LaLiga - preview 38. kola

19.05.2017, 08:23, aktualizováno 21.05.2017, 09:11
Previews
Tradiční nedělní program je k vidění ve Španělsku. Madridské Atlético si to odpoledne rozdá s Bilbaem, zatímco Valencia následně hostí Villarreal. Celtu Vigo čeká utkání s Realem Sociedad. Barcelona následně přivítá Eibar a Real Madrid ve stejném čase hraje na půdě Málagy...
Atlético Madrid - Athletic Bilbao  (neděle 16:45)
Atlético Madrid se loučí se svým stánkem, protože od příští sezony bude hrát své domácí zápasy v novém prostředí značící éru nového většinového vlastníka. S fanoušky i stadionem se chce rozloučit proti silnému soupeři, kterým bude baskické Bilbao.

Estadio Vicente Calderón zažije svůj poslední zápas. Slavný architektonický skvost patřící madridskému klubu byl slavnostně otevřen v roce 1966 a prošel dvěma rekonstrukcemi. Stavba ležící hned u řeky Manzanares má kapacitu téměř 55 tisíc a zažila už mnoho krásných okamžiků. Teď zažije dost možná úplně poslední, o kterou se budou chtít postarat domácí hráči spolu se soupeřem z Baskicka.

Od příštího ročníku se fanoušci dočkají nového centra, které by mělo deklarovat snahu majoritního vlastníka o ambicióznější projekt Atlétika. Wanda Metropolitano bude moderní arénou pro 68 tisíc diváků a její výstavba si za šest let vyžádala 240 milionů eur. Teď chtějí hráči Colchoneros vzdát svému tradičnímu stánku poctu výhrou nad Bilbaem, i když pro domácí mnoho neřeší. I po posledním kole zůstanou na současném třetím místě.

Před Bilbaem stojí jedna velká zkouška. Ačkoli je Atlético třetí, jedno prvenství mu už v LaLize v tomto ročníku nikdo nevezme. Atleti se pyšní tou vůbec nejlepší obranou, protože dosud inkasovali jen 26 branek! Bilbao, jen pro srovnání, dostalo o 14 gólů víc. V minulém kole první ligy Atlético nepředvedlo zrovna ideální výkon a z půdy Realu Betis odjíždělo jen s remízou 1:1, navíc muselo dotahovat po brance Ceballose.

I třetí příčka je podle záložníka Kokeho velmi důležitá a dá se nazvat úspěchem. "Náš klub se dostal znovu do nejlepší evropské soutěže a to přímo, bez nutnosti předkola. To považuji za úspěch. Víme, jak je pro celý klub důležité dostávat se do LM pravidelně, protože tím stoupá naše kvalita, finanční stránka klubu je stabilní a my se neustále zlepšujeme soupeřením s nejlepšími. Teď jsme se do LM dostali v pátém roce za sebou," uvádí Koke.

Bilbau se v minulém kole dařilo úplně stejně a také Baskové si připsali bod za remízu 1:1. Trochu je to ale muselo mrzet, protože díky brance Aritze Adurize vedli už od 14. minuty a hostem bylo Leganés. Tomu se však nakonec povedlo najít skulinku v jinak pevné obraně Bilbaa a po hodině hry udeřil útočník Szymanowski.

Bilbao se i díky tomuto výsledku musí strachovat o současné postavení. Je šesté a sedmý Real Sociedad San Sebastian na něj ztrácí jen lepší skóre. Bilbao navíc ještě nevzdává boj o pátou příčku, neboť Villarreal má na Basky náskok jen jednoho bodu. Bilbao není příliš nadšené z Atlétika jako svého posledního soka, protože naposledy nad ním dokázalo vyhrát v roce 2013!

Hráčem, který prostředí Atlétika vemi dobře zná, je Raúl García. Zkušený záložník je srdcem i duší Bask, narodil se v Osasuně a nyní hraje za Bilbao, ale dlouhá léta byl oporou Atlétika. Před utkáním zmínil: "Mám v Atlétiku mnoho přátel a krásné vzpomínky na mnoho zápasů, které jsem tam odehrál. Vím, že je to skvělý klub a rád na mé angažmá vzpomínám. Pokud nejsem zrovna jeho soupeřem, tak mu vždycky přeju. Teď nás ale čeká další střet, pro nás hodně důležitý. Musíme zabrat a získat tři body, i když to bude náročné."
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Thomas, Savić, Giménez, Luís - Koke, Tiago, Gabi, Carrasco - Griezmann, Gameiro
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - De Marcos, Laporta, Yeray, Balenziaga - San Josè, Berňat - Muniaín, Raúl García, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.50 - 3.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (neděle 16:45)
Valencia vyhlíží poslední ligové kolo s nadějemi a očekáváním, protože chce mít současnou sezonu co nejdříve za sebou. Zřejmě bezprostředně poté začne s novým trenérem plánovat další sezony. Villarreal si chce dobrým výsledkem pojistit současnou pátou pozici.

Valencia má za sebou hodně špatnou a nepovedenou sezonu, která jí může po právu trápit. Netopýři vždy patřili k etablovaným celkům schopným rvát se o nejvyšší příčky a v evropském kontextu vždy něco znamenali. V posledních letech se ale pod novým vedením a majitelem trápí. A tato sezona není výjimkou, protože několikeré výměny trenérů rozhodně nepomohly k ustálení kádru.

Ten nyní živoří na 12. místě a to ještě díky trpělivé práci obětavého trenéra Vora, protože před jeho příchodem se Los Che potáceli hodně blízko pásmu sestupu. Od něj mají již nějaký pátek pokoj, ale 12. místo je přesto pro hrdé fanoušky tradičního klubu zcela nevyhovující. Vedení klubu už udělalo první krok a kormidla Valencie se od příštích týdnů ujme zkušený trenér Marcelino Garcia Toral.

A na jeho příchod se hráči těší, jak udává třeba obránce Ezequiel Garay. "Rozhodně si trenér Voro zaslouží veškerou chvál a fanoušci by mu měli v posledním domácím utkání ukázat, jak si jeho práce váží. Myslím, že Marcelino přinese do klubu jistý pořádek v práci, své zkušenosti a výborné tréninkové metody, kterými je znám. My se ale nejdřív chceme rozloučit se sezonou výhrou nad Villarrealem."

Právě Valencia byla v minulém vzájemném utkání se Žlutou ponorkou šťastnějším týmem, protože svého soka porazila 2:0 po brankách Solera s Minou. A rovněž minulé kolo LaLigy vyšlo lépe Valencii. Zatímco Netopýři vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem nad Espanyolem, Villarreal si ze zápasu s Deportivem La Coruňa odvezl jen bezbrankovou remízu a zápas se mu především v ofenzívě moc nepovedl.

V návaznosti na předchozí debakl od Barcelony se Žlutá ponorka trochu trápí a doufá, že prývě ve Valencii se jí povede konečně zabrat. Chce totiž uhájit páté místo, což nebude jednoduché. Jedno kolo před koncem ztrácí šesté Bilbao na Villarreal jen jeden bod. Povzbudivé ale je minimálně to, že mají hráči hostujícího Villarrealu svou situaci ve vlastních rukou.

Na to upozorňuje i jeho trenér Fran Escribá, který před utkáním v rozhovoru pro oficiální klubový web sdělil: "Mrzí mne, že jsme s Deportivem jen remizovali a navíc nepotěšili fanoušky, protože nepadl ani jeden gól. Ale chceme jim to vynahradit ve Valencii. Naše konečně umístění máme ve svých rukou a uděláme všechno proto, abychom vyhráli. Valencia se bude chtít důstojně rozloučit s fanoušky, takže musíme hrát na maximum," dodal Escribá.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Domenech - Montoya, Mangala, Garay, Gayá - Pérez, Parejo - Moreno, Soler, Nani - Zaza
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Mario, Ruiz, Musacchio, Costa - Santos, Trigueros, B. Soriano, R. Soriano - Soldado, Bakambu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.60 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Real Sociedad  (neděle 16:45)
Real Sociedad se může ještě posunout na pátou příčku, nemá ovšem nic ve svých rukou, a ani případná výhra na půdě Celty Vigo mu nemusí zajistit tenhle kýžený a chtěný cíl. Co se formy týče, je na tom baskický celek podstatně lépe než jeho soupeř, který bude brát svůj zápas hlavně jako rozlučkový pro odcházejícího trenéra Eduarda Berizza.

Domácí tenhle ročník nemusejí hodnotit vůbec špatně, byť v LaLize jim s jistotou bude patřit pouze umístění v dolní polovině tabulky. Protože v Evropské lize se hodně nečekaně prokousali až do semifinále a stejnou fázi si zahráli také v Copa del Rey. V lize se ještě mohou posunout na pozici jedenáctou, bezpodmínečně však musejí získat tři body.

Od roku 2014 působil na lavičce klubu z Galicie sedmačtyřicetiletý Argentinec, který pravděpodobně v nové sezóně bude působit v Seville. "Po sportovní i sociální stránce skončí skvělé tříleté období," stálo v oficiálním prohlášení Celty. "Trenér se určitě zapsal do historie tohoto klubu a vryl se také do paměti fanoušků."

Domácím bude pro poslední duel v tomto ročníku chybět suspendovaný obránce Hugo Mallo, i přes udělenou červenou kartu v minulém kole si naopak může zahrát nejlepší střelec týmu Iago Aspas. Jinak by v sestavě nemělo dojít k nějakým přílišným změnám, možná že na pravém beku si zahraje Álvaro Lemos místo Facunda Roncagliy.

San Sebastián bude horlivě bojovat o účast v Evropské lize, kterou v tuhle chvíli zajišťuje pouze umístění do šesté příčky v tabulce. Má stejný počet bodů jako šesté Bilbao a pátý Villareal, kteří budou hrát souběžně s ním. Txuriurdin neprohráli už pětkrát v řadě a nemají jediný důvod, proč by si na půdě svého aktuálního protivníka neměli věřit.

Celta totiž naopak prohrála už šestkrát v řadě. Hosté na svůj klíčový zápas sezóny budou mít k dispozici Davida Zurutuzu, kterému vypršel karetní trest, nově je však suspendovaný Raúl Navas. Zraněný je obránce Mikel González, jehož by na stoperu měl nahradit Aritz Elustondo, mimo hru jsou dále také Carlos Martínez a Imanol Agirretxe.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.55 - 3.83 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - SD Eibar  (neděle 20:00)
V duelu s Eibarem bude Barcelona živit poslední naději, že se jí ještě podaří urvat domácí titul. Bezpodmínečně potřebuje před vlastními fanoušky svého soka skolit a zároveň věřit, že Real Madrid nezvládne svůj souboj na půdě Málagy a nebude tam vůbec bodovat. Pořád jí totiž hrají do karet lepší vzájemné zápasy s madridským celkem.

Nebyl to úplně plodný ročník, na jaký jsou v Barceloně obvykle zvyklí. Tedy za předpokladu, že by se jí opravdu nepodařilo v závěru urvat cennou trofej z ligy překvapivě na svou stranu. Přece jenom se však jeví jako reálnější varianta konečné druhé místo. V Lize mistrů FCB nepřesvědčil, může ale pořád ještě vyhrát alespoň Copa del Rey.

Tak jako tak byl s tímhle ročníkem vcelku spokojený útočník Neymar. "Byla to pro mě skvělá sezóna," uvedl v rozhovoru pro France Football. "Nevím, jestli jsem dosáhl na novou úroveň, ale všechno, co chci, je hrát s nejlepšími hráči na světě. A tím nejlepším je Lionel Messi. Sním o tom stát se vůbec tím nejlepším. Myslím, že to dokážu, ovšem klidně a tiše."

V posledních kolech se Barca snažila, co to šlo, aby dohnala manko na vedoucí Real, šestkrát v řadě zvítězila, a to rovněž v klíčovém souboji v El Clásicu na Santiago Bernabéu. Letos ovšem prakticky vždy tak trošku tahala za kratší konec a na samotném čele tabulky se objevila jen jednou jedinkrát, a to hned po úvodním kole.

Do domácí sestavy by se měl vrátit Sergi Roberto, jemuž vyprchal karetní trest a jenž se zřejmě objeví na pravém kraji defenzívy, poslední duel LaLigy by si neměl nechat ujít ani Gerard Piqué, jenž vynechal minulé kolo kvůli nemoci. Vepředu by nemělo dojít k nějakým změnám, tam by mělo operovat trio Lionel Messi, Luis Suárez a Neymar.

Jednu dobu se Eibar hlásil o slovo v boji o Evropskou ligu, jenže od půlky dubna se mu výsledkově tolik nedařilo, získal z možných osmnácti bodů pouhé čtyři a nakonec musel vzít zavděk jen pozice v klidném středu tabulky. Tak jako tak bude tenhle ročník hodnotit pozitivně, neboť získá své nejlepší umístění v historii.

Barcelona je pro tým z Baskicka jeden z nejneoblíbenějších soupeřů. Všudy všeho se s ní střetnul pětkrát a ani v jednom případě neurval jakýkoli bod. Ba co hůř, vstřelil pouze jeden gól a hned šestnáctkrát inkasoval. I nadále se do hry nepodívá Antonio Luna, otazník visí nad startem Takašiho Inuie, jehož trápí menší zdravotní trable.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 17.50 - 37.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Real Madrid  (neděle 20:00)
Zbývá už jen poslední krok. Real Madrid se na rozdíl od předešlých let dokázal v letošní sezoně La Ligy vyvarovat zbytečným bodovým ztrátám, díky čemuž má nyní vysněný titul na dosah ruky. K prvnímu ligovému triumfu od roku 2012 již Bílý balet potřebuje v posledním kole pouhý bod na hřišti Malagy, aby se již nemusel ohlížet na výsledek souběžně hraného utkání druhé Barcelony.

Real před svým úhlavním rivalem drží tříbodový náskok, ovšem při bodové rovnosti by dostal přednost právě katalánský velkoklub. Jestliže však barcelonští opravdu vybojují i třetí ligový titul za sebou, půjde o mimořádný šok. "Máme vše ve svých rukou, což je to hlavní," uvědomuje si manažer Realu Zinedine Zidane. "Zbývá nám poslední zápas a hrajeme přesně podle mých představ. Jsme v prvotřídní fyzické kondici a dáme do toho v neděli všechno, abychom zvítězili, ostatně jako vždy."

"Nebudeme nic měnit, plán zní vlétnout na soupeře, odevzdat stoprocentní výkon a jít si pro vítězství. Taková je klubová DNA," pokračoval francouzský kouč, jenž na zápasovou soupisku nominoval i uzdravivšího Garetha Balea. "Víme, jak je náročné vyhrát La Ligu, jedná se o osmatřicet zápasů. Každý týden nebo co tři dny musíte prokázat, jak moc chcete zvítězit, a právě to se nám doposud daří. Jsme na čele a zbývá už jen dovést naši práci do konce ve finálovém a obzvláště těžkém zápase," uzavřel Zidane.

Domácí trenér Míchel, jenž během hráčské kariéry působil shodou okolností právě v Realu, nyní se svým týmem stojí jako poslední zábrana od očekávaného titulu. Formu andaluský celek rozhodně má, o čemž svědčí bilance šesti výher z posledních osmi kol, a to včetně skalpu Barcelony, která nyní musí doufat, že Malaga oplatí stejnou mincí i Realu. "Mí hráči chtějí vyhrát každý zápas, bez ohledu na soupeře. Nic se na tom nemění ani tentokrát, během týdne jsme pracovali stejně jako vždycky, se stejným nasazením - jinak by to ani nešlo," odmítá jakékoli spekulace o možném polovičatém výkonu domácích kouč Míchel.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Torres, Demichelis, Hernández, Ricca - Recio, Camacho - Keko, Fornals, Jony - Sandro Ramírez
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Nacho, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Isco, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.20 - 7.20 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting Gijón - Real Betis  (sobota 17:00)
Zachráněný Real Betis si poslední kolo užije v Gijónu, kde se mu poměrně daří. Domácí Sporting se rozloučil s LaLigou už před nějakou dobou, ale v posledním záchvěvu bude chtít jistě potěšit své fanoušky dobrým výsledkem.

Sporting Gijón zabral až moc pozdě, takže má jistotu sestupu do druhé ligy potvrzenou již jedno kolo před koncem LaLigy. Mohlo za to minulé kolo. Ne snad proto, že by se Sporting nesnažil, on dokonce nad domácím Eibarem těsně vyhrál a díky trefě Burguiho mohl mít alespoň chvíli dobré pocity. Ty mu však zkazily výsledky Leganésu a Deportiva La Coruňa.

Jen s velkým smutkem se pak trenér Rubi mohl soustředit, když říkal: "Tohle je pro mě hodně náročné a emotivní. Jsem člověk, který se na věci dívá optimisticky a opravdu jsem věřil až do poslední chvíle, že se zvládneme zachránit. Jeli jsme do Eibaru s dobrými pocity, ale ani výhra nám nestačila. Ačkoli to teď není jednoduché, chci chlapcům a všem v klubu poděkovat a slíbit, že dáme maximum do našeho posledního utkání."

To se odehraje právě v Gijónu na stadionu El Molinón. Na něm Sporting nemá proti svému soupeři moc dobré vyhlídky, neb se mu zde dlouhodobě nedaří Betis porazit. Dokázal to od roku 2008 dokonce jen jednou! Teď má další šanci, kterou nebude chtít pustit. Real Betis ale v minulém kole jasně ukázal, že umí překvapit leckoho.

Poté, co byl dvě kola před koncem odvolán trenér Víctor Sánchez, se jeho již někdejší hráči dokázali postarat o skvělý výsledek proti samotnému Atlétiku Madrid. Velmi dobře doma začali díky trefě Daniho Ceballose, která sice na výhru nakonec nestačila, ale i bod se proti Atlétiku počítá. Zvláště vzhledem k nedávným debaklům klubu ze Sevilly je remíza velmi cenná.

A nový viceprezident Betisu Lorenzo Serra Ferrer doufá v lepší zítřky, když slíbil: "Mým dlouhodobým cílem je vybudování silného a finančně zdravého klubu. Chci, aby se fanoušci na zápasy těšili, abychom byli známkou kvalitního fotbalu. Rád bych za několik let viděl Betis v Evropě - takový Betis, který budou soupeři respektovat."
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Douglas, Babin, Meré, Canella - Gómez, Vesga, Álvarez - Carmona, Cop, Burgui
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Giménez - Navarro, Pezzella, Bruno, Durmisi - Martin, Petros, Brašanac - Joaquín, Castro, Ceballos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.65 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Leganés - Deportivo Alavés  (sobota 19:00)
Leganés se konečně zachránilo díky několika zlepšeným výsledkům, ale teď mu los nabízí možnost rozloučit se s fanoušky na vlastním stadionu. Přijede Deportivo Alavés, které prožilo nečekaně pozitivní sezonu, ale právě v Leganésu se mu moc nedaří.

Vlastně je to dost nepříjemná cesta. Ne kvůli čtyřem hodinám v autobuse nebo hodině v letadle, ale spíš proto, že z Leganésu se hráči Deportiva ještě nikdy nevraceli se třemi body! Od droku 2004, kdy se oba celky potkaly v Segundě, k tomu měl Alavés blízko hned napoprvé, od té doby se na stadionu Municipal de Butarque daří mnohem více domácím.

Až se bude posuzovat úspěšnost sezony, bude ale mnohem výš hodnocení Deportiva Alavés. Coby skromný nováček bez hvězd sídlí nyní na skvělé deváté příčce a to stále není vše! Pokud by v posledním kole Eibar ztratil, mohl by Alavés vyměnit místo právě s ním a skončit sezonu na parádním a hodně nečekaném osmém místě!

Především v posledních třech duelech se Alavés opět ukázal a předvedl, že jeho letošní forma není nic náhodného nebo nahodilého. Dokázal porazit Real Betis, Athletic Bilbao a naposledy také pohárového účasníka z Viga. Celtě nastřílel tři branky a opět předvedl velmi atraktivní přístup ke hře. Všechny tři branky pak Alavés doma nastřílel během první půle.

Právě na začátek si bude muset dát pozor Leganés. A ví to i jeho trenér Asier Garitano, který na tiskové konferenci před zápasem sdělil: "Alavés překvapil mnohé svou hrou, přístupem a bojovností. Jedná se o houževnatého soupeře, který když má den, je těžko k zastavení. My si musíme sát pozor na každou chybu, které by mohl využít. Minule ukázal, jak silné má nástupy do zápasů."

Leganés v minulém kole sice nevyhrál, ale remíza z utkání proti Bilbau se jistě počítá. Předcházelo jí povedené utkání proti Realu Betis, kterému Leganés nadělilo čtyři branky! V Bilbau už tak snadno nehrálo a navíc brzy prohrávalo po trefě Adurize. Nakonec se ale body dělily, o což se zasloužil Szymanowski.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Tito, Siovas, Mantovani, Rico - Timor, Pérez - El Zhar, Pires, Szymanowski - Guerrero
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Femenía, Feddal, Ey, Hernández - Garcia, Llorente - Méndez, Camarasa, Gómez - Deyverson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.46 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - UD Las Palmas  (sobota 19:00)
Deportivo La Coruňa se díky vyválčenému bodu z minulého kola na půdě Villarrealu vyhnulo zbytečnému nervovému vypětí a k poslednímu ligovému utkání letošní sezony již galicijský celek může nastoupit zcela uvolněný. Soupeřem mu bude tápající Las Palmas, které se tímto kláním pro změnu rozloučí s trenérem Quiquém Setiénem, a to nejlépe vítězně.

Zatímco boj o titul La Ligy vrcholí, souboj sedmnáctého se čtrnáctým zůstává silně v pozadí. Deportivo si již může zbylé minuty na stadionu Riazor uvolněně vychutnávat a pokusit se před letní pauzou ještě potěšit domácí příznivce. Kouč Pepe Mel, jenž do La Coruni zavítal až na jaře po sérii neuspokojivých výsledků, sice splnil svůj cíl zajistit záchranu v první lize, ovšem jeho případné pokračování na lavičce Deporu je stále na vážkách.

Španělský kouč, jenž v minulém kole absolvoval svůj stopadesátý zápas v La Lize z pozice trenéra, se proti Las Palmas bude muset obejít vedle zraněných Luisinha, Joselua a Sidneie také bez vykartovaného brankáře Germána Luxe a Celsa Borgese. Debutu mezi třemi tyčemi by se tak měl dočkat mladý Davy Roef, jenž v zimním přestupovém období dorazil na sever Španělska na hostování do konce sezony z bruselského Anderlechtu.

Melův protějšek Quique Setién se alespoň na závěr působení na lavičce ostrovního celku vynasnaží zvrátit stávající negativní sérii šesti zápasů bez vítězství, přičemž hned pět z nich skončilo prohrou. Ke cti Las Palmas slouží to, že ani v době herní krize neupustilo od aktivního pojetí hry s míčem na kopačkách - průměrných sedmapadesát procent držení míče za dobu Setiénova působení dokáže ze všech klubů ve Španělsku překonat pouze Barcelona. Vinou karetního trestu se rozlučky se sezonou nezúčastní útočník Marko Livaja, jenž tak doplní zraněné absentéry Tanu s Vicentem Gómezem.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Roef - Laure, Arribas, Albentosa, Navarro - Dos Santos, Mosquera - Gil, Colak, John - Andone
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Simón, García, Aythami, Lopes - Trujillo, Castellano, Halilovic - García, Boateng, Viera
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.90 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - CA Osasuna  (sobota 21:00)
Sevilla se rozlouží s ligovým ročníkem na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána duelem s Osasunou. A bude to střet dvou týmů, jejichž pozice se už v žádném případě nezmění. Sevilla se chce rozloučt s fanoušky výhrou, Osasuna se loučí s první ligou.

Sevilla vypadalo dlouho jako tým, který bude nejen prohánět Atlético Madrid na jeho "klasické" třetí příčce, ale nějaký čas si troufala také narušovat symbiózu mezi Realem Madrid a Barcelonou. Nakonec se však přeci jen vrátila na místo čtvrté, na kterém jsme zvyklí vídat ji poměrně častěji. Kromě absencí za to mohla především nevyrovnanost ve výkonech a ztráty s menšími kluby.

Sevilla končí na čtvrté příčce i díky tomu, že se její forma nepotkávala s vyrovnaností. Krásným dokladem je vzorek deseti posledních klání, z nichž Sevilla zvítězila jen třikrát a hned čtyřikrát prohrála. Stejně jako v minulém kole, kdy žalostně nestačila na první Real Madrid. Ke dvěma brankám Cristiana Ronalda se přidali rovněž Nacho a Toni Kroos.

Sevillu může těšit fakt, že se jí s Osasunou daří. Na pořádnou rozlučku se sezonou se těší například záložník Iborra, který zmínil: "Přál bych si, abychom poslední utkání sezony na domácí půdě zvládli dobře a udělali fanouškům radost. Možná jsme mohli skončit i třetí, ale to je v tuto chvíli bezpředmětné. Radujeme se z toho, čeho jsme dosáhli, jak jsme se vypracovali a co nás čeká. Byla to dlouhá a těžká sezona."

Osasuna má pouhých 22 bodů a ani ona se ze svého místa nehne ani jedním směrem. Sevilla by si mohla slušně zastřílet, neboť Osasuna má zcela nejhorší obranu v lize a zřejmě ji už nikdo netrumfne. Její defenzivní linie totiž obdržela už 89 branek!

Jedním z hráčů, kteří se snaží upoutat pozornost větších klubů a jejich výkony jsou po celou sezonu stálé, je Didier Digard. V té letošní sezoně měl smůlu na zranění, ale před posledním kolem svým kolegům věří. "Prožili jsme hodně smutnou sezonu, protože naším cílem byla jednoznačně záchrana v nejvyšší soutěži. Myslím ale, že jsme každý udělali maximum, někdy to prostě nestačí. Doufám, že se s první ligou rozloučíme důstojně a za rok budeme zase zpět."

Osasuna vyhrála za posledních deset utkání stejný počet zápasů jako Sevilla. V minulém kole se jí dařilo mnohem víc než jejímu poslednímu soupeři v této sezoně, protože si dokázala poradit s Granadou. Na porážku od Valencie zareagovali úspěšní střelci Jhon Mondragon a Kenan Kodro, kteří přispěli velkým dílem ke třem bodům. S Granadou se teď bude Osasuna minimálně rok potkávat.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Lenglet, Álex Muñoz, Escudero - N’Zonzi, Kranevitter - Sarabia, Correa, Vitolo - Jovetić
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Oier, Buñuel, Vujadinović - Jhon Steven, Berenguer, Raoul Loé, Causić, Roberto Torres - Riera, Kodro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.00 - 18.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Espanyol Barcelona  (pátek 20:45)
Poslední Granada se smutně loučí s první španělskou ligou a pomalu si balí kufry směrem k Segundě. Páteční předehrávku úplně posledního kola Laligy pro tento ročník obstará společně s Espanyolem, který se ještě chce posunout vzhůru.

A je to tady. Konec španělské ligy pro tento ročník se přiblížil a nás čeká již tento pátek začátek posledního kola. Espanyol Barcelona aktuálně sídlí na 10. místě a to mu nestačí ke spokojenosti. Má nyní ideálního soupeře k tomu, aby se ještě o nějaké to místo posunul. Granada je beznadějně poslední již nějaký ten pátek, ale zase by se s LaLigou ráda rozloučila co nejlépe.

Espanyol v minulém kole nestačil na Valencii, které podlehl nejtěsnějším možným rozdílem. Jedinou brankou se o to postaral José Luis Gayá a na stadionu Cornellà-El Prat zavládlo ticho. Výjezdy jdou Espanyolu o trochu lépe, což se pokusí ukázat právě v Granadě. Jedním z hráčů, kteří se o to pokusí, je určitě mladý útočník Leo Baptistao.

Ten na tiskové konferenci před utkáním zmínil: "V každé chvíli chceme být co možná nejvíc ambiciózní a nikdy nemít dost. Když se spokojíte s nějakou úrovní, nemůžete se zlepšovat. Naším jediným přáním je porazit Granadu a skončit na co možná nejlepší pozici. Nemáme za sebou úplně špatnou sezonu, ale chceme ji zakončit výhrou. Přišel jsem do Espanyolu proto, abych měl klid na práci a mohl se zlepšovat. Cítím, že tady je to správné prostředí."

Granada už se se svým osudem zřejmě dávno smířila. Z deseti posledních soutěžních kol byla jediným vybočením ze stereotypu porážek remíza s Deportivem La Coruňa, ale jinak se Granada potupně proplazila až do druhé ligy. I trenér Tony Adams si velmi často stěžoval na kvalitu a "šířku" kádru. Po debaklu od Realu Madrid v minulém kole Granada také propadla a připsala si porážku od domácí Osasuny. Rozloučí se s první ligou lépe?
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Vezo, Hongla, Ingason, Silva - Krhin, Angban - Cuenca, Pereira, Boga - Ramos
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Navarro, Reyes, López, Martín - Jurado, Fuego, Sánchez, Piatti - Moreno, Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.85 - 4.25 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid372863104:4190
2.FC Barcelona372764112:3587
3.Atlético Madrid37229667:2675
4.Sevilla FC37209864:4969
5.Villarreal CF371810953:3264
6.Athletic Bilbao371961252:4063
7.Real Sociedad371961257:5163
8.SD Eibar371591354:4754
9.Deportivo Alavés3714121140:4254
10.Espanyol Barcelona3714111247:4953
11.Málaga CF3712101549:5346
12.Valencia CF371371755:6246
13.Celta Vigo371351951:6744
14.UD Las Palmas371091853:7139
15.Real Betis371081939:6238
16.CD Leganés378101935:5434
17.Deportivo La Coruña377121840:6133
18.Sporting Gijón37792140:7030
19.CA Osasuna374102340:8922
20.Granada CF37482529:8020

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (873)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele