aston Villy skončil nerozhodně 1:1. Hosty dostal do vedení po spolupráci s Dzagojevem Vágner Love, za Villans vyrovnal John Carew.

Útočník CSKA Vágner Love se s mladíčkem Dzagojevem můžou hledat i poslepu, Villa Park se o tom přesvědčil v patnácté minutě. Vágner přebral míč na půlce, narazil si míč s Dzagojevem a zkušeně propálil gólmana Guzana. Z ojedinělé šance tak CSKA vytěžilo úvodní branku.

Červenomodří se po vedoucí brance stáhli do defenzivní a předali iniciativu Aston Ville. Aktuálně třetí tým anglické Premier League hrozil především z křídel, kde hýřil aktivitou Ashley Young. Na jeho první centr z říše snů nedosáhl Agbonlahor, v druhém případě Carew hlavou jen těsně minul.

Druhý poločas začal tvrdou střelu Žirkova, která těsně minula břevno, role nahrávače se v tomto případě ujal Vágner Love. Vyrovnat mohl Gardner, jehož hlavička po rohu Younga orazítkovala břevno. Do dvoubrankového vedení mohl dostat CSKA Vágner Love, ale pomezní zaregistroval neexistující ofsajd a zastavil tak Brazilce v postupu na osamoceného Guzana.

V 67. minutě se ocitl na útočném výletě střední obránce Alexej Berezuckij, po chytré přihrávce od Dzagojeva byl sám před brankářem Aston Villy, ale Berezuckij v koncovce jen potvrdil, že je lepším obráncem než střelcem.

Neproměněné šance mohli Armějci dvojnásobně litovat, protože z následné akce vytěžila Aston Villa vyrovnávající branku, anglické mužstvo rozebralo obranu CSKA a po zpětné přihrávce od Petrova se trefil kanonýr John Carew.

Aston Villa po vyrovnání ubrala na aktivitě, hru moskevský naopak oživil střídající Daniel Carvalho, který se vrátil do kádru "Koní" z hostování v Internacionalu. Carvalho předvedl několik elegantních triků a po jeho akci měl velmi dobrou příležitost Vágner Love. Konečný stav 1:1 nahrává do karet armádnímu mužstvo, které v domácí odvetě stačí i výsledek 0:0.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - AC Milán 1:1

18.02.2009 20:30

Góly: 84. Diego - 36. Filippo Inzaghi

Utkání mezi Werderem Brémy a AC Milán nakonec skončilo remízou 1:1. Přestože šli hosté z Itálie už v první půli do vedení po trefě Inzaghiho, nedokázali zápas dotáhnout do vítězného konce. V 84. minutě vyrovnal Brazilec Diego.

Výsledek 1:1 dává do odvety větší šanci AC Milán, který nastoupil do zápasu velice oslaben. Kaká, Gennaro Gattuso ani například Alessandro Nesta se zápasu nezúčastnili, a David Beckham začínal pouze na lavičce náhradníků. Werder vstoupil do utkání lépe, Tziolis svou střelou ale gólmana Didu nevystrašil.

Dvě brzké šance měl Hugo Almeida, hlavička, ani pokus o střelu ale nemířily na bránu. Když už se AC Milán dostal do šance, Wiese zakročil. Po čtvrthodině hry musel německý gólman zasahovat znovu, když střílel Flamini a na druhé straně se pokoušel prosadit Fritz. Milán se dostal do vedení v 36. minutě, když Flamini našel volného Inzaghiho, jenž napodruhé zakončil.

Werder musel začít hrát ofenzivněji a nebezpečně vypadal pokus Diega, jeho střelu však Dida pohlídal. Jen pár centimetrů vedle brány proletěl míč z hlavičky Almeidy. Zvýšit vedení AC Milán mohl v 66. minutě znovu Inzaghi, Wiese byl ale tentokrát bezchybný.

Úsilí Werderu o vyrovnání bylo nakonec odměněno šest minut před koncem hry, když si míč zpracoval Diego a přesnou střelou překonal Didu. Domácí se mohli stát dokonce vítězi zápasu, když chvíli před koncem mířil do vlastní tyče Ambrosini.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - VfL Wolfsburg 2:0

18.02.2009 20:45

Góly: 80. Guillaume Hoarau, 83. Guillaume Hoarau

PSG potvrdilo dobrou formu z několika posledních zápasů a poradilo si i v Poháru UEFA. Na jeho stadion přijel ambiciózní Wolfsburg, ten se ale na konci zápasu musel smířit s prohrou 0:2.

Pro Wolfsburg, který je v Bundeslize těsně za příčkami zaručující účast v evropských pohárech, znamená dvoubrankové manko na svého soupeře veliký problém. Naopak francouzský klub se může těšit z příznivého výsledku, který mu dává veliké šance do odvety. PSG je v Ligue 1 na druhém místě za prvním Lyonem. Na ten ztrácí čtyři body.

Až do 80. minuty se v Parku Princů hrálo bez branek. Poté se ale probudil obávaný kanonýr Hoarau, který dvěma zásahy pohřbil naděje Vlků. První trefa přišla deset minut před koncem, podruhé se aktivní Francouz prosadil v 85. minutě.

První šanci měli hráči PSG. Pancrate nacentroval na Luyindulu, jehož hlavička ale tři tyče minula. Mladá a nezkušená záložní řada domácích pak začala dělat chyby a ke slovu se dostávali spíše hosté z Německa.

V 19. minutě se do šance prodral záložník Riether, který se prosadil po přímém kopu Misimoviče. Jeho rána ale letěla pouze nad branku. Později se z veliké vzdálenosti neprosadili ani Joshua, ani Schindzielorz. Wolfsburg začínal mít v utkání navrch.

Domácí se ale nenechali umlčet a na tlak Vlků odpověděli šancemi ke konci první půle. Nejdříve se neuchytil Hoaraův volej z patnácti metrů, za zády Benaglia neskončila ani střela Pancrateho. Tomu šanci nabídl skvělou přihrávkou Chantome.

PSG nastoupilo do druhého poločasu stejně aktivně, jako skončilo ten první. Z voleje se neprosadil Chantome, následně nevstřelil gól ani Hoarau, který hlavičkoval ze šesti metrů do odkryté branky, ale netrefil. Wolfsburg v této části hry spoléhal hlavně na protiútoky, jeden z nich měl střídající Okubo. Jeho střela ale mezi tři tyče nemířila.

Zasloužený gól Pařížanů přišel deset minut před koncem zápasu. Rothen svým centrem našel přesně hlavu Hoaraua, který tvrdou hlavičkou překonal bezmocného Benaglia - 1:0. Druhý gól vstřelil stejný hráč stejnou částí těla. Z rohového kopu se hlavou opět prosadil Hoarau a dal tak Francouzům velikou naději na postup mezi nejlepších 16 týmů. Ke konci poločasu mohl francouzský kanonýr ještě završit hattrick, jeho dalekonosná střela se ale pouze otřela o tyč.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Hamburger SV 0:3

18.02.2009 20:45

Góly: 41. Piotr Trochowski, 45. Alex Silva, 75. Ivica Olić

Ne jeden, ale hned tři kroky udělal německý Hamburk k postupu do další fáze Poháru UEFA. Bezradný Nijmegen nenadělal svému soupeři žádné starosti, a tak se zdá být celkem jasné, kdo bude po odvetě tím šťastnějším, a to několik dní před jejím odehráním.

Úvod zápasu nepřinášel žádné pozdvižení, pozvolna se však dopředu tlačil hostující Hamburk. Ve třinácté minutě se do šance dostal díky své dravosti Olič, střelu z malého vápna však dokázal zblokovat padající obránce. Neustálé obléhání nizozemské branky k žádným gólovým šancím nevedlo. Až ve dvacáté minutě se dostal osamocený Jarolím k hlavičce z penalty, ale mířil trestuhodně nad břevno. Na druhé straně zkoušel štěstí Ntibazonkiza, který temenem hlavy usměrňoval míč ke vzdálenější tyči. Trochowski však bezpečně hlídal balon letící těsně mimo.

Pak Koenders zahrál před vápnem rukou a k přímému kopu se postavil Trochowski. Dobrou práci odčinil ve zdi kapitán Jarolím a brankáře ještě zmátl nabíhající Petrič, který však míč netečoval a nechal ho v klidu doplachtit za překvapeného brankáře. Uběhly čtyři minuty a přišla druhá gólová akce hostů. Nijmegenu se nepodařilo vymanit se z tlaku, když Jarolím vrátil pohotovou hlavičkou míč do vápna k Petričovi. Ten prudkou přihrávkou přes celé malé vápno našel volného Silvu, který trochu krkolomným kopem dopravil balon za záda bezmocného Babose.

Dojem z nástupu do druhé půle byl rozpačitý. Zdálo se totiž, že o dvě branky vede domácí tým. V 51. minutě zpoza vápna napřáhl Olič, přízemní střelou však mířil metr vedle pravé tyče. Po dvou minutách se zase po rohu ocitl míč na brankové čáře nikým neatakován, a tak na poslední chvíli zachraňoval odkopem El-Akchaoui. Nepříznivý vývoj utkání nadělal nepokoje v hledišti. Malé předměty létající z hlediště zasáhly nejspíše i Davida Jarolíma. Nucená přestávka pak přišla, když se objevila krvavá rána na hlavě hlavního rozhodčího Ceferina. Podráždit nervy už tak nevrlým fanouškům mohl o pár chvil později Jansen, ale s jeho přízemní střelou z blízka si poradil Babos.

Co se nepodařilo německému bekoovi, vyšlo ostrostřelci Oličovi. Nizozemská ofsajdová past sklapla naprázdno a chorvatský kanonýr pak chladnokrevně poslal míč kolem brankáře s pomocí tyče do sítě. Nijmegen se sice občas ke střelám dostával, přesto brankář Rost mohl litovat, že do Nizozemska vůbec jezdil. Každá střela totiž mířila dostatečně daleko od jeho branky. Utkání v Německu tak bude nejspíše pouze povinnou dohrávkou, slávistický soupeř ze skupiny totiž bude mít citelný náskok a domácí fanoušky v zádech.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Metalist Charkov 0:1

18.02.2009 20:45

Góly: 45+3. Denys Olijnyk

Po prvním zápase čtvrtého kola Poháru UEFA je výrazně blíže k postupu ukrajinský Charkov, který zvítězil na půdě Sampdorie 1:0. Jedinou branku vstřelil v poslední minutě prvního poločasu Denys Oliynyk.

V úvodu utkání byli tím aktivnějším týmem domácí a zásluhou Marca Padalina se také dostali do první brankové příležitosti, domácí záložník ale mířil vedle. Ukrajinské mužstvo poprvé otestovalo brankáře Lucu Castellazziho přímým kopem útočníka Jacksona Coelha, domácí brankář ale jeho pokus vytěsnil.

O chvíli později si hosté vytvořili další šanci, tentokrát hrál ústřední postavu Valentyn Sliusar, který zpracoval centr a i přes dotírající italské obránce dokázal na Castellazziho vypálil, míč však příliš podkopl a střela skončila nad horní konstrukcí brány.

Nicméně s blížícím se koncem prvního dějství Sampdoria čím dál více polevovala, z čehož vyústil velký tlak Metalistu. Nejdříve měl velkou šanci Edmar, ten však v koncovce ještě nedokázal zachovat chladnou hlavu.

Pak ale Sliusar odcentroval míč na volného Denysa Oliynyka, jenž svým spoluhráčům ukázal, jak se proměňují šance a těsně před přestávkou otevřel účet zápasu.

V 57. minutě mohli hosté svůj náskok zdvojnásobit, ale Castellazzi předvedl skvělé reflexy proti hlavičce svého vlastního obránce, který tak málem vstřelil vlastní gól. V sedmdesáté minutě vypálil nad bránu Sampdorie Olexandr Rykun.

Potom se téměř domácí dočkali vyrovnání, když se do koncovky prokousal Mirko Pieri, hlavou však mířil mimo bránu. Poslední šance duelu přišla z kopačky domácího Stefana Lucchiniho, ani ten však vyrovnat nedokázal.

Metalist Charkov postavil základní kámen k postupu do další fáze Poháru UEFA. Příští týden stačí ukrajinskému celku na své půdě uhrát jakoukoliv remízu.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Galatasaray SK 0:0

18.02.2009 20:45

Góly: -

Galatasaray uhrál na horké půdě Bordeaux pouze bezbrankovou remízu. Šance na postup do další části soutěže tak zůstávají otevřené pro oba týmy.

Domácí Bordeaux tak navázalo na nevýraznou formu z posledních zápasů, kvůli které se v tabulce francouzské ligy posunulo až na páté místo. Galatasaray je ve své soutěži na třetí místě, na vedoucí Sivasspor ztrácí pět bodů.

První šance zápasu přišla po šesti minutách hry, kdy se ke střele z velké vzdálenosti odhodlal Yoann Gourcuff. Jeho dělovka ale bránu netrefila. Domácí kontrovali střelou Chamakha, která donutila Morgana de Sanctise v brance hostů k prvnímu zákroku utkání.

Další šanci promarnil po kombinaci s Chamakhem kanonýr Cavenaghi, jeho hlavička ale směřovala nad břevno. Ve 14. minutě se ke střele odhodlal i český útočník Milan Baroš. Ani ten ale z veliké vzdálenosti branku netrefil. Reputaci si vylepšil o několik okamžiků později, když svou střelou pořádně protáhl gólmana Ramého.

Další zmařenou šanci si na svůj účet připsal Lincoln. Konec prvního poločasu orámoval svou dalekonosnou střelou opět Gourcuff, ani napodruhé se ale jeho střela mezi tři tyče nevešla.

Druhý poločas byl nudnější než ten předcházející. Z velké vzdálenosti se opět neprosadil Gourcuff. Další dvě šance následně neproměnil opět Gourcuff, a poté ani Cavenaghi, jehož střelu zblokoval Cassio.

Cassio se pak ukázal platným i na druhé straně hřiště. Na jeho skvělou střelu zblízka ještě lépe zareagoval gólman Ramé a střelu vytlačil na rohový kop. Hosté byli v těchto chvílích jasně lepším týmem. Nedařilo se jim ale vstřelit branku. Další příležitosti promrhal střídající Nonda.

Cassio se pak napříhl z dálky, ani tak ale gólmana nepřekonal. Posléze ho napodobil i aktivní Gourcuff. Ke konci zápasu měl ještě šanci domácí Fernando, zápas ale především díky dobrým zákrokům brankářů a špatně seřízeným mířidlům skončil bez branek.

Více informací k zápasu

Aalborg BK - Deportivo La Coruña 3:0

18.02.2009 21:00

Góly: 53. Anders Due, 71. Anders Due, 90. Michael Jakobsen (pen.)

Dánský celek vykročil za svým snem velmi odvážně a před domácím publikem zvítězil nad mírným favoritem z La Coruňy přesvědčivě 3:0. Aalborg využil také toho, že se hosté nemohli srovnat s mrazivými podmínkami, v odvetě je rozhodně čeká na půdě španělského protivníka ještě těžká bitva.

Aalborg se v letošní sezóně poněkud překvapivě probojoval do Ligy mistrů a z ní se dokonce dostal i přes pochyby všech do Poháru UEFA, zatím se zdá, že se s kometou ročníku 2008/2009 rozhodně musí počítat. Navíc úspěšnou premiéru si odbyl nový kouč Magnus Pehrsson, který vedl mužstvo poprvé od poloviny prosince.

La Coruňa hraje v Primera Division velmi dobře a ohrožuje dokonce účastnická místa zaručující Champions League, tento kolaps tak opravdu očekával asi málokdo. Ovšem dánský klub si výhru zasloužil a od začátku hrál ve velké pohodě, nicméně všechny branky se urodily až ve druhé půli.

V první možnosti se ocitl už po dvou minutách brazilský záložník Lucas Caca, jenže totálně selhal a z levé strany z velmi dobré pozice branku minul. Hosté sice drželi míč častěji na kopačkách, jenže šance si vytvářel pouze Aalborg, Due však z přímého kopu mířil také vedle.

Branky začaly padat opravdu až po pauze a fotbalový stánek v dánském městečku byl u vytržení. Po osmi minutách hry se na vzdálenější tyči objevil Anders Due a přesnou přízemní střelou pod obráncem Albertem Lopem otevřel skóre - 1:0. V tom momentě se sice hosté probudili a o dvě minuty později vystrašil domácí Mista. Ten po rohovém kopu vystřihl nůžky, jenže míč se odrazil pouze od břevna a stav tak zůstal nezměněn.

Poté se domácí znovu uklidnili, po dobré práci hrdiny Dueho to zkoušel Thomas Enevoldsen, Aranzubia byl ovšem tentokrát mužem na svém místě. Oba domácí hráči si svou úlohu vyměnili v 71. minutě a nyní už mohli zvedat ruce nad hlavu. Po krásném uvolnění Enevoldsena Due neměl problém trefil otevřenou branku - 2:0. Tečku za utkáním udělal ještě v nastaveném čase obránce Michael Jakobsen, který proměnil penaltu nařízenou po faulu brankáře Aranzubiy na střídajícího Jeppe Curtha.

Více informací k zápasu

SC Braga - Standard Lutych 3:0

18.02.2009 21:45

Góly: 17. Wason Rentería, 27. André Leone, 84. Luís Aguiar

Braga předvedla výborný výkon a po právu se raduje z vysoké výhry 3:0 nad Lutychem. Hosté toho příliš nepředvedli, takže postup do čtvrtfinále je po tomto zápase spíše utopickou představou. Domácí vedli díky trefám Renterii a Leoneho po prvním dějství pohodlně 2:0, ve druhé ještě doplnil gólový účet Aguiar.

Na začátku zápasu měly oba celky po jedné dobré šanci. Kolumbijský útočník Renteria ve 4. minutě nacentroval na Ze Meyonga, ten však skórování odmítl a hostující brankář Aragon jeho pokus z vápna kryl. Na druhé straně to o sedm minut později zkoušel z blízkosti lutyšský De Camargo, gólman Eduardo byl na svém místě.

Už před De Camargovou střelou hosté museli řešit nepříjemný problém. V 11. minutě kvůli problémům s kotníkem střídal Defour, kterého nahradil Nicaise. Šest minut nato navíc Portugalci vedli. Krásnou ránu předvedl Renteria, jenž z 25 metrů technickou střelou zleva ke vdálenější tyči překonal gólmana Aragona.

Za dalších deset minut vedli domácí už 2:0. Evaldovi ve vápně nikdo nezabránil v odcentrování těsně před brankou, kde stál navíc volný Leone a z halfvoleje nedal brankáři Aragonovi žádnou šanci. Lutych mohl ještě do poločasu vyrovnat. Camozzatův přímý kop našel hlavičkujícího Mangalu, jenže jeho střela letěla jen vedle. Ani nikdo ze spoluhráčů pak nedokázal míč dorazit do sítě.

Druhá půle na gólové příležitosti bohatá nebyla. Braga držela balón, občas vystřelila do útoku, jinak si však své dvougólové vedení poklidně hlídala. Snad jen Dalmat v 74. minutě vystrašil Eduarda svým pokusem z přímého kopu, na druhé straně mohl vsítit třetí branku střídající Peixoto, ale mířil vedle.

Poslední příležitosti na zvrácení zápasu měli hostující Nicaise, jehož střela byla nakonec zablokována, a Mbokani, který pálil jen nad. Portugalci byli stále o trochu nebezpečnější, gólman Aragon jen tak tak zasáhl nohou proti autorovi první branky Renteriovi. V 84. minutě ale přece jenom Braga upravila skóre na 3:0. Na konci skvělé rychlé kombinace přes tři čtvrtě hřiště byl skórující Aguiar.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - Udinese Calcio 2:2

19.02.2009 18:00

Góly: 81. Hernán Rengifo, 84. Manuel Arboleda - 50. Fabio Quagliarella, 55. Manuel Arboleda (vl.)

Fanoušci byli opravdu odvážní, že si na čtvrteční podvečer vyrazili v Poznani na fotbal. Mrazivé počasí jim určitě nepřálo stejně jako polozasněžené hřiště. I tak na něm ale byly k vidění čtyři branky, které ve druhé půli rozhodly o spravedlivé remíze 2:2. Šťastný konec prožil hlavně obránce domácích Manuel Arboleda.

Domácí začali proti italskému favoritovi odvážně. V první půli měl první náznak šance domácí Stilič z přímého kopu, který míč napálil jen těsně vedle brány. Na druhé straně mohli skórovat Inler s Quagliarellou, ale skvělým zákrokem je včas zastavil bek Djurdjevič. Hostující brankář Handanovič následně musel hasit před dotírajícím Stiličem, pak se mohl jen ohlédnout za střelou Lewandowského, jež letěla nad.

Až druhá půle začala nabízet branky. Do dvougólového vedení se dostalo Udinese. Nejprve v 50. minutě dorazil D'Agostinův přímý kop sklepnutý Rengifovou hlavou do branky Quagliarella. O pět minut později se podařilo gólmanovi Turinovi vyrazit pokus Quagliarelly, ke smůle Poznaně se ale míč odrazil nešťastně od stopera Arboledy přímo do sítě.

Lech se nevzdával. I v kruté zimě dokázal předvést několik náznaků dobrých šancí, které mohly vést k vyrovnání. Stilič pálil o decimetry mimo a Murawski dokonce napálil břevno. I Lewandowského pokus měl velmi dobré parametry.

Deset minut před koncem dal naději polskému klubu Rengifo, který dostal skvělou přihrávku na levou tyč z opačné strany vápna a pohodlně zakončil do prázdné branky. Zasloužené vyrovnání zařídil nakonec o tři minuty později Arboleda. Ten, který si v 55. minutě vstřelil vlastní gól. Byl zkrátka na správném místě po rohovém kopu Murawského a hlavou rozvášnil věrné polské publikum.

Více informací k zápasu

Šachtar Doněck - Tottenham Hotspur 2:0

19.02.2009 19:45

Góly: 79. Jevhen Selezňov, 88. Jádson

Šachťar Doněck si nečekaně lehko poradil s anglickým Tottenhamem, když ho na své půdě porazil 2:0. Má tak velikou naději na postup mezi nejlepších šestnáct týmů.

Anglický Tottenham, který před sezonou vyhlašoval útok na Ligu mistrů, se v domácí soutěži trápí a je až na šestnáctém místě. S dvěma body k dobru na sestupující Blackburn. Ani v Evropě se nyní svěřencům Harryho Redknappa nedaří. Trenér se musel obejít hned bez jedenácti hráčů, kteří byli buď zranění, suspendovaní či nezaregistrovaní. Jedinými hráči, kteří odehráli i minulé utkání Premier League, se tak stali Jermaine Jenas a Michael Dawson.

Domácí byli prakticky po celé utkání lepším týmem, z gólu se ale radovali až čtvrt hodiny před koncem. To se prosadil Selezněv. Gólovou pojistku přidal o deset minut později ještě Jadson a Ukrajinci se mohli radovat z nadějné výhry. Od vyšší výhry uchránil hosty především útočník Gladkij, který několikrát mířil z nadějné pozice mimo.

Šachťar poslal svému soupeři střelecké varování již po několika sekundách. Do míče se z voleje opřel Jadson, mezi tři tyče ale nezamířil. Po krásné úhlopříčné přihrávce Fernandinha se neprosadil ani Razvan Rat, jehož tvrdá rána mířila nad branku.

Šachťar byl nadále lepším týmem a problémy s rychlým přechodem do útoku měl především obránce Pascal Chimbonda. Na toho vyzrál útočník Gladkij, který si naběhl na dlouhý pas Chygrynskyho. Jeho zakončení bylo ale naprosto katastrofální a míč z první napálil do zámezí.

Po brzkém náporu domácích se ke slovu dostali i Angličané. Srna málem našel dobře postaveného Lewandowského, chorvatský reprezentant byl ale o myšlenku napřed a akce skončila dříve než začala. Do vážnější šance se poté dostal Giovanni Dos Santos, který si připsal vůbec první start pod novým trenérem. Jeho střela ale skončila pouze na boční síti.

Domácí zůstali lepším týmem i po změně stran. Pozdrav gólmanu Gomesovi poslal Willian, jeho nevýrazná střela ale brazilského gólmana neohrozila. Do šance se posléze prodral i hostující Jenas, ale ke střele se nedostal.

Kohouty v této době držel svým výkonem především obránce Michael Dawson, který si dokázal poradit s několika odvážnými průniky Ukrajinců. na hřiště poté přišel teprve sedmnáctiletý mladík Dean Parret, který si téměř okamžitě vypracoval dobrou příležitost. Obránci domácích se nedomluvili a míč zůstal v pokutovém území. Střela Parreta sice mířila dobře, gólman Pyatov ale dokázal skvěle zareagovat a udržel prozatím nerozhodný stav.

Na hřiště se poté dostal i Darren Bent, který ještě více oživil aktivitu hostů. Byli to ale domácí, kterým se nakonec střídání vyplatilo. Jevhen Selezněv se dostal na hřiště v 78. minutě a téměř okamžitě se mohl radovat z gólu. Jadsonův přímý kop nedokázal Gomes zlikvidovat a Selezněv se mohl radovat z prvního gólu zápasu.

Ještě horší chvíle pro Ostrovany přišla přesně o deset minut později. Druhý gól vsítil sám Jadson. Ten si seběhl na pravé křídlo, několikrát si vyměnil míč s Willianem, prošel tottenhamskou obranou a následně přízemní střelou překonal gólmana hostů. Dvě minuty před koncem řádné hrací doby tak pečetil výsledek domácích na 2:0.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Manchester City 2:2

19.02.2009 20:05

Góly: 56. Aílton, 90+1. Martin Vingaard - 29. Nedum Onuoha, 61. Stephen Ireland

Manchester City dlouhou dobu sahal po vítězství, nakonec ale v poslední minutě inkasoval a soupeř tak má ještě šanci v odvetě. Za hosty se na trávníku objevil jen obránce Zbyněk Pospěch, Libor Sionko kvůli nemoci nenastoupil. Kodaň se přizpůsobila hře hostů a remízový výsledek je pro ní šťastným počinem.

Nicméně utkání hodně ovlivnil první gól zápasu, kdy udělal neuvěřitelný kolaps domácí gólman Christiansen a ti se pak delší dobu oklepávali. Ale za svou statečnou bitvu byli nakonec štědře odměněni, jejich postupové ambice ovšem výrazně klesly a jsou prakticky podle mnohých ze hry venku.

Hosté si vytvořili první možnost už po 11. minutách hry, kdy se do dobré šance dostal Ireland, na poslední chvíli byl však zastaven ofsajdovým praporkem. O čtyři minuty později se pokusil využít roh Micah Richards, ovšem opět zasáhl v poslední možný okamžik tentokráte obránce Oscar Wendt. V dalším průběhu byl velmi nebezpečný křídelní hráč Shaun Wright-Phillips, k žádné vážnější akci to však prozatím nevedlo. Ve 22. minutě už ale mohl otevřít skóre, v bezprostřední blízkosti brankáře však nedokázal míč přes Jespera Christiansena protlačit.

Kodaň si vypracovala příležitost až krátce před inkasovanou brankou, hlavička Mikaela Antonssona po rohovém kopu Wendta ale nebyla přesná. A tak po půl hodině hry se zrodil důležitý gólový moment. Do uličky dostal balón Onuoha a velmi lehkou střelou překvapil i dánského gólmana, který míč neudržel v rukavicích, který se dokutálel se do sítě. Spoluhráči pak museli nešťastného hříšníka rychle utěšovat, náhradník za švédskou jedničku Wilanda se tak příliš neosvědčil.

Po přestávce mohl navýšit skóre opět aktivní Philips, jenomže trefil jen brankářovo tělo a o něco později se proto urodilo vyrovnání. Nejprve ovšem tyčku napálil český bek Zdeněk Pospěch, v 56. minutě si však na rohový kop Thomase Kristensena naskočil hlavou Almeida a nedal Givenovi žádnou šanci - 1:1.

O pět minut později se zdálo, že City zasadili vítězný úder. Po nahrávce Wrighta Phillipse prohrál souboj Atiba Hutchinson s Irelandem a tento záložník pak přesnou ranou do dolního koutu branky přiklonil misku vah opět k anglickému gigantovi. Hosté tlačili i nadále, jenže po vystřídáni Robinha v poslední minutě zápasu obdrželi gól, ten dal hlavou střídající Vingaard.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - AFC Ajax 0:1

19.02.2009 20:45

Góly: 60. Kennedy Bakircioglü

V prvním vyřazovacím kole poháru UEFA sehrála domácí Fiorentina zatím nejsmolnější zápas v letošních evropských pohárech proti Ajaxu Amsterdam. Hosté z Nizozemska vyhráli díky brance Kennedyho Bakirciogla ze 60. minuty 0:1 a vytvořili si tak vynikající pozici do odvety.

Od samého začátku utkání se více snažili domácí a zasypávali branku Ajaxu střelbou skoro z každé pozice. První vážnější příležitost přišla v 9. minutě utkání. Domácí Luciano Zauri po přihrávce od Mutua napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jeho střelu stěží zlikvidoval gólman Ajaxu Stekelenburg. Další střely Mutua a Mela z druhé desetiminutovky opět vynikajícími zákroky zlikvidoval Stelekelenburg.

Ve 23. minutě poprvé zahrozili hosté. Po rohovém kopu se k odraženému balónu dostal Bakircioglu a poslal přízemní dělovku těsně vedle levé tyče Freyovi brány. Na druhé straně o pár minut později nebezpečně pálil z volného přímého kopu Ricardo Montolivo. Stekelenburg byl opět na místě. Největší šance prvního poločasu přišla v samém závěru. Po centru Manuela Pasquala hlavičkoval do poloodkryté brány Alessandro Gamberini, ale gólman hostí vynikajícím reflexem jeho hlavičku vytěsnil na roh. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 0:0.

Fiorentina po přestávce nepřestávala útočit a stále byla aktivnější než Ajax. Střela Semioliho ale skončila pár metrů mimo a následnou šanci Mutua na poslední chvíli zastavil Vermaelen. V 55. minutě se Mutu ocilt v jasné tutovce. Dostal se k němu odražený balón a dva metry za malým vápnem pálil z voleje vysoko nad. Potvrdilo se tak pravidlo "nedáš dostaneš" a o pět minut později se překvapivě radovali ze vstřeleného gólu hosté. Na pravé straně dostal příliš mnoho prostoru volný Kennedy Bakircioglu, seběhl si více na střed a z hranice velkého vápna vyslal na Freye nechytatelnou ránu do středu brány, se kterou si francouzský gólman neporadil. Hosté vedli 0:1.

Blízko k vyrovnání měl v 68. minutě Riccardo Montolivo, ale jeho průnik znovu zastavil výborně chytající Stekelenburg. V poslední dvacetiminutovce se Ajax soustředil výhradně na defenzivní činnost a dařilo se mu. Fiorentina se prosazovala velmi těžce a prakticky už si vážnější příležitost nevytvořila. Za zmínku stojí jen dalekonosné střely Kuzmanoviče a Mutua, které Stekelenburg výborně pokryl. Gólman Ajaxu se tak stal jasným hrdinou utkání a zajistil hostům velmi cenné vítězství 0:1.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Twente 0:1

19.02.2009 20:45

Góly: 22. Marko Arnautović

Modlitby diváků z Vélodrome byly vyslyšeny - zápas skončil. Jediné pozitivum, co si domácí fanoušci mohli odnést, byl fakt, že se snad každý zapojil do hry, když vracel zakopnutý míč. Twente si odváží zaslouženou výhru a velkou šanci na celkem překvapivý postup v dobře rozjeté sezóně.

Až nepřiměřeně opatrný fotbal v úvodních minutách nudil marseillský stadion. Po více jak čtvrthodince se udála první zajímavější šance, když po rohovém kopu hlavičkoval osamocený Hilton přímo do náruče brankáře Boschkera. V osmnácté minutě byl v gólové příležitosti Arnautovič. Ten dostal dokonalou kolmici za obranu a pohotovou střelou ještě před vápnem se snažil zaskočit domácího brankáře, který se ovšem okamžite složil k zemi a míč nataženou rukou vytěsnil na roh. Atraktivní čtyřminutovku mohl a měl zakončit Niang gólem, ale nevyužil volnosti na malém vápně k efektivnější hlavičce, kterou z brankové čáry vytáhl brankář nizozemského celku.

A tak přišel trest. Další přesná přihrávka za obranu dostala do vápna Nkufa, který přízemním centrem přes malé vápno našel osamoceného Arnautoviče a ten i s menšími problémy dopravil míč do odkryté branky. Vzápětí mohl hostující tým své vedení dokonce zvýšit. Zubar totiž špatně odhadl výskok a temenem hlavy posílal míč přesně pod břevno vlastní branky. Nicméně Mandanda ukázal své kvality a míč jen taktak vyškrábl nad. Bohužel slibných osm minut zůstalo nenásledováno a šancí z obou stran už do poločasu nepřibylo.

Ani odpočinek v kabině nenapomohl větší atraktivitě. O něco ofenzivněji se samozřejmě jevil domácí celek, branku soupeře však ohrožoval sporadicky. Vyrovnat mohl Koné v 55. minutě, kdy Boschkerovi nadělal problémy již centr Valbueny. Koné poté okamžitě dorážel, ale s dávkou smůly míč do branky nedopravil. Právě útočník z Pobřeží Slonoviny byl u míče ve finální fázi velmi často, jenže buď zapomněl na důraz, nebo namířit. Jakoby se hráči snažili divákům ukázat, jak se fotbal na evropské úrovni nehraje. Míče létaly často přímo k nebi, hráči zase padali na zem. Pokusy o chytré průniky do sehrané nizozemské obrany a stejně tak pokusy o rychlé brejky končily prakticky pokaždé až hrůznou nepřesností.

Dalšího pozdvižení se diváci dočkali až deset minut před koncem zápasu. Stam totiž odcentroval na malé vápno, kde si na zadní tyč sbíhal Nkufo, který opřel tvrdou hlavičku do tyče. Lekci v oboru "Co vše se dá nedat" ukázal všem přítomným Nkufo o pár chvil později, když dostal výbornou přihrávku před odkrytou branku. Z pár metrů však ke zděšení nervozních fanoušků hostů branku nepochopitelně přestřelil. Ovšem i přes spálení několika šancí slavili hosté důležité vítězství. Spackaný zápas příznačně zakončil Taiwo. Dlouhé obléhání nizozemské branky stále nevedlo k nebezpečnému míči do vápna. K balonu se dostal domácí obránce, který i přes velký volný prostor podklouzl a míč nechtěně odkopl pasivnímu obránci.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (334)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele