Gambrinus liga - souhrn 9. kola

28.09.2012, 19:58, aktualizováno 01.10.2012, 20:53
Komentáře a souhrny
Deváté kolo nevyšlo týmům z popředí tabulky - Sparta nezvládla derby a podlehla Slavii, Plzeň se rozešla smírně se Slováckem a Jablonec dnes s Duklou. Nedařilo se ani obhájci titulu, z Hradce Králové veze Liberec rovněž jen bod. Těsně nad sestupovou zónou je po remíze s Boleslaví Ostrava.

Baumit Jablonec - Dukla Praha 2:2

01.10.2012 19:00

Góly: 35. Filip Novák, 90. David Lafata - 16. Tomáš Berger, 57. Ondřej Vrzal

Zaváhání Plzně, Sigmy a Sparty nedokázal využít Jablonec. Remízou s Duklou Praha promrhal možnost osamostatnit se na čele tabulky. Remízu zachraňoval v posledních vteřinách Lafata.

Domácí od úvodu vlétli na soupeře a dostali jej pod velký tlak. Pomohla jim k tomu také minela Haška, který hned po pár vteřinách hry lehkovážně přišel o balón a následné nebezpečné střely Lafaty i Kovaříka prověřily, zda je hostující brankář Rada na zápas dobře připraven. I následné minuty ukazovaly, že borci Jablonce jsou na zápas nažhaveni a připraveni odčinit poslední dvě domácí zaváhání.

O to větší pak přišel šok, když při prvním pořádném výletu za půlící čáru, šli hosté rovnou do vedení. Malý nádherně vysunul do brejku Tomáše Bergera, který chladnokrevně zakončil mezi Špitovy nohy - 0:1.

Ani po inkasované brance se obraz hry pochopitelně nezměnil. Jablonec svou kombinací, roztahováním hry do strany a nebezpečnými centry dál bušil do obranného valu soupeře, který naopak využíval otevřenou hru domácích k rychlým brejkům. Šance tak byly k vidění na obou stranách. Lafata, ani na druhé straně Pázler však skórem nepohnuli.

Až po půlhodině hry se domácí dočkali zaslouženého vyrovnání. Rychlou akci a přesný centr Kovaříka uklidil za Radu Filip Novák - 1:1. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

V druhé půli byl k vidění koncentrovaný výkon hráčů Dukly, kteří domácí hráče pouštěli k zakončení méně a méně. A odměnou pro hosty byl také další vedoucí gól. Závar před brankou Špita zakončil nekompromisně Vrzal - 1:2.

Domácím se již nedařilo kombinovat tak, jako v první půli a bojovnost hostů dávala tušit, že Jablonec se zřejmě tří bodů před vlastními diváky opět nedočká. Navíc když po faulu Vaňka na Borka kopali hosté penaltu. Tou dobou ještě nikdo netušil, že se k míči staví smolař večera Pavel Hašek. Penaltu kopl nad bránu a hosté tak museli rychle obracet a opět pokračovat v bránění jednobrankového náskoku.

Z poměrně zoufalého náporu domácích se vymykala pouze nebezpečná hlavička Beneše, jinak měli hosté situaci pod kontrolou. Závěrečné protiútoky mohly definitivně pojistit vedení, ale ani Svatonský, ani Berger síť rozvlnit nedokázali. Když už to vypadalo, že si Dukla po dlouhé době připíše tolik potřebné vítězství, přišla poslední akce utkání. Nijak nebezpečný nakopnutý balón totiž neokázal odvrátit Hašek a Lafata potvrdil instinkt zabijáka. Za míčem důsledně šel, jakoby tušil, že k němu propadne a hlavičkou překonal Radu - 2:2.

Po dělbě bodů musejí být oba týmy zklamané. Jablonec potřetí v řadě doma nevyhrál, Dukla nevyhrála již šesté utkání za sebou.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slovan Liberec 2:2

30.09.2012 17:00

Góly: 25. Pavel Dvořák, 83. Haris Harba - 7. Jiří Štajner, 66. Jiří Štajner (pen.)

Divoká remíza 2:2 byla k vidění na severovýchodě Čech. Mistrovský Liberec opět nevyhrál, přestože na půdě Hradce dvakrát vedl zásluhou Jiřího Štajnera. Hradečtí Votroci ukázali bojovnost a i přes početní převahu soupeře vyrovnali sedm minut před koncem, hrdinou se stal Haris Harba.

Zápas nabídl spoustu šancí a divákům "Pod Lízátky" se představení muselo líbit. Na první branku se nečekalo dlouho, v sedmé minutě se odhodlal ke střele Jiří Štajner a nejspíš ani sám nečekal, že si jeho střelu brankář Koubek srazí do vlastní sítě - 1:0 pro Slovan Liberec. Vedení hostů nemuselo trvat dlouho, po Hochmeisterově přihrávce se zmocnil míče Štěpán, ten ještě vyšperkoval akci přihrávkou na Harise Harbu, který ale z vyložené pozice minul branku! Hradec se vyrovnání dočkal ve 25. minutě, na Štěpánův centr si naskočil Pavel Dvořák a lehkým líznutím překonal Zbyňka Hauzra - 1:1.

Hradec mohl vzápětí otočit, po rychlém brejku zakončoval Dvořák a Hauzr výborným zákrokem odvrátil pohromu na rohový kop. Nadále se hrálo velmi ofenzivně, po ráně Blažka tasil pohotový zákrok Koubek. Závěr prvního poločasu patřil jednoznačně domácím Votrokům. Hochmeisterovu střelu chytil Hauzr, Poděbradský minul branku a Uškovičův gól nebyl pro ofsajd uznán.

Po změně stran zkusil střelecké štěstí liberecký Fleišman a jen těsně minul branku. V 65. minutě přišla pro domácí velká komplikace. Radek Hochmeister ve vápně fauloval Štajnera a sudí Paták odpískal pokutový kop. Sám postižený Jiří Štajner penaltu proměnil a Liberec znovu vedl. Navíc Hochmeister uviděl červenou kartu a výrazně svůj tým oslabil. V 72. minutě mohl Štajner zkompletovat hattrick, jeho chytrý lob ale skončil na brankové konstrukci. Liberec mohl této šance litovat, neboť Votroci vstali z mrtvých a sedm minut před koncem vyrovnali na 2:2. Haris Harba se dostal sám do samostatného průniku na Zbyňka Hauzra a zkušeně uspěl - 2:2.

Pro liberecké to byla velká rána, nicméně stále zbývalo zhruba deset minut na to, aby si vzali vedení zpátky. Paradoxně to byli ale domácí, kteří sahali po vítězství. Uškovičův nebezpečný centr do pokutového území musel hasit Hauzr. Liberec tak opět nezvítězil, z Hradce si veze pouze bod.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 1:1

30.09.2012 17:00

Góly: 58. František Rajtoral - 54. Libor Došek

Plzeň mohla v případě výhry nad Slováckem odskočit na prvním místě, díky Doškově brance a neschopnosti domácích hráčů proměnit některou ze svých šancí se ale musí spokojit pouze s bodem.

Domácí hráči byli již od začátku utkání aktivnějším celkem, ale nedokázali si vytvořit stoprocentní gólovou příležitost. Navíc musíme uznat, že obrana hostí zvládala bravurně domácí tlak. Velkou chutí do zápasu hýřil především obránce Rajtoral, který stál také u první velké šance Plzně. Jeho centr se dostal až k nohám Horvátha, domácí kapitán a mozek týmu ale díky snaze obránců nezakončil přesně.

Brankář Melichárek měl jen o chvíli později plné ruce práce se střelou Bakoše, plzeňský útočník jej zkoušel překvapit z otočky. Jen těsně Melichárkovy brány skončil také volej Davida Limberského.

Deset minut po změně stran už se diváci dočkali kýžené branky. K překvapení mnohých to bylo Slovácko, které se ujalo vedení. Po skvěle načasované a hlavně provedené přihrávce se do zakončení dostal Libor Došek a přízemní ranou překonal bezmocného Kozáčika - 1:0.

Slovácko jakoby se bálo náhlého gólu a zatáhlo se do obranné ulity. To byla pravděpodobně chyba, protože Plzni stačilo jen pět minut na to, aby jeho hradbu překonala. Václav Procházka skvělou nahrávkou našel Františka Rajtorala a tento obránce krásným způsobem obešel brankáře Melichárka v zakončil do prázdné brány - 1:1.

Po tyči hostí se dopředu hnali domácí hráči, kteří rychlostí i počtem jasně převyšovali protivníka, nakonec ale nedokázali přesně zakončit. Aktivní Rajtoral pálil do náruče brankáře Melichárka, do stejných míst mířila také Rajtoralova hlavička po centru Davida Limberského.

Pozitivní zprávou byla určitě účast na utkání, Štruncovy sady navštívilo 10 187 diváků! To jakoby podpořilo útočné snahy obou celků. Nejprve Darida našel volného Bakoše, ani tentokrát se ale plzeňský útočník mezi střelce nezapsal. K prudké ráně se odhodlal Jakub Hora, Melichárka ale nevystrašil. To se povedlo až Františku Rajtoralovi, který ale ani v závěru zápasu nedokázal skórovat.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sparta Praha 1:0

29.09.2012 20:00

Góly: 73. Martin Latka

287. derby pražských "S" ovládla Slavia. Eden se ponořil do slávy po nejtěsnějším vítězství, které zařídil jedinou brankou stoper Martin Latka. Slávisté navíc prodloužili sparťanskou krizi, která trvá už čtyři nevyhrané soutěžní utkání v řadě.

Sparta se musela před zápasem vypořádat s absencí klíčového záložníka Marka Matějovského, kterého ve středu pole zaskočil Mario Holek. Trenér Rada zase nepostavil Lukáše Jarolíma. Prestižní derby začalo dle očekávání opatrně.

První zajímavá šance se naskytla domácím, ale Petrákovi střela ze střední vzdálenosti vůbec nesedla. Na druhé straně hlavičkoval Švejdík, jenže scházela větší přesnost. Po čtvrthodině opatrné hry se ozvali sparťanští "fanoušci", kteří začali zasypávat hrací plochu nejrůznějšími předměty. Do šance číslo dvě se dostal znovu slávistický Petrák, po Kiselově rohovém kopu hlavičkoval nad sparťanskou branku. První poločas příliš fotbalové krásy nenabídl, ve 39. minutě po dobré práci Kweukeho střílel Kadlec, ale stav 0:0 se v prvním poločase nezměnil.

Vítězslav Lavička i Petr Rada se o přestávce ke změně jedenáctky neodvážili. Do druhého poločasu vlétli v lepším rozpoložení Slávisté. Po hrubé chybě ve sparťanské defenzívě se řítil sám na Vaclíka Mičola, ex-ostravský útočník místo zakončení zvolil přihrávku na Škodu a Hušbauer celý úmysl přečetl a dobře zakročil.

O pár minut později měl Mičola další šanci, ale ani tentokrát neuspěl. Slavia se dočkala v 73. minutě, stadion v Edenu rozjásal Martin Latka, který po Hubačkově dlouhém centru hlavičkou překonal Vaclíka - 1:0 pro Slavii. Následně se "ozvali" i slávističtí příznivci, ale po krátké době se zase začalo hrát. Sparťané prohrávali a potřebovali se tlačit dopředu, dvě minuty před koncem zápasu střílel mimo Kadlec a Balajovu tvrdou ránu parádně vyrazil Čontofalský. Čtyři minuty nastaveného času vyšly pro Spartu vniveč. Slavia ovládla 287. pražské derby a posunula se už na páté místo. Sparta prohloubila svojí krizi, v lize už prohrála potřetí za sebou.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 2:2

29.09.2012 17:00

Góly: 16. Tomáš Majtán, 31. Martin Lukeš - 45. Matej Sivrič, 63. Martin Nešpor

Vyrovnané utkání, čtyři branky, skvělé zákroky brankářů Millera s Bučkem a spravedlivá remíza, takový je stručný souhrn zápasu domácího Baníku s Mladou Boleslaví.

Na Bazaly byl tentokrát vstup zdarma, což využilo necelých 8000 diváků - kterým poprvé zatrnulo už po jedenácti minutách hry, kdy se boleslavští dostali do první šance zápasu. Martin Nešpor si zpracoval centr a postupoval směrem na Bučka, ale strážce ostravské branky jeho střelecký pokus zlikvidoval.

A tak se měnilo skóre na druhé straně. Baník poslala do vedení spolupráce dua Tomáš Majtán - Jan Zawada; první jmenovaný převzal ve vápně míč a poslal jej Zawadovi, který sice napoprvé nezpracoval, ale následně ztracený balon opět vybojoval a vrátil před bránu Majtánovi - 1:0.

Další šance na sebe nenechaly dlouho čekat: Mirosavljevičův přímý kop prosvištěl kolem Greguše, který se na zadní tyči do akce nestihl vložit, na druhé straně pak Sivrič v obrovské šanci dokázal odcentrovat na volného Štohanzla, který přestřelil. Měl to být ale Baník, kdo ovládne první poločas - a postaral se o to Martin Lukeš. Jeho výborná rána do růžku Millerovy branky rozjásala Bazaly podruhé - 2:0.

Jenže Boleslav se nevzdávala a ještě do poločasu dokázala zkorigovat skóre. Baník ztratil míč po neúspěšném brejku, čehož hosté využili, aktivní Matej Sivrič si vyměnil míč s Nešporem a ránou z velkého vápna poprvé propálil Bučka - 2:1. Okamžitou odpověď domácích v podobě Zawadovy střely pak musel excelentním zákrokem likvidovat Miller.

Druhá půle už tolik zajímavých situací nenabídla, ale pro nás je podstatné, že přinesla poslední, vyrovnávací branku. 63. minuta, Marešův centr zprava a neomylné zakončení aktivního Nešpora - 2:2. I po této brance se Baník nadechl k rychlé reakci, a i tentokrát byl Miller na místě - Mirosavljev se svojí tečovanou střelou neuspěl.

Boleslav mohla i vyhrát, ale to by se nesměl Buček vytáhnout proti Bulutovi. V samém závěru utkání se australský fotbalista dostal k zakončení po úspěšném brejku a tváří v tvář ostravskému gólmanovi odmítl výhru.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 3:2

29.09.2012 17:00

Góly: 22. Ivo Táborský, 36. Michal Klesa, 72. Jaroslav Machovec - 76. Marek Jarolím, 86. Štěpán Vachoušek

Budějovice v souboji dvou celků, které nevkročily do letošního ročníku pravou nohou, doma přestřílely Teplice v poměru 3:2 a odsoudily je tak k pádu do sestupového pásma. Hostující trenér Lukáš Přerost bezprostředně po utkání oznámil svoji rezignaci.

Utkání nabralo skutečné obrátky až v posledních 20 minutách, ale Dynamo se i přesto stihlo ještě v první půli dostat do dvoubrankového vedení a spálit dvě další šance. Nejprve však muselo "přežít" bleskovou akci Podaného; záložník zapůjčený ze Sparty však míč za gólmana Daňka neprotlačil, a dorážející Jindráček přestřelil bránu.

Domácí poprvé udeřili ve 21. minutě - a hned z toho byl první gól zápasu. Sandro vyslal Iva Táborského do sólového úniku, brankář Grigar proti němu vyběhl, a zkušený útočník ho efektivně přeloboval - 1:0. Teplice se však nepoučily a o devět minut později nechaly Sandra nebezpečně centrovat na úplně volného Javorka, proti jehož hlavičce se musel vytáhnout Grigat.

Teplický Mahmutović mohl v 36. minutě potrestat chybu Řepky, který podskočil centr, ale nedokázal to a domácí se tak dostali do protiútoku, který zakončili druhým gólem. Balon do pohybu uvedl kdo jiný než Sandro, který vybídl Michala Klesu - a ten vzhledem k tomu, že ani Rosa, ani Chovanec nedokázali míč uklidit do bezpečí, měl před zívající bránou snadnou práci. 2:0.

Grigar ještě v závěru prvního poločasu zlikvidoval málo razantní střelu Řezníčka, a to byla na dlouhou dobu poslední větší šance zápasu. Věci se do pohybu opět daly až v 72. minutě, kdy Dynamo vedlo už 3:0: Javorek chytrou přihrávkou našel v palebné pozici Makovce, který z hranice vápna uklidil míč přesně k tyči.

O pouhé dvě minuty později mohl ještě zvyšovat Táborský, ale Grigar mu v tom zabránil - a pak už Teplice snížily. 77. minuta a míč se po ose Dolejš - Vachoušek - Vůch dostává k Marku Jarolímovi, který bez problémů překonává Daňka - 3:1. Když potom budějovický gólman v 87. minutě pustil ránu Vachouška ze střední vzdálenosti, zdálo se být zaděláno na pořádné drama, ale na vyrovnávací branku už hosté nedosáhli.

Nebo alespoň ne povoleným způsobem - tolik názor pana rozhodčího. Už v nastaveném čase totiž nejistý Daněk s problémy odvracel krásnou ránu Vůcha alespoň na roh, načež se tepličtí dočkali kýženého třetího gólu - z ofsajdu.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 1:1

28.09.2012 20:15

Góly: 29. Pavel Dreksa - 23. Petr Švancara

Tradiční moravské derby tentokráte nenabídlo zrovna ofenzivní hody, přesto se nemuseli diváci na Andrově stadionu nudit, zajímavé momenty se rozhodně udály. Olomouc tak nadále živí na svého protivníka dvoubodový náskok.

Oba týmy nastoupily bez jediné změny oproti vítězným základním sestavám z minulého kola, kdy Zbrojovka rozstřílela dalšího nováčka z Jihlavy, zatímco Hanáci šokovali na pražské Letné, odkud si po dlouhých sedmi letech (!) odvezli z ligového utkání (loni pohár) tři body.

Na domácím hřišti tradičně silná Olomouc působila od začátku, jako kdyby hrála se zataženou ruční brzdou, přesto mohl po čtyřech minutách otevřít skóre hlavičkující Dreksa, kulatý nesmysl však z bezprostřední blízkosti dopravil jenom do místa, kdes tál připravený Radek Petr. Odpověď si nachystala dvojice Husár - Švancara, následný rohový kop si našel hlavu Brabce, ten ale branku neohrozil.

Byli to nadále Jihomoravané, kdo začal přitahovat opasek. Po sedmnácti minutách vymyslel Švancara příležitost pro Zavadila, jenž si balón šikovně zpracoval a okamžitě natáhl, avšak Blaha jeho ránu s vypětím všech sil zneškodnil. Hosté se však o chvíli později přece jen dočkali: Škoda předal mičudu Švancarovi, který se zachoval jako ostřílený mazák, přehodil si míč na levou nohu a parádní střelou ke vzdálenější tyči nedal strážce olomoucké branky sebemenší možnost zasáhnout - 0:1. Záhy však bylo srovnáno: Petr špatně odhadl rohový kop a Dreksa už měl snadnou úlohu - 1:1.

Zbytek úvodní části hry už příliš pohledných akcí nenabídl, za zmínku tak stojí alespoň faul Dreksy na Švancaru, po němž musel být brněnský kapitán ošetřován, nakonec se vrátil na trávník, aby ho poté ještě do přestávky definitivně opustil. Jeho místo zaujal Senegalec Lamine Fall.

Druhé dějství pokračovalo v nastoupeném trendu. Ze stínu mohl vystoupit jednooký fotbalista mezi slepými Zavadil, jenž narýsoval parádním pasem možnost pro střídajícího Falla, ten však z úhlu branku nenašel. Sigma se ne a ne dostat do hry. Změnit to chtěl Ordoš, jeho zpětná nabídka však nenašla ani jednoho ze dvojice Klesnil - Jan Schulmeister. Po hodině hry navíc musel po zákroku na unikajícího Mezlíka po druhé žluté kartě pod sprchy kapitán Škerle.

Nehledě na početní oslabení, dokázali svěřenci Romana Pivarníka Brňany přitlačit před vlastní pokutové území, ale z množství centrů a nadějně vypadajících akcí nedokázali Petrovu svatyni významněji ohrozit. V 78. minutě se pokusil vymodlit pokutový kop Michal Škoda, sudí Ardeleánu ovšem jeho záměr prokoukl a místo penalty ukázal bývalému hráči Bohemians Praha žluté napomenutí. Ten samý hráč pak navíc ostrým zákrokem svůj výkon korunoval a síly na hřišti se tak na závěr srovnaly. Rozhodnout mohl z voleje střílející Zavadil, prostor branky však přestřelil!

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - 1. FK Příbram 2:1

28.09.2012 18:00

Góly: 2. Zdeněk Koukal (vl.), 68. Stanislav Tecl (pen.) - 83. Petr Trapp

Fotbalisté Jihlavy v této sezoně první ligy na svém stadionu ještě neprohráli. V dnešní předehrávce 9. kola dokázali před vyprodaným hledištěm porazit Příbram 2:1 a ze čtyř zápasů před vlastními fanoušky vytěžili osm bodů. Vítězný gól zaznamenal z penalty Stanislav Tecl, který s osmi góly vládne ligovým kanonýrům. Naopak Příbram nevyhrála už 15 ligových zápasů v řadě a klesla na dno tabulky.

Fotbalisté Příbrami jako jediní v probíhajícím soutěžním ročníku ještě nevyhráli, což chtěli v Jihlavě napravit, jenže nezvládli úvod zápasu. Už ve druhé minutě potáhl Jungr míč po levé straně, odcentroval a balón si srazil do vlastní sítě Koukal.

Vyrovnat mohl v desáté minutě v největší šanci prvního poločasu z pohledu hostů Střihavka, ale jeho hlavičku dokázal Blažek na brankové čáře zpacifikovat.

Do druhého dějství udělal kouč Marko v sestavě Příbrami hned dvě změny a byl to právě novic v sestavě Šlapák, kdo měl blízko ke skórování. Jenže centr do vápna dokázal tečovat jen mimo tyče Blažkovy brány.

Jen tím potvrdil, že Příbram má v letošním ročníku problém se střílením branek. Během osmi zápasů jich Středočeši dali jen šest. To je po Teplicích druhý nejhorší výsledek. Hosté dál byli aktivnější, ale nedokázali vymyslet přesnou finální přihrávku.

Krátce po hodině hry měl na noze tutovku nejlepší ligový kanonýr Tecl, ale Jihlavu do dvoubrankového trháku neposlal, z malého vápna nastřelil jen břevno. Své střelecké konto ale rozšířil v 68. minutě, kdy ho ve vápně fauloval příbramský gólman Hruška a jihlavský kapitán sám z nařízené penalty poslal svůj tým do vedení 2:0, když brankáře poslal na druhou stranu.

Sedm minut před koncem se po třetím rohu Příbrami hlavičkou prosadil Trapp a snížil tím na rozdíl jediné branky. Ani přes tlak ve tříminutovém nastavení už ale Příbram srovnat nedokázala. Největší šanci zazdil na malém vápně osamocený Střihavka, který hlavičkou nedokázal míč nasměrovat do branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Baumit Jablonec953119:918
2.Viktoria Plzeň953118:818
3.Sigma Olomouc944113:716
4.Sparta Praha951314:916
5.Slavia Praha935114:714
6.Vysočina Jihlava935116:1614
7.Zbrojovka Brno942315:1714
8.Slovan Liberec934214:1113
9.1. FC Slovácko932410:1311
10.FK Mladá Boleslav932410:1411
11.Dukla Praha916214:149
12.FC Hradec Králové91539:128
13.České Budějovice922511:178
14.Baník Ostrava914413:187
15.FK Teplice91356:176
16.1. FK Příbram90547:145

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (796)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele