LaLiga - preview 13. kola

24.11.2017, 08:57, aktualizováno 27.11.2017, 08:37
Previews
Espanyol se potácí nebezpečně blízko sestupovým pozicím a díky pondělní dohrávce třináctého kola se jim může vzdálit. Proti bude Getafe, které neprohrálo v posledních čtyřech zápasech v řadě...
Espanyol Barcelona - Getafe CF  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávka 13. kola španělské LaLigy se odehraje v Barceloně, kde si místní Espanyol bude chtít připsat tři body proti návštěvě z Getafe. Tomu se však poslední dobou daří mnohem víc než jeho hostiteli.

Getafe už tři duely za sebou neprohrálo a jeho forma začíná vyzařovat výrazné zlepšení. Podařilo se mu porazit pohárového účastníka Real Sociedad, následně remizovat s Realem Betis a naplno se mohlo radovat především v minulém kole. Definitivní zlepšení ukázal zápas s Deportivem Alavés, které domácí Getafe rozstřílelo čtyřmi góly! I díky těmto zápasům se posunulo na současnou desátou příčku.

Proti Espanyolu na jeho půdě se Getafe docela daří a v pokračování tohoto trendu doufá záložník Faycal Fajr. V rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Máme teď dobrou formu a především skvělou náladu v kabině. Jsem moc rád za to, jak přistupujeme k tréninkům i zápasům. Baví nás to, vidíme, že se naše práce vyplácí a to nás motivuje. Teď nás ale nečeká nic snadného a doufám, že se proti Espanyolu ukážeme. V Barceloně se vždycky hraje hodně těžko," přiznává Fajr.

Slova mladého záložníka potvrzují také vzájemné zápasy mezi oběma celky. Getafe se v Katalánsku nikdy moc prosazovat neumělo a za posledních deset let vyhrálo na Estadi Cornellà-El Prat jen čtyřikrát. Aby se tohle číslo nezvýšilo, o to se budou usilovně snažit domácí hráči v pondělí večer. Při poslední návštěvě Espanyolu jim k výhře stačila jediná branka, o kterou se postaral už ve třetí minutě Salva Sevilla.

Od té doby se kádr Espanyolu také v mnohém proměnil a nyní spoléhá například na křídelníka Jurada. Ten v rozhovoru pro deník Marca zmínil: "Prohráli jsme minulé dva duely a nedokázali jsme v nich dát ani jednu branku, což je pro nás teď hlavní bolestivé místo. Pracujeme na tréninku na tom, abychom se dostávali častěji do palebných pozic a abychom lépe zakončovali. Nemám pocit, že bychom hráli špatně, ale nejsme efektivní. Věřím, že nám domácí prostředí v pondělí pomůže," dodal zkušený Jurado.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Lopez - Javi Lopez, David Lopez, Naldo, Martin - Jurado, Darder, Fuego, Piatti - Leo Baptistao, Moreno
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Damian, Djené, Cala, Antunes - Portillo, Bergara, Arambarri, Amath - Angel, Jorge Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.39 - 3.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Athletic Bilbao  (neděle 12:00)
Deportivo La Coruña už sehrálo s Bilbaem mnoho vzájemných duelů, ale poslední dobou při nich nemá moc štěstí. Teď by se mu mohlo poštěstit, neboť Athletic Bilba vypadá naprosto bez energie. Vyčerpává jej působení v pohárech, kde se Baskům sice daří, ale pyká za to jejich ligové postavení.

Bilbao teď prožívá přesně to, co každý průměrný tým, který se dostane s nevýrazným a nepříliš širokým kádrem do pohárů. V nich se mu díky nadšení hráčů i fanoušků začne dařit a soustředí na to celou svou sílu i schopnosti, ale domácí liga strádá. Přesně to se děje Bilbau. V Evropské lize se naposledy Bilbao utkalo s Herthou Berlín a porazilo ji těsně 3:2, především pak díky schopnostem a dvěma brankám Aritze Adurize.

V pohárech se Bilbao bije o postup a ve skupině mu patří druhé místo s náskokem dvou bodů na dalšího soka, takže má situaci ve své moci. LaLiga ale strádá. Bilbao v ní zažívá katastrofální momenty a aktuálně mu patří až 15. místo! Bilbao zatím dokázalo získat jen dvanáct bodů, což je přesně o jeden víc než sedmnáctý Eibar. V minulém kole měli Baskové o trochu větší radost, protože remíza s Villarrealem pro ně v tuto chvíli byla hodně dobrým výsledkem.

Bilbau se proti Depor v poslední době hodně dařilo a trenér José Ángel Ziganda doufá, že tomu tak bude i nadále. "Máme před sebou hodně náročné utkání, ale v minulém zápase jsem viděl radost z hráčů i zlepšení hry celého týmu. Věřím, že nám ta výhra proti Herthě hodně pomůže především psychicky a do zápasu s Deportivem půjdeme v lepší formě."

Ani Deportivo se nenalézá v optimální pohodě. Jeho statistiky sice nejsou nejhorší, ale výsledkově se mu zkrátka nedaří. Za sebou vláčí balvan v podobě sedmi porážek, takže není divu, že okupuje příčku ještě nižší než Bilbao. Při posledním ligovém vystoupení se Depor pral statečně s Málagou, ale nakonec těsně prohrál 3:2. Ještě po hodině hry ale vedl, takže výsledek je pro něj velkým zklamáním.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Ruben - Valentin, Schär, Sidnei - Valverde, Guilherme, Bakkali, Cartabia, Borges, Luisinho - Lucas Perez
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Nunez, Laporte, San Jose, Balenziaga - Lekue, Raul Garcia, Iturraspe - Cordoba, Aduriz, Williams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.33 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - UD Las Palmas  (neděle 16:15)
Pako Ayestarán v Las Palmas píše dějiny, ale ty, které se zapíšou černým písmem do kroniky. V lize totiž se svým týmem nedokázal získat jediný bod z posledních osmi zápasů. Trošku nešťastně tak navázal na své nepodařené působení na lavičce Valencie. To na druhé straně stojí domácí Real Sociedad, který si ve čtvrtek zajistil vítězstvím 0:1 na půdě Rosenborgu postup ze skupinové fáze Evropské ligy.

O jedinou branku zápasu se postaral Mikel Oyarzabal, který zaznamenal již osmý gól v této sezóně. Bylo to šesté vítězství Realu Sociedad z posledních deseti zápasů ze všech odehraných soutěží. Hned čtyři odehráli v měsíci listopadu a odnesli si z nich tři výhry a jednu remízu. Po prvních dvanácti kolech španělské LaLigy je tým ze San Sebastiánu na sedmém místě s 18 body a skóre 25:22.

Již zmiňovaný 20letý talentovaný Mikel Oyarzabal má v ligové soutěži na kontě šest branek z devíti vystoupení, zatímco brazilský útočník Willian José přinesl svému klubu pět gólů ze všech odehraných kol. Trenér Eusebio Sacristán se bude muset ještě obejít bez několika důležitých hráčů, mezi které patří David Zurutuza, Jon Guridi a Imanol Agirretxe.

Za to Kanárci poslední kolo předvedli další hrozný výkon proti Levante, kdy před domácími fanoušky prohráli 0:2. Měli několik dobrých příležitostí se dostat do vedení, ale po první inkasované brance se jejich hra zcela rozpadla. Opravdu to byla osmá porážka Las Palmas v LaLize pro tuto sezónu. Od 17. září, kdy doma porazili Athletic Bilbao nezískali ani bod.

Trenér Pako Ayestaran je stále u kormidla, ale zůstává zřejmě otázkou času, jak dlouho zde ještě vydrží. Po prvních dvanácti kolech je klub z ostrova Gran Canaria s šesti body a hrozivým skóre 8:30 na poslední místě tabulky. Problémy začínají již od obrany, jelikož ta patří mezi vůbec nejhorší v lize. Čisté konto neudržel hned v devíti zápasech v řadě. Nejlepším střelcem je 30letý Loïc Rémy, který dokázal vsítit čtyři góly v sedmi duelech. Na marodce se navíc nachází Alen Halilović, Oussama Tannane a Aythami Artiles.

"V neděli budeme bojovat všichni i za trenéra se sebejistotou po vítězství v utkání proti Realu Sociedad. Potřebujeme pozitivní výsledek. Víme, že jsme na tom špatně, ale doufáme, že si odvezeme dobrý výsledek. Proti soupeři musíme hrát více kolektivně a lépe se bránit. Situace není ještě katastrofální, spíše kritická," řekl na předzápasové tiskové konferenci David García, který je kapitánem Las Palmas.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Llorente, Inigo Martinez, Kevin - Xabi Prieto, Illaramendi, Zurutuza - Januzaj, Willian José, Oyarzabal
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Simón, Lemos, Bigas, Castellano - Castellano - Rémy, Viera, Gómez, Vitolo - Calleri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.30 - 7.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Sevilla FC  (neděle 18:30)
Na Estadio de la Cerámica se střetne Villarreal proti Seville. Oba týmy se momentálně po 12 odehraných kolech drží na příčkách zaručujících evropské pohárové soutěže, dělí je přitom pouhý bod. Bez diskuze musíme začít u Sevilly, která měla více než rušný týden.

Eduardovi Berizzovi, který vede andaluský celek od této sezóny, byla diagnostikovaná rakovina prostaty a v utkání Ligy mistrů dokázali jeho svěřenci odvrátit negativní poločasový výsledek 0:3 s Liverpoolem. Dokážou se v následujícím utkání vypořádat s emocionálním napětím?

Pro oba celky by byly tři body velmi důležité, jelikož by si udržely kontakt s Atléticem a Realem Madrid, které si v posledním kole rozdělily po bodu. Velice specifický střet to bude pro Carlose Baccu, který se poprvé ve své kariéře postaví proti svému bývalému zaměstnavateli, se kterým získal dvakrát titul v Evropské lize a nasázel za něj 49 gólů, připsal si 22 asistencí a to vše ve 108 utkáních.

Jednou z velkých otázek pro Villarreal bude, jak se dokáže vyrovnat s devítihodinovým letem do Astany a zpět. Formu však domácí mají jistě dobrou. V hlavním městě Kazachstánu zvítězili 3:2 a zajistili si první místo v Evropské lize, konkrétně ve skupině A. Navíc v předchozím ligovém duelu remizovali na San Mamés 1:1.

Z posledních tří domácích zápasů se mohou pyšnit třemi výhrami. Neporaženi zůstávají v lize už zápasů šest. Žlutá ponorka hájí své šesté místo s 21 body. Musíme rovněž dodat, že první volba mezi tři tyče - Sergio Asenjo - je stále zraněný poté, co si přetrhal vazy v levém koleni.

Obránce Rúben Semedo a křídlo Samu Castillejo se oba dostávají ze svých svalových zranění, ale kapitán Bruno Soriano by již měl být připraven do prvního utkání v této sezóně. Berizzo a jeho parta by měli být obzvláště pozorní na útočné duo Bakambu a Bacca. Dohromady v ligové soutěži nastříleli 11 z celkových 19 branek, které Villarreal dokázal dát.

"Uvidíme, jak se dostaneme do zápasu proti Seville. Spoustu hráčů trápí problémy nebo jsou zranění. Máme po velmi dlouhé cestě a jsme v nevýhodě, protože soupeř měl více volna," řekl k tomuto zápas trenér domácího celku Javier Calleja. 36letý zkušený bek Daniele Bonera však ještě dodal, že "Sevilla má spoustu individuálních talentů. Uvědomujeme si, že máme za sebou obtížné období se špatnými výsledky, ale my je překonali vítězstvími."

Sevilla je doslova v posledních dvou sezónách na emocionální horské dráze. Příchod Jorge Sampaoliho způsobil vzrušující období útočného fotbalu. Až v březnu jeho tým přišel po sedmi vítězných zápasech o ambice dostat se mezi nejlepší tři týmy v LaLize. Aktuální ročník začala Sevilla dobře. Na kontě sice má čtyři porážky, ale musíme uznat, že ty byly proti týmům jako je Atlético Madrid, Athletic, Valencia a Barcelona.

Hosté jsou aktuálně na páté příčce v lize se 22 body. K tomu ještě po letním přestupním období skončili v čistém zisku 20 milionů eur, a přesto bojují více než obstojně v Lize mistrů stejně jako domácí soutěži. Sevilla má zkušenosti především ve středu pole (N'Zonzi, Krohn-Delhi, Banega) a obrovský talent v útočné linii (Muriel, Ben Yedder, Nolito).

Sevilla se bude muset v neděli obejít bez Daniela Carriça, Nicoláse Parejy a k dispozici není ani Montoya. Portugalský obránce Carriço je stále mimo kvůli svalovým problémům, stoper Pareja, který od konce září bojuje se zraněním v oblasti pánve a argentinské křídlo Montoya má natažená třísla.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Barbosa - Gaspar, Gonzáles, Víctor Ruíz, Costa - Trigueros, Hernández, Soriano - Fornals - Bacca, Bakambu
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Sergio Rico - Mercado, Lenglet, Geis, Escudero - N'Zonzi, Pizarro - Sarabia, Banega, Nolito - Muriel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.58 - 3.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - FC Barcelona  (neděle 20:45)
Valencia se před velkým šlágrem s Barcelonou ponořila do smutku. V pátek totiž zemřel ve věku sedmdesáti let její někdejší prezident Jaime Ortí, za jehož úřadování dosáhli Netopýři největších úspěchů včetně dvou ligových titulů a triumfu v Poháru UEFA v roce 2004. Valencia dává v této sezoně vzpomenout slavným časům, je ve skvělé formě, kterou hodlá potvrdit i proti lídrovi z Katalánska. Pokud Valencia zvítězí, bude ztrácet na první místo už jen jeden bod.

Jaime Ortí je nerozlučně spjat se slavnou érou Valencie. Během svého tříletého mandátu získali domácí dvakrát LaLigu (2002, 2004), jednou Pohár UEFA i evropský Superpohár (2004).

V této smuteční atmosféře se v neděli večer na Mestalle odehraje velký a důležitý šlágr mezi domácí Valencií a vedoucí Barcelonou. Oba celky dosud nepoznaly hořkost porážky a pyšní se fantastickou formou. Netopýři v minulém kole porazili Espanyol 2:0 a připsali si už osm výher v řadě, což zároveň znamená nejlepší start do sezony vůbec. Navzdory této sérii a výtečné formě však Valencii průběžné prvenství nepatří. Ještě o něco lépe si vede Barcelona a souboj s Katalánci už je netrpělivě vyhlížen.

Barcelona na rozdíl od Valencie účinkuje i v Lize mistrů. Ve středu si zajistila postup z prvního místa, když remizovala na půdě Juventusu 0:0. Kouč Ernesto Valverde se rozhodl šetřit Lionela Messiho a hvězdného Argentince poslal do hry až ve druhém poločase. Právě Lionel Messi by měl být ústřední postavou nastávajícího šlágru. Dobrou zprávou pro všechny příznivce Barcy je fakt, že Messi čerstvě prodloužil kontrakt do roku 2021. Katalánský gigant si v minulém kole připsal bezproblémové vítězství nad Leganésem 3:0 a pojistil si čtyřbodový náskok na druhou Valencii.

Valencia sehrála s Barcelonou řadu památných bitev, historicky se nabízí červnové utkání v roce 2001, které střelou nůžkami rozhodl ve prospěch Barcelony Rivaldo. Ale i minulá sezona diváky velmi pobavila. Ve dvou vzájemných utkáních padlo dohromady 11 branek a znovu se radovala Barca.

Domácím bude scházet dvojice Jiménez, Murillo, ale větším problémem se jeví trest kouče Marcelina, který za nesportovní chování v zápase s Espanyolem vyfasoval dvouzápasový trest. Valencii tak povede jeho asistent Juan Rubén Corral. To Ernesto Valverde svůj celek povede, ale starosti mu dělá zaplněná marodka. Rafinha, Dembélé, Gomes, Sergi Roberto, Javier Mascherano a i další stoper, potrestaný Piqué.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Gayá, Garay, Paulista, Montoya - Guedés, Kondogbia, Parejo, Soler - Moreno, Zaza
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Semedo, Vermaelen, Umtiti, Alba - Rakitič, Busquets, Iniesta - Suárez, Messi, Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.66 - 4.58 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo Alavés - SD Eibar  (sobota 13:00)
Eibar naposledy rázně ukončil svou sérii neúspěchů a porážek a v minulém kole slavil hodně vysokou výhru. Teď na ni chce navázat v rámci výletu na Estadio Mendizorrotza, kde své domácí zápasy hraje Deportivo Alavés.

Oba soupeři mají dlouhou a bohatou historii vzájemných duelů, i když v první lize toho spolu odehráli jen velmi málo. A soudě dle jejich současného postavení, reálně jim hrozí, že si v první lize na nějakou dobu mnoho dalších duelů nepřipíší. Oba se totiž potýkají se starostmi sestupujících týmů a jejich forma se nelepší na dobu delší než pár dní. Aktuálně je na tom o trochu lépe Eibar, což bude chtít ve vzájemné konfrontaci také dokázat.

Eibar se v minulém kole statečně popral s Realem Betis, i když spíše než praní to vypadalo jako šikana prvňáčků žáky deváté třídy. Rozdíl mezi oběma týmy byl naprosto enormní a především na skóre se projevil jasně - Eibar porazil svého soka pěti góly a ani jednou neinkasoval. Hodně rázně tak ukončil sérii osmi (!) zápasů bez výhry. I díky tomuto výsledku se posunul na sedmnácté místo, tedy těsně nad hranici sestupu.

Trenér José Luis Mendilibar nemohl být na hráče pyšnější. "Opět jsme v nich viděl tu vášeň a zaujetí pro hru, dravost a ochotu bojovat. Už delší čas nám tyhle propriety chyběly a já jsem nadšený, že jsme utkání takhle zvládli. Teď ale nadchází ta těžší část - zopakovat podobné výsledky, třebaže ne tak gólově bohaté - a najít nějakou vyrovnanost. Alavés nebude snadným soupeřem," uvědomuje si Mendilibar.

Pravdu má zejména v tom, že Alavés prakticky bojuje o život. V tabulce první španělské ligy mu patří až 19. příčka, na kontě má jen 6 bodů a jeho hra postrádá řád i náznaky zlepšení. Největším problémem Deportiva je pak jednoznačně útok, který je nejhorším v celé lize. Dosud jeho ofenzivní hráči nastřádali dohromady jen šest branek! Naposledy navíc dostalo čtyři branky od Getafe a bude si chtít spravit náladu.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Vigaray, Alexis, Rodrigo Ely, Diéguez, Pedraza - Manu Garcia, Wakaso, Medran - Santos, Munir
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, Oliveira, Arbilla, Junca - Alejo, Escalante, Dani Garcia, Inui - S. Enrich, Charles
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.03 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - Málaga CF  (sobota 16:15)
Real Madrid hostí v sobotu odpoledne Málagu v rámci 13. kola LaLigy. Domácí vědí, že se musí dostat na vítěznou vlnu, pokud chtějí zachovat alespoň nějakou šanci na zisk ligového titulu. Svěřenci Zinédine Zidanea ztrácí již deset bodů na lídra tabulky, kterou opanuje Barcelona. Na druhou stranu Málaga chtěla do sezóny vstoupit s evropskými ambicemi, ale probudila se uprostřed noční můry.

Nicméně, na Santiago Bernabéu přijíždí s aktuální bilancí dvou výher z posledních tří zápasů v LaLize a v naději, že opět uhraje překvapivý výsledek. Domácí tým neprožívá úplně povedenou sezónu. Po dvanácti odehraných kolech se drží až na třetím místě ligové tabulky. Celkem získal dvacet čtyři bodů se skóre 22:9.

Los Blancos udělali překvapivé rozhodnutí, když uprostřed týdne v utkání Ligy mistrů proti APOELu naskočila na hřiště prakticky nejsilnější základní sestava a z Kypru si po zásluze odvezli výhru 0:6. Právě to by mohlo pomoci týmu dodat tolik potřebnou sebedůvěru. Důležité rovněž je, že se střelecky probudil Karim Benzema společně s Cristianem Ronaldem, kteří oba vstřelili po dvou brankách.

Sergio Ramos sice v tomto klání ještě nenastoupil kvůli zlomenině nosu z posledního utkání proti Atléticu Madrid, ale tentokráte by již měl být připraven naskočit s ochrannou maskou. Navíc se do tréninku pomalu vrací Gareth Bale, Mateo Kovačić a Keylor Navas. Jejich start do tohoto duelu je však zatím nepravděpodobný.

Málaga zaznamenala své první vítězství v ligové soutěži až 29. října, kdy překonala hrozný start do sezóny. Osm proher a jedna remíza mluví za vše. Ale nyní se zřejmě dostává do formy, protože dokázala zvítězit ve dvou kláních z posledních tří, ani "Bílý balet" není v této statistice lepší, jelikož získal pouze body čtyři.

Hosté se v tabulce krčí na sestupové osmnácté pozici se ziskem pouhých sedmi bodů. Navíc svým skóre 9:25 se nemohou chlubit a s inkasovanými brankami jsou vůbec druzí nejhorší v nejvyšší španělské soutěži. Málaga dostává v průměru dvě branky na každé utkání. Trenér Míchel však nepřijíždí do Madridu s poraženeckým postojem.

"Necítím se být outsiderem na Bernabéu. Věci se postupně mění, zlepšujeme se. Do utkání vstoupíme se stejnou mentalitou, jako na jakémkoli jiném hřišti." Ve stejném duchu hovořil Keko, který naskočil v úvodní jedenáctce čtyřikrát v řadě. "Víme, co udělat, abychom zastavili Cristiana. Nemyslím si, že by Real byl klidný. Liga mistrů je něco jiného, než liga a zde nejsou na takové úrovni, kterou by chtěli."
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casilla - Carvajal, Vallejo, Varane, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Isco - Benzema, Ronaldo
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Rosales, Luis Hernández, Baysse, Juankar - Adrian, Recio - Keko, Penaranda, Castro - Rolan
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.80 - 29.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Girona FC  (sobota 18:30)
Real Betis hostí v sobotu odpoledne Gironu a potřebuje si udobřit fanoušky. Musí se totiž vzpamatovat z debaklu v minulém kole a doufá, že se mu podaří porazit ambiciózního nováčka z Katalánska. Girona ale nebude snadným soupeřem.

Utkání v Seville bude mít hodně velký náboj také z toho důvodu, že oba týmy od sebe dělí jen jediný bod! Devátý Betis je sice v lepším postavení, ale v minulém kole mu tvrdou ránu uštědřil Eibar. Když byl na začátku druhé půle vyloučen obránce Mandi, vše se Betisu rozpadlo pod rukama a nakonec prohrál vysoko 5:0! Potupný výsledek potřebuje co nejdříve napravit a domácí prostředí je k tomu ideální.

Druhá porážka za poslední tři ligové zápasy celek ze Sevilly pořádně bolela. Betis sází alespoň na historické statistiky, protože proti Gironě si nikdy nevedl špatně. Za posledních osm let s ní prohrál jen jednou a v ostatních případech vždy odcházel z tohoto duelu jako vítěz. Otázkou je, co s týmem udělá tak vysoká prohra. I o tom mluví v rozhovoru s médii zkušený kapitán Betisu Joaquín.

"Za poslední tři duely jsme získali jen jeden bod a víme, že procházíme výsledkově špatným obdobím. Nedaří se nám téměř nic, ale přesto nikdo z nás nečekal tak krutý výsledek. Podle mého mínění vůbec neodpovídal našim snahám a tomu, jak jsme bojovali. Musíme ale spravit ještě hodně věcí, pokud chceme podobným výsledkům předcházet. Doufám, že se naše práce co nejdříve vyplatí a my začneme opět vyhrávat. Klíčová teď bude naše reakce a věřím, že nám naši fanoušci proti Gironě pomohou."

Girona sídlí na jedenáctém místě a její sezona se zatím dá označit za mnohem lepší, než si možná fanoušci před začátkem ligového kalendáře představovali. V poslední době se jí naopak daří, což potvrdila sedmi získanými body ve třech minulých kolech. Po výhře nad Realem Madrid si shodným výsledkem 2:1 poradila i s Levante, kterému tak oplatila nedávnou porážku v Copa del Rey. Minulé kolo už body ztratila, ale opět byla vidět její enormní snaha nevzdávat se.

V sedmé minutě poslal hostující Real Sociedad do vedení střelec José Willian a od té doby byla na tahu domácí ekipa. Girona se hnala za vyrovnáním a to se jí nakonec díky Stuaniho brance povedlo. A právě zkušený Uruguayec touží po dalších brankách. "Mým cílem je jediná věc - pomáhat svými výkony celému týmu. To pro mě bylo vždy hlavní a když cítím podporu a důvěru klubu, zlepšuji se. Vím, že pro Gironu můžu ještě hodně udělat a doufám, že společně přineseme našim fanouškům ještě hodně radosti."
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adan - Barragan, Amat, Tosca, Durmisi - Fabia, Javi Garcia, Guardado - Joaquin, Sanabria, Tello
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bono - Maffeo, Juanpe, Ramalho, Muniesa, Aday - Portu, Timor, Granell, Borja Garcia - Stuani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.79 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Atlético Madrid  (sobota 20:45)
Atlético Madrid je jedním ze tří týmů, které v LaLize dosud nenašly přemožitele ani jednou. Navíc se tým trenéra Diega Simeoneho v týdnu radoval z domácí výhry v Lize mistrů a zlepšující se formu bude chtít potvrdit také proti Levante.

Atlético Madrid v této sezoně rozhodně nepatří mezi ta mužstva v LaLize, která by sklízela pochvalu ze všech stran. Mnohem častěji musel trenér Diego Simeone čelit kritice a tlaku ze strany novinářů i fanoušků, protože sezona jeho týmu se zatím nevyvíjí podle očekávání. V LaLize patří celku z Madridu až čtvrté místo s náskokem pouhých tří bodů na šestý Villarreal a první Barcelona se Atléticu s každým dalším kolem vzdaluje.

Ztráta Colchoneros na první příčku nyní čítá přesně 10 bodů, což je na konci listopadu propastný rozdíl. V minulém kole tři body opět na konto Simeoneho mužstva nepřibyly, o což se postaral konkurenční Real Madrid. V populárním městském derby si Colchoneros připsali jen bod za domácí remízu s rivalem a fanoušci spokojeností opět nehýřili.

Chuť si spravili až v Lize mistrů. Proti hostům z Věčného města se Atlético doma vytáhlo a porazilo svého soka dvěma góly s čistým kontem brankáře Oblaka k tomu. Především první gól Antoinea Griezmanna pak sklízel obdiv a stal se jednou z nejkrásnějších branek v dosavadním průběhu základních skupin Ligy mistrů. Atlético sice nemá postup vůbec jistý, ale tento výsledek by pro něj mohl být kýženým impulsem.

Na své hráče byl trenér Simeone náležitě hrdý. "Viděl jsem opět můj tým. Tým, který bojuje, nechává na hřišti všechno a dává do hry srdce. To jsme přesně potřebovali a chtěli ukázat. Slibuji, že se o postup v posledním kole ještě popereme. Do každého utkání jdeme s cílem vyhrát jej, patří to k naší filozofii. Teď je důležité, abychom na tento zápas navázali také v dalších duelech," uvědomuje si populární trenér.

To by proti Levante neměl být problém, i když také Levante dokáže překvapit. Právě v posledním vzájemném utkání k takovému překvapení došlo, neboť jasně poslední Levante si s Atléticem moc nelámalo hlavu a porazilo jej 2:1 i přesto, že Atlético šlo už ve druhé minutě do vedení! V 90. minutě vstřelil vedoucí branku Giuseppe Rossi. Teď je Levante zpátky a docela se mu daří. Minimálně vychází k boji s Atléticem z mnohem lepšího postavení než naposled.

Dvanáctý tým tabulky sice nijak zvlášť nepřesvědčuje ofenzivním koncertem nebo snad jistou obranou, ale pozlobit dokáže téměř každého protivníka. Levante kupříkladu nastřílelo jen o dvě branky méně než jeho následující soupeř z Madridu. V této sezoně si připsalo už 15 bodů a nachází se nyní na skvělé osmé příčce.

Mohou za to mimo jiné zápasy s Valencií, Realem Sociedad, Gironou či Eibarem, ve kterých Levante neprohrálo. V minulém kole se dokonce dočkalo tří bodů, o které se na hřišti Las Palmas postarali Cheick Doukouré a Jason Remeseiro.

Oba celky se trochu trápí s marodkou, větší potíže mají domácí. Těm totiž kvůli zranění nepomůže Jefferson Lerma, Ivan López, Roger Martí ani Álex Alegría. Hosté přijedou bez zraněné dvojice obránců v podání Juanfran a Šime Vršaljko. Dokáže Levante opět Atlético Madrid překvapit?
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Shaq, Postigo, Chema, Toňo - Doukouré, Campaňa - Jason, Bardhi, Morales - Enes Ünal
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Thomas, Godin, Savić, Filipe Luis - Koke, Gabi, Saul, Ferreira-Carrasco - Correa, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.16 - 3.87 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - CD Leganés  (pátek 21:00)
Leganés se snaží najít ztracenou formu a zapomenout na hodně špatné období posledních několika týdnů. Šanci k tomu má ve Vigu, kam přijede v rámci páteční předehrávky 13. kola. Ani domácím se příliš nedaří a budou to chtít napravit.

Málokdo by čekal, že v polovině listopadu bude Leganés o tolik výš než tradiční uchazeč o střed tabulky Celta Vigo. Jí se ale absolutně nepovedl začátek ligy a strádala. Za posledních deset soutěžních duelů se Celta mohla radovat z výhry jen čtyřikrát, z toho jen třikrát v LaLize. Ačkoli se jí daří v ofenzivní fázi a nastřádala už 23 branek (pro srovnání o jednu víc než třeba Real Madrid), výsledky nejsou nijak uspokojivé.

Celtě totiž patří až 13. místo v tabulce a to na tým, který byl zvyklý bojovat i o evropské poháry, prostě není dobrá bilance. V minulém kole se Celtě nepovedlo zopakovat úspěch z utkání proti Bilbau a prohrála se Sevillou. A to přesto, že ji dostal už po třinácti minutách do vedení oblíbenec fanoušků Maxi Gómez. Ani jeho osmá branka v sezoně nestačila, neboť Sevilla dokázala otočit průběh zápasu.

Že se Celta musí zlepšit, to si uvědomuje i záložník Pablo Hernández. "Rozhodně se nám nedaří tak, jak bychom si přáli. Nehrajeme možná špatný fotbal, ale výsledkově se trápíme. Často se špatně koncentrujeme a ačkoli třeba vedeme, nedokážeme zápasy rozhodovat a dotahovat je do úspěšného konce. Věřím ale, že se projeví naše tvrdá práce a příští utkání proti Leganésu zládneme lépe," přeje si zkušený záložník.

Leganés je na skvělém osmém místě, což je pro jeho fanoušky nečekaně dobré umístění. V poslední době ale i Leganés postihuje únava materiálu a podzimní výpadek. Už tři poslední duely v řadě Leganés prohrál a dohromady v nich dostal už osm branek. Naposledy si s ním poradila favorizovaná Barcelona, za kterou se dvakrát prosadil Luis Suárez a jednou záložník Paulinho. Dokáže loňský nováček porazit domácí Celtu a odvézt si z Estadio Balaídos tři body?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Ruben - Hugo Mallo, Cabral, Gomez, Jonny - Hernandez, Lobotka, Wass - Iago Aspas, Maxi Gomez, Sisto
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Zaldua, Ezequiel, Siovas, Diego Rico - Pérez, Eraso - El Zhar, Gabriel, Szymanowski - Amrabat
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.50 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona12111033:434
2.Valencia CF1293032:1130
3.Real Madrid1273222:924
4.Atlético Madrid1266016:624
5.Sevilla FC1271414:1222
6.Villarreal CF1263319:1221
7.Real Sociedad1253425:2218
8.CD Leganés125259:1117
9.Real Betis1252521:2517
10.Getafe CF1244419:1416
11.Girona FC1244414:1716
12.Levante UD1236314:1515
13.Celta Vigo1242623:1914
14.Espanyol Barcelona123459:1513
15.Athletic Bilbao1233612:1612
16.Deportivo La Coruña1232715:2311
17.SD Eibar1232711:2511
18.Málaga CF122199:257
19.Deportivo Alavés1220106:206
20.UD Las Palmas1220108:306

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (625)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele