Gambrinus liga - souhrn 16. kola

23.11.2012, 19:54, aktualizováno 26.11.2012, 19:53
Komentáře a souhrny
Plzeň zdolala Jihlavu a přezimuje na čele, druhý je Jablonec po výhře nad Hradcem. Sparta jen remizovala v Příbrami a je třetí, za ní je Olomouc po plichtě na Slovácku. Mladá Boleslav získala tři body i v Českých Budějovicích. Liberec a Slavia jsou ve druhé polovině tabulky, sestupové vody opustily Teplice...

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 1:0

26.11.2012 18:00

Góly: 24. Marek Bakoš

Zimním králem je Viktoria Plzeň. Domácí zvládli pondělní dohrávku, která zatáhla oponu za podzimní části sezóny. Jihlava i přes sympatický výkon odjíždí ze západu Čech bez bodu.

Zajímavý fotbal byl k vidění v posledním utkání, které Gambrinus liga v kalendářním roce 2012 nabídla. Bodejť by ne, když proti sobě nastoupily týmy, jejichž trenéři vyznávají atraktivní útočný fotbal. Jihlava byla vítězné Plzni velmi důstojným soupeřem a i přes absenci svých největších ofenzivních es Tecla a Kolouška hrála s Viktorií vyrovnanou partii.

Domácí se neprobojovali ke svému tradičnímu úvodnímu tlaku a byli to naopak hosté, kteří jako první vážně zahrozili. Aktivní Jungr však napálil jen tyč Kozáčikovy branky. Vedení se tak ujali hosté. Přesný centr neomylného Horvátha uklidil za Blažkova záda hlavou Bakoš - 1:0. Ke konci poločasu se do několika dalších šancí dostala Plzeň. Ani výborná pozice Ďuriše však ke zvýšení náskoku nevedla. Do kabin se tedy šlo za jednogólového vedení domácích.

Vysoké tempo hry a nebezpečné situace na obou stranách byly k vidění i ve druhé půli. Jihlava ukazovala, že do Plzně nepřijela jen bránit a její ofenzivní výpady s vypětím všech sil a občas i se štěstím musela obrana domácích hasit. V dresu Plzně byl opět vidět objev posledních týdnů David Štípek, který po povedené akci trefil konstrukci Blažkovy brány. Na druhé straně pro změnu zahrozil skluzem Masopust. Skóre se nepovedlo změnit ani Bakošovi o pár minut později.

Hosté se i v závěru snažili o vyrovnání a nadále hrozili nebezpečnými výpady. Do konce utkání však již branka nepadla a domácí se tak dočkali vytoužených tří bodů. I díky sérii pěti vítězství v řadě se tak dostali na první pozici před Jablonec a zimu stráví na čele tabulky. Svěřenci kouče Vrby si tedy vzali ponaučení z loňské sezóny, kdy ztráceli kvůli účinkování i na evropské scéně důležité body v domácí soutěži, což je pak stálo mistrovský titul. Jihlava se rozhodně nemá za co stydět, nejen podle výkonu v Plzni, ale především díky výkonům a výsledkům v celé podzimní části. Jako nováček si vedla nadmíru dobře, přesto ovšem má na sestupovou pozici ve vyrovnané tabulce náskok pouhých čtyř bodů.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sparta Praha 0:0

25.11.2012 18:00

Góly: -

Bezbrankovou remízou na půdě poslední Příbrami zakončili fotbalisté Sparty podzimní část první ligy. Pražané tak propásli šanci alespoň dočasně jít na první místo tabulky. Teď ztrácejí jeden bod na vedoucí Jablonec a v pondělí se jim ještě víc může vzdálit Plzeň. Pokud Západočeši vyhrají dohrávku s Jihlavou, na Spartu budou mít tříbodový náskok. Příbram přezimuje na úplném chvostu tabulky.

Sparta ani v Příbrami nedokázala vyřešit problém, který ji v podzimní sezoně provází po pohárových zápasech. Ani dnes nedokázala navázat na výkon, kterým se prezentovala ve čtvrtečním duelu Evropské ligy s Lyonem, po němž získala jistotu postupu do jarních bojů. První poločas jen stěží snesl prvoligové parametry, Příbram i Sparta se utápěly v nepřesnostech a v nezáživném představení bliklo jen několik málo zajímavých momentů.

Dlouho navíc byla nebezpečnější Příbram. Hosté, poprvé v sezoně hrající bez zraněného stopera Jarošíka, špatně kryli především standardní situace: už ve dvanácté minutě hlavičkoval do břevna domácí obránce Hájovský a pak v dobré pozici mířil mimo tyče Krbeček.

Pražané byli neškodní a vůbec nedokázali využít toho, že Příbrami chyběl klíčový distancovaný zadák Dejmek. A nepomohlo jim ani to, když brzy kvůli zranění odstoupil ze hry záložník Krejčí. Jedinou nebezpečnou akci vedl po levé straně bek Pamič, na jehož ostrý pas nedosáhl Kweuke.

Pár vteřin po přestávce měla Sparta znovu štěstí, když Wágner v jasné šanci z deseti kroků napálil míč nad břevno a jen dokázal, proč je Příbram nejhůře střílejícím týmem ligy. Sparta na příbramské polovině dál tápala. Útočník Kweuke v 68. minutě z otočky trefil jen nohy příbramského brankáře Hrušky. Kouč Sparty Lavička v poslední dvacetiminutovce poslal na hřiště ofenzivně laděné Skaláka s Balajem, ale ani oni Spartu z marnosti nevytrhli.

Nakonec mohla rozhodnout Příbram: záložník Danoski už v nastaveném čase obehrál dva sparťanské zadáky, když už domácí fanoušci málem slavili gól, blýskl se skvělým zákrokem brankář Vaclík. Příbram tak dál čeká na to, až se Spartou doma získá historicky druhé vítězství.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno 2:0

25.11.2012 13:30

Góly: 60. Ján Chovanec, 67. Aidin Mahmutovič

Fotbalisté Teplic stráví zimní přestávku mimo sestupové příčky. Potřebné tři body jim zajistila v 16. ligovém kole výhra nad Brnem 2:0. Zápas zlomily dva úniky domácího Mahmutoviče - poprvé nahrál Chovancovi, podruhé se trefil sám. Brno přezimuje ve středu tabulky.

Brnu sice chvíli trvalo, než se na severu Čech rozkoukalo, ale pak začalo domácím nepříjemně zatápět. Mohla za to především dobře kombinující a pohyblivá záloha, která rozjížděla rychlé akce. Jednu takovou dokázala obrana Teplic ve 24. minutě odvrátit, ale míč se dostal přímo před branku k Fallovi a gólu zabránila zřejmě jen noha obránce Podaného, který stál tou dobou na malém vápně.

Dvacetiletý Senegalec Fall byl i u druhé velké šance Brna těsně před pauzou. Po chybě domácích se dostal na levé straně k míči a mohl jít úplně sám do vápna, jenže místo toho ještě posunul míč kolmo dopředu na Škodu, který sice míč do sítě dostal, ale to už pomezní rozhodčí mával ofsajd.

Teplice se sice snažily tlačit dopředu, ale moc se tam neprosazovaly a hrozily spíš jen po standardních situacích. Ve 27. minutě mělo Brno hodně problémů s táhlým nákopem na zadní tyč, který přešel do nepřehledného závaru. Ještě nepříjemnější byl Jarolímův roh ve 34. minutě, na nějž si naskočil mladý stoper Lüftner, a Brno uchránil od gólu jen výborný zákrok brankáře Doležala.

Podobný obrázek hry vydržel i dalších 15 minut po přestávce. Další nebezpečnou šanci zlikvidoval Fallovi dobrým vyběhnutím teplický brankář Grigar, pak na druhé straně trefil po zaběhnutí Jursa boční síť.

Zlomový moment přišel po hodině hry. Brněnský levý bek Pašek se zapomněl na útočném výletu a do vzniklého okénka si naběhl Mahmutovič. Ze strany našel na zadní tyči úplně osamoceného Chovance a Teplice šly do vedení.

Brno pak sice na pár minut zatlačilo, ale žádnou šanci si nevypracovalo a za chvíli mu bylo ještě hůř. Mahmutovič nastartoval za dalším pasem a špičkou kopačky ho dokázal zvednout přes vyběhnutého brankáře Doležala do sítě. Mahmutovič byl tou dobou k neudržení, za chvíli musel jeho další únik zastavit faulem Pernica. Ten sice byl zřejmě posledním hráčem, nakonec byl ale napomenut jen žlutou kartou.

Zatímco za stavu 1:0 byl tlak Brna pro domácí hodně nepříjemný, po druhém gólu už si s ním věděli rady. Vlastně jedinou šanci nabídl Brnu v 76. minutě brankář Grigar, jemuž vypadl lehký míč z rukou, a domácí obrana měla hodně štěstí, že míč neprošel do sítě. Jinak ale hrozily spíš brejky domácích, ale ani krkolomný volej Vachouška před prázdnou brankou už skórem nepohnul.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FC Hradec Králové 3:2

24.11.2012 18:45

Góly: 6. David Lafata, 45. Jakub Štochl, 47. David Lafata (pen.) - 16. Haris Harba, 27. Emir Halilović

Jablonec si jako favorit tohoto utkání nakonec poradil a získal tři body. Domácí vyhráli především díky střelci Davidu Lafatovi, který zaznamenal dvě branky.

Domácí díky první brance Davida Lafata vedli, poté ale dvakrát inkasovali a nic nenasvědčovalo jejich konečnému vítězství. Hodně jim ale pomohlo vyloučení hostujícího Tomáše Holeše, po němž se z penaltového puntíku prosadil opět David Lafata a poslal domácí do vedení.

Stadion Střelnice mohl vybuchnout po prvním gólu již v páté minutě. Po rohovém kopu domácích se k míči dostal David Lafata a potvrdil svůj status na naše poměry výjimečného střelce - 1:0.

Neuplynulo ani šest minut a skóre se opět měnilo. Tentokrát ve prospěch hostů, protože tváří v tvář gólmanu Valešovi si s míčem poradil Haris Harba a srovnal krok.

Kdo čekal, že se domácí proberou a ofenzivní pedál přišlápnou do podlahy, čekal marně. Naopak se dočkal dalšího gólu v síti brankáře Romana Valeše. Radek Hochmeister posadil v pokutovém území míč přesně na hlavu spoluhráči Halilovičovi, který otočil výsledek ve prospěch hostí.

Ještě do poločasu ale bylo opět srovnáno a gólové hody první půle pokračovaly. Střela Jakuba Štochla skončila přesně tam, kde měla a domácí hráči odcházeli do šaten celkem spokojeni.

Hned na úvod druhého poločasu se staly dvě zásadní věci. Nejprve v pokutovém území fauloval Tomáš Holeš a obdržel červenou kartu, co víc, sudí ale nařídil penaltu. K ní si stoupl David Lafata a to je případ, který prostě zřídkakdy potřebuje negativní komentář. Lafata se trefil přesně a poslal domácí do vedení - 3:2.

Brankář Tomáš Koubek se dnes musel ohánět a společně se svou obranou likvidoval šanci Lafaty. O chvíli později se míč dostal k Harbovi a musel zasahovat pro změnu Roman Valeš. Na druhé straně se snažil zakončit Jan Kopic, brankář Koubek nakonec zasahovat nemusel. Víc šancí jsme ale již neviděli a tak nakonec vyhrávají domácí. Jablonec je i díky těmto třem bodům první, Plzeň se na něj ale již dotahuje. Hosté z Hradce jsou třináctí.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 0:1

24.11.2012 17:00

Góly: 9. Petr Johana

Petr Johana rozhodl utkání s Duklou a tři body zařídil i dnes na jihu Čech. Jeho jediná branka totiž znamenala vítězství Mladé Boleslavi nad Českými Budějovicemi 1:0. Hosté už jsou v tabulce pátí, Budějovice se mohou po tomto kole ocitnout v sestupovém pásmu.

Zápas začal aktivně z obou stran. Po 180 sekundách odcentroval Sandro na Riegela, jemuž ale v jasné pozici chyběla větší razance. Mladá Boleslav se připomněla o osm minut později a hned slavila vedoucí branku. Brunclík odcentroval na hlavu Petra Johany a hrdina předchozího ligového utkání proti Dukle skóroval i nyní - 1:0 pro Mladou Boleslav. Po vedoucí brance hostí se hra uklidnila a zejména na domácí straně bylo k vidění dost nepřesností.

Další větší příležitost si Jihočeši vypracovali na začátku druhého dějství. Linhartova tvrdá rána však skončila na pohotovém Millerovi. Na druhé straně Boleslav kontrolovala střelami Štohanzla a Magery. V 69. minutě v zajímavé situaci promáchl Linhart a neúspěšný byl i dorážející Machovec. České Budějovice stále prohrávaly 0:1 a musely postupem času hru více otevřít. To se jim také mohlo vymstít, ale brankář Daněk předvedl dobrý zákrok po střele Opiely.

Snaha Budějovických byla marná. Mladá Boleslav kontrolovala hru a v závěru žádné drama nedopustila. Hosté vyhráli na jihu Čech 1:0 a v tabulce poskočili už na páté místo.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 1:1

24.11.2012 17:00

Góly: 25. Milan Kerbr - 31. Martin Doležal

V boji o čelo ztratila Sigma Olomouc, Hanáci pouze remizovali v Uherském Hradišti 1:1 a po tomto kole zůstanou na čtvrtém místě. Obě branky padly už v průběhu prvního poločasu. Na trefu domácího Kerbra za pět minut odpověděl Doležal.

Jako první se do dobré šance propracovalo Slovácko, Kerbrův centr nadělal Zlámalovi pořádné problémy a až obrana Hanáků zažehnala hrozící nebezpečí. Na druhé straně našel Schulmeister ve vápně Doležala a proti němu musel předvést pohotový zákrok brankář Melichárek. Diváci na Městském stadionu v Uherském Hradišti se dočkali první branky ve 25. minutě, kdy Milan Kerbr postupoval sám na Zlámala a uspěl - 1:0 pro Slovácko.

Olomouc okamžitě zmobilizovala ofenzívu a brzy bylo srovnáno. Nejprve nepřekonal Melichárka Navrátil, ale o chvíli později už se to povedlo Martinu Doležalovi. Ten si naskočil na rohový kop a hlavou srovnal na 1:1.

V další fázi utkání byla k vidění velmi vyrovnaná podívaná a příliš šancí nepřibývalo. Čtvrthodiny před koncem měl na kopačce rozhodující trefu Michal Hubník, ale do cesty se mu postavila branková konstrukce! Štěstí měla v nastavení i Olomouc. Po Volešákově standardní situaci napřáhl Valenta a Zlámal musel vyrážet na rohový kop! Utkání nakonec vítěze nepoznalo, Slovácko doma remizovalo se Sigmou Olomouc 1:1.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 0:2

23.11.2012 20:15

Góly: 43. Zdenko Kaprálik, 77. Róbert Zeher

Slávistická legenda, Stanislav Vlček, si asi představovala rozlučku s aktivní kariérou za docela jiných okolností, nakonec však musel zkušený útočník skousnout porážku s ostravským Baníkem, který se tak dotahuje pouhý bod za Pražany.

Domácí se museli obejít bez vykartovaného Milana Škody, i přesto však druhý čistokrevný útočník v červenobílých barvách Stanislav Vlček začal pouze na lavičce, na hrotu dostal důvěru odchovanec Baníku Tomáš Mičola. Ten na sebe poprvé výrazněji upozornil po pěti minutách hry, ovšem na Kiselův centr přes všechnu snahu nedosáhl. Slavia měla územní převahu, finální fáze ale znovu svěřence Petra Rady trápila.

Naproti tomu Slezané dokázali těžit z minima maximum. Nejlépe to v šestnácté minutě dokumentoval rychlý protiútok, po kterém zakončoval Majtán, jeho pokus mířící pod břevno však vytáhl skvěle reagující Berkovec! Před koncem prvního dějství se začal obraz hry, i díky množství standardních situací, obracet a po dalším centru Milosavljeva se ve skrumáži nejlépe zorientoval Kaprálik - 0:1.

Vládce slávistické lavičky na absenci čistého hrotového útočníka reagoval po svém a místo Mičoly (vystřídal ho Koreš) se na vrchol domácí pyramidy postavil urostlý stoper Latka. Přítomnost vysokého hlavičkáře dělala hostující defenzivě velké potíže, Latka hned záhy sklepl míč pro Kisela, tomu se však nepodařilo zacílit přesně. Nad Edenem nedokázali rozjasnit ani Dostál a střídající Koreš, kteří branku nenašli.

Po hodině hry přišel aktivně podpořit domácí snahu o vyrovnání loučící se Vlček, ani jeho zkušenost ovšem nebyla vršovickému celku pranic platná. Naopak v sedmdesáté sedmé minutě rozehrával přímý volný kop z ideální pozice střídající Zeher a parádní technickou ranou přes zeď nedal strážci domácí svatyně naději zasáhnout - 0:2. Už několikrát odepsaný hráč tak Ostravě pojistil druhý venkovní úspěch v sezóně!

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slovan Liberec 3:0

23.11.2012 18:00

Góly: 34. Zbyněk Pospěch, 75. Jan Vorel, 87. Zbyněk Pospěch

Dukla na domácím hřišti zostudila mistrovský Liberec a po jasné výhře 3:0, která byla mimochodem zcela zasloužená, stáhla bodový náskok svého soupeře. Severočeši jsou po polovině odehraných zápasů až devátí, Dukla o skóre sedmá.

Domácí dostal v prvním poločase do vedení Zbyněk Pospěch, avšak přestože si pražský tým vypracoval celou řade více či méně gólových šancí, potvrzující druhý gól ne a ne přijít. Liberečtí toho málem využili 20 minut před koncem, kdy zahodili dvě rychle za sebou jdoucí gólovky, což Duklu probralo a ve zbývajícím čase ještě pojistili vedení Vorel a znovu Pospěch.

Pospěch byl v domácím útoku nejvýraznější postavou zápasu a dokázat to mohl už po 15 minutách, kdy se k němu dostal míč v pokutovém území, ale hostující obrana jej zblokovala. Další šance přišla po pozvolnějším rozjezdu až téměř po půlhodině hry; po ose Přeučil - Malý došel míč až do vápna k Bergerovi, jenž však tečoval finální centr vedle Bičíkovy tyče.

Liberec se do té doby ještě do vážnější akce nedostal, a Pražané toho využili ve 34. minutě, kdy vstřelili první branku. Po útoku vedeném zprava se míč ve vápně dostal až k úplně volnému Pospěchovi, který nikterak neváhal a tvrdou ránou propálil Bičíka poprvé - 1:0.

O pouhé dvě minuty později trestuhodně zahodil šanci na zvýšení Malý, který přestřelil z jasné pozice ve vápně. Poločas tak skončil jednobrankovým vedením Dukly, která po změně stran ještě přišlápla plyn a výsledkem mohl být gól v 47. minutě - Malý tentokrát centroval a Přeučilově rybičce ve vápně chybělo jen několik centimetrů.

A festival zahozených domácích šancí pokračoval. V 54. minutě centroval obránce Romera do vápna, liberecká obrana zazmatkovala a dovolila zakončovat Bergerovi, který z první přepálil; o další čtyři minuty později Pospěch z brejku předkládal Přeučilovi, proti němuž stál osamocený Bičík, ale finální lob mířil vedle. Spolupráce Malý - Pospěch - Berger mohla zafungovat o deset minut později, kdy poslední jmenovaný skvěle pronikl libereckou obranou, ale Bičík mu včasným vyběhnutím znemožnil úspěšně střílet.

Trvalo celých 70 minut, než se své gólovky dočkal i úřadující mistr. Šance to byla ale pořádná - stále za prakticky nerozhodnutého stavu 0:1 nacentroval Hadaščok do vápna na volného Delargeho, proti kterému se musel reflexivním zákrokem blýsknout Rada. Liberečtí zahodili i další rychlý brejk po ose Hadaščok - Blažek - Rabušic, a to bylo z jejich strany v podstatě vše.

Hned v 75. minutě dala totiž Dukla jasně najevo, že si zasloužené vedení nenechá protéct mezi prsty. Na začátku stál rohový kop a jeho exekutor Malý, od jehož kopačky míč dolétl až do vápna a nikým nehlídaný Vorel hlavičkoval mimo Bičíkův dosah k tyči - 2:0.

Dukla poté ještě zahrozila spoluprací Berger - Pázler, ale Bičík situaci dokázal vyřešit; na třetí gól si tak Juliska musela počkat až do 86. minuty. Domácí předvedli pohlednou útočnou akci, na jejímž konci stál Pospěch a jeho pohodlná dorážka do poloprázdné branky - 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň16104227:1134
2.Baumit Jablonec1695229:1632
3.Sparta Praha1694323:1231
4.Sigma Olomouc1676324:1527
5.FK Mladá Boleslav1673619:2024
6.Dukla Praha1657426:2222
7.Zbrojovka Brno1663720:2721
8.1. FC Slovácko1655621:2020
9.Slovan Liberec1654722:2519
10.Vysočina Jihlava1647521:2719
11.Slavia Praha1646619:1918
12.Baník Ostrava1645722:2817
13.FC Hradec Králové1637617:2016
14.FK Teplice1644817:2516
15.České Budějovice1643915:2315
16.1. FK Příbram1627712:2413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (517)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele