Gambrinus liga - souhrn 23. kola

03.04.2010, 17:40, aktualizováno 05.04.2010, 19:28
Komentáře a souhrny
Dramatický závěr měl zápas Plzně s vedoucí Spartou, který nakonec skončil remízou. Ostrava veze tři body z Teplic, podobně je na tom po výhře nad Olomoucí i Jablonec. Slavia si doma poradila s Bohemians 1905, Brnu se příliš nepovedl domácí zápas proti Mladé Boleslavi, který skončil vítězstvím hostů 3:2. Tři body mají Kladno a České Budějovice...

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 2:2

05.04.2010 17:30

Góly: 47. Marek Bakoš, 90. František Rajtoral - 83. Wilfried Bony, 87. Juraj Kucka

Plzeň doma remizovala se Spartou 2:2. Domácí se ujali vedení ve 47. minutě zásluhou Bakoše, v 83. minutě vyrovnal Wilfried a do vedení rudou armádu poslal tři minuty před koncem Kucka. Potom ovšem přišla poslední minuta zápasu a vyrovnání na konečných 2:2 z kopaček Rajtorala.

První příležitost měli po čtvrthodině hry domácí. Bakoš zprava odcentroval a míč si stáhl Blažek, v pádu ho ale neudržel a při Spartě stáli všichni svatí, protože žádný z hráčů Plzně se k přesnější dorážce nedostal. Po půlhodině hry se dostali k dobré příležitosti i Letenští. Kušnírovi se nepovedl centr, ale Daněk si s ním nevěděl rady a míč propadl na Kadlece. Ten ho poslal na Sionka, který ovšem v pádu netrefil odkrytou branku. Minutu před koncem první půle ještě nastal velký závar před letenskou brankou. Sparťané nedokázali dostat míč z pokutového území po centru Petržely a ke střele se tak dostal Navrátil. Jeho ránu vykopávali sparťané z brankové čáry. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Hned z kraje druhé půle přišla branka Plzně. Petržela našel volného Rajtorala, ten odcentroval a Bakoš dal hlavou gól, když pálil do protipohybu brankáře Blažka - 1:0. Vyrovnání přišlo až v 83. minutě, když se trefil Bony Wilfried. Opět se jednalo o branku vstřelenou hlavou, Wilfried využil centru Vacka a přes Bystroně skóroval - 1:1. Tento stav vydržel jen čtyři minuty, jelikož Sparta rychle otočila vývoj utkání. Zeman centroval od koncové čáry, Wilfried míč minul a gól padl až po šťastném odrazu od Kuckových kopaček - 1:2. To stále nebylo vše. Ve třetí minutě nastavení srovnal stav domácí Rajtoral. Ten využil obrovské chyby v obraně hostí a z pravé strany propálil Blažka - 2:2.

Sparta sice dokázala otočit nepříznivý stav, ale v závěru po velké chybě inkasovala a bere jen bod. Stále ovšem zůstává v lize neporažena.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians 1905 3:0

05.04.2010 15:30

Góly: 71. Peter Grajciar, 78. Peter Grajciar, 83. Petr Trapp

Slavia doma porazila Bohemians 1905. Domácí se sice dlouho nemohli proti Klokanům prosadit, ale v poslední dvacetiminutovce zvládli zásluhou dvougólového Grajciara a Trappa dát tři branky a zvítězit 3:0.

První šance domácích přišla v šesté minutě. Janda napravo zaměstnal obránce Bohemians a nakonec poslal míč pod sebe na M. Černého, ten sice vystřelil, ovšem trefil ovšem jen boční síť branky Bohemians. Po půlhodině hry střílel po rohu Krajčík, ale jeho ránu chytil Sňozík. Více se v první půli neudálo a do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

První velkou šanci ve druhé půli měla Slavia. Černý prošel přes levou stranu a nahrál na hranici vápna, kde se k míči dostal Grajciar. Vystřelil, ale bránu netrefil a míč šel nad. V další šanci se ocitl Vlček, ten se však nerozhodl pálit a přihrál ještě na agilního Grajciara, tomu se ale střela nepovedla a míč sebral Sňozík. Paradoxně nejblíže gólu měli v 68. minutě hosté. Hartigovu hlavičku z 12 metrů nádherně vyrazil Vaniak. Za domácí střílel dobře z dálky Trapp a brankář Bohemians se musel hodně natahovat, aby míč vyrazil. V 71. minutě přišla první rána z následující kanonády Slavie. Domácí zahrávali přímý kop z levé strany z poměrně velkého úhlu. Všichni čekali centr, ale Peter Grajciar nádherně vymetl levou šibenici a skóroval - 1:0. O sedm minut později skóroval slovenský záložník znovu. Opět z přímého kopu, tentokrát vyčistil pravou šibenici brány Bohemians - 2:0. Bohemka se snažila korigovat stav dobrou ranou Ibragimova, ale Vaniak pěkně zasáhl. A potom už přišel gól na konečných 3:0, který vstřelil Petr Trapp. Ten byl nehlídaný v pokutovém území a pohodlně tak mohl hlavičkovat do brány a stanovit na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 0:1

05.04.2010 15:30

Góly: 26. Matěj Vydra

Ostrava vyloupila Stínadla, když porazila Teplice 1:0. Jediný gól vstřelil opět talentovaný mladík Vydra. Ten se trefil ve 26. minutě.

Ve 13. minutě rozehrával Lukeš standardní situaci. Domácí Klein míč odhlavičkoval, ale Mičola jej ihned vrátil zpět do pokutového území a Bolf se tak ocitl sám před brankářem Slavíkem. Ten ovšem výtečně zasáhl. Na druhé straně měli velikou šanci i Tepličtí. Mahmutovič zblízka střílel, ale v poslední chvíli jeho ránu zblokoval Bolf. Potom už přišla 26. minuta a branka na 0:1, o kterou se postaral mladičký útočník Ostravy Matěj Vydra. Lukeš vyslal dlouhou nahrávkou za obranu na Vydru a ten se z hranice šestnáctky parádně trefil přesně pod břevno. Stanovil tak konečný stav první půle - 0:1.

Druhý poločas byl na šance o dost méně výživný. Za zmínku stojí opravdu jen pár situací. Jednou z nich je Ličkův pokus ze 62. minuty, kdy jeho střela zdálky jen těsně minula tyč Slavíkovy brány. Z dálky to zkoušel i teplický Ljevakovič, ale ani on netrefil bránu. A když po Stožického rohu odvrátil hlavičku Vachouška na brankové čáře Neves, tak utkání skončilo výhrou Baníku Ostrava.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - SK Kladno 1:4

04.04.2010 17:00

Góly: 66. Martin Horáček - 28. David Zoubek, 43. Vít Beneš, 61. David Zoubek, 77. Jan Novotný

Lepší začátek si trenér Procházka snad ani nemohl přát. Čtyři branky v síti soupeře při jeho debutu na kladenské lavičce udeřily nejspíše smrtící ránu pro Střížkov a zároveň dala naději jeho svěřencům v boji o udržení.

Kvůli naprosté neschopnosti obou týmů dostat se do zakončení, působil zápas vyrovnaně. Nicméně se do útoků přeci jen častěji pouštěli hosté. Mrázovy nevyužité centry do malého vápna mohl potrestat Ibe, ale šancí ve 25. minutě pohrdl. A tíži prvního gólu tak vzal na svá bedra kladenský Zoubek.

Svému bývalému zaměstnavateli zhoršil záchranářské práce po přihrávce Tatanašviliho, když se dostal do vápna a svým pokusem dovolil Rodingerovi pouze s pomocí o angličák. Aby to nebylo bývalým spoluhráčům líto, měl Zoubek prsty i v druhém gólu.

Pár momentů před odchodem do šatny se totiž postavil k přímému kopu, ze kterého svým centrem našel Beneše. Ten hlavičkou k tyči z pár kroků nedal Rodingerovi žádnou šanci, střížkovská kabina tak o poločase rozhodně nebyla plná dobré atmosféry.

A Zoubek si nedal říct ani po přestávce. Uplynulo šestnáct minut od začátku druhé půle a svým technickým pokusem nechal prolétnout domácího brankáře bez úspěchu. Přímý kop se přes zeď snesl přesně do šibenice.

Domácím se chvíli poté podařilo alespoň snížit, když odvrácenou standardku dostal za záda Kostolaneského skákavou střelou Martin Horáček. Jenže třináct minut před koncem přišla další parádní střela hostů, kterou Rodinger jednoduše chytit nemohl. Novotný se totiž do střely zpoza vápna opřel dokonale. Střížkov už sice žádnou další trefu nedovolil, zároveň si sám už nedokázal vypracovat jedinou šanci a musel se smířit s vysokou prohrou.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 2:1

04.04.2010 17:00

Góly: 55. David Horejš, 80. David Horejš - 66. Daniel Huňa

V Budějovicích se o góly starali pouze kapitáni. Úspěšnější Horejš svými hlavičkami posunul své spoluhráče před Slovácko a prvoligová příslušnost pro příští ročník se stala zase o něco reálnější. Příbram od úvodní remízy na Letné nezískala na jaře jediný bod z výjezdů.

Diváci se z prvních zajímavých momentů mohli těšit až po více než dvaceti minutách. A to jim ještě radost kazil výborný Krbeček. Hušbauer a posléze i Sedláček si se svými pokusy vylámali zuby na jeho dobrých zákrocích. Zápas plný nepřesností ozdobil do přestávky povedenou ranou Huňa, který taktéž ztroskotal na přesném Kučerovi, který vytáhl je dalekonosný pokus na rohový kop.

Změna stran sice nepřinesla mnoho změn v obrazu hry, přinesla však to nejdůležitější - góly. V desáté minutě druhé půle rozehrál Otepka rohový kop, na který si naběhl David Horejš a povedenou hlavičkou rozvlnil síť.

V 66. minutě srovnal skóre kapitánů Huňa, na kterého zapomněla domácí obrana. Centr tak zblízka lehce usměrnil do Kučerovy branky. Po chybě Otepky mohlo být s Budějovickými ještě hůř, kdyby Nohýnkovu střelu nevyrazil připravený Kučera.

Vítěznou trefu tak obstarali domácí. A byl to opět kapitán Horejš, který si naběhl na rohový kop Otepky a hlavičkou od břevna, poslal míč, dle pomezního Korduly, za brankovou čáru. Příbram se na další kontr už nezmohla, tři body tak na jaře poprvé zůstaly v Budějovicích.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - FK Mladá Boleslav 2:3

03.04.2010 18:00

Góly: 34. Jan Kalabiška, 59. Michael Rabušic - 25. Michal Sedláček, 38. Michal Sedláček, 86. Václav Kalina

Hostující tým Mladé Boleslavi v zajímavém utkání plném branek přetlačil Brno. Dvěma góly se do kronik zapsal Sedláček.

Boleslav vstoupila do utkání velice aktivně a výsledkem jejího snažení byly hned 4 rohové kopy během úvodních minut, ze kterých však přiliš nebezpečí nevzešlo. To však bylo na dlouhou dobu vše. Kvalita předváděné hry byla totiž po dlouhou dobu velice chabá. Oba týmy se totiž přádháněly v dovednostních hrách nepřestnosti a zkažené přihrávky.

Výjimku tak tvořila šance Dostálka ze 13.minuty. Brněnský veterán vtrhl do pokutového území jako rozjetý vlak, přiťuknul si balón s Doškem, ovšem jeho následná střela neznamenala pro brankáře Šedu nebezpečí.

Pokud dal v následných momentech divák přednost oblíbenému občerstvení před pozorováním kopané, pak o nic nepřišel. Bída si v tu chvíli podávala ruku s nouzí a z hlediště se začal ozývat první nespokojený pískot. Ten vyvrcholil v minutě šestadvacáté. Marek Kulič zpracoval rychlou přihrávku, s velkým přehledem nacentroval ke středu pokutového území, kde se v "zemi nikoho" objevil Sedláček, pro nějž nebyl problém skórovat.

S Moravany mohlo být jen o pár vteřin ještě hůře. Boleslavský matador poslal z velké vzdálenosti centr do vápna, kde jej, k překvapení všech, nikdo nezasáhl a míč tak nakonec doplachtil až na břevno domácí branky.

Svěřenci trenéra Stannera mohli této nevyužité příležitosti tuze litovat. Ve 35.minutě totiž Rabušic dokázal vybojoval míč na jednom z hostujících obránců a přihrát Kalabiškovi, pro kterého nebyl následně problém překonat Šedu.

Skóre se pak do přestávky změnilo ještě jednou. Mladá Boleslav rozehrávala v devětatřicáté minutě standardní situaci z velice dobré pozice těsně za hranicí pokutového území. Tam si nejdříve Táborský tak dlouho střežoval na blízkost zdi, až unudil nejdříve rozhodčího (ten mu udělil žlutou kartu), později pak i neobezřetné protihráče, aby hostující hrdina Sedláček mohl překrásnou ranou znovu poslat Středočechy do vedení.

Ve druhém poločase pokračovaly oba týmy ve zvýšeném tempu a výsledkem tak byl poměrně pohledný ligový fotbal, ve kterém se střídaly šance na obou stranách.

Bylo to však Brno, kterému se podařilo vstřelit gól. V 57.minutě Dostálek poslal "českou uličkou" do náběhu Kalabišku, který překrásným centrem posadil míč přesně na hlavu levitujícího Rabušice. Krásná a rychlá akce Brněnských tak znamenala vyrovnání na 2:2

I další výrazná příležitost jde na vrub domácím. Polách rozehrál z velké vzdálenosti standardní situaci, po které míč prolétl nad hlavami všech hráčů a nakonec jen těsně proskotačil kolem pravé tyče Šedovy brány. Brněnký kapitán se poté dostal ještě jednou do velké příležitosti, jejíž neproměnění ho muselo hodně mrzet. Po rychlém protiútoku se objevil osamocen na malém vápně s míčem na kopačce, ovšem jeho střela byla spíše propagačním pokusem, než vážně myšleným ohrožením soupeřovy brány.

Přijít tak musela minuta osmdesátá, ve které se objevila dvě brněnská "D" v hlavní roli. Nejdříve to byl Dvorník, který se dostal do velké šance. Brankář Šeda v pádu minul míč, ke kterému se tak dostal právě brněnský hráč, ovšem jeho zakončení trefilo jen posledního bránícího hráče Boleslavi - Kalinu. Druhé "D", tedy Richard Dostálek se pak do kroniky zápasu zapsal poněkud tmavším písmem. Domácí veterán se totiž po faulu na Chramostu, resp. druhé žluté kartě musel odebrat do sprch.

Aktivní tým hostujících se touto nabídkou nenechal dlouho lákat, a tak šest minut před koncem zápasu nakonec stanovil konečné skóre Kalina . Ten se na malém vápně dostal ke krásné přihrávce z dílny Chramosty, ustál důrazný souboj s brněnským obráncem a překonal brankáře Bureše - 2:3.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:0

03.04.2010 18:00

Góly: -

Podprůměrnou ligovou bitvu viděl slušně zaplněný stadion v Uherském Hradišti. Domácí tým nepředvedl zhola nic a když se k jeho malátnému výkonu připočte nepříliš kvalitní vystoupení hostujícího Liberce, vyjde jednoznačný výsledek- 0:0.

Předzápasové prognózy mohly prorokovat zajímavá tvrzení o aktuální formě obou soupeřů. Dříve tápající Liberec se v posledních týdnech pomalu rozjíždí, navíc i domácí tým dokázal porazit Budějovice či Slavii. Místo atraktivního duelu se však na stadionu v Uherském Hradišti servírovala pořádná ligová šichta.

Přestože se tribuny za slunečného podvečera velice sympaticky zaplnily, hráči se rozhodli, že budou raději pokračovat v oslavě Velikonoc. Chvílemi to tak na trávníku vypadalo více jako na slavnostním obcházení zahrádkářské osady, než-li na ligovém zápase.

Domácí plejeři nepředvedli v úvodním dějství zhola nic. Přestože se v jejich sestavě objevil po delší době Cleber, jeho přítomnost absenci tradičního špílmachra nenehradila. Výsledkem tak byla absolutní bezmocnost Slovácka, jehož hra byla doslova protkána neschopností si přihrát. Jestliže by se maturita skládala z disciplíny dvou přesných přihrávek v řadě za sebou, pak vězte, že z domácího týmu by nejspíše zkoušku nesložil nikdo.

Pospávající fanoušky tak v první půli vyvedla z míry jen Liškova dělovka v šestnácté minutě, kterou ale zastavila hradba těl před bránou. Změnit skóre tak mohl jen o chvíli později Dočkal, avšak jeo křižná střela jen těsně minula pravou tyč Filipkovy branky.

A do třetice Liberec. Tentokráte se Frejlach po hrubce jednoho z obránců Slovácka dostal velice lehce do obrovské příležitosti, ze které byl zřejmě sám natolik překvapen, že nedokázal z kroku překonat padajícího gólmana.

Druhá půle o nic lepší podívanou nenabídla. Jediné vzrušení tak měl na svědomí hostující Janů. Ten se pokoušel vhodit aut, ovšem v rozhodující chvíli mu míč vyklouzl z rukou a výhoda zéto situace tak úsměvnou situací přešla na stranu soupeře.

Samotný závěr zápasu pak přeci jen nabídl větší tempo ze strany Severočechů. Nejdříve pálil těsně nad Valenta, aby se o chvíli později přičinil o rozehrání standardní situace, po níž to v publiku i okolo tyče jen zahučelo.

Těsně před konečným hvizdem pak zkoušel své štěstí Nezmar, jeho střelu zblízka ovšem brankář Filipko vyrazil.

Na tento zápas bude lepší rychle zapomenout. Především domácí tým se prezentoval prachbídným výkonem, který si ani nezaslouží nazývat kopaná. Také hosté mají "máslo na hlavě", neboť i oni mohli předvést více. Přestože byli v tomto zápase jednookým mezi slepými, nepovedlo se jim proti slabému soupeři vydolovat více než jeden bod.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Sigma Olomouc 3:1

03.04.2010 15:45

Góly: 37. Marek Jarolím, 41. Pavel Eliáš, 86. Anes Haurdič - 28. Jakub Petr

Jablonec dal zapomenout na nepovedené derby s Libercem a v dnešním zápase opět naplno bodoval. Jablonečtí doma třemi brankami zdolali Sigmu Olomouc a nadále živí šance na nejpřednější příčky Gambrinus ligy.

Na jablonecké Střelnici se poprvé diváci zvedli ze sedadel v osmé minutě, to se totiž Jarolím dostal k míči, ovšem záložník domácích těsně přestřelil. O pět minut později se domácím naskytla ještě větší příležitost, centr Kovaříka trefil Lafata a Lovásik reflexivním zákrokem vyrazil na břevno. Brankář Lovásik držel svými zákroky Olomouc nad vodou. Šance Jablonce pokračovaly ve 22. minutě, Pekhart nůžkami míč netrefil a Loučkovu ránu vyrazil Lovásik. Olomouc na sebe poprvé upozornila střelou Šultese, s tou ale brankář Špit neměl vážné problémy. Ačkoliv byl Jablonec aktivnější, do vedení šli Hanáci. Ordoš vyslal pasem do šance Jakuba Petra a ten propálil Špita - 1:0 pro Olomouc. Úvodní branka hostující Sigmu nabudila, další pěknou akci hostů musel řešit Špit, ten měl ale zjednodušenou úlohu, neboť Ordoš zakončoval z poměrně ostrého úhlu.

Ve 37. minutě se podařilo Jablonci vyrovnat, o krásnou a důležitou branku se postaral záložník Marek Jarolím, který překonal Lovásika z volného přímého kopu - 1:1. Neuběhlo ani pět minut a Jablonec dokonale skóre otočil. Kovařík z rohového kopu posadil míč na hlavu Pavla Eliáše a bylo to 2:1 pro Baumit Jablonec. Eliáš mohl zanedlouho zvýšit, jeho střela šla nad. V prvním poločase to bylo z obou stran vše.

Také druhý poločas měl zajímavý průběh. Domácí Loučka pálil těsně vedle hostující branky a totéž platilo i po ráně olomouckého Bajera. Po hodině hry předvedli domácí pěknou akci, Lafata přihrál Jarolímovi a jeho střela uvnitř pokutového území skončila rohový kopem. Baumit měl několik dobrých příležitostí, ale na třetí branku si musel počkat až do 86. minuty. Čtyři minuty před koncem hrací doby zakončil rychlý brejk Jablonce Haurdič a domácí vedli už 3:1. Sigma sice mohla vzápětí snížit, to by ale musel Šultes zblízka trefit branku. Baumit už si dvoubrankové vedení pohlídal a zaslouženě vyhrál 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha231211032:1147
2.Baník Ostrava23136435:1945
3.FK Teplice23128336:2244
4.FK Jablonec23135529:2244
5.Viktoria Plzeň23117531:2340
6.FK Mladá Boleslav22104838:2934
7.Slavia Praha2397730:2434
8.Sigma Olomouc23941036:3131
9.1. FC Brno2386923:2930
10.Slovan Liberec23841127:3128
11.1. FK Příbram22831125:3027
12.Bohemians 190523671014:2325
13.České Budějovice23581019:2723
14.1. FC Slovácko23641320:3022
15.SK Kladno23521620:3917
16.Bohemians Praha23421723:4814

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (424)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele