Gambrinus liga - souhrn 22. kola

04.04.2009, 19:02, aktualizováno 06.04.2009, 19:10
Komentáře a souhrny
Slavia prohrála v Olomouci, příliš litovat ale nemusí, jelikož Sparta v pondělní dohrávce doma pouze remizovala s Libercem. Baník doma dostal lekci od Plzně, Jablonec si naopak poradil s Českými Budějovicemi. Po remíze s Teplicemi je na tom špatně Zlín, z týmů ze spodku tabulky si přilepšilo Kladno a Bohemians...

Tescoma Zlín - FK Teplice 1:1

04.04.2009 17:00

Góly: 45. Ondřej Čelůstka - 89. Jakub Mareš

Zlín odehrál s Teplicemi podprůměrný zápas, který nabídl branky na konci obou poločasů. Po každé do stejné branky, a tak se body, pro Zlín smolně, dělí.

Jak už to tak bývá, na Letné se pěkný fotbal nehrál. Nepřesnost střídala nepřesnost a kloudná akce nepřicházela. Až po dlouhých sedmadvaceti minutách se ke střele po ose Trubila - Šmahaj zakončoval Bača jen těsně mimo tři tyče. Severočeši zůstávali za očekáváním a nejzajímavější byla nedůrazná střela Stožického. Když Mahmutovič nedokázal potrestat chybu Dostálka, přišel gól od domácích. Rýdel na jaře přesvědčil o svém umu při přímých kopech a po další takové se zahrával v posledních vteřinách poločasu roh. Na něj si naběhl Čelůstka a otevřel skóre.

I když konec první půle sliboval mnohé, druhý se opět vrátil do nudné kopané. Zajímavé věci se začaly dít až v poslední dvacetiminutovce. Nejprve mohl srovnat krok Klein, jenž po Verbířově standardce hlavičkou tečoval balón, proti kterému se vyznamenal Baránek. Na druhé straně pálil po odraženém rohu zpoza vápna Vyskočil, bohužel pro domácí jen do brankáře. Velkou smůlu si vybral Dostálek, když nedosáhl na centr Žůrka a na zemi zblokoval gólovou střelu Musila. Když za teplické nedokázal z dobré pozice vstřelit gól Rosa, zdálo se, že body zůstanou na Moravě. Jenže minutu před koncem si na rohový kop vyskočil Mareš a sebral domácím radost.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 1:4

04.04.2009 17:00

Góly: 46. Róbert Zeher - 17. Daniel Kolář, 56. Pavel Horváth (pen.), 69. Tomáš Hájovský, 73. Daniel Kolář

Tak tohle čekal asi málokdo. Plzeň se konečně rozstřílela, a to hned na horké půdě ostravského Baníku. Ten tak nezaútočí na pohárové příčky a evropský sen se začíná pomalu vzdalovat.

Ani jeden tým si zpočátku s míčem moc netykal, postupem času se ale fanoušci fotbalu přeci jen dočkali, a to zejména ti ze západu Čech. Hned z první nebezpečné šance přišel gól, když Limberský chytře uvolnil Koláře, který krásnou střelou poslal hosty do vedení. První poločas toho mnoho, co se týče gólových příležitostí, opravdu nenabídl. Za domácí byl blízko ke skórování Rajtoral, s jehož dalekonosnou střelou by měl Daněk velké problémy, kdyby nemířila pár decimetrů vedle. Před koncem poločasu naopak mohl zvýšit vedení Krbeček, ale hlavičkoval nad branku.

A tak přišlo blesku rychlé vyrovnání Zehera. Ten strávil na hřišti pár vteřin, když ho Rajtoral našel svým centrem a domácí útočník prostřelil brankáře. Jenže netrvalo dlouho a Tchuř stáhl za dres Petrželu ve vápně. K penaltě se postavil samozřejmě Pavel Horváth a vrátil Plzni vedení. Velký hněv se pak snese na hlavu Zehera, který po dobré práci Střihavky mohl do zpola odkryté branky opět vyrovnat.

Branku ovšem minul a přišel tak dvojnásobný trest z druhé strany republiky. Hájovský si naskočil na přímý kop Horvátha a hlavičkou posunul ještě blíže ke třem bodům hosty. Po třech minutách utekl Varadi, centrem našel Koláře, jehož jen na oko bránil Pavlík a hlavičkou posunul zápas do exhibičního výsledku. Debakl tak vyrovnali alespoň fanoušci, kteří do poslední minuty své hráče plně podporovali.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Dynamo České Budějovice 2:0

05.04.2009 15:00

Góly: 27. Petr Pavlík, 82. Pavel Černý

Domácí se v kvalitním ligovém utkání dokázali dvakrát probít přes tuhou a donedávna neprostupnou tvrz Budějovic. Díky úspěšným střelcům Pavlíkovi a Černému se tak minimálně na pár hodin posunuli až na 3. místo tabulky.

První poločas nabídl velice pohlednou podívanou. Ti, kdo očekávali neustálé dobíjení hostující tvrze, se sice nezmýlili, ovšem domácím to šlo o poznání lehčeji, než např. v nedávné minulosti pražské Spartě. Jablonečtí těžili ze skvělého pohybu středové řady, ve které navíc vynikal především mladý Bosňan Haurdič či Valenta dobrými individuálními průniky, se kterými si jindy neprostupná obrana kouče hostů Tobiáše nevěděla rady. Především první půlhodinka zápasu se nesla ve velkém tempu, které jakoby ani nepatřilo do současného repertoáru přítomných týmů.

První velkou šanci viděli diváci v Chance aréně v šesté minutě, když Hlouškův centr proskotačil pokutovým územím, v němž se po něm natahovala hned dvojice jeho spoluhráčů, ovšem ani jednomu se nepodařilo míč dostihnout. Hned v zápětí udělal Klapka z bránícího hráče statického panáka a následnou střelou orazítkoval záda hostujícího Leštiny, od kterého zamířil míč do zámezí. Po pár vteřinách se ujal exekuce rohového kopu, jak jinak, Hloušek, jeho centr našel hlavu Štěpána Kučery, který notně protáhl jeho jmenovce a zároveň brankáře Dynama, Pavla Kučeru. Poté se jablonečtí dostávali postupně do mírného tlaku, který však dlouhou dobu nebyli schopni využít pro nějakou vážnější situaci. Jejich záložní řada, skvěle doplňovaná obránci, si sice dokázala dělat ve středu pole v podstatě, co chtěla, ovšem s větší blízkostí vápna hostů se zvětšovala také početnost bránících hráčů a domácí kombinace tak většinou končily na budějovických kopačkách.

Po necelé půlhodince hry však přišel zlomový moment. Hloušek se totiž opět postavil k rozehrávce standardní situace, po níž míč přeletěl všechna vyskočivší těla a orazítkoval tyčku, následně se před opuštěnou svatyní objevil nikým nehlídaný Pavlík a pohodlným zakončením otevřel skóre - 1:0.

Tempo hry po úvodním gólu lehce povadlo, ovšem ani v tuto chvíli si diváci na nudu rozhodně stěžovat nemohli. Svěřenci trenéra Komňackého se totiž stále drali do útoku, navíc i aktivita hostů postupně nabírala na obrátkách, ovšem nevedla k ničemu jinému, než k velkému závaru ve 33.minutě, kdy Sedláček a po něm ještě Stráský dvakrát v rychlém sledu jedovatě vystřelil, avšak jejich projektily zasáhly v obou případech pouze obětavě padající Severočechy.

V začátku druhého poločasu byl k vidění mírný tlak domácích, kteří se pokoušeli ještě navýšit své vedení z prvního poločasu. Po sedmi minutách hry si stejně jako v prvním poločase udělal tentokrát Hloušek z bránícího hráče "dobrý den", rychle se kolem něj obtočil, vyslal prudký centr, který ale Hamoun jen lehce líznul a z nadějné situace tak nakonec nic nebylo.

V následujících minutách naopak převzaly otěže zápasu hostující, kteří se nechtěli spokojit s nepříznivým výsledkem. Jejich snažení vyústilo v 59. minutě v sérii centrů, které sice před brankářem domácích Zichem pořádně zatopily, ovšem k bezprostřednímu ohrožení branky nevedly. Co ale mělo velký ohlas, byla Benátova skákavá střela z prostoru před pokutovým územím, která rozezvučela tyčku domácí svatyně.

Také v následujících minutách byly aktivnější hosté, kteří ale dopláceli na časté chyby v rozehrávce a zbytečné ztráty balónů. Severočeši se začali v tuto dobu zatahovat do defenzivy, když tu se vzal, kde se vzal Hamouz, vyslal z levé strany povedený centr, který jeden z jeho spoluhráčů chtěl hned "z první" vystřelit, což se mu ke štěstí jeho spoluhráče Černého nepovedlo, neboť ten se následně k míči dostal a z pár metrů nedal prudkou střelou brankáři Kučerovi šanci.

Více informací k zápasu

SK Kladno - 1. FC Brno 1:0

05.04.2009 17:00

Góly: 49. Pavel Drsek

Kladno pokračuje v dobrých jarních výsledcích a poradilo si doma i s Brnem. Jediný gól dal Pavel Drsek.

Kladno začalo hned od úvodních minut hrát aktivně a taky si vytvořilo první brankovou příležitost. Tou byla situace, kdy se balon dostal až k Zoubelemu, kterého ovšem stačil pokrýt Lejsal, jenž včas vyběhl. Brno reagovalo nepovedenou ranou Kalivody, ovšem o to povedenější dorážkou Doška, jehož střela z otočky šla těsně vedle. Kladnu mohl vedení darovat brněnský stoper Živný, po jehož kiksu se ke střele dostal Szabo. Ten ovšem trefil pouze zmíněného Živného. Brno odpovědělo čistou gólovkou Marečka, který ale nepochopitelně přestřelil.

Ve 49. minutě se poprvé měnilo skóre utkání. Domácí vhazovali aut, jenž hlavou prodloužil na Drska Šilhan a obránce domácích se nemýlil - 1:0. Kladenští byli i nadále aktivní a na Drskův gól mohl navázat Bartoš, ten ovšem hlavou trefil pouze Lejsala a jelikož už další šance nepřišly, zápas skončil výsledkem 1:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov 0:0

05.04.2009 17:00

Góly: -

Žižkov dokázal zejména ve druhém poločase úpornou obranou vyválčit bod na půdě Boleslavi, která tak opět nedokázala na jaře doma zvítězit. Trenérská židle pod trenérem Hapalem se tak po dnešku houpe.

Hosté si hned od úvodních minut museli poradit s absencí jejich klíčového hráče a zároveň velkého baviče Petra Švancary, který musel zůstat pouze na tribuně kvůli "vlastnictví" čtyř žlutých karet, které mu na dnešní zápas vystavily stopku. Kdo tak očekával, že to budou především domácí, kteří budou bušit do obrany posledního celku ligy, měl pravdu jenom napůl. Svěřenci trenéra Hapala totiž dokázali v prvním poločase mít míč častěji na svých kopačkách, byli to také oni, kdo byl přeci jen o chloupek aktivnější, ovšem jejich snažení často ztroskotávalo na nepřesných kombinacích či nepochopení spoluhráčů.

Byli to tedy nakonec paradoxně Pražané, kteří se jako první dostali k vážnějšímu ohrožení branky. V 7. minutě se totiž štírek Naumov protlačil k pěkné střele, která donutila Millera jako prvního z brankářů zasáhnout. Hned v zápětí mohli domácí doplatit na aktivitu Makedonce podruhé a to v momentě, když si Rolko neporozuměl se svým brankářem a tak dlouho si dávali přednost, až se již zmíněný hostující útočník málem protlačil k míči.

A ještě do třetice Naumov, ten se totiž mohl řítit úplně sám na bránu, na hony vzdálený od obránců soupeře, jenže do úprku ho nepustil absolutně mylně odpískaný ofsajd, neboť ve chvíli přihrávky vybíhal útočník s číslem 17 z vlastní poloviny a o postavení mimo hru se tedy v žádném případě nemohlo jednat.

Ani to však Viktoriánům nemuselo příliš vadit. Přestože neměli tak často míč na svých kopačkách, dokázali využít krátkých okamžiků jeho přítomnosti a pronikali defenzívou Středočechů jako nůž máslem. Největší příležitost prvního poločasu spálil v minutě šestnácté Straka, který nedokázal využít krásného centru Vaculíka a následného zaváhání brankáře Millera, který jen na prázdno máchnul ve vzduchu rukama a dovolil míči projít až ke zmíněnému hráči hostů, jehož hlavička ale trestuhodně minula bránu.

Následovala pasáž, ve které byli až do konce půle aktivnější domácí, kteří si na rozdíl od prvních mnut dokázali vytvořit několik slibných příležitostí. Za zmínku určitě stojí Poláčkova chytrá přihrávka na opuštěného Pecku, který sám před Bartalským dokázal vystřelit, avšak branku svým projektilem těsně minul. V samotném závěru poločasu poté Hrdlička ze "standardky" pěkně kroutil míč do brány, což se mu ale nakonec o pár decimetrů nepovedlo.

Do druhého poločase vlétli domácí jako uragán. Do dvou velmi dobrých příležitostí se dostal Papadopulos, který v obou případech velice nebezpečně hlavičkoval, ovšem vždy pouze do míst, kde byl připravený brankář Žižkova. Následovaly předlouhé minuty, ve kterých se Středočeši snažili dobýt branku hostů, ovšem dopláceli na základní chyby v rozehrávce. Přihrát si víc jak třikrát? Pro partu kolem trenéra Hapala to byl neřešitelný úkol. Když už se jim to náhodou povedlo, většinou následoval prachbídný centr, se kterým si dokázala kvalitně fungující a především velmi početná obrana poradit.

Přestože se po celých druhých pětačtyřicet minut hrálo v podstatě pouze na polovině Viktorie, domácí hráči toho nedokázali využít. Jejich nemohoucnost dokumentuje jedna z jejich posledních šancí v závěru utkání, když se jako poslední mohykán vydal do úprku obrovitý Rolko, prošel snad přes tři hráče, vyslal dobrou přihrávku na levé křídlo, odkud ovšem jeho spoluhráč odevzdal prachbídným centrem míč do rukou Bartalského.

A co se dělo mezi tím? Viktoria snížila svou útočnou aktivitu na minimum a po vzoru Budějovic se snažila v deseti lidech bránit, což se jí nakonec povedlo. Jedinou vážnější příležitostí ke skórování tak byla hlavička Straky, kterou musel brankář Miller se vší námahou vytěsnit nad.

Boleslav tak opět nedokázala doma zvítězit, bodově se na ní dotáhl štírek z Jablonce a vše nasvědčuje tomu, že marnost v útočné pasáži byla možná osudovou ranou pro trenéra Hapala, kterému se stále nedaří vrátit Středočechům jejich podzimní formu.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - 1. FK Příbram 1:0

05.04.2009 17:00

Góly: 60. Jan Vošahlík

Střížkovská Bohemka si doma poradila s týmem Příbrami a připisuje si tři body za výhru 1:0.

Do první šance se díky ponechané výhodě dostali domácí. Novotný dostal míč doleva, přemístil se na střed hřiště a z dálky pěkně vystřelil. Trefil ovšem pouze brankáře Hrušku. Hosté z Příbrami také zahrozili, ale Oliveirova hlavička šla mimo. Po půlhodině hry hosté promeškali velikou příležitost jít do vedení. Oliveira odcentroval na Fantiše a jeho hlavičku mířící pod břevno skvěle vytáhl Beláň. K poslední nebezpečné příležitosti se v první půli dostali domácí, a to když Zoubek pálil z volného kopu vedle.

V 50. minutě opět zahrozil příbramský talent Fantiš. Ten z dvaceti metrů vystřelil a míč mířící do brány musel Beláň vytáhnout na roh. Do vedení šli po neproměněné příležitosti Příbrami domácí. Vošahlík dostal míč mezi dva obránce a levačkou se trefil pěkně k tyči - 1:0. Vedení mohl pojistit Marek Kincl, ale jeho dobrou hlavičku pohotově vyrazil Hruška.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slavia Praha 1:0

05.04.2009 20:00

Góly: 64. David Kobylík

Vedoucí Slavia nezvládla utkání na Andrově stadiunu v Olomouci, domácí Sigma si po trefě Davida Kobylíka připsala cenné vítězství 1:0.

První příležitost měli po čtvrthodině hry sešívaní, když Janda obešel Heidenreicha a přes Bestu doputoval míč až k Marku Jarolímovi. Ten vystřelil a jeho rána šla jen těsně vedle tyče olomoucké svatyně. Po třiceti minutách zahrozila i domácí Olomouc. Petr odcentroval na Ordoše a ten hlavou o kus minul branku. Ordoš mohl dát branku ještě v závěru půle, ale jeho přesnou střelu bravurně vykryl Vaniak.

Hned na začátku druhého dějství se v dobré pozici ocitl Janda, ale místo střely nahrával a celou akci pokazil. Další střeleckou příležitost měl po nahrávce Šventa Besta, ale trefil jen dopře postaveného Drobisze. V 64. minutě padla jedinná branka tohoto duelu a vstřelil ji domácí David Kobylík. Rossi vyslal centr přesně na Kobylíkovu hlavu a olomoucký hráč překonal Vaniaka a určil tak pozdější výsledek utkání. Osm minut před koncem mohl vyrovnat Fořt, ale bránu netrefil a Slavia tak v Olomouci nechala všechny body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:1

06.04.2009 17:15

Góly: 74. Juraj Kucka - 70. Andrej Kerić

Díky včerejšímu zaváhání Slavie měla dnes možnost Sparta ukrojit něco málo z jejího velkého náskoku. Jenže v těžkém zápase se Slovanem Liberec byla nakonec ráda i za remízu, jelikož po gólu Andreje Keriče prohrávala dvacet minut před koncem 0:1. Vyrovnávacím gólem se nakonec blýsknul záložník Juraj Kucka.

Hostující Liberec v prvním poločase nepůsobil příliš nebezpečně. Až na pár výjimek toho moc nepředvedl. Jednu z mála nevýrazných příležitostí hostů měl už v osmé minutě útočník Jan Blažek, po centru do pokutového území hlavičkoval ovšem vedle. První skutečná gólovka přišla až v 23. minutě. Kucka našel Kladrubského, po jehož centru do šestnáctky zakončoval domácí střelec Bony Wilfried. Jenže jeho střela letěla mimo a Zlámala neohrozila.

Přesnost scházela také následné dělovce Juraje Kucky z velké vzdálenosti. Také do třetice Sparta mířila mimo a nebyla tak schopná poslat konečně míč do sítě Slovanu. Tentokrát se pokoušel o zakončení Jan Holenda. Letenští měli v některých momentech hry očitou převahu, do přestávky už ale nedokázali gól vstřelit, podobně jako jejich soupeř.

Sparťané se snažili být aktivní také na začátku druhé půle, ale jediná střela Kladrubského opět postrádala přesnost. Hosté zahrozili nebezpečně v 55. minutě a z ničeho nic se málem dostali do vedení. Bořek Dočkal vyslal do šance kanonýra Andreje Keriče, jenž měl na kopačkách svůj dvanáctý gól letošní sezóny. Domácí fotbalisty ale zachránil včasným vyběhnutím gólman Jaromír Blažek.

Chorvatský útočník se přesně o patnáct minut později přeci jen prosadil a způsobil tím domácím fandům nemilé překvapení. Při Vulinově centru z levého křídla se bleskově odpoutal od Řepky s Hubníkem a hlavou překonal Blažka. Vedení ale Severočechům příliš dlouho nevydrželo, konkrétně pouhé čtyři minuty. Poté z hranice pokutového území napřáhl Juraj Kucka a s pomocí teče Košťála dokázal rozvlnit síť. Bylo jasné, že se sparťané s nerozhodným stavem nespokojí a budou se snažit jít do vedení. Na druhý gól se už ale nezmohli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha22155244:1550
2.Sparta Praha22116535:1939
3.Slovan Liberec22107530:2337
4.FK Mladá Boleslav22107529:2437
5.FK Jablonec22114725:2437
6.Baník Ostrava22104833:2534
7.FK Teplice2296725:1633
8.Sigma Olomouc2296727:2933
9.Viktoria Plzeň2269730:2927
10.1. FC Brno2276924:2527
11.Bohemians Praha22741125:3225
12.České Budějovice22413518:2725
13.1. FK Příbram22651121:2923
14.SK Kladno22651115:3123
15.Viktoria Žižkov22361318:3015
16.Tescoma Zlín22271313:3413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (425)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele