Gambrinus liga - souhrn 2. kola

23.07.2010, 19:27, aktualizováno 26.07.2010, 19:50
Komentáře a souhrny
Hradec v pondělní dohrávce doma remizoval s Bohemians 1905. Olomouc čtyřmi góly ve druhé půli rozstřílela Jablonec. Brno doma podlehlo Ústí, v Teplicích vyhrála Příbram a Baník ve šlágru remízoval se Slavií. V sobotu Sparta s problémy porazila Slovácko. První výhru si připisuje také Plzeň, která vyhrála v Liberci. Boleslav v pátek jen remízovala s Budějovicemi.

FC Hradec Králové - Bohemians 1905 1:1

26.07.2010 18:00

Góly: 49. Pavel Černý (pen.) - 30. Michal Pávek (vl.)

V případě výhry nad Bohemians 1905 mohl jít Hradec Králové hodně nečekaně do vedení ligy. Tři body ovšem nakonec vyválčit nedokázal a musel se spokojit pouze s remízou 1:1.

V předchozím zápase se Spartou šli Votroci hodně rychle do vedení a i dnešní zápas mohl mít obdobný scénář. Po Pilařově centru pálil nebezpečně z voleje Roman Fischer, avšak s přesnosti to už bylo horší. V 5. minutě přišel druhý výsledek aktivity Hradce. Hlavou zakončoval Tomáš Rezek, jenže jeho dobrou hlavičkou Sňozík dokázal vytáhnout alespoň na tyč.

Další šance už ale patřily Bohemians. Pořádnou hrozbu pro domácí defenzívu znamenal David Bartek, který během krátké doby mohl vstřelit hned dvě branky. Pokaždé ale narazil na bezchybného Lindra. Ten ovšem v 30. minutě nakonec přeci jen kapituloval. Po rohovém kopu lehce hlavičkoval Škoda, míč se nešťastně odrazil od zad Pávka a skončil v bráně Hradce. Domácí i přes očividnou snahu ale na nepříznivý stav nijak zareagovat nedokázali a do kabin tak šli v nepříliš pozitivním rozpoložení.

Také vstup do druhého dějství vyšel lépe Hradci. Tentokrát se dočkal i branky. V 48. minutě zahrál v pokutovém území obránce Cseh rukou a rozhodčí odpískal penaltu, kterou následně proměnil kanonýr Černý. Zcela otočit stav mohl záložník Hochmeister, avšak jeho střelecký pokus dokázal zblokovat stoper Lukáš.

Tempo hry v následujících minutách značně opadlo a vypadalo to, že nerozhodný stav vyhovuje oběma stranám. Hrálo se bez šancí a nějakých skutečně zajímavých okamžiků. Za zmínku snad stojí jen nepřesná rána Nešpora a dalekonosný pokus Poděbradského, ani ten však nesměřoval do brány. I proto nakonec zápas vítěze nepoznal.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slavia Praha 1:1

25.07.2010 19:00

Góly: 51. Tomáš Frejlach - 37. Karol Kisel

Šlágr kola mezi Baníkem Ostrava a Slavii Praha skončil remízou 1:1. Pro oba celky je to spíše ztráta, neboť po dvou kolech mají jak baníkovci, tak i sešívaní pouze dva body. Do střeleckých análů se zapsali Karol Kisel a Tomáš Frejlach.

První poločas nezačal zrovna ve velkém tempu, směrem dopředu byl spíše aktivnější Baník, ovšem byla to Slavie, kdo držel míč častěji na svých kopačkách. K prvnímu velkému vzrušení došlo po standardní situaci Tomáše Frejlacha, nová akvizice v dresu Baníku vypálila tvrdou ránu a brankář Martin Vaniak musel vyškrábnout pokus na rohový kop. Svěřenci trenéra Koubka se nadále tlačili více dopředu, jenže ze závaru v pokutovém území Pražanů nic nevytěžili. Slavie si v prvním poločase vytvořila jedinou šanci a tu chladnokrevně potrestala.

Slavii se vyplácí příchod Karola Kisela. Ten skóroval už v prvním zápase a i v tomto utkání se zapsal do střeleckých análů. Sešívaní předvedli pěknou rychlou akci, na jejímž konci byl Karol Kisel, slovenský záložník si dobře naběhl do prostoru a střelou k tyči poslal Slavii do vedení - 0:1. Ostravě se do konce prvního dějství vyrovnat nepodařilo.

Domácí pochopitelně potřebovali zvýšit útočnou aktivitu a ve druhém poločase se jim to podařilo. V 52. minutě navíc bylo vyrovnáno, krásnou trefou se prosadil Tomáš Frejlach, Martin Vaniak byl naprosto bez šance - 1:1. Utkání tak de facto začínalo nanovo. Vrátit vedení Slavii mohl Grajciar, po centru Čelůstky ale zamířil vedle. Utkání mělo docela jiné tempo než v prvním poločase, v další obrovské příležitosti se ocitl Varadi, jeho zakončení se snad i lehce otřelo o tyčku.

Čtvrthodiny před koncem se hra zase o něco uklidnila, nicméně šlo vidět, že ani jeden z týmu bod nechce. V zápase také došlo na souboj bývalých spoluhráčů, do útoku Baníku se totiž dostal Zdeněk Šenkeřík. Pikantní také bylo to, že ve stejný moment se dostal na hrací plochu i jeho kamarád Stanislav Vlček. Zápasu to ale moc nepomohlo, oba aktéři další branky nepřidali, takže do Prahy putuje bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Ústí nad Labem 1:3

25.07.2010 17:00

Góly: 87. Richard Dostálek - 7. Dominik Kraut, 43. Michal Doležal, 63. Michal Doležal (pen.)

Brno i Ústí nad Labem v prvním kole nevyhrály, a tak si toužily napravit reputaci ve vzájemném zápase. Nakonec se to povedlo hostům, kteří bez potíží dokráčeli k přesvědčivému vítězství 3:1 a všem ukázali, že v lize rozhodně nechtějí být jen do počtu.

První poločas sice žádný atraktivní útočný fotbal nenabídl, diváci ale nemuseli alespoň příliš dlouho čekat na úvodní gól. Ten totiž přišel již po sedmi minutách, kdy šli hosté do vedení. Mladý útočník Kraut dostal dostatek prostoru, v poklidu obešel dva protihráče a rázem měl před sebou parádní příležitost ke skórování. Pochopitelně toho využil a gólmana Bureše překonal ranou k levé tyči.

Výraznější aktivita Brna po tomto momentu ale nepřišla. Moravané měli v podstatě jen jednu pořádnou gólovou příležitost. Po Dostálkově centru hlavičkoval kanonýr Rabušic, jenže na gólmana Nováka nevyzrál. Ten totiž předvedl jeden ze svých báječných zákroků.

Další šok pro brněnské fanoušky přišel dvě minuty před přestávkou. Z dvaceti metrů vypálil zkušený záložník Michal Doležal a jeho nádherná střela skončila až za zády bezmocného Bureše. Do kabin se tedy šlo za nečekaného vedení Ústí v poměru 2:0.

Po změně stran dělalo Brno vše, co jen mohlo, ale do pořádné šance se nedokázalo dlouhou dobu dostat. Obrana Ústí domácí fotbalisty k ničemu nepustila a svědomitě si odváděla svou práci. Slabší chvilka hostů nastala v 58. minutě, kdy mohl snížit Chlup, jenže jeho slabý pokus Novák v poklidu lapil.

Naopak o pět minut později přišel třetí hřebík do brněnské rakve. Jeden z domácích borců zahrál po Martykánově střele rukou v pokutovém území a daroval tak Ústí penaltu. Její exekuce se ujal Doležal a bez problémů navýšil vedení svého celku. Vzápětí mohli Severočeši přidat klidně i další branku, ale nevyužili ani jednu ze svých gólovek.

Brno se nakonec dočkalo alespoň čestného korigování nepříznivého stavu. Netypicky hlavou skóroval zkušený matador Richard Dostálek. Tu správnou radost ale pochopitelně ze své trefy mít nemohl.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baumit Jablonec 4:1

25.07.2010 17:00

Góly: 46. Michal Hubník, 54. Jakub Petr, 58. Michal Hubník, 63. Michal Hubník - 90. Tomáš Pekhart

Fotbalisté Olomouce deklasovali v utkání druhého ligového kola vicemistra z Jablonce 4:1 a minimálně do pondělí poskočili do čela tabulky. Hanáci rozhodli o teprve druhé výhře z posledních jedenácti vzájemných zápasů skvělým vstupem do druhé půle, během sedmnácti minut po přestávce dali všechny čtyři branky. Premiérovým hattrickem v nové sezoně se blýskl Hubník.

V letošní domácí premiéře vstoupila Sigma do zápasu aktivně a od začátku ohrožovala hostujícího brankáře Špita. O největší rozruch se starali agilní Petr se Šultesem, kteří nebezpečně hlavičkovali po centrech z pravé strany.

Po půlhodině pálil Šultes z velmi nadějné pozice přesně, gólman Špit však opět stihl stejně jako u předchozích pokusů zakročit. Na opačné straně se dral ke střele Pavlík, ale olomoučtí obránci jeho pokus dokázali zblokovat.

Vstup do druhého poločasu si budou Hanáci dlouho pamatovat. Hned po rozehrávce vyzval Šultes ke skórování Hubníka a Sigma po pár sekundách od příchodu z kabin vedla. Olomouc byla při chuti a za osm minut zvýšila skóre, když Petr zužitkoval Hubníkovu přihrávku.

Autor první branky byl k nezastavení. Za další čtyři minuty vyhrál souboj před vápnem a bombou pod břevno upravil na 3:0. A za chvíli zkompletoval hattrick. Po Petrově centru se krásně položil do vzduchu a akrobaticky potřetí překonal Špita.

Jablonec musel dál odolávat domácím atakům, přesto se mu v závěru podařilo aspoň zkorigovat skóre. V poslední minutě se trefil tvrdou střelou střídající Pekhart. I tak má ale jablonecký kouč Komňacký před čtvrtečním vstupem do Evropské ligy o čem přemýšlet.

Olomoucký kouč Zdeněk Psotka po vysokém vítězství na Jabloncem zářil spokojeností. "Jsem velmi rád, že se nám konečně podařilo porazit Jablonec a je mi líto diváků, kteří dnes na stadion nepřišli. Neviděli to krásné představení, které hráči předvedli," uvedl Psotka na tiskové konferenci po zápase.

Jablonecký kouč František Komňacký naopak neskrýval rozladění. "Tím, co jsme tady dneska předvedli, jsem velmi zklamaný. Ta porážka je spravedlivá. Sigma byla na všech frontách lepší. Teď se musíme z toho těžkého úderu oklepat a soustředit se na čtvrteční utkání," vyhlížel Komňacký zápas Evropské ligy.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 1:2

25.07.2010 17:00

Góly: 87. Jakub Mareš - 28. Milan Jurdík, 39. Daniel Huňa

Teplice se ani napodruhé nedočkali bodu. Po debaklu se Slováckem přišla další ostuda, tentokrát v podobě domácí porážky s Příbramí 1:2. Středočeši vytěžili z minima maximum a Tepličtí nebyli schopní přelstít jejich obranou čtveřici. Podařilo se to až čtyři minuty před koncem Jakubu Marešovi.

V úvodních minutách šlo na Teplicích vidět, že chtějí odčinit blamáž ze zápasu se Slováckem. Severočeši byli aktivnějším celkem, ovšem jejich převaha nekončila kýženými brankami. Po čtvrthodině hry mohl z velice dobré pozice vstřelit branku hlavou obránce Lukáš, povedený Stožického centr z rohového kopu umístnil těsně mimo branku. Převaha Teplic ale pokračovala a do pokutového území Příbrami přibýval jeden nebezpečný centr za druhým, ovšem co to bylo platné, když ve 29. minutě otevřel skóre utkání hostující Milan Jurdík.

V krásné fotbalové akci vyslal Huňa mladičkého Jurdíka, jenž v pozici sám proti brankáři poslal míč pod břevno - 1:0 pro Příbram. Snaha o rychlou odpověď vešla vniveč a za dalších deset minut bylo vedení Příbrami dvojnásobné. Klesův centr našel Pleška, a ten posléze nabídl branku Huňovi. Příbramský kapitán nabídkou nepovrhl a zvýšil na 2:0. Hosté vyučovali na Stínadlech produktivitu a především díky ní vedli po prvním poločase 2:0.

Teplice to měly ve druhém poločase těžké, ofenzívě se nedařilo plně zaměstnávat brankáře Hrušku, ten si poprvé pořádně zachytal po střele Libora Doška. V 62. minutě měl na kopačce první stoprocentní šanci Teplic Štěpán Vachoušek. Po odvráceném Verbířově centru se Vachoušek dostal ke střele a ta minula těsně branku jen díky teči jednoho z bránících. Příbram se prakticky nedostávala za svojí polovinu, nicméně Teplice nedokázaly z tlaku využít vůbec nic. Až v nastaveném čase příbramská defenzíva konečně povolila.

Jakub Mareš doslova vymetl pavučinu a krásnou brankou snížil na 2:1 z pohledu Příbrami. V samotném závěru tak bylo pořádně zavařeno na velké drama. Teplice ale podruhé obranu Příbrami zlomit nedokázaly a prohrály konečným výsledkem 1:2.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 2:3

24.07.2010 18:15

Góly: 19. Andrej Kerić, 71. Miloš Bosančić (pen.) - 1. Jan Rezek, 3. David Limberský, 64. Jan Rezek

Dramatické utkání bylo k vidění pod Nisou. Liberec přivítal fotbalisty Plzně a po zpackaném úvodu a spálení obrovských šancí překvapivě prohrál 2:3. Slovan tak vstupuje do letošní sezoně stejně bídně, jako vstoupil do té předchozí.

Začátek utkání byl pro liberecký Slovan doslova noční můrou. Hráči v bílém nastoupili snad ještě v pyžamech, jak jinak vysvětlit obrovský kolaps během úvodních tří minut. Už po 20. sekundách vyrobil Liberec chybu v rozehrávce, míče se následně zmocnil Jiráček, přihrál Rezkovi, a ten překonal Bičíka v liberecké svatyni - 1:0 pro Plzeň. O dvě minuty později byl náskok Plzně už dvojnásobný, po rohovém kopu se dostal k balónu David Limburský a povedenou střelou k tyči zvýšil na 2:0 pro Plzeň.

Liberec tedy úvod utkání totálně zaspal. Domácí byli pochopitelně hodně zaskočeni a hostující Viktorka byla na koni. Jenže pak přišla 19. minuta a z pohledu Liberce důležité snížení na 1:2. Brankář Krbeček vyrobil obrovskou hrubku a Andrej Kerič jí nemilosrdně potrestal! Utkání pak trošku polevilo a už nebylo k vidění tolik příležitostí, tedy alespoň to platilo pro první pětačtyřicet minut.

Slovan mohl hned z kraje druhého poločasu vyrovnat, měl k tomu velice slibnou příležitost, ale Keričovu střelu po přihrávce Štajnera zastavil před brankovou čarou Rada. Liberecká snaha vycházela vniveč, další, kdo se střelecky prosadil, byla opět hostující Plzeň. V 63. minutě zvyšoval už na 3:1 z pohledu hostů Jan Rezek, ten vstřelil v zápase už druhou branku a výrazně přiblížil Plzeň ke třem bodům. Liberec se ale nevzdával a i přes nelichotiví vývoj se brzy vrátil zpět do hry o body. Rada totiž zahrál v pokutovém území rukou a Liberec zahrával pokutový kop. Z penaltové značky se nemýlil Miloš Bosančič, a bylo to 2:3 pro Plzeň.

Závěr utkání sliboval velké drama, a to se také dostavilo. Kýžený tlak, který měl vést k vyrovnání byl drtivý, jenže do svého cíle nedospěl. Nezmarovi chybělo ke slávě půl kroku a Kerič dokonce netrefil prázdnou branku. Slovan Liberec doplatil na promrhaný úvod a spálené šance a s Plzní možná trošku překvapivě prohrál 2:3.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 2:1

24.07.2010 18:00

Góly: 56. Lukáš Třešňák, 90+1. Václav Kadlec - 62. Tomáš Košút

Až v nastaveném čase rozhodl o vítězství Sparty mladý Václav Kadlec. Obhájci prvenství porazili Slovácko 2:1 ale v zápase se hodně natrápili. Pražany poslal do vedení Lukáš Třešnák, ovšem za pár minut srovnal Tomáš Košút. Hrdinou zápasu se stal tedy Václav Kadlec.

Sparta chtěla po neúspěchu v Hradci porazit Slovácko a od úvodní minuty měla mnohem větší převahu, byť jen v držení míče, neboť mnoho šancí k vidění nebylo. Pražané nastoupily v poměrně dost pozměněné sestavě a to bylo možná trochu znát. Ve 26. minutě přišla první rána pro tým Sparty, po tvrdém souboji se totiž nepříjemně zranil záložník Kamil Vacek a trenér Jozef Chovanec byl poprvé nucen ke střídání. Zraněného Vacka nahradil Marek Matějovský. Jak už bylo řečeno, v průběhu prvního poločasu se nic dalšího zajímavého neudálo, takže diváci mohli doufat v lepší druhý poločas.

A tak se také stalo, Sparta ještě více přidala, Třešňák našel v dobré pozici Jeslínka a Sparta poprvé zahodila velkou šanci utkání. O chvíli později se opět vyznamenal Lukáš Třešnák, nová tvář v základní sestavě Sparty vyslala do stoprocentní šance Igora Žofčáka, jenže ten křižnou střelou minul branku. Tutovku zahodil i rakouský stoper Hoheneder ale Sparta nemusela dlouho litovat, neboť v 56. minutě šla zaslouženě do vedení. Žofčák našel přesným pase Třešnáka, který brankou završil svůj skvělý výkon - 1:0 pro Spartu.

Sparťanská radost ale dlouho netrvala, Slovácko vyrovnalo takřka vzápětí. Tomáš Košút skvěle využil závaru před domácí brankou a míč poslal přesně do sítě - 1:1. Svěřenci trenéra Jozefa Chovance opět přidali plyn a brankář Slovácka Filipko měl plné ruce práce. Například Pamičovu nebezpečnou střelu parádně zlikvidoval. Sparta tlačila a Slovácko muselo po zbytek zápasu bránit, nakonec se ale neubránilo. Až v nastaveném čase zajistil důležité vítězství Spartě talentovaný útočník Václav Kadlec. Jeho střela byla natolik jedovatá, že jí Filipko nezkrotil a míč se dokutálel za jeho záda - 2:1 pro Spartu.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dynamo České Budějovice 1:1

23.07.2010 17:30

Góly: 19. Ivo Táborský - 52. Petr Benát

V nezvyklém pátečním termínu, vyhrazeném pro TV Nova, se mezi domácí Mladou Boleslaví a hosty z Českých Budějovic urodila remíza 1:1. Boleslavští byli v úvodu lepším týmem, odměnou jim byla parádní branka Ivo Táborského, jenž se trefil v 19. minutě. Ve druhé půli však inkasovali a s Budějovicemi potřetí v řadě doma nevyhráli.

Domácí udělali ve druhém ligovém kole jednu změnu. Do stoperské dvojice se namísto Rolka postavila nová posila - Petr Johana. Novinkou bylo také rozestavení, Kalina hrál především v záloze, obrana zůstávala po většinu zápasu pouze tříčlenná.

Hned od úvodních minut se Boleslavští tlačili k soupeřově brance. Optickou herní převahu vyjádřili nakonec i gólově. Po několika nadějných, avšak nakonec pokažených akcích se v 19. minutě parádně trefil záložník Ivo Táborský. Českobudějovický Hudson chyboval v rozehrávce, míče se u pokutového území zmocnil právě tento bývalý muž Slavie a maje dostatek času, rozhodl se pro přímou ránu. Dobře udělal. Jeho parádní rána levačkou nádherně zapadla do horního růžku Kučerovy branky - 1:0.

Domácí nadále zůstávali aktivnější, hráči často hledali dravého Australana Buluta, ten se ale prosadit nedokázal. Nejblíže gólu byl deset minut před koncem poločasu po přihrávce Sylvestreho, brankář Kučera ale jeho ránu dokázal pohotovým zákrokem nohou vyrazit mimo branku. To bylo z prvního poločasu vše, hosté se do žádné lepší příležitosti nedostali.

Ve druhém poločase jistě domácí pomýšleli na navýšení náskoku, překvapivě se stal ale opak. V 52. minutě se totiž prosadil hostující Petr Benát. Nová posila Pecka přistrčil míč do vápna právě tomuto záložníkovi a ten našel podél vybíhajícího gólmana Millera malou skulinku - 1:1. Pro Boleslavské mohlo být ale ještě hůř. Hned o minutu později totiž mohl vedoucí branku vstřelil Sedláček či Hudson. Navzájem si ale dávali přednost tak dlouho, až došla trpělivost i brankáři Millerovi, který se odvážně pustil pod nohy útočníkům.

Až poté se boleslavští probudili. Hosté neměli snad minutu oddechu, jejich soupeř byl totiž nastěhován před jejich brankou. Veliké nebezpečí pro brankáře Kučuru byl především mladý střídající forvard Jan Chramosta, jenž během patnácti minut na hřišti prozkoušel gólmana hned třikrát. Kučera ale i nadále působil jistě, dokázal zneškodnit rány Chramosty, Kaliny, Sedláčka, Mendyho i Sylvestreho. A když už se v 75. minutě celý Městský stadión radoval z branky po hlavičce Mendyho, rozhodčí gól pro ofsajd neuznal.

I v poslední minutě bylo v Boleslavi hodně krušno. V krásné akci vedené Ludovicem Sylvestrem pokračoval na pravém křídle Sedláček. Ten přešel přes obránce a povedeně zacentroval před branku. Kučera tentokrát pouze bezmocně přihlížel, zda balon do branky doklepne Chramosta, či Mendy. Ani jeden to ale k údivu celého stadionu nedokázal, a České Budějovice tak odjíždějí domů s ucházející remízou 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sigma Olomouc21106:34
2.FK Mladá Boleslav21103:14
3.Viktoria Plzeň21105:44
4.FC Hradec Králové21103:24
5.1. FK Příbram21102:14
6.1. FC Slovácko21014:23
7.Sparta Praha21013:33
 FK Ústí nad Labem21013:33
9.FK Jablonec21012:43
10.Bohemians 190520202:22
 Slavia Praha20202:22
12.České Budějovice20201:12
 Baník Ostrava20201:12
14.Slovan Liberec20112:31
15.Zbrojovka Brno20021:40
16.FK Teplice20021:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (510)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele