LaLiga - preview 17. kola

19.12.2017, 08:58, aktualizováno 23.12.2017, 09:08
Previews
Absolutním šlágrem sobotního programu evropských soutěží je španělské El Clásico mezi Realem Madrid a Barcelonou. Valencia následně přivítá Villarreal a hrát se bude také na hřišti Deportiva La Coruňa, které si to rozdá s Celtou Vigo...
Real Madrid - FC Barcelona  (sobota 13:00)
Fotbaloví fanoušci po celém světě dostanou předčasný vánoční dárek. V rámci 17. kola LaLigy se odehraje nejsledovanější fotbalový zápas na světě - El Clásico. Barcelona pod novým trenérem, ale do prvního zápasu s Bilým baletem vstoupí bez Neymara, který nyní válí v PSG. Pokud by někdo po Španělském Superpoháru tvrdil, že katalánský velkoklub bude mít před Vánocemi 11bodový náskok na Real Madrid, tak by byl zřejmě prohlášen za blázna.

Taková je však nyní realita v LaLize. Barcelona je suverénem letošní sezóny ve Španělsku, a po šestnácti kolech má v tabulce krásných 42 bodů. Navíc v této sezóně ještě neprohráli. To Real v lize několikrát o body přišel a je aktuálně až čtvrtém místě tabulky se 31 body. Nutno podotknout, že mají jeden zápas k dobru, ten odložený s Leganés.

Na marodce je stále dlouhodobě zraněný Ousmane Dembélé nebo Rafinha, kteří oba již trénují pomalu s týmem, ale do nominace se nedostali. Absenci navíc ještě hlásí Javier Mascherano společně se Samuelem Umtitim. Francouzského stopera trápí natažený stehenní sval a Gerard Piqué si již několikátý zápas zvyká v základní sestavě na nového kolegu, kterým se stal Thomas Vermaelen.

Mimo je také Paco Alcácer a Gerard Deulofeu. Katalánci rozhodně nepřijíždí do Madridu v plné palbě. Případné vítězství by navýšilo náskok hostů na 14 bodů a zřejmě by bylo rozhodnuto o titulu. K tomuto se na tiskové konferenci vyjádřil trenér Ernesto Valverde. "Rozhodně na toto nespoléháme. Pořád musíme udělat spoustu věcí a do konce sezóny je ještě dlouhá doba," Barcelona půjde do utkání v roli favorita.

"Toto si nemyslím. V podobných zápasech nejde o pozici v tabulce. Navíc Real hraje doma, favorit není. Statistiky mohou napovědět, ale rozhodne se až na hřišti. Soupeř se bude snažit využít svých silných stránek. Budeme se muset navíc vypořádat velkému tlaku. Čeká nás velký zápas, víme, že bude těžký, ale chceme vyhrát a potvrdit naši formu," dodal trenér blaugranas.

Barcelona se může navíc pyšnit nejlepší obranou v lize, doposavad ze sedmnácti kol dostali pouhých sedm branek. Real Madrid, který působil jako rozjetý stroj, se po již zmiňovaném střetu s Barcelonou, zastavil. Doslova. Na kontě mají 15 odehraných zápasů, ale hned 6 zaváhání a z toho 2 porážky. Toto rozhodně není tým Zinedine Zidana, na který jsou nároční fanoušci merengues zvyklí.

Je třeba ještě připomenout, že ze skupinové fáze Ligy mistrů postoupili až z druhého místa, čímž jim osmifinálový los přidělil útočnou kavalerii - Paris Saint-Germain. I když Bílý balet získal titul na Mistrovství světa klubů, tak Cristiano Ronaldo rozhodně nemá v rámci ligové soutěže oslnivou formu. Na kontě má pouhé 4 góly a za svým věčným rivalem - Lionelem Messi, zaostává dosti výrazně.

Ten totiž prozatím v aktuálním ročníku nasázel 14 branek. Pokud se vrátíme zpět do minulosti, tak posledních pět vzájemných soubojů skončilo bilancí 2-1-2. "Bude to nejtěžší zápas sezóny. El Clásico je vždy velmi krásné, ale velmi obtížné. Hráči hrají fotbal pro podobné zápasy. Ať se stane cokoliv, budeme pokračovat v naši práci, protože sezóna je velmi dlouhá a nyní se hraje jen o další tři body.

V týdnu se hovořilo o drobném zranění Cristiana Ronalda, on však trénoval individuálně a v pátek se již připojil k ostatním spoluhráčům. Pravdou je, že se Gareth Bale zotavil ze svého zranění, ale viděl ho v akci na hřišti je velice nepravděpodobné. Sázka tedy přijde zřejmě na útočné duo v čele s portugalským držitelem Zlatého míče a Karimem Benzemou, které bude doplňovat Isco.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Isco - Benzema, Ronaldo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Piqué, Vermanelen, Alba - Rakitić, Busquets, Paulinho, Iniesta - Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.84 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (sobota 16:15)
Další utkání 17. kola LaLigy představí Derbi de la Comunitat, ve kterém se dva týmy z valencijského společenství setkají tváří v tvář na stadionu Mestalla. Domácí se mohou chlubit báječným začátkem do sezóny, kdy z prvních 12 zápasů vytřískali 30 bodů. Od té doby to už tak slavné není a zaznamenali drobný pád. Získali totiž čtyři body z dvanácti možných, za jednu výhru, jednu remízu.

Další dvě utkání prohráli. V posledním zápase Valencia utrpěla druhou porážku v této sezóně. Prohra přišla od rozjetého Eibaru, který momentálně drží 7. příčku v tabulce. V současné době je na třetím místě a osm bodů je dělí za lídry ligy z Barcelony. Na Mestalle jsou však Netopýři ještě neporaženi. Villarreal pod Javierem Callejou pohrál pouze jeden ze svých pěti ligových zápasů venku.

Pro Žlutou ponorku je zřejmě titul pasé, proto se budou určitě chtít udržet alespoň v boji o příčky zaručující evropské poháry. Nejlepším střelcem hostů je Cédric Bakambu, který nastřílel solidních devět branek. Na druhé straně číhá u domácích útočné duo - Simone Zaza a Rodrigo. První jmenovaný skóroval již desetkrát a jeho kolega má osm zásahů.

Je třeba však poznamenat, že Valencia vyhrála jen jedno z posledních pěti derby s Villarrealem. Mluvíme o výhře 0:2 z ledna letošního roku. Pokud se vrátíme ještě zpět do minulosti, tak z předchozích čtrnácti vzájemných utkání se hráči rozešli po pěti výhrách a čtyři z nich skončily remízově. Marcelino se bude muset vypořádat s rozsáhlou marodkou.

Španělský záložník Carlos Soler se dostává z vyvrtnutého kotníku a základní sestava se bude muset obejít bez něj. V té by už měl být uzdravený Ezequiel Garay. Navíc je out Javier Jimenez a Jeison Murillo. José Luis Gaya se vrátil po zranění zpět a chyběl pouze v utkání proti Malaze. Nicméně v posledním zápase musel vystřídat, do tréninku se vrátil až v pátek, což zmenšuje jeho šanci na start od úvodního hvizdu.

Simone Zaza si navíc odpykal svůj trest za žluté karty, pochopitelně tedy bude v úvodní jedenáctce. "Čeká nás obrovsky důležitý zápas. Pokud bychom Villarreal porazili, měli bychom na ně náskok 13 bodů, což by byla výrazná výhoda. Musíme podchytit začátek utkání. Každý zápas musí pro nás být jako finále. Nyní veškerou pozornost směřujeme na toto utkání. Víme, o co jde."

"Mestalla však hraje v náš prospěch. Umíme zde vyhrávat a střílet spoustu gólů. Společně s našimi fanoušky jsme silnější," řekl Marcelino, který od začátku sezóny v roli trenéra udělal ve Valencii obrovský kus práce. Villarreal má v současnosti špatnou formu. Během posledních pěti utkáních vybojoval pouze 4 body. Celkově má v tabulce 24 bodů, což těsně stačí na 6. místo.

Nicméně se hostům velice dařilo ve skupinové fázi Evropské ligy, ze které postoupil do vyřazovací části z prvního místa. Momentálně na marodce má trenér Javier Calleja tři klíčové hráče. Nicolu Sansoneho, se kterým nemůže počítat případně do útoku a dále bude zcela jistě chybět Bruno Soriano a Ruben Semedo.

"Je to derby chceme ho vyhrát. Rádi bychom zahájili zimní přestávku v dobrém duchu. Valencia má skvělou sezónu a my se musíme vyvarovat chyb. Zejména hrát zezadu, abychom měli šanci na výhru. Je však jasné, že jsme schopni vyhrát na každém stadionu," analyzoval tento zajímavý střet Mario Gaspar.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Garay, Pualista, Gaya - Pereira, Kondogbia, Parejo, Guades - Zaza, Rodrigo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Gaspar, Gonzalez, Ruiz, Costa - Castillejo, Hernandez, Trigueros - Fornals - Bakambu, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.73 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - Celta Vigo  (sobota 18:30)
Poslední zápas nejvyšší španělské fotbalové soutěže před vánočními svátky. Shodou okolností další derby, tentokráte z galicijského regionu. Celta Vigo klesá postupně až na samé dno LaLigy poté, co v posledních několika týdnech nedokázala získat kompletní tři body. Na druhou stranu je třeba říci, že měla náročný program (Barcelona, Valencia, Villarreal).

Domácí se snaží od začátku sezóny najít sami sebe. Po příchodu nového kouče v říjnu se věci trošku zlepšily. V posledním domácím klání se jim podařilo zdolat Leganés 1:0, ale minulý víkend proti Barceloně na svůj podařený výkon nenavázali. "Nejsme rádi v této pozici, ale nyní nás čeká derby, po kterém se můžeme vrátit zpět do hry," říká nový kouč Cristóbal.

Potencionální porážka by však nyní Celtu znamenala další pád, jelikož by se jejich dnešní soupeř dostal ze sestupového pásma a vyrovnal s nimi na 18 bodech. Juan Carlos Unzué se minulý týden proti Žluté ponorce musel vypořádat s absencí svého nejlepšího střelce Iaga Aspase (9 branek), což bylo znát. Znovuzrozený 30letý útočník nyní bude přítomen na Estadio Municipal de Riazor.

"Od příchodu Cristóbala hraje Deportivo hodně kompaktně. My se však pokusíme ovládnout hru, nemáme o moc bodů více než soupeř. Musíme naši sílu ukázat na hřišti. Hrajeme velmi odlišným stylem než náš soupeř, který nicméně má zajímavé ofenzivní hráče," prozradil na předzápasové tiskové konferenci Unzué.

V posledních dvou vzájemných duelech vzešla pokaždé Celta Vigo vítězně. Deportivu bude chybět hned čtveřice hráčů - Gerard Valentín, Fede Cartabia, Florin Andone a Costel Pantilimon. Hosté jsou překvapivě kompletní, bez jakékoli absence.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Martínez - Juanfran, Schär, Sidnei, Navarro - Guilherme, Borges - Gil, Colak, López - Pérez
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Cabral, Gómez, Castro - Wass, Hernández, Lobotka, Sisto - Gómez, Aspas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.43 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Athletic Bilbao  (pátek 19:30)
V páteční podvečer se do centra dění dostane stadion Benito Villamarín v Seville, kde domácí Real Betis pohostí Bilbao. Baskický celek se v poslední době zvedá a začíná se mu dařit, domácím se zase povedlo ukončit sérii sedmi zápasů bez výhry.

Athletic Bilbao má za sebou postup do další fáze Evropské ligy, splnilo cíl a teď by rádo zakončilo úspěšný rok 2017 tím nejlepším možným způsobem. Když se totiž fanoušci baskického celku podívají na tabulku, stále jim nepřináší tolik radosti, jak to bývalo zvykem dříve. Současná 14. pozice není zase tak příjemným počinem a dá se očekávat, že ambiciózní Bilbao se nebude chtít spokojit ani se středem tabulky.

První krok k tomu vede přes porážku Betisu, což Bilbao zvládá poměrně pravidelně. V minulém vzájemném střetnutí se radovalo právě Bilbao a na půdě Realu Betis vyhrálo za deset posledních klání jen čtyřikrát. Minulé kolo LaLigy nebylo k Bilbau zase tak štědré a domácí v baskickém střetu s Realem Sociedad jen remizovali.

V rozhovoru pro klubové stránky Raúl García mimo jiné poznamenal: "Všichni ze sebe chceme vydat maximum, protože cítíme, jak se s postupujícím koncem roku dostáváme pod tlak a docházejí nám síly. Teď se soustředíme jen na to, abychom z posledního zápasu podzimní části získali maximum bodů a udělali radost našim fanouškům. S Realem Betis jsme bojovali mnohokrát a není to snadný soupeř," uvědomuje si García.

Real Betis konečně pokořil neslavnou sérii sedmi soutěžních zápasů bez výhry a v minulém kole si odnesl skvělý výsledek z Málagy. Domácímu celku nasázel dvě branky a pomohlo mu i to, že dokázal neinkasovat. Real Betis tak hlásí další návrat a hodlá si tři body připsat také před vlastními fanoušky.

Jeho postavení v tabulce je mnohem veselejší, a to i přes ty časté ztráty, kterých zažil především v listopadu a prosinci dost a dost. Stále se ale drží na sympatickém devátém místě a hodlá hrát o poháry. Real Betis inkasoval už o deset branek víc než jeho soupeř. V minulém kole se mu ale povedlo udržet nulu a za to je trenér Quique Setién nesmírně rád. Zkušený trenér Béticos mluvil před zápasem o šancích Realu Betis.

"Myslím, že potřebujeme ještě nějaký čas na to, abychom ukazovali přesně ten styl, jaký chceme. Už se ale vše zdá na správném místě a nebýt mnoha dlouhodobých absencí, možná bychom v tabulce byli ještě mnohem výš. Nemáme žádné cíle o přesném umístění v tabulce, ale přiznávám, že snění o evropských pohárech je hodně hezká vize. Nejprve ale musíme vyhrát nad Bilbaem, což bude hodně těžký soupeř."
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Barragán, Mandi, Feddal, Durmisi - Javi Garcia, Camarasa, Fabian - Joaquin, Tello, S. León
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Lekue, Nunez, Laporte, Saborit - San Josè, Rico - De Marcos, R. García, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.35 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Atlético Madrid  (pátek 21:30)
Atlético Madrid hodlá dál pronásledovat první celek tabulky, Barcelonu. Té by naopak mohl trochu netradičně pomoci soused, protože Atlético by rád porazil domácí Espanyol. Tomu se však poslední dobou nedaří a ztrácí jeden bod za druhým.

Atlético Madrid má za sebou velmi dobrou sérii čtyř vyhraných zápasů v rámci LaLigy, kterou by nyní rád protáhl na číslo pět. Madridský celek sice momentálně řeší pohrůžku Barceloně za to, že za zády klubu jedná s hvězdným útočníkem Antoinem Griezmannem, ale musí se soustředit také na ligu. V ní totiž zbývá v tomto kalendářním roce odehrát ještě jedno utkání.

Z obou gigantů, kteří sídlí v hlavním městě, má k první Barceloně mnohem blíže Atlético Madrid. To ale nesmí zapomínat ani na formu Netopýrů z Valencie, kteří dělají vše pro to, aby znovu nabrali jistotu a dosáhli na další body. Teď Atlético převzalo druhou příčku a na katalánského soupeře z Barcelony mu schází jen šest bodů, což není vůbec tragický výsledek.

V minulém kole se Colchoneros povedlo získat další tři body díky jednoduché výhře nad Deportivem Alavés, kterou rozhodl jedinou brankou zkušený kanonýr Fernando Torres. Předtím se Atléticu obdobně povedlo poradit si s Realem Betis. V kádru Colchoneros navíc nechybí žádné větší jméno a jen obránce José Giménez trénuje individuálně, takže jeho start není zcela jistý.

K minulému utkání se vrací Fernando Torres, který říká: "Těší mne, že jsem se mohl zapojit do utkání tímhle způsobem a že jsem rozhodl. Nejdůležitější je pro mě ale vždycky úspěch celého týmu, takže mám radost hlavně z toho. Teď jedeme do Barcelony, kde se nám nebude hrát úplně snadno. Espanyol má hodně nevyváženou formu, ale umí překvapit téměř kohokoli. Věřím, že se nám povede uzmout si tři body," přeje si zkušená hvězda.

Atléticu Madrid se v katalánské metropoli dlouhodobě daří střílet branky a vracet se domů s plným počtem bodů. Proti Espanyolu zde Colchoneros prohráli naposledy před čtyřmi lety a jinak si ve většině případů připisuje tým trenéra Diega Simeoneho plný počet bodů. Domácí se z výhry nad favoritem radovali jen šestkrát za posledních více než 15 let!

Současný Espanyol na tom není úplně dobře a jeho postavení v tabulce nemůže jeho fanoušky zrovna těšit. V posledních deseti soutěžních zápasech vyhrál Espanyol jen třikrát a poklidný střed tabulky se mu začal postupně vzdalovat. Po porážkách od Eibaru a od Girony, v nichž určitě doufal alespoň v nějaký bodový zisk, mu minulé kolo nadělilo jako soupeře Las Palmas.

Proti zachraňujícímu se celku z Kanárských ostrovů Espanyol začal výborně a předváděl velmi dobrý fotbal, takže mohl díky dvěma gólům Gerarda Morena odcházet do šaten o poločasové přestávce za stavu 2:0. Jenže v posledních deseti minutách utkání se domácí dvakrát prosadili a Calleri minutu před koncem srovnal.

Óscar Duarte po tomto utkání zmínil: "Je hrozná škoda, že jsme hráli dobře 80 minut a pak najednou z naší role zcela vypadli. Věřil jsem, že to zvládneme a dohrajeme v klidu. Tohle schopné a soudržné týmy nedělají. Udělali jsme v závěru dvě chyby, polevili jsme a byli za to tvrdě potrestáni. Příště se toho musíme vyvarovat a hrát naopak na maximum, pokud chceme získat nějaké body," uvědomuje si zkušený Duarte.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau López - Javi López, O. Duarte, Hermoso, Aarón - David Lopez, Darder, Granero - Baptistao, Sergio Garcia, Gerard
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vrsaljko, Savić, Godin, Filipe Luís - Saúl, Gabi, Augusto, Koke - Griezmann, Torres
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.03 - 3.54 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Girona FC  (čtvrtek 19:30)
Na stadionu Municipal de Ipurua v Eibaru se představí Girona a ačkoli by to před sezonou tipoval jen málokdo, bude se jednat o souboj dvou týmů s nadějemi na poháry! Oba kluby jsou velmi blízko příčkám zajištujícím Evropskou ligu a od sebe je dělí jen dva body.

Především nováček z Girony je velkým překvapením soutěže. Zájem u mnohých lidí vzbudil díky chování Pepa Guardioly, který posílal do klubu několik nadějných mladíků ze svého současného klubu, Manchesteru City. Nejen oni ale přispívají k tomu, že umístění Girony jako provinčního celku je skvostné. Girona se totiž v polovině prosince nachází na sedmém místě a na šestý Villarreal ztrácí jen jediný bod!

Od poloviny listopadu sice Girona prožila menší ztrátu a únavu materiálu, ale v minulých dvou kolech zase bodovalo naplno. V obou duelech se jí navíc povedlo udržet čisté konto, čímž si vylepšila své nevalné statistiky inkasovaných branek, ale zároveň se udržela na dostřel pohárům. Naposledy si díky brance veterána Stuaniho poradila s devátým Getafe a ukázala, že se jí poměrně daří i proti přímým rivalům v tabulce.

Není divu, že trenér Pablo Machin velebil obrannou práci svých oveček. "Mám velkou radost, že jsme dokázali už dvakrát po sobě neinkasovat. Daří se nám vyvarovat se zbytečných chyb vzadu a lépe zvládáme tlak soupeře. V minulém kole jsme vydrželi po celý zápas, i když nás soupeř hodně tlačil. Věřím, že zvládneme i poslední kolo před Vánoci a domů se vrátíme s dobrým výsledkem," přeje si mladý trenér.

Eibar si rovněž nevede vůbec špatně a aktuálně jej od Girony dělí jen dva body. Ve třech posledních kolech neprohrál ani jednou a své příznivce potěšil zejména v minulém kole. Na jeho půdu zavítala Valencia, velký favorit a celek ve skvělé formě. Ještě tři minuty před koncem panovala mezi oběma soupeři smírná remíza, ale mladý záložník Joan Jordán ji nakonec odmítl a vystřelil svému týmu tři body.

Tým trenéra Josého Luise Mendilibara se prezentuje velmi pozornou obranou a jednoduchou hrou, která dělala Valencii velké potíže. Teď se pokusí vyhrát na domácí půdě nad týmem, který ještě v Eibaru nikdy nepoznal hořkost porážky. Poslední zde hraný duel naopak zvládla lépe právě Girona, která v rámci Segunda Division vyhrála jasně 3:0.

Trenér Mendilibar ale věří, že jeho hráči mohou uspět. "Ještě dlouho si budu pamatovat ten moment, když sudí pískal konec utkání a my jsme právě porazili Valencii. Bylo to skvělé a já jsem moc rád, že jsme něco takového dokázali. Je za tím ale plno práce a úsilí, na což nesmíme nikdy zapomenout. Máme tu skvělé mužstvo a já věřím, že v této sezoně ještě párkrát překvapíme."
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, Oliveira, Arbilla, José Angel - Alejo, Jordan, Dani Garcia, Inui - Sergi Enrich, Charles
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bono - Maffeo, Juanpe, Bernardo, Ramalho, Mojica - Portu, Pons, Aleix Garcia, Borja Garcia - Stuani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.39 - 4.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo Alavés - Málaga CF  (čtvrtek 21:30)
Deportivo Alavés a Málaga se ve čtvrtek utkají v boji, ve kterém zkrátka musí získat tři body. Oba kluby se totiž nachází v sestupových vodách a záchranářský boj se jim postupně ztěžuje. Baskové s Málagou v předchozích čtyřech ligových zápasech neprohráli. Poslední ztrátu zaznamenali v dubnu 2003, kdy prohráli 0:1.

Gólové hody od těchto soupeřů navíc rozhodně čekat nemůžeme, jelikož pět z posledních šesti vzájemných zápasů skončilo s méně než třemi brankami. V tabulce osmnáctí Babazorros navíc půjdou do tohoto utkání o něco v lepší náladě, jelikož s novým trenérem Abelardem Fernándezem výrazně zlepšili své výkony. Vždyť o víkendu drželi až do 74. minuty na Wanda Metropolito remízový stav 0:0.

Za Atlético Madrid se v závěru utkání postaral o jedinou branku zápasu Fernando Torres. Předchozí tři utkání proti Getafe, Gironě a Las Palmas zahráli špičkové utkání. Do branek svých soupeřů nastříleli hned osm branek. Ibai Gomez a Munir El Haddadi jsou nyní tahouny svého týmu a měli by výrazně pomoci na domácím hřišti proti hostům z Málagy.

"Jsem hrdý na svůj tým po zápase s Atléticem. Hráli jsme dobře, obzvláště v obraně. Spokojený nicméně jsem, protože máme šest bodů z devíti možných. Doufám, že budeme pokračovat v podobných výkonech, do konce sezóny nám nicméně zbývá 22 zápasů a my musíme pokračovat den za dnem," řekl již zmiňovaný Abelardo.

Na druhou stranu je třeba poznamenat, že Alavés je vůbec nejhorším týmem, pokud budeme mluvit o domácích zápasech. Zde získali nejméně bodů z celé LaLigy, pouhých šest. Těžko říci, jestli se vytratilo kouzlo z nedávné formy andaluského mančaftu, který je až na předposlední pozici. Po předchozích duelech s Levante a Realem Sociedad si na konto připsali důležité čtyři body, ale v pondělním podlehli Realu Betis 0:2.

Fede Ricca je největší novinkou v 20členné nominaci Míchela. Levý bek se vrací od svého stranění, které utrpěl proti Seville 30. září. "Dva týdny trénuje. Ještě není stoprocentně fit, ale já podobné hráče potřebuji," řekl kouč hostí. Naopak do zápasu zcela jistě nenaskočí Kuzmanovič kvůli zranění nebo Adrián a Roberto Rosales, kteří si odpykávají karetní trest.

"Měli jsme málo času na přípravu, prakticky byla jen teoretická, ale tým ví, co musíme udělat. Nebudeme měnit náš herní styl. To, co musíme změnit je naše mentalita. Už si nemůžeme dovolit zahazovat naše šance, protože potřebujeme body, stejně tak jako náš nynější soupeř," řekl na předzápasové tiskové konferenci Míchel.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Aguirregabiria, Ruano, Maripán, Duarte - Pina, García - Gómez, Burqui, Pedraza - Munir
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Jiménez - Cifu, Hernández, Bayasse, Gónzález - Keko, Recio, Rolón, Castro - Rolan, Peñaranda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.33 - 4.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - UD Las Palmas  (středa 19:30)
Poslední Las Palmas se chce s letošním rokem rozloučit co nejlepším způsobem, tedy výhrou. Forma ale není na jeho straně a ani podpora fanoušků, protože většina z nich bude nosit barvy domácího Getafe.

Getafe tráví polovinu studeného prosince v klidném středu tabulky a aktuálně sídlí na devátém místě. Jeho forma je ale značně nestálá a nekonzistentní, což bude chtít celek ze stejnojmenného města napravit. Za deset posledních utkání se mu povedlo vyhrát jen třikrát naposledy se mu také příliš nedařilo.

Po šokující výhře nad Valencií a remíze s Eibarem ochutnalo Getafe také hořkost porážky, protože minule nestačilo na Gironu. Domácí poslal už v páté minutě do vedení Cristhian Stuani a Getafe se přesně netrefilo ani jednou. Teď ovšem cítí šanci, protože s Las Palmas se mu dobře hraje. A především na domácí půdě stadionu Coliseum Alfonso Perez, kde s Las Palmas ještě ani jednou neprohrál.

A trenér José Bordalás věří, že i ve středu se mu podaří vyhrát. "Máme za sebou porážku, která přišla ve správný čas. Nejsme perfektní a občas děláme zbytečné chyby, což mě mrzí. Naposledy jsme za ni zaplatili, z čehož se chceme poučit. Musíme víc pracovat na přesnosti v zakončení, protože to je klíčový rozdíl. Poslední duel v tomto roce chceme zvládnout a před našimi fanoušky získat tři body."

To by proti Las Palmas nemělo být zase tak složité. I když se v poslední době celek z Kanárských ostrovů zvedá, stále mu patří až poslední příčka v LaLize. Po porážce od Alavésu si v minulém kole Las Palmas připsalo cennou remízu s Espanyolem, kde muselo ukázat obrovskou vnitřní sílu. Ještě deset minut před koncem prohrávalo o dvě branky, ale nakonec díky Rémymu a Callerimu slavilo alespoň bod.

Vylepšit musí především svou obranu, která je zcela nejhorší v celé lize. Las Palmas dostalo od svých soupeřů už 36 branek, což Getafe vítá s otevřenou náručí. Navíc se Las Palmas stále potýká s absencí hlavního trenéra a tým stále vede dočasný trenér Paquito Ortiz.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Damian, Djené, Cala, Antuňes - Portillo, Fajr, Shibasaki, Amath - Angel, Molina
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Michel, Ximo, Bigas, D. Castellano - J. Castellano, Vicente, Viera - Tana, Calleri, Rémy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.99 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Sevilla FC  (středa 21:30)
Ambiciózní Sevilla má s Realem Sociedad společné mimo jiné to, že v poslední době ztrácí dech a přestává vyhrávat. Na stadion Anoeta přesto jede s přesvědčením, že poslední kolo letošního roku zvládne lépe a odrazí útok dotírajícího Villarrealu.

Sevilla dlouhodobě cílí na přední místa zaručující start v Lize mistrů, ale v létě musela překonat několik odchodů. Náročné období pro ni ale neskončilo, naopak se prohloubilo. Trenér Eduardo Berizzo dostal zákeřnou nemoc, se kterou musel bojovat za pomoci lékařů. Vše nakonec překonal a opět se podíval na lavičku svého týmu, který si mezitím připsal několik ne úplně přesvědčivých výsledků.

A ani minulé kolo již pod vedením trenéra Berizza nevyšlo Seville úplně podle představ. Po vysoké porážce od Realu Madrid bylo také proti Levante vidět, že Sevilla je z minulého výsledku ještě dost šokována a její sebevědomí je hodně nízko. Proti Levante se nedokázala střelecky prosadit ani jednou a jen si s ním rozdělila body. I trenér Berizzo ví, že jeho mužstvo mohl hrát mnohem lépe.

Před duelem s Realem Sociedad Berizzo prohlásil: "Minule se nám vůbec nedařilo, nehráli jsme náš fotbal. Z velké části za to mohla vysoká porážka, která nás hodně mrzela. Teď už ale musíme zapomenout na podobné výsledky a dál pokračovat v tvrdé práci. Nabrat zase sebevědomí a sílu není nikdy jednoduché, ale máme dostatečně silné mužstvo. Věřím, že se vrátíme na vítěznou vlnu co nejdříve," přeje si zkušený trenér.

Do cesty se mu postaví Real Sociedad San Sebastian, který poslední dobou rovněž nemá formu a spíše hledá vlastní tvář. Real Sociedad se sice mohl radovat z postupu do jarní fáze a tedy vyřazovacích bojů Evropské ligy, ale tento úspěch si vybral svou cenu v podobě horší formy a únavy v LaLize. Realu Sociedad v ní patří až desáté místo a na jeho kontě je jen 20 bodů, tedy dost daleko od pohárových příček.

Pokud budeme počítat všechny soutěžní duely, tak baskický celek nedokázal vyhrát už šest po sobě jdoucích duelů! Ani v minulém kole neměl dostatek štěstí, protože od zápasu s trápícím se Bilbaem očekávali jeho fanoušci mnohem víc než bezbrankovou remízu. Real si navíc dobře pamatuje poslední utkání se Sevillou na stadionu Anoeta, v němž dostal od soupeře čtyři branky.

Teď to hráči chtějí soupeři oplatit, což dokazují slova Davida Zurutuzy. "Máme za sebou několik horších výsledků, ale v minulém kole jsme ukázali, že když se držíme nějakých taktických pokynů, dokážeme získat dobrý výsledek. Vzadu jsme odehráli perfektní utkání a proti Seville to musíme zopakovat. Pokud k tomu přidáme ještě více přesnosti v zakončení, můžeme být úspěšní," věří zkušený záložník.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Llorente, Inigo, De La Bella - Illarramendi, Xabi Prieto, Zurutuza - Oyarzabal, Januzaj, Willian José
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Corchia, Kjaer, Geis, Escudero - Pizarro, Banega, Vazquez - Sarabia, Ben Yedder, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.76 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - CD Leganés  (úterý 21:30)
Trochu netradičně už v úterý začne nové kolo španělské nejvyšší soutěže, které se díky svátečnímu období protáhne do sobotního odpoledne. Vrcholem kola bude sobotní El Clásico, jeho první duel se odehraje ve Valencii. Tamní Levante bude hostit Leganés, které se spoléhá na velmi dobrou defenzivu.

Leganés se pohybuje na jedenáctém místě a děkovat za to může především vlastní obraně. Ta zatím inkasovala jen 14 branek, což je méně než třeba Sevilla nebo Valencia. Zčásti za to může také fakt, že v minulém kole se hráči Leganésu proti Realu Madrid nakonec nepostavili, protože jejich vzájemný duel byl odložen. Alespoň měl tým dostatek času trénovat a připravit své síly i schopnosti na poslední soutěžní utkání tohoto roku.

A trenér Asier Garitano věří, že pauza týmu prospěla. "Měli jsme možnost víc trénovat, nabrat síly a vyzkoušet nějaké nové techniky. Myslím, že se hráči o to víc budou těšit na hřiště. Tento poslední duel musíme zvládnout, jak nejlépe umíme, abychom měli víc klidu na práci a nemuseli se obávat blízkosti sestupu. Levante je možná v tabulce pod námi, ale umí být především doma hodně nepříjemné, takže nesmíme nic podcenit. Chci, abychom si domů odvezli dobrý výsledek."

To se Leganésu v soubojích s Levante zatím nepovedlo, i když je pravda, že oba kluby spolu sehrály jen dva ligové duely, oba v rámci Segundy. Padla v nich přesně jedna jediná branka, konkrétně před třinácti lety právě v Levante. Ačkoli jsou domácí až na patnáctém místě, ztrácí na svého úterního soka jen tři body.

Levante se stává odborníkem na remízové výsledky, neboť nikdo v lize nezískal víc remíz. Body si Levante se soupeřem rozdělilo také v minulém kole, ale za tuto remízu mohlo být obzvláště rádo, protože udrželo na uzdě střelce Sevilly. Vítězství se naopak drží od celku z Valencie docela daleko a za posledních deset ligových kol vyhrálo Levante jen jednou, když si poradilo s Las Palmas.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Lopez, Postigo, Chema, Toňo - Lerma, Lukić - Jason, Campaňa, Morales - Ünal
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Tito, Bustinza, Garcia, Rico - Perez, Gabriel - El Zhar, Eraso, Szymanowski - Beauvue
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.08 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona16133042:742
2.Atlético Madrid16106025:736
3.Valencia CF16104236:1634
4.Real Madrid1594230:1131
5.Sevilla FC1692519:1929
6.Villarreal CF1673623:2024
7.Girona FC1665520:2223
8.Real Betis1663725:2921
9.SD Eibar1663718:2821
10.Getafe CF1655620:1620
11.Real Sociedad1655628:2820
12.CD Leganés1562712:1420
13.Celta Vigo1653827:2418
14.Athletic Bilbao1646616:1918
15.Levante UD1638515:2217
16.Espanyol Barcelona1645713:2117
17.Deportivo La Coruña1643918:3115
18.Deportivo Alavés16401212:2512
19.Málaga CF16321113:3011
20.UD Las Palmas16321113:3611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (816)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele