Gambrinus liga - souhrn 28. kola

21.05.2013, 21:25, aktualizováno 22.05.2013, 22:23
Komentáře a souhrny
Plzeň uspěla v Olomouci a má na dosah titul, jelikož Sparta prohrála v Brně. Liberec už včera porazil Teplice, upevnil si třetí místo a po středě má jistotu, že se před něho už nedostanou Jablonec a Dukla. České Budějovice neuhlídaly Mičolu a jsou krůček od sestupu, po remíze s Příbramí je kritická i situace Hradce Králové...

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 3:2

22.05.2013 20:30

Góly: 39. Pavel Mezlík, 45. Karel Kroupa, 47. David Pašek - 72. Josef Hušbauer, 89. Václav Kadlec

Sparta prohrává v Brně a nabízí titul Plzni! Dramatické utkání v Brně končí výhrou domácího týmu, který měl ale v závěru zápasu velké štěstí.

Rivalita Brna a Prahy dosahuje nevídaných mezí, o specifickém vztahu těchto dvou měst již dlouhou dobu kolují vtipy. Dnes večer do této kapitoly přibude další stránka, neboť Brno těsně Spartu Praha poráží! Strhující konec utkání a následná radost domácích fanoušků, to a mnohem více nám připravily obě jedenáctky. Výhra a tři body nakonec zůstávají v Brně.

Brankář Martin Doležal musel již po pár minutách řešit první vážnou situaci. Josef Hušbauer našel přihrávkou nabíhajícího Davida Lafatu, zkušený sparťanský střelec ale nemířil přesně a nechal vyniknout Doležala. Centry spoluhráčů Lafatu hledaly velmi často, ani další dva pokusy ex-jabloneckého útočníka však vedoucí branku neznamenaly. Sparta měla jasně navrch, po kolmici mladíka Ladislava Krejčího ale Václav Kadlec nezakončil právě přesně.

Ladislav Krejčí se k ráně dostal také o chvíli později, také v další šanci ale dvakrát napálil pouze hradbu těl před sebou. Na druhé straně mohl domácí fanoušky rozradostnit obránce Pašek, jehož ránu zastavilo až břevno za zády brankáře Doležala! Také jeho oponent v dresu sparťanů se musel činit. Napoprvé sice ránu Pavla Mezlíka vyrazil, jeho následnou dorážku už ale pokrýt nemohl a Brno vedlo.

Sparta s takovým vývojem utkání rozhodně nepočítala, o to víc ji zmrazil konec první půle. Sen o titulu Sparta ztratila díky Husárově centru, jehož využil hlavičkující útočník Karel Kroupa. Brankář Vaclík neměl nárok a lovil míč ze sítě podruhé.

Do druhého poločasu vkročilo Brno s ještě větší vervou, protože po ráně Tomáše Frejlacha a následné tyči s k dorážce dostal David Pašek a dvě minuty po začátku hry se Brno radovalo potřetí!

Co víc, sparťané neunesli tlak Brna a zbytek zápasu musel po faulu David Lafata sledovat jen ze šatny. Početní výhoda paradoxně nevedla k navýšení skóre, nýbrž tlaku Brna. Mezlíkova spolupráce s obráncem Paškem sice brankou 'zaváněla', ale do protiútoku se dostali Pražané. Střídající Roman Bednář oživil projev uvadajících hostí, když nacentroval před bránu a tam si přesnou ranou mohl dovolit gólové oslavy Josef Hušbauer.

Deset minut před koncem byl sudí Jech nucen ukázat červenou kartu také domácímu Frejlachovi za zbytečný faul. Počty na hřišti se tedy vyrovnaly, nikoli však skóre. Po chybě střídajícího Škody se k centru dostal Tomáš Přikryl, na jeho nahrávku si naběhl mladý talent Václav Kadlec a zdramatizoval vývoj utkání.

Sedmnáctibrankový Kadlec mohl Spartě dokonce darovat bod, ale jeho hlavičku z konce utkání zastavila tyč! Ještě větší vzruch přišel v nastaveném čase, kdy Sparta srovnala! Vyrovnaní se však kvůli ofsajdovému postavení nekonalo a tak Brno slaví. Cenné tři body pravděpodobně rozhodly o majiteli titulu, plzeňští hráči mohou Brnu za skvělý výkon děkovat.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 0:1

22.05.2013 19:30

Góly: 77. Daniel Kolář

Hodně důležitý, ne-li ten rozhodující krok směrem k mistrovskému titulu udělala plzeňská Viktorka, která si zásluhou Daniela Koláře připisuje nesmírně cenné vítězství na půdě Olomouce a dostává tím druhou Spartu pod obrovský tlak.

Zatímco domácí kormidelník Martin Kotůlek nechal opět (stejně jako na hřišti Příbrami) pouze na lavičce jmenovce Pospíšila a Doležela, Západočeši se museli obejít bez distancovaného klíčového stopera Václava Procházky, jehož místo zaujal nepříliš využívaný Lukáš Hejda.

Sigma vstoupila do utkání lépe, držela kulatý nesmysl na svých kopačkách a rychlou kombinační hrou přidělávala svěřencům Pavla Vrby nemalé problémy. To platilo i po osmi minutách, kdy napřáhl zpoza vápna Petr a Kozáčik měl rázem plné ruce i nohy práce, aby balón zpacifikoval! Záhy to nedůrazně zkoušel Navrátil a po Schulmeisterově centru se na zadní tyči hlavou neprosadil ani napodruhé Petr.

Na opačné straně zahrozilo až po ráně Ďuriše, pokus slovenského křídelníka se ale k zadní tyči Zlámalovy branky nevešel! Právě nástup bývalého hráče Banské Bystrice (nahradil zraněného Hejdu, jehož pozici zaujal Řezník a na pravého beka se tím pádem zatáhl Rajtoral) a později také střídání Tecla (pro změnu zaujal místo zraněného Bakoše, kterého také jako Hejdu zradil kotník) hru Viktorie notně oživilo... Limberský po odvážném průniku předal Kovaříkovi, jeho centr ale na zadní tyči neusměrnil do branky Kolář. Už v nastavení vybojoval Tecl tutovku pro Ďuriše, ten však také neuspěl!

Druhé dějství začalo další chybou Čišovského, Hořava následně posunul na Petra, ten však přízemní střelou na plzeňského strážce svatyně recept nenašel. Jinak se však hrálo výhradně na polovině Sigmy, která chvílemi nevěděla, kam dřív skočit. Distribuci nebezpečných míčů si vzal tradičně na starost Horváth a právě po jeho standardce měl velkou možnost Čišovský, ovšem skvělého Zlámala nepřekonal! Vzápětí neslavila úspěch ani přízemní střela z Daridovy produkce.

Téměř totožná situace jako při předchozím volném přímém kopu, akorát z druhé strany, přinesla po 59. minutách obrovskou příležitost pro Kovaříka, tomu se však na zadní tyči nepodařilo z bezprostřední blízkosti skvěle reagujícího Zlámala překonat! Plzeňský tlak vrcholil po hodině hry, kdy utahující se oprátku neunesl Javůrek, který ve vymezeném prostoru sestřelil pronikajícího Ďuriše a sudí Franěk musel ukázat na pokutový kop! Ten si vzal na starost tradiční exekutor Horváth, ovšem nedůrazným pokusem k levé tyči si na strážce olomoucké svatyně nepřišel!

A do třetice přišla pro Plzeň šance z volného přímého kopu, který si na vzdálenější tyči našel opět Kovařík, jeho tvrdý projektil ale skvěle reagující Zlámal opětovně vytěsnil mimo tři tyče a nadále tak držel akcie svého týmu nad vodou! Krátce nato mohl trestat Šindelář, jeho střelu mířící do šibenice ale pozorný Kozáčik za svá záda nepustil! Vzápětí dokonce Čišovský hlavou trefil tyčku vlastní branky!

Silnou desetiminutovku Hanáků ale Viktorka přečkala a opět se divákům vrátil tradiční kolorit druhých čtyřiceti pěti minut, které se odvíjely víceméně podle hostujících not. To mohl potvrdit Kolář, ale z velkého úhlu pálil jen do boční sítě. Ještě v téže minutě však Horváth po nakrátko rozehraném míči od rohového praporku oslovil právě nevysokého Koláře a bylo to 0:1! Zbytek utkání už další změnu nepřinesl.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 3:0

22.05.2013 18:00

Góly: 26. Tomáš Mičola, 55. Tomáš Mičola, 63. Tomáš Mičola

Po příchodu staronového trenéra Michala Petrouše se Slavia veze na vítězné vlně a třetí korálek navlékla proti odevzdaným Jihočechům, které potopil zejména Tomáš Mičola, jenž si zapsal premiérový ligový hattrick!

Pražané se museli obejít bez obou krajních beků, neboť Milana Nitrianského i Martina Juhara zastavil disciplinární trest. Ani to však SKS nevadilo a od prvního fouknutí do píšťalky se hrálo převážně na budějovické polovině, přičemž nebezpečné situace na sebe nenechaly dlouho čekat. Slavia však ne a ne trefit vymezený prostor, to se podařilo až napodruhé Gecovovi, pozorný Daněk si však věděl rady.

Neutuchající aktivita přinesla kýženou odměnu ve 26. minutě: Hubáček dalekonosným pasem oslovil Vošahlíka, ten ještě kulatý nesmysl posunul k Mičolovi, který se už z hranice penalty snad ani zmýlit nemohl - 1:0! Tento moment do té chvíle odevzdané Jihočechy probudil a zakrátko mohl z rychlého kontru srovnat krok Javorek, mířil však pouze do tyče! A stejné vyústění měl i dalekonosný pokus Hory.

Krátce po změně stran vyslal Gecov ke zteči Vošahlíka, jenž se rázem objevil tváří v tvář před Daňkem, ale na bývalého brankáře Plzně si nepřišel! Ten samý hráč měl záhy další šanci, pálil ale pro změnu jen do boční sítě. Odevzdané Dynamo však donekonečna odolávat nevydrželo a Mičola parádní střelou mezi nohy hostujícího brankáře zvýšil na 2:0. Slávistický tlak ale pokračoval... Definitivně hotovo pak bylo po hodině hry, kdy se mezi obránci prodral nezastavitelný Mičola a nechytatelně pod břevno zavěsil potřetí - 3:0. Mezi střelce se poté neúspěšně snažil zaspat také Škutka!

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:1

22.05.2013 18:00

Góly: 25. Petr Johana - 63. Michal Hubník

Odveta za nevydařené finále Poháru České pošty se Mladé Boleslavi příliš nevydařila. Domácí s Jabloncem pouze remizovali 1:1.

V Mladé Boleslavi se hrálo zajímavé utkání se spoustou šancí a také se dvěma vstřelenými brankami. Boleslavští hodlali Jablonci vrátit prohrané finále, ale odplata se jim nakonec příliš nevydařila. Konečný výsledek a dělba bodů je spravedlivá, pro oba celky ale nic moc neřeší.

První vážnější šanci si vypracovali domácí. Kúdela narazil Marešovi a jeho nepříjemná rána nakonec skončila vedle branky. O pár minut později se zjevil sám před Valešem Jan Chramosta, jenže jablonecký brankář dobře vyběhl a šanci boleslavskému útočníkovi zneškodnil. Každopádně domácí byli lepším týmem a ve 25. minutě šli zaslouženě do vedení. Na Jarolímův centr si naskočil stoper Petr Johana a Valeš musel lovit míč ze své branky - 1:0 pro Mladou Boleslav. Jablonec byl blízko vyrovnání ve 43. minutě, jenže Pitákova hlavička cíl nenašla.

Krátce po změně stran mohla Mladá Boleslav zvýšit náskok. Mareš přihrál Chramostovi, který orazítkoval tyč! Následně se pokusil o dorážku Mareš, ale ani on nebyl úspěšný. Mladou Boleslav to mohlo dozajista mrzet, neboť Jablonec nakonec dokázal utkání zremizovat. Michal Hubník lobem přehodil vyběhnuvšího Šedu a utkání začalo "od znovu" - 1:1.

V závěru utkání to byla Boleslav, která chtěla více strhnout vedení na svojí stranu. Ščuk nechal vyniknout Valeše a totéž platilo o slabém pokusu Slobody. Mladá Boleslav nedokázala ani tentokrát vyzrát na Jablonec a po devadesáti minutách s ním remizovala 1:1.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - 1. FC Slovácko 1:1

22.05.2013 18:00

Góly: 31. Arnold Šimonek - 36. Libor Došek

Jihlava se možná stane remízovým králem sezony. Po dnešním nerozhodném výsledku si připisuje již patnáctou remízu v probíhajícím ročníku.

Dnešní večer nabídlo mimo jiné souboj dvou sousedů v tabulce. A podle očekávání skončil zaslouženou remízou. Domácí se sice ujali díky Šimonkovi vedení, ale na něj již o pět minut později odpověděl hostující útočník Libor Došek. První poločas tak rozhodl celé utkání, protože v tom druhém již ani jeden z gólmanů překonán nebyl.

Jako první z větší šance prověřil domácího Blažka Milan Kerbr, ale jeho rána z hranice malého vápna mířila přímo doprostřed brány. Aktivitou ani jeden z týmů právě nehýřil, přesto se brankář Melichárek musel činit - do akce jej volal razantním pokusem Lukáš Masopust. Domácí tým se snažil určovat tempo hry a částečně se mu to také dařilo - střelu Lukáše Vaculíka zastavila až tyč brány Dušana Melichárka.

Vzápětí se ale domácí fanoušci přeci jen dočkali vedení - opět v tom měl kopačky Vaculík. Po jeho centru se k míči ve vápně dostal Arnold Šimonek, jehož hlavička znamenala úvodní branku utkání.

Radost Jihlavy ale trvala sotva pět minut. Z rohového kopu posadil Ladislav Volešák svůj centr přesně do skrumáže před Blažkem, který nestihl reagovat na přízemní střelu Libora Doška. Zkušený veterán tak vstřelil cenný vyrovnávací gól - 1:1.

Ve druhém poločase se Vaculík opět potkal s brankářem Melichárkem, tentokrát byl ale brankář hostí připraven a Vaculíkův samostatný nájezd zlikvidoval. Po hodině hry se domácí Jihlava dokonce dostala do dvoubrankového vedení, gól Marka Jungra ale kvůli ofsajdovému postavení správně nebyl uznán.

Po Doškově přiťuknutí se mohl ke střele odhodlat Ladislav Volešák, ale bývalý slávista mířil nad branku. To platilo i o další akci zkušeného ofenzivního hráče, ani napodruhé však Volešák brankáře Blažka nepřekonal. Utkání tak po devadesáti minutách skončil shodnou remízou, která oběma celku potvrzuje jejich postavení ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dukla Praha 2:2

22.05.2013 18:00

Góly: 10. Jan Vorel (vl.), 36. Antonín Fantiš - 3. Ismael Ouedraogo, 49. Ondřej Vrzal

Čtyři góly a dělbu bodů byla k vidění v Ostravě. Remíza nepotěšila ani jeden z týmů. Baník se jedním bodem ještě definitivně nezachránil, zatímco Dukla přišla o šanci na účast v evropských pohárech.

Aktivní ofenzivní pojetí obou celků i spousta chyb a kuriózních momentů v defenzivní činnosti vedly k tomu, že v prvním poločase viděli diváci na Bazalech hned tři góly. Do vedení se již ve třetí minutě dostali hosté, když nenápadná střela záložníka z Burkiny Faso, Ouedraogoa, přeskočila rukavice domácího brankáře Bárty. Ostravský brankář neměl čisté svědomí - 0:1.

Hosté se z vedení ale příliš dlouho neradovali. Ještě než se na časomíře objevila desátá minuta, bylo srovnáno. Nešťastným střelcem byl hostujcí Vorel, který si do vlastní brány srazil brankářem vyraženou Kukecovu střelu - 1:1.

Kuriózním momentem byl i třetí gól v utkání, kterým se do vedení dostali domácí. Nepovedený odkop předvedl Malý, míče se zmocnil Kukec a krásně nacentroval na hlavičkujícího Fantiše - 2:1 pro domácí. Jinak poměrně vyrovnaný průběh zajímavého poločasu tak skončil vedením Baníku.

Druhý poločas pak odstartoval symbolicky dvakrát nepovedenou rozehrávkou. Brzy po ní již bylo skóre srovnáno. Také hráči Dukly se prosadili hlavou, to když Vrzal nedal brankáři Bártovi šanci - 2:2.

Zajímavé momenty byly k vidění i ve zbylém průběhu utkání, přestože již žádná branka nepadla. Krásnou ránu těsně vedle šibenice například vypustil domácí Staško. Na druhé straně mohl pro změnu převážit skóre pro Duklu hostující Roger, jeho šanci ale zneškodnil výborným zákrokem Bárta.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 3:1

21.05.2013 20:15

Góly: 28. Renato Kelić, 66. David Pavelka, 80. Michael Rabušic - 73. Jakub Podaný

Skvělou formu z posledních týdnů potvrdil liberecký Slovan i proti tradičnímu rivalovi z Teplic, proti kterému si připsal osmou výhru za sebou! Úřadující mistr si tímto prakticky zajistil EL, zatímco FKT ještě nemá jistou záchranu.

Domácím se proti dalšímu severočeskému týmu dlouhodobě nedaří a také zpočátku ležela aktivita na teplických kopačkách. Na první výraznější možnost jsme si museli počkat až do dvacáté třetí minuty, kdy z dobré pozice střílel Podaný, ovšem po rychlém kontru nemířil mezi tři tyče. O pouhých pět minut později udeřilo na druhé straně: Rybalka z rohu naservíroval balón na hlavu Keliče a bylo to 1:0.

Ještě do konce prvního dějství mohl přidat pojistku znovuzrozený kanonýr Michael Rabušic, který si šikovně naběhl za obranu, nakonec však jeho pokus z úhlu Grigar do branky nepustil.

Také po obrátce byl bývalý gólman pražské Sparty v centru dění. Konkrétně to po spolupráci s Delargem zkoušel na přední tyči Šural, jeho snaha ovšem neskončila úspěchem! Skóre se tak měnilo až po hodině hry. Šuralova rána byla sice jedním z obránců zablokovaná, ovšem kulatý nesmysl se ocitl u nohou Pavelky, jenž si věděl rady a zvýšil na 2:0. Odpověď Mahmutoviće zlikvidoval pozorný Kovář!

Nedáš, dostaneš, staré známé pravidlo se tak znovu potvrdilo. Rosa vybojoval míč pro Podaného, který na nic zbytečně nečekal a parádní přízemní dělovkou za pomoci tyče napasoval mičudu na místo určení - 2:1. Teplickou snahu o vyrovnání však deset minut před koncem znemožnila chyba Kaufmanna, po které se Rabušic hnal tváří v tvář na Grigara a zkušeně obloučkem definitivně rozhodl o výhře pro Slovan - 3:1. Urostlý střelec zaznamenal sedmou trefu v pěti utkáních.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FK Příbram 0:0

21.05.2013 19:30

Góly: -

Ryze záchranářský souboj mezi domácím Hradcem a Příbramí skončil bezbrankovou remízou. Hosté tak mohou být více spokojeni, neboť udrželi před Votroky klíčový tříbodový náskok.

Důležitost utkání byla bohužel na obou stranách hodně znát, hrálo se sice bojovně, ale víceméně opatrně a šancí bylo poskrovnu. Diváci Pod Lízátky se tak po většinou nudili. Až závěr prvního poločasu nabídl výraznější vzrušení a postarali se o něj hráči Hradce. Haris Harba poslal míč na penaltu a z druhé vlny nabíhající Marek Kulič nechal vyniknout brankáře Hrušku. Ten nohou míč vyrazil na rohový kop. Jen o chvíli později byl v další velké šanci Šísler, ale míč trefil vedle branky.

Necelá třítisícovka diváků se lepšího fotbalu nedočkala ani ve druhém poločase. Příbram dobře bránila a Votroci nebyli schopni směrem dopředu něco vymyslet. V 65. minutě centroval Poděbradský a Tarczal si málem vstřelil vlastní gól. Golman Hruška byl ale opět připraven a byl asi nejlepším hráčem hostí na hřišti.

Stejně jako v prvním poločase se to nejzajímavější odehrálo až na konci. Ve tříminutovém nastaveném čase hlavičkoval z dobré pozice Hochmeister, ale Hruška předvedl dobrý zákrok. Hruška svůj tým výrazně podržel i při poslední akci Votroků. Při rohovém kopu sklepl brankář Lindr míč pro Uškoviče, který jen zblízka napálil brankářskou oporu Příbrami. Hosté pod Strakovým vedením uhájili bezbrankovou remízu a před Hradcem mají dvě kola před koncem soutěže pořád tříbodový náskok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň28195450:1962
2.Sparta Praha28176549:2357
3.Slovan Liberec28155843:3250
4.Sigma Olomouc28128836:2744
5.Dukla Praha281013546:3343
6.Baumit Jablonec281110746:4043
7.Slavia Praha28109937:3039
8.FK Mladá Boleslav281081033:3738
9.Vysočina Jihlava28615732:3933
10.Zbrojovka Brno28951433:4832
11.1. FC Slovácko28871332:4031
12.Baník Ostrava28781334:4129
13.FK Teplice28781332:4429
14.1. FK Příbram286101224:3828
15.FC Hradec Králové285101327:3825
16.České Budějovice28651722:4723

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (431)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele